教育王國

標題: 溜冰 [打印本頁]

作者: do-re-me    時間: 10-3-1 03:34     標題: 溜冰

這兒好似很少人講溜冰, 不如大家傾下.
我女學左溜冰令佢明白凡事都要不斷練習才有成果. 最初是要我叫先練, 成日番黎問我要練幾多次先得. 佢見得多其他學生重覆練習, 而家唔洗我講一落到場便自己練習, 每個動作做完一次又一次.練完一個動作自己換下一個動作, 唔洗番黎問我練咩. 其實開始學時我無諗過做一個動作係咁難, 原來要重覆練咁多次先完美, 要忍受這麼苦悶, 真係唔容易.(可能我女蠢, 所以先要練咁多次).
見佢自覺地練完一次又一次, 我覺得好感動.

作者: Mighty    時間: 10-3-1 09:48

Hi Do re Mi
Do you mean Megaice in Mega Box and not Magic Box?  Nice to hear your story.  How old is your daughter and how long has she been practising?  Is she doing on her own or with coach?
作者: sallylui821    時間: 10-3-1 17:10

hi,
I also plan to have skating lesson for my daughter. Is the coach in Mega Box good or not? Any comment?
作者: do-re-me    時間: 10-3-1 21:55

yes, 係我打錯. 不過都係唔講係邊度學跟邊個教練學, 因為有D網友比較敏感. 其實個個教練都差唔多. 昨晚上網看溜冰比賽的影片, 先明白大家做同一個動作什麼叫做高質. 我無諗住逼囡囡考試, 但求做倒已經足夠了.

作者: choleliu    時間: 10-6-1 12:01

hi...我囡囡都學左6年溜冰,大家可以傾下。你地8月會唔會去杭洲參加亞洲溜冰錦標賽呀?
作者: Kareese    時間: 10-6-1 23:52

作者: yvonne.wong    時間: 10-6-2 01:01     標題: 回覆 1# Kareese 的文章

作者: choleliu    時間: 10-6-2 11:01

點解放棄呀?我囡不知幾想升呢﹗最初果三年(我覺得好蠢,basic果8級都未學完),比個miss拖晒d時間,都唔知教乜?我轉左個教練後,呢兩年半去到FS2,我今年年頭考FS2,11月比賽前就會升FS3。不過一星期一堂真係少D,比多少少時間佢啦,你都付出左好多。FS5最難係AXEL,過左就易好多。

原帖由 Kareese 於 10-6-1 23:52 發表
我女兒都學了7年,剛考完freestyle 4,她說唔想再學了,愈來愈難,我都贊成,打算比佢玩理今個暑假就quit!如果再學上去真係要好多時間練習,進度才會快,而家佢一星期上半小時,又無時間練習因她都學很多其他課外活動,無計啦,不過我都有 ...

作者: choleliu    時間: 10-6-2 11:04

哇...點解咁快?你小朋友一定好鍾意呢項運動﹗我囡囡就慘,要追返三年既時間。你一個星期幾多堂,可以每年升一級,睇黎你地個教練都唔錯。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-2 01:01 發表
我仔學了5年, 現在是5級, 我囡是3級, 她學了4年

作者: ececstuff    時間: 10-6-10 16:22

作者: Cheeriohero    時間: 10-6-10 23:00

Hi yvonne.wong, would you recommend your son and daughter's coach?  Where is he/she teaching? thanks.

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-2 01:01 發表
我仔學了5年, 現在是5級, 我囡是3級, 她學了4年

作者: judy    時間: 10-6-11 11:43

原帖由 do-re-me 於 10-3-1 03:34 發表
這兒好似很少人講溜冰, 不如大家傾下.
我女學左溜冰令佢明白凡事都要不斷練習才有成果. 最初是要我叫先練, 成日番黎問我要練幾多次先得. 佢見得多其他學生重覆練習, 而家唔洗我講一落到場便自己練習, 每個動作做完一 ...

公司有資助,平平地,所以阿仔細細個有学。初初幾好玩,教師圍了一小角落,阿仔着住冰鞋,坐係小椅上,讓教練推着。再後來,練站,練移動,練單脚。然後,教練讓他們到大場溜。

我見到啲大人像野馬一樣從一端到另一端,我就好驚,我驚阿子趴低,有大人溜到,鞋刀溜過手指。我急忙帶阿仔走,再唔敢俾佢學。
作者: tonghomama    時間: 10-6-13 00:36     標題: 回覆 12# do-re-me 的文章

作者: yvonne.wong    時間: 10-6-14 00:23

作者: yvonne.wong    時間: 10-6-14 00:29

作者: Shirley媽    時間: 10-6-14 17:20

高級教練是否學費會多d?
我兩個囡囡剛剛學咗一年,開始覺得阿Sir一般..我唔知道應唔應該轉...

