教育王國

標題: 2010-2011 Primary one [打印本頁]

作者: Yanamami    時間: 09-12-19 19:01     標題: 2010-2011 Primary one

Hi!  Yana will join KTS P.1 in 2010 Sept.
作者: cheungmp    時間: 09-12-19 22:37

恭喜~~恭喜~~

原帖由 Yanamami 於 09-12-19 19:01 發表
Hi!  Yana will join KTS P.1 in 2010 Sept.

作者: Ben2003    時間: 09-12-20 00:54

贈你兩句,很真實的。

機會總是留給有準備的人。

要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。

作者: Yanamami    時間: 09-12-20 09:10

Thanks Ben, mp.

原帖由 Ben2003 於 09-12-20 00:54 發表
贈你兩句,很真實的。

機會總是留給有準備的人。

要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。

作者: wasabb    時間: 09-12-21 08:52

放下心頭大石......呢個聖誕玩餐飽啦

原帖由 Yanamami 於 2009/12/19 19:01 發表

作者: LFC    時間: 09-12-21 11:10

小兒waiting list中
請問正取生要幾時註冊
學校一般會幾耐左右通知後備生補上或面見
謝謝!!
作者: yan_mum    時間: 09-12-21 11:25

Hi!  My daughter will join KTS P.1 in 2010 Sept.
作者: 大嘴鳥    時間: 09-12-21 14:41

yanamami & yan_mum,

恭喜恭喜!
作者: Yanamami    時間: 09-12-21 17:03

Will register on 8thJune.  I guess the school will contact waiting list after that date.

原帖由 LFC 於 09-12-21 11:10 發表
請問正取生要幾時註冊
謝謝!!

作者: oscarmama    時間: 09-12-21 20:44

恭喜~~恭喜~~ x 2
作者: LFC    時間: 09-12-22 10:02     標題: 回覆 9# Yanamami 的文章

Thanks for your reply

Hope my son have chance to join KST at last !!!
作者: Oscarmom    時間: 09-12-22 13:43

we will not go to register today so i think the school will start to call the waiting list after the registration date, wish you will receive good news soon.

原帖由 LFC 於 09-12-21 11:10 發表
請問正取生要幾時註冊
謝謝!!

作者: LFC    時間: 09-12-24 10:34     標題: 回覆 12# Oscarmom 的文章

唔係6月8日先註冊咩??
作者: Yanamami    時間: 09-12-24 15:20

Yes, registration on 8th June but you still have to return the reply slip on 22nd Dec.

原帖由 LFC 於 09-12-24 10:34 發表
唔係6月8日先註冊咩??

作者: LFC    時間: 09-12-26 10:39

明白晒~

原帖由 Yanamami 於 09-12-24 15:20 發表
Yes, registration on 8th June but you still have to return the reply slip on 22nd Dec.

作者: Yanamami    時間: 10-1-20 13:36

My younger one's class teacher told me that there are 7 (including my girl) students who got offers from KTS in the class.  I wonder how many of them are confirmed to study at KTS.  Probably have to wait til July.

作者: AnnKwok    時間: 10-3-22 02:49

Hi, my boy will join KTS in coming Sep, too.
Nice to meet you all here .

原帖由 Yanamami 於 09-12-19 19:01 發表

作者: Yanamami    時間: 10-3-22 15:58

Keep in touch.

原帖由 AnnKwok 於 10-3-22 02:49 發表
Hi, my boy will join KTS in coming Sep, too.
Nice to meet you all here .

作者: Yanamami    時間: 10-6-5 11:01

No luck with Mark Six today.  So, it's definitely KTS.  See you guys in Sept (or even earlier in P.1 parents meeting on 26/6).
作者: KOC    時間: 10-6-7 11:05

請問KTS幾錢一個月學費??
作者: LFC    時間: 10-6-7 11:52

09年資料顯示, 一年學費共32,000

原帖由 KOC 於 10-6-7 11:05 發表
請問KTS幾錢一個月學費??

