教育王國

標題: 報了2010年K1德信家長 [打印本頁]

作者: loloyen    時間: 09-11-16 18:55     標題: 報了2010年K1德信家長

HI!請問有冇家長收到信取錄?好心急!THX!
作者: cafornia    時間: 09-11-17 12:07

我都想知呀!我都好心急﹐上次面試後話試後我問過老師話﹐最遲在24日前會有通知﹐收唔到即是話無取錄
作者: loloyen    時間: 09-11-18 00:55

HI!乜唔係收唔收都有信通知咩!佢哋個份表格有寫,真 ,麻煩如果收到信報導下,THX!cafornia!
作者: MargieChan    時間: 09-11-18 01:20

not received any letters yet.
作者: moominfloren    時間: 09-11-18 18:51

no reply wor!!!
作者: samuelkkm    時間: 09-11-19 00:01

I have received the second interview reply on 19/11 pm
作者: loloyen    時間: 09-11-19 00:15

HI!點解有SECOND IN你,信內容怎說?THX!
作者: regina2001    時間: 09-11-19 09:44

No reply wor?   when is your second interview date?
作者: Lasangles    時間: 09-11-19 14:25

我都想知點解會有second in既. 唔係一收信就知得or唔得咩?
作者: loloyen    時間: 09-11-21 00:43

請問有冇人收到信呀!THX!
作者: Woodymom    時間: 09-11-21 16:03

just received letter today.
原帖由 loloyen 於 09-11-21 00:43 發表
請問有冇人收到信呀!THX!  

作者: loloyen    時間: 09-11-21 16:29

我今天都收到啦!不過改了我bb讀下午班,都唔知怎好!我in時填上午班
Woodymom你bb是否取錄,上午定下午!thx!
作者: Eunicecat    時間: 09-11-21 19:30

今日收到錄取通知書了
作者: julieann    時間: 09-11-21 20:13

今日收左, 不過係收pm班, waiting list am...pm我唔要喇!
作者: tazjenny    時間: 09-11-21 20:55

我都收到信喇...上午班..不過十五十六..

大家對德信幼稚園 同 小學有咩comment?
作者: fanipwife    時間: 09-11-21 23:25

我都收到信了am呀
作者: fujitasze    時間: 09-11-21 23:43

作者: loloyen    時間: 09-11-22 00:38

HI!你們就好啦!可以返AM,請問你們BB是否10年入學足3歲,可能我BB係細B,IN既時候唔多講嘢,所以AM冇佢份,好慘!現在PM都唔知返定唔返,好煩!
作者: cyrus-mummy    時間: 09-11-22 01:34

hi,

你都好呀! 我仔仔只騙了入上午waiting list 乍, 下午班都唔得呀! 唔知你地有無發覺今年d幼稚園好難考呀? 聽人講話因為07年出生率好高喎!
原帖由 loloyen 於 09-11-22 00:38 發表
HI!你們就好啦!可以返AM,請問你們BB是否10年入學足3歲,可能我BB係細B,IN既時候唔多講嘢,所以AM冇佢份,好慘!現在PM都唔知返定唔返,好煩!

作者: loloyen    時間: 09-11-22 03:31

hi!都可能係,07年孕婦都多到爆,間間醫院都冇位,你bb係大b定細b!可能還有機會做同學仔,唔好唔開心,我bb只考了3間,暫時只收到德信通知,其他2間下星期先知道,我見當日面試超多人,我都怕入唔到,因為又冇兄弟姐妹父母曾經讀此校,又唔係天主教徒,現在收了下午班都多數決定返這間,想問咁多位mama你點解會選擇這間幼稚園呢,發表下!thx!
作者: fanipwife    時間: 09-11-22 10:59

因為個個都報好多間, 咪好似好多人interview咁囉, 但最後只係可以返一間學校, 到d waiting好多可以讀到
作者: eycwong    時間: 09-11-22 12:03

我都收咗pm class,但我會放棄,或者各位有興趣媽咪30號打去學校博一博

原帖由 loloyen 於 09-11-22 03:31 發表
hi!都可能係,07年孕婦都多到爆,間間醫院都冇位,你bb係大b定細b!可能還有機會做同學仔,唔好唔開心,我bb只考了3間,暫時只收到德信通知,其他2間下星期先知道,我見當日面試超多人,我都怕入唔到,因為又冇兄弟姐妹父母曾經 ...

