教育王國

標題: 10間英中要降呢開中文班 [打印本頁]

作者: ricetaster    時間: 09-12-15 08:45     標題: 10間英中要降呢開中文班

10間英中要降呢開中文班

中西區    聖類斯中學

九龍域    陳瑞琪(喇沙)書院

黄大仙    聖母書院

深水埗    瑪利諾神父教會學校
             德雅中學

沙田       鄭榮之中學
             聖母無玷聖心書院
             天主教郭得勝中學

屯門       妙法寺劉金龍中學

元朗       元朗公立中學
作者: WYmom    時間: 09-12-15 09:04

原帖由 ricetaster 於 09-12-15 08:45 發表

黄大仙    聖母書院

德雅中學

聖母無玷聖心書院
  ...

One more according to news today:

區域:油尖旺
學校:官立嘉道理爵士中學

Actually, many other EMIs are not full EMI as they do not teach all subjects in English.
作者: 綽盈媽咪    時間: 09-12-15 14:11

同上

原帖由 ricetaster 於 09-12-15 08:45 發表

黄大仙    聖母書院

德雅中學

聖母無玷聖心書院
  ...

作者: 綽盈媽咪    時間: 09-12-15 14:15

請問在那裡可找到以下的資料?
因我在中學概覽的開設科目中,有很多學校都blank左,不提供資料, 所以根本就不知還有那些英中亦降了要開中文班.

黄大仙    聖母書院

德雅中學

聖母無玷聖心書院
  ...

作者: ricetaster    時間: 09-12-15 21:44

要自已click 入以下中經概覽,或自已所屬地區校網慢慢續間學校找'班級結結構'睇吓主要係唔係英文教學。

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/

原帖由 綽盈媽咪 於 09-12-15 14:15 發表
請問在那裡可找到以下的資料?
因我在中學概覽的開設科目中,有很多學校都blank左,不提供資料, 所以根本就不知還有那些英中亦降了要開中文班.

作者: youma    時間: 09-12-15 21:56

降呢開中文班嘅英中數目可能不只此數, 有些學校要到7月才知收到什麼學生, 開到什麼班.
作者: WYmom    時間: 09-12-15 21:59

The new system is even more chaotic than before when EMI and CMI are clearly defined!
作者: iantsang    時間: 09-12-16 00:22

It won't happen like this.  It is using past two years (ONLY!!!) data as a basis to characterized these current EMI schools.  So if they are unlucky in any one of the past two years, then they will need to open a class (or two) using Chinese.

原帖由 youma 於 09-12-15 21:56 發表
降呢開中文班嘅英中數目可能不只此數, 有些學校要到7月才知收到什麼學生, 開到什麼班.

作者: jean2003    時間: 09-12-16 00:51

原帖由 iantsang 於 09-12-16 00:22 發表
It won't happen like this.  It is using past two years (ONLY!!!) data as a basis to characterized these current EMI schools.  So if they are unlucky in any one of the past two years, then they will ne ...

eeeee...即系會唔會出現...呢兩年用中文...過多兩年既c弟用英文...又兩年..又中文.....搞搞下一間學校入面咪有d科又中又英....唔會卦...咁搞野......
作者: yph2005    時間: 09-12-16 09:15

請問這些資料是否由教育署發出
作者: smalle    時間: 09-12-16 17:40

如果係咁真係好混亂喎...但我諗降左呢就好難升返~~
原帖由 jean2003 於 09-12-16 00:51 發表

eeeee...即系會唔會出現...呢兩年用中文...過多兩年既c弟用英文...又兩年..又中文.....搞搞下一間學校入面咪有d科又中又英....唔會卦...咁搞野......

