教育王國

標題: 2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區 [打印本頁]

作者: happymum1    時間: 09-11-8 05:17     標題: 2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區

聖瑪加利大收細仔嗎? 它喜歡收哪類型的學生呢?

謝謝!!

作者: iadalovebb    時間: 09-11-9 12:06

Any mami know?  Please share.

原帖由 happymum1 於 09-11-8 05:17 發表

謝謝!!

作者: BoBo1021    時間: 09-11-10 00:03

近年由於太多人報名, 好似11, 12月份太細既小朋友唔收啦, 就算有哥哥姐姐讀緊太細都末必收.

原帖由 happymum1 於 09-11-8 05:17 發表

謝謝!!

作者: happymum1    時間: 09-11-10 02:01

Thank you BoBo.  I heard the same from my friend too.  So I am thinking not to apply to save time and disappointment.

原帖由 BoBo1021 於 09-11-10 00:03 發表
近年由於太多人報名, 好似11, 12月份太細既小朋友唔收啦, 就算有哥哥姐姐讀緊太細都末必收.

作者: 七點半    時間: 09-11-10 12:36

今年開學時校長已講去年沒有收11月及12月的小朋友...相信今年都應該係........或許可以打電話去學校問一問...

原帖由 BoBo1021 於 09-11-10 00:03 發表

作者: happymum1    時間: 09-11-10 19:20

Thank you 七點半!

我打去報名那天,接電話的小姐聽到我個仔的生日就已話'超細仔喎!' (有D rude), 之後下午我好唔開心,再打去問超細仔係咪唔收(avoid waste both parties time), 佢行貨地話看表現. 我諗佢今年都係唔收細仔多了.
作者: 七點半    時間: 09-11-11 09:26

唔好唔開心...我都明白你的心情...一定會好失落及失望..惟有再想一想有什麼學校可以比小朋友去考...我知寶血幼稚園會收細b...可是, 剛過了interview時間...不過, 我見上個學年...佢地之後都會再招生....你可以考慮一下...又或者比你的小朋友下個學年做大b...不過, 你要confirm心儀學校容唔容許...

原帖由 happymum1 於 09-11-10 19:20 發表
Thank you 七點半!

我打去報名那天,接電話的小姐聽到我個仔的生日就已話'超細仔喎!' (有D rude), 之後下午我好唔開心,再打去問超細仔係咪唔收(avoid waste both parties time), 佢行貨地話看表現. 我諗佢今年都係 ...

作者: fredacheung    時間: 09-11-11 15:30     標題: 2010-2011入學申請表

我係佢個websit print唔到張form既,有無人知點解呀? 我之前睇仲有架.... 我約左5/12 11:30am interview,點樣先可以print返張form出黎呢?
作者: iadalovebb    時間: 09-11-12 11:12

係呀, 唔好唔開心.
小朋友細兩三個月既表現真係差好多, 高度都好唔同.

原帖由 七點半 於 09-11-11 09:26 發表
唔好唔開心...我都明白你的心情...一定會好失落及失望..惟有再想一想有什麼學校可以比小朋友去考...我知寶血幼稚園會收細b...可是, 剛過了interview時間...不過, 我見上個學年...佢地之後都會再招生....你可以考慮一 ...

作者: iadalovebb    時間: 09-11-12 11:23

I think the link to download the form may be removed.  You may call the school.

原帖由 fredacheung 於 09-11-11 15:30 發表
我係佢個websit print唔到張form既,有無人知點解呀? 我之前睇仲有架.... 我約左5/12 11:30am interview,點樣先可以print返張form出黎呢?

作者: 七點半    時間: 09-11-12 12:02

iadalovebb,

我女兒盆豆已certified..... 不過, 我女竟然唔發現無左盆豆.....   

原帖由 iadalovebb 於 09-11-12 11:12 發表
係呀, 唔好唔開心.
小朋友細兩三個月既表現真係差好多, 高度都好唔同.

作者: iadalovebb    時間: 09-11-12 14:47

為什麼?  有無長芽?
其實我囡對棵植物都無愛心, 我既興趣大過佢lor.

原帖由 七點半 於 09-11-12 12:02 發表
iadalovebb,

我女兒盆豆已certified..... 不過, 我女竟然唔發現無左盆豆.....mouth:" />   

作者: happymum1    時間: 09-11-13 00:30

多謝你呀七點半!

