教育王國

標題: 2010_小一 [打印本頁]

作者: la5711    時間: 09-11-23 14:13     標題: 2010_小一

有無家長肯定會讀禮賢小一?
不如開個主題, 大家交流下意見.

今個星期五就要去註冊, 唔知當日可不可以問到校車資料.
聽講沙田市中心要6:40上車, 如果真係咁早, 我就自己駕車接送, 最好搵到沙田市中心家長一齊返, 分擔下隧道費,
又可以唔駛搵位泊車.
作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:20

請問今年禮賢學費要幾多?去年就$2850。
作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:27

請問2010年禮賢學費要幾多?
作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:31     標題: 回覆 1# la5711 的文章

作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:33

請問2010年學費要幾多?
作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:46

作者: nancytsang    時間: 09-11-23 20:47

請問2010年禮賢學費要幾多呢?
作者: la5711    時間: 09-11-23 23:19

未知今年學費喎
作者: la5711    時間: 09-11-23 23:20

原帖由 nancytsang 於 09-11-23 20:47 發表
請問2010年禮賢學費要幾多呢?

唔知喎, 等我星期五問下
作者: snooopy    時間: 09-12-4 13:09

我都仲念緊讀唔讀, 但交左留位費, 其實都想知呢間學校好唔好, 暫時都冇bad mouth, 有冇家長俾D意見?
作者: puipui04    時間: 09-12-7 11:01

我都決定俾個女讀禮賢!!希望有機會做同學仔啦!!
作者: snooopy    時間: 09-12-7 15:24

Hi puipui04,

點解你決定俾個女讀禮賢? 有咩野令你咁快決定到? 可否share?
作者: sylam28    時間: 09-12-19 22:33

我囡囡會10入讀此校,很喜歡學校的教學理念,老師對學生很關心, 口碑很好
作者: puipui04    時間: 09-12-19 23:40     標題: 回覆 2# snooopy 的文章

hi!!我俾個女讀係因為口碑OK囉,聽聞禮賢既小朋友返學好開心,禮賢既學生好乖,成績又唔錯,派位幾好!!
而且佢教學方式唔死板,傳統學校迫得小朋友好辛苦!!
作者: tracytang    時間: 09-12-21 14:13

請問你地有無收到政府封信, 話要回覆放棄大抽獎? (因禮賢通知了教統局)
作者: snooopy    時間: 09-12-21 17:02

有呀...我收到政府封信...會唔會間間私校都需要會報比政府一旦你比左留位費?
作者: snooopy    時間: 09-12-21 17:04

多謝你寶貴意見

原帖由 puipui04 於 09-12-19 23:40 發表
hi!!我俾個女讀係因為口碑OK囉,聽聞禮賢既小朋友返學好開心,禮賢既學生好乖,成績又唔錯,派位幾好!!
而且佢教學方式唔死板,傳統學校迫得小朋友好辛苦!! ...

作者: tracytang    時間: 09-12-21 17:28

我仲諗住博吓大抽獎

原帖由 snooopy 於 09-12-21 17:02 發表
有呀...我收到政府封信...會唔會間間私校都需要會報比政府一旦你比左留位費?

作者: snooopy    時間: 09-12-22 10:14

但好似可以俾你兩邊去 woo...只要你話繼續參加大抽獎...

原帖由 tracytang 於 09-12-21 17:28 發表
我仲諗住博吓大抽獎

作者: tracytang    時間: 09-12-22 12:45

但係禮賢會唔會收返我個位?

原帖由 snooopy 於 09-12-22 10:14 發表
但好似可以俾你兩邊去 woo...只要你話繼續參加大抽獎...

作者: snooopy    時間: 09-12-23 13:52

留位費冇講明玩大抽獎會冇左個位, 除非寫明. 我覺得係政府勸你唔好徙D學位...(個人意見), 一係再問下禮賢 lor..

原帖由 tracytang 於 09-12-22 12:45 發表
但係禮賢會唔會收返我個位?

作者: sylam28    時間: 09-12-24 13:37

我曾致電學校, 職員說可以參加統一派位,學校也會為我們保留學位,放心吧, 我已回覆政府參加統一派位!
作者: snooopy    時間: 09-12-24 14:05

Many Thanks..

Merry Christmas for all..!!

原帖由 sylam28 於 09-12-24 13:37 發表
我曾致電學校, 職員說可以參加統一派位,學校也會為我們保留學位,放心吧, 我已回覆政府參加統一派位!

