教育王國

標題: 華英同QE那一間好? [打印本頁]

作者: camry16618    時間: 09-12-5 10:41     標題: 華英同QE那一間好?

請各位家長比點意見,thank!
作者: kansang    時間: 09-12-6 14:49

以會考成績計算兩校實力很接近的.........

原帖由 camry16618 於 09-12-5 10:41 發表
請各位家長比點意見,thank!

作者: redredchan    時間: 09-12-7 08:22

QE應比華英好一些.
作者: maywei    時間: 09-12-7 12:35

唔係喎!  以我的認知, 華英好"谷"d學生, 周不時有quiz, 功課多到暈, 我個女無十二點幾都唔駛止意有得瞓, 每年2測2考. 但係QE較為鬆散, 以上學期1個F1生的家長告訴我, 他的仔仔只有在12月才考1次試, 而且運動又唔及"華英"好, 對學生來講應該會喜愛QE, 因為無壓力, 讀得好自在.  

如有錯請指正.
作者: esprincess    時間: 09-12-7 22:07

QE校風較自由,但學生應該好自律,平時放學後見好多學生係球塲,一到考試靜英英。
作者: stanleya    時間: 09-12-7 22:57

原帖由 maywei 於 09-12-7 12:35 發表
唔係喎!  以我的認知, 華英好"谷"d學生, 周不時有quiz, 功課多到暈, 我個女無十二點幾都唔駛止意有得瞓, 每年2測2考. 但係QE較為鬆散, 以上學期1個F1生的家長告訴我, 他的仔仔只有在12月才考1次試, 而且運動又唔及" ...

喺呀, 我個女在qe, 而家中二, 日日都話無功課
作者: esprincess    時間: 09-12-8 21:27

自行分配QE好難爭。
作者: maywei    時間: 09-12-9 10:38

原帖由 stanleya 於 09-12-7 22:57 發表

喺呀, 我個女在qe, 而家中二, 日日都話無功課

其實都唔知好定唔好, 我阿女昨晚做功課加埋溫習(IS Quiz), 溫到2點, 雖然我都有份幫手做份math 密舖功課, 但係心都痛哂!

另外, 請問你覺得QE的公開試成績如何?  可否分享吓!
作者: kswiss    時間: 09-12-9 12:11

作者: Summer96    時間: 09-12-9 19:42

作者: catcatmom    時間: 09-12-11 16:46

QE中6收生, 要收外生才填滿, 同港華一樣. 有bk 媽咪說QE有些途中去了外國, 但間間都有途中去外國既學生. 中一收160學生, 中6 收90, 大約一半人無14分? 傳統名校只是頭數十名成績好?只因他們有好父母....

而華英係好谷成績既一間中學. 有好多小學考得好好成績, 但入到去都有幾科追唔上.

不過QE收生要求高, 有些連 in 機會都無.

原帖由 Summer96 於 09-12-9 19:42 發表
睇用各位分享兩校的情況,終於明白點解近幾年QE的成績跌得這樣利害,輕鬆要付出代價。

作者: Joe媽媽    時間: 09-12-13 15:40

原帖由 catcatmom 於 09-12-11 16:46 發表
QE中6收生, 要收外生才填滿, 同港華一樣. 有bk 媽咪說QE有些途中去了外國, 但間間都有途中去外國既學生. 中一收160學生, 中6 收90, 大約一半人無14分? 傳統名校只是頭數十名成績好?只因他們有好父母....

而華英係 ...

真的 QE 是比較多中產家庭, 我估係當年亞媽好想入, 但又入唔到, 所以就好想亞女入到...

又因為有個錢關係; 所以, 有好多中四/ 中五無會考已去了外國.*** 因我有2個舊同學都係此 case, 2個人之小公主分別去了外國,  不過總覺得此校好似女校, 但又唔係...
作者: kenfu    時間: 09-12-14 00:27

作者: catcatmom    時間: 09-12-14 11:42

QES 既 annual school report 係 2008 hkcee A-C 成績係 中文 5x % ; 英文同數係 6x %, 但 2009 年網上搵唔到.  係邊搵到資料, 甘佢2009 成績好好喎!  

