教育王國

標題: 2010-2011入宣小來講講吧! [打印本頁]

作者: shwamy    時間: 10-1-11 15:24     標題: 2010-2011入宣小來講講吧!

Hello! Are you ready to prepare your kid for the P.1 life in APS?  Is there anybody know the school bus route in APS?  I phoned to the APS office, they only told me to wait for the parent meeting in June.  The accruate information would be released in the meeting.  However, I am planning to move from N.T. to Kowloon or Tsuen Wan, so I want to have the bus route for reference.  If you have the information, please send to me. Thanks a lot!

作者: goodmama2003    時間: 10-1-18 12:39

作者: shwamy    時間: 10-1-18 20:55     標題: 回覆 2# goodmama2003 的文章

It's very kind of you!
作者: popowong    時間: 10-1-19 15:36     標題: 回覆 2# goodmama2003 的文章

hi goodmama2003, my sweetie got the offer of APS 2010, would you sent the school bus route for me please.
[email protected]
作者: kathereen    時間: 10-1-19 15:47

hi goodmama2003,

可否 e-mail 給我嗎
thanks
作者: 金毛B媽    時間: 10-1-25 12:00

原帖由 kathereen 於 10-1-19 15:47 發表

可否 e-mail 給我嗎
thanks

我都想要呀, 唔該

請問宣小幾點上堂, 幾點下課, 聽人講, 課後, 有興趣班, 請問有咩興趣班, 同放幾點呢 ?
作者: 蕉媽    時間: 10-1-25 13:54

原帖由 金毛B媽 於 10-1-25 12:00 發表

我都想要呀, 唔該

請問宣小幾點上堂, 幾點下課, 聽人講, 課後, 有興趣班, 請問有咩興趣班, 同放幾點呢 ?

宣小幾點上堂 -- 7:45am
幾點下課 -- 2:40pm
請問有咩興趣班 -- 主要係樂器, 仲有羽毛球、籃球、游泳(出去出面學)、乒乓球、普通話、好似仲有畫班
放幾點呢 -- 興趣班分2節, 一節係2:40、另一節應該係3點幾到4:30左右, 咁睇下小朋友上到邊節囉, 但如坐校車, 即使上第一節, 都要等埋第二節落堂先可以一齊坐校車走。校車就會另收費, 每程收$2X。

希望幫到你
作者: IP    時間: 10-1-25 23:15

每人仲要必須學一種樂器, 鋼琴不算。
原帖由 蕉媽 於 25-1-2010 13:54 發表

請問有咩興趣班 -- 主要係樂器, 仲有羽毛球、籃球、游泳(出去出面學)、乒乓球、普通話、好似仲有畫班
放幾點呢 -- 興趣班分2節, 一節係2:40、另一節應該係3點幾到4:30 ...

作者: 金毛B媽    時間: 10-1-26 10:06

原帖由 蕉媽 於 10-1-25 13:54 發表

放幾點呢 -- 興趣班分2節, 一節係2:40、另一節應該係3點幾到4:30 ...

唔該晒
請問係咪由星期一至星期五, 都有不同的興趣班架呢 ? 興趣班大慨收費幾 $

作者: 金毛B媽    時間: 10-1-26 10:07

原帖由 IP 於 10-1-25 23:15 發表
每人仲要必須學一種樂器, 鋼琴不算。

學樂器, 通常係放學後學, 定星期6回校學呢 ?
作者: goodmama2003    時間: 10-1-27 16:37

作者: Queenie_0012    時間: 10-1-28 09:54

想問下, 有無人知住維港灣,  要幾點上校車呀?  

作者: pl9258    時間: 10-2-3 19:36

我女舊年是宣小生及住維港灣,約7:00上車,不過年年不同的,要看看附近是否有其他宣小生.
希望幫到您.

原帖由 Queenie_0012 於 10-1-28 09:54 發表
想問下, 有無人知住維港灣,  要幾點上校車呀?  