作者: Yanamami    時間: 10-6-8 17:09

Anyone registered today?:loveliness:
作者: yan_mum    時間: 10-6-8 18:59

Yanamami :HI!我囡囡今日註冊咗!
作者: 粉紅虎    時間: 10-6-8 23:14

hi, 我都主冊左
作者: Yanamami    時間: 10-6-9 14:34

Pink Tiger & yan_mum,

:D
作者: mchan    時間: 10-6-17 20:41

好高興可以同大家say hi, 今早幫囝囝辦好註冊手續。
不過依家煩緊返學, 因我地住馬鞍山, 校車6:30am, 真係太早啦, 囝囝一定起吾到身, 頭痕! 吾通真係要搬出九龍?
作者: Ferrari3882    時間: 10-6-18 16:49

各位,

請問你們有無印註冊証的後頁, 可否幫忙 pm or email 給我留番個底呀. 十分感謝大家. 謝謝!!!

email address : [email protected]
作者: kobyhk    時間: 10-6-22 22:43

唔需要搬出九龍,除非你搬到學校附近。我住牛池灣,小朋友都要6:48上車

原帖由 mchan 於 10-6-17 20:41 發表
好高興可以同大家say hi, 今早幫囝囝辦好註冊手續。
不過依家煩緊返學, 因我地住馬鞍山, 校車6:30am, 真係太早啦, 囝囝一定起吾到身, 頭痕! 吾通真係要搬出九龍? ...

作者: BeeBee11    時間: 10-6-23 01:31     標題: 回覆 26# mchan 的文章

0630?好似早咗D。有冇唸過坐nanny bus, 可能可以遲少少。小朋友唔洗咁辛苦。
作者: LFC    時間: 10-6-23 10:24

如果係可以遲幾個字既話, 絕對可以接受
大多數既小學生都係07:00前上車
作者: 恐龍仔mama    時間: 10-6-24 16:28

小兒將會是KTS的一份子, 眨下眼個仔是小一生了,心情緊張又開心! 希望兒子能夠開開心心地去享受校園生活,日後大家請多多指教!
作者: Yanamami    時間: 10-6-24 16:56

Congraz.

原帖由 恐龍仔mama 於 10-6-24 16:28 發表
小兒將會是KTS的一份子, 眨下眼個仔是小一生了,心情緊張又開心! 希望兒子能夠開開心心地去享受校園生活,日後大家請多多指教!

作者: 恐龍仔mama    時間: 10-6-24 19:07

好高興認識你!

原帖由 Yanamami 於 10-6-24 16:56 發表
Congraz.

作者: 恐龍仔mama    時間: 10-6-25 21:56

明天便是新生家長會,期待中.....
作者: Yanamami    時間: 10-6-26 18:06

How did you like the P1 meeting today?

原帖由 恐龍仔mama 於 10-6-25 21:56 發表
明天便是新生家長會,期待中.....

作者: Fionyiu    時間: 10-7-10 17:33

Hello all,

My son will join KTS in this September.  Let's keep contact.

Regards,
Fion
作者: 恐龍仔mama    時間: 10-7-10 22:47

上次的家長會感覺良好,
楊校長及各科老師詳盡地介紹kts的課程和教學目標,
亦開放校園及課室,讓家長參觀,
環境真的很優美,綠草如茵!

原帖由 Yanamami 於 10-6-26 18:06 發表
How did you like the P1 meeting today?

作者: 恐龍仔mama    時間: 10-7-10 22:56

HI Fionyiu

很高興認識你 ,
即將就是小一預備班,開始有d緊張!

原帖由 Fionyiu 於 10-7-10 17:33 發表
Hello all,

My son will join KTS in this September.  Let's keep contact.

Regards,
Fion

作者: Fionyiu    時間: 10-7-10 23:35

Nice to meet you.  I am also very nervous.
I think our kids can do the best.

Could you mind to tell me pls which kindergarten your kid come from??

