教育王國

標題: 喇沙小學補習問題 [打印本頁]

作者: tlomum    時間: 07-8-28 00:28     標題: 喇沙小學補習問題

想問吓有無補習社可以介紹,最好係學校附近。

作者: Odin    時間: 07-9-19 21:27

每當接送仔仔時,你會好容易係學校附近收到一大堆附近補習社o既宣傳單張。

原文章由 tlomum 於 2007/8/28 00:28 硐表

作者: boygirl    時間: 07-9-29 00:41

原文章由 tlomum 於 07-8-28 00:28 硐表

千萬別去那間名為「小 士」的補習社,報名時總是說到很動聽,但一收了錢,就貨不對版!
作者: zz    時間: 07-9-29 10:22

我見很多人去兒xx國補中文

原文章由 tlomum 於 07-8-28 00:28 硐表

作者: bechu    時間: 07-10-1 00:27

you can try Brilliant-kids Learning Centre, they have English, Putonghua classes and homework tutoring. Earl street, close to la salle road.

作者: joanne1021    時間: 08-11-30 02:46     標題: 尋求喇沙小學補習老師

小兒將於明年入讀喇沙小學,現希望找得補習老師上門教導,本人家住清水灣區。謝謝介紹或自薦!
作者: maria_lai    時間: 08-12-1 08:34

原帖由 joanne1021 於 08-11-30 02:46 發表
小兒將於明年入讀喇沙小學,現希望找得補習老師上門教導,本人家住清水灣區。謝謝介紹或自薦!

嘩, 你個仔第日番學咪好遠?
你地會唔會搬呀?
作者: FITTI    時間: 09-1-19 23:21

小一功課是否好多呀!
作者: tse530    時間: 09-4-23 18:19

其實我都幫緊一個 喇沙小三補習
以下係一篇英文作文,讓大家了解當中的英文水平
作品未經修改...

I like summer!

We have four seasons;they are spring, summer, autumn & winter. I like summer very much, why?
It is because I havesummer holiday and I don’t need to go for classes. In the holiday, I willswitch on the air-conditioner at home, enjoy the ice-cream and watch cartoonmovie. If I go to the beach, I would have cold drink or go swimming. If I cango out, I will go shopping with my family; at last, I would play games and readbooks with my friends and classmates.
I like summerbecause I have another reason. Because of birds coming out, I can enjoy thebird singing.
Although summer isvery hot, but it is the time to enjoy a great holidays with the people I care!
作者: JJandSS    時間: 09-4-24 17:36

hello, are u Lasalle parent, my son will be p1. this yr?  i read a lot of messages regarding the workload of LS.

what is the books you are using for the major subejects? i want to understand eariler.

Thanks

原帖由 maria_lai 於 08-12-1 08:34 發表

嘩, 你個仔第日番學咪好遠?
你地會唔會搬呀?

作者: FITTI    時間: 09-6-7 13:28     標題: 喇沙小學補習問題

喇沙小學補習
請問....就讀(喇沙小學)嘅,小朋友係邊間補習架?
聽d人講...話有一間補習社係(專幫名校)補習,因小兒將會
9月入讀喇沙小學!

(請大家....多多指教)
希望...大家可以幫幫忙

作者: maria_lai    時間: 09-6-7 16:47

原帖由 FITTI 於 09-6-7 13:28 發表
喇沙小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c補習http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=101&cb=12345627&n=aa30b528
請問....就讀(喇沙小學)嘅 ...

小一唔駛補習呀?
我個仔都無喎, 佢個班都無聽過有人有
唔好咁緊張住啦
作者: FITTI    時間: 09-6-7 20:24

請問....你小朋友讀幾年班,多唔多功課呢~~讀得開心嗎?
好多謝....你解答

原帖由 maria_lai 於 09-6-7 16:47 發表

小一唔駛補習呀?
我個仔都無喎, 佢個班都無聽過有人有
唔好咁緊張住啦

作者: maria_lai    時間: 09-6-8 11:05

原帖由 FITTI 於 09-6-7 20:24 發表
請問....你小朋友讀幾年班,多唔多功課呢~~讀得開心嗎?
好多謝....你解答

我個仔宜家一年級, 佢讀得非常開心.