作者: Queenie_0012    時間: 10-2-3 21:10

原帖由 pl9258 於 10-2-3 19:36 發表
我女舊年是宣小生及住維港灣,約7:00上車,不過年年不同的,要看看附近是否有其他宣小生.
希望幫到您.

OH~~ 多謝你呀, 終於有人答我. 好感激~
好有用, 謝謝你.

作者: IP    時間: 10-2-8 21:12

我仔仔學樂器是在星期二放學, 可能視乎不同樂器的時間而定。
原帖由 金毛B媽 於 26-1-2010 10:07 發表

學樂器, 通常係放學後學, 定星期6回校學呢 ?

作者: pl9258    時間: 10-2-9 19:12

不用客氣,因宣小是超早上課,所以7:00上車也算是ok啦
希望小朋友可以enjoy宣小的快樂生活... :>加油
原帖由 Queenie_0012 於 10-2-3 21:10 發表

OH~~ 多謝你呀, 終於有人答我. 好感激~
好有用, 謝謝你.

作者: 金毛B媽    時間: 10-3-1 14:08

請問各位知不知道, 上宣小 p.1 前, 暑假係咪有小一識應班架, 大約上幾多日同幾時上架
作者: benten818    時間: 10-3-29 23:01

Do students in APS enjoy the school life and take initiative to study? Pls kindly advise with thanks.
作者: kit-long    時間: 10-3-30 14:10

若沒有記錯是在7月尾一星期至八月中左右.記得留時間給小朋友去看看吧!

原帖由 金毛B媽 於 10-3-1 14:08 發表
請問各位知不知道, 上宣小 p.1 前, 暑假係咪有小一識應班架, 大約上幾多日同幾時上架

作者: benten818    時間: 10-4-2 00:22

Is your child is studying in APS?
Whether the school provides enough learning materials for students and let parents to follow, or is it necessary to find many supplementary books or exercises from outside?  My friends told me that the textbook is simple but test/exam is very difficult, is it ture?  
Thanks for your advice in advance.

原帖由 kit-long 於 10-3-30 14:10 發表
若沒有記錯是在7月尾一星期至八月中左右.記得留時間給小朋友去看看吧!

作者: IP    時間: 10-4-5 23:14

我的小朋友很喜歡上學, 做功課也都自動自覺, 只是曾經對某項美勞習作有抗拒, 但後來我同老師講了, 都圓滿解決了。其實不同的小朋友有不同的性格和能力, 最重要是家長要深入了解自己小朋友的特點是否適合宣小。宣小的功課不算多, 數學就較易吧, 但已教快了半個學期, 中文英文就較難。我有keep住同自己的小朋友報讀一些英/數課程。但小朋友就抗拒讀數, 喜歡讀英文, 我唯有取消數學班。不過他今次測驗數學100分, 唉! 小朋友讀書真是「唔逼得」。
原帖由 benten818 於 29-3-2010 23:01 發表
Do students in APS enjoy the school life and take initiative to study? Pls kindly advise with thanks.

作者: benten818    時間: 10-4-5 23:53

Many thanks for your comments.
作者: cutiemo    時間: 10-4-12 17:22

大家好!!我的兒子都被宣小取錄了...
請問他們是否要考分班試?幾時考?
作者: 肥司拉    時間: 10-5-6 15:11

我都想知呀 !
Thanks!
作者: haloha818    時間: 10-5-6 15:30

Cutiemo & 肥司拉:
宣小係唔需要考分班試,到迎新會o既時候,關校長會同你哋講,考到入嚟宣小o既,已經叫做個個都叻,所以唔需要分班,喺呢六年小朋友會年年調班毋求可以認識全部同級o既小朋友,不過到咗五年班就會跟據中、英、數o既成績分組,每科都會分四組,咁就可以因材施教。
作者: Terryheihei    時間: 10-5-7 13:38

hi goodmama2003, my sweetie got the offer of APS 2010, would you sent the school bus route for me please   .
作者: pionyoung    時間: 10-5-7 15:28

Hi goodmama2003 and Terryheihei,

Please send me too, thx.

