教育王國

標題: 校際音樂節 [打印本頁]

作者: 洛婷    時間: 10-2-23 14:15     標題: 校際音樂節

就嚟開始喇 , 大家上嚟分享下 !!!

我女佢 3 月9 號比賽 (3級)
你地呢 ???
作者: fcbttkw    時間: 10-2-23 14:46

原帖由 洛婷 於 10-2-23 14:15 發表

你地呢 ???

Hi,洛婷
我仔在3月16比賽(G5)
大家努力呀!
作者: rogerchiu    時間: 10-2-23 15:05

我仔仔三月五比單簧管小學初級組。
大家都努力!!!
作者: 洛婷    時間: 10-2-23 16:50

原帖由 fcbttkw 於 10-2-23 14:46 發表

Hi,洛婷
我仔在3月16比賽(G5)
大家努力呀!

你仔仔    
佢好似好細個 , 幾多年班 ???
作者: 洛婷    時間: 10-2-23 16:53

原帖由 rogerchiu 於 10-2-23 15:05 發表
我仔仔三月五比單簧管小學初級組。
大家都努力!!!

加油 !!!
作者: IVANYOYOMA    時間: 10-2-23 18:06

你地呢 ???

亞仔13/3 笛子中學高級組.
  亞女27/3 鋼琴G.6.
作者: totochu    時間: 10-2-23 20:49

我囡囡3月11日 piano grade 2,
18日 violin grade 2.
作者: Little_cy    時間: 10-2-23 21:23

my daughter 17/3, grade 1
作者: fcbttkw    時間: 10-2-24 09:26

原帖由 洛婷 於 10-2-23 16:50 發表

你仔仔    
佢好似好細個 , 幾多年班 ???

二年級!
作者: wsc    時間: 10-2-24 19:49     標題: Urgent 竹笛曲集,第一級至第六級

曲目:  我愛北京天安門  
作曲:  金月芩
書名:  竹笛曲集,第一級至第六級
出版社:  北岳文藝出版社

Anyone knows where to buy it ?  Many thanks.
作者: beryl88318    時間: 10-2-24 20:19

作者: wsc    時間: 10-2-24 20:55

What are you going to do then ?  Do you mind giving me some hints.

Thanks.

原帖由 beryl88318 於 10-2-24 20:19 發表
好早5/3 violin grade 2, 仍末找到正本琴譜

作者: Kangaroo    時間: 10-2-24 21:26

My son is the earliest 1 Mar, piano G2
作者: 小伊    時間: 10-2-24 23:46

好多小朋友參加N211,首concerto既長又難,大家練好未呢?剛剛開始夾伴奏乍!
作者: leungchai    時間: 10-2-25 00:23

May I know if my kid's order is in the second half, could I report only 15 mins before the start of the second half; or I should report when the first part start?
作者: do-re-me    時間: 10-2-25 01:43

我女3月1日, 彈得好差, 學校又唔比請假. 都唔知去唔去好......

作者: rogerchiu    時間: 10-2-25 06:12

原帖由 leungchai 於 10-2-25 00:23 發表
May I know if my kid's order is in the second half, could I report only 15 mins before the start of the second half; or I should report when the first part start?

可以,不過早多少少係門口等佢BREAK好D,仲有要等小朋友熱下身。
作者: mamas    時間: 10-2-25 13:11

My son will also play N211 on 9/3 and he will meet the piano teacher to pratice together this Sat.  This is our first time to join so he is a bit nervous.  

Hope all of us have a good experience!

Add Oil .... :)

原帖由 小伊 於 10-2-24 23:46 發表
好多小朋友參加N211,首concerto既長又難,大家練好未呢?剛剛開始夾伴奏乍!

作者: plmok    時間: 10-2-25 13:40

我囡囡今次是第一次參加 piano grade one, 3月29日早上9:30, 第一part, 第二個就要上台,她一定很緊張. 請問有冇人知是否要看完所有參賽者表演完才可走? 係咪要所有比賽完結後才可以取分數紙? 如果要趕返工和返學點算?
作者: busybusy    時間: 10-2-25 14:44

My daughter also join N211, next Wed. (3/3), it is approaching.  This piece is indeed very long and difficult for younger players.  

