教育王國

標題: 買鋼琴問題 [打印本頁]

作者: Baoma    時間: 09-12-16 17:46     標題: 買鋼琴問題

想問鋼琴的價錢為何相差咁遠? 同一brand (e.g. Yamaha), 不同型号價錢可以相差好遠, 貴model貴在那裏?
女女初學, 一直以電子琴練習, 想買一座正式鋼琴給她, 但吾識揀 ….有冇經驗mama可指教一下?

作者: 玉子    時間: 09-12-16 20:49

我都想請教各位YAMAHA U1定KAWAI K7 好啲?想買二手琴家長唔知有咩提議?
作者: ming2    時間: 09-12-16 21:59

作者: ming2    時間: 09-12-16 22:11

作者: 玉子    時間: 09-12-17 14:10

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:11 發表

價錢就兩者都差唔多,不過K7就係大譜架型...論外型就當然係k7啦...而且K7比U1高多4cm...除非你對yamaha係情有獨鐘啦....否則客觀黎睇就K7吸引d lor..

多謝你寶貴意見!
作者: sukkiu    時間: 09-12-17 16:27

我想教一下,通x做特價,Yamaha YU116D/PE3 的質素如何,職員講好似唔適合彈到八級.因為價錢,係現金價19,900.都好似幾吸引.我個囡而家三級pass,未到四級,咁適合嗎?
作者: edf    時間: 09-12-17 23:07

另我都想知道, 柏x賣的kawai  k3 $29800是否一個好的琴, 可用到8級嗎? 因我女想買琴, 暫未決定2手定新琴.ming 2請看PM.
原帖由 sukkiu 於 09-12-17 16:27 發表
我想教一下,通x做特價,Yamaha YU116D/PE3 的質素如何,職員講好似唔適合彈到八級.因為價錢,係現金價19,900.都好似幾吸引.我個囡而家三級pass,未到四級,咁適合嗎? ...

作者: edf    時間: 09-12-17 23:14

我也想問柏?賣的kawai k3$29800抵嗎? 能用上8級嗎?我女兒初學, 還未決定2手定新琴, 請看pm.
原帖由 ming2 於 09-12-16 22:11 發表

價錢就兩者都差唔多,不過K7就係大譜架型...論外型就當然係k7啦...而且K7比U1高多4cm...除非你對yamaha係情有獨鐘啦....否則客觀黎睇就K7吸引d lor..

作者: ming2    時間: 09-12-17 23:41

作者: ming2    時間: 09-12-17 23:43

作者: ming2    時間: 09-12-17 23:47

作者: sukkiu    時間: 09-12-18 09:28

原帖由 ming2 於 09-12-17 23:47 發表

sukkiu

YU116係大陸矮身yamaha,手感同聲音都麻麻地架咋....買yamaha 要比較好少少就at least都要U1,...除非budget有限,而又真係好想買呢個品牌,咁就冇得好講...否則二萬蚊左右呢d budget都仲有其他好選擇...

你 ...

我都係自去睇先,未有時間同個囡睇.其實重有無其他牌子好呢?
作者: ming2    時間: 09-12-18 09:34

作者: leungchai    時間: 09-12-18 10:38

Can you also give me some comments?
We have a YAMAHA digital piano at home, it cost around $20k ten years ago.  My son's piano teacher always urges us to buy a "real" piano and suggests me the brand "Schimmel" to me.  However, the cost of which is around $60k or more.  My son plans to take grade two exam next year, do you think it worths or whether it's necessary to buy one at $60k +?  It's really very expensive......
作者: Funny    時間: 09-12-18 11:23

請問Kawai CX-21D 好唔好? 可以彈到幾多級?
作者: ming2    時間: 09-12-18 11:27

作者: ming2    時間: 09-12-18 11:34

作者: meowmeow    時間: 09-12-21 13:46

之前個仔都想買個琴, d人話其實每個琴既音色都唔同, 例如話同樣係Yahama U1, 個個都可以唔一樣, 所以一定要搵個識彈琴既朋友同你去試琴.  通常教琴既老師都可以幫吓手.
作者: fumiko    時間: 09-12-22 12:40

Ming2,

如果以下幾款, 邊款好些?
Toyama TX-19
Kawai KU-S1
Yamaha YU116D/PE3
Hoffmann & Kuhne HG118MFPPE3

2 間琴行做近promotion.