作者: jean2003    時間: 09-12-16 18:01

原帖由 smalle 於 09-12-16 17:40 發表
如果係咁真係好混亂喎...但我諗降左呢就好難升返~~

咁又系...唔系炒股,低買高沽...正所謂一沉百..嗯嗯..哦.....明啦....好多人都未必搏......
作者: hohoho2003    時間: 09-12-16 21:35

英中降班半中英,當然收生成績下降,再加管理末到位,能者居之,升班當相信以前有下功夫!
作者: nywing    時間: 09-12-16 22:33

正如我在另一個post 所回應,
看看那些10多年前不能上車成為英中的學校,例如: 聖安當、
觀塘聖約瑟英文中學、
慈幼英文學校、荃灣聖方濟、
聖芳濟各書院、張明添中學、
玫瑰崗學校.......等。 Band 1 生大幅減少,其中部分學校更變成band3學校。

希望不會見到 德X 有幾個學生公然索 K等新聞

祝「降呢」中學好運。

作者: ALAL    時間: 09-12-17 14:38

'德X 有幾個學生公然索 K'

可否PM告知名稱? 謝謝
作者: ricetaster    時間: 09-12-17 15:25

係唔係深水埗區呀!?

原帖由 ALAL 於 09-12-17 14:38 發表

作者: cy101    時間: 09-12-17 16:21

原帖由 ALAL 於 09-12-17 14:38 發表

我又想知係邊間, 邊個知請pm我!! THANKS!
作者: nywing    時間: 09-12-17 16:40

原帖由 cy101 於 09-12-17 16:21 發表

我又想知係邊間, 邊個知請pm我!! THANKS!

正如原文所寫,
希望不會見到 德X 有幾個學生公然索 K等新聞』,
即是那件事根本沒有發生,只是表達手法。

表達希望不會見到 降呢中學 步上 玫瑰崗等
前名校墮落之路。

那學校校風OK架!
我認識朋友的女兒是那裡讀書,
如果真的發生,0采! :;pppp:

作者: Tommy    時間: 09-12-17 18:18

看《中學概覽》,部份中中明年只得英文科用英語教學;另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學;又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其他部份科目按班別用中文或英文教學。

係唔係中中都分為三「呢」?以上的第二呢跟第三呢好含糊,點樣分辨呀?
作者: Marco-ma    時間: 09-12-17 18:38

原帖由 Tommy 於 09-12-17 18:18 發表
看《中學概覽》,部份中中明年只得英文科用英語教學;另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學;又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其他部份科目按班別用中文或英文教學。

係唔係中中都分為三 ...

剪返生果報一段俾你睇, 睇下會唔會明d...

>>>

英中聯會主席劉李國健指出,若是英中不會出現分班或分組以中文或英文授課,因此《中學概覽》中的「按班別/組別訂定教學語言/校本課程」一欄會漏空;或只有通識、術科如體育和美術以中文授課,主科均以英文,也是英中。

教學語言修訂方案准許中文班在扣除英文科課時後,餘下 25%課時,可最多在兩科以英語授課,或每科滲入一些英語課時。有中學校長指出,從《中學概覽》可見,有部份零英文班的中中出蠱惑,故意選一科主科再加一科課時較少的術科如體育以英語教授,餘下額外課時在部份科目以分班或分組以英語授課,在概覽上恍如至少有一班英文班,欺騙家長。

該校長說,通常學校會用盡額外 25%英語課時教數學和綜合科學,若在此情況下仍有分班和分組以英文教其他科,才較明顯是有英文班。本報記者

如何分辨各中學類別情況:中文科目以外,其他全以英語授課,沒有分班/分組釐定教學語言
學校類別:全英中
解說:符合資格自決教學語言,與現時英中一樣

情況:與上述情況相若,但體育和音樂等術科或通識以中文授課
學校類別:英中
解說:符合資格自決教學語言,與現時英中一樣

情況:英文科目以外,不多於兩科以英語授課,沒有分班/分組釐定教學語言
學校類別:中中
解說:將額外 25%英語課時作為最多兩科的教學語言

情況:與上述中中情況相若,但有分班/分組釐定教學語言
學校類別:中中
解說:用英語授課的額外至多兩科的課堂較少,因此尚有英語課時以分班/分組教授其他科

情況:額外以英語授課的兩科屬主科,如數學加科學,並以分班/分組以英語教授其他學科
學校類別:部份英文班
解說:可能僅有一至四班符合以英語授課的條件,故必須開設一班或以上中文班

資料來源:中學校長分析    <<<
作者: Marco-ma    時間: 09-12-17 19:03

以我嘅理解, 應該係咁 :

部份中中明年只得英文科用英語教學 > 無英文班, 全中中

另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學  >> 都係無英文班...

