教育王國

標題: 91區小學排名 [打印本頁]

作者: Jocheng    時間: 10-1-15 09:22     標題: 91區小學排名

我地屬91區,如小朋友屬于傳統型,性格就聰明好動,但都會專心聽書。應該怎樣排小學名次好啊?
作者: joeymak    時間: 10-1-15 10:07     標題: 回覆 1# Jocheng 的文章

hi, jocheng
我個女同你小朋友都好像,我的排行如下比d意見呀!!
1) 沙呂
2) 蕭漢森
3) 胡上
其他比D意見呀!!
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-15 12:50

您係想要學校的名次 ? 還是suggest 簡校的排位 ? 唔同架呵

example, 1呂沙呂/培基都係學校排名頭3位o廿講, 但如簡學校o廿排 第1/2/3志願, 又好鬼危險

如屬活潑好動, 都肯做功課
我會 簡沙呂, 梁小

原帖由 Jocheng 於 10-1-15 09:22 發表
我地屬91區,如小朋友屬于傳統型,性格就聰明好動,但都會專心聽書。應該怎樣排小學名次好啊?

作者: 叉雞飯    時間: 10-1-15 12:53

胡上放第3 ?  
個人覺得保記小學好谷, 蕭小會唔會谷谷地 ? 我喜歡梁小多d, 朋友的2個係樹讀, 都覺得好開心.

原帖由 joeymak 於 10-1-15 10:07 發表
hi, jocheng
我個女同你小朋友都好像,我的排行如下比d意見呀!!
1) 沙呂
2) 蕭漢森
3) 胡上
其他比D意見呀!!

作者: joeymak    時間: 10-1-15 14:23

其實我首輪入表"培基"但衰在....
另外這三間是我較心儀
正如你所講再擺佢"培基"排 第1/2/3志願, 又好鬼危險,
因阿女唔係讀沙田區幼稚園所以老師又比唔到意見,好煩呀!!

原帖由 叉雞飯 於 10-1-15 12:53 發表
胡上放第3 ?  
個人覺得保記小學好谷, 蕭小會唔會谷谷地 ? 我喜歡梁小多d, 朋友的2個係樹讀, 都覺得好開心.

作者: 叉雞飯    時間: 10-1-15 16:18

唔好煩唔好煩, 點幫到您呢 ? 我係沙田友麻

if 您1st round 入表培基, 您2nd round 唔簡佢1st, 有無得叩門呢 ? 您要考慮埋呢樣, o廿間間都要 1 1 1 簡先叩得
您問問培基, if 您有份玩大抽獎, if 唔放佢11 有無得叩, 而沙呂好似又係要1 1 , 真係頭痕
即使您唔簡番培基1, 簡沙呂, 都差唔多啦, 只是沙呂位多d, 命中率大ddd

如我係您case, 我諗我會培基, 胡上, 蕭小o廿排

原帖由 joeymak 於 10-1-15 14:23 發表
其實我首輪入表"培基"但衰在....
另外這三間是我較心儀
正如你所講再擺佢"培基"排 第1/2/3志願, 又好鬼危險,
因阿女唔係讀沙田區幼稚園所以老師又比唔到意見,好煩呀!!

...

作者: joeymak    時間: 10-1-15 17:38

我老公都話2nd round 簡佢"培基"1st
阿女屬活潑好動, 麻麻地肯做功課,不專心...總是覺得佢麻麻地: (
請教91區中16間怎排好??
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-15 18:32

我女都係o廿架, 個個都差唔多啦
難道您見過有d細路同阿媽講 "媽媽, 我要做功課, 溫書, 請您唔好嘈我, 唔好同我玩呀, 我非常喜歡串字同做練習啦........" 嗱我就未見過囉, 阿媽一行轉背  心就飛到9哩遠 啦

我係88區, 頭圍入了91席, 唔洗抽獎, thanks god.

如您唔限培基沙呂, 我會簡胡上-1, 梁小-2, just my option

原帖由 joeymak 於 10-1-15 17:38 發表
我老公都話2nd round 簡佢"培基"1st
阿女屬活潑好動, 麻麻地肯做功課,不專心...總是覺得佢麻麻地: (
請教91區中16間怎排好??

作者: SandyCPS    時間: 10-1-16 23:58

各位家長,

我囝囝都是活潑好動型,老師話佢坐定定上分組課(如英文listening/oral)等時就不夠專心;但評語佢參加主題教學活動時,就有分析力、與小朋友一起討論。

做功課都ok啦,因為而家返全日,o係學校做晒d功課先返。只有假期功課好少,都好肯做,因為少。

最鍾要做d找出不同練習、連線等,而寫字則一般啦!每次寫1-2行都ok,太多就唔鍾意要分開做咁law.