原帖由 恐龍仔mama 於 10-7-10 22:56 發表
HI Fionyiu

很高興認識你 ,

作者: may123    時間: 10-7-12 13:40

原帖由 恐龍仔mama 於 10-7-10 22:56 發表
HI Fionyiu

很高興認識你 ,

大家好呀,我都好緊張呀,開始同女女物色文具,希望佢享受校園生活
作者: Fionyiu    時間: 10-7-12 23:35

請問有沒有家長知道學校有沒有冷背心賣呢? 夏天時, 又可否穿夏天外套或背心呢? (因校車有冷氣)
作者: Fionyiu    時間: 10-7-12 23:36

Hi May123,

多多指教.....
原帖由 may123 於 10-7-12 13:40 發表

大家好呀,我都好緊張呀,開始同女女物色文具,希望佢享受校園生活

作者: Yanamami    時間: 10-7-13 10:47

Your son may wear a woollen/cotten school cardigan.  I think as long as the cardigan is in green colour, it's fine.

原帖由 Fionyiu 於 10-7-12 23:35 發表
請問有沒有家長知道學校有沒有冷背心賣呢? 夏天時, 又可否穿夏天外套或背心呢? (因校車有冷氣)

作者: Fionyiu    時間: 10-7-13 12:04

Dear Yanamami,

Can I buy the long cardigan and cotten vest in school?

Thanks,
Fion

原帖由 Yanamami 於 10-7-13 10:47 發表
Your son may wear a woollen/cotten school cardigan.  I think as long as the cardigan is in green colour, it's fine.

作者: Yanamami    時間: 10-7-13 22:26

Sure.  I think the school will measure the kids during P1 prep period.

原帖由 Fionyiu 於 10-7-13 12:04 發表
Dear Yanamami,

Can I buy the long cardigan and cotten vest in school?

Thanks,
Fion

作者: Fionyiu    時間: 10-7-14 00:28

Yanamami,

You are so nice.  I sent PM to you already.  Did you receive?

原帖由 Yanamami 於 10-7-13 22:26 發表
Sure.  I think the school will measure the kids during P1 prep period.

作者: sherin668    時間: 10-7-18 00:24

作者: bebe1217    時間: 10-7-18 04:13

各位kts mami,

本人有以下校服平讓, 如有興趣可pm我 或 在此留言:
合小一至小三學生, 合身高120 至140 cm

夏天校服:

1) 2套恤衫+西褲 (13碼) 1套恤衫+西褲 (12碼)$40套
     另 1條西褲 (17碼) $20@
2) 3套運動服 (12, 13碼 有一套是新款, 其餘二套是舊款)
     $40套
3) 2件冷氣線衫 ( 12, 14碼)  $35@

冬天校服:

1) 3條領帶 (1條全新未開袋, 其餘2條用過) $10@
2) 2件校褸 (13碼只穿過2次, 只有映班相時才穿)$100@
3) 1條頸巾   $15
4) 2件運動外套 (13碼) $35@
5) 1套恤衫+西褲 (13碼) $50套
     另外2件恤衫 (13碼)  $20@
6) 2套運動服 (一套13, 一套14碼(這套較新)  
     $20@上身運動衫
     另外1條運動褲 (13碼) 買運動衫送運動褲

2頂紅色 (禮社社帽) 一頂 M size, 頂 L size $5@
KTS 書包一個  $20

作者: sherin668    時間: 10-7-18 11:11

作者: Fionyiu    時間: 10-7-19 00:00

Hello sherin668

原帖由 sherin668 於 10-7-18 00:24 發表
很高興認識你地呀!

作者: LFC    時間: 10-7-19 09:05

今日小一預備班開始, 聽日正式上課
作者: Fionyiu    時間: 10-7-19 09:33

Hello LFC,

請問你小朋友是第幾組呀?  

原帖由 LFC 於 10-7-19 09:05 發表
今日小一預備班開始, 聽日正式上課

作者: LFC    時間: 10-7-27 12:27

我小朋友編入Group 3

原帖由 Fionyiu 於 10-7-19 09:33 發表
Hello LFC,

請問你小朋友是第幾組呀?  

作者: Fionyiu    時間: 10-7-27 17:05

係小一選校果邊我地都有個topic chat緊, 我諗我地要搬返過來lee邊傾.
作者: may123    時間: 10-7-27 19:16

原帖由 Fionyiu 於 10-7-27 17:05 發表
係小一選校果邊我地都有個topic chat緊, 我諗我地要搬返過來lee邊傾.

