教育王國

標題: 大埔羅定邦中學 交流區 [打印本頁]

作者: helenso    時間: 09-11-30 08:24     標題: 大埔羅定邦中學 交流區

Any sharing about LTPSS ?
作者: helenso    時間: 09-11-30 11:27

現在已有兒女就讀這校的,
請進來交流一下~

作者: Allison    時間: 09-11-30 18:17

my son is f1
作者: helenso    時間: 09-12-1 00:01

Content Deleted

作者: shadow1997    時間: 09-12-1 14:59

my son is F.1. he like the school. l feel fine.
作者: Allison    時間: 09-12-2 10:40

SO FAR SO GOOD!!
作者: helenso    時間: 09-12-3 10:33     標題: 領袖營

Content Deleted. Sorry for the Inconvenience Caused
作者: shadow1997    時間: 09-12-3 13:17

My younger son had already join the F1 camp that in November, so far so good. The teachers are fine and the classmates are good the to talk.
作者: helenso    時間: 09-12-3 13:55

Content Deleted. Sorry for the Inconvenience Caused
作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-7 22:59

helenso,
請問你女兒是band幾?
是否第一輪已考入?
校風及成績如何?
全英教學難跟上嗎?
thx!
作者: helenso    時間: 09-12-8 01:24     標題: to yanyan-mummy

作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-8 11:12

多謝回答!
因囡囡屬band 2,而住在沙田,所以本想選培基算了,但我和囡囡聽過2間簡介會後,都比較喜歡羅定邦,但我確很擔心路程遙遠,1小時車程,來回2小時,可化算!另一方面培基也未有十足信心,始終是band 2......
而且羅定邦如取錄了在3月要注冊,但培基在4月,很煩惱!既想就近入學,但囡囡比較喜歡羅定邦,而且應該比培基容易考入,唉......
很佩服你對囡囡選中學之認真態度,我相信羅定邦一定是一間好中學,只是路遠而令我猶疑不決......
作者: helenso    時間: 09-12-8 11:48

作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-8 12:22

培基路程約半小時,而羅定邦則約45-60mins,囡囡做功課不什爽快,現小學都約花2-3小時才完成,還要上補習班,又要練琴,我不希望太辛苦!另羅定邦多功課嗎?課外活動有否一定要參加?囡囡數學較差,有有關支援嗎?
普遍學生程度高嗎?我怕囡囡會適應不到!
作者: helenso    時間: 09-12-8 12:40     標題: TO : yanyanmummy

作者: cookingmamamia    時間: 09-12-9 09:43

Thanks for the sharing.  It really helps me to understand this school.

My son will attend the admission interview this Saturday, do you have any tips for him?
作者: helenso    時間: 09-12-9 10:05     標題: 面試

放鬆心情是最好。

面試時,是三個老師對四個小朋友,孩子家長坐最後邊。

開始時,孩子輪流自我介紹,介紹完後,老師會問一些問題。比如說在XXX小學讀書,老師問:你喜歡這間小學嗎?為甚麼?

都是些顯淺問題。

然後每天給他們一張圖片,都是四格連環漫畫,讓各人看過後,各人需要說出對漫畫圖的感受。

大約如此。

然後家長會被安排三人一組見二位老師。他們不會問家長問題,而是給機會家長發問。

面試都是一個重要原則,「敢於說話」,說錯字詞,說得不好都不是太重要。
作者: cookingmamamia    時間: 09-12-10 11:55

Great Great thanks for your tips....It helps us a lot!!!!!
作者: 小琪    時間: 09-12-16 12:04

原帖由 cookingmamamia 於 09-12-9 09:43 發表
Thanks for the sharing.  It really helps me to understand this school.

My son will attend the admission interview this Saturday, do you have any tips for him?

可否分享下面試經驗??謝謝!
作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-16 12:28

我囡囡19/12面試,你什麼時侯面試?
回來報告給你聽吧!
作者: 小琪    時間: 09-12-19 22:25

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-16 12:28 發表
我囡囡19/12面試,你什麼時侯面試?
回來報告給你聽吧!

我未遞表..準備星期一遞
作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-19 23:11

如星期一遞,會否當第二輪,3月才面試?
作者: 小琪    時間: 09-12-21 11:52

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-19 23:11 發表
如星期一遞,會否當第二輪,3月才面試?