原帖由 kenfu 於 09-12-14 00:27 發表
Based on 2009 HKCEE % of Distinction & Credit in Chinese, English & Maths from their annual report "

Queen's :
Chinese 65.6% , English 86.1% & Maths 86.7%

Wah Ying :
Chinese about 55%, English abou ...

作者: csk家長jj    時間: 09-12-14 12:08

原帖由 catcatmom 於 09-12-14 11:42 發表
QES 既 annual school report 係 2008 hkcee A-C 成績係 中文 5x % ; 英文同數係 6x %, 但 2009 年網上搵唔到.  係邊搵到資料, 甘佢2009 成績好好喎!  

是皇仁而不是伊利沙伯
作者: catcatmom    時間: 09-12-14 14:07

講緊兩間, 又走左個皇忍出來, 以為樓主打少左兩隻字.

原帖由 csk家長jj 於 09-12-14 12:08 發表

是皇仁而不是伊利沙伯

作者: csk家長jj    時間: 09-12-14 15:28

原帖由 catcatmom 於 09-12-14 14:07 發表
講緊兩間, 又走左個皇忍出來, 以為樓主打少左兩隻字.

係啊!我初初都以為講緊QE,睇真d先知係QC
作者: tangko    時間: 09-12-14 15:50

QES=Queen Elizabeth School
QC=Queen's College

由於樓主以QE同華英比較,所以我相信樓主講的QE是指QES(即依利沙伯)
作者: 布丁妹妹    時間: 09-12-15 23:54

我係華英中二生 0.0
其實功課唔多, 係有一個月有幾日特別多,
平日都冇咩野做,好多時間可以做自己野
作者: maywei    時間: 09-12-16 14:38

原帖由 布丁妹妹 於 09-12-15 23:54 發表
我係華英中二生 0.0
其實功課唔多, 係有一個月有幾日特別多,
平日都冇咩野做,好多時間可以做自己野

咁你讀邊班? 點解你可以咁得閒, 我阿囡真做到cc吓? 真唔明?  好似星期一陸運會, 星期二放假, 但係阿囡反映好多好多功課要做, 今天仲有2科quits!  昨晚佢又做到好夜啦!
作者: maywei    時間: 09-12-17 09:25

原帖由 maywei 於 09-12-16 14:38 發表

咁你讀邊班? 點解你可以咁得閒, 我阿囡真做到cc吓? 真唔明?  好似星期一陸運會, 星期二放假, 但係阿囡反映好多好多功課要做, 今天仲有2科quits!  昨晚佢又做到好夜啦! ...

我尋晚同阿女講返, 你話無muc嘢功課, 佢直情話無可能, 好似尋晚咁, 已經有2篇英文compositions, 1份聖經功課(畫4格漫畫, 仲要填色), 數學, etc, 單係份4格漫畫都做到佢喊!  上星期數學科要畫密舖, 分咗幾日做, 同樣都要做到好夜. 我阿女都係讀華英F2, 雖然阿女每日都要練水2粒鐘(尋晚因為知道功課多所以無去), 但係點解大家的"遭遇"咁唔同呢?  每晚無12:00後都唔駛止意有覺好瞓!
作者: claudiaho    時間: 09-12-17 11:01

不如我地講番樓主所提啦, 咁冇人可以分享吓QES=Queen Elizabeth School=依利沙伯中學的校風如何, 會考成績又點, 學生讀得辛唔辛苦呀 ??

作者: 88muimui    時間: 09-12-17 12:21

其實你覺得這麼多功課是健康嗎?

原帖由 maywei 於 09-12-17 09:25 發表

我尋晚同阿女講返, 你話無muc嘢功課, 佢直情話無可能, 好似尋晚咁, 已經有2篇英文compositions, 1份聖經功課(畫4格漫畫, 仲要填色), 數學, etc, 單係份4格漫畫都做到佢喊!  上星期數學科要畫密舖, 分咗幾日做, 同樣 ...