原帖由 Terryheihei 於 10-5-7 13:38 發表
hi goodmama2003, my sweetie got the offer of APS 2010, would you sent the school bus route for me please   .

作者: 肥司拉    時間: 10-5-17 10:21

請問如小朋友如在校補課, 費用大概?
作者: shwamy    時間: 10-5-18 10:04

There are several routes for different districts.
I have enquired the office of APS about that.
e.g. Tusen Wan - 6:45am
       Kwai Fong - 6:55am
       Mei Fu  -  7:00am
作者: pionyoung    時間: 10-5-18 11:13

How about Tseung Kwan O?

原帖由 shwamy 於 10-5-18 10:04 發表
There are several routes for different districts.
I have enquired the office of APS about that.
e.g. Tusen Wan - 6:45am
       Kwai Fong - 6:55am
       Mei Fu  -  7:00am

作者: 蕉媽    時間: 10-5-18 14:51

原帖由 pionyoung 於 10-5-18 11:13 發表
How about Tseung Kwan O?

TKO~~~~好早, 以我所知, 有2架車, 我仔仔坐個架, 東港城上車(頭站) 6:30, 但據知調景嶺那邊就大概 6:50上車
作者: kit-long    時間: 10-5-18 16:32

each time HK$27

原帖由 肥司拉 於 10-5-17 10:21 發表

作者: 肥司拉    時間: 10-5-18 21:08

咁抵 !

原帖由 kit-long 於 10-5-18 16:32 發表
each time HK$27

作者: 蕉媽    時間: 10-5-18 22:01

原帖由 肥司拉 於 10-5-18 21:08 發表
咁抵 !

$27~~ 我諗佢意思係搭車的額外費用
作者: YCWPS    時間: 10-5-18 22:45

更正:
調景嶺6:40上車

原帖由 蕉媽 於 10-5-18 14:51 發表

TKO~~~~好早, 以我所知, 有2架車, 我仔仔坐個架, 東港城上車(頭站) 6:30, 但據知調景嶺那邊就大概 6:50上車

作者: 肥司拉    時間: 10-5-19 09:11

請問補課收費係 ?

原帖由 蕉媽 於 10-5-18 22:01 發表

$27~~ 我諗佢意思係搭車的額外費用

作者: haloha818    時間: 10-5-19 09:19

原帖由 肥司拉 於 10-5-17 10:21 發表

小一至小四無須補課每月學費$3130,小五下學期開始補課,而小六整年都要補課,每月學費$37xx
作者: 蕉媽    時間: 10-5-19 12:40

原帖由 YCWPS 於 10-5-18 22:45 發表
更正:
調景嶺6:40上車

icic, 咁你知唔知仲會dull去邊呢? 如果調景嶺6:40上車, 咁應該仲要遊花園先至會dull到成7:20先返到學校
作者: mabelma    時間: 10-5-19 13:00

應該是將軍澳站6:40上車, 調景嶺維景灣畔6:45, 尾站調景嶺都會駅6:50, 回到學校7:10-15分.

原帖由 蕉媽 於 10-5-19 12:40 發表

icic, 咁你知唔知仲會dull去邊呢? 如果調景嶺6:40上車, 咁應該仲要遊花園先至會dull到成7:20先返到學校

作者: pionyoung    時間: 10-5-19 13:45

Hi 蕉媽,

想問東港城係頭站, 咁仲會兜去邊? 返到學校幾多點? 同放學係咪都係頭站落車?

原帖由 蕉媽 於 10-5-18 14:51 發表

作者: 蕉媽    時間: 10-5-19 15:58

原帖由 pionyoung 於 10-5-19 13:45 發表
Hi 蕉媽,

想問東港城係頭站, 咁仲會兜去邊? 返到學校幾多點? 同放學係咪都係頭站落車?

