教育王國

標題: 很徬徨...我應該點做? [打印本頁]

作者: worry-mom    時間: 10-2-8 02:09     標題: 很徬徨...我應該點做?

囝囝快到2歲, 覺得佢有自閉症特徵, 最明顯係別人跟他說話時無眼神交流, 說話不多.  最初我以為佢識講野後會有改善, 但現在佢都未識講很多說話.
想問下有經驗既媽媽我可以點做呢?  我已經覺得很不開心, 真係覺得接受唔到&徬徨.
下個月會再返健康院檢查.  打算再同姑娘講.  但想問下, 係咪一般等佢地refer都要排好耐先可以作評估呢?   我應否找私人機構評估?   那一間較可取呢?   
另外想問下, 一般評估後(政府or私人機構)係咪佢地會建議參加某此訓練課程?
我見其他thread提及什麼 i/e/s位, 想問其實是什麼呢?
之前有幼兒園收左囝囝今年9月讀pn, 我應否給他讀呢?
另外亦想知道, 一般2-3歲階段, 是否跟其他小朋友一樣, 其他人不會分別到小朋友有特殊問題呢?
我真係唔知點算...希望有媽媽可以幫到我. thanks!
作者: lokjoan    時間: 10-2-8 08:45

除了唔望人, 有無其他特徵? 如果只是這樣, 就不需要太擔心, 去健康院同姑娘講, 佢會先安排你見健康院的醫生, 我暫時只走到這一步, 剛剛1月尾見了姑娘, 佢安排3月初見醫生, 我話想早d, 最後排左2月19日, 我估初步評估後, 如有事, 佢會寫紙俾我去兒童評估中心. 但其實你可以試下打去健康院話想早d返來檢查, 睇佢地會唔會可以早d俾你, 因為我原先是5月份先返健康院做語言發展監測, 但我打電話去同佢地講我個concern, 佢地就俾我改早到1月尾.
另私人個d你要小心d搵, 因為我原先今日約了一間去做評估, $800左右, 但我識得有個做職業治療的朋友告訴我, 呢間嘢就算無乜事都會話你有事, 所以依家會等我個朋友幫我問返佢d同行, 搵一間好嘅俾我.

原帖由 worry-mom 於 10-2-8 02:09 發表
囝囝快到2歲, 覺得佢有自閉症特徵, 最明顯係別人跟他說話時無眼神交流, 說話不多.  最初我以為佢識講野後會有改善, 但現在佢都未識講很多說話.
想問下有經驗既媽媽我可以點做呢?  我已經覺得很不開心, 真係覺得接受 ...

作者: hcily    時間: 10-2-8 14:16

作為過來人,我非常明白你的心情,但萬事總有解決方法,先定一定神吧.
如你對孩子情況有擔心,一定要跟健康院姑娘說,如lokjoan所說,他們會安排見健康院的醫生,你同樣要表示你的擔心,否則若孩子只是boardline case,他們會叫你等多幾個月,看清楚才說,但記住,孩子是不能等的.
請他們refer你去衛生署的兒童體能及智力測驗中心作詳細檢查及轉介,一般要等六個月至九個月(很離譜,但沒辦法).
如你心急,也可找私人評估(要找可以轉介你去政府服務的評估,否則做了也未必可以排位).
所謂I位,E位及S位,就是指這些服務,你想知道詳細分別,可看下列文章:
http://hk.myblog.yahoo.com/teachyourchildtospeak/article?mid=53
無論你是等政府評估還是私人做,假如你是懷疑孩子有問題,便要盡早給你安排訓練,不要介意這些訓練是給有問題的孩子(而你還未確定孩子的問題),因為做了沒有壞,沒做卻可能拖延孩子的治療,這點非常重要,時間不等人. 協康有很多課程可參加.
另孩子能否讀PN端看他未來幾個月的情況,其實如他不太嚴重,上主流幼兒院可給他正常社交刺激,也有好處,不過如果他適應不了,千萬別勉強,否則學不到東西,同樣浪費時間. 但我建議你開學前跟學校坦誠談談,看學校能給予甚麼支援,如學校不接受小朋友,建議你不讀也罷,走為上著.
作者: worry-mom    時間: 10-2-8 18:21

首先多謝兩位媽媽回覆.
囝囝除了唔望人, 仲有不喜歡用手指指出物件(當然間中問他他亦會指出, 不過不時常做), 另外, 非常鍾意玩車, 但係佢係揸住架車前後推動玩的, 當然亦有排列既時候啦.  其實上網所說既特徵愈睇愈confuse, 自己就梗加唔開心, 一下子接受不到.
可能由於係下月初回健康院, 所以都預計她們都不建議改期.  今天姑娘覆了我, 她說叫我不用太擔心, 因為有些小朋友2歲時語言及尊注力都未能達標的, 很多時到2歲半情況有很明顯既分別.  但作為媽媽點樣唔擔心呢?   她都有提及等轉介既時間都很長.   
之前忘記問大家, 那些早期訓練(政府或私人機構) 會否接受沒有做評估的小朋友報名呢?   協康會口啤好一點, 但是否輪候時間都較長呢?   兩位媽媽有沒有一些早期訓練課程推介呢?  因為我都希望儘快幫助兒子, 希望接受訓練後有改善.
另外想問下i/e位是否只限於某幾間學校呢?
作者: anlywan    時間: 10-2-9 13:34

唔好咁擔心..初初我同你一樣唔喜歡別人把一些我都唔知是咩的名稱放在我仔仔上...但現在我咩都接受因為我認識多左(包括買啲書睇...問人...上網睇資料...同姑娘傾)..我仔仔在上年九左右是20個月大我發覺他未講嘢又唔同朋友仔玩又同人冇眼神交流...於是找兒科醫生寫左封轉介書去左旺角排期到今日就可以去評估.
但在等待中我十二月同仔仔去過STEP做過簡單測試就話佢有自閉傾向..但我就冇在佢度做個自閉評估1.因為很貴..2.我覺得評估是想得知個結果..佢唔講嘢唔同小朋友玩根本唔洗估都知佢地一定俾個自閉症只是睇俾個重定輕..有個媽咪講的對自己仔女邊方面差而自己又等唔來就可以在私人機構做住訓練...好似我個仔就在LINKS做緊感統訓練..都有進步在行為方面..望人眼神好好唔知是大左定訓練左..
到今日4:00PM去政府做評估拿埋報告後再同姑娘商量仔仔之後仲需要咩訓練囉...呢啲是我的按排純粹分享吓!!

原帖由 worry-mom 於 10-2-8 18:21 發表
首先多謝兩位媽媽回覆.
囝囝除了唔望人, 仲有不喜歡用手指指出物件(當然間中問他他亦會指出, 不過不時常做), 另外, 非常鍾意玩車, 但係佢係揸住架車前後推動玩的, 當然亦有排列既時候啦.  其實上網所說既特徵愈睇愈c ...

作者: rpang001    時間: 10-2-9 13:53     標題: 回覆 1# worry-mom 的文章

唔駛咁悲觀!

想當年我仔仔情況仲差過妳囝囝好多,佢2歲半才被評為自閉症傾向,當時衹能說出四-五個字字句,冇眼神接觸,仲容納唔倒成小朋友群體,日日起屋企玩火車,推趟門,自己去面試入普通幼稚園都唔收,有食物敏感,鼻敏感,聽覺敏感,大小肌弱,語言遲緩,分離焦慮.....到依家快6歲,順利來年升讀小一,經多番評估都進度理想,除學校i位的訓練,都母須再安排密集式的治療

當然,當中父母作出重大努力,在幼稚園階段也面對千奇百怪難題,最緊要多了解這類小朋友特質和需要,適當地在日常生活中加以訓練,久耐久之就有美好的進度.