YES..今朝交左約了3月20日interview!
你呢?見成點?ok嗎?:D
作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-21 13:15

小琪,
當天小女2人一組,見3位老師,首先1分鐘自我介紹,跟1位英文老師會就自我介紹問數條問題,然後給你一篇passage讀,再跟有一張連環圖,請你用英文說出故事,最後一part用中文與另一小朋友討論學校小食部應售賣什麼食物?
最後會安排另2位老師見家長,讓我們問一下關於學校的問題,全程很輕鬆,小女覺得passage很淺,老師說的問題很慢很清楚,不用擔心,我覺得囡囡in得幾好,希望有機會做同學!
作者: 小琪    時間: 09-12-25 21:40

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-21 13:15 發表
小琪,
當天小女2人一組,見3位老師,首先1分鐘自我介紹,跟1位英文老師會就自我介紹問數條問題,然後給你一篇passage讀,再跟有一張連環圖,請你用英文說出故事,最後一part用中文與另一小朋友討論學校小食部應售賣什麼 ...

預祝你成功先!
甘你唔參加自行收生計劃啦?
作者: yanyan-mummy    時間: 09-12-27 22:48

原帖由 小琪 於 09-12-25 21:40 發表

預祝你成功先!
甘你唔參加自行收生計劃啦?

多謝先
收了就不打算自行了,
你呢?
報了那些直資?
如有學校收了,你會採取先收先報,
還是什麼策略?
因直資如收了,多數要2星期內決定放棄其他學校!
作者: 小琪    時間: 09-12-30 13:36

原帖由 yanyan-mummy 於 09-12-27 22:48 發表

多謝先
收了就不打算自行了,
你呢?
報了那些直資?
如有學校收了,你會採取先收先報,
還是什麼策略?
因直資如收了,多數要2星期內決定放棄其他學校! ...

我3月才面試..所以自行分配學位,我會揀2間囝囝心儀既中學,直資收了再考慮,只報了一間直資!其餘太遠了
作者: helenso    時間: 10-1-10 00:23

作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-10 00:55

helenso,
sorry,我今日冇去呀,因為囡囡有D吾舒服!
不過e家我仲十五十六呀,點算呀!!!!!
作者: 小琪    時間: 10-1-10 13:55

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-10 00:55 發表
helenso,
sorry,我今日冇去呀,因為囡囡有D吾舒服!
不過e家我仲十五十六呀,點算呀!!!!!

你不是已經決定了嗎?
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-11 15:23

原帖由 小琪 於 10-1-10 13:55 發表

你不是已經決定了嗎?

其實近日囡囡又有新看法,想先抽後叩門,
所以仲諗梗博吾博下先!
作者: 小琪    時間: 10-1-11 16:40

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-11 15:23 發表

其實近日囡囡又有新看法,想先抽後叩門,
所以仲諗梗博吾博下先!

甘你想揀邊2間?
其實如果你小朋友成績ok既..都唔駛甘心急.
我d朋友都叫我揀唔中心水先叩門
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-11 17:08

原帖由 小琪 於 10-1-11 16:40 發表

甘你想揀邊2間?

暫時諗梗2間女校或1間女校十1間band2中中(穩陣D)
你呢?
作者: Allison    時間: 10-1-12 10:10

原帖由 小琪 於 10-1-11 16:40 發表

甘你想揀邊2間?

Agreed!!
作者: 小琪    時間: 10-1-13 20:42

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-11 17:08 發表

暫時諗梗2間女校或1間女校十1間band2中中(穩陣D)
你呢?

一間英中同一間中 中..你是否住大埔區?
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-13 21:45

原帖由 小琪 於 10-1-13 20:42 發表

一間英中同一間中 中..你是否住大埔區?

我住沙田區,所以考慮到路程問題......
你意思是一間band 1,一間band 2?
作者: 小琪    時間: 10-1-13 22:39

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-13 21:45 發表

我住沙田區,所以考慮到路程問題......
你意思是一間band 1,一間band 2?

我小朋友d成績麻麻地..
所以一間band2中
一間band2尾band3頭
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-13 22:56

原帖由 小琪 於 10-1-13 22:39 發表

我小朋友d成績麻麻地..
所以一間band2中
一間band2尾band3頭

你又話一間英中,一間中中?
咁英中又點會band 2中?
你是指直資吧!
我小朋友也是band 2,
e家仲煩緊自行..
作者: 小琪    時間: 10-1-15 23:50

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-13 22:56 發表

你又話一間英中,一間中中?
咁英中又點會band 2中?
你是指直資吧!
我小朋友也是band 2,
e家仲煩緊自行..