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:29 發表
記住一定要選高級教練.

作者: choleliu    時間: 10-6-17 14:54

我囡晒左三年時間,basic果8級比個教練拖左三年。近呢三年轉左教練,8月去杭州比賽(FS2),年尾可以希望考三級參加11月香港比賽。而家要追返頭三年既時間,搵教練真係要好小心,唔好真係好q大鑊。你就好啦,你仔仔1 年1 級,我而家一個星期三晚,一堂要搵鬼佬執動作,希望我囡好似你小朋友咁叻啦﹗

quote]原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:23 發表
其實我囡唔快, 因為轉教練的時候, 新教練要我囡再學過d嘢, 舊教練教她的動作全錯. 所以留了一年, 原本我囡已經4級, 不過無所謂, 因我而家知道最重要打好過低.我囡一星期一堂, 但上堂前後都練習, 每次練習3 至4 個鐘 ... [/quote]
作者: choleliu    時間: 10-6-17 15:02

高級教練真係唔一定好,係要搵個要8級以上教練會好D,好話唔好聽,雖然我個而家個教練(高級教練)唔錯,但係佢技術真係差D,所以要搵另一個高級D去執動作。

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-14 00:29 發表
記住一定要選高級教練.

作者: choleliu    時間: 10-6-17 15:05

高級教練是否學費會多d?...........係

你在那裏學?因我囡囡在又一城,D男教練都唔差喎。

原帖由 Shirley媽 於 10-6-14 17:20 發表
高級教練是否學費會多d?
我兩個囡囡剛剛學咗一年,開始覺得阿Sir一般..我唔知道應唔應該轉...

作者: dch_07    時間: 10-6-21 14:15

I am very close to the elements, also looking for a learning buddy for my son who is 3 years old.  He had four lessons over Easter holiday, and I want him to try somemore.  I prefer morning sessions.  Anyone interested in making our own group for lessons? please email me [email protected]
原帖由 ececstuff 於 10-6-10 16:22 發表
大家好。冒昧打擾。請問有好的溜冰教練介紹嗎?  Elements 最好。其他地區也會考慮的。 請pm我。

作者: 小豆媽    時間: 10-6-21 23:30

原帖由 choleliu 於 10-6-2 11:01 發表
點解放棄呀?我囡不知幾想升呢﹗最初果三年(我覺得好蠢,basic果8級都未學完),比個miss拖晒d時間,都唔知教乜?我轉左個教練後,呢兩年半去到FS2,我今年年頭考FS2,11月比賽前就會升FS3。不過一星期一堂真係少D,比多少少時間佢啦,你都 ...

原來我有同路人 !
某程度上, 我大女(6歲半)頭2年跟左一個幾dum學生的miss, 浪費/玩左 2年時間.
上年暑期轉轉轉, 轉左2次場同老師, 現左是學完FS1, 正在FS2.
老師.........對小朋友的進度好重要.
不過, 一個dum人的miss, 又令我個女有一個好大的優點--> footwork好有力, 因為堂堂在冰場兜兜兜兜左2年圈
作者: WanWah    時間: 10-6-22 18:29

作者: yvonne.wong    時間: 10-6-22 19:01     標題: 回覆 1# WanWah 的文章

作者: choleliu    時間: 10-6-23 11:41

dum時間真晒時間、晒錢﹗我嬲左好多年喇﹗

原帖由 小豆媽 於 10-6-21 23:30 發表

原來我有同路人 !
某程度上, 我大女(6歲半)頭2年跟左一個幾dum學生的miss, 浪費/玩左 2年時間.
上年暑期轉轉轉, 轉左2次場同老師, 現左是學完FS1, 正在FS2.
不過, 一個dum人的m ...

作者: choleliu    時間: 10-6-23 11:44

我知道element有三個十級教練﹗

原帖由 yvonne.wong 於 10-6-22 19:01 發表
我兩個小朋友都是十鈒教練, 香港不是太多十級教練, element最多

作者: yvonne.wong    時間: 10-6-23 13:21     標題: 回覆 1# choleliu 的文章

作者: 陳家大少奶    時間: 10-6-25 22:41

作者: Cheeriohero    時間: 10-6-25 22:56

想問問叫乜名,收費點計?  thanks.

原帖由 choleliu 於 10-6-23 11:44 發表

作者: Sincelia    時間: 10-6-26 11:41

one of them came from Festival Walk, is it right?  