而我心儀的是
1) 沙呂小
2) 培基
3) 廣源循道小學/一呂小

咁樣揀啱唔啱呢?
首一、二間會唔會太hit難入?
唔知沙呂小會唔會多功課?我鍾意佢活動教學,同埋除左學業外很重視其他全人發展。

請大家都比d意見。

SandyCPS
作者: selina1109    時間: 10-1-17 18:28

我個仔讀帝堡城啟思。本來我咁簡
但同老師傾,可以進取少少。

第1沙呂(老公鍾意)
第2梁小(因升英中唔錯)
第3胡上(因近屋企,升英中唔錯)

現改
第1沙呂
第2胡上
第3朱正賢
作者: hellowinn    時間: 10-1-17 22:20

請問(梁小)是哪一間小學?
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-17 22:35

sandy cps
一呂放3 好進取下wor, 您有私小打底 ?

selina,
朱小放3, 似乎好似晒晒地個3位wor.朱小都超
人爭下wor. o廿您現在的choice會放梁小係4 ?

原帖由 SandyCPS 於 10-1-16 23:58 發表
各位家長,

我囝囝都是活潑好動型,老師話佢坐定定上分組課(如英文listening/oral)等時就不夠專心;但評語佢參加主題教學活動時,就有分析力、與小朋友一起討論。

做功課都ok啦,因為而家返全日,o係學校做晒d功課先返。只有假 ...

作者: Jocheng    時間: 10-1-18 09:54

請問沙呂同一呂有什麽分別啊?邊間功課多些?是否有很多要父母一起做的project?
關于大抽獎的戰略我一點都唔曉啊,如果我心目中幾間是:胡上、一呂、沙呂是否應將他們放在前一二三位?保記果兩間我沒idea, 培基又聽講學生普遍英文程度差。有媽媽話梁小都幾好,但我找不到升英文中學的比例,有沒人知梁小如何啊?91區總共16間,基本上除左我心儀果3間,跟住落去果13間我完全唔識點排落去,這個星期就要交表啦,我很焦急啊,請沙田友多多指教啊。
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-18 10:26

沙呂同1呂分別, 相信好多人都問過
沙呂功課知道會較輕鬆, 因身邊有這2所學生的小一生朋友
大抽獎策略,聽過講坐if 您係簡本區學校做甲一, if 您只想讀詰間 咪甲2 甲3 blank
除非您甲1甲2甲3 是但一間無所謂
培基, 一呂, 沙呂是沙田88+89+91 焦點小學, 3間唔放第1無乜機會wor

您check pm 呀, 我pm 左比您

原帖由 Jocheng 於 10-1-18 09:54 發表
請問沙呂同一呂有什麽分別啊?邊間功課多些?是否有很多要父母一起做的project?
關于大抽獎的戰略我一點都唔曉啊,如果我心目中幾間是:胡上、一呂、沙呂是否應將他們放在前一二三位?保記果兩間我沒idea, 培基又聽講學生普遍 ...

作者: Jocheng    時間: 10-1-18 13:17     標題: 回覆 14# 叉雞飯 的文章

培基, 一呂, 沙呂都是91的
作者: ChioMaMa    時間: 10-1-18 13:33

我覺得活潑型的小朋友讀培基可能辛苦d, 沙呂好D!!

原帖由 SandyCPS 於 10-1-16 23:58 發表
各位家長,

做功課都ok啦,因為而家返全日,o係學校做晒d功課先返。只有假 ...

作者: slau    時間: 10-1-18 13:41

正考慮放胡上在乙二,機會是否很細
另外,也考慮梁小或蕭小,可否評論下這兩間學校?見梁小大抽獎比蕭小有較多位,是否這代表梁小一般?

那主風或廣源循道呢?
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-18 14:39

是呀, 一定知啦, 但您可知幾多88 89 網的mama 甘願一博5% 機會呵

原帖由 Jocheng 於 10-1-18 13:17 發表
培基, 一呂, 沙呂都是91的

作者: eeec6    時間: 10-1-18 15:40

各位家長,

我1st round 入表朱小, 結果入唔到

現大抽獎會揀
1.朱小
2.蕭小

不過第三志願已經唔知揀咩好?? 如果甘會唔會好危險呢?? 比個一些意見好嗎??
作者: AndyMah    時間: 10-1-18 15:42

想問下大家點排第4-6位呀?
話就話有16間學校, 但都好似無乜選揀,
因太多學校唔放佢地第一就差唔多入唔到咁滯, 所以都幾難填呀!
作者: AndyMah    時間: 10-1-18 15:44

原帖由 eeec6 於 10-1-18 15:40 發表
各位家長,

現大抽獎會揀
1.朱小
2.蕭小

不過第三志願已經唔知揀咩好?? 如果甘會唔會好危險呢?? 比個一些意見好嗎?? ...

