教育王國

標題: Band 1 率... ... [打印本頁]

作者: 中英數常    時間: 09-12-23 12:16     標題: Band 1 率... ...

想請問大家,小學轉為小班後,人數少咗,那麼,入Band 1 率是否會下降呢?還是會變得不隠定呢?可能會年高年低呢?
作者: bbkingdombb    時間: 09-12-25 15:09

what is '入Band 1 率' (rate)?
作者: 碧加    時間: 09-12-29 04:18

全港小六學生總人數按成績排列劃分三等份, 頭1/3為band 1學生, 次1/3為band 2學生, 最後1/3為band 3學生。
所以 '中英數常' 所説的''小學轉為小班''並不影響孩子的banding, 因為每年小六總人數雖不同, 但頭1/3係band 1的比率卻固定不變, 所以孩子成績才是關鍵。
作者: 中英數常    時間: 09-12-29 13:08

假設甲校上年度學校小六生總人數為160人,屬於大班教學,而且考獲Band 1成績有90人,即是說有56%左右考獲Band 1成績,又假設學生家長在選校時策略錯誤,最後只得80人成功,即50%入到英中,此50%數字就是甲校向外公告該學年入讀英中之百分比,也就是Band 1率,如果甲校今年小六生是小班教學,那麼,今年是否仍然能夠達到50%之Band 1率呢?還是因為人數大減,影響全校整體成績之穩定性,使得Band 1率變得年高年低呢?請賜教!
作者: silvia_ng    時間: 09-12-29 14:13

原帖由 中英數常 於 09-12-29 13:08 發表
假設甲校上年度學校小六生總人數為160人,屬於大班教學,而且考獲Band 1成績有90人,即是說有56%左右考獲Band 1成績,又假設學生家長在選校時策略錯誤,最後只得80人成功,即50%入到英中,此50%數字就是甲校向外公告該學年入讀英中 ...

我唸BANDING應該係兩次TSA + 呈分試 + 中一分班試而影響, 應該唔關最後入邊間學校事。

而學校公佈既升中名單, 只係比家長做一個參考。真正校內有幾多BAND 1學生, 就真係只得老師/校方至知(而且亦不能向外公佈)。所以小六學生派成績表見家長時, 老師都會提點家長應為自己子女選擇邊個BANDING既學校。
作者: 中英數常    時間: 09-12-30 14:11

silvia_ng
首先多謝你的指教,想請教TSA是什麼?

其實學校學生人數越多,成績好的學生自然會越多呢?

原帖由 silvia_ng 於 09-12-29 14:13 發表

我唸BANDING應該係兩次TSA + 呈分試 + 中一分班試而影響, 應該唔關最後入邊間學校事。

而學校公佈既升中名單, 只係比家長做一個參考。真正校內有幾多BAND 1學生, 就真係只得老師/校方至知(而且亦不能向外公佈)。 ...

作者: silvia_ng    時間: 09-12-30 15:45

原帖由 中英數常 於 09-12-30 14:11 發表
silvia_ng
首先多謝你的指教,想請教TSA是什麼?

其實學校學生人數越多,成績好的學生自然會越多呢?

TSA = 全港系統性評估

好似我地以前既學能測驗,而家就係小三及小六學生會考。不過好似唔係科科都全部人一齊考, 只係RANDOM搵學校既一部份學生考。(聽聞好似搵哂4月出世既學生又唔定, 如有家長清楚, 煩請指教, 我都好想知)

當教署收到TSA成績, 就知呢間學係全港排第幾。 之後再根據學校既呈分, 就知呢個學生大約係排全港第幾。要注意既係, 有可能觀塘區既BAND 1 學生, 未必有中西區BAND 1學生咁好, 所以教育署係有一個全港學生排名。學生要去考自行果陣, 果間學校係可以向教署查詢學生全港排名既。

學校人數多,不代表好成績既人一定多。只係佢有多D機會教出多少少好成績既學生。
但一間學校如果冇心教 / 教得唔好, 比你300人一級, 都冇用,分分鐘只得1/10人係BAND 1 (即30人)。反之一間小班教學, 一級得70人既學校, 全部學生都考得好, 咁就全部都BAND 1啦。

作者: flostangraphy    時間: 09-12-30 17:37

dear sil ah e,
very detail!!! thanks a lot!!!

原帖由 silvia_ng 於 30/12/2009 15:45 發表

TSA = 全港系統性評估

好似我地以前既學能測驗,而家就係小三及小六學生會考。不過好似唔係科科都全部人一齊考, 只係RANDOM搵學校既一部份學生考。(聽聞好似搵哂4月出世既學生又唔定, 如有家長清楚, 煩請指教, 我都 ...