報到
作者: 粉紅虎    時間: 10-7-27 22:56

Hi Fionyiu
我囡囡坐第一行第一個(如果佢無講錯比我聽的話), 你就好la , 仔仔喜歡返學, 我未聽過我囡話好想返學, 今日放學個囡話好開心(第一次聽), 佢話今日有野玩, 講左少少,聽完都5知玩咩, 你問吓仔仔..

囡囡係坐校巴,暫時無機會見到你
作者: Fionyiu    時間: 10-7-27 23:57

hello 粉紅虎:

你囡囡坐第一行第一個??? 我明天看看先.

我囝囝坐第四行第二個位 (由門口開始數), 佢有無告訴你知轉左老師呀? 今個week是miss wong教wor.  我只知道我囝囝今天答對問題老師貼左個貼紙俾佢.  但佢又無講俾我知有遊戲玩喎.  但我知道佢地每天都有分組遊戲的.  上星期佢地就係最乖個組, 所以老師送左d文具俾佢地.  so佢好開心囉.  另外我囝囝最鍾意就係小息, 可以去買野食.

原帖由 粉紅虎 於 10-7-27 22:56 發表
Hi Fionyiu
我囡囡坐第一行第一個(如果佢無講錯比我聽的話), 你就好la , 仔仔喜歡返學, 我未聽過我囡話好想返學, 今日放學個囡話好開心(第一次聽), 佢話今日有野玩, 講左少少,聽完都5知玩咩, 你問 ...

作者: sherin668    時間: 10-7-28 23:14

作者: tracytang    時間: 10-7-29 00:37

我仔仔都係識到2-3個同學仔jar.  不過唔緊要啦, 佢地大把時間可以互相認識

原帖由 sherin668 於 10-7-28 23:14 發表
hi 幸好我囡囡好鐘意返學,佢係Group 2, alway 有分組 game玩,佢好開心,但因為佢比較文靜,堅唔主動,所以仲未認識到新同學仔

作者: 粉紅虎    時間: 10-7-30 15:47

Hi Fionyiu
我囡囡調左位lai...你仔仔有無調位呀!
作者: Fionyiu    時間: 10-7-30 23:45

Hi 粉紅虎,

無喎....等我明早問問他.  我知道你囡囡是邊位啦.  佢真係好乖呀.  如無搞錯, 佢應該是坐門口第一行第一個位.  是嗎? 下星期上中文課了, 今個weekend是否不用做英文copy book呢?  thanks.  

仲有今日老師送左個文件夾給他,是否人人都有呢??

原帖由 粉紅虎 於 10-7-30 15:47 發表
Hi Fionyiu
我囡囡調左位lai...你仔仔有無調位呀!

作者: 粉紅虎    時間: 10-7-31 23:42

Hi Fionyiu
囡囡啱啱調左位la...

下周開始帶中文書及習作, 囡囡話中文老師姓陳, 另外想問吓英文有無功課做, 囡囡寫手冊英文部份有些疑問,
"study TB, GP CH 1,3-5"  GP 這本書是留在學校做的, 今天才派回來, 我睇過第5頁無做, 是否要做, 問囡囡又話5記得, 老師無講, 疑問係3-4已改好比分, 所以真係5明” GP CH 1,3-5"

請第5組家長幫吓手
作者: Fionyiu    時間: 10-8-1 18:16

No need.  Just study (溫習) Chapter 1, 3-5.
原帖由 粉紅虎 於 10-7-31 23:42 發表
Hi Fionyiu
囡囡啱啱調左位la...

下周開始帶中文書及習作, 囡囡話中文老師姓陳, 另外想問吓英文有無功課做, 囡囡寫手冊英文部份有些疑問,
"study TB, GP CH 1,3-5"  GP 這本書是留在學校做的, 今天才派回來, 我睇 ...