作者: cyrus-mummy    時間: 09-11-22 12:05

hi,

我仔仔算係細仔啦, 都預左無咁大機會架啦, 佢in左5間架啦, 馬灣啟思收左佢啦, 但下午班lor。選德信係因為我兒甥讀過幾好, 但聽講而家讀小學d家長好辛苦, 我堂家姐辛苦到嘔, 佢好多野都要個家長做, 連通告都要上網睇同簽名。
原帖由 loloyen 於 09-11-22 03:31 發表
hi!都可能係,07年孕婦都多到爆,間間醫院都冇位,你bb係大b定細b!可能還有機會做同學仔,唔好唔開心,我bb只考了3間,暫時只收到德信通知,其他2間下星期先知道,我見當日面試超多人,我都怕入唔到,因為又冇兄弟姐妹父母曾經 ...

作者: MargieChan    時間: 09-11-22 13:52

I have also received the admission letter for am class, but I think I am not going to pay for the fee la.
My son didn't say anything during the interview. He was being admitted may be because my whole family are Catholics and he didn't even cry when he was hit by another kid on that day(Easy to teach ma).
作者: MickeyLouis    時間: 09-11-23 11:29

我都收到信呀...waiting am , offer pm. 我個女係11出世。我都會比留位費...希望可以轉番am啦...
作者: car817ho    時間: 09-11-23 11:36

我揀德信係因為大仔依家係德信讀緊k1
so far, 大仔依家自理能力好好,
好多野會自己要求去做
同埋自信心大左好多

但唔知點解我到依家都未收到信
好擔心,因為細仔係細仔(10月)
所以都擔心德信唔收佢....
作者: cafornia    時間: 09-11-23 13:36

我相信唔關細b定大b問題﹐只是面試時時間上的安排﹐若你是一早安排先面試﹐那你取錄的機會也會大﹐因為我個bb都是十月細b﹐但面試了五間幼稚園﹐有四間都收咗佢﹐分別是迦納幼稚園/德貞幼稚園/德信幼稚園和聖若望英文書院暨幼稚園﹐全是上午班﹐d人又話好難入﹐我才會為小兒報這麼多學校﹐現在我還煩到底讀邊間?真係有又煩﹐無又煩﹐我個bb還無回應都收﹐真奇怪
作者: Lasangles    時間: 09-11-23 14:14

我地都收到信入AM班啦. 如果WAITING LIST OR PM班既唔好失望. 到時可能有人放棄. 你地可以先寫信比學校要求轉AM/ 求位架.
作者: mickey_hk    時間: 09-11-23 15:31

真係好開心見到呢個post,因為唔係好多人講德信呢間學校,我都收到信,不過都係收pm,我想問如果收咗pm,點知係咪waiting am呢?我見封信上面無寫waiting上午班,我仲有一樣嘢煩,就係唔知有無校車去葵涌區,我打去校車部問,佢話要收晒表先知安唔安排到,但好坦白講,有無校車都係一個要考慮的因素,有無媽咪知道呢?

大家又點解會揀呢間學校呢?聽佢個interview果日個briefing,講話無功課,無測驗,無默書,無考試.......只係擔心升上小一時會否好辛苦
作者: onelokgor    時間: 09-11-23 16:02

我想問收左pm class 果d 但waiting am class 既家長, 你地填表時, 係唔係同時tick 左幼兒am class 同pm class呢?!因為我只tick 幼兒am class, 我個女依家只係waiting am class, 連pm class 都唔收....同埋, 收左生既家長, 你地係唔係大部份都信左教架?! thanks~
作者: loloyen    時間: 09-11-23 17:34

HI!我BB只報了AM,不過現在收PM,我冇信教,PM應該都會返,我都會比留位費,不過睇下到時同學校傾下如果AM有位可否改,我BB係細B,11月出世,開頭驚BB係細B不大機會,唔識講嘢,收咗PM都好過冇,希望到時多些在此傾下或者在學校見做同學仔!
作者: mickey_hk    時間: 09-11-24 10:25

你好,我bb都係收咗pm咋,本來我都想轉am,不過諗諗下德信am比其他學校早(8.30am)上堂,我又住得唔近,如果到時要小朋友太早起身又真係好辛苦......

