教育王國

標題: SC vs KV - English level [打印本頁]

作者: csl888    時間: 09-12-7 11:57     標題: SC vs KV - English level

SC 的英文水平高, 好多人都知, 因為學校有雙班主任 (中+英班主任), 小朋友接觸英文機會多, 學校也會訓練小朋友睇英文故事書 & 學 phonics等

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文方面呢?  會否比 SC 淺好多...??

請家長分享一下.  萬分感謝!!
作者: share123    時間: 09-12-7 12:19

原帖由 csl888 於 09-12-7 11:57 發表
SC 的英文水平高, 好多人都知, 因為學校有雙班主任 (中+英班主任), 小朋友接觸英文機會多, 學校也會訓練小朋友睇英文故事書 & 學 phonics等

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文 ...

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添
作者: csl888    時間: 09-12-7 12:30

多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

原帖由 share123 於 09-12-7 12:19 發表

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添

作者: ChingChingChoy    時間: 09-12-7 12:56

請問sc 是否 k1-k3都是有雙班主任 (中+英班主任)?..因有人同我講只有k1係..
作者: share123    時間: 09-12-7 13:35

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表
多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-7 14:07

原帖由 share123 於 09-12-7 12:19 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持要NET的"accent"就唔係你杯茶囉。但我覺得SC都幫唔到你,因為溝通最多的同學仔都係中國人。

橫掂很多SC學生都要再出去補英文,點解唔將KV,SC的學費差額攞去上英文班;中數就等KV搞掂呢?
作者: 小曳人    時間: 09-12-7 14:57

原帖由 share123 於 09-12-7 13:35 發表

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)
作者: 小曳人    時間: 09-12-7 15:12

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表

我會咁睇: NET嘅added value, 係佢地嘅英文口語好! 而口語用法係要日常生活用到先會"到肉"
呢d唔係唔係native嘅人咁易教得到!
至於口音.. 我個人唔覺得係最重要嘅嘢, 我對任何一種口音無特別喜好, 因為.. 其實KG幾年嘅生活, 睇怕小朋友都已經要面對唔同國籍嘅老師~
作者: smartmatt    時間: 09-12-7 15:58

原帖由 csl888 於 09-12-7 11:57 發表

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文 ...

Don't know about SC, but KV English standard is very high.   Looking at works of P1 students posted on their school internet, I think my girl will be able to do the same by end of K3.  

Accents is just below NET's but above local level.  Simple to correct.
作者: share123    時間: 09-12-7 16:06

原帖由 小曳人 於 09-12-7 14:57 發表

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum
作者: chunyatmama    時間: 09-12-7 16:12

原帖由 share123 於 09-12-7 16:06 發表

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum ...

Oh my!!! really~~~~~~
作者: adam2009    時間: 09-12-7 16:21

totally agree, 就算個小朋友学到好嘅accent 又點,如果parents唔係native speaker都無用......
期實只要小朋友學到野,係唔係native speaker 唔重要.......
原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持 ...

作者: 小曳人    時間: 09-12-7 16:31

原帖由 chunyatmama 於 09-12-7 16:12 發表

Oh my!!! really~~~~~~

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣), 因為事件中受影響嘅只有一級某1-2班.. 2, 就算全校有一個老師你覺得佢口音唔好, 就係教你個小朋友嗰個就夠.. 唔駛講多定少

其實有人complain d口音唔好真係第一次聽, 問K3 d家長個個都無講過..
作者: QQ818    時間: 09-12-7 16:43

你要比較兩間學校英文, 我相信SC會好過KV, 好簡單, SC小朋友日日有機接觸外籍老師, 口音唔洗講啦, 接觸文化層面都好唔同, SC 學生o既英文listening and oral 應付自如, 就係講Disnosaur, spaceman & agriology o既故事, 小朋友come back 番o黎, 你會覺得無交錯學費,值law. 考注重英文小學如TSL,CKY,SFA 無問題, 好易中.  

如果樓主要比併依類幼稚園英文, 我想HKPS (kln tong) 可睇齊, 我小朋友兩間都有讀, HKPS 真教得不錯(英文).
作者: share123    時間: 09-12-7 16:50

原帖由 小曳人 於 09-12-7 16:31 發表

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣),  ...