原帖由 七點半 於 09-11-11 09:26 發表
唔好唔開心...我都明白你的心情...一定會好失落及失望..惟有再想一想有什麼學校可以比小朋友去考...我知寶血幼稚園會收細b...可是, 剛過了interview時間...不過, 我見上個學年...佢地之後都會再招生....你可以考慮一 ...

作者: 七點半    時間: 09-11-13 11:01

不用謝...good luck!!!!

原帖由 happymum1 於 09-11-13 00:30 發表
多謝你呀七點半!

聖瑪加利大本來是我的1st choice. 未見就知都係唔收多,都幾唔開心架! 不過人地唔收都無法啦! 有D學校覺得細D都可以教,視乎表現決定是否有必要repeat. 有D學校popular 到唔會consider D 暫時表現 ...

作者: stinkyrabbit111    時間: 09-11-15 09:38

我個12月囡囡仲約咗interview tim, 如果係0 chance仲去唔去好???
作者: happymum1    時間: 09-11-16 00:26

stinkyrabbit111,

呢個都係我的問題. 去右好似浪費時間,唔去右好似唔為個小朋友試下咁.  不過十二月先見,或者到時睇情況啦! 你現在有無其他學校已經收了?

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-11-15 09:38 發表
我個12月囡囡仲約咗interview tim, 如果係0 chance仲去唔去好???

作者: bonnie_chan    時間: 09-11-16 14:50

我約不到, 因為full 左
作者: stinkyrabbit111    時間: 09-11-16 20:30     標題: 回覆 14# happymum1 的文章

一間都無呀, 不過我又無灰心, 唔得咪讀住n班先, 好彩有間近近地收佢....出年以大b身份再報d好d的k, 應該好d掛~~~
作者: enahau    時間: 09-11-19 21:53

原帖由 fredacheung 於 09-11-11 15:30 發表

http://www.stmkg.edu.hk/html/10-11%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E5%A0%B1%E5%90%8D%E8%A1%A8.doc
喺呢度,祝成功,我囡都會去in。
作者: bb_2007    時間: 09-11-24 21:46     標題: 知唔知今年有幾多小朋友申請K1??

知唔知今年有幾多小朋友申請K1??
作者: Witata    時間: 09-11-25 23:28

don't give up I would like to know how to choose between SPC and SMM, my son was born in Oct
作者: sweetybb    時間: 09-12-3 11:36     標題: 聖瑪加利大interview

請問聖瑪加利大interview考什麼? Thanks.
作者: 920pp    時間: 09-12-3 11:59

其實可以一試去面試,咪當見識下囉!
你咪可以大約知道佢地面試係點,對小朋友都有幫助!
作者: werbaba    時間: 09-12-5 10:43     標題: 今曰見完

呀仔表現100分.如果唔收只得一個原因.
就係細仔!
作者: iadalovebb    時間: 09-12-5 18:47

Wish you can also join the big family of SMCK.

原帖由 werbaba 於 09-12-5 10:43 發表
呀仔表現100分.如果唔收只得一個原因.
就係細仔!

作者: enahau    時間: 09-12-5 23:25

我in得好奇,因為見枱枱老師都問好多問題,但到我個女,果位樣貎好嚴肅既miss連叫咩名同幾歲都無問,一坐低就單刀直入叫佢將鎖匙入落匙扣到,再在一啲膠支插入啲孔度,我女第一樣做得麻麻地,唔太識,但喺我既輔助下,都做到,第二樣就無問題,好順利,最後老師問屋企返學交通點安排,就完咗囉!!!我好擔心,只in咗三幾分鐘,喺咪都費事再問,我女條件差咁解呢?有無有經驗媽咪可以答到我呀,我囡係2月出世大b,亦係我大女,但我哋無宗教信仰,唔知成功機會高唔高?唔該有無媽咪可以解答我既疑難呢??麻煩晒,我真係好擔心!
作者: enahau    時間: 09-12-5 23:38     標題: 有無有經驗媽咪可以解答到我關於interview既憂慮呀?唔該!