原帖由 choleliu 於 10-6-23 11:44 發表

作者: 小豆媽    時間: 10-6-26 22:30

我覺得小朋友初學, TOT1 - Alpha, 係唔係10級教練唔重要, 最緊要係佢有教練資格而又可以引起小朋友學習的興趣.  
由FS2開始就真係要一個勁D教練了.
作者: choleliu    時間: 10-7-6 14:15

太古而家好似無十級教練喇﹗

上佢地溜冰學校網,有晒收費價錢﹗

原帖由 陳家大少奶 於 10-6-25 22:41 發表

想問問太古城果個叫乜名,收費點計架?我想出年比囡囡學呀。

作者: choleliu    時間: 10-7-6 14:16

無錯,做左head coach.

原帖由 Sincelia 於 10-6-26 11:41 發表
one of them came from Festival Walk, is it right?  

作者: do-re-me    時間: 10-7-8 23:43

原帖由 小豆媽 於 10-6-21 23:30 發表

原來我有同路人 !
不過, 一個dum人的m ...

小豆媽,
我係Sugar媽咪, 都係2003年10月份的媽咪, 記得我嗎? 你女由幾歲學? 我女學左2年, 但現在只係freestyle 1的初至中段.我唔要求佢考試或比賽, 當初只係覺得動作很優美, 所以比佢學. 但好似越學越慢(佢已經有練). 加上一直未找到partner, 佢開始覺得好悶. 唔通咁快要放棄? 點算好? 可否講下你轉教練的過程? 而你們話3年有8個grade, 是什麼來的?我對Sugar的目標是學到轉圈時腰向後彎那個動作就心滿意足了, 是否很難? thx

作者: choleliu    時間: 10-7-12 15:13

你講呢個動作我無記錯係6級.

原帖由 do-re-me 於 10-7-8 23:43 發表

小豆媽,
我係Sugar媽咪, 都係2003年10月份的媽咪, 記得我嗎? 你女由幾歲學? 我女學左2年, 但現在只係freestyle 1的初至中段.我唔要求佢考試或比賽, 當初只係覺得動作很優美, 所以比佢學. 但好似越學越慢(佢已經有 ...

作者: do-re-me    時間: 10-7-13 02:23

原帖由 choleliu 於 10-7-12 15:13 發表
你講呢個動作我無記錯係6級.

嘩!原來咁難!
今日剛剛換了教練, 睇下會唔會好D.
作者: chityumama    時間: 10-7-13 15:58

Agree with you!

But, 請問邊個level算係 "勁D教練"的教練,適合教FS 2以上? 係咪一定要搵十級? HK無乜幾多個十級喎   

原帖由 小豆媽 於 10-6-26 22:30 發表

我覺得小朋友初學, TOT1 - Alpha, 係唔係10級教練唔重要, 最緊要係佢有教練資格而又可以引起小朋友學習的興趣.  
由FS2開始就真係要一個勁D教練了.

作者: chityumama    時間: 10-7-13 16:05

請問你小朋友在那裏學,可推介一下邊位教練較好? 我也想幫阿女報學溜冰. 她7歲未學過,但可以自行踏步不用扶.

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 02:23 發表

嘩!原來咁難!

作者: do-re-me    時間: 10-7-13 16:56

sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知.

作者: chityumama    時間: 10-7-13 17:39

又short BK
okok, 明白的. thank you. 等你pm

我還考慮緊報團體班還是私人教授, 一個人學怕她悶,多幾個人一齊玩好似會好d,落堂有朋友仔一齊溜吓又好似令她有興趣d...

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 16:56 發表
sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知. ...

作者: do-re-me    時間: 10-7-13 17:52

原帖由 chityumama 於 10-7-13 17:39 發表
又short BK

我還考慮緊報團體班還是私人教授, 一個人學怕她悶,多幾個人一齊玩好似會好d,落堂有朋友仔一齊溜吓又好似令她有興趣d...

...

團體班多數3-5歲, 我怕你囡囡唔鍾意. 找一個partner學半私人班最好. 差唔多錢.

作者: do-re-me    時間: 10-7-13 17:58

誠徵一個freestyle 1 partner同我女一齊學溜冰(我女6歲), mega box sat 6pm.
pls pm me, thx.
作者: do-re-me    時間: 10-7-13 18:03

原帖由 chityumama 於 10-7-13 17:39 發表
又short BK

...

你地打算在那裡學? 其實找不到partner都唔緊要, 如果你女和我女差唔多時間上堂, 佢地上堂前同落堂後都可以一齊玩, 一齊練, 唔會咁悶.

作者: chityumama    時間: 10-7-21 01:27

3-5歲又好似相差遠咗少少,係咪唔會同一group上堂?

不過半私人好難搵到差不多年紀和程度的... 我要得閒落去望吓,揀吓教練和時間先. 有決定再上嚟,睇吓夾唔夾啱時間和你囡囡一齊玩   Thank you.