又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其他部份科目按班別用中文或英文教學 >>> 有英文班嘅中中..
作者: Tommy    時間: 09-12-17 19:37

原帖由 Marco-ma 於 09-12-17 19:03 發表
以我嘅理解, 應該係咁 :

部份中中明年只得英文科用英語教學 > 無英文班, 全中中

另一些中中,除英文科外,有部份其他科目按班別用中文或英文教學  >> 都係無英文班...

又有一些中中,英文、數學和科學三科全英文教學,其 ...

好似明白多少少,但依然好混亂。

總之,英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班。其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班。無話分科分班用英文的,就是「老老實實」的中中。

以上的判斷和演譯有漏洞嗎?

Tommy
作者: Marco-ma    時間: 09-12-17 19:52

原帖由 Tommy 於 09-12-17 19:37 發表

以上的判斷和演譯有漏洞嗎?

Tommy ...

其實我都混亂架, 如果有講錯, 請大家指正 :

英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班 > yes !
兩科主科以上; 呢d學校通常都仲有按xx分班教其他科

其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班 >> 應該全部都係無英文班, 扮有英文班 (少過兩科主科用英文)....

無話分科分班用英文的,就是「老老實實」的中中 >>
係呀, 非常老實的做法 !!

作者: Tommy    時間: 09-12-17 19:55

「香港培正中學」來年的中一,依然只得英文、英國文學用英語教授,是「老老實實」的中中。好野!有勇氣去堅持,值得尊敬!

http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1125
作者: Tommy    時間: 09-12-17 20:02

原帖由 Marco-ma 於 09-12-17 19:52 發表

其實我都混亂架, 如果有講錯, 請大家指正 :

英文、數學和科學三科全英語教學就係有英文班 > yes !
有兩科主科以上; 呢d學校通常都仲有按xx分班教其他科

其他的,可能有,又可能係「扮有」英文班 >> 應該全部都係無 ...

愈來愈多「呢」,真係睇到頭暈!

英中有「純英英中」、「主科英中」,「降呢英中」。

中中有「升呢(英)中」、「英、數、科英教中中」、「扮有英文班中中」、「老實中中」、「不得不老老實實的中中」。

咁唔該蘋果、東方、明報做個表,列出所有「呢」的中中和英中。你地邊份報章先做,我就連買你一個月以謝!

Tommy

作者: judy    時間: 09-12-18 09:27

原帖由 Tommy 於 09-12-17 20:02 發表

中中有「升呢(英)中」、「英、數、科英教中中」、「扮有英文班中中」、「老實中中」、「不得不老老實實的中中」。

咁唔該蘋果、東方 ...

嘩,孫肥羊真係搞到百花齊放,好嘢!

希望尋日支針有效!
作者: jean2003    時間: 09-12-18 11:24

原帖由 Tommy 於 09-12-17 20:02 發表

咁唔該蘋果、東方 ...

佢地可能有時仲"朦"過我地.  純英英中最容易明, 主科英中同降呢英中就好似好難分.
作者: Tommy    時間: 09-12-18 21:33

原帖由 jean2003 於 09-12-18 11:24 發表

佢地可能有時仲"朦"過我地.  純英英中最容易明, 主科英中同降呢英中就好似好難分.

主科英中係自願以中文教授體育、德育、美術、通識等科目的英中,「降呢」英中係因為收唔夠85%「適合以英語授課」學生而被迫開中文班的英中。

Tommy

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5