我in得好奇,因為見枱枱老師都問好多問題,但到我個女,果位樣貎好嚴肅既miss連叫咩名同幾歲都無問,一坐低就單刀直入叫佢將鎖匙入落匙扣到,再在一啲膠支插入啲孔度,我女第一樣做得麻麻地,唔太識,但喺我既輔助下,都做到,第二樣就無問題,好順利,最後老師問屋企返學交通點安排,就完咗囉!!!我好擔心,只in咗三幾分鐘,喺咪都費事再問,我女條件差咁解呢?有無有經驗媽咪可以答到我呀,我囡係2月出世大b,亦係我大女,但我哋無宗教信仰,唔知成功機會高唔高?唔該有無媽咪可以解答我既疑難呢??麻煩晒,我真係好擔心!
作者: 920pp    時間: 09-12-6 00:11

今日叫我仔仔名去老師台時突然有好多大人"為"住仔仔佢,佢好驚喊了出黎。
行到老師台前,老師問咩事我同佢講原因,老師叫仔仔唔好喊,我亞仔又出奇聽話立即唔喊,老師都讚叻叻。

坐下後老師有:
指住仔仔張問係誰,仔仔冇答。
問今日邊個帶你黎呀?爸爸?媽媽?
再在一啲膠支插入啲孔度,仔仔做到。
指住膠支問咩色?
邊個主力照顧?
點解選這間學校? 我答因為我鐘意你地活動教學,同學校開心的氣氛。
如果上午滿,下午你會讀嗎? 會

其實全程我個仔冇答老師一句,但有同老師講早晨同BYE BYE。

其實我個仔係9月細B,我當今日係取經驗,雖然未必收,但我都好滿意仔仔的表現。

假如5收你小朋友都5好太5開心,因為今年有義工講都有千幾人報名,天父會有安排。

作者: 920pp    時間: 09-12-6 00:15

今日叫我仔仔名去老師台時突然有好多大人"為"住仔仔佢,佢好驚喊了出黎。
行到老師台前,老師問咩事我同佢講原因,老師叫仔仔唔好喊,我亞仔又出奇聽話立即唔喊,老師都讚叻叻。

坐下後老師有:
問今日邊個帶你黎呀?爸爸?媽媽?
再在一啲膠支插入啲孔度,仔仔做到。
指住膠支問咩色?
邊個主力照顧?
點解選這間學校? 我答因為我鐘意你地活動教學,同學校開心的氣氛。
如果上午滿,下午你會讀嗎? 會

其實全程我個仔冇答老師一句,但有同老師講早晨同BYE BYE。

其實我個仔係9月細B,我當今日係取經驗,雖然未必收,但我都好滿意仔仔的表現。

今年有義工講都有千幾人報名,天父會有安排。
作者: werbaba    時間: 09-12-6 09:43

what time did u go for the interview? maybe it was too many ppl waiting for the interview, that's why the teacher didnt ask too many questions, dont worry too much, but the teacher did ask my son what's the picture inside a story book.
作者: JoJo    時間: 09-12-6 12:16     標題: 2010-11 STMKG Interview 討論區

各位,
為方便各人更容易找資料, 特意將各有關的討論合併作一個討論區, 請各位在此繼續討論,謝謝!

作者: JoJo    時間: 09-12-6 17:01

在此祝願各位小朋友能有機會加入這個大家庭!
作者: 七點半    時間: 09-12-7 12:04

有一千人考??? 好多呀!!!!
我好似聽校長講話要講個talk講到6點....係咪星期六見到6點??

原帖由 920pp 於 09-12-6 00:15 發表

坐下後老師有:
問 ...

作者: iadalovebb    時間: 09-12-7 12:44

6點?!
好辛苦bor...
原帖由 七點半 於 09-12-7 12:04 發表
我好似聽校長講話要講個talk講到6點....係咪星期六見到6點??

作者: ync_224    時間: 09-12-7 12:58

我地係第一批之中第一個見 (8:30 am), 今年interview得好快.  老師無問我個女叫咩名/幾歲, 我地對學校睇法, 又無問如果收我地會唔會選下午班等 (因張報名表經家姐係學校攞, 無地方比我地選am or pm class).

唔知係咪見到係細女(Nov), 所以interview得求其; 定係有家姐係度讀唔駛問咁多呢?  都打定輸數囉!  

作者: JoJo    時間: 09-12-7 13:04

七點半,
今年真係好多 application. 我幫手幫到6點幾至走. 剛好見校長係講完最後一場, 但仍有些家長在學校.