原帖由 meowmeow 於 09-12-21 13:46 發表
之前個仔都想買個琴, d人話其實每個琴既音色都唔同, 例如話同樣係Yahama U1, 個個都可以唔一樣, 所以一定要搵個識彈琴既朋友同你去試琴.  通常教琴既老師都可以幫吓手. ...

作者: rilakmusik    時間: 09-12-22 14:49

我是位鋼琴老師,我找了個網頁,希望幫到您

"TOYAMA是柏斯琴行的自製琴,別的琴行都沒賣的,琴行的利潤也特別高,品質很一般" from http://liujuan87288160.blog.163. ... 632200941221823276/

雖然要睇住自己的預算,但這是項長遠的投資。如果買了個音色惡劣的,天天都要聽它的琴聲,不是很煩厭嗎?
作者: ming2    時間: 09-12-22 16:53

作者: Radiomama    時間: 09-12-23 09:38

ming2,

如果budget is around $30000-$50000,新琴有何好介紹呢?
我個舊琴彈到會"zi zi"聲响,阿仔問,"mami,您聽,個琴有怪聲啊!"再搵師傅來tune琴or 攪攪佢,挨多一年可以嗎? (唉,個琴16歲啦,跟住我搬來搬去,連個殼都花左。 )
作者: fumiko    時間: 09-12-23 12:18

Thank you!

原帖由 rilakmusik 於 09-12-22 14:49 發表
我是位鋼琴老師,我找了個網頁,希望幫到您

"TOYAMA是柏斯琴行的自製琴,別的琴行都沒賣的,琴行的利潤也特別高,品質很一般" from http://liujuan87288160.blog.163.com/blog/static/25537632200941221823276/

雖然要睇住 ...

作者: fumiko    時間: 09-12-23 12:20

Thank you.

So, if based on the budget of up to HK$20,000, Hoffmann & Kuhne is preferred, right?  I know this is also made by Pearl River.

So, how about Pearl River Brand?

原帖由 ming2 於 09-12-22 16:53 發表

Toyama...劣評如潮...上網一搵就搵到架啦...所以基本上唔好考慮啦..

Kawai KU系列其實即係Toyama廠出0既Kawai大陸裝....之前幫人試過琴...完全揀唔落手...最後轉左其他牌子..

Yamaha YU116,china made,116cm hei ...

作者: ming2    時間: 09-12-23 15:51

作者: celiaw    時間: 09-12-23 15:53

hi, 各位
我早2個月都同你哋一樣, 去咗通x柏x搵琴, 因為個女9月中開始跟表姐學琴,
budget大約20-25K, 唔想買太貴, 驚佢冇心機學, 到時個琴唔知點算!
表姐向佢老師問吓意見! 佢老師叫我哋去XX MUSIC度睇隻TOYO AP0LLO
表姐幫我哋試咗幾部, 最終買咗NA123E, D聲音好清趣, 手感都唔錯,
訂咗成個幾月, 上星期六終於收到個琴喇!
作者: ming2    時間: 09-12-23 15:56

作者: Radiomama    時間: 09-12-23 17:30

I see, 如果可以,請pm資料給我呀! (model & price)
brand & quality都重要。

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:51 發表

Radiomama

你個琴上面有冇放左好多野呀??d "zizi"聲會唔會係琴上面d野(e.g.拍子機..etc)所產生0既聲音呀??如果真係由個琴入面傳出黎0既聲,你可以試下搵師傅tune tune佢,睇下係咪入面有野鬆左所致.....其實冇話挨 ...

作者: fumiko    時間: 09-12-24 09:58

Thanks!  推廣中的HOFFMANN 應是118CM 高的

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:56 發表

Pearl River係一個好耐歷史0既品牌...不過Hoffmann & Kuhne印象中高身(121 cm or above)都好似要成二萬幾架喎....用料係邊個國家我就唔係好記得啦....而印象中Pearl River個手感有部份都會重少少,不過就重得黎個ac ...