作者: Yukyuk    時間: 09-12-31 17:04

TSA不是分BANDING GAR!

貴  子女對上連續兩屆之師兄及師姐之 PRE S1 HKAT 成績係用作調整分, 再加上小朋友小五小六(共三次)之呈分試後之校內排名來計BANDING.

不要估估下!

1) 全港性系統評估的設立目的

Quote from:

http://www.systemassessment.edu.hk/pri/index.htm

至於點分BANDING, 請觀看教育局網頁之

2) 中學學位分配辦法

派位組別的劃分   

第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]   

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

作者: silvia_ng    時間: 10-1-2 10:26

原帖由 Yukyuk 於 09-12-31 17:04 發表
TSA不是分BANDING GAR!

貴  子女對上連續兩屆之師兄及師姐之 PRE S1 HKAT 成績係用作調整分, 再加上小朋友小五小六三之呈分試後之校內排名來計BANDING.

不要估估下!

1) 全港性系統評估的設立目的

為政府 ...
TSA計BANDING都係一個小學校長話比我知既, 如果唔係大家都唔會谷得咁利害啦。

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間, 對上兩年既中一分班試 + TSA就會幫學校分別到邊個學生實際能力係強D。
如果只睇分班 + 中一分班試, 咁就未必有該校最準確既程度表現。
作者: Yukyuk    時間: 10-1-2 13:25

邊間小學GE校長呀?  

已經用左連續兩屆師兄姐D PRE S1 HKAT成績仲唔夠!

(再加上小朋友小五小六(共三次)之呈分試後之校內排名來計BANDING.)

原帖由 silvia_ng 於 10-1-2 10:26 發表
TSA計BANDING都係一個小學校長話比我知既, 如果唔係大家都唔會谷得咁利害啦。

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間,  ...

作者: 中英數常    時間: 10-1-6 16:40

乜用兩屆嗎?我以為只用一屆。

原帖由 Yukyuk 於 10-1-2 13:25 發表
邊間小學GE校長呀?  

已經用左連續兩屆師兄姐D PRE S1 HKAT成績仲唔夠!

作者: yovin    時間: 10-1-8 01:31     標題: 幾時考?

請問小朋友幾時考PRE s1 HKAT?
作者: bakusensei    時間: 10-1-8 09:39

原帖由 yovin 於 10-1-8 01:31 發表
請問小朋友幾時考PRE s1 HKAT?

2010年中一入學前香港學科測驗
l
2010713舉行

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

作者: Yukyuk    時間: 10-1-25 14:11

分BANDING 一定不關"TSA",請不要被人誤導!

唔信可以自己問!

教育局學位分配組
地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓
電話:2832 7700, 2832 7740
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

原帖由 silvia_ng 於 10-1-2 10:26 發表

如果兩個小朋友, 分別讀兩間學校。一個讀LA BA, 一個讀街坊福利會小學, 咁中學同時又申請同一間, 咁兩個小朋友都考第一。咁呢個時間,  ...

作者: YMCAkids    時間: 10-1-26 12:28

Absoultely AGREED.
TSA is NOTHING relation to the kid's own branding.

Kid's own banding come from the 3 internal exam (p.5 2nd term and P6 first 2 term exam)

How much Band 1 kids for a school is caluclated based on the F.1 allocation exam taken by prior 2 years kids from that primary school.

原帖由 Yukyuk 於 10-1-25 14:11 發表
分BANDING 一定不關"TSA",請不要被人誤導!

唔信可以自己問!

教育局學位分配組
地址:灣仔皇后大道東269號呂祺教育服務中心2樓
電話:2832 7700, 2832 7740
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

...

作者: catcatmom    時間: 10-1-26 19:44

TSA 同BANDING % 無關, 只係老細CHECK吓D員工有無偷懶甘! D 小學校長怕政府用做殺校標準,甘就要考好D.其實教處講過, 佢地唔會講比間小學知, 佢地有幾多位係BAND1,2&3, D 小學老師什至校長都係靠估, 如舊年學校有100人, 就考第50名果個, 都派到BAND1英中, 考51名派去BAND2中學, 校長就會說佢有50%BAND1生.

舊年好多小學高估自己BAND1位, 好多家長就說BAND1生派BAND3中學, 因舊年剛用最新果年中一分班成績來調整.

作者: Sindy    時間: 10-1-27 10:38

谷得利害係地區學校,我見有d學校係得各科一本...但有d就各科三本.......跟本全校平時都高於全港平均線,都唔駛谷啦.......

&TSA的確同升中無關.......中三都有TSA啦.....pre S1 test就有關喇
作者: CHP    時間: 10-1-27 11:01

那裡可看到TSA成績小學排名呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5