當前都係盡快接受評估,及萬一真係自傾,盡快安排接受合適訓練及為入讀幼稚園作準備
作者: krislee0716    時間: 10-2-9 19:48

囝囝快到2歲, 覺得佢有自閉症特徵, 最明顯係別人跟他說話時無眼神交流, 說話不多. 最初我以為佢識講野後會有改善, 但現在佢都未識講很多說話.
想問下有經驗既媽媽我可以點做呢? 我已經覺得很不開心, 真係覺得接受唔到&徬徨.
下個月會再返健康院檢查. 打算再同姑娘講. 但想問下, 係咪一般等佢地refer都要排好耐先可以作評估呢? 我應否找私人機構評估? 那一間較可取呢?
另外想問下, 一般評估後(政府or私人機構)係咪佢地會建議參加某此訓練課程 ?
我見其他thread提及什麼 i/e/s位, 想問其實是什麼呢?
之前有幼兒園 收左囝囝今年9月讀pn, 我應否給他讀呢?
另外亦想知道, 一般2-3歲階段, 是否跟其他小朋友一樣, 其他人不會分別到小朋友有特殊問題呢?
我真係唔知點算...希望有媽媽可以幫到我. thanks!

deleted
作者: hcily    時間: 10-2-9 23:09

wory-mom,
某程度上,健康院姑娘說的可能對,像我兒子,兩歲前連單字也沒有,兩歲後開始有明顯進步,兩歲半可以講句子. 但你又怎會乾坐著等他兩歲半沒有進展才行動呢,那會錯過很多黃金時間呀,所以還是及早訓練為上.
協康有一個青蔥計劃,提供訓練給有自閉症或懷疑有自閉症的小朋友,未評估也可參加,不過由於是自負盈虧的計劃,所以收費不便宜,下面是網址.
http://www.heephong.org/chi/slp/slp_news_list.php
另好像救世軍,聖雅各福群會等也有提供服務,你可以找找. 私人機構有領思,邁步及樂天等.
至於你說的早期訓練中心,如是政府安排的,則一定要評估了的才能排.
下面這個網站有政府I位E位S位的學校及排位情況,你可以看看 http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... iont/id_crsrehabwa/
其實以你的形容,好像也不用太擔心,當然,還是一句,越早訓練越好.
作者: worry-mom    時間: 10-2-10 02:48

多謝大家的鼓勵.  我本身很眼淺的, 由感覺問題存在開始, 每當我抱著他或是看他睡著時, 我的眼淚很自然不停流下.  覺得很無助.  我都希望我自己可以堅強一點.
大家提供給我的資料都很有幫助.  睇了協康及私人機構的網頁, 他們都分別提供很多課程, 如果我想先選擇針對溝通(說話及眼神交流)及訓練手指指向物件(不知是屬於那裡訓練), 應該選什麼課程呢?
因為我見一係有些課程有年齡限制, 一係就全方位/密集(需每天上堂及較貴).  定係...要選擇1:1訓練呢?
有無媽媽曾經選擇...我想針對那方面的課程呢?
THANKS!
作者: anlywan    時間: 10-2-10 10:12

你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有冇媽媽知到底咩事...我問個醫生只話成人同兒童精神科是唔同...小朋友啲情緒等問題都是入呢科...但我仔仔情緒是好好架唔會一時大叫及大哭....你地話好唔好遞?????

原帖由 krislee0716 於 10-2-9 19:48 發表

昨為過來人,我都好明白你此刻心情,當年我都係一樣,見自己的囝囝跟其他小朋友很大分別,很擔心.尤其當懷疑囝囝可能是自閉,好似天榻下來一樣,上網check自閉特徵有一半都中左,包括 :
-
很少眼神接觸
-
不懂得說話
-
喜 ...

作者: rpang001    時間: 10-2-10 11:06

原帖由 anlywan 於 10-2-10 10:12 發表
你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有 ...

不用為"兒童精神科"這個字眼影响,因為自閉症係入於這科,油麻地兒童精神科這地方我上年年尾我經常帶仔仔去,入面8樓隨可約見臨床心學家[主要幫助家長去面對處理自閉兒所面對困難,約一季一次],還可有密集式小組訓練[一星期一次],我仔仔去上自閉症社交小組,仲鐘意過去幼稚返學,對小朋友來說是個開心成長的地方。
作者: Capricorn2521    時間: 10-2-10 11:55

不用擔心,我仔評估時醫生說過。因為有自閉徵狀的小朋友,不善表達,溝通較弱。學前幼稚園可能同同輩相處沒大問題,但到小學時有d叻d就可能見你不合群或不多說話就不同你玩等等問題出現....同同學相處不來,影響自尊,情緒。所以依家要排定先,因為要輪侯多年。如果小朋友到時冇需要,就不用去了。情緒病/抑鬱症係屬精神料的。

另外,可能醫生又吾太肯定你仔仔係吾係自傾,就費事多說。始終年紀太細,變化很大。小朋友會一個月比一個月叻的。不過,個醫生咁樣,又確實令你好擔心。所以,你照排啦...保險妮傘...

我未排到,不過週圍8,知道就算見完醫生,佢都冇藥比你,係叫你參加一D EQ訓練課程,如rpang001所說。又吾洗錢,去玩吓囉.... 不要太擔心,見步行步,希望在明天呀!

原帖由 anlywan 於 10-2-10 10:12 發表
你好啊!我又是昨天見完政府評估一個小時差不多全同我講...問問題..之後都冇俾個名稱我仔仔所以我都唔知倒底佢是咩...但好似你咁講我仔仔同你仔仔差不多啊...但昨天佢地竟然俾埋封信我去油麻地排"兒童精神科"真想哭有 ...

作者: anlywan    時間: 10-2-10 12:07

真是嗎?因為個醫生講的好含糊!!!我以架決定報"努力試訓練課程"想知多啲唔洗唔擔心...因為我好似唔怕但晚上又好自然諗好多....做阿媽真是好難...多謝你啊!!!

原帖由 Capricorn2521 於 10-2-10 11:55 發表
不用擔心,我仔評估時醫生說過。因為有自閉徵狀的小朋友,不善表達,溝通較弱。學前幼稚園可能同同輩相處沒大問題,但到小學時有d叻d就可能見你不合群或不多說話就不同你玩等等問題出現....同同學相處不來,影響自尊,情緒。所以 ...

作者: Capricorn2521    時間: 10-2-11 10:39

其實你都做緊同做咗好多野,你亦知道這方面很多資料,同時清楚你仔仔係有進步的,如眼神接觸有改善。只不過你見到封精神科的信,才令你失去一點信心。所以你要知道排精神科係要排,叫做到時有多個專家意見。遞完信之後,就要恢復你的岡位及首要任務:係去訓練你個仔!

原帖由 anlywan 於 10-2-10 12:07 發表
真是嗎?因為個醫生講的好含糊!!!我以架決定報"努力試訓練課程"想知多啲唔洗唔擔心...因為我好似唔怕但晚上又好自然諗好多....做阿媽真是好難...多謝你啊!!!

...

作者: worry-mom    時間: 10-2-12 02:15

想問下大家...
如果想溝通方面得到改善(說話及眼神交流), 咁係咪應該找ST呢?
咁...有無人知, 如果想訓練小朋友"主動"手指指向物件(不知是屬於那裡訓練), 應該選什麼訓練呢?
作者: kalam611    時間: 10-2-12 10:42     標題: 回覆 15# worry-mom 的文章

你小朋友語言理解能力如何? 如果佢理解同講都唔OK, 而妳又想訓練佢手指指,咁可以先上幼兒導師訓練,亦可同時上埋OT,至於ST,可以係小朋友理解力好咗之後再加

幼兒導師訓練幾間坊間嘅centre都有,亦有d  導師會上門.