小一同幼稚園真係相差好大, 多左好多功課, 默書, 測驗考試, 自由度少左, 老師學校嚴左, 但唔知點解, 我個仔同佢d同學都好鍾意番學.  其實最緊要係d仔鍾意番學, 功課, 默書, 測驗考試呢d野佢地慢慢就慣.  以我所知, 佢個班好多同學係呢一年都有明顯既進步, 不過唔知係咪達到學校既要求啦.  你知啦, 呢間學校係要求高架... 哈哈

功課量就ok啦, 都可以接受既.  不過真係好似日日都唔得閒咁囉.  每日都要睇功課, 亞仔要早睡, 所以唔係有好多時間剩.  我地兩公婆要番工, 默書只可以係星期六日溫.  真係要到放長假先可以輕鬆下.

你地係兩公婆番工定你係全職主婦?
作者: Edison媽咪    時間: 09-6-8 14:45     標題: 回覆 4# maria_lai 的文章

同意maria_lai講,我個仔都一樣冇補習的,真係唔好太緊張,都係一年級俾半年時間咩都習慣,我都要返工,真係要放長期先可以休息一下.不如你早d買書自己教佢,自己教都得,因為唔係好深~~
作者: snowbell    時間: 09-6-8 20:48

10/09 測驗後會有成績表,可看成績後再决定需不需要補習。 你想要專補LSPS的資料看門口就PM我啦!
預備工夫做得好,都是一個好開始。 P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂,小學的基本功做得好,上書院就輕鬆得多。
有機會就回學校做Helper,你會了解學校和兒子更加多!

原帖由 FITTI 於 09-6-7 13:28 發表
喇沙小學http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=69&cb=12345611&n=a084433c補習http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=101&cb=12345627&n=aa30b528
請問....就讀(喇沙小學)嘅 ...

作者: toffeeli    時間: 09-6-8 21:32

原帖由 snowbell 於 09-6-8 20:48 發表
10/09 測驗後會有成績表,可看成績後再决定需不需要補習。 你想要專補LSPS的資料看門口就PM我啦!
預備工夫做得好,都是一個好開始。 P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂,小學的基本功做得好,上書院就輕鬆得多。
有機會就回 ...

snowbell,

請問點解" P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂"呢?

toffeeli
作者: zitalin    時間: 09-6-8 22:34

作者: maria_lai    時間: 09-6-8 22:44

原帖由 zitalin 於 09-6-8 22:34 發表
P5 開始冇分睇, 老師只講1-10既排名, 所以唔係考1-10, 就唔知自己考第幾!

嘩, 乜原來會咁架, 點解呢?
作者: maria_lai    時間: 09-6-8 22:44

原帖由 Edison媽咪 於 09-6-8 14:45 發表
同意maria_lai講,我個仔都一樣冇補習的,真係唔好太緊張,都係一年級俾半年時間咩都習慣,我都要返工,真係要放長期先可以休息一下.不如你早d買書自己教佢,自己教都得,因為唔係好深~~ ...

同意
作者: InitialD    時間: 09-6-8 23:44

But the teacher will tell the parent the estimate position in the 1st term parent meeting...

原帖由 maria_lai 於 09-6-8 22:44 發表

嘩, 乜原來會咁架, 點解呢?

作者: snowbell    時間: 09-6-9 09:07

我意思是指就算P.1-P.4考得好的學生,到P.5,P.6就未必在前,除持之而恆外,通常排後面的學生會擁上
來.  P.1 -P.4始終以年齡之分,一班內可最大+五個月之差,這個思維差異情況逐年遞減. 所以低班的名次未實,反而通常P.5第一次10月考得好的都保持到P.6。
(不讀書不計在內)

P.5,P.6 老師有說級名次,但是約數。班名次都不準,每班的平均分都可以有大分別。
呈分試有分看,是給囝囝check卷時知,家長就看不到卷。

原帖由 zitalin 於 09-6-8 22:34 發表
P5 開始冇分睇, 老師只講1-10既排名, 所以唔係考1-10, 就唔知自己考第幾!