原帖由 七點半 於 09-12-7 12:04 發表

作者: dorchiu    時間: 09-12-7 13:09

比起我大女當年, 今年真係多左好多人考, 係咪好多金豬仔

jojo 我見到你響門口幫手, 好出力
作者: JoJo    時間: 09-12-7 13:34

dorchiu,
好開心見到你呀.  我同另一位家長講. 今年真係好多小朋友. 可能真係同金豬仔/女有關

原帖由 dorchiu 於 09-12-7 13:09 發表
比起我大女當年, 今年真係多左好多人考, 係咪好多金豬仔

jojo 我見到你響門口幫手, 好出力

作者: dorchiu    時間: 09-12-7 14:02

原帖由 ync_224 於 09-12-7 12:58 發表
...唔知係咪見到係細女(Nov), 所以interview得求其; 定係有家姐係度讀唔駛問咁多呢?...

SMM 好似無世襲, 我囡囡同學個弟弟都入唔到, 仲係大仔 tim...
作者: 七點半    時間: 09-12-7 14:17

無世襲?? 好驚wor.....我都好擔心阿仔唔知入唔入到....

老師同樣無問佢叫咩名....只係問我平日邊個照顧佢地....

問到顏色阿仔都唔識答...家姐仔就搶住答晒.....

原帖由 dorchiu 於 09-12-7 14:02 發表

SMM 好似無世襲, 我囡囡同學個弟弟都入唔到, 仲係大仔 tim...

作者: ync_224    時間: 09-12-7 14:37

之前已經問左學校, 有兄姊在讀都未必收.  要睇多唔多人報同performance.

唔知幾時知result呢?  另一間幼稚園12號deadline要交留位費了.

原帖由 七點半 於 09-12-7 14:17 發表
無世襲?? 好驚wor.....我都好擔心阿仔唔知入唔入到....

老師同樣無問佢叫咩名....只係問我平日邊個照顧佢地....

問到顏色阿仔都唔識答...家姐仔就搶住答晒.....

...

作者: 七點半    時間: 09-12-7 14:50

好似12號會知結果....或者你可以早d打去問一問如果12號都未收到信....

原帖由 ync_224 於 09-12-7 14:37 發表
之前已經問左學校, 有兄姊在讀都未必收.  要睇多唔多人報同performance.

唔知幾時知result呢?  另一間幼稚園12號deadline要交留位費了.

作者: JoJo    時間: 09-12-7 14:57

ync_224,
我記得有派到流程表, 內裡有講結果會在12月12日出既.

原帖由 ync_224 於 09-12-7 14:37 發表

作者: 幸福女子    時間: 09-12-7 15:18

校長話12號出信, 13/14號應該收倒喎..
作者: genie100    時間: 09-12-7 18:31

作者: posagg    時間: 09-12-7 18:48

anyone know will the principal miss go to GH (good hope)?
作者: JoJo    時間: 09-12-7 21:32

posagg,
校長已說是傳聞, 沒有根據!

原帖由 posagg 於 09-12-7 18:48 發表
anyone know will the principal miss go to GH (good hope)?

作者: lokjudy    時間: 09-12-8 00:27

我哋星期六IN咗, 但有個疑問的是見到其他面試生之姓名LABEL上貼上一個綠色圓貼, 有無有任何意思同分別呢 因我唔記得張LABEL有無呢個綠色圓貼
作者: JoJo    時間: 09-12-8 08:35

lokjudy,
我所知是分組. 因你見有幾間房間見. 以視識別

原帖由 lokjudy 於 09-12-8 00:27 發表
我哋星期六IN咗, 但有個疑問的是見到其他面試生之姓名LABEL上貼上一個綠色圓貼, 有無有任何意思同分別呢 因我唔記得張LABEL有無呢個綠色圓貼 ...

作者: lokjudy    時間: 09-12-8 10:20

原帖由 JoJo 於 09-12-8 08:35 發表
lokjudy,
我所知是分組. 因你見有幾間房間見. 以視識別

JoJo

謝謝你回覆  我哋幾鍾意呢間學校, 希望有好消息
作者: JoJo    時間: 09-12-8 12:16

lokjudy,
不用謝!   希望幫到大家. 我明白等待既心情. 為你們各人祈禱

原帖由 lokjudy 於 09-12-8 10:20 發表

JoJo

謝謝你回覆  我哋幾鍾意呢間學校, 希望有好消息

作者: werbaba    時間: 09-12-8 14:15

有無家長已經有其他學校在手.聖大要的話就立刻放棄其他?因為我都係.不過仔仔係細仔.若果唔收就要去其他交留位費.好心急!
作者: 2008c9    時間: 09-12-8 17:04

我個人覺得未必係分組既識別,因為同一間房有幾個小朋友面試,有一個或兩個有label而已;我相信係分大細仔既LABEL
作者: babymok    時間: 09-12-8 20:08

I've heard they won't accept any "small" children born in Nov and Dec under normal circumstances.
作者: werbaba    時間: 09-12-8 20:44

how do u know?
作者: JoJo    時間: 09-12-8 22:01

各位,
其實在置頂討論區亦已提及學校由舊年開始已改左政策, 唔會收細仔/女 (唔知有冇exceptional case)

而在Interview之前亦有家長打去學校查詢.亦有回覆咁答既.