作者: ming2    時間: 09-12-25 00:42

作者: sandycat    時間: 10-1-2 12:19

亞女學了3個月,不想買太貴, budget$15,000-20,000 左右(可高d 2x,000),請問有何推介,yamaha yu116d 不用多想是嗎? 看過hoffman HG118MPPE3 cash 16,800 staff 話等特 價只做到明天,3/1,過了3/1會加價,點好?

(1)Toyo Appolo,日本料,大陸裝,聲同手感都唔差...都係二萬零蚊就買到...仲有三年 半價.........可以嗎?   

還有什麼好介紹(想到resalevalue,incase 亞女唔生性,是否yamaha好d)
作者: ming2    時間: 10-1-2 14:08

作者: yinyinpig    時間: 10-1-3 12:40     標題: 買鋼琴問題

ming2,

你好,之前問過你關於買琴問題,我地仲未買,見到好多琴行聖誕淢價都好以做埋le一兩日,有以下問題想請教﹖
學琴老師,推介Hoffmann & Kuhne HS121MD/PE3這款琴,之前去過通利問,冇記錯係高身琴,價錢好似二萬五以上。
見到柏斯KAWAI K3做特價29800,日本琴,覺得以le過價錢可以買到made in Japan琴覺得好吸引,以上兩款琴,比你會怎檥揀﹖
不過,其實我一值都諗住分期供款ge,所以如果要買k3過分期價係唔止29800。
我老公又同我講,如果係分期買,佢又話唔怕供多少少wor,佢唔識彈琴,但係佢叫我諗諗kawai K5或yamaha U1,真係搞到我心大心細,請問我應該怎檥揀﹖
(屋企又兩個人學琴,一個係自己,一個係囡囡)
作者: ming2    時間: 10-1-3 22:34

作者: kylie_mom    時間: 10-1-5 03:36

原帖由 ming2 於 3-1-2010 22:34 發表
首先,你一定要set好你個budget係幾多先...否則好難決定到買咩琴架...因為選擇真係可以有唔少架....另一樣要考慮0既係...你會睇個品牌先定係個質素用料先??因為兩者亦會有唔同0既選擇...

或者你可以電聯我傾都得...( ...

如有需要, 請直接用pm回覆問題, 否則我很難厘定妳是否在此搵生意, 如有冒犯靖見諒, 多謝合作!!!
作者: Martin媽咪    時間: 10-1-7 13:00

ming2,
可否介紹一個經濟d tune琴師傅給我, 如有請pm我, 謝謝!
作者: ming2    時間: 10-1-7 14:06

作者: rilakmusik    時間: 10-1-8 08:30

原帖由 ming2 於 09-12-23 15:56 發表

Pearl River係一個好耐歷史0既品牌...不過Hoffmann & Kuhne印象中高身(121 cm or above)都好似要成二萬幾架喎....用料係邊個國家我就唔係好記得啦....而印象中Pearl River個手感有部份都會重少少,不過就重得黎個ac ...

因我去過尖吵咀Tom Lee 試琴,
個人認為,
Pearl River 是一眾鋼琴之中最平之一
不過音色亦是最不好的
作者: ming2    時間: 10-1-8 09:01

作者: Kanax    時間: 10-1-8 09:15

我姨甥女已經考左7級,但仲彈緊一個好舊,走晒音嘅2手琴,我好想買個新嘅俾佢,但老公話份禮太重,其實10000元左右有無合適嘅選擇?
作者: ming2    時間: 10-1-8 09:36

作者: Ling19    時間: 10-1-8 16:50

Dear Ming2,

I have a couple questions below:

KX is selling Kawai K3 at 33,000 cash. Would you please advise if this is a good price.  In addition, is it OK to buy display model?

Thanks.:loveliness:
作者: ming2    時間: 10-1-8 17:13

作者: Ling19    時間: 10-1-8 17:34

Thanks. Please check pm.:D
作者: ys_lau    時間: 10-1-14 15:29

ming2 and other mami,

If a 2nd hand Yamaha U1, over 10 years, charged $13,800.  Is it worth to buy?  Serial No. is H1852xxx.  Pls advise.