原帖由 小伊 於 10-2-24 23:46 發表

作者: rogerchiu    時間: 10-2-25 14:49

我仔仔冇咩野壓力,反而係我多D。仲有八日,就可以放下心頭大石,到時第一時間POST上黎。

上年我見到第一PART D 人比賽完,係BREAK 時就走左,分紙就會係果組D小朋友比賽完先發,唔知走左人之後可唔可以再拎,再唔係就搵多個家長係外面等,接手/接小朋友走囉。
作者: rogerchiu    時間: 10-2-25 14:54

原帖由 busybusy 於 10-2-25 14:44 發表
My daughter also join N211, next Wed. (3/3), it is approaching.  This piece is indeed very long and difficult for younger players.  

反而我仔仔報 N427 clarinet 果首 retour 好短(唔駛一分鐘),有人話 retour 比上年果首易。我覺得係比上年仲難,因為短又望落去易,所以應該好多小朋友會好唔小心咁走音,唔記得吐音,又或者唔記得大細聲。另外中間果度吸氣位又少,唔練好分分鐘會亂晒。
作者: Ciz    時間: 10-2-25 20:17

我囝都係!喺大會堂。您囡囡呢?彈邊首歌?

你地呢 ???

作者: 洛婷    時間: 10-2-25 23:44

quote]原帖由 Ciz 於 10-2-25 20:17 發表

[/quote]

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ???

好有可能同場

作者: Ciz    時間: 10-2-26 19:51

一樣呀!您囡囡準備成點?我仔老師好嚴格,阿仔又懶練習,做唔到老師要求,上次上堂比老師由頭鬧到尾,跟住話唔再學琴,所以我都唔再push他,只希望他可順利完成,唔出錯,就當交左功課!

原帖由 洛婷 於 10-2-25 23:44 發表
quote]原帖由 Ciz 於 10-2-25 20:17 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ???

好有可能 ... [/quote]
作者: 洛婷    時間: 10-2-26 22:48

原帖由 Ciz 於 10-2-26 19:51 發表
一樣呀!您囡囡準備成點?我仔老師好嚴格,阿仔又懶練習,做唔到老師要求,上次上堂比老師由頭鬧到尾,跟住話唔再學琴,所以我都唔再push他,只希望他可順利完成,唔出錯,就當交左功課!

係咪香港 ???  
我女彈 109 , 你仔仔都係 ??? ...

女我都準備得 7788 , 不過都要睇佢臨場表現  

順其自然啦 , 唔好比太大壓力 !!!

希望大家都有好成績
作者: video_ming    時間: 10-2-27 14:47

我囡囡彈第二級106.現在都是練得7788.未彈到老師的要
求.希幫可以彈到老師的要求.
原帖由 洛婷 於 10-2-26 22:48 發表

女我都準備得 7788 , 不過都要睇佢臨場表現  

順其自然啦 , 唔好比太大壓力 !!!

希望大家都有好成績

作者: Little_cy    時間: 10-2-28 00:38

想問下係米三角到, 咁同普通琴touching有咩野分別呢
作者: 小伊    時間: 10-2-28 13:14

原帖由 totochu 於 10-2-23 20:49 發表
我囡囡3月11日 piano grade 2,
18日 violin grade 2.

小兒也是18/3 N211,在CWB的Assembly Hall, group 14
作者: bbmami22    時間: 10-2-28 23:55

Hi,

我個仔被安排上午比賽, 唔知道幾多點可以走呢?
我想趕回校上課.

Piano - 105 Tuen Mun

另外,代朋友問是否要安排書俾小提琴伴奏?

bbmami
作者: fcbttkw    時間: 10-3-1 10:34

原帖由 Little_cy 於 10-2-28 00:38 發表
想問下係米三角到, 咁同普通琴touching有咩野分別呢

比賽通常都係用三角琴!其實唔同場地用琴touching都有D分別:有些實D要用力多D,有些琴鍵輕D,控制方面難D!我個仔好鍾意蒲琴行,我都會鼓勵佢去試唔同琴,所以佢去比賽,我從來都唔會擔心琴touching影響佢表現!
作者: POTATOYUNG    時間: 10-3-1 12:38

我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 12:58

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表
我囡囡今早比賽完PIANO-Grade 2, 取得80分, 係未即係第4名?????