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 17:52 發表

團體班多數3-5歲, 我怕你囡囡唔鍾意. 找一個partner學半私人班最好. 差唔多錢.

作者: do-re-me    時間: 10-7-21 21:42

sorry, del

作者: Win0501    時間: 10-7-23 17:32

請問我囡4.5 years old適合學嗎? 是不是要自己買護膝+手套給她上堂穿?
作者: do-re-me    時間: 10-7-23 19:37

原帖由 Win0501 於 10-7-23 17:32 發表
請問我囡4.5 years old適合學嗎? 是不是要自己買護膝+手套給她上堂穿?

適合, 是
作者: seavl    時間: 10-7-26 10:52

請問megabox定太古城學好d呀. 小朋友3歲. 打算開始比佢去玩呀.

我地住油塘,2邊都算近.
作者: alljodesign    時間: 10-7-29 03:31

我都想比阿女學, 你哋同小朋友學左幾耐先買鞋比佢哋? 約幾錢?

我亦pm 左你哋問各位嘅教練資料, 希望如有好教練, 都可以pm 我, 我想聽多d意見先比阿女學, 真係唔想轉教練浪費時間....many many thanks!!
作者: panala    時間: 10-7-29 10:48

我想請問學溜冰駛唔駛好似學芭蕾舞咁去到某個grade一定要一個星期上2堂或以上架? 如果會, 咁係邊個grade?
作者: choleliu    時間: 10-7-29 16:48

點解要換教練?

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 02:23 發表

嘩!原來咁難!

作者: choleliu    時間: 10-7-29 16:52

唔止係舊學生,仲要係上group,因為搵得多錢d﹗就算有時間出黎﹐好多時都係比d有'米'd既學生ga,好鬼現實。

原帖由 do-re-me 於 10-7-13 16:56 發表
sorry, pm唔倒你. 我女在mega box學, 好教練通常已比舊學生'bar'住左d熱門時間, 例如星期五, 六, 日.所以好頭痛. 我唔想公開講邊個好, 因為人夾人緣, 要睇下適唔適合. 我PM倒你再話你知. ...

作者: choleliu    時間: 10-7-29 16:57

講真,3歲真係要放多少少金錢同時間囉,因為3歲好多時未領略得到教練講乜,所以我見教練教d三、四歲小朋友,好快就玩完一班,原本有7、8個,上上下唔見一半。

原帖由 seavl 於 10-7-26 10:52 發表
請問megabox定太古城學好d呀. 小朋友3歲. 打算開始比佢去玩呀.

我地住油塘,2邊都算近.

作者: choleliu    時間: 10-7-29 17:05

你覺得囡囡鐘意學時,你未買比佢,初學鞋6、7百就有一對新,到時學到freestyle,問下教練有無二手,小朋友對腳大得快,好多家長都會問教練。freestyle新鞋約三千左右(因為無二手,所以我自己買左對),升到五級又要換過一對,約五千左右(問我朋友)。

原帖由 alljodesign 於 10-7-29 03:31 發表
我都想比阿女學, 你哋同小朋友學左幾耐先買鞋比佢哋? 約幾錢?

我亦pm 左你哋問各位嘅教練資料, 希望如有好教練, 都可以pm 我, 我想聽多d意見先比阿女學, 真係唔想轉教練浪費時間....many many thanks!! ...

作者: choleliu    時間: 10-7-29 17:09

咁就梗係最好啦,初初一星期一堂,學學下就會上多堂,呢個玩意同其它運動一樣,邊個練得多、接觸冰面越多就會升呢升得快。不過五級後好難講,有個空中跳躍動作就會click住好多小朋友。

原帖由 panala 於 10-7-29 10:48 發表
我想請問學溜冰駛唔駛好似學芭蕾舞咁去到某個grade一定要一個星期上2堂或以上架? 如果會, 咁係邊個grade?

作者: panala    時間: 10-7-30 10:54

唔該晒, 即係其實冇話到咗邊個grade就要一定一個星期上2堂或以上, 純粹係自己覺得有冇需要, 對嗎?

原帖由 choleliu 於 10-7-29 17:09 發表
咁就梗係最好啦,初初一星期一堂,學學下就會上多堂,呢個玩意同其它運動一樣,邊個練得多、接觸冰面越多就會升呢升得快。不過五級後好難講,有個空中跳躍動作就會click住好多小朋友。

...

作者: choleliu    時間: 10-7-30 17:24

無錯,金錢=時間=小朋友進步﹗

你想佢叻D,練多D就得。

原帖由 panala 於 10-7-30 10:54 發表
唔該晒, 即係其實冇話到咗邊個grade就要一定一個星期上2堂或以上, 純粹係自己覺得有冇需要, 對嗎?

作者: do-re-me    時間: 10-8-13 04:08

新鞋三千左右, 好貴呀!   是什麼牌子? 在那裡買?