作者: maria_lai    時間: 09-6-9 10:09

原帖由 snowbell 於 09-6-9 09:07 發表
我意思是指就算P.1-P.4考得好的學生,到P.5,P.6就未必在前,除持之而恆外,通常排後面的學生會擁上
來.  P.1 -P.4始終以年齡之分,一班內可最大+五個月之差,這個思維差異情況逐年遞減. 所以低班的名次未實,反而通常P.5第一次10 ...

我都聽過係其他學校都有呢個情況
因為大家都會為小五小六呈分試努力, 所以有多case係之前排後面的學生會擁上, 真係一唔小心就可能退到好後
作者: FITTI    時間: 09-6-9 18:19

我係全職主婦...多謝你解答
原帖由 maria_lai 於 09-6-8 11:05 發表

我個仔宜家一年級, 佢讀得非常開心.

小一同幼稚園真係相差好大, 多左好多功課, 默書, 測驗考試, 自由度少左, 老師學校嚴左, 但唔知點解, 我個仔同佢d同學都好鍾意番學.  其實最緊要係d仔鍾意番學, 功課, 默書,  ...

作者: FITTI    時間: 09-6-9 18:38

我囝囝9月入讀1D班
作者: winniemingchu    時間: 09-6-9 19:57

delete

原帖由 FITTI 於 09-6-9 18:38 發表
我囝囝9月入讀1D班

作者: maria_lai    時間: 09-6-9 20:40

原帖由 FITTI 於 09-6-9 18:19 發表

咁已經好好, 起碼你比我有多d時間睇個仔
總之俾d時間你個仔同自己適應下先, 唔好咁快咁緊張
作者: maria_lai    時間: 09-6-9 20:40

原帖由 winniemingchu 於 09-6-9 19:57 發表
Hello,

我囝囝都是入讀1D班,大家是同學了.

我個仔宜家就係讀緊1D班, 哈哈
真係有緣
作者: winniemingchu    時間: 09-6-9 21:16

delete

原帖由 maria_lai 於 09-6-9 20:40 發表

真係有緣

作者: maria_lai    時間: 09-6-9 21:31

原帖由 winniemingchu 於 09-6-9 21:16 發表
maria_lai,

係呀真係有緣, 想問吓教你囝囝啲老師好嗎? 惡不惡的,會不會今年做我囝囝的老師呢?

我非常喜歡亞仔宜個個班主任
佢會惡, 但係又好玩得
其他老師都ok, 我個仔就最鍾意中文老師(即班主任)同英文老師

唔知會唔會同你地個年一樣呢?
作者: snowbell    時間: 09-6-9 21:32

你係全職主婦,那多時間照顧囝囝。 其實每次考完試,補習社都會在學校門口派傳單。  

原帖由 FITTI 於 09-6-9 18:19 發表

作者: FITTI    時間: 09-6-9 23:32

很高興認識你........希望大家以後保持聯絡,
首望相助.
原帖由 winniemingchu 於 09-6-9 19:57 發表
Hello,

我囝囝都是入讀1D班,大家是同學了.

作者: FITTI    時間: 09-6-9 23:38

其實我而家D時間都係比晒我囝囝,但可能我真係好緊張....
怕囝囝追唔上,因聽人講話教得好深....又快,所以有D驚!
原帖由 snowbell 於 09-6-9 21:32 發表
你係全職主婦,那多時間照顧囝囝。 其實每次考完試,補習社都會在學校門口派傳單。  

作者: FITTI    時間: 09-6-9 23:59

我囝囝都係1D班架.
原帖由 maria_lai 於 09-6-9 20:40 發表

真係有緣

作者: winniemingchu    時間: 09-6-10 11:58

delete

原帖由 FITTI 於 09-6-9 23:32 發表
很高興認識你........希望大家以後保持聯絡,
首望相助.  