第幾名係要睇果組D人既分。
作者: totochu    時間: 10-3-1 13:00

場地都一樣wor, 我地上午,你地呢?

你個囝囝是否降級來玩二級,我識唔少人都係.

原帖由 小伊 於 10-2-28 13:14 發表

小兒也是18/3 N211,在CWB的Assembly Hall, group 14

作者: Heidi媽    時間: 10-3-1 13:14

作者: 小伊    時間: 10-3-1 14:08

都唔算系降級, 佢未學轉把位, 同埋grade3首歌仲難, 才只好參加N211。舊年都系grade2,不過淺好多。
作者: 小伊    時間: 10-3-1 14:09

大家都系上晝哦!
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 14:59

小伊係咪自己教架?會唔會好辛苦?
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 15:07

原帖由 POTATOYUNG 於 10-3-1 12:38 發表

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第 4 名 ???
名次只會寫係名次楝 , 冇就係冇 :D

不過上年我女個評判比分好緊 , 好多唔過 80 :(
作者: POTATOYUNG    時間: 10-3-1 15:16

唔該晒, 因為是第一次參加, 所以唔多清楚
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 16:01

原帖由 洛婷 於 10-3-1 15:07 發表

佢地個比賽係冇第 4 名
不過 80 分就有張優良 (merit) 獎狀 :loveliness:

即係好似我女上年 2 級比賽咁 ,
冠軍 85 分、亞軍 84 分、季軍 83 分、
我女攞 82 分 , 佢都一樣係冇名次 ,
唔通我可以話佢第  ...

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季。
http://www.hksmsa.org.hk/download/winlist/61MWinner.pdf

90分以上或A級 - 會有榮譽獎狀
80分至89分或B級 - 會有優良獎狀
75分至79分或C級 - 會有良好獎狀

每一個項目分成的小組均設冠、亞、季軍,然而任何項目之成績如未能達到80分,則所有名次、獎盃及獎品將被取消。

作者: 小伊    時間: 10-3-1 16:09     標題: 回覆 38# rogerchiu 的文章

跟私人老師學的,只是每晚都會陪呀仔一起拉琴。
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 16:10

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:01 發表

補充一些:
如果個比賽係有 1個 86分,2個85分,2個82分,1個81分,其他80分以下。
咁呢個 86分就係冠軍,2個85分係亞軍,2個82分係季軍,81分果位就沒有名次。

舊年 N427-4 果組就1冠2亞5季軍,我囝囝舊年係 N427-5果組就1冠1亞2季 ...

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 16:24

原帖由 小伊 於 10-3-1 16:09 發表
跟私人老師學的,只是每晚都會陪呀仔一起拉琴。

我試過陪我囝囝一齊吹單簧管,結果係有D想死既感覺,我真係唔識運氣,所以從那次之後我就唔迫佢吹,而枝 Yamaha YCL650 就封塵了。
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 16:31

原帖由 洛婷 於 10-3-1 16:10 發表

我當然知道 , 我只係用我個案解釋比另一位聽

冠軍一定係得一個 ,
但亞軍、季軍可以同時多過一個 , 甚至更多 !!!

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?
作者: beryl88318    時間: 10-3-1 16:43

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 17:43

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 16:31 發表

係咩?咁如果最高分有2位,咁點算?

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 18:50

原帖由 洛婷 於 10-3-1 17:43 發表

每場比賽只得一面錦旗 ,
所以你講既情況好少出現

現場係,另外個杯就遲D先會比。舊年隻杯,家下放左係學校。
http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩樣都係唔好。不過呢D係大會既例的話,真係冇辦法。
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 19:06

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 18:50 發表

http://gallery.me.com/rogerchiu#100049/IMG_0018&bgcolor=black

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩 ...

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 19:56

原帖由 洛婷 於 10-3-1 19:06 發表

所以比賽有時都要講天時、地理人和 ,

再加少少運氣 :loveliness:

上次我個仔係好多運,因為我覺得另外兩人都好過佢。
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 20:01

就算評判如何不願意,最終仍不得不以0.5分判勝負!
這就是半分"分"天下!

作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 20:17

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 20:01 發表
就算評判如何不願意,最終仍不得不以0.5分判勝負!