仲有, 你地在那兒買溜冰衫?

我女換左教練有進步, 積極左. FS2,  升呢(yeah!)
E個係第三個教練了. 教得唔錯, 希望唔會日子長左就同我女一齊hea.

作者: choleliu    時間: 10-8-14 20:18

我都無留意咩牌子,但教練會買對岩我小朋友用,當初我都諗住問教練有無二手鞋,不過無。三千蚊差唔多,二手新淨d都要千幾蚊。衫可以上網訂或溜冰場有得賣。比賽就會搵教練個做衫ee。我都好希望囡囡做好d動作,快d升呢,呵呵~~~

原帖由 do-re-me 於 10-8-13 04:08 發表
新鞋三千左右, 好貴呀!   是什麼牌子? 在那裡買?

仲有, 你地在那兒買溜冰衫?

我女換左教練有進步, 積極左. FS2,  升呢(yeah!)
E個係第三個教練了. 教得唔錯, 希望唔會日子長左就同我女一齊hea. ...

作者: do-re-me    時間: 10-8-15 19:51

原帖由 choleliu 於 10-8-14 20:18 發表
我都無留意咩牌子,但教練會買對岩我小朋友用,當初我都諗住問教練有無二手鞋,不過無。三千蚊差唔多,二手新淨d都要千幾蚊。衫可以上網訂或溜冰場有得賣。比賽就會搵教練個做衫ee。我都好希望囡囡做好d動作,快d升呢,呵呵~~~

...

請問邊個網站有溜冰衫賣? 你囡囡有比賽過? 好叻啊! 可唔可以post條片比我欣賞下? thx

作者: MaggieHei    時間: 10-8-15 22:40

請問你地考試是否由教練提出 ?

我個囡學左成年了, 轉左一個教練. 因為佢唔做了.

不過, 冇教練同我地講有試可以考
作者: do-re-me    時間: 10-8-15 23:20

原帖由 MaggieHei 於 10-8-15 22:40 發表
請問你地考試是否由教練提出 ?

我個囡學左成年了, 轉左一個教練. 因為佢唔做了.

不過, 冇教練同我地講有試可以考

教練話可以升級時會叫你考. 我諗住唔洗年年考, 但個個都用好懷疑的眼神問我點解唔考, 連教練都覺得奇怪. 其實考試有什麼好處? 請分享下. thx
作者: CHIULHJ    時間: 10-8-16 10:00

請問初學溜冰是否一對一較為適合?
作者: MaggieHei    時間: 10-8-16 11:00

我都唔知考試有咩好處. 不過在此 bk 見家長在討論什麼考試便覺得奇怪點解冇人同我提過

原帖由 do-re-me 於 10-8-15 23:20 發表

教練話可以升級時會叫你考. 我諗住唔洗年年考, 但個個都用好懷疑的眼神問我點解唔考, 連教練都覺得奇怪. 其實考試有什麼好處? 請分享下. thx

作者: HugoLui2007    時間: 10-8-16 14:15     標題: ABC Pathways School in Kowloon Tong - Pls choose teacher carefully!

My son is 3 years old and studied in ABC Pathways School on every Saturaday for 2 months.  His teacher is Ms ESTHER.

The teaching content plan is good in that school.  It's systemic with good management school.  

However, under my observation, I found that the teacher Ms ESTHER is rude and impatient to children.  Her attitude and teaching skill induce my son refuse to go to school.  She stopped my son's behaviour without any explanation.  It made him confused and loss of confidence.  She made my son hate the school.

The extracircular activities should make children happy and fun.  My son likes English so much.  However, after taught by Ms Esther, my son hates ABC Pathways School with scared.  

I would like to write here to remind other parents to choose teacher carefully!  Waste time and money is not so important.  Most important is the children's psychologically development.
作者: choleliu    時間: 10-8-17 16:59

我得facebook link ja,岩岩去完杭洲個比賽。每年十一月香港都有比賽,一級以上,到時可以問下教練。

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402293012628

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402251891600

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402277692245

原帖由 do-re-me 於 10-8-15 19:51 發表

請問邊個網站有溜冰衫賣? 你囡囡有比賽過? 好叻啊! 可唔可以post條片比我欣賞下? thx

作者: choleliu    時間: 10-8-17 17:04

每升一級就會有唔同既動作(最高freestyle 10),即係你每考一級所考既動作都唔同,証明你小朋友又叻左喇。試係一定要考,你小朋友ok時,教練自然會同佢排program考試,亦未必年年考既。

原帖由 MaggieHei 於 10-8-16 11:00 發表
我都唔知考試有咩好處. 不過在此 bk 見家長在討論什麼考試便覺得奇怪點解冇人同我提過

作者: choleliu    時間: 10-8-17 17:05

團體班會好d,會無咁悶。
原帖由 CHIULHJ 於 10-8-16 10:00 發表
請問初學溜冰是否一對一較為適合?