係呀!其中一間係直資..
沙田都好多好既學校架..
多選擇過大埔啦..
你可以問下呀囡班主任既意見
作者: yanyan-mummy    時間: 10-1-15 23:59

原帖由 小琪 於 10-1-15 23:50 發表

係呀!其中一間係直資..
沙田都好多好既學校架..
多選擇過大埔啦..
你可以問下呀囡班主任既意見

沙田係好多選擇,
不過我首選直資英中!
作者: helenso    時間: 10-1-17 02:43

作者: 小琪    時間: 10-3-24 10:19

好開心!接到電話囝囝被取錄了..
作者: shadow1997    時間: 10-3-24 20:21

congratulations
作者: 小琪    時間: 10-3-25 16:34

原帖由 shadow1997 於 10-3-24 20:21 發表
congratulations

Thanks! 你pm左d面試資料比我,好有用。唔該哂!!
不過囝囝仍然話要等埋封confrim信先講比老師和同學知!
想問學校多唔多其他雜費?
有冇樂器班?
THANSK!!!
作者: 小琪    時間: 10-3-30 10:15

原帖由 yanyan-mummy 於 10-1-15 23:59 發表

沙田係好多選擇,
不過我首選直資英中!

yanyan-mummy

hello!考慮成點呀?有冇咩決定?
good luck!!
作者: yanyan-mummy    時間: 10-3-30 10:41

原帖由 小琪 於 10-3-30 10:15 發表

hello!考慮成點呀?有冇咩決定?
good luck!!

小琪,
羅定邦已經過哂deadline,就算再揀都要等叩門,(其實都有小小後悔ga,因為第3次呈分麻痲地)
e家褔建有offer,另等梗培基消息,又或者抽左獎先再叩門,
未知!
想知你知吾知羅定邦收得多吾多,多吾多人註冊呀?
作者: javybrian    時間: 10-3-31 15:34

六月二十六日仲有一次面試喎!
作者: yanyan-mummy    時間: 10-3-31 17:40

原帖由 javybrian 於 10-3-31 15:34 發表
六月二十六日仲有一次面試喎!

可惜果日係小六畢業營!
作者: 小琪    時間: 10-4-1 11:57

原帖由 yanyan-mummy 於 10-3-30 10:41 發表

小琪,
羅定邦已經過哂deadline,就算再揀都要等叩門,(其實都有小小後悔ga,因為第3次呈分麻痲地)
e家褔建有offer,另等梗培基消息,又或者抽左獎先再叩門,
未知!
想知你知吾知羅定邦收得多吾多,多吾多人註冊呀? ...

我都唔多清楚...我個囝果班收左3個!
不過我個囝的第一志願係入呢間中學,
所以當佢知道入到..真係好開心。
作者: MonAnson    時間: 10-4-23 12:08

我下年都想考羅定邦, 請請問難考嗎?( 小兒今年5年班)面試考d乜?
你個囡成績如何? 係米要band 1 才可以報考?

原帖由 小琪 於 10-3-24 10:19 發表
好開心!接到電話囝囝被取錄了..

作者: 小琪    時間: 10-4-30 18:07

原帖由 MonAnson 於 10-4-23 12:08 發表
我下年都想考羅定邦, 請請問難考嗎?( 小兒今年5年班)面試考d乜?
你個囡成績如何? 係米要band 1 才可以報考?

Band 2一定收....另最好英文成績較高
作者: O~O    時間: 10-5-3 15:01

原帖由 小琪 於 10-4-30 06:07 PM 發表

Band 2一定收....另最好英文成績較高

Band 2都一定收! 我以為要求要好高添, 如果band 2都收, 會唔會唔夠"班"架, 即係唔多好呀!我以為話係band 1學校, 主要收band 1生添。
作者: tictactoe    時間: 10-5-3 20:35

大埔區5間英中的學位多過全區 BAND 1學生人數

原帖由 O~O 於 10-5-3 15:01 發表

Band 2都一定收! 我以為要求要好高添, 如果band 2都收, 會唔會唔夠"班"架, 即係唔多好呀!我以為話係band 1學校, 主要收band 1生添。

作者: pianomummy    時間: 10-5-4 23:33     標題: LTPSS 面試問甚麼?