作者: pandafong    時間: 10-6-12 10:03

我囡囡於2010年入讀此校小一,學費每月$3,050,
作者: patpatching    時間: 10-6-12 13:48

係呢,尋日去學校買外套,我淨係買左長袖白色外套,冇買背心呀,你地呢?校鞋d料都幾好喎,價錢便宜..
作者: 喧嘩    時間: 10-6-12 15:54

hi, puipui
    記唔記得我ar? 我地都好有緣播, 我係你師姐, ou係你同學, 我個女而家就黎做你個女個師姐啦
原帖由 puipui04 於 09-12-19 23:40 發表
而且佢教學方式唔死板,傳統學校迫得小朋友好辛苦!! ...

作者: sylam28    時間: 10-6-12 22:11

我會2/8才買校服,可以一次過買書!
作者: puipui04    時間: 10-6-13 07:50

記得你呀!師姐
你而家喺邊度做呀??
你個女係幾年班呀?禮賢係咪真係OK?!我個女好鍾意禮賢~

原帖由 喧嘩 於 10-6-12 15:54 發表
hi, puipui
    記唔記得我ar? 我地都好有緣播, 我係你師姐, ou係你同學, 我個女而家就黎做你個女個師姐啦

作者: puipui04    時間: 10-6-13 09:04

我買左裙同運動衫各兩套,白色外套一件,買左運動鞋,皮鞋都有買但未有貨~~

原帖由 patpatching 於 10-6-12 13:48 發表
係呢,尋日去學校買外套,我淨係買左長袖白色外套,冇買背心呀,你地呢?校鞋d料都幾好喎,價錢便宜..

作者: 喧嘩    時間: 10-6-13 11:21

畢業到而家都冇走過, 我個女而家讀緊一年級, 讀禮賢無可否應個個小朋友都好鐘意, 好開心, 請收pm
原帖由 puipui04 於 10-6-13 07:50 發表
記得你呀!師姐
你而家喺邊度做呀??
你個女係幾年班呀?禮賢係咪真係OK?!我個女好鍾意禮賢~

作者: puipui04    時間: 10-7-7 18:09

收到書單喇,好開心呀!!
作者: sylam28    時間: 10-7-7 18:20

你好!我會2/8回校買書,請問你一體藝,你會選什麼?
作者: fooky-hk    時間: 10-7-7 22:56

請問知唔知圍棋同國際跳棋是什麼? 有什麼分別?

我頭先讀D活動比名仔簡時, 佢話要選紙粘土
體育我地決定學留冰.
作者: puipui04    時間: 10-7-8 14:03

我個女話要玩溜冰同中國舞~
作者: patpatching    時間: 10-7-13 15:21

想問下你地,係咪填晒3個選擇?唔知係抽纖定點安排比小朋友呢?
作者: dorismama    時間: 10-7-14 01:56

大家好, 我個仔黎緊9月都會在禮小讀小一, 請多多指教!
作者: YYLLBaBa    時間: 10-7-14 12:08     標題: 回覆 35# patpatching 的文章

係呀, 要抽籤o架.
作者: patpatching    時間: 10-7-14 17:12     標題: 回覆 1# YYLLBaBa 的文章

Oh...thank you~
作者: puiking    時間: 10-8-1 19:47

大家好!! 小兒都會於9 月讀禮賢小一, 多多指教呀!!
作者: sze_mark    時間: 10-8-3 10:29

昨天買了書,好像一點也不淺阿,又多習作
原帖由 puiking 於 10-8-1 19:47 發表
大家好!! 小兒都會於9 月讀禮賢小一, 多多指教呀!!

作者: sylam28    時間: 10-8-3 20:28

hi, 大家好, 我囡囡選了溜冰和中國舞,希望抽中啦,知道分了什麼班後,再上來報科,多多指教,小女叫Chucky.
作者: sylam28    時間: 10-8-17 12:11

各位:
出了小一分班結果,我囡囡是一勇班呀!
作者: YYLLBaBa    時間: 10-8-17 12:56

我囝囝都係 一勇班 呀.
作者: HTLT    時間: 10-8-17 15:38     標題: 回覆 43# YYLLBaBa 的文章

My son is P.1F
作者: patpatching    時間: 10-8-17 19:24

我囡囡係1C班呀..
作者: puipui04    時間: 10-8-17 21:23

我女係1H班~
作者: dorismama    時間: 10-8-18 01:09

大家好, 我個仔係一信班呀! 學號同幼稚園一樣, 有兩個朋友仔同班呀!
作者: fooky-hk    時間: 10-8-18 16:49

我個仔係1F班, 多D交流吓
作者: goodboymama    時間: 10-8-18 18:53

Hi! 我係1H呀!請問是否星期六一定帶書返學Keep呢?我想留家温習!
作者: dorismama    時間: 10-8-19 20:33

all,
老師打咗電話提我地出席, 你地收到電話未呀!