平心而論,KM總括黎講都係一間好學校,我都好多謝佢,好多PN既小朋友都考到好好既K1.舊年大家遇到d甘既事,都算幾倒霉架,不過最後都係好happy甘讀完.
作者: smartmatt    時間: 09-12-7 17:23

原帖由 adam2009 於 09-12-7 16:21 發表
totally agree, 就算個小朋友学到好嘅accent 又點,如果parents唔係native speaker都無用......
期實只要小朋友學到野,係唔係native speaker 唔重要.......

Yes, if your kids has good accent (and pronunciation) and you don't, please don't corrupt their accent with yours.   And, prevent them from getting the maids accent.    Let them watch English TV such as Disney or Cbeebies, this way they can absorb good pronunciation.   Even NET's and foreigners may not have perfect pronunciation and have strong accents.

I sent my girl to a English Nursery but teacher said girl wouldn't pick up much English if we don't speak at home - very true.   My girl attends KV and boy will attend KV next year, when they are old enough and with the money I saved (say from attending another KG) I will send them to UK or China during summer to super charge their language abilities.   For now solid foundation and good attitude to learning are key priorities.
作者: csl888    時間: 09-12-8 11:13

多謝大家分享~:

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請問 KV 大多會派去那間小學呢?  大家知嗎?

原帖由 smartmatt 於 09-12-7 17:23 發表

Yes, if your kids has good accent (and pronunciation) and you don't, please don't corrupt their accent with yours.   And, prevent them from getting the maids accent.    Let them watch English TV suc ...

作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 11:36

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />:" />

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Marynoll是津校,唔關事。

一間學校咁多學生,好肯定SC, KV, KM, HKPS都有機會會去女拔,多少個就相信冇人話到你聽,但唔覺SC有特別優勢。

傳說女拔收好多CCKG學生,CCKG又鍾意收SC的學生,雖然機會微D,你可考慮吓。
作者: share123    時間: 09-12-8 11:56

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Maryknoll係派位,同讀邊間幼稚園無關.SC同KV各有600個學生,以比例來講,部分學生考到DGJS或其他名校並不奇怪.

另外,揀這些學校的家長應該都比較進取,會報考好多學校,加上課外活動資源既配合,先至有甘既效果.

所以,唔係揀左邊間幼稚園就容易入邊間小學甘簡單架
作者: csl888    時間: 09-12-8 12:44

St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

原帖由 share123 於 09-12-8 11:56 發表
Maryknoll係派位,同讀邊間幼稚園無關.SC同KV各有600個學生,以比例來講,部分學生考到DGJS或其他名校並不奇怪.

另外,揀這些學校的家長應該都比較進取,會報考好多學校,加上課外活動資源既配合,先至有甘既效果.

所以 ...

作者: share123    時間: 09-12-8 12:55

原帖由 csl888 於 09-12-8 12:44 發表
St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

我覺得主要看3個因素:

1.外籍教師
2.功課量
3.學費

KV沒有外籍教師.如果1重要的話,你要選SC.
如果你喜歡小朋友做多d功課,KV會適合d
KV學費會平D

好多人都講,KV中數好,SC英文好.你著重邊方面多d?
作者: NICOLE123    時間: 09-12-8 12:55

原帖由 csl888 於 09-12-8 12:44 發表

我自己覺得決定入邊間k 唔係只睇單一方面,
我會睇:
1. 中英數
2. 品德
3. 語文
4. 小朋友既性格
5. 小朋友既創意
6. 升小學之後會唔會好辛苦 (睇你想入咩類型既小學啦)
7. 收費

每個家長都會把上面 (or更多)方面自行擺放先後次序決定重要性

我決定左會交kv 既留位費了.
作者: racoy    時間: 09-12-8 13:16

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持 ...

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真係另計. Accent重唔重要? 對我尼講十分重要, 口音正確人地易聽得明, 順耳 日後出國留學又好, 工作需要, 社交需要都好, 口音好一定著數d. 個人自信心都大D

口音, 作為土生土長香港人, 想教都有心無力. 但講到中數, 你唔會話你幼稚園中數都教唔掂掛
作者: ilym    時間: 09-12-8 13:17

agree! 所以已決定咗!
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 13:40

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

唔夠人講又話人地hard sell?又話人無聊,唔該有d水準啦。

大家文明人係講道理的,你絕對可以用理據回應。

你淨係識講口音,麻煩閣下思想吓,小朋友每日返三個小時學,NET一個面對一群小朋友,我俾你叻到會和老師對話半小時,其他的時間呢?用廣東話和其他老師和小朋友對話囉。如果要閣下對甚麼甚麼"accent"有要求,你應該送小朋友到英基等國際學校,唔係SC。

最後,你等小朋友成三歲先等SC幫你train"accent"我怕太遲了.....