想問東港城係頭站, 咁仲會兜去邊? -- 我唔太清楚, 不過頭先有個媽咪答左

同放學係咪都係頭站落車?  -- no, 好唔公平, 都係尾站落, 司機話無得改, 我都投訴無門
作者: VILLAGE304    時間: 10-5-19 17:43

GOODMAMA2003,

可否email給我, 我打去學校問, 他說要9月初才有校車路線通知. 我8要初要搬啦.

感激!

原帖由 goodmama2003 於 10-1-18 12:39 發表

hi, 我在這裡找到你的e-mail. 我己sent 給你, 請查收.

作者: shwamy    時間: 10-5-20 11:15

In fact, there is no bus route for all districts.  All the information I got is from the bus company only.
You could ask the school office to give you the phone number of the required route.  It is because different districts are operated by different buses.
However, when you phone the APS offfice, you have to show you will insistenly, otherwise they will only ask you to wait until the Parents' Conference.
作者: 金毛B媽    時間: 10-5-20 14:36

請問宣小學科是用中文教, 定英文教呢, 例如 Maths , science,
作者: 3b    時間: 10-5-20 17:17

原帖由 金毛B媽 於 10-5-20 14:36 發表
請問宣小學科是用中文教, 定英文教呢, 例如 Maths , science,

只有英文及SCIENE用英語教授, 其他都是用中文教.

作者: 金毛B媽    時間: 10-5-20 17:25

原帖由 3b 於 10-5-20 17:17 發表

只有英文及SCIENE用英語教授, 其他都是用中文教.

唔該晒
作者: haloha818    時間: 10-5-25 22:42

12/6辨理小一註冊事宜,記得帶支票簿同帶約$1000cash(買校服、書包等)
作者: pionyoung    時間: 10-5-26 00:35

Hi haloha818,

請問辨理小一註冊事宜通常係上午定下午?

原帖由 haloha818 於 10-5-25 22:42 發表
12/6辨理小一註冊事宜,記得帶支票簿同帶約$1000cash(買校服、書包等)

作者: haloha818    時間: 10-5-26 07:03

Pionyoung:

以往都係上午,正常會9-12a.m.,大約攪一個鐘度,記得帶埋小朋友,因為可以試埋校服,當日約需用$7-8000,包括九月學費$2130、小一預備班$2300、買書over$2000(全年用)、買校服、買書包(可買可唔買),記得8/6前fax張回條返學校呀!
作者: shwamy    時間: 10-5-26 09:19

預備班是否每個小一生都可以有機會讀的呢?  在註冊信上提到預備班名額有限,先到先得,大家都在12/6註冊,是否要排頭位,才有機會報到預備班。
作者: haloha818    時間: 10-5-26 09:44

基本上你肯讀就有位,有錢唔搵咩?都係搵學校老師教啫,我唸唔需要排頭位,封信都要家長覆參唔參加預備班,學校已有記錄,12/6剩係交錢就得
作者: yanni-ma    時間: 10-5-26 09:54

預備班係咪一定要參加? 成個月咁長時間, 我一早已跟小朋友報名暑假活動,還有些平日學緊的課程! 仲有會去旅行!  點算呢? 如果唔學學校會唔會唔鍾意? 或者開學跟不上的呢? 有無人知道?
作者: haloha818    時間: 10-5-26 10:11

唔係一定要參加亦唔會開學跟唔上,小一有幾深吖,當然預備班係會教小一小小課程內容,其實都係俾小朋友習慣上小一o既生活,每日三個鐘,有中、英、數、運動、art等,小朋友都好開心架,又可以識到同學仔、老師、熟習環境,我覺得都抵玩呀!
作者: yanni-ma    時間: 10-5-26 11:45

原帖由 haloha818 於 10-5-26 10:11 發表
唔係一定要參加亦唔會開學跟唔上,小一有幾深吖,當然預備班係會教小一小小課程內容,其實都係俾小朋友習慣上小一o既生活,每日三個鐘,有中、英、數、運動、art等,小朋友都好開心架,又可以識到同學仔、老師、熟習環境,我覺得都抵 ...