作者: tigerlo    時間: 09-12-17 12:57     標題: 回覆 21# maywei 的文章

其實,會唔會係你個女d功課安排得唔好呀?因為佢地d功課唔係即時交,如果真係等到要交才做,就真係會做到喊。你個女係咪泳隊呀,要練水又會辛苦d架。
作者: maywei    時間: 09-12-17 17:20

原帖由 tigerlo 於 09-12-17 12:57 發表
其實,會唔會係你個女d功課安排得唔好呀?因為佢地d功課唔係即時交,如果真係等到要交才做,就真係會做到喊。你個女係咪泳隊呀,要練水又會辛苦d架。 ...
算啦!  就講返正題吧!  其實我想講係華英讀書是辛苦的.
作者: tangko    時間: 09-12-20 15:10

坦白講,無論在那一所Band 1中學就讀,如要成績好,讀得辛苦是無可避免的了。
除非科科僅僅合格都可接受則作別論!
作者: milkcoffee    時間: 09-12-31 03:01

作者: milkcoffee    時間: 10-1-10 01:11

作者: tigerlo    時間: 10-1-10 17:06

應該是St. Mary 好D,華英講明係band 1都有得int,包括band1尾。
作者: csk家長jj    時間: 10-1-10 20:01

請問華英和QES也需要面試家長嗎?謝謝!
作者: tigerlo    時間: 10-1-11 12:38

華英唔洗,QES我就唔知。

原帖由 csk家長jj 於 10-1-10 20:01 發表
請問華英和QES也需要面試家長嗎?謝謝!

作者: lauyy    時間: 10-1-11 22:59

我囡囡讀緊QES嘅S1, QES係唔會in 家長ge
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問)同學間相處得非常好.
作者: csk家長jj    時間: 10-1-11 23:49

原帖由 lauyy 於 10-1-11 22:59 發表
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問 ...

剛在12月13日參觀過開放日,印象非常之好。雖然不同校網,相信明年我也會幫仔仔放在自行一試。

作者: claudiaho    時間: 10-1-12 09:40

咁請問當時面試係點樣形式ga ?? 謝謝 !!

原帖由 lauyy 於 10-1-11 22:59 發表
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問 ...

作者: vivi_chan    時間: 10-1-19 02:22

作者: vivi_chan    時間: 10-1-19 02:28

作者: csk家長jj    時間: 10-1-19 12:28

原帖由 vivi_chan 於 10-1-19 02:28 發表
我沒有參觀過開放日,請問當日會中說甚麼要求,可否告訴我,例如很多學校要全A至有得 interview。心急人!

當日只是周年慶典及開放日,可讓公眾人仕參觀而已,並沒有任何講座。QES在自行只有四十幾個位,必定競爭很大!至於interview的實際要求就不清楚喇,希望有QES家長幫助解答。
作者: vivi_chan    時間: 10-1-19 13:03

作者: lauyy    時間: 10-1-27 01:00

原帖由 vivi_chan 於 10-1-19 13:03 發表
多謝幫忙!

唔好意思, 最近少左上網, 現在才覆各位家長, 當日面試是幾個人一組由學校提供ge資料做一個簡短ge presentation(英語)跟着老師問每個同學一個問題(粵語), 問題無一定(有問新聞, 有問假期點過...等等,另外唔知係唔係有個同學表現唔留心老師問佢對剛才同學ge發表有mug意見 , 所以記得叫小朋友咪當唔關自己事人地答時也要留心), 最後就係英語小組討論   

希望對你們有幫助, 也祝你們的小朋友可以入到自己心儀ge中學  

作者: happyvalley    時間: 10-1-27 04:38

功課多真係連自由自在思考時間都冇,谷出來的真是個個一樣,好似機器生產。
作者: redredchan    時間: 10-2-2 13:27

請問有沒有家長或同學知道華英的面試形式?還有,一般會在甚麼時候收到面試信呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5