Thanks.
作者: ming2    時間: 10-1-14 19:54

作者: ys_lau    時間: 10-1-15 12:03

ming2,
Thanks yr reply.  It is a display 2nd hand piano in Shatin Tom Lee now.  I saw it on Wed.  The saleslady said it is no certificate, it is a customer's trade-in product.  And There is no "Made in Japan" words inside the piano, only the serial no.  So I record down the serial no. and asked here.

My girl just started to learn piano.  I am looking for a 2nd hand piano for her to try first, may not be well-known brand, do you have any source?
作者: ming2    時間: 10-1-15 12:22

作者: winniepoon    時間: 10-1-18 12:47

Hi, hi, ming2,

阿囡學了鋼琴一年多, 近排都唸住買個琴放在家中, 問了老師意見, 她說如果買yamaha又唸住彈到level-8, 就最低限度要買U1, 仲話都要預40,000以上.

我自己就唸住買$3X,XXXlor, 最好梗係可以用來彈到level-8 la, 可以的話, 想買日本made...信心d ma...可否比些意見呀?!  Thanks!!
作者: ys_lau    時間: 10-1-18 14:59

Ming2,
My budget is $6000 - 8000 for a 2nd hand piano. If I go 琴倉, 有什麼要注意?  Thanks.

原帖由 ming2 於 10-1-15 12:22 發表

what's your budget??同埋有冇咩特別要求,例如牌子,琴身高度,產地...etc??

作者: ming2    時間: 10-1-18 16:48

作者: ming2    時間: 10-1-19 09:19

作者: Elly    時間: 10-1-19 09:47

hi Ming2,

我7歲 女兒巳學3個月琴, 看她很有興趣, 每天也練習. 而家彈一個61個琴鍵的 YAMAHA 電子琴. 其實幾時真正需要彈真的鋼琴呢?? 可否等到61鍵不夠才換呢?

我們住在加拿大, 不像香港那麼多琴行, 琴亦不太為選擇.
Tom Lee主要買YAMAHA. 看到你們的留言, 我相信這兒要貴很多. 我們這兒可先租後買, 但那些琴大多有30年以上. 老師不建議買, 是真嗎?

另一琴行建議先租用琴, 若用上1年而又真的有興趣學, 可買新Kawai, 一樣日本琴, 只是YAMAHA名氣較大.
Kawai好嗎?

還有怎樣才是一位好的教琴老師呢?

作者: Elly    時間: 10-1-20 09:29

原帖由 Elly 於 10-1-19 09:47 發表
hi Ming2,

我7歲 女兒巳學3個月琴, 看她很有興趣, 每天也練習. 而家彈一個61個琴鍵的 YAMAHA 電子琴. 其實幾時真正需要彈真的鋼琴呢?? 可否等到61鍵不夠才換呢?

我們住在加拿大, 不像香港那麼多琴行, 琴亦不太為選 ...

ming2,

can you help?? thanks
作者: ming2    時間: 10-1-20 09:38

作者: Elly    時間: 10-1-20 10:31

原帖由 ming2 於 10-1-20 09:38 發表

HI Elly

sorry...尋日太忙,未有時間答你...

如果係有心學鋼琴就最好都係用鋼琴去練習,電子琴手感完全同鋼琴唔同,對學鋼琴黎講係唔好架....唔同鋼琴就最起碼都要用數碼琴...手感上會比較似鋼琴,可以練 ...

ming2,

thank you so much! 咁Kawai同yamaha比係咪一定係後者較好. U1 and K3 都有見過.

其實我的是Yamaha Digital piano, 咁可以用耐啲先轉嗎? 就是怕買了琴她沒心机學.
作者: ming2    時間: 10-1-20 11:22

作者: fatma2222    時間: 10-1-26 01:20

Yamaha U1 is best, i had it since 1982 still working very well :)
作者: Elly    時間: 10-1-31 10:23

原帖由 fatma2222 於 10-1-26 01:20 發表
Yamaha U1 is best, i had it since 1982 still working very well :)

U1 in Vancouver selling CAD$10192 = HKD$7xxxx. Alot expensive than HK.....
作者: sazzmusic    時間: 10-2-1 18:49

原帖由 ming2 於 10-1-20 11:22 發表

Elly

唔洗客氣... Kawai and Yamaha係咪就後者一定較好?!..呢個就未必,因為兩者個手感同聲底都唔同,睇你個人喜好架咋....不過以同等level 0既型號去睇就應該係kawai比yamaha平lor..(以HK計)..