唔該晒你!
當中如果要請假又得唔得呢? 可能有一至兩個星期要請!會唔會好過份?
作者: haloha818    時間: 10-5-26 12:35

咁不如唔好side錢啦,返得兩個禮拜,學校實問點解,費事俾學校一個唔好o既印象啦
作者: EggBB    時間: 10-5-30 16:37

請問小一預備班由幾月幾日開始?至幾時完結?

6月12日幾點開始註册?

Thanks.
作者: haloha818    時間: 10-5-30 23:34

較早前封confirm信有寫架,12/6應該9-12啩,不過一定係朝早
作者: shwamy    時間: 10-6-7 16:11

see all of you on 12/6! A great challenge for kids and us....
Gods bless us!
作者: 奀皮仔    時間: 10-6-7 21:04

請問宣道每個學期有冇排名次 ?
Thanks!
作者: haloha818    時間: 10-6-7 21:17

剩係排頭十名
作者: 金毛B媽    時間: 10-6-8 13:08

原帖由 haloha818 於 10-6-7 21:17 發表
剩係排頭十名

請問有無全班名次呢 ?
作者: haloha818    時間: 10-6-8 13:28

每班排頭十名每級排頭三名。

九月學費加咗價,每月$3285
作者: nabi    時間: 10-6-9 12:26     標題: 回覆 1# haloha818 的文章

小一有書單了嗎?
Want to sell my books with
60% off 四折
作者: nabi    時間: 10-6-9 12:27     標題: 回覆 1# haloha818 的文章

小一有書單了嗎?
Want to sell my books with
60% off 四折
作者: haloha818    時間: 10-6-9 12:55

呢兩日會收到信,學校話8/6寄出
作者: 奀皮仔    時間: 10-6-9 20:17

已決定唔讀被派的津校, 仲駛唔駛去註冊 ?
作者: 金毛B媽    時間: 10-6-10 10:34

昨日收到宣小信, 信中提到 8月27日小一適應日, 我們一家剛好去了旅行, 請問如果唔返, 有無問題呢 ?

之前問了幾時是暑期班, 夾岩了時間才買機票去旅行, 點知, 都仲有一日是上不到

作者: goodmama2003    時間: 10-6-10 14:13

作者: 奀皮仔    時間: 10-6-10 20:15

Thanks!

原帖由 goodmama2003 於 10-6-10 14:13 發表

你己不讀那津校, 就不用去注卌了.

作者: filleul    時間: 10-6-11 12:09

如果沒記錯,上年的小一適應日,小朋友會分班跟隨老師/班主任認識和熟習學校的環境,和在學校裏應注意的事項。

而同時家長會被安排到禮堂聽迎新講座,主要介紹學校的理念,方針和要求和開學要注意和辦理的事項,例如要爲小朋友準備的物品,亦會介紹不同學科老師和主任等,及學校教學簡介等,學校內聯網的應用(因日後繳費和學校通告都是在學校的內聯網上處理)

有關資料繁多,新生家長最好能出席,不過如果你真的不能到,或跟校務處聯繫,看看能否取得當天講座的handout,因我記得當日派發了一叠關于講座內容的資料。

原帖由 金毛B媽 於 10-6-10 10:34 發表
昨日收到宣小信, 信中提到 8月27日小一適應日, 我們一家剛好去了旅行, 請問如果唔返, 有無問題呢 ?

之前問了幾時是暑期班, 夾岩了時間才買機票去旅行, 點知, 都仲有一日是上不到 ...