我提議你由BB開始只和他講英文,只給他看英語節目,上國際學校的英文playgroup和幼兒班。我個仔都係咁,家下英文叫做見得吓人。不過講到閣下至愛的"accent"就始終和讀英基的朋友仔有段距離。但我覺得能否溝通是最重要,當年我地放棄國際學校揀local學校就預咗。

作者: share123    時間: 09-12-8 13:47

原帖由 ChingChingChoy 於 09-12-7 12:56 發表
請問sc 是否 k1-k3都是有雙班主任 (中+英班主任)?..因有人同我講只有k1係..

不是,K1個英文老師係同隔離班share架,有時2班一齊教,有時教其中一班.所以,每一大班分為AB兩班
作者: share123    時間: 09-12-8 13:51

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好肯定敢講,如果無NET,一定唔會pick up到accent,因為沒有input,怎麼會有output?!
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 14:06

原帖由 share123 於 09-12-8 13:51 發表

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好 ...

香港人就係太迷信NET而唔去諗一些英文叻的小朋友家長背後所付出的。

作者: cheungmingwai    時間: 09-12-8 14:17

hi,我完全同意你的分析!
如果只考慮學科(中英數)的教學而選校,就太簡單,就不用煩惱! 最重要沒有遺憾!
可能有家長會認為自己會 hardsell間自己讀緊的學校,根本沒有必要! 因為好像我的囡囡已入了學, 一定會知道是否合適! 我的囡囡讀緊kv, 好開心! 我就是喜歡他們有悠遠歷史,老師富教學經驗, 不像以前讀的活動教學之 nursery, "ha 下 ha下"! 相信對讀小學有些幫助!

人人都有自己選擇的權利,不要太緊張他人的看法!
大家分享下,作為參考資料!

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 12:55 發表

我自己覺得決定入邊間k 唔係只睇單一方面,
我會睇:
1. 中英數
2. 品德
3. 語文
4. 小朋友既性格
5. 小朋友既創意
6. 升小學之後會唔會好辛苦 (睇你想入咩類型既小學啦)
7. 收費

每個家長都會把上面 (or更多)方面 ...

作者: racoy    時間: 09-12-8 14:38

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 13:40 發表

唔夠人講又話人地hard sell?又話人無聊,唔該有d水準啦。

大家文明人係講道理的,你絕對可以用理據回應。

你淨係識講口音,麻煩閣下思想吓,小朋友每日返三個小時學,NET一個面對一群小朋友,我俾你叻到會和老師對 ...

幾時唔夠你講? 之前有同你爭論過? 冇爭論何來唔夠你講? 你既logic都幾奇特.

閣下又有何有水平既理據? 講尼講去咪就係講出面英文好多補習班, 中數就好少, 所以結論就係讀SC好蝕底,因為中數冇辦法追得上. 而讀kv就頂瓜瓜啦, 因為出面好多英文補習班, 唔掂補到掂, 所以結論就係讀kv, 中英數都咁掂

照你咁講, d人讀中中咪好著數好叻囉. d英中咪冇人讀囉? 實情又係唔係咁呀? any comment?

學語言當然接觸愈多愈好, 尼d同話阿媽係女人冇分別吧, 有NET同冇NET, 會冇分別嗎? 唔通咁多家長都係傻既咩?
你話3個鐘唔夠, 所以結論係係sc讀英文唔會好, 咁你仔仔讀KV, 都係得3個鐘, 咁我可唔可以以你既logic apply落去, 話佢中數都唔會學得好? 好多野都係要係屋企加強, 屋企幫忙學習嫁啦, 英文係, 中數都係.

你個仔英文ok, 有幾ok我唔知, 因為你係以你既標準尼定. 不過, 肯定既係, 大家對英文既要求唔同, 我唔會否定你既標準, 如果你認為港式口音係acceptable既話,fine, 特首都係講英文都係港式發音, 但你都唔應該否定SC教出尼學生既英文水準, 就憑你所謂接觸過果幾位sc學生? 之前有人做過survey, 有時間去睇睇 http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1237179

利益申報: 我女SC, KV 同 LH都收左, 仲要決定邊間

作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 14:43

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:38 發表

....利益申報: 我女SC, KV 同 LH都收左, 仲要決定邊間
...
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!
作者: racoy    時間: 09-12-8 14:50

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 14:43 發表
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!