至於上唔上pn, 如果到時妳有第d 訓練安排,或已排到S/I 位,咪唔上囉,如果無,上就一定好過唔上嘅.反正仲有7個月時間考慮,遲 d 至諗,而家盡快安排合適嘅訓練緊要呀
作者: worry-mom    時間: 10-2-12 14:09

平時叫佢做D指令(如...取/擺放物件, 請人食野等簡單指示)佢都有做, 咁係咪叫做理解能力OK呢?  佢最大問題係同佢講野無乜眼神交流, 如果同佢玩(玩到笑晒果隻), 佢就會望住你多D.    講野就唔多啦.   問佢圖片上既, 想佢指出, 佢就多數都唔肯做囉.(心情好都有做過).
S/I位....唉, 我估等做評估再排期....有排先輪到啦...唉!

原帖由 kalam611 於 10-2-12 10:42 發表
你小朋友語言理解能力如何? 如果佢理解同講都唔OK, 而妳又想訓練佢手指指,咁可以先上幼兒導師訓練,亦可同時上埋OT,至於ST,可以係小朋友理解力好咗之後再加

幼兒導師訓練幾間坊間嘅centre都有,亦有d  導師會 ...

作者: worry-mom    時間: 10-2-12 14:14

想問多樣...一般話肯唔肯同小朋友玩...
如果2歲既小朋友來說, 大家一齊玩同一玩具(當然無說話無眼神交流), 而沒有拿走自己坐埋一邊玩, 咁算唔算都叫一齊玩呢?
作者: hcily    時間: 10-2-12 22:21

按指示取東西及請人食野當然算是理解力,起碼他要理解你說話的意思,然後按你的說話去行動,當中牽涉的分析也不少呀.
據專家說,兩歲的孩子剛開始喜歡同人玩,不過我兒子幼兒園的老師說兩歲孩子未懂與人玩耍一點也不奇,她說學校的孩子很多在兩歲還是各自各玩的.所以叫我不用太擔心.
我想一方面不用太擔心,另一方面,最好也盡量安排社交訓練給他.
作者: kalam611    時間: 10-2-17 11:17     標題: 回覆 17# worry-mom 的文章

咁妳囝囝都唔錯喎
係架,政府位真係有排先輪到 ..咪鬼齋等佢,因為而家係訓練嘅黃金時間,追得幾多得幾多啦.時間唔等人,搵住私人訓練先. 我覺得ST, OT,同幼兒導師都會幫助到小朋友嘅眼神同聽指令,不過就 ,如果經濟許可咪三樣都上,但如果要揀我會先上幼兒導師.當前急務係睇睇小朋友邊樣差就訓練邊樣,暫時咪理佢到底係乜嘢名堂喇,妳係佢阿媽,對得佢最多,妳覺得有問題就應該係有d 嘢架喇
努力加油呀
作者: worry-mom    時間: 10-2-18 01:29

睇左幾間私人機構website, 好似得step & links有類似要揀既training.   呢兩間都有所謂3T既training(1星期返1堂).   有無人知好唔好呢?  定係應該選擇其中1T(私人訓練)先呢?   各位媽媽你地小朋友上邊間/私人training有無好介紹呢?
今日同c6傾開話想報training比囝囝上下堂先...唉...佢話都未評估, 點解要迫佢去上.  我其實好唔開心, 因為佢d語氣麻麻, 不過我明白佢好難接受, 我自己都係...想逃避, 忍唔住又喊左出o黎.   我真怕我自己頂唔住...谷爆啦.  唉....唔知點好!
作者: nokia6300    時間: 10-2-18 09:05     標題: 回覆 21# worry-mom 的文章

其實你老公都說得岩既,看你仔仔情況都不是很差.

不過就唔好得左評估先做training,因評估真係要等好耐,你不如先睇下仔仔邊方面情況較弱,返下d 1:1 或姐小組先(如專注,說話之類),再得評估再決定.你可consider 一d 1:1既pst (pre-school training),都幾好ka,可以train專注,聽指令,都有小小st ka,係heep hong都有呢類training,你可以打去問下,都幾多人報的.

我都係過來人,不過唔開心左一陣就好快同仔仔開始training啦,而家都進步左好多,當然仲有好多野要加油啦!男人係難接受d,不過慢慢睇到小朋友有進步,都會明訓練既重要性的!

努力,祝你仔仔進步!
作者: nokia6300    時間: 10-2-18 09:22     標題: 回覆 21# worry-mom 的文章

另外你有冇打算比仔仔返 nursery呢?我仔去完評估dr叫快d入學,我仔都會今年9月返nursery啦,你都可以搵d half day返,到時睇下仔仔有冇進步再加其他訓練.
作者: worry-mom    時間: 10-2-19 02:01

你囝囝係咪08BB呢?  我囝囝上年已經有間幼兒園收左今年入PN班, 不過我自己作最壞打算, 我諗返左學後, 都會接到電話講囝囝既情況...被迫退學.  唉, 所以一下子真係接受不了, 但此終都係要面對, 覺得有D遺憾.  下個月仲會IN其他學校PN, 不過真係無晒心機了.

突如其來的...無從入手, 都唔知找咩training, 當然唔希望晒錢...最重要係唔想晒時間囉.   其實我應否找私人機構做評估呢?  step是否得一種評估, 而評估後又可以幫小朋友排位呢?  有無人知需唔需要約很久才可以做評估呢?

唔好意思...我真係太多問題啦.

原帖由 nokia6300 於 10-2-18 09:22 發表
另外你有冇打算比仔仔返 nursery呢?我仔去完評估dr叫快d入學,我仔都會今年9月返nursery啦,你都可以搵d half day返,到時睇下仔仔有冇進步再加其他訓練.

作者: josephinehi    時間: 10-2-19 15:46

原帖由 worry-mom 於 10-2-8 02:09 發表
想問下有經驗既媽媽我可以點做呢?  我已經覺得很不開心, 真係覺得接受 ...

我個和你個仔一樣,我現都接受不了, 不如你去STEP言語自療做評估,不過都幾EXPERNSIVE約$ 5000.
作者: nokia6300    時間: 10-2-19 16:13     標題: 回覆 24# worry-mom 的文章

係呀,我仔係08bb,今年9月返nursery.

我仔係step做pre-school個個assessement,$2500,可以排埋services,之後我仔再係cac做評估,比年齡慢左d,suggest入nursery,之後我未排到gov't既services,所以係heep hong 做pt,再join一d 小組比佢玩下,其期覺得佢有si問題(感統),所以又join左一d 類似既playgroup,而家都返緊d1:1既,咁岩好早排左benji做st,所以而家都有叫做3t夾工 train 佢,希望佢可以係黃金期得到多d training.

我初初就同你一樣,冇從入手,好在係heep hong 個 pt好好人,叫我咩都唔好理,排左 services先,條queue太長啦,之後再針對仔仔睇下邊方面較weak再加training,我就係返playgroup 睇到仔仔小肌都較差,所以做埋ot,我仔咩都慢,所以expect 左佢st都要,所以佢未開聲時已排定 st,而家返左未夠2個月,樣樣都有進步.

你又唔好唸得太差,可能仔仔返左學叻左好多呢!!有一個姑娘同我講,1歲同2歲比起2歲同3歲既要求高好多,所以都係"趁早train,效果會大好多"

其實一般playgroup 都cover 好多elements,聽指令,小肌訓練,社交咁,語言etc返左你可能睇到仔仔問題係邊,再安排針對性.