原帖由 loloyen 於 09-11-23 17:34 發表
HI!我BB只報了AM,不過現在收PM,我冇信教,PM應該都會返,我都會比留位費,不過睇下到時同學校傾下如果AM有位可否改,我BB係細B,11月出世,開頭驚BB係細B不大機會,唔識講嘢,收咗PM都好過冇,希望到時多些在此傾下或者在學校 ...

作者: cafornia    時間: 09-11-24 10:39

我現在會報讀德信幼稚園AM﹐到時大家有機會見面呢

原帖由 Lasangles 於 09-11-23 14:14 發表
我地都收到信入AM班啦. 如果WAITING LIST OR PM班既唔好失望. 到時可能有人放棄. 你地可以先寫信比學校要求轉AM/ 求位架.

作者: Eunicecat    時間: 09-11-24 14:54

收到信的媽咪, 你們是否全部係囝囝? 因此我囡囡都收咗下午班? 唔知有無其它囡囡收咗下午班呢?
作者: onelokgor    時間: 09-11-24 15:27

原帖由 Eunicecat 於 09-11-24 14:54 發表
收到信的媽咪, 你們是否全部係囝囝? 因此我囡囡都收咗下午班? 唔知有無其它囡囡收咗下午班呢?

HELLO, MY DAUGHTER CAN'T GET PM CLASS AND ONLY WAITING LIST ON AM CLASS. I JUST CALLED TAK SUN IN THIS MORNING AND SEEMS THEY STILL HAVE VACANCY ON PM CLASS. THE STAFF ASK ME TO WRITE A LETTER FOR APPLY PM CLASS. I FEEL A LITTLE SAD AS MY DAUGHTER DONE NOT BAD DURING INTERVIEW BUT STILL CAN GET A SEAT....SIGN....
作者: Annamom    時間: 09-11-24 16:03

received am offer, need to pay fee this Thu-Sat.
作者: ccc_2baby    時間: 09-11-24 18:20

我尋日先收到信,前兩日見你吔收到信而我無!幾驚! 但最終收到好消息(上午)班.星期四交留位費個都定D!我考左好幾間全部未有消息!
各位媽咪响呢幾個星期都好辛苦.又要等,又要驚!媽媽最偉大..............
作者: cutegloria    時間: 09-11-27 13:37

我都收咗信收仔仔pm, 都係同其他媽咪相同唸法,住得遠,都係pm班好D,唔駛小朋友咁好起身,小朋友冇咁辛苦。
今早打去校巴公司問,佢話我個屋苑kwai chung出年未必可以到。要出年7月尾先可confirm得定唔得......真係緊張完一樣又一樣!  
作者: mickey_hk    時間: 09-11-27 15:25

你好呀,我仔仔都係收咗讀pm班,我哋都係葵涌區,你問過校車公司嗎?我前兩日問過,佢浄係答我今年無葵涌屋苑小朋友,都係要到出年收晒小朋友先定到校車到唔到,不過我再問佢今年最近邊度有校車,佢就話今年海濱花園同荃灣地鐵站有......如果真係無都幾煩......

真係好,原來都有德信小朋友住响葵涌區!

原帖由 cutegloria 於 09-11-27 13:37 發表
我都收咗信收仔仔pm, 都係同其他媽咪相同唸法,住得遠,都係pm班好D,唔駛小朋友咁好起身,小朋友冇咁辛苦。
今早打去校巴公司問,佢話我個屋苑kwai chung出年未必可以到。要出年7月尾先可confirm得定唔得......真係緊張完一樣 ...