希望呢個答案幫到大家.
作者: werbaba    時間: 09-12-8 22:46

咁呢間學校係唔係有問題呢??
因為由上年開始唔收細仔女.點解仲接受咁多細仔女報名啦!
30蚊一個.宜家好似覺得被人偷錢.錢唔係多.但要老實嘛!心血加準備先最重要.
作者: JoJo    時間: 09-12-8 22:55

werbaba,
我想先問一問你有沒有致電學校查詢?

我明白當你知道學校不接受細仔/女時會很不開心.

但請不要出言說學校不老實, 因我知就算說了仍有不少家長也去試一試.

原帖由 werbaba 於 09-12-8 22:46 發表
咁呢間學校係唔係有問題呢??
因為由上年開始唔收細仔女.點解仲接受咁多細仔女報名啦!
30蚊一個.宜家好似覺得被人偷錢.錢唔係多.但要老實嘛!心血加準備先最重要. ...

作者: werbaba    時間: 09-12-8 23:36

其實在置頂討論區亦已提及學校由舊年開始已改左政策, 唔會收細仔/女 (唔知有冇exceptional case)

JoJo,
我明白學校唔收一定有原因.但改左政策唔收細仔女.點解電話報名時唔講清楚呢?大方啲.綱上講清楚.如果講明我地細仔女啲家長就有準備.但係學校只係內部政策而家長唔知.唔覺得公平.例如.禁區上落客.寫明路牌你都停就咁心.而家你都知改咗唔收.我地啲細仔女家長仲準備晒一番心血.你平常心睇.你覺得ok嗎?
作者: werbaba    時間: 09-12-8 23:44

我想提出一點.我無針對成份.不過如果你地知道學校唔收細仔女.你地覺得學校仍然接受你報名.大家有乜感覺?
我本人仔仔係細b.雖然未知結果.但係你個段言語令我非常不開心.
點解你知學校唔收細仔女.學校唔聲明.
我亦想知你怎樣知道呢?
作者: ync_224    時間: 09-12-9 00:53

我事前就係因為係度睇完知道 (費事浪費時間及金錢), 已經打左電話去問, 學校答唔一定唔收Nov/Dec小朋友, 要睇果年多唔多人報及小朋友interview成點.  不過interview當日見到大女個課室d同學生日月份, 11月得1個, 12月無人.

屋企附近唯一的一間幼稚園仔(要搭車的)12號便deadline要交留位 ... 全校校長及教學人員只得9人 ... 好在仲有一個西人及一個ABC教下英文, 睇黎以後都要比較下兩間的分別了.

慶幸細女(Nov)係家中細女, 讀邊間都無所謂, 如果唔係就頭痕啦.

原帖由 JoJo 於 09-12-8 22:55 發表
werbaba,
我想先問一問你有沒有致電學校查詢?

我明白當你知道學校不接受細仔/女時會很不開心.

但請不要出言說學校不老實, 因我知就算說了仍有不少家長也去試一試.

...

作者: enahau    時間: 09-12-9 00:54

原帖由 werbaba 於 09-12-8 23:44 發表
我想提出一點.我無針對成份.不過如果你地知道學校唔收細仔女.你地覺得學校仍然接受你報名.大家有乜感覺?
我本人仔仔係細b.雖然未知結果.但係你個段言語令我非常不開心.
點解你知學校唔收細仔女.學校唔聲明.
我亦想知 ...

