教育王國

標題: 校車問題 [打印本頁]

作者: Arthas    時間: 09-11-24 00:52     標題: 校車問題

我想請問真道書院的校車在美孚有站嗎? 若果有, 是什麼時候上車呢? 謝謝指教!
作者: CJBB    時間: 09-11-26 22:40     標題: 校車問題

我都想知有無青衣校車呢! 請幫忙提供意見.
作者: praynpeace    時間: 10-1-7 15:48     標題: 校車問題

我都十分心義此校. 但我住荃灣,吾知有沒校車由愉景新城返真道?要幾點上車?
作者: sybiljael@gmail    時間: 10-4-19 15:47     標題: 2010年9月入讀

作者: KMY    時間: 10-7-4 10:21

請問知唔知藍田上車落車站和幾點鐘呢?

原帖由 sybiljael@gmail 於 10-4-19 15:47 發表

請問你的小朋友是否2010/9入學, 如果是的話, 你們是住在青衣那一個位置? 我們也是住在青衣, 校巴是6:35a.m.開出, 實在太早了, 所以我們買了一台小車, 聯同同區兩位家長一起接載小朋友回校, 每早7:15-25上車, 要視 ...

作者: sonasona    時間: 10-7-28 12:09     標題: Logos Academy School Bus

Hi Parents

My girl is going to Logos starting this 9/10.  I live in Sham Tseng.  Appreciate if any sharing on transportation from Sham Tseng, Tsuen Wan, Tsing Yi or Mei Foo region for traveling to Logos.  I can also be contacted at [email protected].  Thanks.
作者: TansonMa    時間: 10-8-3 10:25

已收到校車叔叔電話,美乎有站,7:30am上車。
作者: 阿笨與阿占    時間: 10-8-3 13:22

Hi TansonMa,

我仲未收到電話呀! 請問你幾時收到校車叔叔電話?

原帖由 TansonMa 於 10-8-3 10:25 發表
已收到校車叔叔電話,美乎有站,7:30am上車。

作者: TansonMa    時間: 10-8-3 18:38

我是7月30日收到電話。
作者: kukukoo    時間: 10-8-4 09:21

You can call to the school to ask for the get on time. Did anyone receive the English book from school ? Any P.1 briefing session hear from school ?
作者: TansonMa    時間: 10-8-4 09:35

yes. 問學校都可以有大約上車時間的。要準確d都要等校車司機電話。至於第三次迎新會巳打電話到學校問過,他們說大約在20(星期五) 或 21(星期六) 號舉行。跟據上兩次迎新會都是在星期六,我估計是21/Aug舉行機會大些。
唔知到時會做d乜呢?會唔會攞埋書和睇分班呢?
作者: sonasona    時間: 10-8-5 13:50     標題: 回覆 3# TansonMa 的文章

Thanks.  The school bus - Mei Foo route is full.  We have to arrange transporation on our own.
作者: yuyufish    時間: 10-12-4 00:18

we live in Kwai chung, along Castle Peak Road to Lung cheung road, anyone who live around and studying at Logos ?? can share info about school bus !! urgent need to know
作者: mmcht    時間: 10-12-5 00:55

原帖由 yuyufish 於 10-12-4 00:18 發表
we live in Kwai chung, along Castle Peak Road to Lung cheung road, anyone who live around and studying at Logos ?? can share info about school bus !! urgent need to know

Hi yuyufish,

Oh! I lived in Castle Peak Rd, Upper Kwai Chung since my kid was in FS1 and FS2. However, I've moved to TKL for more than 2 years, since the school bus arrived at 6:50am and back home at 5:40 at that moment.

Actually, the schedule of the school bus will varies from the number and the location of the students who need the school bus service every year.

mmcht

作者: yuyufish    時間: 10-12-6 11:19

原帖由 mmcht 於 10-12-5 00:55 發表

Oh! I lived in Castle Peak Rd, Upper Kwai Chung since my kid was in FS1 and FS2. However, I've moved to TKL for more than 2 years, since the school bus arrived at 6:50am and back home a ...

pls chek pm! tks.
作者: victorf    時間: 10-12-6 21:04

想問下藍田/油塘校車安排係點?如果有課外活動,有沒有校車安排?