作者: 金毛B媽    時間: 10-6-11 13:41

原帖由 filleul 於 10-6-11 12:09 發表
如果沒記錯,上年的小一適應日,小朋友會分班跟隨老師/班主任認識和熟習學校的環境,和在學校裏應注意的事項。

而同時家長會被安排到禮堂聽迎新講座,主要介紹學校的理念,方針和要求和開學要注意和辦理的事項,例如要爲小朋友 ...

人算不如天算....我都好想參加呀
作者: filleul    時間: 10-6-11 14:50

Don't worry, 如果你真的不能出席,日後有什麽疑问,我相信班主任会樂意帮忙,同时呢度的BK宣小家長都非常守望相助的!!:D :D

不過都建議你紧记要同学校取得迎新注意事项的handout,因有些项目可能需在開学初期盡快辦妥!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-11 13:41 發表

人算不如天算....我都好想參加呀

作者: 金毛B媽    時間: 10-6-11 17:13

原帖由 filleul 於 10-6-11 14:50 發表
Don't worry, 如果你真的不能出席,日後有什麽疑问,我相信班主任会樂意帮忙,同时呢度的BK宣小家長都非常守望相助的!!:D :D

不過都建議你紧记要同学校取得迎新注意事项的handout,因有些项目可能需在開学初期盡快辦妥!!

...

唔該晒你呢, 我都相信宣小家長是守望相助的
作者: pionyoung    時間: 10-6-13 18:17

昨天已經註冊了, 仲問埋校車的時間. 校車公司話東港城6:30上車. 我就問係咪頭站上車, 尾站落車 (因之前問過蕉媽), 校車公司話今年改咗, 會係頭站上車, 頭站落車. 但上車時間冇得改遲 d.
作者: double    時間: 10-6-14 00:13

小一適應日, 我公司都一定請唔到假, 要老公去啦! 到時希望佢攪得掂啦!
原帖由 金毛B媽 於 10-6-11 17:13 發表

唔該晒你呢, 我都相信宣小家長是守望相助的

作者: Sammy媽媽    時間: 10-6-14 00:40

各位家長:
你們好! 打個招呼先!
註冊當日秩序良好很有系統,而且職員態度好好,有好多職員.我估有些是老師?!她們很有禮貌,在過程中我出現了些問題,她們都很有耐性地協助,感覺小朋友在這裡學習會好有安全感!
大家日後要互相守望呀!
作者: haloha818    時間: 10-6-14 07:46

老師們個個都肯幫手,家長可以放心!
作者: TKTL    時間: 10-6-14 09:45

Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class.

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 July 2010 and ask the teacher?

作者: filleul    時間: 10-6-14 10:38

Normally newcomers will get to know which class they are going to on the first day of school. However existing students could check their class on the school intranet earlier.

But as far as I know, there are cases of twin siblings in APS and usually they are allocated in different classes.

However, you may inform the school of your situation if you wish but I think they may have noted your case during the application/admission.

原帖由 TKTL 於 10-6-14 09:45 發表
Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class.

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 J ...

作者: haloha818    時間: 10-6-14 13:40

TKTL:
大約到八月最後一個星期先會post上網
作者: TKTL    時間: 10-6-14 15:20

Thanks a lot.
作者: 金毛B媽    時間: 10-6-14 17:14

星期6, 買了書, 發覺有好多補充作業, 請問是否老師教完, 才做呢 ?

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀
作者: filleul    時間: 10-6-14 17:34

補充作業是日常功課的一部分,其實唔算多,一般都是每科每週做一至两個练习,有时会安排在周末後才交。你可以看看課本附带的作業其實很简略,根本不足应付测考所需。

事实上,家长都可能会自行在坊间買補充練习作温习之用,但内容可能较简单亦未必配合学校的程度和課程,而学校選取的都是较贴近課程和学校程度,讓小朋友熟悉测考的模式。

但不用担心,低年班每天的功課量其實也不是很多,平均都是三至四样,一般都是抄词语(5-6组)和工作纸等,肯坐定定乖乖做,半小时至最多一個钟就咩都做完。

原帖由 金毛B媽 於 10-6-14 17:14 發表
星期6, 買了書, 發覺有好多補充作業, 請問是否老師教完, 才做呢 ?