咁佢會加好果位既分定減差些少既分?
作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 20:22

加減又有何重要呢!敗的亦無損其地位,最終二人還是好朋友、同時往美國深造。

作者: Kangaroo    時間: 10-3-1 21:42

Sorry, I have a question. Only certificates will be awarded to winners or there will be trophies as well?

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 18:50 發表

我覺得,如果開始時大家係同分(當有兩個最高分),咁就係為左得一面旗,就要把一個分數改多/改少,兩 ...

作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 21:44

根據阿女上年既經驗, 佢上年雖然第二名, 但即場只得分紙一張, 而張CERT.就要等到臨放暑假前, 至從學校手中領回! PIANO SOLO沒有TROPHIES的, 唔知其他項目有無?!

原帖由 Kangaroo 於 10-3-1 21:42 發表
Sorry, I have a question. Only certificates will be awarded to winners or there will be trophies as well?

作者: bebebe12345    時間: 10-3-1 22:18

第一名當場取得獎旗和分級,遲些取獎狀時會有Trophy留念。
其中部份如下
U100-U144 N410-N459= Tom Lee Music Trophy
N206-N231 =Hong Kong Strings Trophy

最興奮的是宣報和拿著獎旗和評判照相那一刻
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 22:22

係? 即場喎, 我記得上年第一名果個女仔都係得張分紙 & 同評判合照咋喎, 有獎旗既咩? 唔通我記錯?!

原帖由 bebebe12345 於 10-3-1 22:18 發表
第一名當場取得獎旗和分級,遲些取獎狀時會有Trophy留念。
其中部份如下
U100-U144 N410-N459= Tom Lee Music Trophy
N206-N231 =Hong Kong Strings Trophy

最興奮的是宣報和拿著獎旗和評判照相那一刻 ...

作者: cherubic    時間: 10-3-1 22:25

My son also participates G2 piano solo.  He is assigned to the morning session.  When did you finish?  We want to go back to school after that.  Thanks.

作者: Kangaroo    時間: 10-3-1 22:29

My son also finished G2 piano solo this morning at Wan chai Arts Center. Fully Relief now.

原帖由 cherubic 於 10-3-1 22:25 發表
My son also participates G2 piano solo.  He is assigned to the morning session.  When did you finish?  We want to go back to school after that.  Thanks.

作者: Kangaroo    時間: 10-3-1 22:30

ic. Thanks.

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 21:44 發表
根據阿女上年既經驗, 佢上年雖然第二名, 但即場只得分紙一張, 而張CERT.就要等到臨放暑假前, 至從學校手中領回! PIANO SOLO沒有TROPHIES的, 唔知其他項目有無?!

...

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 22:37

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 22:22 發表
係? 即場喎, 我記得上年第一名果個女仔都係得張分紙 & 同評判合照咋喎, 有獎旗既咩? 唔通我記錯?!

係即場 , 同埋我見佢地有留低 (好似登記 d 野咁)
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 22:46

洛婷,

原來係咁, 咁等我今年留意下人地先, 上年可能第二名已經好開心, 遺忘左人地第一名果個係攞乜啊!

原帖由 洛婷 於 10-3-1 22:37 發表

係即場 , 同埋我見佢地有留低 (好似登記 d 野咁)

作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 22:47

你地就好啦, 咁快就搞掂...我女仲有...21日啊! (唔計今日)

原帖由 Kangaroo 於 10-3-1 22:29 發表
My son also finished G2 piano solo this morning at Wan chai Arts Center. Fully Relief now.

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 22:51

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 22:46 發表
洛婷,

原來係咁, 咁等我今年留意下人地先, 上年可能第二名已經好開心, 遺忘左人地第一名果個係攞乜啊!

咁又係呀 , 果一下真係亞媽姓乜都唔知

你女彈邊首 ???
作者: chrwan    時間: 10-3-1 22:54

想問下仔仔彈#108, 看demo 演繹和ending 有些和teacher不同. 應怎樣, PLS :( HELP!
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 23:02

原帖由 chrwan 於 10-3-1 22:54 發表
想問下仔仔彈#108, 看demo 演繹和ending 有些和teacher不同. 應怎樣, PLS :( HELP!