作者: cutegloria    時間: 09-11-27 16:02

mickey_hk,

我今朝打去問,佢都係話我o個邊(石蔭)冇,葵涌村就或者有機會,but 都要等出年收哂申請校巴既form再編排喎!你又係出年返pm? 你住邊呀?
作者: car817ho    時間: 09-11-27 20:51

hihi
真係好la..咁多德信朋友仔
我細仔都收到信la..pm class
同哥哥一齊返學....yeah
放心曬喇....

希望大家可以keep 住傾計la
因為真係唔係好多德信家長上黎傾炸
大家可以交流下麻...  
作者: loloyen    時間: 09-11-28 00:26

我BB都係PM!好快有機會見面啦!想問你們會去12月20日開放日玩遊戲嗎?
作者: abby415mama    時間: 09-11-28 03:40

我個囡囡都收左讀下午班...不過仲諗緊好唔好比佢讀, 我想問功課會唔會太easy而令到上小學吃力. 因為我無聽簡介會, 係我先生聽. 但佢又講得唔清唔楚, 早知我同佢調轉. 激死我. 聽日last day要決定...好煩呀.
作者: mickey_hk    時間: 09-11-29 01:16

點解葵涌村會有機會?係呀,仔仔出年返PM,已經交咗留位費,不過都等緊其他OFFER,我都係擔心無校車,因為仔仔係由公公婆婆湊,我要返工,如果要老人家湊返學放學就好辛苦......我哋住葵興,希望出年有校車啦!

原帖由 cutegloria 於 09-11-27 16:02 發表
mickey_hk,

我今朝打去問,佢都係話我o個邊(石蔭)冇,葵涌村就或者有機會,but 都要等出年收哂申請校巴既form再編排喎!你又係出年返pm? 你住邊呀?

作者: eycwong    時間: 09-11-29 10:48

副校長好似話無功課,無默書&test的(我應該無記錯),但我有d教育介朋友話佢培訓德行好好的

原帖由 abby415mama 於 09-11-28 03:40 發表
我個囡囡都收左讀下午班...不過仲諗緊好唔好比佢讀, 我想問功課會唔會太easy而令到上小學吃力. 因為我無聽簡介會, 係我先生聽. 但佢又講得唔清唔楚, 早知我同佢調轉. 激死我. 聽日last day要決定...好煩呀. ...

作者: karen5    時間: 09-11-30 13:32     標題: Change PM class to AM class

Hi 各位靚媽媽,

有冇人已收到信/電話話可以成功轉到上午班呢?大家分享下,唔該哂!!!!
作者: cafornia    時間: 09-11-30 14:59

我吔到時都會去12月20日的開放日玩﹐此終嘗試比小朋友去學校坃吓好d﹐你是否am class呢?

原帖由 loloyen 於 09-11-28 00:26 發表
我BB都係PM!好快有機會見面啦!想問你們會去12月20日開放日玩遊戲嗎?

作者: cafornia    時間: 09-11-30 15:03

我相信學校有無功課﹐有無默書或測驗不是問題﹐最重要是間學校教出來的學生好﹐我聽有個朋友家長話佢讀到小學就可以﹐中學就不好了﹐而且小學全校頭十名的學生是讀男拔﹐因此我相信間學校不論是成績﹐德行和校風應該不錯。

原帖由 eycwong 於 09-11-29 10:48 發表
副校長好似話無功課,無默書&test的(我應該無記錯),但我有d教育介朋友話佢培訓德行好好的

作者: Eunicecat    時間: 09-11-30 16:30

上星五已同囡囡註冊咗下午班. 12/20會去學校open day.
作者: cutegloria    時間: 09-11-30 16:47

mickey_hk,

校巴公司話要睇返條路線,因為佢地會由葵涌道直出佐敦喎!你如果葵興應該都冇問題啦!最多咪去返葵涌道附近。因為佢話時間好迫(am既放學+pm既返學).所以未必可以做到所有家長既要求......
作者: cutegloria    時間: 09-11-30 16:49

yes, 我都對德信有信心!!!

原帖由 cafornia 於 09-11-30 15:03 發表
我相信學校有無功課﹐有無默書或測驗不是問題﹐最重要是間學校教出來的學生好﹐我聽有個朋友家長話佢讀到小學就可以﹐中學就不好了﹐而且小學全校頭十名的學生是讀男拔﹐因此我相信間學校不論是成績﹐德行和校風應該不錯。

...