其實搵兩個牌子就咁比較係無得比,因為第一呢個無可能係APPLE TO APPLE既比較,無一隻琴會兩個牌子造到一模一樣,只會有近似,但即使係可以作比較的(例如U1 VS K6,唔係K3!),每隻琴都有VARIATION,所以買琴最好係自己去試,不妨去試完隻KAWAI再去試YAMAHA,你就會知道分別,唔怕貨比貨,最緊要係買日本造的就得喇!

P.S. 記住叫個SALES開蓋比你睇下係咪MADE IN JAPAN
作者: WowWow    時間: 10-2-2 12:34

ming2,
請問你點評kawai us50? 二手可以嗎? 如要tune琴是否找一般的琴行也可以, 有可靠的師父介紹嗎? 可否pm我, 謝謝!
作者: ming2    時間: 10-2-2 13:26

作者: queen888    時間: 10-3-7 22:23

ming2,

我現在想買鋼琴budget hk$24,000 , 想最好最平.
thank you!

原帖由 ming2 於 09-12-16 21:59 發表

同一牌子,都有分產地,而同一產地又有分唔同高度...所以同一個牌子由最低model去到最高model個價錢可以係一個double or above 架...

買琴最緊要係先有個budget,然後再睇下within budget可以買到最好0既係咩琴....
...

作者: ming2    時間: 10-3-7 23:38

作者: sazzmusic    時間: 10-3-8 12:43     標題: 回覆 1# ming2 的文章

日本造既琴都過年後加晒價,可能係YEN係咁升,加幅其實少過YEN既升幅。

而家買琴好似買鑽石咁,再唔買遲D又貴D…
作者: dogmonkey    時間: 10-3-8 13:21

買2手琴的話,買家長放售的,是tomlee代理的. 起碼唔怕係日本"陳列", 先去珠海一趟,"沖個靚涼"果d.

http://www.artuspiano.com/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=27  有部u3呀. 可惜我未有$換.

日本人都知,kawai upright鋼琴已在日本沒有生產線,只剩 三角琴仍有生產線.(這是我覺得「日本製造」的定義). 河北有間廠做,再在日本組合,technically可能以幾多%在日本進行為日本製造....自己考慮啦.
作者: queen888    時間: 10-3-8 21:05     標題: 買鋼琴

ming2,

請問哪個牌子較好?
thank you!

原帖由 ming2 於 10-3-7 23:38 發表

queen888

二萬四 budget,都係一d日本料,china made 0既琴叫做比較好,否則就直程買個大陸牌子0既琴就最平....睇你要求d咩啦...you can check pm

作者: LiloLilo    時間: 10-3-8 21:31

本人有柏斯琴行 - 現金劵 $500 ($100x5), 永久通用, 只限購買貨物/樂器, 不能作學費及服務費. 現出讓價$400, 如有興趣可pm, thx!
作者: ming2    時間: 10-3-8 22:11

作者: sazzmusic    時間: 10-3-9 08:35     標題: 回覆 4# dogmonkey 的文章

講得好~!!

有D琴既產地真係好取巧,明明大部分係大陸製,做到最後個STEP又會SHIP返去日本做組裝,跟住就話比你聽自己係日本琴,再搵個香港年輕女鋼琴家扮日本人嚟賣呢D琴,真係可悲…
作者: birdbird    時間: 10-3-9 20:23

ming2,
我想用 $25000 買一部琴, 如果新琴, 有咩選擇?
如果2手琴, u1 or u3 呢個價錢買唔買到, 有什麼選擇 & 邊間琴倉會都實?

