教育王國

標題: 根德園2010 K1-有無人已經收到取錄信 [打印本頁]

作者: pugsonic    時間: 09-11-23 23:12     標題: 根德園2010 K1-有無人已經收到取錄信

我21 Nov interview,要得到5 Dec才有通知.
有無人上星期已經見左而又收到通知?
咁當日既表現如何?
作者: 7PoPo    時間: 09-11-24 00:03

未有咁快喎.....
作者: 7PoPo    時間: 09-11-24 00:05

未有咁快喎.....
作者: cherylyau_b    時間: 09-11-24 00:13

原帖由 pugsonic 於 09-11-23 23:12 發表
我21 Nov interview,要得到5 Dec才有通知.
咁當日既表現如何?

乜唔係人人都係5 Dec先知道結果咩??
作者: cherylyau_b    時間: 09-11-24 00:15

原帖由 pugsonic 於 09-11-23 23:12 發表
咁當日既表現如何?

乜唔係人人都係5Dec先知道結果咩??
作者: circle2009    時間: 09-11-24 00:32

my daught just finished interview on 21 Nov too... The teacher is very nice, becauce my daught doesn't know how to sing a song but the teacher teach her to sing a song and she can follow her and singing.... how nice teacher....
作者: nozomu-kun    時間: 09-11-24 01:01

呀仔係11/14in-左,都係話要12/5前收通知, &佢in過時都係唔肯唱歌,拉住我走,仲話"算啦媽媽",攪到兩個老師都笑晒,無佢收,唯有都真係算啦,奌知起身走過陣,呀仔就四萬咁口,笑晒咁同老師saybye,真係比佢激死.
作者: queen_sze    時間: 09-11-24 02:32

14/11/2009 in 的都係要等到5/12/09
咁心急~我們早 in 的咪等到頸都長埋?
作者: nozomu-kun    時間: 09-11-24 09:23     標題: 回覆 1# queen_sze 的文章

係lo, 條頸真係長晒.  當年等會考放榜都無緊張過, 而家就日日睇信箱...唉!! 媽媽們, 努力呀,路仍是長,而家先2歲幾人仔...
作者: trintrin    時間: 09-11-24 09:44

原帖由 circle2009 於 09-11-24 00:32 發表
my daught just finished interview on 21 Nov too... The teacher is very nice, becauce my daught doesn't know how to sing a song but the teacher teach her to sing a song and she can follow her and singi ...

你就好彩啦, 遇到個咁好老師, 我個個老師一直堅持用同一語氣同一表情問同一條問題, 但我個B都係唔答, 咁跟住她就問另一條, 點知轉頭又係問番呀B唔答那條, 又再問幾次, 我心想, 你咁迫個小朋友做甚麼, 同個小朋友鬥甚麼呢.. :;pppp:
作者: QEgg    時間: 09-11-24 09:58

我就想遲少少先收到通知, 連埋其他學校一齊收信知結果最好, 唔洗緊張幾次, 又唔洗浪費留位費~
作者: NICOLE123    時間: 09-11-24 10:20

未鬼咁快出呢d post啦
攪到人地又緊張埋
作者: 媽珠    時間: 09-11-24 10:26

Agree

原帖由 QEgg 於 09-11-24 09:58 發表
我就想遲少少先收到通知, 連埋其他學校一齊收信知結果最好, 唔洗緊張幾次, 又唔洗浪費留位費~

作者: ac917    時間: 09-11-24 11:51

係lu,我地仲係 14號 in 添,條頸已經長到拖左落地啦。

原帖由 NICOLE123 於 09-11-24 10:20 發表
未鬼咁快出呢d post啦
攪到人地又緊張埋

作者: bb0826    時間: 09-11-24 12:41

I'm waiting for the result too. But maybe no hope for my daughter coz she' not performed well on that day. Just see anything special happen, haha....
作者: airforce1    時間: 09-11-24 13:31     標題: 回覆 1# bb0826 的文章

me too, a long wait for KV and SC
作者: NICOLE123    時間: 09-11-24 13:33

反正大家都等緊
假如kv, st cat 同民生都收你既小朋友
你地會選擇邊間呢 ?
作者: 小曳人    時間: 09-11-24 13:37

原帖由 NICOLE123 於 09-11-24 13:33 發表
反正大家都等緊
你地會選擇邊間呢 ?