作者: ryohga    時間: 09-6-10 23:22

喇沙不是出名"教淺考深"嗎?

原帖由 FITTI 於 09-6-9 23:38 發表
其實我而家D時間都係比晒我囝囝,但可能我真係好緊張....
怕囝囝追唔上,因聽人講話教得好深....又快,所以有D驚!  

作者: maria_lai    時間: 09-6-11 09:31

原帖由 ryohga 於 09-6-10 23:22 發表

亞仔宜家小一, 我唔係好覺"教淺考深", 但唔知高年級係點, 不過就真係教我幾快

其實就算考得淺, d仔都一樣會好多時有"careless mistakes".  同d家長傾計時, 發現好多小一生都係咁, 就連老師都講定有呢d問題.  我開頭第一次見亞仔份卷個d "careless mistakes"時都好氣頂架, 點會提極都錯架. 不過後來接受左呢個係通常都有既問題, 俾d時間同機會佢試多幾次, 宜家亞仔都慢慢好左好多.

作者: snowbell    時間: 09-6-11 16:35

讀完六年,我就唔覺學校教淺考深,考試通常都係考所學的課程。
倒不如換句說話來說,這間學校的課程和一間好普通的小學相比的確深了。 但學生如能掌握這六年,確實打好根基應付中學的課程。

原帖由 ryohga 於 09-6-10 23:22 發表

作者: mmkk203    時間: 09-7-6 14:42

CALLING snowbell......
唔知點解send 唔到pm, 有事請教, 有關補習社的, 希望回應
作者: darkmavis    時間: 09-7-28 12:07

我也在找上門補習老師呢! 小朋友會自動自覺做功課嗎?
等到爸爸媽媽放工先開始做就太遲了, 想找上門補習老師督促下, 家住薄扶林, 謝謝介紹或自薦!

原帖由 joanne1021 於 2008/11/30 02:46 發表

作者: justin2003    時間: 09-8-10 01:13

請問有家長知道學校對面的小博士可有效幫助小兒溫習及準備小一?

thx!!!!!  :)

作者: FITTI    時間: 09-12-1 11:38     標題: 九龍塘.....邊間補習社好??

請問.....九龍塘有邊間補習社好,可以介紹吓??

希望大家可以幫幫手
作者: overview    時間: 09-12-1 20:13

原帖由 FITTI 於 09-12-1 11:38 發表
請問.....九龍塘有邊間補習社好,可以介紹吓??

希望大家可以幫幫手

作者: justin2003    時間: 09-12-4 00:14

原帖由 overview 於 09-12-1 20:13 發表
auntie mak 唔錯, 小班教學

請問Auntie Mak o係邊頭?係功課班定伙係專科班?可以點樣睇多d有關資料?thanks !!!!
作者: sallychs    時間: 09-12-16 22:19

原帖由 overview 於 09-12-1 20:13 發表
auntie mak 唔錯, 小班教學

可否pm auntie mak 的聯絡方法, 是否在喇沙附近的?
作者: ToToPiggy    時間: 10-6-8 10:10     標題: 除了Superkids外, 還有沒有補英文的好地方? 咁中文呢?

Dear all,

除了Superkids外, 還有沒有補英文的好地方?

另外創世紀補中文好嗎?

Thanks.

totopiggy
作者: snowbell    時間: 10-6-8 17:05

創世紀補中文唔啱喇沙喎!
作者: ToToPiggy    時間: 10-6-8 19:03

咁請問邊度好呀?

原帖由 snowbell 於 10-6-8 17:05 發表
創世紀補中文唔啱喇沙喎!

作者: nice_mama    時間: 10-6-9 00:50

好似好多人去學校附近的兒童王國補中文喎!