還有, yamaha 實在太多 model, 有時睇到眼花花.
u1, 會唔會尾後仲有 number or 英文字跟身?
去到睇2手琴, 在琴身邊一度到以睇到佢係邊個 model?
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-9 20:26

小鳥,

醒目喎, 識得入唻搵ming2, tt個kawii就係ming2幫我揀架喇...連tune琴師傅都讚我部琴d音色好靚啊!

原帖由 birdbird 於 10-3-9 20:23 發表
ming2,
我想用 $25000 買一部琴, 如果新琴, 有咩選擇?
如果2手琴, u1 or u3 呢個價錢買唔買到, 有什麼選擇 & 邊間琴倉會都實?

還有, yamaha 實在太多 model, 有時睇到眼花花.
u1, 會唔會尾後仲有 number or 英文字 ...

作者: birdbird    時間: 10-3-9 21:55

原帖由 十月媽咪 於 10-3-9 20:26 發表
小鳥,

醒目喎, 識得入唻搵ming2, tt個kawii就係ming2幫我揀架喇...連tune琴師傅都讚我部琴d音色好靚啊!

10,
咁都比你 '捕' 到我. 我要問多d專業 & 又中肯 ge意見(ming2 比到我呢個感覺), 我先至買野買得安心.

作者: ming2    時間: 10-3-10 01:04

作者: ming2    時間: 10-3-10 01:08

作者: ming2    時間: 10-3-10 01:09

作者: birdbird    時間: 10-3-10 18:39

原帖由 ming2 於 10-3-10 01:09 發表
[quote]原帖由 birdbird 於 10-3-9 21:55 發表

10,
咁都比你 '捕' 到我. 我要問多d專業 & 又中肯 ge意見(ming2 比到我呢個感覺), 我先至買野買得安心. [/quo ...

ming2,
多謝你回覆, 我呢個問題中女, 仲有好多問題, 所以麻煩你 check PM.

many thanks.

作者: ming2    時間: 10-3-10 19:55

作者: cindytam    時間: 10-3-10 20:44

ming2

I want to buy a 2nd hand piano with budget under HK$20,000. But, I have no idea what brand & model to buy. And also where can I buy a 2nd hand piano?  Can you suggest?

Is Kaiwa better than Yamaha? What is the main differences between these 2 brands?Which brand will have a higher resale value?

Sorry for so many questions.
作者: ming2    時間: 10-3-11 00:47

作者: cindytam    時間: 10-3-11 10:41

ming2

Thanks for your reply. I want to know the price of Kawai K3 now. Where can I buy Kawai's piano other than柏記? Will they offer a lower price if I buy it through the Music teacher?

Besides Kawai K3, do you have any other good brands and model to suggest for a budget below HK$30,000. Thanks.

原帖由 ming2 於 10-3-11 00:47 發表

cindytam

Kawai係咪好過yamaha我唔識答你喎...因為每個人0既喜好都唔同...只可以話kawai俾人0既感覺多數都係手感比較重,音比較厚/柔,而yamaha就touching比較輕,聲音較為響亮...邊個好d,就要睇你自己鐘意邊d聲/手 ...

作者: ming2    時間: 10-3-11 10:47

作者: sazzmusic    時間: 10-3-11 13:15     標題: 回覆 1# ming2 的文章

本來K3賣$29800都唔係咁抵,而家加左價$33800就更加唔會諗,琴老師點QUOTE都唔會平得過3萬喇,比3萬都買唔到一隻真正日本琴,不如諗第二D…
作者: leungchai    時間: 10-3-12 00:11     標題: 回覆 81# ming2 的文章

Ming 2,
May I ask you what's the difference between Kwai K7 and K8, if budget is around $40k, which one or brand will you suggest?  Or those European brands?

Thanks.
作者: ming2    時間: 10-3-12 23:26

作者: connieckyip    時間: 10-3-12 23:48

MING2

請問K3之後係咪K6? K7係咪大譜架? 我女用緊YAMAHA LX113(東南亞裝), 因覺得D琴鍵比較輕, 所以想換琴, 請問K6,K7,K8分別大約幾$ ?
另外, 如我想放個YAMAHA, 妳覺得幾$比較合理, 我2001年一手買, $29,800,  保養得都好好.
THANKS!