又如果自己送返學校,要幾多點番到?

唔該晒!
作者: Hei001    時間: 10-12-6 22:27

victorf,
油塘鯉魚門廣場上車:7:30am,落車:4:50pm
兒子FS2,直至現時為止,學校並沒有課外活動需額外留校.

原帖由 victorf 於 10-12-6 21:04 發表
想問下藍田/油塘校車安排係點?如果有課外活動,有沒有校車安排?

又如果自己送返學校,要幾多點番到?

唔該晒!

作者: mmcht    時間: 10-12-6 22:37

原帖由 yuyufish 於 10-12-6 11:19 發表

pls chek pm! tks.

Please check PM.

mmcht
作者: victorf    時間: 10-12-6 22:46

原帖由 Hei001 於 10-12-6 22:27 發表
victorf,
油塘鯉魚門廣場上車:7:30am,落車:4:50pm
兒子FS2,直至現時為止,學校並沒有課外活動需額外留校.

唔該晒! 不過放學都幾遲落車喎...夠時間溫書同做功課嗎?
作者: Hei001    時間: 10-12-6 22:54

其實唔算遲了,因學校4:15才放學,時間確實不夠,每天都在與時間競賽. 我之前住九龍中,要5:30pm才落車,覺得小朋友很辛苦,所以才搬到油塘.

原帖由 victorf 於 10-12-6 22:46 發表

唔該晒! 不過放學都幾遲落車喎...夠時間溫書同做功課嗎?

作者: mmcht    時間: 10-12-7 00:09

原帖由 victorf 於 10-12-6 21:04 發表
........如果有課外活動,有沒有校車安排?又如果自己送返學校,要幾多點番到?唔該晒!

Hi victorf,

每週有一天下午會安排兩節課堂的聯課活動, 放學時間不變.

若另外報名而被挑選入籃球隊, 足球隊, 田徑隊............., 便要自行安排放學.

如自己送返學, 是8:10am前, 8:08am學校會先打一次鐘.

各條路線的校車, 每天的交通均有不同情況, 而且我校校車有很多條線, 不可能在同一時間有幾十間校車駛入學校, 因此我估各校車被安排在不同時間到達學校. 以我觀察, 校車到校時間約7:40-8:00不等.

有錯, 請其他家長指正.

mmcht

作者: victorf    時間: 10-12-7 10:29

原帖由 mmcht 於 10-12-7 00:09 發表

Hi victorf,

每週有一天下午會安排兩節課堂的聯課活動, 放學時間不變.

若另外報名而被挑選入籃球隊, 足球隊, 田徑隊............., 便要自行安排放學.

如自己送返學, 是8:10am前, 8:08am學校會先打一次鐘.

各 ...

明白了...唔該晒!
學校通常幾時俾校巴時間表我地架?因為我見有D學校一註冊就有個校巴時間表可以參考下...
作者: mmcht    時間: 10-12-7 11:26

原帖由 victorf 於 10-12-7 10:29 發表

明白了...唔該晒!
學校通常幾時俾校巴時間表我地架?因為我見有D學校一註冊就有個校巴時間表可以參考下...

Hi victorf,

早幾年是開學前兩/三個星期, 校巴司機打電話通知我的, 我已兩年沒有搭校車了, 可能outdated了. 其他正乘搭校車的家長, 請指正或補充.

不過每年暑假前學校都會有通告, 統計下一學年各學生乘搭校車的需要, 以便安排車輛 / 司機 / 褓姆跟車 / 編排校車路線/ 時間表等.