我都係第3開始都唔知填咩好喇! 真頭痕
作者: selina1109    時間: 10-1-18 21:39     標題: 回覆 10# selina1109 的文章

我聽過朱正賢一定要排第一先考慮。
不過我都係博大抽獎入。唔得都唔緊要。
作者: eeec6    時間: 10-1-19 10:19

原帖由 selina1109 於 10-1-18 21:39 發表

係丫, 個時我第一次自行分配個時交表比朱小,個位老師都話我地揀返佢第一志願,叩門先會見你,所以而家一定要揀朱小第一位。

另想請問大家知唔知胡上你乙明村個間還是第一城得寶街個間, 同埋上午校好D定下午校好D呢??
作者: slau    時間: 10-1-19 12:30

正考慮二/三位學校...
梁小及蕭小無論在校風, 成績,學生品格上那間比較優勝?
請各家長賜教
作者: joeymak    時間: 10-1-19 13:54     標題: 回覆 1# slau 的文章

hihi everybody 同老公傾完我地1-5位如下各位媽咪比d意見呀....
1) 培基
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 朱小
作者: joeymak    時間: 10-1-19 14:04

原帖由 slau 於 10-1-19 12:30 發表
請各家長賜教

本人覺得其實梁小較高一線,但蕭小較合適小女故我先排蕭小
作者: eeec6    時間: 10-1-19 14:08

原帖由 joeymak 於 10-1-19 13:54 發表
hihi everybody 同老公傾完我地1-5位如下各位媽咪比d意見呀....
1) 培基
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 朱小

請問知唔知胡上好d定胡下好d呀??
作者: joeymak    時間: 10-1-19 14:12

原帖由 eeec6 於 10-1-19 10:19 發表

係丫, 個時我第一次自行分配個時交表比朱小,個位老師都話我地揀返佢第一志願,叩門先會見你,所以而家一定要揀朱小第一位。

另想請問大家知唔知胡上你乙明村個間還是第一城得寶街個間, 同埋上午校好D定下午校好D呢? ...

胡上 = 第一城
胡下 = 乙明
大多數人話胡上好d呀!!
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-19 14:25

朱小排第5, 機會= 0 , 我會再放佢後d算, 唔好晒左個好位, 我想我會排番循道上來
我個人就like 梁小so
1)培 2) 胡上 3 ) 梁小 4)蕭小 5)循道

今年胡上轉全日, 一定睇高一線, 放佢第1的人也大有人在, 以上排法, 係進取型, 要留意係您的(1) 已非常進取
so再穩陣d, 放梁係2, 其實梁小一d都唔差, 今年都成為不少91 人的2/3 選擇

原帖由 joeymak 於 10-1-19 13:54 發表
1) 培基
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 朱小

作者: joeymak    時間: 10-1-19 14:37

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 14:25 發表
朱小排第5, 機會= 0 , 我會再放佢後d算, 唔好晒左個好位, 我想我會排番循道上來

循道好咩?現我放佢向第9呀....你首倫入在邊呀??
作者: eeec6    時間: 10-1-19 14:38

今年胡上轉全日, 一定睇高一線, 放佢第1的人也大有人在, 以上排法, 係進 ...

甘如果我揀
1)朱小
2) 梁小
3) 胡上
4) 蕭小
5) 主風

大家覺得我會唔會好危險呢??
作者: eeec6    時間: 10-1-19 14:40

原帖由 joeymak 於 10-1-19 14:12 發表

胡上 = 第一城
胡下 = 乙明
大多數人話胡上好d呀!!

Thanks!因為我不太認識沙田的小學
作者: joeymak    時間: 10-1-19 14:50

今年胡上轉全日, 一定睇高一線, 放佢第1的人也大有人在, 以上排法, 係進 ...

** 因為我不太認識沙田的小學, frist round 已錯(實在太熱門),但佢始終是好學校現唯有博一博
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-19 14:58

唔係呀, 穩中求勝, 學校的位數見下
呢個排法係好穩重了, 但我個人會簡主風4  蕭5, 因為主有宗教, 配合我的宗教
進取一點, 您可諗 3同2調轉, 博唔博真係見仁見智
正所謂"好易中, 好易中, 好易買餐餸"

原帖由 eeec6 於 10-1-19 14:38 發表

甘如果我揀
1)朱小  56
2) 梁小  89
3) 胡上  56  
4) 蕭小 50   
5) 主風  60  

作者: bonniebee    時間: 10-1-19 15:05

我是培基四年級家長,我認為培基d老師較懶,連功課都懶出,懶改,由九月至今,英作只作得兩份,(十月頭和十二月初)至今仍未批改!! 大半年中英數科加埋的工作紙不足2cm !!

唸住讀培基必須願意自己教課文及追課程,否則必墊底!!我一星期個囡要補足六日,才能排在中間位置,其他同學大都勁補!!!!當然有一部份小朋友根底好、較聰明及家庭資源更佳,這類學生才能排在前矛。

培基教得淺、做得少、考得深,成績由哪裡來?? 必然是家長!!