作者: 粉紅虎    時間: 10-8-2 00:00

Hi Fionyiu
係呀! 唔該哂, 但GP 第5頁係無做的, 但又study
作者: ccbonnie    時間: 10-8-2 00:38

請問明天帶咩課本
作者: cnc    時間: 10-8-3 20:07

Hi, 我個仔都係第2組,大家得閒交流下

原帖由 tracytang 於 10-7-29 00:37 發表
我仔仔都係識到2-3個同學仔jar.  不過唔緊要啦, 佢地大把時間可以互相認識

作者: Fionyiu    時間: 10-8-3 23:33

粉紅虎:

不是page 5呀, 是chapter 5 呀.

今日囝囝話班入面有兩個小朋友俾老師寫手冊, 一個轉堂時沒有伏在桌上, 另一個用個夾夾另一個小朋友.  我囝囝就話好彩我無naughty咋.... 仲有呀...有一個小朋友唔乖俾老師話左四次喎...haha.....你囡囡有無同你分享校園趣事呀??

原帖由 粉紅虎 於 10-8-2 00:00 發表
Hi Fionyiu
係呀! 唔該哂, 但GP 第5頁係無做的, 但又study

作者: 粉紅虎    時間: 10-8-5 17:51

Hi Fionyiu
我真係大意, 成日諗住第5頁, 真的謝謝你點醒左

囡囡都有同我講有小朋友比老師罰, 仲話個老師好惡, 好攪笑.....

囡囡話普通話老師會問問題, 小朋友攑手回答, 每一行成為一組, 邊一行答得最多而又啱, 就有分, 囡囡話第3行好多分, 你仔又無同你講
作者: Fionyiu    時間: 10-8-5 23:35

Hi 粉紅虎:

我囝囝有講俾我聽, 佢好似就係第三組.  你囡囡第幾組架? 你囡囡之前有無學普通話?? 我囝囝話有小朋友唔明老師講野, 所以做唔到老師既要求.  經過這個星期既training,我囝囝既普通話都提升左好多.

原帖由 粉紅虎 於 10-8-5 17:51 發表
Hi Fionyiu
我真係大意, 成日諗住第5頁, 真的謝謝你點醒左

囡囡都有同我講有小朋友比老師罰, 仲話個老師好惡, 好攪笑.....

囡囡話普通話老師會問問題, 小朋友攑手回答, 每一行成為一組, 邊一行答得最多 ...

作者: yan_mum    時間: 10-8-6 22:26

我囡囡第五組,今日老師送了個筆袋給她
作者: Fionyiu    時間: 10-8-6 22:56

是否每人都有禮物呢?  因我都見到囝囝有禮物.

原帖由 yan_mum 於 10-8-6 22:26 發表
我囡囡第五組,今日老師送了個筆袋給她

作者: 粉紅虎    時間: 10-8-10 23:17

囡囡話乖先有, 有幾個無囡囡有學過普通話, 所以都ok lai...

作者: Fionyiu    時間: 10-8-11 10:49

囝囝今個week上數學堂, 佢好開心.  日日都有小禮物呀. 另外, 請問你地開始背乘數表未呀?
作者: cnc    時間: 10-8-11 17:09

我個仔(Group 2)第一個week就上數學,係趙老師教,佢勁likeMiss Chui,因有禮物.
乘數表開始背喇!

原帖由 Fionyiu 於 10-8-11 10:49 發表
囝囝今個week上數學堂, 佢好開心.  日日都有小禮物呀. 另外, 請問你地開始背乘數表未呀?

作者: kobyhk    時間: 10-8-11 23:08

在這個暑假已經開始背啦,二個星期左右ok

原帖由 Fionyiu 於 10-8-11 10:49 發表

作者: Cowboymami    時間: 10-8-11 23:33

我仔都是第二組,他很喜歡趙老師和陳老師,時間過得很快,一個月既預備班將要結束,仔仔喜歡返學,他說最喜歡小息時和同學仔去小食部買野食,和去池塘邊睇小蝌蚪!

休息兩星期後,就開學了!

原帖由 cnc 於 10-8-11 17:09 發表
我個仔(Group 2)第一個week就上數學,係趙老師教,佢勁likeMiss Chui,因有禮物.
乘數表開始背喇!

作者: Cowboymami    時間: 10-8-11 23:52

KTS既老師真有心思,知道小朋友最喜歡被別人讚賞,呀仔話,每組小朋友為了得獎,小朋友上堂要乖/答問題/做好功課!