作者: ming2    時間: 10-3-13 00:01

作者: connieckyip    時間: 10-3-13 00:06

MING 2

唔該晒!
作者: DenDenMi    時間: 10-3-13 09:29

Hi, how's about Schmmel piano?  The cheapest model around $70000, Yamaha highest model YUS5 about $90000 and Kawai around $70000 as well, how can I choose between them? Should I buy the lowest level of Germany piano or highest level of Japan piano or not? Because the price is similar.  I really don't know what the differences between Germany and Japan one. Any brand suggestion around $70K-80K?
Thanks for advice!!
作者: ming2    時間: 10-3-13 10:33

作者: CM008    時間: 10-3-13 18:46

Ming2,

有野想請教你,如果跟據serial no 可否可以在Yamaha的網頁上查到出廠日期,因為我睇緊一個二手U3的鋼琴,外型有點殘舊, 但琴主話鋼琴出廠只有十年,不知道是否保養欠佳,還是出廠超過十年, 唔該晒!!
作者: birdbird    時間: 10-3-13 19:10

Ming2,
又係我呢個問題中女.
我今日去o左1間 Tom Lee, 兩間柏斯 睇琴,
Yamaha 大陸造的跟日本造的,
琴鍵的 touch 真的有分別, 聲音亦是.
尤其部 u1, 係好明顯的唔同.
大陸造的, 琴鍵彈落去, 感覺有點頓,
要用大力d去彈.
u1 & u3的, 琴鍵好爽, 靈敏度好似高d.

至於Kawai, 同一部 k3,
在兩間柏斯的琴的 touch 都唔同.
一部緊, 另一部比較爽.
爽果一部琴音比較響.
就連 Toyoma,
在兩間柏斯彈出來的都有分別,
爽手果一部個音色靚d.....

問題:
1) 其實琴鍵的 touch 係唔係可以調較?
2) 如果係, 調較琴鍵後, 係唔係會影響埋音色? 那麼普通一隻大6 yamaha 也會彈出靚音?
3) 如果彈開爽手琴, 出去比賽考試d琴的 touch 唔同, 咁會唔會影響表現?

作者: ming2    時間: 10-3-13 19:55

作者: ming2    時間: 10-3-13 20:10

作者: birdbird    時間: 10-3-13 20:29

原帖由 ming2 於 10-3-13 20:10 發表
birdbird

要知道,任何牌子0既琴,就算係同一個model都會有機會有唔同0既手感/聲音,..呢個情況唔係只出現係kawai or Toyama..所以點解要去揀琴就係因為要揀一部自己覺得手感/聲音都好0既琴...

我自己就未試過搵人調 ...

ming2,
咁即係話, 如果我去琴行買部新琴,
就咁話要邊一個  model,
分分鐘送黎ge琴同我在琴行試的會有出入?

Petrof 的琴我都睇o左,
音色聽落係 '靚'd, 不過考慮到香港ge天氣,
應該日本或者大陸造的琴會適合香港用多d.
作者: ming2    時間: 10-3-13 20:37

作者: CM008    時間: 10-3-13 21:34

原帖由 ming2 於 10-3-13 19:55 發表

如果係日本裝0既yamaha,個serial 係可以係yamaha website度查到出廠年份...但係如果係其他產地,咁就check唔到啦...

琴主係咪一手係tom lee買架???定係佢都係0係其他琴倉買所謂0既"display"琴呀?? ...

Ming 2,

琴裏面有寫Made in Japan, 佢最初又話10年以下, 跟住試琴時又話超過10年, 琴主係第二手, 如果10K以下, 值得買嗎?

我仔仔準備今年考2級, 本身有Yamaha 細琴, 想買一個二手琴能學到八級~
作者: ming2    時間: 10-3-13 22:49

作者: ming2    時間: 10-3-13 23:18

作者: blocks    時間: 10-3-14 10:59

Hi Ming2,

I want to buy a 2nd hand piano - Scholze 118 at a value around HK$9800, which is around 10 years old. Is it worthy to buy it for my daughter who just start learning piano? Do you know that it is a good brand name (is it the same factory as Petrof) ? Thank you in advance.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5