加上就算五六年級的精英班(全級頭30名)的成績表都會有唔合格,(d卷真係出得好離譜),何來叩門呀!!!
作者: cantona888    時間: 10-1-19 15:05

甘如果我揀
1)朱小
2) 梁小
3) 胡上
4) 蕭小
5) 主風

除梁小外,其他學校都自行收足,證明都幾熱門,
朱小正如我所知,130人自行入表,收60,除去跨區
及沒去注冊,再無其他人選朱小第一志願的話,入朱
小機會很大。。。good luck!

作者: eeec6    時間: 10-1-19 15:07

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 14:58 發表
唔係呀, 穩中求勝, 學校的位數見下
呢個排法係好穩重了, 但我個人會簡主風4  蕭5, 因為主有宗教, 配合我的宗教
進取一點, 您可諗 3同2調轉, 博唔博真係見仁見智
正所謂"好易中, 好易中, 好易買餐餸"

...

叉雞飯 ,

多謝你寶貴既意見呀。Thanks!
作者: joeymak    時間: 10-1-19 15:12

原帖由 bonniebee 於 10-1-19 15:05 發表
我是培基四年級家長,我認為培基d老師較懶,連功課都懶出,懶改,由九月至今,英作只作得兩份,(十月頭和十二月初)至今仍未批改!! 大半年中英數科加埋的工作紙不足2cm !!

唸住讀培基必須願意自己教課文及追課程,否則必墊底!!我一 ...

好驚呀!!!今晚同老公傾傾先.....
作者: eeec6    時間: 10-1-19 15:13

原帖由 cantona888 於 10-1-19 15:05 發表

入朱小機會很大!good luck!

多謝你丫, 因為那天收到教育局封信,我都有D擔心,因為朱小剩下56個學位(連沙呂學位都多過朱小), 都唔知有無我份, 而家大抽獎呢D係講彩數, 如果no.前一定入得到, no.後都唔知有無機會, 所以而家好煩惱, 希望大家給我多一些寶貴既意見。
作者: DD仔    時間: 10-1-19 15:13

I also live in 91 district.  May I ask the following questions:
a. Regarding secondary school allocation, is 梁小 better than 萧小?how about teaching quality? school atmosphere? which one has more workload?
b. I have checked 萧小's website.  It has a swimming pool. very good.
c. heard that 胡小 is very demanding. even worse than LMC. true?
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-19 15:15

傻啦, 計% 架麻, 沙呂多位, 爭的人也遠教爭朱小的多, 畢竟名氣大麻
為您的朱小堅持信念, 滿有信心吧

原帖由 eeec6 於 10-1-19 15:13 發表

多謝你丫, 因為那天收到教育局封信,我都有D擔心,因為朱小剩下56個學位(連沙呂學位都多過朱小), 都唔知有無我份, 而家大抽獎呢D係講彩數, 如果no.前一定入得到, no.後都唔知有無機會, 所以而家好煩惱, 希望大家給我 ...

作者: joeymak    時間: 10-1-19 15:18

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 15:15 發表
傻啦, 計% 架麻, 沙呂多位, 爭的人也遠教爭朱小的多, 畢竟名氣大麻

有無人可講講"培基"呀???
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-19 15:26

as per my relative advised, her sons study in "LEUNG".  they are so enjoy their school life.  Then for the secondary school issue, both of them w/o the SS, so cannot talk which one is better.
for my own opinion, I like leung rather than SIU

ALL the gov primary school are also very veryyyyyy demanding.  The point is how much u demand for ur kids, do u think so ?
LMC is a high demanding school, but u can see how's their result ?  so good.  

原帖由 DD仔 於 10-1-19 15:13 發表
I also live in 91 district.  May I ask the following questions:
a. Regarding secondary school allocation, is 梁小 better than 萧小?how about teaching quality? school atmosphere? which one has more work ...

作者: eeec6    時間: 10-1-19 15:51

原帖由 cantona888 於 10-1-19 15:05 發表

小機會很大。。。good luck! ...

多謝你寶貴既意見, 但想問點知多數會入朱小呢?? 其實我第一輪自行分配個時已經入表朱小,結果衰左。
而家大抽獎諗住甲部:第一志願都係朱小,其餘兩個唔揀,而乙部:第一志願都係朱小,機會會唔會大d呢?? 
作者: DD仔    時間: 10-1-19 15:52

Thanks!
If "Leung" has good 校风, teachers, students are good, then it is a good 2nd choice.  Its location is also good. quiet and not in a high density area. but someone said "Leung" cannot fill up their vacancies in the 1st round. this worries me.  It is a good indication whether it is good or not. even "Siu" can fill up all spaces?
"Wu" i heard their discipline is very strict. maybe this is why it can climb to the position "2nd to LMC".

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 15:26 發表
as per my relative advised, her sons study in "LEUNG".  they are so enjoy their school life.  Then for the secondary school issue, both of them w/o the SS, so cannot talk which one is better.
for my o ...