LTPSS 面試問甚麼?
作者: O~O    時間: 10-5-12 11:12

我也想多了解這家學校, 有無在學家長提供資料?謝謝!
作者: O~O    時間: 10-5-12 11:20

午飯是在校內食還是在外面食?

返學有沒有校車安排?
作者: pianomummy    時間: 10-5-13 00:08

大概5月尾會交表格, 囡囡band 2 中, 不知收否?
作者: nb9120manchitli    時間: 10-5-13 20:18

good school, i heard from my friends

原帖由 helenso 於 09-11-30 08:24 發表
Any sharing about LTPSS ?

作者: 小琪    時間: 10-5-16 20:42     標題: 回覆 3# O~O 的文章

中一至中三係學校內面食
作者: 小琪    時間: 10-5-16 20:51

copy from Helenso
Her daughter also studying in LTP

放鬆心情是最好。

我女兒面試時,是三個老師對四個小朋友,孩子家長坐最後邊。

開始時,孩子輪流自我介紹,介紹完後,老師會問一些問題。比如說孩子說在XXX小學讀書,老師問:你喜歡這間小學嗎?為甚麼?

都是些顯淺問題。

然後每天給他們一張圖片,都是四格連環漫畫,讓各人看過後,各人需要說出對漫畫圖的感受。

大約如此。

家長全程不用出聲,不需介入,在背後發功加持孩子就好 :)

然後家長會被安排三人一組見二位老師。他們不會問家長問題,而是給機會家長發問。

面試都是一個重要原則,「敢於說話」,說錯字詞,說得不好都不是太重要。
作者: wkymama    時間: 10-5-18 01:14

想知你最後選擇?我都是住沙田,搭咩車去最快最便利,我家樓下有73A,到不到羅定邦?
LTP6月26日有面試,想試下遞表申請!

原帖由 yanyan-mummy 於 10-3-31 17:40 發表

可惜果日係小六畢業營!

作者: yanyan-mummy    時間: 10-5-22 13:41

原帖由 wkymama 於 10-5-18 01:14 發表
想知你最後選擇?我都是住沙田,搭咩車去最快最便利,我家樓下有73A,到不到羅定邦?
LTP6月26日有面試,想試下遞表申請!

Please check PM!
作者: O~O    時間: 10-6-8 17:39

點解依個標題內家長係讚賞羅中, 另一個標題家長在批評羅中? 羅中其實應該係好定唔好?

去年換左新校長, 學校政策有無改變呢?

前兩個星期見到學校請好多老師, 今年係咪好多老師要走, 對學生...有無影響架?
作者: ricetaster    時間: 10-6-8 18:00

羅中本來係大埔英中排最後果間, 因為大埔中一生減少驚被迫落車, 所以才在2008年9月轉直資來保住英文授課嘅優勢。 大埔英中學額充足, 本區 Band 1 生較少入讀, 主要學生 以Band 2- 3 為主,  可能因為校政與由英中轉直資問題, 近兩年比較多人事變動。

原帖由 O~O 於 10-5-3 15:01 發表

作者: O~O    時間: 10-6-9 13:19

原帖由 ricetaster 於 10-6-8 06:00 PM 發表
羅中本來係大埔英中排最後果間, 因為大埔中一生減少驚被迫落車, 所以才在2008年9月轉直資來保住英文授課嘅優勢。 大埔英中學額充足, 本區 Band 1 生較少入讀, 主要學生 以Band 2- 3 為主,  可能因為校政與由英中轉直 ...

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好?
作者: ricetaster    時間: 10-6-9 16:36

羅中現在就讀F3 或以上嘅班級就真係佢在英中身份(2007年或以前)時收落, 當時Band 1 學生多, 英中少自然收 Band 1 生, 但大埔英中已有足夠學額收哂本區 Band 1 生有餘, 重收埋跨區 Band 1 生 !

現在羅中公佈嘅公開試成績係當年 Band 1 生即現在的 F,5 或 F.7 學生考獲的, 你要睇轉直資後嘅公開試成績, 等幾多4年喇 !

如果救恩或孫方中收我, 我都唔揀羅中, 咁 ! 當然 買個保險就無妨, 但現在羅中的 F.1 - F.2 普遍未去到 Band 2 頭嘅水準

原帖由 O~O 於 10-6-9 13:19 發表

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好? ...

