教育王國

標題: 昨天收到德望中學的取錄信 [打印本頁]

作者: Heidi媽    時間: 10-2-28 14:14     標題: 昨天收到德望中學的取錄信

作者: 師奶    時間: 10-2-28 15:17

恭喜!恭喜!
作者: violetching    時間: 10-2-28 16:06

Heidi媽,
恭喜曬,最後個次呈分試可以以輕鬆的心情去應付喇!

原帖由 Heidi媽 於 10-2-28 14:14 發表
昨天收到德望的取錄信 有些感到意外, 因為照學校的admission procedure,應該是 8/3才開始把acceptance letter 寄出.

作者: Ben2003    時間: 10-2-28 16:16

: : : 恭喜!恭喜! : : :
作者: Heidi媽    時間: 10-2-28 16:18

作者: moyan    時間: 10-2-28 16:19

heidi媽,

我仔仔都有中学收左, 真係鬆一口氣了,
你好似係TSL家長

昨天收到德望的取錄信 有些感到意外, 因為照學校的admission procedure,應該是 8/3才開始把acceptance letter 寄出.

作者: tangko    時間: 10-2-28 16:36

原帖由 Heidi媽 於 10-2-28 16:18 發表
師奶, violetching,

Thanks!

violetching,

雖然呀女考到, 但她不是最喜歡此校. 很想等埋另外的有沒有offer. 不過, 德望要8/3 confirm了.

如心儀的是另外那間直資中學,不妨在8/3前打電話去如實說明,看看對方是否取錄而未發信,否則可疊埋心水到德望註冊。
作者: cck0808    時間: 10-2-28 17:02

如果先註册,可否其後取回小六証再註册另外一間中學呢?因為交小六証只是希望一個學生會霸多個學位,因為之前的學校可以再收後補生○
作者: Heidi媽    時間: 10-2-28 17:14

作者: Heidi媽    時間: 10-2-28 17:15

作者: moyan    時間: 10-2-28 17:48

不是直資啊
TSL的老師講, 如你稍後再有另一間心儀学校收你女女, 你可以向已註冊的学校取回student record form, 通常都冇問題, 希望你女女入到心儀中学。

原帖由 Heidi媽 於 10-2-28 17:14 發表
Hi moyan,

我都恭喜你仔仔 , 是否直資收了?
我都係TSL家長, 因為我細仔在TSL, 但就比較少上佢地個forum.

作者: Heidi媽    時間: 10-3-1 09:46

作者: candytl    時間: 10-3-1 10:37

原帖由 Heidi媽 於 10-3-1 09:46 發表
我知道邊間中學收了你仔仔啦! 恭喜晒! 仲係傳統名校tim! 唉, 遲d到我仔揀學校時...真係無眼睇.

真的可以取回student record form? 佢地有無權唔比呢?

Heidima,

請看pm.
照我理解, 係有權唔比的. 不過好少聽見話學校唔俾取回.
作者: TINGMUM    時間: 10-3-1 11:13

恭喜HEIDI媽 & moyan.

請問你地小朋友interview時是著校服和還是便服?
作者: overview    時間: 10-3-1 11:24

congratulations !  真係開心入到心儀學校, 不過我知每年陳守仁學生都考得好好.

不過,想請問係呢個階段點知津貼學校會取錄呢? thanks!

原帖由 moyan 於 10-2-28 17:48 發表
不是直資啊
TSL的老師講, 如你稍後再有另一間心儀学校收你女女, 你可以向已註冊的学校取回student record form, 通常都冇問題, 希望你女女入到心儀中学。

...

作者: moyan    時間: 10-3-1 12:22

原帖由 Heidi媽 於 10-3-1 09:46 發表
我知道邊間中學收了你仔仔啦! 恭喜晒! 仲係傳統名校tim! 唉, 遲d到我仔揀學校時...真係無眼睇.

真的可以取回student record form? 佢地有無權唔比呢?

老師話有權唔比但好少唔比
作者: moyan    時間: 10-3-1 12:24

thank you

校服好d

原帖由 TINGMUM 於 10-3-1 11:13 發表
恭喜HEIDI媽 & moyan.

請問你地小朋友interview時是著校服和還是便服?

作者: moyan    時間: 10-3-1 12:32

我想PM你但失敗

原帖由 overview 於 10-3-1 11:24 發表
congratulations !  真係開心入到心儀學校, 不過我知每年陳守仁學生都考得好好.

不過,想請問係呢個階段點知津貼學校會取錄呢? thanks!