作者: eeec6    時間: 10-1-19 16:01

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 15:15 發表

今日你地比左好多寶貴及重要既意見比我,簡直好似幫我打多支強心針甘丫。。。真係好多謝你地丫。。。大家保持聯絡。
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-19 17:34

點都好, 各位我會為您們祈禱
而呢幾個月也不是乾等待, 係要做晒profolio 預備叩門作最壞打算
我第一round 時已做晒了, 其實最後有無用都好, 過程中我發覺自己了解個女多左, 我要不斷思考佢的長短, 要點樣表達 佢,佢一路d學習路程, 等等......真是好好的一課

做晒到時6月叩門唔洗o廿傍偟
再者呢幾個月也可寫d咭呀, 信呀o廿比您頭號至愛的校長, 有無用都好, 作為家長, 做到呢d on 居野又何仿 ?

作者: eeec6    時間: 10-1-19 17:53

原帖由 叉雞飯 於 10-1-19 17:34 發表
點都好, 各位我會為您們祈禱
而呢幾個月也不是乾等待, 係要做晒profolio 預備叩門作最壞打算
我第一round 時已做晒了, 其實最後有無用都好, 過程中我發覺自己了解個女多左, 我要不斷思考佢的長短, 要點樣present 佢, ...

多謝你既分享呀!!!
作者: slau    時間: 10-1-19 18:01

hi cantona888,

從閣下資料朱小有130人自行入表, 資料來源是從那處收到?不知有沒有其他91區學校的數字?

thanks

小機會很大。。。good luck! ...

作者: slau    時間: 10-1-19 20:24

I also have the same concern...

I am also considering put "Leung" at the second or third position, however, compare with other primary school, "Leung" still got a lot of available seats, is that means they are not as good as the other schools?

原帖由 DD仔 於 10-1-19 15:52 發表
Thanks!
If "Leung" has good 校风, teachers, students are good, then it is a good 2nd choice.  Its location is also good. quiet and not in a high density area. but someone said "Leung" cannot fill up t ...

作者: slau    時間: 10-1-19 20:47

Dear 叉雞飯,

我正15/16唔知應放蕭小還是梁小在第二/三位,知道閣下對梁小評價較高,可否分享原因或梁小的優點?

THANKS

作者: 叉雞飯    時間: 10-1-20 00:10

我個人較喜梁小, 係因為佢係基督教, 數學成績不俗

原帖由 slau 於 10-1-19 20:47 發表
Dear 叉雞飯,

我正15/16唔知應放蕭小還是梁小在第二/三位,知道閣下對梁小評價較高,可否分享原因或梁小的優點?

THANKS

作者: AndyMah    時間: 10-1-20 00:27

請問點樣先知自己個NO. 係前定後呀?
我都係鎖定朱小第一位, 希望有機會做同學仔啦!
另外, 我見梁小有咁多位, 所以都係中間位, 想入呢間應該一D都唔難.

原帖由 eeec6 於 10-1-19 15:13 發表

多謝你丫, 因為那天收到教育局封信,我都有D擔心,因為朱小剩下56個學位(連沙呂學位都多過朱小), 都唔知有無我份, 而家大抽獎呢D係講彩數, 如果no.前一定入得到, no.後都唔知有無機會, 所以而家好煩惱, 希望大家給我 ...

作者: SandyCPS    時間: 10-1-20 01:49

叉雞飯 ,

唔係,其實我想囝囝讀沙呂合適d,囝囝唔單止活潑,仲係好動型。但若入唔到,就想諗下培基同循道。

因為培基校風好,但傳統d。
而循道則小班教學,又唔算谷,應該會好輕鬆。
不過,沙呂小吸引我既係學習同活動都多元化,但係識d家長都話好忙。

應該循道就少d。right?

所以,一呂小又谷又多功課又傳統d,似乎未必適合囝囝。雖然囝囝都好喜歡睇書、閱讀,不過我唔想太多功課。

Sandy

原帖由 叉雞飯 於 10-1-17 22:35 發表
sandy cps
一呂放3 好進取下wor, 您有私小打底 ?

selina,
朱小放3, 似乎好似晒晒地個3位wor.朱小都超
人爭下wor. o廿您現在的choice會放梁小係4 ?

作者: 蘑菇    時間: 10-1-20 09:16

各位媽咪,

想問份FORM係咪甲,乙部都要填哂呢?

原帖由 SandyCPS 於 10-1-20 01:49 發表
叉雞飯 ,

唔係,其實我想囝囝讀沙呂合適d,囝囝唔單止活潑,仲係好動型。但若入唔到,就想諗下培基同循道。

因為培基校風好,但傳統d。
而循道則小班教學,又唔算谷,應該會好輕鬆。
不過,沙呂小吸引我既係學習同活動都多元化,但係 ...