原帖由 goodboymama 於 10-8-18 18:53 發表
Hi! 我係1H呀!請問是否星期六一定帶書返學Keep呢?我想留家温習!

作者: puipui04    時間: 10-8-19 20:42

我尋日都收到喇~

原帖由 dorismama 於 10-8-19 20:33 發表
all,

作者: patpatching    時間: 10-8-19 21:06

今日收到電話喇...老師話記得帶八達通作登記呀~
作者: goodboymama    時間: 10-8-20 00:10

原帖由 dorismama 於 10-8-19 20:33 發表
all,

Yes! 帶水同小食給小朋友,老師話會同小朋友分開一段時間。
作者: dorismama    時間: 10-8-20 23:14

阿仔好緊張, 亦很期待呀!

原帖由 goodboymama 於 10-8-20 00:10 發表

Yes! 帶水同小食給小朋友,老師話會同小朋友分開一段時間。

作者: goodboymama    時間: 10-8-21 00:06     標題: 回復 54# dorismama 的帖子

我仔處之泰然一早睡了,我好似重緊張過佢!哈哈!
作者: dorismama    時間: 10-8-23 10:30

阿仔小一新生日進行中, 今早起床時是很倦, 但帶著期待的心情上學了!
作者: sanli77    時間: 10-8-23 20:55     標題: 穿運動衣服的日子?

各位:
請問小一是不是逢周二及周四穿運動服?
我見通告講,day 1可穿運動服於7:30-7:45做運動
但我的仔是坐校車,是不是就不駛理,穿返校服?

原帖由 dorismama 於 10-8-23 10:30 發表
阿仔小一新生日進行中, 今早起床時是很倦, 但帶著期待的心情上學了!

作者: dorismama    時間: 10-8-23 21:52

珊:
老師話逢Day 1, PE Day , tuesday and thursday 都係運動服, 所以我只預一套校服, 運動衣則多兩套~

原帖由 sanli77 於 10-8-23 20:55 發表
各位:
請問小一是不是逢周二及周四穿運動服?
我見通告講,day 1可穿運動服於7:30-7:45做運動
但我的仔是坐校車,是不是就不駛理,穿返校服?

作者: HTLT    時間: 10-8-24 11:08     標題: 回覆 58# dorismama 的文章

Day 1 and PE Day 都係運動服, Tue and Thur depends on which 聯課活動 is.
作者: sylam28    時間: 10-8-24 21:43

但是聯課活動在16/9開始,之前的星期二及四是否不用著體育服!
作者: HTLT    時間: 10-8-25 06:28

Yes, no need to wear 體育服.

原帖由 sylam28 於 10-8-24 21:43 發表
但是聯課活動在16/9開始,之前的星期二及四是否不用著體育服!

作者: sylam28    時間: 10-8-25 16:34

Thank you!
作者: HTLT    時間: 10-8-25 19:42     標題: School bus

Confirmed with driver that my son has to get on the bus at 7:00 a.m., so early!
作者: sylam28    時間: 10-8-25 21:44

Where are you live?
作者: sanli77    時間: 10-8-25 23:07     標題: 買錯左

唉!我買兩套校服,一套運動服,真失策!
剛看了一信班的時間表,逢Day 4 & 6是PE堂,
即Day 1、4 & 6,逢周二(圍棋)及周四(網球)穿運動服,都幾複雜,不知道穿錯左會不會被老師記缺點??*_*
大家有無好方法,記清楚穿校服定運動服?

原帖由 dorismama 於 10-8-23 21:52 發表
珊:
老師話逢Day 1, PE Day , tuesday and thursday 都係運動服, 所以我只預一套校服, 運動衣則多兩套~

作者: dorismama    時間: 10-8-26 00:17

my son is probably getting on the school at 6:45am as told by my neighbour who is studying in krs.

原帖由 HTLT 於 10-8-25 19:42 發表
Confirmed with driver that my son has to get on the bus at 7:00 a.m., so early!