作者: cutegloria    時間: 09-11-30 16:52

我囝囝出年讀k1 (pm)

12月20號我地不如join埋丫!
話唔定我地既小朋友會做埋同學仔!
作者: loloyen    時間: 09-11-30 20:42

HI!你好!我BB係PM!THX!
原帖由 cafornia 於 09-11-30 14:59 發表
我吔到時都會去12月20日的開放日玩﹐此終嘗試比小朋友去學校坃吓好d﹐你是否am class呢?

作者: loloyen    時間: 09-11-30 20:43

HI!我會下午4點到先去,你們又幾點去?THX!

原帖由 cutegloria 於 09-11-30 16:52 發表
我囝囝出年讀k1 (pm)

12月20號我地不如join埋丫!
話唔定我地既小朋友會做埋同學仔!

作者: firepig    時間: 09-11-30 22:15

我個仔都收咗上午班, 但擔心其英文唔夠其他學校高, 可能要出外修讀. 但其小學收回幼稚園比率高唔高呢?有沒有多些資料及意見可提供? 謝謝....
作者: mickey_hk    時間: 09-12-1 11:27

cutegloria,多謝你的資料,依家諗咩都無用,都要出年先知道.希望20日再問多少少關於學校資料.

原帖由 cutegloria 於 09-11-30 16:47 發表
mickey_hk,

校巴公司話要睇返條路線,因為佢地會由葵涌道直出佐敦喎!你如果葵興應該都冇問題啦!最多咪去返葵涌道附近。因為佢話時間好迫(am既放學+pm既返學).所以未必可以做到所有家長既要求...... ...

作者: julieann    時間: 09-12-1 16:53

岩岩收到學校打黎話有位轉左我個仔去上午班....星期五/六去交留位費...其實我幾鍾意呢間學校, 依家暫時我交左崇真同又一村...德信其實都係頭3間既心水黎...依家心大心細唔知點好!
作者: cyrus-mummy    時間: 09-12-1 23:53

好開心呀, 今日收到電話話阿仔由後備生收左入下午班呀!我之前收到信話阿仔只編入後備生, 跟住再即刻寫左封求位信俾學校, 原來真係得架!
作者: mickey_hk    時間: 09-12-2 14:40

你都有考崇真?仲收咗tim?真係好!我仔仔都有考,但就唔收.

原帖由 julieann 於 09-12-1 16:53 發表
岩岩收到學校打黎話有位轉左我個仔去上午班....星期五/六去交留位費...其實我幾鍾意呢間學校, 依家暫時我交左崇真同又一村...德信其實都係頭3間既心水黎...依家心大心細唔知點好! ...

作者: cutegloria    時間: 09-12-4 12:12

loloyen,

我暫時未知20號當日會幾點去,but可能會早過你(而家未firm幾點),你同囝囝去到我一定仲係度!到時見!!
作者: wyjanet    時間: 09-12-4 13:22

我囡囡已取錄咗 pm 班, 雖然 pm class d 時間冇咁好安排, 但係因為我住荃灣, am class 返 8.30 am 太早, 啊囡最遲 7 am 要起身!

我已經交咗留位費, 但係我都仲十五十六, 因為始終上小學係男校, 我怕幼稚園會男多女少, 囡囡會變得粗魯!

有冇媽咪既囡囡係德信讀書, 可唔可以講下, 又唔知女仔多數會派去咩小學呢? Thank you very much!
作者: loloyen    時間: 09-12-4 17:10

hi!ok!到時見!怎相認!

原帖由 cutegloria 於 09-12-4 12:12 發表
loloyen,

我暫時未知20號當日會幾點去,but可能會早過你(而家未firm幾點),你同囝囝去到我一定仲係度!到時見!!

作者: abby415mama    時間: 09-12-6 03:57     標題: 回覆 18# eycwong 的文章

Thank you! 我已經交左錢注冊
作者: cutegloria    時間: 09-12-7 16:36

loloyen,

不如你e-mail我啦,係我個名後面加@gmail.com

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5