作者: cantona888    時間: 10-1-20 10:03

原帖由 slau 於 10-1-19 18:01 發表
hi cantona888,

從閣下資料朱小有130人自行入表, 資料來源是從那處收到?不知有沒有其他91區學校的數字?

thanks

因為我系自行入表朱小,收左,因為自行派位前所有入表朱小的開了一次家長介紹會。我從貼出來的名單數了一下。從報紙看到沙呂和一呂有300人以上自行入表。
作者: eeec6    時間: 10-1-20 10:43

原帖由 AndyMah 於 10-1-20 00:27 發表
請問點樣先知自己個NO. 係前定後呀?
我都係鎖定朱小第一位, 希望有機會做同學仔啦!
另外, 我見梁小有咁多位, 所以都係中間位, 想入呢間應該一D都唔難.

...

係喎..其實我都唔知,想問一下有無人知道自己個no.係先定後呀????

梁小我會放佢為第三志願, 因為我怕放得太後會入唔到, 不過呢D都屬個人意見。
作者: estherxx    時間: 10-1-20 10:55

作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:01

昨天同老公商量過,結果如下。請大家比d意見我丫。THANKS! 

甲部:
1)朱小
(其餘的兩個唔填)
乙部:
1)朱小
2)胡上
3)梁小
4)蕭小
5)主風
6)沙循
7)胡下
8)祟真
9)田家炳
10)一呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
12)沙呂(因為已經知道無咩機會,所以放後d)
13)培基
14)黃耀南
15)聖華
16)慈航
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-20 11:11

8/9 我會調一調, 14-16 唔填  (個人意見呵)

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:01 發表
昨天同老公商量過,結果如下。請大家比d意見我丫。THANKS! 

甲部:
1)朱小
(其餘的兩個唔填)
乙部:
1)朱小
2)胡上
3)梁小
4)蕭小
5)主風
6)沙循
7)胡下
8)祟真
9)田家炳
13)培基
14) ...

作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:12

原帖由 estherxx 於 10-1-20 10:55 發表
根據上年BK 回應.
梁鉅謬在第三輪(即叩門)時唔使面試都立即收.
可能因為佢唔HIT..沒有人識..
所以都有好多學位剩. 不過間學校唔差的.

我都覺得呢間几好,所以我唔敢放到甘後,因為我怕到時無位,唔知派左去邊樹。甘就弊啦...
作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:14

原帖由 叉雞飯 於 10-1-20 11:11 發表

其實我唔知田家炳OK唔OK,不過我知道祟真D野都几淺,所以我先放到佢甘後..
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-20 11:15

cantona888
恭喜晒

原帖由 cantona888 於 10-1-20 10:03 發表

因為我系自行入表朱小,收左,因為自行派位前所有入表朱小的開了一次家長介紹會。我從貼出來的名單數了一下。從報紙看到沙呂和一呂有300人以上自行入表。 ...

作者: AndyMah    時間: 10-1-20 11:23

我反而唔誓心入唔到梁小, 因為佢仲有成 89個位咁多.

原帖由 eeec6 於 10-1-20 10:43 發表

係喎..其實我都唔知,想問一下有無人知道自己個no.係先定後呀????

梁小我會放佢為第三志願, 因為我怕放得太後會入唔到, 不過呢D都屬個人意見。

作者: AndyMah    時間: 10-1-20 11:30

你咁排基本上去到第3位已經入硬咁滯架喇!
而 7, 8, 9 我會調一調囉, 改為田家炳, 祟真, 胡下.
而14 改為放第10位
一呂, 培基唔放第1 一定無行, 沙呂我估第2位可能都有機會 (因為仲有 62個位)

以上純粹個人意見!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:01 發表

甲部:
1)朱小
(其餘的兩個唔填)
乙部:
1)朱小
2)胡上
3)梁小
4)蕭小
5)主風
6)沙循
7)胡下
8)祟真
9)田家炳
13)培基
14) ...

作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:33

原帖由 叉雞飯 於 10-1-20 11:11 發表

14-16唔填會唔會唔知派左去邊嫁??
作者: AndyMah    時間: 10-1-20 11:35

填埋啦, 就算真係比你派咗呢2間, 你都會去叩門架啦!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:33 發表

14-16唔填會唔會唔知派左去邊嫁??

作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:35

原帖由 AndyMah 於 10-1-20 11:30 發表
而 7, 8, 9 我會調一調囉, 改為田家炳, 祟真, 胡下.
而14 改為放第10位
一呂, 培基唔放第1 一定無行, 沙呂我估第2位可能都有機會 (因為仲有 62個位)

以上純粹個人意見!

...

多謝你的意見!其實我唔知黃耀南係咩學校,所以我放到佢甘後,請問你認唔認識呢間學校呢?? 
作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:37

原帖由 AndyMah 於 10-1-20 11:35 發表
填埋啦, 就算真係比你派咗呢2間, 你都會去叩門架啦!