作者: HTLT    時間: 10-8-26 09:22     標題: 回覆 64# sylam28 的文章

I live in Tai Kok Tsui.
作者: HTLT    時間: 10-8-26 09:24     標題: 回覆 65# sanli77 的文章

No need to wear 體育服 for 圍棋, isn't it?!
作者: dorismama    時間: 10-8-26 12:22

yes ar! 不過我都打算俾佢照穿運動服, 因為興趣活動可郁動, 運動衣會舒服D!

原帖由 HTLT 於 10-8-26 09:24 發表
No need to wear 體育服 for 圍棋, isn't it?!

作者: wldaddy    時間: 10-8-26 15:35

My son is in P.1C.
作者: sanli77    時間: 10-8-26 23:19

I also think so, thank you very much!
原帖由 HTLT 於 10-8-26 09:24 發表

作者: dorismama    時間: 10-8-30 21:44

dear all,
由於校車早, 你地會俾小朋友幾點上床訓?
9:00PM 會太早嗎?

原帖由 sanli77 於 10-8-26 23:19 發表
I also think so, thank you very much!

作者: HTLT    時間: 10-8-31 06:34

Starting from tonight, I also plan my son to go to bed at 9:00 p.m.

原帖由 dorismama 於 10-8-30 21:44 發表
dear all,
由於校車早, 你地會俾小朋友幾點上床訓?
9:00PM 會太早嗎?

作者: fooky-hk    時間: 10-8-31 21:25

sylam28,

小兒也是住屯門的, 想請問你怎樣由禮賢到南昌站, 是否一程車?

我比保姆車司機氣得7孔出煙, 竟然唔記得我個仔要搭佢車, 但而家佢又full咗, 另一家又話full! 激死我, 要再安排過。
作者: ha!    時間: 10-9-1 08:50

作者: sanli77    時間: 10-9-1 22:22     標題: bed time

Me too, but Plan is Plan, normally he sleep at 9:30. Not bad la!^^
Anyone knows what they to during 1-2/9?
My son told me they just play in the Hall.

原帖由 HTLT 於 10-8-31 06:34 發表
Starting from tonight, I also plan my son to go to bed at 9:00 p.m.

作者: dorismama    時間: 10-9-2 09:46

my son told me they sings the school song. introducing school teacher!

原帖由 sanli77 於 10-9-1 22:22 發表
Me too, but Plan is Plan, normally he sleep at 9:30. Not bad la!^^
Anyone knows what they to during 1-2/9?
My son told me they just play in the Hall.

作者: sanli77    時間: 10-9-2 22:39     標題: 執書包

各位:
有無人分得清楚,G.E/ESL/READING/英文,分別要帶哪一本書?
常識是帶齊兩本,還是一本?
還有數學/中文,是否要帶齊兩本書?
因為我要教仔仔執書包,但連我自己都不是很清楚,只好全部帶去,但是一拿又好鬼重,請大家分享下?

原帖由 dorismama 於 10-9-2 09:46 發表
my son told me they sings the school song. introducing school teacher!

作者: fooky-hk    時間: 10-9-2 23:45

我全部執了上冊, 英文就Longman Express+ The Wild Swan
作者: dorismama    時間: 10-9-3 00:48

The wild swan 話係12月的home reading

原帖由 fooky-hk 於 10-9-2 23:45 發表
我全部執了上冊, 英文就Longman Express+ The Wild Swan

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 14:01

Hi sanli77,

我囡班主任話常識用第2冊先, 因有一篇講"上學了" (個topic好似咁上下), 所以同第1冊調轉教, 其他帶第1冊。

我都想問各位, 英文又GE又reading又ESL, 係咪帶Longman OK啦? 有無人知?

Thanks!!

原帖由 sanli77 於 10-9-2 22:39 發表
各位:
有無人分得清楚,G.E/ESL/READING/英文,分別要帶哪一本書?
常識是帶齊兩本,還是一本?
還有數學/中文,是否要帶齊兩本書?
因為我要教仔仔執書包,但連我自己都不是很清楚,只好全部帶去,但是一拿又好鬼重,請大家分享下?

...