相信學習氣氛都唔錯!

仔仔已背識乖數表了!

作者: Fionyiu    時間: 10-8-12 15:11

Cowboymami,

你囝囝真乖, 我囝囝仲未開始背乘數表. 我地要加油啦.
佢地d學習氣氛真係好好.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-11 23:52 發表
KTS既老師真有心思,知道小朋友最喜歡被別人讚賞,呀仔話,每組小朋友為了得獎,小朋友上堂要乖/答問題/做好功課!

相信學習氣氛都唔錯!

仔仔已背識乖數表了!

...

作者: Fionyiu    時間: 10-8-12 21:13

急::
請問第五組既媽媽, 今日有咩功課呀?

Thanks,
作者: Fionyiu    時間: 10-8-12 21:48

Thanks Karina.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-12 21:13 發表

Thanks,

作者: Fionyiu    時間: 10-8-12 21:49

Thanks Yanamami.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-12 21:13 發表

Thanks,

作者: Fionyiu    時間: 10-8-12 21:50

Thanks Yanamami.
作者: 粉紅虎    時間: 10-8-13 08:30

我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數表混亂.朋友說佢個friend 同仔仔背係普遍的說法(11如1或21得2, 22得4 等...), 但這位小朋友學校係背(11如1等於1)雖然只多了3個字, 但對這個小朋友, 已做成混亂, 當然每個小朋友都不同反應, 我只係想分享給大家知, 我諗接校車放學時問吓高年班的同學仔.

第5組功課...
<1> 書1上A P.1-15
<2> 習 EX 1-10
<3> 要溫11-15 & 16-20
<4> 書(1A - 10B) (我5明叫囡囡今日返學問老師或同學.

我都認同老師的學校方式, 囡囡比較文靜, 佢話佢都有舉手答問題, 有禮物好開心, 我都好開心
作者: Fionyiu    時間: 10-8-15 18:11

粉紅虎:

多謝你既分享.  但學校通告叫我地要小朋友先背熟乘數表, 所以我也不敢到開學才叫囝囝背, 以免影響學習. kts d課程教得快, 所以我地d小朋友要比別人更努力.    

原帖由 粉紅虎 於 10-8-13 08:30 發表
我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數 ...

作者: AnnKwok    時間: 10-8-16 21:05

咁多位家長,

大家好呀 ! 遲咗上嚟傾計添 ! 我仔都係KTS P1, 預備班係第五組 ( 已完了...) 大家多多指教 !

至於X數表, 我大仔都係KTS, 佢之前背係 11如1, 12如2...... 但佢話如果老師堂上問問題, 如 : 1 x 1 = 幾多, 就唔可以答 11如1, 要答 1 x 1 等如 1 , 不過我唔知係佢個老師咁樣要求, 定係學校咁樣要求......

開學日快到, 祝各位小朋友都有開心愉快既小學生活 !!

大家保持聯絡 :)

AnnKwok

原帖由 Fionyiu 於 10-8-15 18:11 發表
粉紅虎:

多謝你既分享.  但學校通告叫我地要小朋友先背熟乘數表, 所以我也不敢到開學才叫囝囝背, 以免影響學習. kts d課程教得快, 所以我地d小朋友要比別人更努力.    

...

作者: AnnKwok    時間: 10-8-16 21:08

粉紅虎
書 : 唔係做 P1 - 51 咩 ??
因我仔係咁寫......
Thanks .
AnnKwok

原帖由 粉紅虎 於 10-8-13 08:30 發表
我仲未同囡囡背呀! 因為之前有朋友話我知有個case, 所以我唔背住.... 內容係有個媽媽又係小朋友上小一, 諗住同佢背定, 點知學校背ga 說法跟媽媽不一樣, 但小朋友的腦海已記述哂媽媽的背法, 這位小朋友唔開心及對x數 ...

作者: Fionyiu    時間: 10-8-17 10:16

Hi AnnKwok /粉紅虎:

我囝囝都係寫:

書1上A (P.1-51)
書工 (P.1A-10B)
作 (EX.1-10)

我現在叫囝囝做緊同埋叫佢開始背乘數表.