要出校車時間表, 我估學校需集齊各年級的學生(包括新生)之乘搭校車資料, 再加上我校新生註冊交留位費, 由11月便開始, 另外, 有較一些家長會同一時間向多過一間直資或私校交留位費, 所以有很多變數.

mmcht
作者: mingmingba    時間: 10-12-7 12:46

作者: JSCfamily    時間: 10-12-7 16:24

mmcht:
你的校車資料完全正確, 以我兒搭左第4年校車, 通常每年開學前1-2星期, 校車司機叔叔會直接打比我, 交待上落車的位置,時間和車牌號碼.
自從由學校負責番校車後, 一直由同一位司機叔叔負責行同一條線路, 所以他如專業和清楚的.

原帖由 mmcht 於 10-12-7 11:26 發表

Hi victorf,

早幾年是開學前兩/三個星期, 校巴司機打電話通知我的, 我已兩年沒有搭校車了, 可能outdated了. 其他正乘搭校車的家長, 請指正或補充.

不過每年暑假前學校都會有通告, 統計下一學年各學生乘搭校車的需 ...

作者: yuyufish    時間: 10-12-7 21:39

原帖由 mingmingba 於 10-12-7 12:46 發表

hihi 我住和宜合道的,等緊2nd in call ,都想知道校車點安排,thx

hi Mingmingba,
i was called for 2 nd interview 2 weeks ago, Principal yau is busy now and not arranging any interview at the moment, i keep on waiting more information. i contact someone from school, she told me no school bus close to where i live this year. i am living very close to  和宜合道 and very worrying if no school bus finally !!
作者: deniset    時間: 10-12-8 11:49     標題: 回復 3# mingmingba 的帖子

我在上個學年(2010初至7月份)都是住和宜合道,當時是沒有校把行走這個點,只有美孚/荃灣綫,所以孩子只在美孚站上落車。上車時間為早上7:30,放學落車時間為下午5:00。美孚/荃灣綫一向都好爆棚,需要預早通知學校安排。
作者: wai406    時間: 10-12-8 12:58

請問有無人知葵芳幾點上車和落車, 謝謝!
作者: mingmingba    時間: 10-12-8 14:31

作者: deniset    時間: 10-12-8 16:18     標題: 回復 2# wai406 的帖子

校巴應該唔停葵芳,只有美孚站和荃灣站。
作者: mingmingba    時間: 11-1-22 22:34

作者: mingmingba    時間: 11-1-22 22:39

作者: deniset    時間: 11-1-25 13:31

Hi mingmingba,
我已經搬了家。那時因爲所租的屋苑有村巴行走葵芳地鐵,考慮到可以接駁地鐵到美孚,所以選擇美孚綫校巴。美孚有3個上落點,我當時選了最後一個點 - 西鐵站。如果小朋友太細,會辛苦o架!
原帖由 mingmingba 於 11-1-22 22:34 發表

hi deniset

你地而家仲係咪和宜合道住呀?點去美孚呀? 我只諗到係搭巴士落蝴蝶谷,行過去荔枝角醫院落美孚,or 落葵芳轉mtr?點解唔搭荃灣線?

作者: mingmingba    時間: 11-1-25 23:28

作者: TansonMa    時間: 11-1-26 08:59     標題: 回復 1# mingmingba 的帖子

mingmingba,
未有咁快知!要收齊學生,再按地址分校車路線。你將會在五月、七月和八月都要返校做迎新會。校車資料大概在第一次迎新會給你,在第二次迎新會交九月份校車錢和你要求的上落點。八月頭校車司傅會打電話給你講時間和上落車地點。到八月尾他又會再提你一次。若你要搬屋就照做喇!搬定後通知學校
作者: mingmingba    時間: 11-1-26 14:04

作者: TansonMa    時間: 11-1-26 16:10     標題: 回復 1# mingmingba 的帖子

mingmingba,
你好可愛,校長親口同你講那會是假呢?其實校車路線真係好睇學生的住址、禁區時間和路面的繁忙情况而決定。所以一定要收齊資料才知校車路線。學校會盡量去滿足各家長的要求。若果校車未能在家附近接小朋友,那麼你可以跟校車師傳再商量。或者你可以試試問學校今年的荃灣線校車有沒有在樂悠居附近停?有個預算先啦。
作者: CarmenHo    時間: 11-2-14 13:42     標題: 回覆 12# sonasona 的文章

hello sonasona,
we will move to Mei Foo by the end of Feb11, can my doughter share the transportation with you?
作者: GGMC    時間: 11-2-19 17:05     標題: 校車費