作者: waiwai123    時間: 10-8-17 22:31

請問可以pm我,你小朋友跟那個教練?
Thanks.

原帖由 choleliu 於 10-8-17 17:05 發表
團體班會好d,會無咁悶。

作者: do-re-me    時間: 10-8-17 23:53

原帖由 choleliu 於 10-8-17 17:04 發表
每升一級就會有唔同既動作(最高freestyle 10),即係你每考一級所考既動作都唔同,証明你小朋友又叻左喇。試係一定要考,你小朋友ok時,教練自然會同佢排program考試,亦未必年年考既。

...

但學完一級動作唔考直接教二級動作得唔得? 那我將來想考二級是否一定要有一級証書先可報名? 或有邊一級一定要有某些資格先可報名? thx
作者: do-re-me    時間: 10-8-18 00:12

原帖由 choleliu 於 10-8-17 16:59 發表
我得facebook link ja,岩岩去完杭洲個比賽。每年十一月香港都有比賽,一級以上,到時可以問下教練。

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=1402293012628

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=14022 ...

恭喜你囡囡取得好成績, 預祝你們11月可以攞第一. 你囡囡幾歲幾級? 另外, 我想買一對二手溜冰鞋, 你有沒有出售? thx
作者: dogdogling    時間: 10-8-18 15:18

hi!我新加入㗎,多多指教!
我仔仔3歲,啱啱晌Mega Box上完暑期班,我見佢玩得幾好,想比佢繼續學呀。不過而家諗緊比佢上團體班,半私人班定私人班好,我仔仔比較心散,驚上團體班佢游魂,但係上私人班又驚佢嫌悶,其實想佢上半私人班,但係又揾唔到partner,好煩!你地可唔可以比d建議我呀?
另外,可唔可以pm我 Mega box 邊個 coach 好呀,thanks!!
作者: choleliu    時間: 10-8-18 16:18

好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦,咁梗係要睇下小朋友有無練習啦。每一級都有指定動作,你可以睇返教練比你果張証書,背面有寫晒出黎每一級既動作,所以每升一級等於你小朋友又叻左喇﹗記得要考試呀,考得試你即係又比左好多

原帖由 do-re-me 於 10-8-17 23:53 發表

但學完一級動作唔考直接教二級動作得唔得? 那我將來想考二級是否一定要有一級証書先可報名? 或有邊一級一定要有某些資格先可報名? thx

作者: choleliu    時間: 10-8-18 16:22

多謝晒,我囡囡11歲喇﹗溜冰鞋我要留比我妹個仔仔,你不如問下教練,佢地有計仔幫你搵到二手鞋,有D仲好新ga,問下佢地啦。

原帖由 do-re-me 於 10-8-18 00:12 發表

恭喜你囡囡取得好成績, 預祝你們11月可以攞第一. 你囡囡幾歲幾級? 另外, 我想買一對二手溜冰鞋, 你有沒有出售? thx

作者: choleliu    時間: 10-8-18 16:27

你不如問返教你仔仔個教練,你話想佢學半私人班,等佢同你group啦,佢快好多ga,又或者咁岩你仔仔學完暑期班有d同學仔,又好似你咁諗想學半私人呢?佢地大把貨在手,實同你拆掂佢ga﹗MEGA咩教練好我就幫唔到你,因為我囡囡在又一城同太古城學,睇下有無其他媽咪幫到你啦。

原帖由 dogdogling 於 10-8-18 15:18 發表
hi!我新加入㗎,多多指教!
我仔仔3歲,啱啱晌Mega Box上完暑期班,我見佢玩得幾好,想比佢繼續學呀。不過而家諗緊比佢上團體班,半私人班定私人班好,我仔仔比較心散,驚上團體班佢游魂,但係上私人班又驚佢嫌悶,其實想佢上半私人班,但係 ...

作者: do-re-me    時間: 10-8-19 19:12

原帖由 choleliu 於 10-8-18 16:18 發表
好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦, ...

要逐級考?! 就算有天份的學生都唔可以跳級, 要逐年考?! 考琴都可以跳級!

原本我諗全學完3級先考3級, 1-2級都唔考, 因為我女好細膽.
作者: 小豆媽    時間: 10-8-19 19:54

原帖由 choleliu 於 10-8-18 16:18 發表
好多時教練會跳級黎教,如你小朋友係一級(FS1),好多時會教下二級動作(FS2),等佢落堂練下﹗要每級每級咁考,一級唔可以跳去考三級,每級都有証書比返你(ISI証書,國際性,你上網會SEARCH到你小朋友姓名)。正常黎講每年考一級左右啦, ...