作者: O~O    時間: 10-6-11 12:13

原帖由 ricetaster 於 10-6-9 04:36 PM 發表
羅中現在就讀F3 或以上嘅班級就真係佢在英中身份(2007年或以前)時收落, 當時Band 1 學生多, 英中少自然收 Band 1 生,...

... , 但現在羅中的 F.1 - F.2 普遍未去到 Band 2 頭嘅水準

沒你說的那麼差吧? 我見之前D家長都係稱讚的多...
作者: ricetaster    時間: 10-6-11 17:51

可能係一豆兩年前嘅事 ?  學校嘅硬件,老師及教學方法未必有問題, 只不過 近幾年Band 1學生少, 大埔排名較後嘅英中的確會出現收 Band 2, Band 3 學生, 如果現在的羅中嘅 F.1, F. 2 學生主要唔係Band 2 及 Band 3, 你可以指正, 我在此只評論F.1-2學生 Banding, 並無提過羅中其他方面有問題, 我們要明白有關中學學生嘅Banding 是家長選校時嘅重要參考資料。

原帖由 O~O 於 10-6-11 12:13 發表

沒你說的那麼差吧? 我見之前D家長都係稱讚的多...

作者: Mimi_Ma    時間: 10-6-12 01:45

原帖由 ricetaster 於 10-6-11 17:51 發表
可能係一豆兩年前嘅事 ?  學校嘅硬件,老師及教學方法未必有問題, 只不過 近幾年Band 1學生少, 大埔排名較後嘅英中的確會出現收 Band 2, Band 3 學生, 如果現在的羅中嘅 F.1, F. 2 學生主要唔係Band 2 及 Band 3, 你 ...

你只計大埔區, 當然唔夠Band 1學生, 直資係可以全港收生的,  上年我都有帶小女去考,  而她是在九龍區讀書的成績在Band 1級,  當時一家都住大埔區,  唔想她再山長水遠出去讀書所以才考回大埔.
在面試時與其他家長傾計,  原來好多都是跨區的.(上水, 元朗, 旺角區等跌路沿線),  如果用狹義定羅中祗收大埔區學生,  當然有可能收到大部份Band 2 生,  但如果是全港收生,  學生Band 1級人數便大增.
而且羅中是採用小班教學, 每班收生人數會較其他津中少,  約30人一班.

作者: wkymama    時間: 10-6-12 14:19

Mimi_ma
咁你小朋友是否已考到羅定邦?定已在此校讀緊?如是,可否評一評此校,特別校風!

原帖由 Mimi_Ma 於 10-6-12 01:45 發表

你只計大埔區, 當然唔夠Band 1學生, 直資係可以全港收生的,  上年我都有帶小女去考,  而她是在九龍區讀書的成績在Band 1級,  當時一家都住大埔區,  唔想她再山長水遠出去讀書所以才考回大埔.
在面試時與其他家長傾 ...

作者: pianomummy    時間: 10-7-1 22:38

26/6 囡囡已經面試完了,  不知道何時有結果呢?
作者: wkymama    時間: 10-7-1 23:31

我今星期二收到取錄信,星期三再收到電話,叫我6/7 2:00pm前註冊。

原帖由 pianomummy 於 10-7-1 22:38 發表
26/6 囡囡已經面試完了,  不知道何時有結果呢?

作者: pianomummy    時間: 10-7-2 00:10

為何仍未收到取錄信 , 是否不能收錄囡囡?
作者: ELING    時間: 10-7-2 11:30

原帖由 wkymama 於 10-7-1 23:31 發表
我今星期二收到取錄信,星期三再收到電話,叫我6/7 2:00pm前註冊。

ME TOO.....
作者: O~O    時間: 10-7-5 15:21

原帖由 wkymama 於 10-7-1 11:31 PM 發表

我都係, 但心大心細, 又想睇吓派得好唔好, 派得唔好又想先去心儀學校扣門, 但如果明天去註冊, 派位証已收, 而心儀學校到8or9號才通知收, 到時唔知可唔可以取回派位証??? 好煩呀!
作者: wkymama    時間: 10-7-5 17:24

原帖由 O~O 於 10-7-5 15:21 發表

我都係, 但心大心細, 又想睇吓派得好唔好, 派得唔好又想先去心儀學校扣門, 但如果明天去註冊, 派位証已收, 而心儀學校到8or9號才通知收, 到時唔知可唔可以取回派位証??? 好煩呀! ...