原帖由 AnnKwok 於 10-8-16 21:08 發表
粉紅虎
書 : 唔係做 P1 - 51 咩 ??
因我仔係咁寫......
Thanks .
AnnKwok

作者: mandy2003    時間: 10-8-19 12:31

大家好, 我囝囝第五組啊, 而家先開始幫佢追功課

請問中文係唔係除了詞語表外, 就沒有功課 la?

至於英文, 我見到手冊寫
study 1BTB,
GP Ch.1, 3-5
但係 GP. CH. 1  共四頁, 有二頁做左, 有二頁未做, 駛唔駛做埋啊?

作者: Cowboymami    時間: 10-8-19 23:47

各位好,想請問大家會否訂午餐給小朋友?
我打算訂,是否要現在入數??有限期嗎?

今日呀仔同我講,好掛著九龍塘小學,好想快d返學呀! 仲有兩個星期,呀仔正式成為小學生啦~~
我自己心情都有d緊張

係呢,大家買好晒開學用品未?
作者: 粉紅虎    時間: 10-8-20 00:22

Hi Fionyiu/Annkwok你地好! 近排好忙, 遲左上lai...

係呀! 書工係p.1 - P.51, 比囡激死, 佢話寫錯,
hi Fionyiu 我沒有收過學校通告要讀x數表...幾時派ga....
作者: 粉紅虎    時間: 10-8-20 00:38

我太大意, 原來取書個日已有通告, 唉! 要立即睇
作者: Fionyiu    時間: 10-8-20 16:18

死火....英文有功課咩?  粉紅虎可否再double chk?

原帖由 mandy2003 於 10-8-19 12:31 發表
大家好, 我囝囝第五組啊, 而家先開始幫佢追功課

請問中文係唔係除了詞語表外, 就沒有功課 la?

至於英文, 我見到手冊寫
study 1BTB,
GP Ch.1, 3-5
但係 GP. CH. 1  共四頁, 有二頁做左, 有二頁未做, 駛唔駛做埋啊? ...

作者: Fionyiu    時間: 10-8-20 16:24

Cowboymami,

我囝囝都會訂午餐, 但我就未同囝囝傾食咩.  我都要再睇睇張通告點寫...

Thanks for your reminder.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-19 23:47 發表

今日呀仔同我講,好掛著九龍塘小學,好想快d返學呀! 仲有兩個星期,呀仔正式成為小學生啦~~
我自己心情都有d緊張

係呢,大家 ...

作者: Yanamami    時間: 10-8-20 17:34

Return your choice of lunch and payment on 1st Sept.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-19 23:47 發表

我自己心情都有d緊張

係呢,大家 ...

作者: Yanamami    時間: 10-8-20 17:35

It said "STUDY" in the handbook ma.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-20 16:18 發表
死火....英文有功課咩?  粉紅虎可否再double chk?

作者: Cowboymami    時間: 10-8-20 23:39

hi Fion

我剛剛睇完份餐單,款式都唔錯!

原帖由 Fionyiu 於 10-8-20 16:24 發表
Cowboymami,

我囝囝都會訂午餐, 但我就未同囝囝傾食咩.  我都要再睇睇張通告點寫...

Thanks for your reminder.

作者: Cowboymami    時間: 10-8-20 23:41

謝謝回覆!

原帖由 Yanamami 於 10-8-20 17:34 發表
Return your choice of lunch and payment on 1st Sept.

作者: 粉紅虎    時間: 10-8-21 23:14

Hi Fionyiu
我啱啱check 過英文課應該無功課做, 老師叫我地溫ga 課頁中係有d 沒有做, 但手冊都無話要做, 只係溫習, 其餘...
中文課只有閱讀生字這張紙要開學交, 數學功課跟以上報料.

報告完畢....
作者: yan_mum    時間: 10-8-22 02:08

我叫囡囡完成埋TB chapter1,3-5其餘的部分
作者: Fionyiu    時間: 10-8-22 23:40

Thanks all moms.

I think I have to check his handbook again and ask him to do English workbook.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5