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀mouth:" />

作者: filleul    時間: 10-6-14 17:36

那41本書是全年分两個学期用的,有些更会延续到小二上学期初用的!!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-14 17:14 發表

Total , 有41 本書+作業, 好似好多咁呀mouth:" />

作者: ilym    時間: 10-6-14 17:49

大家好! 我都買左書, 想問吓英文係用?書, 我見只有英文作業

迎新日既樂器導師面試係點樣面試, 點樣決定小朋友適合學邊種樂器, 須唔須要準備?

Thanks!

原帖由 filleul 於 10-6-14 17:36 發表
那41本書是全年分两個学期用的,有些更会延续到小二上学期初用的!!!

作者: nabi    時間: 10-6-14 23:14

"Anyone know when will the school allocate the students to different classes? As I don't want my twin sons to study in the same class."

There are quite a lot of twins.  Don't worry, they are allocated into different classes each year.
作者: double    時間: 10-6-15 00:14

我都好想知樂器導師點樣決定小朋友適合邊種樂器, 駛唔駛而家介紹下D樂器比小朋友認識?

原帖由 ilym 於 10-6-14 17:49 發表
大家好! 我都買左書, 想問吓英文係用?書, 我見只有英文作業

迎新日既樂器導師面試係點樣面試, 點樣決定小朋友適合學邊種樂器, 須唔須要準備?

Thanks!

...

作者: Sammy媽媽    時間: 10-6-15 00:48

原帖由 double 於 10-6-15 00:14 發表
我都好想知樂器導師點樣決定小朋友適合邊種樂器, 駛唔駛而家介紹下D樂器比小朋友認識?

有所同感!
作者: filleul    時間: 10-6-15 10:19

事實上我也不知道樂器面試是怎樣進行,因家長不會陪同小朋友面試,不過據我的小朋友講,導師先將有學過/學緊/沒有學過樂器的小朋友分組,亦會問他們喜歡什麽樂器,我估計導師會按小朋友的興趣,體型,特質等安排樂器。基本上,宣小的樂器訓練分管樂,弦樂和敲擊樂。

如果小朋友本身已經學緊某一種樂器(但鋼琴是不計的!),幷已有一段時間的訓練/或已達某一程度,可嘗試跟老師安排,能否繼續學這種樂器,你可以選擇跟從學校的導師,亦可繼續跟隨本身學開的琴行/私人導師。一般學校安排的小組訓練相對較坊間便宜,導師質素也有保證,不過都是家長的個人選擇。

但如果本身沒有學開任何樂器,我個人意見,就不用太刻意催迫或勉强小朋友開始學樂器,事實上,假如你真的不喜歡學校分配的樂器,你可以嘗試跟學校商量,能否轉另一種樂器,但學校是不鼓勵這樣做,除非有充分的理由。

我建議家長可趁暑假帶小朋友到琴行認識不同的樂器,從中瞭解他們的興趣,也可讓他們觸摸感受一下各種樂器的特質,至少他們對管樂,弦樂和敲擊樂有一些概念!

Thanks!

...

作者: 金毛B媽    時間: 10-6-15 10:54

原帖由 filleul 於 10-6-15 10:19 發表
事實上我也不知道樂器面試是怎樣進行,因家長不會陪同小朋友面試,不過據我的小朋友講,導師先將有學過/學緊/沒有學過樂器的小朋友分組,亦會問他們喜歡什麽樂器,我估計導師會按小朋友的興趣,體型,特質等安排樂器。基本上,宣小的 ...