我同妳想法一樣!
作者: javybrian    時間: 10-7-5 23:27

心底話:
羅中的評語好壞各有,有些有子女就讀的會贊,有些從外分析的會彈。令到一些想入羅中的家長心大又心細,是嗎?
我小孩已在上年12月第一輪已經收了,小兒是band 1學生,可能有些人會笑我選擇羅中但我從未感到後悔。我想許多家長都會認為band 1生一定要入只收band 1生的學校才是適合,我曾經都認為係。但從今年初開始睇學校聽講座,我發現我在羅中找到適合小兒就讀的學校,之後我周圍去觀察羅中學生,向有子女就讀的家長分別讀(S1,S2,S4,S5)打聽然後分析好處壞處,就作出決定了!
其實講咁多我都係想講不要理會別人的看法,心大心細慕名到那些人人都贊但不適合你孩子的學校,只有辛苦了他們,孩子是自己的他放在那間學校會適合只有你能幫他,切勿盲目!
作者: pianomummy    時間: 10-7-6 13:47

我 同意, 所以今早囡囡回校取成績, 得第一志願 (救恩), 都放棄, 去羅定邦註冊.
作者: andyyyy    時間: 10-7-8 12:46

其實我就係你話果啲心大心細嘅其中一份子,我個仔七月六日放榜,元朗中中band2,切合佢成績。但都放棄,去咗羅定邦註冊!但我又冇樓上啲家長有咁多時間做資料搜集,但個仔都係鍾意羅定邦多啲,佢話去in時啲老師好好人!而且長住元朗,都知元朗區啲名校大多都好hea,唔會點照顧學生,而上到位果啲有啲用嘅手法都唔係好正路。所以希望跳出呢區選校,希望我同我個仔嘅選擇冇錯!
原帖由 javybrian 於 10-7-5 23:27 發表
心底話:
羅中的評語好壞各有,有些有子女就讀的會贊,有些從外分析的會彈。令到一些想入羅中的家長心大又心細,是嗎?
我小孩已在上年12月第一輪已經收了,小兒是band 1學生,可能有些人會笑我選擇羅中但我從未感到後悔。我想許多 ...

作者: O~O    時間: 10-7-8 23:54

原帖由 wkymama 於 10-7-5 05:24 PM 發表

我同妳想法一樣!

最後派位結果如何? 我個考到體藝, 最終放棄羅中, 但羅中由始至終真的覺得很好, 面試當日見到老師很好、學生也很乖, 是一所好學校。
作者: tictactoe    時間: 10-7-10 23:49

今日上羅中網站,見宣傳2010高考10科合格率高於全港,有一個學生3A。

講3A, 今年劉梅軒也有一個學生3A

講合格率,孫方中也有10科高過全港

http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=34528&channel=campus&tool_admin=0

圓玄更有14科

http://www.yy2.edu.hk/Sch_annoucement/schann_viewone.php?sa_id=1085

原帖由 O~O 於 10-6-9 13:19 發表

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好? ...

作者: cckalex    時間: 10-7-11 18:42

原帖由 tictactoe 於 10-7-10 23:49 發表
今日上羅中網站,見宣傳2010高考10科合格率高於全港,有一個學生3A。

講3A, 今年劉梅軒也有一個學生3A

講合格率,孫方中也有10科高過全港

http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_ ...

為什麼BAND2/3學校在高考會出現好成績,問題是在中六英中只得兩班或3班,就算會考成績好都不可原校升中六,
所以便流入其它有中六有學位學校,
因此家長要清楚這些學生是否原校中一所收學生或是
外來生.
作者: gillian88    時間: 10-7-12 21:07     標題: 回覆 13# wkymama 的文章

小女就讀羅中一年裡,覺得老師細心很用心教學,就算年輕一代的新老師亦對教學充滿熱誠,與學生不會有代溝障礙,特別之處像英科,全班36人會分成9組,上堂2名老師分別以遊戲式活動教學,令學生印象深刻,喜愛讀書.
小女小學時也是band1學生,家住沙田,因派位不理想而叩門羅中,一年前我都想過如果個女考得好,我會F2返沙田插班,成績表今天派了,名列前茅,但經過一年之久睇見D老師的關懷與付出,也因女兒的一句說話"我鍾意係羅定邦讀,我唔轉校"打消所有念頭,一間好的學校,一班好老師,是令學生發揮的源頭.
作者: javybrian    時間: 10-7-12 21:44

Support!Support!