加油呀!
作者: muimui5    時間: 10-2-19 18:05

如果同daddy意見唔一致,試D抵玩既Course啦,至少唁唔駛為$Argue。

有冇睇過依個Thread?
教育王國 » 特殊教育 » 理大有個新課程

http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

條link果個Course 就當Playgroup玩都好平,雖然預咗D導師係实習生,但在未正式診斷前Train着先都好經濟,亦可以去試吓仔仔對其他人啲反應,同時buy time諗吓以後点做啦 。

Step既3T$3200 (4hr X 4 lessons);Links 就$2100 (2hr x 4 lessons),我較早前兩間都返過,喜歡Links多D,有興趣丙再傾。我夠鐘go home。
作者: rpang001    時間: 10-2-19 20:35

我仔仔起step比$做詳細評估連報告,然後用9個月在links入組上半日制訓練,原先未証實係自閉時打算入普通幼兒院幼初班,但面試已出醜了,那9個月入面都執正d基本日常習慣,最特別係半日制可有更多時間比我同仔仔相處,全力訓練講說話同在公園玩去改善社交和大小肌...

到找入幼兒班的幼稚園就容易得多,自已考都有2-3間收,仲係d爭崩頭個d-'救世軍xxxx'.最後都係選了i位幼稚園讀幼兒班[全日制],仲係一班有3x-4x人個d.

其實過往做過的功夫真不少,又行戒口gfcf,又排毒[重金屬超標],又打b12,又驗食物敏感,又去學健腦操,又上自閉証小組.又私自上言語治療和大小肌訓練,又上社交訓練,什致連工作都放棄,但見佢有咁大進步,都算值得,在裝備入讀小學生活所面對的挑戰,實是盡父母所能。
作者: worry-mom    時間: 10-2-20 02:45

多謝大家既解答.

今日打左去協康問左詳細, 嘩...pst既1:1 service都要等約2-3個月先有位, 真係好耐喎.  不過我都照報左先, 但係咁等唔係辦法.

nokia6300:
想問下你囝囝做$2500既評估, 跟$5500那種有何分別呢?  我指係咪做完評估, 份報告拿去排位都是一樣呢?   咁你最後係咪用step果份去排, 而唔係cac果份呢?    另外想知道所謂排位, 要排多久呢?  係咪指排i/e/s位既幼稚園呢?

muimui5:
我都有睇過條thread, 亦都有興趣報, 我今日打去問過, 我其實想知佢地幾時先可以confirm收唔收(4-5位), 因為佢地開幾多班, 果位小姐都好似唔係好sure.   因為我囝囝一向都有上開普通playgroup(上堂時間差不多), 但4月份既學費要3月初交了, 如果我報左poly, 但最後佢地唔收既, 咁連上開果間都無得上?  所以都唔知點.
我都有compare兩間3T course, 好似links係好d(2小時), 因為小朋友得2歲, 返太長時間唔知佢ok唔ok.
但係一同c6講呢兩個course, 佢就唔鍾意因為囝囝未做評估就比佢返.  如果可以你可否講多些關於呢個course比我知呢?

rpang001:
想問下...你用左幾多時間先排到i位幼稚園呢?  (由評估報告出左後).

其實以我個囝囝入幼稚園時間來說, 佢應該出年2011年9月入K1, 咁我想問下, 假若我等cac做評估(可能要年底or出年年初), 咁到時趕唔趕得切排到有i/e/s位既幼稚園收呢?
我其實有無誤解左d野呢?   請指教.
作者: rpang001    時間: 10-2-20 09:48

我仔仔3歲5個月才入i位幼兒班k1,計番轉頭2歲半做評估,約一年時間去找i位,記得當時做完評估後自己去找合適的i位幼兒學校,然後經兒童評估中心既社工去申請[當然自己去考同一間幼兒學校都得,但就冇特別治療提供.

在找合適i位幼兒學校,最緊要係知道條隊排得長唔長,每區條隊都唔同,通常一般幼兒學校有約12個i位[即全校不同班級總額],所有妳個case應有足夠時間攪,問題係邊間幼兒學校到2011學年有位可收妳囝囝.建議可找評估中心社工了解,並問什麼情況下[可否在評估後立即]才可申請報讀i位。

上網都可找到資料関於邊間幼兒學校有i位服務及其學額,但就好似冇講條隊有幾長,或找校長查詢更清楚
作者: nokia6300    時間: 10-2-20 10:38     標題: 回覆 29# worry-mom 的文章

Hi worry-mom,

因我仔當時較細,未足1.5歲,所以佢地suggest做pre-school個assessement,都係可以幫埋排services的,做完之後within 1 week就見社工,便排左喇!我2個月後再係cac做評估,兒科dr咩都唔offer我,所以只好自己係私家做 training.

我呢d case 就正正好在去左私家喇!因有時一d marginal case,cac 未必比 services你,我當時都同dr說,佢又 suggest我仔早d返 nursery,但仔仔又未行穩,都1.5歲喇,但佢都堅持連 e位都唔比,好在係step 度排緊了!

排services就係講緊排e/i/s喇!排幾耐真係唔知,generally 都over 1 年,所以我希望仔仔讀左一年nursery後可以排到 i 位 k1.

btw,你去邊間 cac ?

作者: worry-mom    時間: 10-2-21 02:09

nokia6300,
想問下step既pre-school assessment會否check到小朋友是否有自傾等情況呢?

聽你地咁講, 咁我諗都係要找私人做左評估及快快排位先?   其實我等緊下月初返健康院, 到時姑娘先幫我約期見醫生, 之後仲要等6-9個月先到cac做評估.  所以我暫時都未知去邊間cac, 我估以我住果區最近既...係咪油麻地有呢?   

你地仲知唔知有無邊d training可以報名後1個月內可以上堂, 而唔洗好似協康果d要等2-3個月呢?  我都想報st training, 但協康又係要等好耐.
作者: rpang001    時間: 10-2-21 11:51

如果找私人既做st,可找d小組形式,包曬言語治療,職業治療和感觀統合訓練,以我仔仔讀嗰間,最主要收生都係睇現有開緊的小組仲有冇位同埋嗰組組員年齡/能力是否同妳囝囝相近......

以美國為主的一些組織會主張行生理療法,香港都有幾個醫生專門提供尼方面服務,效果見仁見智,詳細可到網上自閉症联盟。
作者: muimui5    時間: 10-2-22 18:26     標題: 回應worry-mom 5#

Step 3T 組有幼師(PT)、職業治療師(OT) 同言語治療師(ST)3 parts每星期次序輪流Run 3組,不准觀課。放學前你果組最後果part既導師會向成斑簡介當日的內容同小朋友的表現,同介紹home training,但其他partsdetails你要Stay behind問。佢既OT冇感统活動,只有大小肌肉訓練。啲home training work sheet 係黑白影印,想耐用点就要自己加功。

Links 全方位每次感统活動、PTOTST跟固定次序,部份可以隔窗/CCTV觀課,每堂都有評分紙同home training,啲work sheet 彩色過膠,填色就有spare copiesOTST落堂後同个別家長briefingPT就歡迎電聯。雖然活動內容唔及Step講得detail,但我同C6覺得佢哋較貼合囡囡的需要同程度,亦好好傾。

我在Step上頭几堂都要揸筆晝線,對26mthBB太難了。如你BB唔夠2yrs,都係PolyU/Links適合点。仲有个朗研社” (Creative Power)的小組係Christian Background qualified PT run 的,佢哋好會Screen 啲仔似唔似要做評估,你可以考慮吓。有需要再傾。
作者: worry-mom    時間: 10-2-23 01:29

rpang001,
你講果間係咪就係links呢?

muimui5,
多謝你詳細解釋, 咁聽落...links好似好d喎, 起碼課堂完左之後係個別講解.
不過...又有個問題, 原來家長唔可以陪架?  咁我個囝實唔肯架喎, 就算肯都係好短時間, 之後肯定喊住找我呢?!   有無見過其他小朋友係咁架?  佢地點handle呢?   
step仲要係3hrs...一定唔洗諗添!
polyU撞晒時間, 又唔知係咪收梗...唉!
你囡囡26mths?  我在另一條thread見你囡囡有surprise(講多左野)比你, 佢講野都ok喎.  係咪都係上左training後, 進步左呢?