比我既....都係會跟老師個教法  

有時風格既野好難講 , 比你跟足個 demo 彈 ,

評判又未必一定鍾意 , 覺得你冇個人風格  
作者: rogerchiu    時間: 10-3-1 23:12

我可以 confirm,即場第一名係有分紙同旗既,正式獎狀同獎杯就要由學校(或報名既會員)五月左右去拎。

其他成績既獎狀都係由學校/會員五月左右習中一起拎。

至於影相就唔駛有名次都可以搵評判影,但係上次因為話唔比影相,所以冇帶機去影。(原來係比賽時唔比影)

今次一定帶定部細機去,要用先拎出黎。
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 23:19

原帖由 rogerchiu 於 10-3-1 23:12 發表
我可以 confirm,即場第一名係有分紙同旗既,正式獎狀同獎杯就要由學校(或報名既會員)五月左右去拎。

其他成績既獎狀都係由學校/會員五月左右習中一起拎。

至於影相就唔駛有名次都可以搵評判影,但係上次因為話唔比影相,所以 ...

錦旗就比返學校 , 獎杯係咪自己 ???

個獎杯係點架 ???
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 23:25

洛婷,

嘿嘿...因為上年係第一次參加, 當時仲係K3, 所以純粹諗住見識見識, 根本無諗過會有名次, 加上我女係第一個出場, 我地都打定輸數, 諗住評判聽到63個, 實會遺忘佢, 點知執番個第二, 即場好似發緊夢咁啊! 真失禮呢!

我女今年會彈二級104果首GAVOTTE IN G! 今年唔敢望會有咩成績, 但求佢唔好緊張, 平穩過渡, 順順利利, 咁已經心滿意足了!

原帖由 洛婷 於 10-3-1 22:51 發表

咁又係呀 , 果一下真係亞媽姓乜都唔知

你女彈邊首 ???

作者: chrwan    時間: 10-3-1 23:25

原帖由 洛婷 於 10-3-1 23:02 發表

比我既....都係會跟老師個教法  

有時風格既野好難講 , 比你跟足個 demo 彈 ,

評判又未必一定鍾意 , 覺得你冇個人風格  

謝謝, 會和先生提提,
因剛轉先生4個月, 唔知大家要求.
星期六就比賽, 有d 緊張 ....
大家努力!!!
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 23:34

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 23:25 發表
洛婷,

嘿嘿...因為上年係第一次參加, 當時仲係K3, 所以純粹諗住見識見識, 根本無諗過會有名次, 加上我女係第一個出場, 我地都打定輸數, 諗住評判聽到63個, 實會遺忘佢, 點知執番個第二, 即場好似發緊夢咁啊! 真失禮呢!

我女今年會彈二級104果首GAVOTTE IN G! 今年唔敢望會有咩成績, 但求佢唔好緊張, 平穩過渡, 順順利利, 咁已經心滿意足了!

我都係咁希望

其實好多評判都偏向鍾意細個 (越細越好)
即係例如一個小學生同一個幼稚園學生都係彈得好 ,
評判多數都會揀細個果個 :loveliness:
作者: 洛婷    時間: 10-3-1 23:35

原帖由 chrwan 於 10-3-1 23:25 發表

謝謝, 會和先生提提,
因剛轉先生4個月, 唔知大家要求.
星期六就比賽, 有d 緊張 ....
大家努力!!!

加油
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-1 23:38

洛婷,

我女上年雖然係一個幼稚園生, 但佢個樣, 係完全無幼稚園FEEL架, 佢甚至乎係高過部份小學生, 所以....其實佢外型上無優勢啊...有名次, 相信只係好彩, 因為遇到個好似"聖誕老人"咁慈祥既評判啊!

原帖由 洛婷 於 10-3-1 23:34 發表

我都係咁希望

其實好多評判都偏向鍾意細個 (越細越好)
即係例如一個小學生同一個幼稚園學生都係彈得好 ,
評判多數都會揀細個果個 :loveliness: ...

作者: 洛婷    時間: 10-3-1 23:43

原帖由 十月媽咪 於 10-3-1 23:38 發表
洛婷,

我女上年雖然係一個幼稚園生, 但佢個樣, 係完全無幼稚園FEEL架, 佢甚至乎係高過部份小學生, 所以....其實佢外型上無優勢啊...有名次, 相信只係好彩, 因為遇到個好似"聖誕老人"咁慈祥既評判啊!

...