我永遠都相信孩子找到一所適合自己而又能愉快學習的學校讀書,一定會獲得成就的!相反無論那所學校有幾top不適合就會一敗塗地,這又何苦呢?
作者: pianomummy    時間: 10-7-13 17:57

囡囡今早考了分班試,不知幾時有結果?今年有幾多人報讀羅定邦?
作者: gillian88    時間: 10-7-13 23:12     標題: 回覆 1# pianomummy 的文章

每班36人,共5班,全級共180人.
作者: 小琪    時間: 10-7-14 21:27     標題: 回覆 2# pianomummy 的文章

應該係5/8上LTP既校網CHECK就有結果
作者: 小琪    時間: 10-7-15 08:44

各位升中一既媽咪:
學校咪叫我地d小朋友上網做中文功課,我個囝話於昨日上網都冇寫班別只係寫個1,今日上網做功課時見到寫左班別喎寫住1x,你地自己留意下,睇下有冇??

作者: andyyyy    時間: 10-7-15 14:11

冇噃!都係得個1字!我個仔考果日朝早啱啱退燒,之前燒咗兩日,佢話考得麻麻地,睇佢造化!
原帖由 小琪 於 10-7-15 08:44 發表
各位升中一既媽咪:
學校咪叫我地d小朋友上網做中文功課,我個囝話於昨日上網都冇寫班別只係寫個1,今日上網做功課時見到寫左班別喎寫住1x,你地自己留意下,睇下有冇?? ...

作者: Tiger_bb媽媽    時間: 10-7-15 14:43

小女都係今年考入羅定邦讀中一,想問:如果被選中讀西班牙文,咁使吾使另外付學費?
係分班試個日好似吾係好多家長,會吾會今年吾係好多學生入羅中呢?
作者: 小琪    時間: 10-7-15 15:57

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 14:43 發表
小女都係今年考入羅定邦讀中一,想問:如果被選中讀西班牙文,咁使吾使另外付學費?
係分班試個日好似吾係好多家長,會吾會今年吾係好多學生入羅中呢?

讀西班牙語唔駛比學費,不果會比英語好既同學讀,因為讀西班牙語會抽左一堂英文堂黎教,所以會比d英文底子較好的同學優先!聽聞得1-2班先有西班牙語讀..
作者: Tiger_bb媽媽    時間: 10-7-15 16:09

我之前沒有去過簡介會,所以好多野都吾清楚,想問下學校有冇規定要著咩鞋,咩眼鏡........
因學校都無通知校服規格,我都吾知買咩鞋,買咩襪....
作者: 小琪    時間: 10-7-15 17:35

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 16:09 發表
我之前沒有去過簡介會,所以好多野都吾清楚,想問下學校有冇規定要著咩鞋,咩眼鏡........

我剩係知要黑色書包,其他都不太清楚!可以打去問,
作者: pianomummy    時間: 10-7-16 16:42

邊兩班可以讀西班牙話?
作者: javybrian    時間: 10-7-16 17:26

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 16:09 發表

眼鏡冇規定,乜都得!
書包一定要黑色backpack
作者: javybrian    時間: 10-7-16 17:29

原帖由 pianomummy 於 10-7-16 16:42 發表
邊兩班可以讀西班牙話?

成績最好果2班
作者: 小琪    時間: 10-7-16 22:59

原帖由 javybrian 於 10-7-16 17:29 發表

成績最好果2班

係咪1A 同1B?聽聞係呢2 班...
作者: javybrian    時間: 10-7-16 23:05

原帖由 小琪 於 10-7-16 22:59 發表

係咪1A 同1B?聽聞係呢2 班...

唔清楚今年係咪A班最叻!之前就係!
但未confirm 2or3班有得學喎!
作者: 小琪    時間: 10-7-17 17:07

原帖由 javybrian 於 10-7-16 23:05 發表

唔清楚今年係咪A班最叻!之前就係!
但未confirm 2or3班有得學喎!

唔該哂你喎!你小朋友讀中二?
學校多唔多雜費收?
作者: javybrian    時間: 10-7-18 11:09

原帖由 小琪 於 10-7-17 17:07 發表

唔該哂你喎!你小朋友讀中二?
學校多唔多雜費收?

我同你一樣小朋友係升中一呀!
雜費冇詳細研究喎!
不過聽聞都係D活動費用
其實間間學校都差不多

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5