btw, 昨天我囝囝搭lift時, 轉身同個婆婆講"hi"&揮手....果一刻, 我真係想喊出來呀!   希望大家既囝/囡, 每一天都在進步就好了!
作者: rpang001    時間: 10-2-23 13:37

其實所提的訓練包括st,ot都係入於aba應用行為分析,以重點重覆同一行為/動作讓孩童熟習這類行為。ot/st在堂上祇能辨出其能力及改善的地方,平時在家裡由家長運用技巧去促進孩童的掌握能力,缺點為行為摸式較為生硬,欠缺彈性

另一種改善兒童社交/理解/溝通方式為地面親子時間floor time,下月[3月30日10:00-12:00起屯門大會堂]有免費講座,由社署臨床心理學家講說,有Q&A,.....有時間鼓勵妳去裝備好自己幫小朋友
作者: nokia6300    時間: 10-2-23 19:09     標題: 回覆 32# worry-mom 的文章

唔好意思,太busy,

其實小朋友係唔係自閉,真係要大一點先check到,之前我覺我仔仔好似,係step做assessement時,都叫我要pay attention佢既發展,而家 train 左幾個月,冇左好多之前既特徵,不過都係慢,我曾經為左阿仔系唔系a仔愁左好耐,不過,原本系同唔系,都要accept,同埋要快d開始 training,所以你都唔好咁在意,小朋友發展空間真系可以好大,加油!

我仔番過 creative power,都可以的.而links既全方位,你放心,我仔未足2歲都番緊啦,d姑娘 take care得好好,可以一試!
作者: nokia6300    時間: 10-2-23 19:17

btw, links 有d st小組,你check下有冇位!!

如真係未有位返 playgroup,多d同仔仔去街,唔好怕醜,咩都同佢講下,簡單d,我係一個唔停口既媽咪 since my son was only 5 mths.去下d有小朋友既屋企玩下,去下d公園,其實呢d對小朋友既幫助都好大.
作者: ChingMan1002    時間: 10-2-24 13:58     標題: 回覆 28# rpang001 的文章

想問係咪要評估左先可以去個到架?
作者: muimui5    時間: 10-2-24 18:04

要媽咪陪就要上1 Vs 1 (PT) 或朗研社。我囡囡喺step同links返頭兩次開始時喊几分鐘,之後alright;我見過專係開始同臨尾喊的,又有些要6/7堂先唔喊,個個唔同,但要試先知。PolyU俾陪or not?

其實你覺得仔仔喺而家個playgroup係咪学到嘢?啲導師有冇advice俾你?如果這返咗幾個月都幫助不大,亦係時候轉了。我都係見囡囡返咗幾個月幼兒園的playgroup都好少進步才去“朗研社”。仲要留意仔仔有冇感统問題(囡囡就係),如果有一般playgroup或幼兒園係唔識攪,一定要去PolyU/Links。

我囡囡26mths時評估 “自傾”,而家29mths了,這幾月有迨進步,但都唔多願意学講嘢,有啲phrases講了幾次就冇再講,我都在其他Thread “生”過。

原帖由 worry-mom 於 10-2-23 01:29 發表
rpang001,
你講果間係咪就係links呢?

muimui5,
多謝你詳細解釋, 咁聽落...links好似好d喎, 起碼課堂完左之後係個別講解.
不過...又有個問題, 原來家長唔可以陪架?  咁我個囝實唔肯架喎, 就算肯都係好短時間, 之後肯 ...

作者: worry-mom    時間: 10-2-26 01:51

已經call左links, 諗住問下3T training, 唉...又係要落waiting list, 唯又等.   又考慮緊佢地言語playgroup...可能上住先試下.
我問過polyu...係要家長陪的.  而家囝囝上既普通playgroup都上了一段日子, 平時circle time做動作/跳舞等...佢大部份都有跟住做.  所以我先唔想停左佢.  其中一個老師都有feel到佢有d問題, 因為佢叫親囝囝都唔啋佢.  老師都叫我自己留意下, check下.
請問感統問題...大概係點呢?
另外想問下大家, 知唔知係咪政府做評估果part, 有提供私家隊呢?  即係要比錢但又可以快d做到評估呢?
我問過step, 佢建議我見左佢地位"高幼師"($700-$800/hr), 睇下佢再建議做"自閉"or"學前"評估囉.
作者: rpang001    時間: 10-2-26 09:22

感統問題可以係好多範數,包括聽覺敏感[如聽到某些聲音會有好大反應];皮膚敏感[如被人接觸身部會好大反應];鼻/氣管敏感[尤其朝早入晚上或轉天氣];食物敏感[口感/消化某種食物會有敏感];仲有手眼協調,平動作等等,有d情現會随着長大有所轉變

改善感统有好多方珐,links既小組會帶小朋友入感统室,藉搖擺或身體捲動動作,加上有時帶埋耳筒(listening therapy)去幫他們前庭發展,其他方法有:健腦操,去有繩網/攀石牆公園,一方面强化大小肌,改善平衡,另一方面可以撈d正常小朋友玩,鼓勵一起玩,改善社交

我未曾聽過有外出評估服務,需向評估中心查詢,不過有時急都急唔尼[政府排隊係咁架!],不防作最壞打算,起私人道做住先,政府就算即刻評估都仲要排隊等服務....

因妳在日常生活清楚佢既能力,或需就佢能力更多留意.就社交/執着行為/適應能力/專注力/學習+表達能力[讀寫/思考/分析/智商]/大小肌/平衡/感统等等都有向了解,從而提供合適方法改善其能力,作家長的,需裝備自己去幫助孩童克服障礙.

加油
作者: nokia6300    時間: 10-2-26 22:37

可否分享一下健腦操呢?
作者: anlywan    時間: 10-2-27 14:25

你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入讀普通幼稚園會好難....唔知媽咪們有咩建議??

原帖由 rpang001 於 10-2-19 20:35 發表
我仔仔起step比$做詳細評估連報告,然後用9個月在links入組上半日制訓練,原先未証實係自閉時打算入普通幼兒院幼初班,但面試已出醜了,那9個月入面都執正d基本日常習慣,最特別係半日制可有更多時間比我同仔仔相處,全力訓 ...

作者: rpang001    時間: 10-3-1 10:01     標題: 回覆 43# nokia6300 的文章

健腦操藉練習去改善腦訊息經脊骨傳送到四肢,特別係改善一些因身體協調機能欠缺成熟而產生的不良行為慣,對4~6歲上小一前的學童效果明顯

因在孩童階段,嬰兒成長因某些原因[如:細個未爬過就己學行,相對缺乏在爬行階段嬰兒頸肌的强化話動],到他們尤其升小一所面對大量抄寫動作,會令學童較快疲乏失去專注力,另外上/下肢仲展問題所產生的行為,如坐正身下肢會自然屈曲,下肢仲直上肢的彎曲等都可籍此改善

小童群益會有此項訓練可提供親子學習
作者: rpang001    時間: 10-3-1 10:29

原帖由 anlywan 於 10-2-27 14:25 發表
你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入 ...

在幼初班階段,即2歲9個月到3歲半,跟住入i位幼兒班,直上到現在高班,己有主小學在自選階段收了下年度小一.

在經濟能負擔的情况下,讀私人小組訓練較容易發現孩童在感統方面的問題,加上有曬言語和職業治療,連帶給家長在家的練習,對打好基本的根底,起碼自理和身體基本機能去做一些日常活動,都有很大幫助

我個仔都係讀咗個多月幼初班,才轉入私人小組.當時d幼初班老師都唔覺得仔仔起社交和身體協調上出了問題,硬係啦!個課室咁大,室內有很大個樂園,每班人數少,個人空間大得很,同同學接觸距離大/時間短,又冇特殊老師,分分鐘攪到升小一才發現有很多問題要收拾就惨!