其實作為媽媽我好明白你既心情,但好多相對多人爭既學校都係唔數細仔,我係你我會考慮俾佢遲一年讀,今年當攞經驗,其實呢度之前都見有啲媽媽寫出嚟話打電話book時間時,接聽果位好似講過細仔收既機會細啲。
果日我親口問過校長呢個問題:問答如下,憑記憶,意思應無偏差:
我:校長你哋收生首選係咪信仰天主教同大b?
校長:基本上係,同一班小朋友,大b同細b程度會相差好遠,有媽咪帶11月,12月細b嚟,我同佢講叫佢明年先嚟in,我一定會收。
我同校長傾咗一陣後,我個人得出結論係,呢間學校首選一定係天主教徒、大b同住得近啲既學生,我囡囡都應該唔會收,但我又覺得無可厚非,你選擇學校,學校都可選擇你,雖然我都好想囡囡可以入到呢間,亦好鐘意校長同間學校,一句話「緣份」好緊要。
作者: werbaba    時間: 09-12-9 01:08

我仔仔11月細仔.我亦有2間學校收咗.我緊張係因為報名時無老師同我講細仔唔收.如果講咗我都報名係我問題.報咗先知係邊個問題?不過算啦.收唔收都好.呢個係遊戲規則.我亦見過大仔加埋係天主教都唔收!祝大家好運.有結果上嚟再傾!
作者: 點算好    時間: 09-12-9 09:46

原帖由 werbaba 於 09-12-9 01:08 發表
我仔仔11月細仔.我亦有2間學校收咗.我緊張係因為報名時無老師同我講細仔唔收.如果講咗我都報名係我問題.報咗先知係邊個問題?不過算啦.收唔收都好.呢個係遊戲規則.我亦見過大仔加埋係天主教都唔收!祝大家好運.有結果上 ...

Dear Werbaba,

非常理解你的感受, 說實一句我也沒留意這件事. 雖然小兒不是細仔, 但對我來說可說是百密一疏. 是否能入讀真的看天意了(註:本人並非教徒).
作者: ckckcktina    時間: 09-12-9 11:29

咁多位, good luck! 希望你地有機會做我地既師弟/妹.... 加油!
作者: dorchiu    時間: 09-12-9 16:59

原帖由 JoJo 於 09-12-8 22:01 發表
各位,

. ...

由舊年開始已改左政策, 唔會收細仔/女 --- e...有d 咁野, 真係唔知喎!  好左我大女出世果年係sars 年, 所以細女都入到.  不過一到生日會就知, 11/12月 加嘛都係得幾個.  只收大仔 -- 其實好多名牌幼稚園都係咁做
exceptional case -- 除非個細仔/女 interview 時好 outstanding 啦
作者: babymok    時間: 09-12-9 22:27

Why I know the school usually won't accept small boy?  I've heard it from the school directly.  If you ask, they will tell you.  They don't have intention to hide it.  

Totally understand why some parents are not happy.  If I were you, same feeling.

But from my own point of view, their intention is good.  Even 09/10 K1, quite a lots of students are born in Nov & Dec (but they're born in 05, not 06).  Let's imagine, if those Nov & Dec 06 were put in the class, that's must be hard for them.

The reason I raised this here - don't feel disappointed if your "small" child is not accepted.  Also, this is really a good school.  Consider to let your child to try it again next year.
作者: babymok    時間: 09-12-9 22:30

Hey don't worry la!  A lots of their students are not Catholic.  I guess Catholic is not a must.  But of course it could help.  

Like my case, when my boy interviewed last year, his performance was really bad because he was sick on that day.  But he was still accepted.  I guess because we are Catholic and St. Margaret is the church that we go every week.  Also, I told the teacher that we extremely hope that we can raise our child in a Catholic school.  And so funny, when we talked about this, my son  suddenly started to pray in front of the teacher.

原帖由 點算好 於 09-12-9 09:46 發表

Dear Werbaba,

非常理解你的感受, 說實一句我也沒留意這件事. 雖然小兒不是細仔, 但對我來說可說是百密一疏. 是否能入讀真的看天意了(註:本人並非教徒). ...

作者: werbaba    時間: 09-12-9 22:39

似乎你同學校太睇小啲細b.大b未必唔会令老師頭痛.不過遊戲規則應該要尊重.
收到信先知道收唔收.我係針對事.唔係針對人同學校.
如果學校講明只收入學時滿30個月先可以報名係唔係清楚啲呢?
其實呢個問題只係觀點與角度!
作者: babymok    時間: 09-12-9 22:51

Understood, we all parents really love our children.  Remember it's really exhausted to bring my child to interview in different schools last year.

May I wish your child will get your most ideal school.  And same to all parents.

原帖由 werbaba 於 09-12-9 22:39 發表
似乎你同學校太睇小啲細b.大b未必唔会令老師頭痛.不過遊戲規則應該要尊重.
收到信先知道收唔收.我係針對事.唔係針對人同學校.
如果學校講明只收入學時滿30個月先可以報名係唔係清楚啲呢?
其實呢個問題只係觀點與角度! ...