可能係KV (無報民生呀~)
因為.. 阿仔in完唔鍾意SC, 但係佢成日話鍾意KV!
作者: greg    時間: 09-11-24 13:58

原帖由 NICOLE123 於 09-11-24 13:33 發表
反正大家都等緊
你地會選擇邊間呢 ?

民生算把啦...Int 過既人大部份會對呢點學校好失望...

作者: LittleEggBB    時間: 09-11-24 14:12

我囡囡14/11 in, 當日學校俾封信話會响5/12前收到通知, 佢肯答晒老師既問題同唱歌,收唔收佢就睇天意喇..... 
作者: LittleEggBB    時間: 09-11-24 14:16

我會選擇KV. 我d侄仔响到畢業,個底真係打得好好,又乖又有責任感    

反正大家都等緊
你地會選擇邊間呢 ?

作者: smartmatt    時間: 09-11-24 14:27

原帖由 LittleEggBB 於 09-11-24 14:16 發表
我會選擇KV. 我d侄仔响到畢業,個底真係打得好好,又乖又有責任感    

Totally agree very solid foundation in knowledge and school manners.   But less play at school.
作者: ChingChingChoy    時間: 09-11-24 14:30     標題: 回覆 5# NICOLE123 的文章

民生 <-- 唔可能同sc 及 kv 比. 都唔同級數
作者: smartmatt    時間: 09-11-24 14:37

原帖由 smartmatt 於 09-11-24 14:27 發表

Totally agree very solid foundation in knowledge and school manners.   But less play at school.

Just add, standards and requirements are very high.  Pace of learning is very fast.
作者: b22chan    時間: 09-11-24 14:54

do all moms get any acceptance from other schools?
作者: AS_Baby    時間: 09-11-24 14:59

真是日日盼到頸都長,情況就好似上年阿囡in完nursery入學試咁,日日收工番去看信箱.....

實情真是想知d學校會唔會早過deadline前send信比家長呢?...
作者: primrose_bb    時間: 09-11-24 15:06

原帖由 LittleEggBB 於 09-11-24 14:16 發表

請問KV小朋友的英文水平如何?聽説中文跟數學的成績非常好,但是很少聽到其它家長說及它的英文,謝謝呀!
作者: 小曳人    時間: 09-11-24 15:10

原帖由 b22chan 於 09-11-24 14:54 發表
do all moms get any acceptance from other schools?

just got acceptance for promotion (to K1) in original school
作者: Jeco    時間: 09-11-24 23:47

作者: HebeMama630    時間: 09-11-25 00:18

上年經驗...早1-2日收到la!
原帖由 Jeco 於 09-11-24 23:47 發表
咪話會12月5日知結果既! 我相問係12月5日kv會發信出街or 12月5日我哋會收到信呢?? 好期待呀! (唔知有無奇蹟出現呢? )

作者: p_hsy    時間: 09-11-25 00:23

if SC and KV can have interviews and results announcement earlier than other KGs, many parents can have a better sleep these days

原帖由 airforce1 於 09-11-24 13:31 發表
me too, a long wait for KV and SC

作者: MyAshley    時間: 09-11-25 00:24

原帖由 HebeMama630 於 09-11-25 00:18 發表
上年經驗...早1-2日收到la!

Thanks hebemama!
作者: saiwai    時間: 09-11-25 01:08

試用誠意打動
作者: 深井DY    時間: 09-11-25 09:01

我個小朋友in果日有d吾舒服,好似冇唱到歌(maybe我太專心同miss傾計聽吾到)
佢答野又超細聲(我又聽吾晒)
miss開頭問:佢平時都係敢ga?
我答:唔係............
但切面包,game果part超快完成
林走有自動自覺推椅子
say thz q超細聲

最後:
miss話:你小朋友其實都好肯講野(笑)
我心稔:下.....佢今曰超失準wo

即係有d機,maybe合miss眼堟(我希望),haha

大家努力,輕鬆面對la^^

作者: circle2009    時間: 09-11-25 14:58     標題: 回覆 2# saiwai 的文章

my daught interview at 21 nov.  not yet
作者: 冷暖自知    時間: 09-11-25 15:05

called yesterday, who told me will have results on 5 Dec.

my daughter even sang when interview, but she is a younger BB (Aug born), worry about that.
作者: circle2009    時間: 09-11-25 15:33

still no got yet
作者: smartmatt    時間: 09-11-25 15:46

原帖由 primrose_bb 於 09-11-24 15:06 發表

請問KV小朋友的英文水平如何?聽説中文跟數學的成績非常好,但是很少聽到其它家長說及它的英文,謝謝呀!