有好多動作係要早d教, 因為要練得好要好耐.
例如, 我個女以前在未考FS1果時, 老師已經要佢學"拉刀", (考FS1係唔洗"拉刀"的), 咁練到FS2的時間, 就一拉就得, 唔洗比一個動作阻住進度.
單腳轉又係, FS1係2-foot spin, FS2先考單腳轉的, 但FS1果時, 老師就要佢試0下試0下ling起一隻腳, 咁依家FS2就可以轉到fafa聲.

考試方面, 唔一定要級級考, 視乎家長取向.
我識得有個"師姐", 考左FS1, 一直都冇考, 但佢已經學晒做到所有FS5的水平.  
不過如果要去比賽, 就一定要考試, 有D比賽冇幾幾級的CERT, 唔比報名的.

作者: choleliu    時間: 10-8-19 20:41

無ga,每級都會有唔同考試既program,唔同既動作。學學下就唔會細膽,見到d哥哥姐姐咁叻。

原帖由 do-re-me 於 10-8-19 19:12 發表

要逐級考?! 就算有天份的學生都唔可以跳級, 要逐年考?! 考琴都可以跳級!

原本我諗全學完3級先考3級, 1-2級都唔考, 因為我女好細膽.

作者: choleliu    時間: 10-8-19 20:47

係呀,除非唔比賽,跟本你比賽時都要考返晒之前你要考既級數,何必呢?我估呢個case真係好少,教練都要個小朋友考﹗

原帖由 小豆媽 於 10-8-19 19:54 發表

有好多動作係要早d教, 因為要練得好要好耐.
例如, 我個女以前在未考FS1果時, 老師已經要佢學"拉刀", (考FS1係唔洗"拉刀"的), 咁練到FS2的時間, 就一拉就得, 唔洗比一個動作阻住進度.
單腳轉又係, FS1係2-foot spin, ...

作者: do-re-me    時間: 10-8-20 13:01

thx, 請問'拉刀'是什麼? thx
作者: choleliu    時間: 10-8-20 17:33

拉刀係其中一個動作,將其中一隻腳向後拉到頭頂,叫biellman。

條link可以睇到每級要做既動作。
http://oopsforum.cool5forum.com/forum-f51/topic-t32.htm
作者: do-re-me    時間: 10-8-20 20:59

thx

請問例如考3級的programme是否要做晒1,2,3級的動作? or只需做3級的動作? thx
作者: choleliu    時間: 10-8-21 12:05

唔使,但通常會夾D 1、2級動作,例如﹕2 級ONE FOOT SPIN...但唔可以高過三級。

原帖由 do-re-me 於 10-8-20 20:59 發表
thx

請問例如考3級的programme是否要做晒1,2,3級的動作? or只需做3級的動作? thx

作者: kathylo    時間: 10-9-6 14:06

我個女想學溜冰, 但我發覺是很難的, 我和老公唔想比佢學團體班, 於是周圍post找小朋友一起組班學, 又組唔到, 想上私人班, 又話星期六無時段開新班

我想問下, 究竟我可以怎樣幫個女報溜冰班? 你們個小朋友當初是怎樣開始學? 有無一些方法係可以唔洗自己組班, 又唔洗咁trouble, 又可以學溜冰?
作者: kathylo    時間: 10-9-8 08:48

原帖由 kathylo 於 10-9-6 14:06 發表
我個女想學溜冰, 但我發覺是很難的, 我和老公唔想比佢學團體班, 於是周圍post找小朋友一起組班學, 又組唔到, 想上私人班, 又話星期六無時段開新班

我想問下, 究竟我可以怎樣幫個女報溜冰班? 你們個小朋友當初是怎樣 ...

請問有無學緊的小朋友家長可以解答我的問題?
作者: ming2    時間: 10-9-8 12:09

作者: kathylo    時間: 10-9-8 12:57

原帖由 ming2 於 10-9-8 12:09 發表

我囡最初係同老公同事個囡一齊學...因為大家差唔多年紀,又係一樣未學過...之後試過同佢自己0既幼稚園同學仔一齊學...宜家就同個細囡兩個人半私人班咁星期日學lor...你係邊個場學呀??如果係又一城我諗會難有期d架.. ...

我想係又一城學, 因為近屋企, 可以Sat上午學, 如果Elements / MegaBox 就要Sat 5:00pm後學啦
你是不是MegaBox學? 如果Sat晚學, 會唔會好多人, 果場好"爆"呀?
同埋, 我兩個女相差2年半, 一起學會唔會好難教?
作者: ming2    時間: 10-9-8 13:19

作者: Heidi媽    時間: 10-9-8 17:34

作者: ming2    時間: 10-9-8 19:58

作者: Heidi媽    時間: 10-9-8 20:49

作者: ming2    時間: 10-9-8 23:13

作者: do-re-me    時間: 10-9-9 10:49

我問過又一城, Sat 唔開私人班, 我找不到人自組半私人班, 所以去 Mega Box學.
MegaBox Sat晚學, 都唔會太多人, 我都是這個時間學.