我女會入讀2011年9月小一, 請問而家校車費去Kwai Fong幾錢?
作者: mingmingba    時間: 11-3-24 02:27

作者: jasonmami    時間: 11-4-1 11:21

請問大家收到了校車公司通知暫定路線及校車留位費金額了嗎?
作者: MOON-SM    時間: 11-4-1 16:46

原帖由 jasonmami 於 11-4-1 11:21 發表
請問大家收到了校車公司通知暫定路線及校車留位費金額了嗎?

我都未收到通知
作者: Mrs_Yiu    時間: 11-4-1 17:15

你們可以打電話比校巴公司查詢, 張通告有校巴公司的電話0架. 我地30號已經check了. 並已寄了費用到學校的校巴部門去confirm.
可能路線太多, 佢地要去 confirm 每個家長需時呢; 自己嘗試行多一步, 打電話問一下都不過份:loveliness:
作者: wkceci    時間: 11-4-2 10:53

I have received call yeserday but the time is so early in the morning.  I still thinking any other way to school.  The staff asked me to send the cheque to school before April 15.
作者: mingmingba    時間: 11-4-4 01:09

作者: mingmingba    時間: 11-4-4 01:11

作者: jasonmami    時間: 11-4-4 13:59

mingmingba,

係呀,我就係請教你有關詠春班嗰個家長喇! :>
我今日打去學校問校車資料,個職員都有叫我地交或寄票留位喎!支票抬頭寫番學校名,支票背後寫學生名,聯絡電話及註明繳交校車費.

留意11/4(Mon.)前交票.

jasonmami
作者: mingmingba    時間: 11-4-4 18:05

作者: jasonmami    時間: 11-4-5 16:39

mingmingba,

個職員只係話經過開學校直接交票或寄票而已.我諗佢地叫得你8/4順便交票應該冇問題掛.不過校務處好似收6點喎!

有關學詠春,如只有在上葵涌和美孚開班恐怕遠了點,因我們住將軍澳,真的要諗諗,另外想問尹師傅頗年青,不知在教授小朋友方面經驗和耐性如何?? (有關學功夫我們可pm傾)

jasonmami
作者: mingmingba    時間: 11-4-14 19:52

作者: mingmingba    時間: 11-4-14 19:57

作者: WingWingMa    時間: 11-4-15 01:04

麻煩你地, 我想要校車公司電話呀? 唔該晒~
作者: Mrs_Yiu    時間: 11-4-15 15:40

You may check with the school website.  Details has already PM to you.

Regards,
作者: praynpeace    時間: 11-5-4 23:03

原帖由 sonasona 於 10-7-28 12:09 發表
Hi Parents

My girl is going to Logos starting this 9/10.  I live in Sham Tseng.  Appreciate if any sharing on transportation from Sham Tseng, Tsuen Wan, Tsing Yi or Mei Foo region for traveling to Lo ...

May I know how you arrange the transportation to school finally? Take the school bus or what? My child will be FS1 student in this Sep. I live in Discovery Park and the school bus in Tsuen Wan only stop in MTR station. It needs to take around 15 - 20 min for a child to walk from home to MTR station, so I wonder I can have any alternative way to go to school.
作者: Happy小米    時間: 12-3-15 09:54

請問美孚西站幾点上車?

作者: TansonMa    時間: 12-3-23 11:03

今年大概是7:15 左右。
作者: car817ho    時間: 12-5-24 12:40

想問問大家由美孚坐校車返真道車費大約多少錢喔?
單程 / 雙程收費大約又為何?! 謝謝

作者: 空谷幽兰    時間: 12-6-11 16:41

美孚  1200  左右,單程 1200x2/3=800.。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5