作者: werbaba    時間: 09-12-9 23:05

thx.....babymok.
作者: iadalovebb    時間: 09-12-10 10:41

We and my daughter are not Catholic.  My daughter's perfomance in last year's interview was very good.
原帖由 babymok 於 09-12-9 22:30 發表
Hey don't worry la!  A lots of their students are not Catholic.  I guess Catholic is not a must.  But of course it could help.  

Like my case, when my boy interviewed last year, his performance was r ...

作者: milb    時間: 09-12-10 11:04

上個星期六interview, 女女表現都唔錯,每一樣問題都答岩晒,聽完校長講話,更加比校長既熱誠感動,所以聽到校長唔會轉校,真係好開心,希望今個星期六有好消息!!!
作者: milb    時間: 09-12-11 14:15     標題: 有results喇 !!!

岩岩收到信,收左亞女上午班....好開心呢!!!
作者: 七點半    時間: 09-12-11 14:34

恭喜你呀...我都好緊張呀.....請問咩班呀??

原帖由 milb 於 09-12-11 14:15 發表

作者: JoJo    時間: 09-12-11 14:52

恭喜晒! 歡迎你加入呢度既大家庭!  

樓主. 我會將此Topic 合併到 2010-11 STMKG Interview 討論區一起討論!

作者: milb    時間: 09-12-11 14:56

THANKS!!!

封信有寫乜班架? 等我今晚返去睇清楚先!

原帖由 七點半 於 09-12-11 14:34 發表

作者: milb    時間: 09-12-11 14:58

Thanks!!

原帖由 JoJo 於 09-12-11 14:52 發表
恭喜晒! 歡迎你加入呢度既大家庭!  

樓主. 我會將此Topic 合併到 2010-11 STMKG Interview 討論區一起討論!

作者: JoJo    時間: 09-12-11 15:11

七點半,
為你祈禱. 明天會否去旅行嗎?

原帖由 七點半 於 09-12-11 14:34 發表

作者: bebelee    時間: 09-12-11 15:12

Congraluations!!

Is your baby a "big' or 'small' B? May I also ask whether your baby performed well in the interview? Did you have a green dot on your label?  Sorry - I got too many questions...

作者: 七點半    時間: 09-12-11 15:16

有點兒suprise你會記得我....

明天我不去因為細佬唔比去...加上細佬仔學校明天有聖誕function...

看看下一個function...可不可以見到你.....

原帖由 JoJo 於 09-12-11 15:11 發表
七點半,
為你祈禱. 明天會否去旅行嗎?

作者: JoJo    時間: 09-12-11 15:23

七點半,
你是大家庭的一份子, 我怎會不記得你呢

還記得舊年這個時份你問了不少問題啊

我相信你總有機會見到我. (一定會)
見唔到我, 見住 Tina 先

原帖由 七點半 於 09-12-11 15:16 發表
有點兒suprise你會記得我....

明天我不去因為細佬唔比去...加上細佬仔學校明天有聖誕function...

看看下一個function...可不可以見到你.....

作者: 七點半    時間: 09-12-11 15:56

嘩!! 你好厲害...仲記得我上年問左好多問題....哈哈....我記得上年用左幾日時間去睇晒part 1 至現在的 part 4...當時好緊張...

今年又要繼續緊張阿仔....過多兩年又要煩升小學......

其實我見有家長與tina相認...我都唔知點樣認得出...日後我會留意多些....可能今年阿仔interview時我已經見過你....

原帖由 JoJo 於 09-12-11 15:23 發表
七點半,
你是大家庭的一份子, 我怎會不記得你呢

還記得舊年這個時份你問了不少問題啊

我相信你總有機會見到我. (一定會)
見唔到我, 見住 Tina 先

...

作者: JoJo    時間: 09-12-11 16:02

咦... 你由part 1 睇到 Part 4. 咪見到我好多留言囉.

我相信你見過我的 .

現今做父母, 常常也會為小朋友擔心這擔心那. 我是好明白的. (因我也是一樣呢 )
在此祝你仔仔成功!

原帖由 七點半 於 09-12-11 15:56 發表
嘩!! 你好厲害...仲記得我上年問左好多問題....哈哈....我記得上年用左幾日時間去睇晒part 1 至現在的 part 4...當時好緊張...

今年又要繼續緊張阿仔....過多兩年又要煩升小學......