甘又係,同埋亞女校長都叫我地盡量填曬??唔係怕佢唔知派左你去邊。
作者: eeec6    時間: 10-1-20 11:38

原帖由 AndyMah 於 10-1-20 11:30 發表
而14 改為放第10位

以上純粹個人意見!

...

其實知唔知田家炳係一間點既學校??
作者: AndyMah    時間: 10-1-20 12:06

我對呢間學校知得唔係好多, even 呢間學校好近我屋企.
只知日日朝早見佢地d學生都幾乖, 只知10年8年前好過一段時間, 但唔知點解依家咁少人揀. 可能派位派得唔夠好, 地點又唔好啦! 有聽聞係d學生返學都返得好開心囉!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:35 發表

多謝你的意見!其實我唔知黃耀南係咩學校,所以我放到佢甘後,請問你認唔認識呢間學校呢?? 

作者: AndyMah    時間: 10-1-20 12:08

係呀反正填咗無壞.

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:37 發表

甘又係,同埋亞女校長都叫我地盡量填曬??唔係怕佢唔知派左你去邊。

作者: AndyMah    時間: 10-1-20 12:10

都唔係好知架!
只知佢年年收足學生, 中學派位一般囉!

原帖由 eeec6 於 10-1-20 11:38 發表

其實知唔知田家炳係一間點既學校??

作者: eeec6    時間: 10-1-20 15:07

原帖由 AndyMah 於 10-1-20 12:10 發表
都唔係好知架!
只知佢年年收足學生, 中學派位一般囉!

Oic...Thanks!
作者: bobo2001    時間: 10-1-20 15:34

作者: eeec6    時間: 10-1-20 16:57

原帖由 bobo2001 於 10-1-20 15:34 發表
阿囡係呢間學校讀左幾年了, 老師好有愛心, 今年轉左新校長, 成間學校都積極左好多, 相信仲有好多進步空間.
去學校個website睇睇吧, 你會多d了解呢間學校的.
昨天星島兒童報都有介紹佢地較早前搞的一個活動, 可以參 ...

多謝你既回應丫, 我會多多留意,因為我真對沙田既學校不太認識。Thanks!
作者: EMMA88    時間: 10-1-20 17:16

原帖由 eeec6 於 10-1-18 15:40 發表
各位家長,
現大抽獎會揀
1.朱小
2.蕭小
不過第三志願已經唔知揀咩好?? 如果甘會唔會好危險呢?? 比個一些意見好嗎?? ...

基本上 2間呂小, 培基, 胡上, 朱小....round 1 入吾出不奇, 因太多人.
囡囡當年都入不到胡上.
作者: EMMA88    時間: 10-1-20 17:18

原帖由 selina1109 於 10-1-18 21:39 發表

yes, 我曾經打去問, 聽電話既都幾大口氣下~~
作者: EMMA88    時間: 10-1-20 17:22

原帖由 slau 於 10-1-19 12:30 發表
請各家長賜教

梁小比較多功課, 因為有親戚讀緊.
囡囡同學派到第 6 志願-蕭小(吾明排咁後都入到.)
作者: EMMA88    時間: 10-1-20 17:27

甘如果我揀
1)朱小
2) 梁小
3) 胡上
4) 蕭小
5) 主風

如果你朱小吾中, 一定去硬梁小....
作者: eeec6    時間: 10-1-21 11:25

原帖由 EMMA88 於 10-1-20 17:27 發表

如果你朱小吾中, 一定去硬梁小....

我諗都會係, 不過昨天再同老公商量過將梁小放第4,而蕭小會放第二, 胡上放第三, 大家覺得甘會唔會好d, 因為我同老公都覺得梁小還有甘多學位,不如放d少學位d係前面。
作者: eeec6    時間: 10-1-21 11:28

原帖由 EMMA88 於 10-1-20 17:22 發表

EMMA88,

但蕭小今年得50個學位, 而且10-11年開始實行小班際, 所以如果今年放佢甘後就可能未必入得到了。
作者: eeec6    時間: 10-1-21 11:31

原帖由 EMMA88 於 10-1-20 17:16 發表

基本上 2間呂小, 培基, 胡上, 朱小....round 1 入吾出不奇, 因太多人.
囡囡當年都入不到胡上.

亦都可能有好多學生D哥哥家姐係入面讀,所以更加唔夠人爭。所以我而家好擔心大女今咩學校, 因為佢好影響第時入咩小學。
作者: eeec6    時間: 10-1-21 11:31

原帖由 EMMA88 於 10-1-20 17:22 發表

想請問你囡囡入左咩小學呀??
作者: AndyMah    時間: 10-1-21 11:35

除非你好鐘意蕭小啦, 如果唔係都係將胡上同蕭小對調位置正路D, 相信蕭小唔係咁難入

原帖由 eeec6 於 10-1-21 11:25 發表

我諗都會係, 不過昨天再同老公商量過將梁小放第4,而蕭小會放第二, 胡上放第三, 大家覺得甘會唔會好d, 因為我同老公都覺得梁小還有甘多學位,不如放d少學位d係前面。 ...