上次我帶阿仔去睇 Peter & the wolf , 佢睇完後, 話要學弦樂, 仲話要係中提琴, 好攪笑....唔知點解佢要揀中提琴 ( 我反而擔心佢細粒, handle 唔到中提琴 )
作者: filleul    時間: 10-6-15 11:34

英文科是以“theme basis” 授課,例如用食物,颜色,数字,衣服作为教学单元,而不是按書去教,学校会按每一单元编制工作纸,同时亦有reader(故事書)配合每一单元,此外亦有phonics,grammar practice,comprehension,guided writing等,主要是以工作纸形式。

其实中英数三個主科很多时都是以工作纸形式作为家課和练习,所以在開学初,老师都会要求家长为小朋友预備folder储存工作纸,因测验考试都是围绕工作纸的範圍。

Thanks!

...

作者: filleul    時間: 10-6-15 11:37

你的小朋友很有大志呢!!!我女女的同学是学中提琴,但初開始学时,是先拉小提琴,掌握好後才拉中提琴。

不用担心,相信音樂导师会为你的小朋友安排适合的樂器!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-15 10:54 發表

上次我帶阿仔去睇 Peter & the wolf , 佢睇完後, 話要學弦樂, 仲話要係中提琴, 好攪笑....唔知點解佢要揀中提琴 ( 我反而擔心佢細粒, handle 唔到中提琴 )

作者: 金毛B媽    時間: 10-6-15 13:37

原帖由 filleul 於 10-6-15 11:37 發表
你的小朋友很有大志呢!!!我女女的同学是学中提琴,但初開始学时,是先拉小提琴,掌握好後才拉中提琴。

不用担心,相信音樂导师会为你的小朋友安排适合的樂器!!

...

你過獎了, 不是有大志, 我估計他求其找一樣樂器

請問, 是否老師先叫小朋友學小提琴先, 才學中提琴 ?  可否幫我問一問你囡囡同學仔呢
作者: filleul    時間: 10-6-15 15:10

她的同学本身是拣選学中提琴,但导师一開頭不是叫她即刻買中提琴来学,而是先学拉小提琴,掌握好技巧之後,再进而拉中提琴,sorry,好似講得好混亂,希望你明我講紧咩啦!!

学弦樂要掌握得好,真的要花时间练习和下苦功(不过学任何樂器也是一样!)在宣小弦樂團的竞争也很大,獲选拔入樂團的小朋友真的要很“劲”!!

其实正如校长所講,训练小朋友学樂器,除了培养他们对音樂的兴趣和修养外,同时也是训练他们的专注力和恒心,所以学校都鼓励小朋友学樂器要持之以恒,不要中途放弃!!

原帖由 金毛B媽 於 10-6-15 13:37 發表

你過獎了, 不是有大志, 我估計他求其找一樣樂器

請問, 是否老師先叫小朋友學小提琴先, 才學中提琴 ?  可否幫我問一問你囡囡同學仔呢

作者: double    時間: 10-7-11 01:45

TKTL:
我都想我對TWINS 不是同一班, 想問下你你結果有冇打去學校度提出要求, 還是等24/7 才講呢?

原帖由 TKTL 於 10-6-14 09:45 發表

Shall I phone the school administration office or wait unit 24 J ...

作者: double    時間: 10-7-11 01:46

另外想問下有冇人知道宣小有冇分班試呢?
作者: haloha818    時間: 10-7-11 08:30

原帖由 double 於 10-7-11 01:46 發表
另外想問下有冇人知道宣小有冇分班試呢?

無分班試
作者: nabi    時間: 10-7-11 12:12     標題: 回覆 1# haloha818 的文章

They never put twins in the same class!
作者: double    時間: 10-7-12 00:09

但聽講好似舊年用PHONICS 分班, 係咪呢?
原帖由 haloha818 於 10-7-11 08:30 發表

無分班試

作者: double    時間: 10-7-12 00:10

咁係咪唔駛request 都得?
原帖由 nabi 於 10-7-11 12:12 發表
They never put twins in the same class!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5