有咩問題? 我從來冇講過半句KV壞話, 從來冇話KV唔好. 大家各有千秋, 睇你點取捨 唔需要踩人台自己
作者: linglingng    時間: 09-12-8 14:50

原帖由 share123 於 09-12-7 16:06 發表

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum ...

同意你講超額收生(KM), 因朋友重咗蕉. 要周圍搵學校. 為有搵自己屋村學校讀住先.  KM 仲應誠佢出年(即今年)優先比返一個學位佢小朋友讀. 不過佢話唔會再報呢間學校.
作者: share123    時間: 09-12-8 14:52

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 14:43 發表

失覺晒,你啱、你啱!

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.
作者: linglingng    時間: 09-12-8 15:09

唉.. KV & SC 兩間都各有千秋. 如果兩間都收你小朋友咪兩間都讀囉. 到時咪可彌補不足囉.
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 15:09

原帖由 share123 於 09-12-8 14:52 發表

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.

Agree
作者: NICOLE123    時間: 09-12-8 15:10

原帖由 share123 於 09-12-8 14:52 發表

其實sc 同kv 都係好學校
2間選一間都唔會太差
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 15:23

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:50 發表

有咩問題? 我從來冇講過半句KV壞話, 從來冇話KV唔好. 大家各有千秋, 睇你點取捨 唔需要踩人台自己

明白嘅,明白嘅!

閣下言重了,我冇踩SC喎,我只是將我所認識的SC學生表現講出來,希望大家唔好迷信NET啫。

之前誤會閣下那麼看重"accent"以為KV不是你杯茶添。不過啱嘅,回想返,如果KV唔收,我都會揀SC嘅。講咁耐,大家都係同道中人啫。
作者: BigBoBo    時間: 09-12-8 15:44

My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都係好學校..
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 15:53

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

Agree,最緊要自己知道自己想要乜o野,唔好搵個細路仔o黎搞!
作者: share123    時間: 09-12-8 16:35

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表

因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

兩間都係好學校,有得揀比無得揀幸福好多,如果有人依家揀唔到,可以兩間都交,遲d先揀囉
作者: csl888    時間: 09-12-8 17:18

同意. 唯有兩間都交留位費先, 多D 時間再揀
但不會讀2間, 因為同是 am class~

原帖由 share123 於 09-12-8 16:35 發表

兩間都係好學校,有得揀比無得揀幸福好多,如果有人依家揀唔到,可以兩間都交,遲d先揀囉

作者: zzbchu    時間: 09-12-8 17:29

其實k1-3甘細個我覺得學校可以點push. 所以我choose 可以學好langage 個間
作者: jeremyphlam    時間: 09-12-8 17:38

原帖由 csl888 於 09-12-8 17:18 發表
同意. 唯有兩間都交留位費先, 多D 時間再揀
但不會讀2間, 因為同是 am class~

你地有冇諗過人地waiting list中的人嘅感受
其實有乜咁難揀啫?鍾意邊間,自己個小朋友適合邊間唔會唔知啩?
作者: smartmatt    時間: 09-12-8 17:44

因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

Can someone tell me how they know SC kids are happier?  

You can compare no. of homework, style of teaching, etc. but comparing happier kids really puzzles me?   

My kids are most happy eating ice cream - so should I serve them ice cream 4 times a day???
作者: smartmatt    時間: 09-12-8 17:57

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 17:38 發表

你地有冇諗過人地waiting list中的人嘅感受
其實有乜咁難揀啫?鍾意邊間,自己個小朋友適合邊間唔會唔知啩?

Not long to wait - this Friday is the deadline.  I hope parents do not reserve more then 1 place, but I am sure many will.
作者: nc2000    時間: 09-12-8 18:17