在幼兒階段大把時間去追d功課,反而越細越要把握機會,執正d基本社交/自理/感统能力,到幼兒班,就比佢去適應在一個群體中學習[因之前係小組],也因之前的大小肌特訓,幫助去面對執筆寫字的要求,在低班就較强調閱讀理解.....
作者: rpang001    時間: 10-3-1 10:35

補充:因考入幼稚園唔收,迫住去d山卡拉鬼咁遠冇物學生讀個d幼稚院讀,同時去做評估,一路排兼收位,一過在入學後2/3個月轉去私人小組links做特訓.
作者: nokia6300    時間: 10-3-1 13:54     標題: 回覆 45# rpang001 的文章

多謝你的分享

其實我仔只係22月大,係咪可以做呢方面既 training 呢?因佢既 pt 都提及過呢個 training 對仔仔有用,但我去d websites睇多數系course 係 for家長去學,冇一些親子小組,去左小童群益會website都揾唔到呢方面既training.
作者: rpang001    時間: 10-3-1 16:17     標題: 回覆 48# nokia6300 的文章

睇小童群益會活動通訊:

美孚中心起2010年1至3月有親子課程p.55頁編號20094c42共四堂費用hk$530,另有講座20094c41,講腦神經發展hk$30共一堂,係d有系統幫助孩童機能成熟發展其中一種方法,有興趣可看看下一季有冇.....

其他方法最簡單就係去d有繩網/石牆/穿山洞的公園,好處係佢自己自動波,唔駛跟到貼.
作者: rpang001    時間: 10-3-1 16:20

p.s.課程對象為k1-k3孩童及其家長,一週一次,晚上8-10pm
作者: nokia6300    時間: 10-3-1 21:11     標題: 回覆 49# rpang001 的文章

唔該曬!
作者: worry-mom    時間: 10-3-5 02:19

昨日終於去左健康院見姑娘, 我無諗過...姑娘竟然唔多想比我見醫生.   佢問我囝囝既進展, 我如實答唔多說話, 佢識講什麼什麼單字, 但唔係成日講, 佢見到或鍾意就會講, 唔鐘意表達, 唔喜歡手指指.   跟住我順便講埋覺得囝囝有D自傾既特徵(無眼神交流等).  問可否見一見醫生.  姑娘話...佢都識講D單字, 我好難安排比你見醫生.  真係奇怪, 我已經強調以上幾樣野, 佢都話唔得, 佢地有準則去監訂.   最後佢可能見我咬住唔放, 先話...咁我寫你囝囝只識講4個單字啦, 你記得見醫生時, 唔好話佢識得多個4個, 如果你愈講愈多, 醫生只會叫你2歲半先再返來check多次.
真係很奇怪...假如係自傾既小朋友, 2歲真係什麼都未識講嗎?   如果係識少少單音字, 但又有自傾特徵, 都唔明點解都唔比我見醫生.... 唉!
作者: nokia6300    時間: 10-3-5 09:10     標題: 回覆 52# worry-mom 的文章

我case同係好似呢.....

but 我就見到 dr 的,佢話大把2歲一粒音都未出,你仔仔有幾個音已是很好了,至於我都同dr說好似自閉,佢逐一同我ban曬,叫我快d比佢返nursery,同埋好重要的係,當佢一講多d野,d"我話似自閉既"問題會消失

up to now....又好似系wor,不過佢仲有大小肌問題要追

祝你仔仔都大進步,比佢返唔同既 playgroup,效果很好,而家排定先啦

加油!
作者: rpang001    時間: 10-3-5 09:14

起健康院睇醫生以我囝囝的情況(同妳的都係2歲多才講4~5個字句)都無試過,會唔會係健康院醫生先會睇較明顯先天問題,比如話"次"舌(利)根,弱視,弱聽等等,而自閉特徵應由兒童評估中心去(全面性,包括言語,大小肌等)評估,再由該中心的社工跟進入學安排?

因評估方面需由專業的言語/職業治療師去做......當然醫生可能同時有此類專業資格,但一條龍服務,都係cac好啲.
作者: pipi331    時間: 10-3-6 00:53

作者: worry-mom    時間: 10-3-6 01:38

我都明白政府一定先比D急切需要既人享用服務先, 但係我只係要求見健康院既醫生先都咁難!   
另外, 今日我帶囝囝去睇開醫生, 我試下問醫生是否可以幫我寫轉介信, 佢簡單問左我一輪, 又係無答案, 聽我講完...又話都唔一定係架.   又叫我唔好睇咁多網上資料(自傾特徵), 單憑呢D資料唔一定係.   最後....佢叫我睇多一個月先, 如有問題再找佢寫.   走既時候, 我個囝仲同醫生&姑娘goodbye kiss(平時唔一定做).   
唉....都唔知搆乜野, 好似無人幫到我咁既.
而家都係要找私人機構做評估先, 唔係就真係一拖再拖了.
其實我囝囝都識講20個左右既單音字, 但係又係果句....你叫佢講, 佢唔講, 唔叫佢講, 佢自己又講.   煩死了.
作者: rpang001    時間: 10-3-6 05:43

原帖由 worry-mom 於 10-3-6 01:38 發表
我都明白政府一定先比D急切需要既人享用服務先, 但係我只係要求見健康院既醫生先都咁難!   
另外, 今日我帶囝囝去睇開醫生, 我試下問醫生是否可以幫我寫轉介信, 佢簡單問左我一輪, 又係無答案, 聽我講完...又話都唔 ...

睇尼妳囝囝要起言語/溝通上有所改善唔係淨係帶佢做訓練咁簡單!即就算有好的言語基礎也未必會用口表達,更何況係言語仲有問題呢?

個人覺得佢係需要被"激發"引起同人之間產互動,籍此鼓勵佢用言語去清楚表達事情和感受。佢更需要玩伴來激發互動和作為模仿對象..... 如果真係冇這類玩伴,那麽就由妳來充當這個角色,藉着地面親子時間(Floor Time)來藉遊戲進入(介入)佢內心世界,並在其中引渡發展人與人之関係,建立人際間的溝通,係要佢在很開心很high的情況下去用言語去自然地產生互動。此法比日常黑板/單向的言語治療來得生動及有效,但妳需去上堂了解,本月尾有30/3[二]   下午2:30 - 4:30 屯門大會堂有免費介紹
作者: pipi331    時間: 10-3-6 23:52

作者: worry-mom    時間: 10-3-7 00:19

聽落很深奧下.   其實地面親子時間(Floor Time)係點樣呢?   咁找ST 1VS1比佢有無用呢?

原帖由 rpang001 於 10-3-6 05:43 發表

睇尼妳囝囝要起言語/溝通上有所改善唔係淨係帶佢做訓練咁簡單!即就算有好的言語基礎也未必會用口表達,更何況係言語仲有問題呢?

個人覺得佢係需要被"激發"引起同人之間產互動,籍此鼓勵佢用言語去清楚表達事情和感受。 ...

作者: worry-mom    時間: 10-3-7 00:23

但係佢地要我比左個高級幼兒導師睇左先....之後至話我知應該做"自閉"or"學前"評估喎....

原帖由 pipi331 於 10-3-6 23:52 發表

您個仔 自己有自己講, 人地揾佢就唔睬呢樣嘢, 同我果個好似. 帶佢去step 做個$2500 評估la.

作者: rpang001    時間: 10-3-8 01:34

原帖由 worry-mom 於 10-3-7 00:19 發表
聽落很深奧下.   其實地面親子時間(Floor Time)係點樣呢?   咁找ST 1VS1比佢有無用呢?