運氣係要有 , 但實力都不可少 ,
相信你女女都一定係彈得唔錯既  

有名次真係一種好大既鼓勵 !!!
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-2 00:00

我女都係符碌多少少, 因為上年比賽前仲係甩甩CUT CUT, 但一行到出場, 就好似換左另一個人咁, 完全估佢唔到啊! 實力有無就真係...唔知喇...不過運氣就有少少!

至於今年首歌...佢好早已經練熟晒, 但唔知係咪熟得滯既關係, 佢越彈越無FEEL, 越彈越求其...我而家都...無眼睇!

原帖由 洛婷 於 10-3-1 23:43 發表

運氣係要有 , 但實力都不可少 ,
相信你女女都一定係彈得唔錯既  

有名次真係一種好大既鼓勵 !!!

作者: 洛婷    時間: 10-3-2 00:04

原帖由 十月媽咪 於 10-3-2 00:00 發表
我女都係符碌多少少, 因為上年比賽前仲係甩甩CUT CUT, 但一行到出場, 就好似換左另一個人咁, 完全估佢唔到啊! 實力有無就真係...唔知喇...不過運氣就有少少!

至於今年首歌...佢好早已經練熟晒, 但唔知係咪熟得滯既 ...

少擔心 , 可能你女上到場又好似換左另一個人咁
作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 06:24

原帖由 洛婷 於 10-3-1 23:19 發表

錦旗就比返學校 , 獎杯係咪自己 ???

個獎杯係點架 ???

比賽之後,枝旗仔先交點學校,第二日早上由校長在早會度再交返比仔仔,之後到5月拎左狀杯後,就又交一次比校長,再做一次,今年轉左校長,唔知會唔會唔同左。
獎杯相:

杯好膠,旗好化學。
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-2 08:41

洛婷,
著實我真係無得擔心, 唯有睇阿小姐既造化!

原帖由 洛婷 於 10-3-2 00:04 發表

少擔心 , 可能你女上到場又好似換左另一個人咁

作者: bebebe12345    時間: 10-3-2 11:03

杯好膠---單單一級鋼琴就要95個,膠D無所謂,一樣是高興,遲幾年嬴D高級組,就一D都唔膠。
旗化學---一D都唔化學,放廿年都未有事,求也未必求得到。

不在乎天長地久,只在乎曾經擁有!
旗和杯最終都是孩子擁有,做家長則為曾經付出而滿足!
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 12:09

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 06:24 發表

比賽之後,枝旗仔先交點學校,第二日早上由校長在早會度再交返比仔仔,之後到5月拎左狀杯後,就又交一次比校長,再做一次,今年轉左校長,唔知會唔會唔同左。
獎杯相:

杯好膠,旗好化學。[url=http://
[/quote[/url]]

相我睇咗 , 唔係呀 , 好 ok 喎

如果我女攞到 , 真係膠既我都唔介意 ,
始終都係開心既事
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 12:17

原帖由 bebebe12345 於 10-3-2 11:03 發表

杯好膠---單單一級鋼琴就要95個,膠D無所謂,一樣是高興,遲幾年嬴D高級組,就一D都唔膠。
旗化學---一D都唔化學,放廿年都未有事,求也未必求得到。

不在乎天長地久,只在乎曾經擁有!
旗和杯最終都是孩子擁有,做家長則為曾經付出而滿足!

上年睇 JE 決賽 ,
barbie 攞果個杯真係好勁 , 好有份量

佢仔仔單簧管 , 咁同分級鋼琴既獎杯係唔係一樣 ???
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-2 12:35

哈哈, 我都係咁話, 如果阿女有本事攞到, 我真係"膠杯"都一樣咁開心啊!

原帖由 洛婷 於 10-3-2 12:09 發表

相我睇咗 , 唔係呀 , 好 ok 喎

如果我女攞到 , 真係膠既我都唔介意 ,
始終都係開心既事 [/quote]
作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 13:21

咁又係,囝囝攞到個杯時真係好開心。

仲有3日就到我囝囝去比賽了,越近比賽,越同大家傾,反而自己壓力細左。昨晚同囝囝講,這項目既獎已經攞過,今年去要開開心心去享受一下。
作者: 十月媽咪    時間: 10-3-2 13:23

其實無論賽果係點, 都係應該用一個開開心心既心去享受下&感受下&觀摩下的啊!