原帖由 ToToPiggy 於 10-6-8 19:03 發表
咁請問邊度好呀?

作者: snowbell    時間: 10-6-11 10:24

除兒童王國外,附近都有很多間,有時間去逛個圈看看環境,補習理念,學生開不開心 .....

作者: ToToPiggy    時間: 10-6-12 06:35

請問兒童王國在那裏?  另外補英文Little Scholar 好嗎?

原帖由 snowbell 於 10-6-11 10:24 發表
除兒童王國外,附近都有很多間,有時間去逛個圈看看環境,補習理念,學生開不開心 .....

作者: McMugDad    時間: 10-7-31 01:32

喇沙書院學生為小學師弟提供免費功課輔導及補習,詳情請PM聯絡
作者: peremum    時間: 10-8-2 13:12

Does La Salle upload daily assignments list onto the intranet, or my son MUST copy everything correctly & completely?
Appreciate your help in sharing.
作者: maria_lai    時間: 10-8-2 21:26

原帖由 peremum 於 10-8-2 13:12 發表
Does La Salle upload daily assignments list onto the intranet, or my son MUST copy everything correctly & completely?
Appreciate your help in sharing.

the students will be asked to copy the daily assignment list by themselves, and the list will also be uploaded onto the school's intranet.
作者: DOUGLASMAMA    時間: 10-9-4 16:54

在學校附近那一間補中文好呀!
作者: mcheung1    時間: 10-9-7 15:42     標題: ECA翰林院補習如何???

作者: pigpigapple    時間: 10-10-18 10:57

hi, everyone,
Can you tell me if 補習 is useful ??? Does your son improve after go for the 補習 class ?
補習 is quite common. However,  due to the tight schedule after school , I found my son has no time to go for
補習. I am confused & try to re arrange the schedule for my son.
thanks for your input .
作者: Haidelo    時間: 10-10-18 15:20

我個仔在EAC翰林院補習緊, 算不錯但最近愈來愈多學生,
好像不夠補習老師. 所以最近教D功課有錯!!!我現在要很仔細檢查功課答案. 我有向補習老師反映, 她們都好緊張處理!

原帖由 mcheung1 於 10-9-7 15:42 發表
ECA翰林院補習如何???老師好唔好??有冇邊間仲好???thanks!!!!

作者: ngwong2    時間: 11-1-14 06:50     標題: 補習老師跟身?

成人聽人講讀喇沙學生好多都有幾個補習老師跟身,對嗎?補習費支出5位數字以上!!!!
作者: dong00    時間: 11-1-14 18:57

何謂補習? 學琴, 珠心算, 普通話, 唱歌, 奧數, 足球等, 這些算唔算補習呀? 這些費用都唔少架? 但係就算讀其它學校的學生都會學呢d嘢架la, 唔係只有ls學生才會學的.
作者: bigcakecake    時間: 11-1-14 23:36

是的。聽說有很多學生都有補習老師跟身或者父母要幫忙。否則一定跟得好辛苦/跟本跟唔上。 因為他們的小朋友在學校上堂時唔係太明白,回家時跟本沒能力完成功課。 有時學校未教,就要同學回家自行工作紙。我朋友兩公婆都要返工,如果阿仔每天都要等佢地放工返屋企先教的話,佢阿仔十一點都無得瞓。所以,一定要請補習老師,否則成績一落千丈。 
作者: ngwong2    時間: 11-1-15 14:10

指學校功課補習.
作者: billyyanst    時間: 11-1-15 20:18

同意! 我仔之前讀屋村學校都係果幾樣課外活動...冇補過習

我兩公婆者都有返工,  阿仔暫時都算跟得上所以冇打算補習, 但無可否應真係唔可以唔睇功課, 在職父母要準時到放工&可以放到大假同佢溫考試就應該唔會好大問題, PS:記得叫你個小朋友上堂真係要留心D

原帖由 dong00 於 11-1-14 18:57 發表
何謂補習? 學琴, 珠心算, 普通話, 唱歌, 奧數, 足球等, 這些算唔算補習呀? 這些費用都唔少架? 但係就算讀其它學校的學生都會學呢d嘢架la, 唔係只有ls學生才會學的. ...