ST 係做唔倒,因floor time 係另一門較接近play therapy的專業,唔似傳統言語治療坐定定,反而係藉同佢一起玩,介入孩童內心世界,從而引渡去擴展個人認知空間及與人互動,幫助他們去思考解决生活難題,極之相向互動,仲特別在協肋孩童情緒上的克服,令佢在逆境,情緒也較為穩定

ft為另一套行為改善的方法,不涉及藥物,相對ABA更能切合應付生活上突發/情緒等問題

去聽聽個講座就知多d
作者: pipi331    時間: 10-3-8 13:02

作者: overcomer    時間: 10-3-9 00:01

其實普通任何醫生都可以寫信轉介去政府評估中心(cac)和政府精神科o架啦。  洗乜要健康院醫生呀? 我親戚都係去求其o係街邊一間普通醫務中心搵個普通西醫寫轉介信去評估中心之嘛。如果你呢個醫生唔寫, 咪搵第個寫囉。你講得嚴重d咪得囉。有轉介信就打電話去近你的cac約期就得。

原帖由 worry-mom 於 10-3-6 01:38 發表
另外, 今日我帶囝囝去睇開醫生, 我試下問醫生是否可以幫我寫轉介信, 佢簡單問左我一輪, 又係無答案, 聽我講完...又話都唔 ...

作者: pipi331    時間: 10-3-9 01:11

作者: worry-mom    時間: 10-3-9 01:46

想問你囝囝去step做學前評估時幾多歲呢?   唔知係咪我囝囝剛2歲, 所以佢地會有咁既建議.   因為"自閉評估"2歲起先可以做.   

我一路都有個疑問, 我見第2條thread都有人問過, 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定係有or最少都會係"自傾"呢?

屯門太遠了...去唔到聽呢!  anyway, 等我search下有關ft既資料先. thanks!

原帖由 pipi331 於 10-3-9 01:11 發表

我去cac封轉介信系 醫管局的兒科度攞ge, 4個月之後覆診 就問佢攞咗 st  & ot 轉介. 我遲d 覆診又問佢攞埋精神科.

去steps 做評估 系貪佢可以馬上排正苦服務 (i/e/s), 攞住份報告又可以去報吓d家長資源中心, 可以 ...

作者: overcomer    時間: 10-3-9 12:32

1) 自閉評估唔駛滿2歲都可以做, 無論係政府和私家都係。我識有人未夠2歲, o係政府cac已評為"自閉症", 唔係自傾。

2) 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定係? 就好似你去診所睇醫生, 點解大部份人入完診症室都要攞藥? 大部份人都俾醫生話病? 唔通醫生騙錢? 係因為唔病都唔去睇醫生啦。評估都係一樣道理。

原帖由 worry-mom 於 10-3-9 01:46 發表
想問你囝囝去step做學前評估時幾多歲呢?   唔知係咪我囝囝剛2歲, 所以佢地會有咁既建議.   因為"自閉評估"2歲起先可以做.   

我一路都有個疑問, 我見第2條thread都有人問過, 係咪去得做"自閉評估", 個result都一定 ...

作者: worry-mom    時間: 10-3-18 00:40

間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st, ot, 感統訓練全部都需要.   一下子講到我小朋友全部都好差咁...
作者: rpang001    時間: 10-3-18 01:12

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表
間間密集訓練課程(五天半日制)都要waiting, 有無小朋友上緊or知唔知呢幾間邊間較好呢?   係咪一般都要排好耐架?

step / links / joyful / heep hong

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

坦白講,排s位即代表孩童能力上同一般同齡的有一定距離,或甚致不大適合入讀主流幼兒學校/小學......
明白排唔倒政府/私人的服務去處理孩童需要令家長非常焦急。唯一可建議的就是請治療師做單對單訓練,但是一定不會平,有d成 $4xx/小時。故索性考慮一些可上門 part time 有教過此類孩童的教師,通常可電 step/ links 私下問導師有冇相熟的可介紹,或有些接外快或巳/半退休的可安排上門服務,而價錢較平$2xx/小時 (我都試過用此法找到上門的教師,但個人原因冇用到)

反而返唔返普通幼兒院(唔係表現太差應會收),主要係比佢熟習上學(同家人分離及自立)模式和比佢多接觸普通學童,如不打算返住學就由家長在家幫佢做密集訓練,故家長更需裝備自己去協助孩童成長。

見步行步.....
作者: Capricorn2521    時間: 10-3-18 11:57

不如試吓呢間先啦 :
http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

雖然係治療師督導下由職業治療學生帶領,總好過坐響度等,1星期3天,學費吾貴。如果吾適合,下個月先再考慮其他。我昨天致電他們,4月份仲有一個位。

Good Luck !

原帖由 worry-mom 於 10-3-18 00:40 發表

初步評估了小朋友有自閉症, 仲建議排s位, 之後又話密集式, st,  ...

作者: worry-mom    時間: 10-3-19 00:27

自己覺得囝囝認知方面其實係ok的, 不過的確係有自閉既特徵.   所以無諗過認知上ok, 但都係s位.  就好似有d測試問佢, 但當日唔做/唔指出.   不過我地平時問佢佢都有做/指, 咁...佢地就覺得佢呢方面屬於"弱".   我自己又咁諗...正如d小朋友去in學校, 果日刻唔答, 都唔係代表佢唔識喎!

佢地即時只係介紹左st/ot既1:1比我, $800-$850.   我估如果佢地要找生意, 都唔會介紹平d/part-time比我囉.

另外想問下...s位學校係咪無校車安排架?  要自己接送呢?   

如果咁講...係咪應該次序係 e位>i位>s位  呢?

我都打過去poly問...但佢地唔答我究竟開唔開得成班, 真奇怪!

原帖由 rpang001 於 10-3-18 01:12 發表

坦白講,排s位即代表孩童能力上同一般同齡的有一定距離,或甚致不大適合入讀主流幼兒學校/小學......
明白排唔倒政府/私人的服務去處理孩童需要令家長非常焦急。唯一可建議的就是請治療師做單對單訓練,但是一定不會平,有 ...

作者: rpang001    時間: 10-3-19 11:38

原帖由 worry-mom 於 10-3-19 00:27 發表
自己覺得囝囝認知方面其實係ok的, 不過的確係有自閉既特徵.   所以無諗過認知上ok, 但都係s位.  就好似有d測試問佢, 但當日唔做/唔指出.   不過我地平時問佢佢都有做/指, 咁...佢地就覺得佢呢方面屬於"弱".   我自己 ...

找上門導師方面,或要些少門路(一定要同嗰d導師有認識,佢地先會私下介紹d佢識既比妳),可經從身邊己在這私人兒童發展中心使用緊服務的家長,較易套到有關資料。

可惜我熟識的那些導帥己離職,我仔亦離開成3年,故我手頭沒有這方面資料,但前2年就因為吟,介紹了一位part-time 上門睇功課導師,仲係一條龍,由幼稚園湊到小一.....

應係 i位或e位,後到s位.i/e位係照顧同類學童,分別處在於係學校提供埋服務定係課外由校外組織提供治療...
作者: worry-mom    時間: 10-3-20 02:04

多謝你既意見!
之前排緊協康既1:1PST training終於有位啦!  唯有上住先再問下導師有無介紹.

另外, 曾經見過有d媽媽話感統問題可以去上體操班去改善, 咁想問下...其實坊間一d playgroup....如my gym等, 對我地既小朋友有無幫助有無用呢?   or都係報返"感統"training好d呢?

請問其實仲有邊幾間私營機構有評估+排位服務呢?  價錢如何?

原帖由 rpang001 於 10-3-19 11:38 發表

找上門導師方面,或要些少門路(一定要同嗰d導師有認識,佢地先會私下介紹d佢識既比妳),可經從身邊己在這私人兒童發展中心使用緊服務的家長,較易套到有關資料。

可惜我熟識的那些導帥己離職,我仔亦離開成3年,故我手頭 ...

作者: rpang001    時間: 10-3-21 10:29

原帖由 worry-mom 於 10-3-20 02:04 發表
多謝你既意見!
之前排緊協康既1:1PST training終於有位啦!  唯有上住先再問下導師有無介紹.