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 14:03

我估你囡囡係ABC個位, 我囡囡係同你囡囡一齊搭校車放學嗰個呀。Nice to meet you

原帖由 puipui04 於 10-8-17 21:23 發表
我女係1H班~

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 14:08

Hi HTLT,

我囡6:45am 上校車, 早上同佢買麵包做早餐時個收銀都問"妹妹, 6點幾咁早就返學啦", 而家考慮緊好唔好自己送返學 :(

原帖由 HTLT 於 10-8-25 19:42 發表

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 14:26

Hi sanli77,

我都覺得好複雜, 所以用excel做咗個calendar, 以免著錯衫。不過老師話小朋友好醒, 過一排就適應&記得邊日打邊日架啦。而家做小一家長好緊張呀, 成日驚帶漏嘢/簽漏名, 同埋好耐無日日未夠6點就起身, 返工到下午就好想瞓, 夜晚又好想睇電視唔願瞓, 希望快d習慣la, hee hee !!

我買咗校服 & P.E.衫各2套。夏天d料薄洗完好快乾, 冬天P.E.衫2套唔知夠唔夠替換, 校服好貴呀

原帖由 sanli77 於 10-8-25 23:07 發表
唉!我買兩套校服,一套運動服,真失策!
剛看了一信班的時間表,逢Day 4 & 6是PE堂,
即Day 1、4 & 6,逢周二(圍棋)及周四(網球)穿運動服,都幾複雜,不知道穿錯左會不會被老師記缺點??*_*
大家有無好方法,記清楚穿校服定運動服?

...

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 14:41     標題: 學校飯盒

Hi all,

你地小朋友喜唔喜歡學校的飯盒呀? 我個為食囡話好好味, 連佢唔食的磨菇都話好滑, 所以食咗好多喎, 真係勁, 佢平日見到磨菇就耍手兼擰頭kar, 不過佢話唔夠時間食唔晒, 佢平日lunch食嘢都ok快都食唔切, 咁你吔d小朋友食得晒嗎?

wingma
作者: HTLT    時間: 10-9-6 14:54

My son told me that it takes a long time for waiting lunch box and only has 15 mins for eating.

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 14:41 發表
Hi all,

你地小朋友喜唔喜歡學校的飯盒呀? 我個為食囡話好好味, 連佢唔食的磨菇都話好滑, 所以食咗好多喎, 真係勁, 佢平日見到磨菇就耍手兼擰頭kar, 不過佢話唔夠時間食唔晒, 佢平日lunch食嘢都ok快都食唔切, 咁你 ...

作者: wingmama04    時間: 10-9-6 17:19

15 mins only?  no wonder she couldn't finished the lunch box last Friday.  I hope the situation (long waiting time) will improve soon as my daughter is so much love to eat :-p.  Let me ask her tonight.

Your son enjoy the lunch box?

原帖由 HTLT 於 10-9-6 14:54 發表
My son told me that it takes a long time for waiting lunch box and only has 15 mins for eating.

作者: goodboymama    時間: 10-9-6 18:41

請問有無人知背詩是用廣東話還是普通話呢?我仔上星期說可廣東話,今日又話普通話?謝謝有心人!
作者: puipui04    時間: 10-9-6 21:24

hihi!!! wingmama:

你估岩左係我呀!!!我個女都話學校D飯幾OK,D湯好飲呀,今日仲有左個蘋果返屋企添~

我地都好早上車呀0650上車,不過我要返工,自己送唔到佢.....

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 14:03 發表

我估你囡囡係ABC個位, 我囡囡係同你囡囡一齊搭校車放學嗰個呀。Nice to meet you

作者: HTLT    時間: 10-9-7 05:59

My son enjoy the lunch very much.  Yesterday, he can finish it at about 90%.  After lunch, they have a recess and then start lesson again at 2:00 p.m.

原帖由 wingmama04 於 10-9-6 17:19 發表
15 mins only?  no wonder she couldn't finished the lunch box last Friday.  I hope the situation (long waiting time) will improve soon as my daughter is so much love to eat :-p.  Let me ask her tonight ...

作者: HTLT    時間: 10-9-7 05:59

說廣東話

原帖由 goodboymama 於 10-9-6 18:41 發表
請問有無人知背詩是用廣東話還是普通話呢?我仔上星期說可廣東話,今日又話普通話?謝謝有心人!

作者: patpatching    時間: 10-9-7 08:58

各位好,

想問下你地今日著左咩校服返學呢?今日係星期二(Day 3),應著運動服,但聯課活動16/9至開始,所以我著左校服裙呀!都唔知岩唔岩.