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx

作者: kathylo    時間: 10-9-9 12:10

原帖由 do-re-me 於 10-9-9 10:49 發表
我問過又一城, Sat 唔開私人班, 我找不到人自組半私人班, 所以去 Mega Box學.
MegaBox Sat晚學, 都唔會太多人, 我都是這個時間學.

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx ...

你意思是係megabox 上半私人唔洗自己組班 or 你個女現在係megabox 上私人班? 同埋, 可唔可以講邊個時間學呀?
如果係8, 9時, 就真的唔係好多人, 因為之前我地都同大女係晚上8時後玩過一次, 真的唔係好多人
作者: choleliu    時間: 10-9-9 16:49

你之前上開group,你問下d同學仔會否轉半私人班。星期六、日呢d黃金時間你想學私人or半私人班,難過登天,你唔係佢d教開既小朋友or高級學生,係唔會比你ga。好話唔好聽,我小朋友學左咁多年,都係岩岩join私人班(因為鬼佬教),我自己個主教練都比唔到好既時間我,就算比到你都係平日半夜三更,小朋友返學點可能9:30p.m.上堂呢?

其實可以話比大家知,教練比出黎既私人or半私人班,大部份都係教開ga,我之前都講過,最好問返你地學開團體班教練去湊腳會係最好。就算比你湊到腳去上半私人班,d好既教練係唔會接。希望我咁解釋可以幫到大家。

但如果未學過,最先就要上團體班囉﹗

原帖由 do-re-me 於 10-9-9 10:49 發表

單腳轉圈好難, 我女練左好耐都未做好, 有冇人可指點下? thx ...

作者: choleliu    時間: 10-9-9 16:59

得閒叫囡囡在家沿地轉、排下隊又轉、無時無刻都轉,我見我囡當年係咁ga,考試合格係最少分開腳三圈、收腳三圈,記得收腳要同時收緊雙手,就會jur...jur聲去。如果踩岩位,把刀轉出黎個冰面係有圓形。總之轉得多就得﹗

作者: alljodesign    時間: 10-9-10 02:08

我有興趣自組, 不過我想 weekday 下午, 冰場無咁多人, weekend 實在太多人.

阿女4 歲, 返上午校, 有無人有興趣?

作者: kathylo    時間: 10-9-10 13:17

原帖由 choleliu 於 10-9-9 16:49 發表
你之前上開group,你問下d同學仔會否轉半私人班。星期六、日呢d黃金時間你想學私人or半私人班,難過登天,你唔係佢d教開既小朋友or高級學生,係唔會比你ga。好話唔好聽,我小朋友學左咁多年,都係岩岩join私人班(因為鬼佬教),我自 ...

其實我大女係未開始學, 我地有諗過團體班, 但只有weekend 晚上, 時間唔啱, Sat 又無團體班, 只有半私人班, 如果我組到班就唔洗咁煩
作者: do-re-me    時間: 10-9-10 21:12

我女係megabox 上私人班, 學7pm. 我地通常5-8練習.通常星期四晚上會有些日本女仔好勁, 得閒黎欣賞下.

作者: 小豆媽    時間: 10-9-11 23:41

又一城真係好多人, 而且佢唔憂做, 大把學生, 一定唔會"就"人時間.
不過又因為又一城好多學生, 所以某D場的好coach都會過又一城, 操多d比賽同考試.

在又一城學/練習, 都係最好在weekday晚, 因為weekends 實在好多人呀, 大人細路識唔識溜的都有, 跟本練唔到野, 一個program要幾大地方呀, 又唔比起腳轉圈喎, 因為真係危險, 一唔小心"西"左落小朋友個頭就大件事了.

我個女練one-foot spin 都練左好耐都摸唔到個hill門, 間唔中撞手神都有一兩次可以轉到有速度感, 不過多數都係慢, 老師話要自己搵到"集中點"果度力, 手同腳一收就得.
作者: kathylo    時間: 10-9-13 08:48

原帖由 ming2 於 10-9-8 12:09 發表

我囡最初係同老公同事個囡一齊學...因為大家差唔多年紀,又係一樣未學過...之後試過同佢自己0既幼稚園同學仔一齊學...宜家就同個細囡兩個人半私人班咁星期日學lor...你係邊個場學呀??如果係又一城我諗會難有期d架.. ...

Please check your pm

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5