另外, 曾經見過有d媽媽話感統問題可以去上體操班去改善, 咁想問下...其實坊間一d playgroup....如my gym等, 對我地既小朋 ...

建議睇睇帶 playgroup 嗰d導師本身是否有專業資格,一般playgroup未必有專業導師,有d起個室入面擺d簡單設施,公園有d分分鐘仲齊全過佢,當中的健體運動沒有足夠協助人員去幫每個小朋友做,佢哋唔做亦冇人強迫.....

故看看導帥資格,人手,設施等就知其果效。links嗰d有感統室,全室連牆有軟"前"保護,每個小朋友輪流由導帥協助去做訓練,藉大小肌/平衡(打鞦千)+載耳罩聽特別頻率的音樂,去刺激前庭和感統機能....

一分錢一分貨。
作者: asap2122    時間: 10-3-25 00:52

你千其要想清楚,你所指的幼兒班,是托兒班而矣,沒有嘢學,我仔二月開學,到二月底,除了春節假期,只返了十幾天,退晒步,經常發脾氣,我不敢再博,唯有退學,原因是他上堂周圍走,坐唔定,老師為了方便管理,就給他玩具車,由上堂玩到落堂,咁不如在家玩!洗乜花錢返學校玩啫!LINKS我仔一歲九個月時,領教過了,進步是有,但很慢,600元一堂單對單,效果麻麻!請三思!
原帖由 anlywan 於 10-2-27 14:25 發表
你好,請問你仔幾大在LINKS上半日制個種啊?我仔仔現在LINKS做緊感統訓練排緊半日制...但佢以架25個月大可以讀出面啲幼兒班..我都唔知應該俾佢讀普通幼稚園的幼兒班定是讀好似LINKS啲課程去改善佢...但又怕到時先去入 ...

作者: rpang001    時間: 10-3-25 03:20

原帖由 asap2122 於 10-3-25 00:52 發表
你千其要想清楚,你所指的幼兒班,是托兒班而矣,沒有嘢學,我仔二月開學,到二月底,除了春節假期,只返了十幾天,退晒步,經常發脾氣,我不敢再博,唯有退學,原因是他上堂周圍走,坐唔定,老師為了方便管理,就給他玩具車,由上堂玩到落堂,咁不如在 ...

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一個較被動,同在一班中師生1:14,在上堂時,一個主動坐在前方坐定定,另一個坐在最後方自己玩手指(自言自語),老師根本照顧唔曬d學生(一班始終有2~3個較頑皮),一個老師教課文,另一個就按住d頑皮既學生,根本照顧唔倒坐起最後(但沒有攪事的)。最後,坐在最後自言言語的功課追上,自動退學轉校了(轉d小班教學)。另一個就好地地,讀到高班學習上沒有問題.......

故建議家長了解學校資源和囝囝能力,並作適當評估,如冇物主意,可讓囝囝入讀私人幼兒學校(試讀),從中了解其能力/性格,才去考慮那些學校較合適。
作者: Capricorn2521    時間: 10-3-25 10:42

一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

另外,要注意的是私立幼稚園好處是師生比例較好,較包容及較彈性。但換個角度來看,他們可能只報喜不報憂。所以如何取捨,真係要試過先知。

如果你指的私人幼兒學校是坊間那些 4-8人的學習小組預備班,我覺得試讀是可以的。因為我試過一間,家長初時可陪上,而且有單面鏡,上課情況家長在門外一目了然。
從而得知小朋友在學習上的問題,再考慮入讀那些幼稚園。

原帖由 rpang001 於 10-3-25 03:20 發表

其實一般(有i位)的幼兒學校,適唔適合比自己的自閉寶寶入讀,要先了解學童性格/能力,尤其專注力/學習能力等等,他會否主動參與課堂上的活動更為重要。囝囝起幼兒班的例子:兩個i位能力相近的孩童,一個較主動/專注力稍高,另一 ...

作者: rpang001    時間: 10-3-25 17:07

原帖由 Capricorn2521 於 10-3-25 10:42 發表
一般較主動/專注力稍高的,其學習能力也相對高。就算吾係i位,只要不是一些催谷的名校,相信應該沒有大問題。反而多數是較被動,較好動或專注力低的,課堂學習才是家長最頭痛的問題,不知那些學習環境及模式較適合自己小朋友。

...

相當同意大部份自閉孩童在專注力/社交/學習能力方面都較一般弱。有少少補充係那些較被動的可以藉吃一些brain supplement 去改善其對外在環境的反應。囝囝以前吃的是Acetyl L-carnitine, CQ 10, 5-HTP,吃後明顯對外界反應多了,但過量會有自我刺激行為,反而過度活躍就不宜吃,那些過動的或要行戒口GFCF。
作者: worry-mom    時間: 10-3-26 01:57

你所講的是私人S位學校嗎?
如果小朋友將於今年9月入讀一般幼兒園既PN班, 是否值得入學前這幾個月去S位上堂, 睇下有無改善呢?
定係報D 1vs1已經足夠?

原帖由 Capricorn2521 於 10-3-25 10:42 發表

...

作者: Capricorn2521    時間: 10-3-26 11:44

私人S位學校係其中一個選擇,坊間愈來愈多這類學校,有由治療師或是特殊幼師教授的,人數也有不同,4-8人一班不等,上課日數,時數不同,以至價錢也有分別。

我覺得發展較慢的小朋友最好由小班開始,慢慢適應,老師有時間觀察及照顧小朋友情況及進度,匯報給家長。幾個月後,約2.5-3歲/適應後,再嘗試大班(幼稚/兒園)學習。

1vs1的好處是針對性課程設計,一星期只得一堂,重點是教家長回家做訓練。一星期溜溜長,家長不會只做1vs1的,而且欠缺群體學習(除非你家裡已有其他年紀相若的小朋友)。

原帖由 worry-mom 於 10-3-26 01:57 發表
你所講的是私人S位學校嗎?
如果小朋友將於今年9月入讀一般幼兒園既PN班, 是否值得入學前這幾個月去S位上堂, 睇下有無改善呢?
定係報D 1vs1已經足夠?

...

作者: anan3388    時間: 10-3-26 14:47

to worry-mom:

其實你可以去樂天同 links 參觀下佢地點上課, 咁你對私人 S 位就多 d 概念, 仲可以捉住佢地 d 人問多 d 問題 (我仔仔讀過 3 months 樂天, links 就上緊感統, 所以我知呢兩間係睇到佢地上課的)。好唔好係好個人的, 又要睇夾唔夾你, 夾唔夾你個小朋友。所以都係親自行一趟好 d

至於讀n班有無用,係睇你個小朋友係咪做到安坐專注, 明唔明老師讀乜, 同埋間學校會唔會有老師睇佢。一般1:14你都諗到有幾多時間俾到個小朋友啦~ 但, 若無其他 choice, 上 n班係可以俾佢接觸到群體生活既方法.

上個別定係密集好, 其實好睇你有無時間/精力/能力去  train 佢. 密集既好處係有一個環境迫住佢要去理人, 去跟 rules。個別其實係一定要 lor 我覺得(密集的已包理個別的啦), 因為家居訓練真係好重要. 不過你係俾 $ 上個別, 定係自己睇書, 咁我覺得睇你有無心機睇書. 咁上堂係針對性 d 同有人 demo 俾你睇點 train 佢.

我都上過邁步 one-to-one 幼兒導師 training ($450/30min.), 我覺得佢幫我開左個頭, 幾好呀! 其實最終係自己點同佢 train lor~

加油呀, 俾心機, 小朋友係有潛力會進步的! 到時你會感受到, 幾多$都買唔到佢 o個下進步! (for me, 就係仔仔開口叫 "ma ma", 開心死了!)

book list:
協康會: 自閉症兒童家居訓練指南
久周出版: 特殊兒教養寶典

(圖書館可借)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5