I think its very high, but can't compare to other Kgs.  My girl in K3, I think the target is to write short paragraph of 50 words by mid school year.   Chinese and Maths standards are higher.
作者: smartmatt    時間: 09-11-25 15:49

原帖由 b22chan 於 09-11-24 14:54 發表

I think Creative and York acceptance rates are very high.   Hence, most kids will have an offer.   My kid has 3/3 offers.
作者: gcf_cyrena    時間: 09-11-25 21:17

作者: Big-Mouth    時間: 09-11-26 09:10

如果唔收都會知!Good Luck!
作者: notjustamom    時間: 09-11-26 23:26

咁當日既表現如何?

My younger son interviewed at KV on 21 Nov with his grandmother because my husband and I had to attend a second interview with my elder son.

Grandma said my younger son performed very well and the teacher complimented him and gave him a small present. Did any other kids receive a small present from the school?
作者: Joba    時間: 09-11-26 23:33

係咪陀螺, 好似每個小朋友in完都有噃…

原帖由 notjustamom 於 09-11-26 23:26 發表

My younger son interviewed at KV on 21 Nov with his grandmother because my husband and I had to attend a second interview with my elder son.

Grandma said my younger son performed very well and the  ...

作者: notjustamom    時間: 09-11-26 23:41

原帖由 Joba 於 09-11-26 23:33 發表
係咪陀螺, 好似每個小朋友in完都有噃…

Thanks for the feedback. Nothing to be proud of then...
作者: Mickey864    時間: 09-11-28 11:40

My daughter have already got offer in Good Hope kindergarten.
I also like KV. but my daughter is not do very well in interview,
Wait for suprise!!!

作者: eggmama    時間: 09-11-28 12:55

next week will have result, OR ???
作者: maylam2022    時間: 09-11-28 16:26

GOOD LUCK TO ALL
作者: fafa_yim    時間: 09-11-28 16:47

我都好緊張。
作者: WLM    時間: 09-11-29 00:08

作者: cherylyau_b    時間: 09-11-29 01:55

有冇小朋友已經有SC既位??
如果SC同kv都收,你地會揀邊間呀??點解咁揀呢??Thanks !!
作者: baba987    時間: 09-11-29 23:04

作者: cronaldochan    時間: 09-11-30 14:24

聽說根德已經發信通知各家長
-Rejetced 先收信
-Accepted 會遲D, 信件亦厚一點
作者: kikuko    時間: 09-11-30 14:28

好緊張呀 !!!!
作者: eggmama    時間: 09-11-30 14:29

really? 寶物尋歸底?
原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 14:24 發表

作者: gigi812    時間: 09-11-30 14:35

你點知架 !! 好緊張呀 !!! 而家又唔想咁快收到啦 !! 好矛盾.

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 14:24 發表

作者: cronaldochan    時間: 09-11-30 14:49

如果你看見St Catherine 的情況, 家長們都為到收遲了半天信而煩惱

現在如果打開信箱, 肯定有一萬個唔願意咁快見到KV 的信

人生多矛盾
作者: SNOWPUI    時間: 09-11-30 15:00

點解知已經有姑果? 內幕消息????
作者: kc_united    時間: 09-11-30 15:05

好緊張.

作者: cronaldochan    時間: 09-11-30 15:15

越來越覺得如果被KV 或SC 看中, 差不多同中了六合彩頭獎沒太多分別, 應同嗎?
作者: dicktam    時間: 09-11-30 15:24

原帖由 cherylyau_b 於 09-11-29 01:55 發表
有冇小朋友已經有SC既位??
如果SC同kv都收,你地會揀邊間呀??點解咁揀呢??Thanks !!