作者: snowbell    時間: 11-1-27 17:44     標題: 回復 5# ngwong2 的帖子

我個囝囝有兩個貼身補習老師,不過唔駛比補習費24小時on call, 之就係佢爹D媽咪啦!
作者: wck2007    時間: 11-11-1 14:21

請問有無補英文好的補習社介紹,最好在學校附近或九龍區.

另:想找上門英文補習老師,有無好介紹.
作者: Odin    時間: 11-11-1 23:38

snowbell姐姐,你囝囝是否F.4?

原帖由 snowbell 於 11-1-27 17:44 發表
我個囝囝有兩個貼身補習老師,不過唔駛比補習費24小時on call, 之就係佢爹D媽咪啦!

作者: snowbell    時間: 11-11-6 10:41

Odin,

你囝囝應是F.3, 緊張的一年, 努力, 預祝你囝囝分到理想中的科目.  

我覺得F.3的時間分配很重要,怎樣分在14科和其他活動?

唔好叫我姐姐la, 大家研究研究.

分享F.3 讀書樂趣       pm我.

原帖由 Odin 於 11-11-1 23:38 發表
snowbell姐姐,你囝囝是否F.4?

作者: Chansautung    時間: 11-11-19 14:51

作者: joemyt    時間: 11-11-19 16:18

可以,但家長都要跟貼一點,而小朋友也要自己出點力。

作者: winniemingchu    時間: 11-11-21 09:54

delete

作者: Makmavis    時間: 12-8-17 14:53

回復 snowbell 的帖子

Hi Hi,

作者: snowbell    時間: 12-8-18 09:07

回復 Makmavis 的帖子

我囝囝已經中學啦!  不過我不大贊成去補習社的功課班, P.1年紀太小, 坐定定最多半個鐘, 返全日的時候就差多要朝8晚6好辛苦, 另外會參加學校的活動, 起碼球類訓練班參加一個. 盡量自己跟他的功課和訓練他自律,  而且LSPS鼓勵家長親子, 有些功課是大家一起做。

開學後看情況再決定,或許請家庭教師上門都是選擇之一.

我聽過功課班是老師叫P.2學生同P.1默英文, 還有見到的.....敢恭維.mouth:" />

P.1 是一個開始, 小學6年的親子關係, 直接影響中學階段成長。
學業是持之而恆, 漫漫長路!

作者: sammiff    時間: 12-8-20 03:53

作者: sammiff    時間: 12-8-20 03:54

作者: Makmavis    時間: 12-8-21 13:32

thanks a lot:)

作者: 花仔媽咪    時間: 12-8-25 00:20     標題: 回覆:Makmavis 的帖子

我姪仔在太子花墟那邊補中文!我見佢都進步了唔少!

作者: adelewun    時間: 12-8-30 23:47

我有個朋友係九龍塘補,成績有進步,所以我已經都報名了。暑假還參加了補習社的小一預備班。

作者: KINGPS    時間: 12-8-31 10:54

回復 adelewun 的帖子

請問九龍塘哪一間補習社?
作者: adelewun    時間: 12-9-1 20:25

回復 KINGPS 的帖子

EAC翰林院
作者: clivedoe    時間: 12-9-3 17:48

作者: ha8mo    時間: 12-9-4 10:00

作者: clivedoe    時間: 12-9-4 12:06

作者: SnowWhite.hebe    時間: 12-9-6 07:19     標題: 回覆:tse530 的帖子

作者: ray200064    時間: 12-10-17 10:19

作者: magiccone    時間: 12-10-24 12:18

好多dbs仔上去花墟太子餐廳樓上補喎. 有一間收好多dbs學生。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5