作者: eeec6    時間: 10-1-21 11:52

原帖由 AndyMah 於 10-1-21 11:35 發表
除非你好鐘意蕭小啦, 如果唔係都係將胡上同蕭小對調位置正路D, 相信蕭小唔係咁難入

多謝你的回應!

但蕭小會改為小班教育, 相對學位小左, 甘會唔會難入d呢,其實我昨天睇過胡上派中,的確係派得好過蕭小及朱小。但我第1round已經入表朱小,而且覺得朱小D老師好有愛心, 所以我會將朱小作為我第一志願,唔係我怕到時要叩門都無得叩丫。
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-21 12:13

i agree

原帖由 AndyMah 於 10-1-21 11:35 發表

作者: eeec6    時間: 10-1-21 12:39

原帖由 叉雞飯 於 10-1-21 12:13 發表
i agree

其實大家認唔認同揀頭3志願好重要,因為唔係都唔知派左去邊樹??
作者: EMMA88    時間: 10-1-21 12:40

eee6,
我女女round1 入吾到胡上, 係round2入既.
今年胡上轉全日應該更難, 佢round2 位比上2年少, 擺第2都可能要搏.

作者: EMMA88    時間: 10-1-21 12:49

原帖由 eeec6 於 10-1-21 12:39 發表
其實大家認唔認同揀頭3志願好重要,因為唔係都唔知派左去邊樹??

你round1填左朱小, 咁當然最好填佢啦.
第2志應該參考下 round 2 淨位數據及熱門度.
第3-4志應該填比較有把握派到而覺得吾差既.
第5以後應該吾使理咁制, 因為第4都派吾到既你都預左要叩門.
作者: EMMA88    時間: 10-1-21 12:56

今年點解少人選"主風"呢?
我當年擺佢second喎, 差左咩?
作者: eeec6    時間: 10-1-21 12:58

原帖由 EMMA88 於 10-1-21 12:40 發表
eee6,
我女女round1 入吾到胡上, 係round2入既.
今年胡上轉全日應該更難, 佢round2 位比上2年少, 擺第2都可能要搏.

EMMA88,

多謝你既回應, 等我再考慮...
作者: fungpolly123    時間: 10-1-21 13:01

胡上, 沙呂, 一呂, 培基, 朱小 如果唔放第一, 一定無機會, 不要將熱門都填在前幾位, 否則會派到好後家...

梁鉅x(梁小) 我在扣門時根本唔需要面試, 打電話即收, (我是屬88綱, 從來沒有選91綱既學校) 其他91綱既同學亦派到梁小, 係第6-7志願

最後我扣門入了蕭小, 佢今年已轉小班, 25人一班..
作者: michelle106    時間: 10-1-21 13:38

如我排以下, 請問機會大不大, 希望各位俾俾意見........

1) 沙循
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 胡下
6) 朱小
7) 沙呂
8) 主風
9) 一呂
10) 培基
作者: DD仔    時間: 10-1-21 13:47

I have just checked the secondary school allocation of "Leung" and "Siu".  "Leung" - 57% to English Schools, "Siu" - 46%.  The secondary schools on both lists are very similar.  Just based on this, Leung may not be behind "Siu".
作者: michelle106    時間: 10-1-21 14:04

是不是應將"梁小" 同 "蕭小" 調轉呢? 你覺得如這樣排, 機會是不是10間都好大呀.
作者: 叉雞飯    時間: 10-1-21 14:08

應會中沙循了, 之後的唔洗點排.
您能分享下沙循的認識嗎 ? 家長們的認識都不多

原帖由 michelle106 於 10-1-21 13:38 發表
如我排以下, 請問機會大不大, 希望各位俾俾意見........

1) 沙循
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 胡下
6) 朱小
7) 沙呂
8) 主風
9) 一呂
10) 培基

作者: eeec6    時間: 10-1-21 14:12

原帖由 叉雞飯 於 10-1-21 14:08 發表
應會中沙循了, 之後的唔洗點排.
您能分享下沙循的認識嗎 ? 家長們的認識都不多

係呀, 請介紹一下沙循...
作者: michelle106    時間: 10-1-21 14:14

其實甲部我是選 88網 "陳元喜".  乙部才填以下10間.....

沙循不比其他差. 最主要是小班教學. 不是主流學校.
作者: cantona888    時間: 10-1-21 14:14

原帖由 michelle106 於 10-1-21 13:38 發表

1) 沙循
2) 胡上
3) 蕭小
4) 梁小
5) 胡下
6) 朱小
7) 沙呂
8) 主風
9) 一呂
10) 培基

梗樣排,基本上6之後的一定唔得,
胡下可能第一年,我個仔的同學仔自行派位時入表,
收了,但他只有10分。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5