已收到SC:)
如果SC同kv都收...會選KV:)
個仔太active喇
作者: dicktam    時間: 09-11-30 15:26

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 15:15 發表
越來越覺得如果被KV 或SC 看中, 差不多同中了六合彩頭獎沒太多分別, 應同嗎?

唔覺得....
我想個仔入培正:)
作者: joeypang    時間: 09-11-30 15:37     標題: 回覆 52# cronaldochan 的文章

你講得,係咪有人有reject信啦???
作者: True    時間: 09-11-30 15:42

你點知架?

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 14:49 發表
如果你看見St Catherine 的情況, 家長們都為到收遲了半天信而煩惱

現在如果打開信箱, 肯定有一萬個唔願意咁快見到KV 的信

人生多矛盾

作者: qoo_pooh    時間: 09-11-30 15:52

現在太多人apply,
我記得以前都係2,3千人爭,
唔似e+又話5,6千人申請, 真是很誇張呀

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 15:15 發表

作者: cherylyau_b    時間: 09-11-30 16:01

原帖由 dicktam 於 09-11-30 15:24 發表

已收到SC:)
如果SC同kv都收...會選KV:)
個仔太active喇

dicktam,
係唔係啫係我個女比較怕醜既,會讀SC好d呢????
Thanks !!
作者: cherylyau_b    時間: 09-11-30 16:03

how can you know that ??
have you called KV ??
作者: cronaldochan    時間: 09-11-30 16:32

應該第一批信明天收到
作者: bebelee    時間: 09-11-30 16:48

第一批信?  Are these the rejected letters?

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 16:32 發表
應該第一批信明天收到

作者: cronaldochan    時間: 09-11-30 17:02

應該係... 記住有6千人報名, 沒可能一齊寄出, 就算總動員全部教職員70~人一起入信封, 每人都要入八十幾封吧....
作者: 小曳人    時間: 09-11-30 17:11

5-6千人收5-6百個, 機會率唔太差
6合彩中咗我一定會去攞獎金..SC/KV收咗嘅, 都一定有人揀其一, 甚至兩間都唔要~
作者: Karen2009    時間: 09-11-30 17:46

原帖由 小曳人 於 09-11-30 17:11 發表

5-6千人收5-6百個, 機會率唔太差
6合彩中咗我一定會去攞獎金..SC/KV收咗嘅, 都一定有人揀其一, 甚至兩間都唔要~

但 2 間都好似無乜人想放棄喎......5-6千人爭, 除佐小朋友當日 INTERVIEW 時既表現, 亦都好講緣份
作者: fc926    時間: 09-11-30 18:14

好心急!呢個係我地最後一個希望啦!
作者: CHP    時間: 09-12-1 13:09

anyone got the letter today?
作者: agugi    時間: 09-12-1 13:22

already check mail box...no letter from Kentville today....  
原帖由 CHP 於 09-12-1 13:09 發表
anyone got the letter today?

作者: gigi812    時間: 09-12-1 13:27

Hi cronaldochan,

有無咩新料呀 !! update一下呀 !!

原帖由 cronaldochan 於 09-11-30 16:32 發表
應該第一批信明天收到

作者: cherylyau_b    時間: 09-12-1 13:33

原帖由 agugi 於 09-12-1 13:22 發表
already check mail box...no letter from Kentville today.

我都係呀~~
作者: huiaudrey    時間: 09-12-1 13:49

6000個? 有無咁多小朋友呀?太誇張了!如果入左,仲lucky 過中六合彩
作者: cronaldochan    時間: 09-12-1 13:52

No News (letter) is a GOOD News
作者: HebeMama630    時間: 09-12-1 14:02

係呀,冇咁多...不過我問過KV校車d老師...佢話有5XXX,多過上年少少啦!
原帖由 huiaudrey 於 09-12-1 13:49 發表
6000個? 有無咁多小朋友呀?太誇張了!如果入左,仲lucky 過中六合彩