其實我見有家長與tina相認... ...

作者: 幸福女子    時間: 09-12-11 16:12

大家好,我囡囡收了上幼孝班,很高興認識大家!
作者: JoJo    時間: 09-12-11 16:14

恭喜晒!

原帖由 幸福女子 於 09-12-11 16:12 發表

作者: ahnew    時間: 09-12-11 16:22

Hello~ 我囡囡都收了下孝班!
我好欣賞聖大咁快出 result .... 唔洗一個星期!
作者: 七點半    時間: 09-12-11 16:22

係呀...在眾多留言裡面我竟然見到一個同事....係RossiKwan 唔知你識唔識佢...哈哈!!!

原帖由 JoJo 於 09-12-11 16:02 發表
咦... 你由part 1 睇到 Part 4. 咪見到我好多留言囉.

我相信你見過我的 .

現今做父母, 常常也會為小朋友擔心這擔心那. 我是好明白的. (因我也是一樣呢 )
在此祝你仔仔成功!

...

作者: 點算好    時間: 09-12-11 16:23

原帖由 幸福女子 於 09-12-11 16:12 發表

恭喜~~恭喜呀~~~
作者: k66    時間: 09-12-11 19:01

我個囝收左做下孝..想請問佢地一班有幾多學生??請問可唔可以轉做上午班呀??
作者: 織菲媽媽    時間: 09-12-11 21:43

REJECT letter ar..
唔知係咪因為我個仔係07/11 月底既細b
其實我地覺得佢果日interview 既表現幾好ar..
作者: genie100    時間: 09-12-11 23:10

作者: JoJo    時間: 09-12-11 23:24

k66,
一班大約30人. 會有三位老師負責.

原帖由 k66 於 09-12-11 19:01 發表
我個囝收左做下孝..想請問佢地一班有幾多學生??請問可唔可以轉做上午班呀??

作者: JoJo    時間: 09-12-11 23:25

genie100,
出年再黎. 我敢肯定一定會成功

加油, 我支持你, 為你祈禱!

原帖由 genie100 於 09-12-11 23:10 發表
reject letter too, as expected.
smallsmall boy december............
next year, i will fight again!
i'll be back
and i will fight for other dream kindergarten.!!

作者: ckckcktina    時間: 09-12-12 00:42

jojo

我介紹既2個朋友都唔收呀, 佢地2個都係大b來架. 而且其中有一個仲係舊生既妹妹添. 都入唔到, 我frd好失望呀! 都登佢煩, 因為佢諗住入硬, 都無去再考其他幼稚園添. e家唯有等開左學之後再去插班囉.
作者: JoJo    時間: 09-12-12 08:18

Tina,
係呀. 我有朋友也是On waiting .

今年真係太多人報名了. 我會為我識既朋友但仍未能入到而祈禱.

原帖由 ckckcktina 於 09-12-12 00:42 發表
jojo

我介紹既2個朋友都唔收呀, 佢地2個都係大b來架. 而且其中有一個仲係舊生既妹妹添. 都入唔到, 我frd好失望呀! 都登佢煩, 因為佢諗住入硬, 都無去再考其他幼稚園添. e家唯有等開左學之後再去插班囉. ...

作者: k66    時間: 09-12-12 09:33

thx, 一班30人..我見佢地應該有7 班..即係今年會收210人。...唔好意思咁多問題..亦想問下, 佢地有無native teacher 教英文及國語。

謝謝
作者: JoJo    時間: 09-12-12 15:20

學校是沒有native teacher, 英文堂是由本地老師教的,
有普通話堂
作者: 2008c9    時間: 09-12-12 16:25

題外話:
學校寄回都係一封回郵信封給家長們,點解佢要我地俾四個回郵信封咁多既? 剩下來的學校怎樣處理?????? 學校保存........咁咪淨賺郵費都幾和味囉?!
作者: JoJo    時間: 09-12-12 20:01

如獲取錄,  學校打後還會再寄信通知 (包括新生日, 迎新日等等)

我印象中那時有用剩也寄回給我的.

如有問題. 歡迎致電學校查詢, 她們好樂意解答問題的!

原帖由 2008c9 於 09-12-12 16:25 發表
題外話:
學校寄回都係一封回郵信封給家長們,點解佢要我地俾四個回郵信封咁多既? 剩下來的學校怎樣處理?????? 學校保存........咁咪淨賺郵費都幾和味囉?! ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5