SC 有NET 係事實, 但學生英文係咪咁就會大躍進同ASCENT 就會一直都好呢? 大仔既同學好多係SC 畢業, 其中一個一直都係睇英文卡通, 屋企以英語溝通, 但K1讀左SC 英普班後, 反而唔多肯講英文, 佢MAMA 同佢以英文溝通, 佢竟然話, 我地係中國人點解要講咁多英文, 我D同同學都係講中文, 講英文無人理我, 無人同我玩! THAT'S WHY 佢無將細仔讀埋SC, 佢覺得SC 英文唔係所講既咁強, 佢將細仔入讀ST. JOHANNES, 佢話ST. JOHANNES 英文強好多, 老師上課差不多全英語, 而家細佬英文好過哥哥好多, 願講又聽得明 !
聽阿仔D SC 同學講英文又唔覺有咩外國ASCENT, 都係講港式英文, 我諗要一直都聽同講至會KEEP 到好英語同ASCENT! 唔好迷信讀左SC 就唔駛理小朋友既英語, 佢地會自己講到流利英語, 始終屋企都要配合!  我只係將我經常接觸既SC 家長同佢地小朋友情況同大家分享, 絕無踩邊間學校OR捧邊間學校既成份, 因我都係要四圍問多D 意見至決定細仔讀邊間會適合D!
作者: BH_2    時間: 09-12-8 21:08

非常同意幼兒的中英數都應多靠家教, 學校只是提供了一個較合的環境去讓小朋友去反應.

我是 sc k1小朋友 的家長, 開了學不過3個月, 在剛過去的旅行, 我見到阿仔的同學仔都很隨意用英文同英文老師談天, 覺得不論口音純正, 他們是用習慣對有需要的人用英語溝通的, 這不一定是學校短短幾個月中可學回來的, 看上去小朋友本身都是習慣用英文溝通. 至於中國藉的小朋友彼此是否以英文溝通, 我不太覺得會. 他們會因人而異.   但如果說sc 的小朋友會抗拒英文, 似乎眼見大部份沒此問題

有人出去另學英文亦是事實, 我阿仔有幾個同學都有再參加一些 english playgroup, 本身他們的英文不錯, 說得流利, 但現在是在學寫短句(4歲), 他們的程度又比一般k1的偏重學生字稍好. 我只要求我自己的小朋友能夠多講多讀句子, 習慣看書, 自知他未能寫出, 也不會強求.

中文方面, sc 有字咭,詞語如輪船等已有, 我們家長大都會用來在家再教, 所以我不覺得自己的小朋友會比任何一家差, 現老師要求開始背讀一些書上的短句/兒歌, 說等他們在同學面前表演, 我覺得如果達標中文能力就不會太差. 當然需要經常在家學才行. 寫字方面sc 比較慢, 現在仍在連線, 我們在家有教寫字, 但小朋友未識亦是正常. 希望慢慢學有改善.  

我亦有教不少kv小朋友活動, 發現k1的下學期時他們會比較勝任寫英文字母等, 英文對答就相對少些, 看書的能力不太清楚, 可能不差, 和不會抗拒做功課, 此些都會好的, 所以家長各有所取, 不需要做不等量的比較.
作者: coachnewspaper    時間: 09-12-11 18:10

...............

作者: cfaye    時間: 09-12-12 00:21

講真,九龍塘KG有乜咁巴閉SC又好KV又好,D老師叻D?有3頭6臂 ?有獨特教學方法?
話你知通通都不是,最好老師就係父母。
D小朋友第1日返SC k1,全班大部份學生個個都可以很流利 同NET TEACHER講野,我當時就有所領晤,
難怪外人以為SC教英文好好,其實教得好是父母自己。
HAHA當然我係其中1個LA
作者: almom    時間: 09-12-12 10:41

我識幾個 SC 小朋友 (都上晒小學了), 都係港式 ACCENT. 講真, 就算係 DGJS 甚至 DGS, 都唔係個個有英倫口音啦.

一個土生土長的小朋友, 你 EXPECT 一日一兩堂英文可以學好 ACCENT? 不如學識讀 D 字先啦.

土生孩子, 靠學校的幾小時, 學到 D 乜? 要英文好, 唔難, 但要 ACCENT 都靚, 好難. 家庭一定要配合. 不過問題係, 家中菲傭 D 英文多數不單 ACCENT 差, 文法都錯得離普; 家長本身亦未必個個有能力同小朋友在家也講英文, 而且家長就算英文好, ACCENT 都未必靚. 在學校幾個鐘的 "修行", 都被放學後同菲姐的 "對答" 破壞晒.

我個 POINT 係, 如果係幼稚園, 學幾多英文 ACCENT 都作用唔大, 冇家庭配合, 學幾多都唔會點用得到.

不過, 幼稚園有 NET 的確有佢的 EDGE, 小朋友多個機會同外籍人士相處, 都係一個 "經驗". 以我認識的 SC 小朋友, 佢地英文唔錯, SC 亦係本地名幼稚園中教得比較無咁死板的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5