作者: gigayan    時間: 09-12-1 14:03

但似乎今日都無人收到reject信.....
作者: 小曳人    時間: 09-12-1 14:08

原帖由 Karen2009 於 09-11-30 17:46 發表

但 2 間都好似無乜人想放棄喎......5-6千人爭, 除佐小朋友當日 INTERVIEW 時既表現, 亦都好講緣份

我d朋友裡面, 已經有2個放棄SC, 2個未confirm
作者: greg    時間: 09-12-1 14:11

聽邊個說架.....請問
作者: pakyin1108    時間: 09-12-1 14:14

係米流料?攪到精神緊張...
作者: gigayan    時間: 09-12-1 14:26

頭先打去kv問個職員佢地d信寄出未, 佢話 : 你應該有張通告, 我地寫左5/12麻..... 咁我立即話 : 唔係話5/12收唔到可以打黎問嗎?? 我以為係講suppose我地5/12之前會收到, 5/12收唔到就打黎問添, 佢就答我 : 唔係.... 5/12之後幾日收唔到先打黎問~~

咁講可能5/12之後先收到?? 又有排震~
作者: mayui    時間: 09-12-1 14:29

應該第一批信明天收到

Are you sure that the news is true?
作者: kikuko    時間: 09-12-1 14:31

起碼仲要捱多成個星期 ???
作者: kc_united    時間: 09-12-1 14:32

大家唔好太緊張啦.  得唔得都註定了吧.  打電話去都無用.  人地都真的寫了5/12 前會發信. 我估都是around 這一兩天吧.
作者: cronaldochan    時間: 09-12-1 14:35

你打去問當然答你官方回應跟便條一樣

我的資料從老師得來自已判斷吧
作者: gigi812    時間: 09-12-1 14:38

好勇呀你, 夠膽打去問...佩服 !!!!!

原帖由 gigayan 於 09-12-1 14:26 發表
頭先打去kv問個職員佢地d信寄出未, 佢話 : 你應該有張通告, 我地寫左5/12麻..... 咁我立即話 : 唔係話5/12收唔到可以打黎問嗎?? 我以為係講suppose我地5/12之前會收到, 5/12收唔到就打黎問添, 佢就答我 : 唔係.... 5 ...

作者: 深井DY    時間: 09-12-1 14:48

原帖由 gigayan 於 09-12-1 14:03 發表
但似乎今日都無人收到reject信.....
直頭冇信la :D
作者: ysnmama    時間: 09-12-1 14:51

既然通告寫12月5日就等那天吧. 通常根德園很準時的. 不早不遲便會收到信. 祝好運.
作者: gigayan    時間: 09-12-1 15:02

原帖由 kc_united 於 09-12-1 14:32 發表
大家唔好太緊張啦.  得唔得都註定了吧.  打電話去都無用.  人地都真的寫了5/12 前會發信. 我估都是around 這一兩天吧.

打電話去問都係想知道寄出左未, 寄出左就知道係呢1-2日, 未寄出就預多一個星期等.. 等.. 等..
作者: gigayan    時間: 09-12-1 15:04

原帖由 cronaldochan 於 09-12-1 14:35 發表
你打去問當然答你官方回應跟便條一樣

我的資料從老師得來自已判斷吧

但你琴日話第一批應該今日收到, 似乎又未有人收到..... 可能老師話你知寄左出黎, 但負責去寄既未去呢~~

唔好搞到大家都好緊張喇, relax~~~
作者: gigayan    時間: 09-12-1 15:05

原帖由 gigi812 於 09-12-1 14:38 發表
好勇呀你, 夠膽打去問...佩服 !!!!!

係電話佢唔知我係邊個, 無所謂喇
作者: kc_united    時間: 09-12-1 15:30

會唔會下午3/4點鐘, 郵差叔叔派信時會收到?
作者: baba987    時間: 09-12-1 15:58

作者: oct07-mama    時間: 09-12-1 16:06

郵差叔叔一日派兩次信架嘛!
作者: QEgg    時間: 09-12-1 16:16

全部信件處理當中, 未寄出~~
取錄與否都會同時寄出.

作者: B.B.BaBa    時間: 09-12-1 16:39

有了上次GH 的流言經驗,我不會期望 KV 會早咁多日寄信出來
作者: sasafan    時間: 09-12-1 18:02

all mami, take it easy la~~
relax~~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5