另外想問你地睇左隻普通話學習光碟未呢?其中有一道要入password既,唔知老師遲D係咪會話我地知呢?thx..
作者: wingmama04    時間: 10-9-7 10:23

我都係在職媽媽,不過見送完呀囡都趕得切返工, 咪想自己送可以同呀囡傾吓偈親子下咁囉。 但係今曰呀囡話早上校車識到個隔離班的同學, 咁沿途有朋友仔傾吓都ok唔使咁悶, 所以諗住試頭呢一二個月, 再等佢自己揀囉

原帖由 puipui04 於 10-9-6 21:24 發表
hihi!!! wingmama:

你估岩左係我呀!!!我個女都話學校D飯幾OK,D湯好飲呀,今日仲有左個蘋果返屋企添~

我地都好早上車呀0650上車,不過我要返工,自己送唔到佢.....

...

作者: wingmama04    時間: 10-9-7 10:24

Dear all,

昨日收到「中文、英文、數學-學科提升課程」通告,各位會否参加? 張通告好似怪怪地, 我覺得係出版社發出但扮到由學校出咁 ???
作者: sanli77    時間: 10-9-7 13:14

各位
我有俾仔仔參加,因為好似無「不參加」空格的選擇,應該是學校負責的,如有錯,請大家糾正。
仔仔很喜歡飯盒,因味道太好,晚飯不多願吃淡味的菜啦。
詩是廣東話背,不過是不是老師教完才背?一次一首定全部呢?一首一個圓點定全部背完才有圓點?

原帖由 wingmama04 於 10-9-7 10:24 發表
Dear all,

昨日收到「中文、英文、數學-學科提升課程」通告,各位會否参加? 張通告好似怪怪地, 我覺得係出版社發出但扮到由學校出咁 ???

作者: goodboymama    時間: 10-9-7 16:10

原帖由 HTLT 於 10-9-7 05:59 發表
說廣東話

Thank you! 昨日的「中文、英文、數學-學科提升課程」通告我已交了支票參加,另賣旗都參加,想仔仔學習多多善心!
作者: cheuklokmom    時間: 10-9-7 16:13

如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝!

原帖由 goodboymama 於 10-9-7 16:10 發表

Thank you! 昨日的「中文、英文、數學-學科提升課程」通告我已交了支票參加,另賣旗都參加,想仔仔學習多多善心!

作者: wingmama04    時間: 10-9-7 16:26

sanli77,

我估呢個唔係學校攪的, 所以無「不參加」呢d選擇? 唔交咪代表"不參加"啩?  我剛係2008-2009禮小到問咗, 有位前輩話係自由參加, 不是學校負責的。

我就係唔多like佢張form design 到好似代表學校咁, 所以15/16唔知比唔比呀囡參加~

另外張form寫"完成八成課程可claim返80% & 不設名額限制", 但我click 去佢提供條link睇, 原來仲有幾個附帶條件至可以claim & 有quota tim , 好似唔多老實 ......

你仔仔都喜歡d飯盒呀, 咁就好囉, 我初時以為會好似有d同事咁, 個小朋友唔肯食, 要捱到放學至有餐飽飯食呀陰公~  不過咁好味又驚會唔會太油太多汁wor, hee hee!!

原帖由 sanli77 於 10-9-7 13:14 發表
各位
我有俾仔仔參加,因為好似無「不參加」空格的選擇,應該是學校負責的,如有錯,請大家糾正。
仔仔很喜歡飯盒,因味道太好,晚飯不多願吃淡味的菜啦。
詩是廣東話背,不過是不是老師教完才背?一次一首定全部呢?一首一個圓點定全 ...

作者: wingmama04    時間: 10-9-7 16:33

未開學前本來應承呀囡學校有賣旗活動一定會參加 (因佢好鍾意買旗), 點知同佢舅父仔生日撞期, 我地已計劃咗返大陸, 無得賣旗 la

原帖由 goodboymama 於 10-9-7 16:10 發表

作者: wingmama04    時間: 10-9-7 16:40

sorry, 成年前的事再加上當日係daddy帶去interview, 我呢位無記性mummy真係無印象, 只記得in 個小朋友only, 唔使in家長。甚麼要準備? 無喎, 瞓足精神同remind吓個小朋友say good morning & thankyou之類囉~

原帖由 cheuklokmom 於 10-9-7 16:13 發表
如果我想仔仔今年考這間學校我有甚麼要準備呢? 考試形式是怎樣? 可否分亨一下?  謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5