作者: Heidi媽    時間: 10-3-1 12:55

作者: Heidi媽    時間: 10-3-1 12:57

作者: cck0808    時間: 10-3-1 21:06

我想唔會有學校唔發還Student Record Form给想放棄學位的同學,留位費就一定無得refund,唔通間學校話無咗你唔得咩,如果他們在留難你,你就快D求佢比番張証你,咁cheap嘅學校比你都唔好讀。
作者: cck0808    時間: 10-3-1 21:37

我想Student Record Form不是用來証明學生身份的,如果要証明你的身份,你有學生手册、身份証....... 它的目的是避免一個學生在同一時間內擁有多於一個受政府補助的學位,是出於公平的原則。
作者: Joyful-Life    時間: 10-3-2 14:13

Heidi媽:

恭喜!恭喜!
德望確是一所好學校。
您囡囡成績那麼好,一定應付有餘。

我校的中學又損失了一名才女!

作者: Heidi媽    時間: 10-3-3 07:27

作者: asinai    時間: 10-3-3 11:01

恭喜! 恭喜!

雖然我女兒並沒有報考此校, 但朋友女兒早兩天來電問我意見, 她正在15/16........

作者: Heidi媽    時間: 10-3-3 11:48

作者: CINDYC    時間: 10-3-3 12:00     標題: 回覆 1# Heidi媽 的文章

Heidi媽,
恭喜晒! (好耐無chat)
希望Heidi可入到佢最想去既中學!
我哋要等到7月先知, 真大壓力
作者: asinai    時間: 10-3-3 12:01

我囡正在等運到.......期待着今個月考她自選的中學!  

我想你囡囡是等更好的選擇, 對嗎?
原帖由 Heidi媽 於 10-3-3 11:48 發表
Thanks! 不過, 此校應不作考慮了. 你囡囡又怎樣?

作者: CINDYC    時間: 10-3-3 12:03

Heidi媽,
原校升, 交通時間就可以慳到好多, 對嗎!
Cindy
原帖由 Heidi媽 於 10-3-3 07:27 發表
Joyful-Life,

多謝! 不過始終是囡囡讀書, 由她決定自己的去向吧!
講番我地的小學, 雖然一直低調, 但原來派位成績很不錯, 就算讀番原校中學, 也不是一個差的選擇.

...

作者: Heidi媽    時間: 10-3-3 12:14

作者: Heidi媽    時間: 10-3-3 12:15

作者: Heidi媽    時間: 10-3-3 12:16

作者: CINDYC    時間: 10-3-3 12:22

係, 如無意外, 佢只係想讀自己中學, 正如妳講, 係佢哋讀, 所以完全無諗出面學校, 如果中學唔收就真係大大件事!
原帖由 Heidi媽 於 10-3-3 12:14 發表
Hi CINDYC,

真係好耐無chat, 你女女又怎樣? 會讀番原校中學嗎?

作者: Heidi媽    時間: 10-3-4 08:11

作者: mshong    時間: 10-3-4 09:47     標題: 回覆 9# Heidi媽 的文章

Heidi媽, 你好

恭喜恭喜. 祝你囡囡考每一家學校都被取錄, 再由你們選最心儀的.

Cheers,

mshong
作者: Heidi媽    時間: 10-3-4 09:50

作者: asinai    時間: 10-3-4 10:31

自選中5中還是要睇 interview 表現, 所以都有可能讀番本區中學的.  你女女不是只擺自己中學1st choice 吧?!.....又讀番自己中學都有其好處呢!
原帖由 Heidi媽 於 10-3-3 12:15 發表
相信你囡囡自選的中學應該唔係問題. 我女更好的睇怕沒有了, 或者讀番自己的中學呢!

作者: asinai    時間: 10-3-4 10:54

mshong,

long time no see!

你好嗎?
作者: mshong    時間: 10-3-4 11:24     標題: Hi asinai

原帖由 asinai 於 2010-3-4 10:54 發表
mshong,

long time no see!

你好嗎?

Hello asinai

Hi, Long time no chat.  How are you, friend?

mshong
作者: mshong    時間: 10-3-4 11:35     標題: 回覆 4# Heidi媽 的文章

Hi Heidi Ma

Got your PM and replied. Please check.

mshong
作者: asinai    時間: 10-3-5 07:56

Hi, mshong,

Not bad, thanks.  u know, so "Q"....i'm just  looking for u and ask for yr advice again....hehe

check pm please.  
原帖由 mshong 於 10-3-4 11:24 發表

Hello asinai

Hi, Long time no chat.  How are you, friend?

mshong

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5