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:21 發表

仲有3日就到我囝囝去比賽了,越近比賽,越同大家傾,反而自己壓力細左。昨晚同囝囝講,這項目既獎已經攞過,今年去要開開心心去享受一下。 ...

作者: 洛婷    時間: 10-3-2 13:28

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:21 發表

仲有3日就到我囝囝去比賽了,越近比賽,越同大家傾,反而自己壓力細左。昨晚同囝囝講,這項目既獎已經攞過,今年去要開開心心去享受一下。 ...

咁就多 d 上嚟傾
作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 13:37

原帖由 洛婷 於 10-3-2 13:28 發表

咁就多 d 上嚟傾

^O^ 好呀。

星期五教師日,囝囝學校放假,但係囝囝話都係著冬季校服去。
hinmum 個囝囝都係同組,不過hinhin 係第二節,我個 Jesse仔就係第一節,冇得一齊睇。
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 13:40

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:37 發表

^O^ 好呀。

hinmum 個囝囝都係同組,不過hinhin 係第二節,我個 Jesse仔就係第一節,冇得一齊睇。 ...

岩呀 , 我覺得依個係最好既衣著服飾
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 13:42

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:37 發表

^O^ 好呀。

hinmum 個囝囝都係同組,不過hinhin 係第二節,我個 Jesse仔就係第一節,冇得一齊睇。 ...

作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 13:48

原帖由 洛婷 於 10-3-2 13:40 發表

我都知啱,你都唔駛回兩次啵。 ^^

舊年有個穿便服去比賽,佢吹到好似人地玩 rock band 咁,搖得好勁,個個拍晒手,我都好大力拍,不過可能唔夾首歌,結果係三甲不入。

另外有一個小朋友,成套西裝去,個小朋友當堂緊張晒。
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 13:57

原帖由 rogerchiu 於 10-3-2 13:48 發表

我都知啱,你都唔駛回兩次啵。 ^^

舊年有個穿便服去比賽,佢吹到好似人地玩 rock band 咁,搖得好勁,個個拍晒手,我都好大力拍,不過可能唔夾首歌,結果係三甲不入。

另外有一個小朋友,成套西裝去,個小朋友當堂緊張晒。 ...

我肉緊嘛
作者: Ciz    時間: 10-3-2 18:34     標題: 回覆 65# 洛婷 的文章

阿仔發咗5曰燒都未退,相信老師教嘅嘢都燒到冇哂!Can only wish him good luck!
作者: 洛婷    時間: 10-3-2 18:51

原帖由 Ciz 於 10-3-2 18:34 發表
阿仔發咗5曰燒都未退,相信老師教嘅嘢都燒到冇哂!Can only wish him good luck!

你仔仔依家冇事嘛 ??? 係咪太大壓力 ???

下星期二先比賽 , 順其自然啦 !!!
最緊要休息多 d , 希望你仔仔快 d 好返
作者: rogerchiu    時間: 10-3-2 19:14

原帖由 Ciz 於 10-3-2 18:34 發表

最緊要係健康,休息下先,其他野慢慢再搞。
祝小朋友早日康復。
作者: Little_cy    時間: 10-3-3 09:43

我個女第一次參加, 至在參與啦...
作者: kyng3    時間: 10-3-3 11:40     標題: delete please

delete ............................. thanks

作者: joys    時間: 10-3-3 13:18

作者: ywtmama    時間: 10-3-3 21:15

亞囡明天比賽(grade 3 109), 彈都成首都心滿意足!
作者: rogerchiu    時間: 10-3-3 21:40

原帖由 ywtmama 於 10-3-3 21:15 發表
亞囡明天比賽(grade 3 109), 彈都成首都心滿意足!

得既,要信囡囡,上台前錫佢一啖支持下佢。
作者: 洛婷    時間: 10-3-3 22:38

原帖由 rogerchiu 於 10-3-3 21:40 發表

得既,要信囡囡,上台前錫佢一啖支持下佢。

我女上年比賽 , 小朋友同家長係分開坐 ,
唔知今年會唔會一樣
作者: blackbeauty    時間: 10-3-3 22:48

請問可唔可入埸觀賽(唔係自己果個小朋友參加果埸)?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5