教育王國

標題: VICTORIA 13/3 INTERVIEW [打印本頁]

作者: GAT    時間: 10-3-9 15:55     標題: VICTORIA 13/3 INTERVIEW

i KNOW ITS GOING TO BE  A GROUP INTERVIEW FOR AROUND 30 MIN. aNYBODY KNOW HOW WILL THE INTERVIEW BE CONDUCTED AND WHAT WILL THE BABIES ASKED TO DO.

Any need for the baby to speak?
作者: wilsonlamws    時間: 10-3-9 18:25     標題: 回覆 1# GAT 的文章

Me too!  Im in the afternoon session in CWB, what about u?
作者: mkwy    時間: 10-3-9 20:07

We will attend the morning session.

Anyone know if it is a must to attend the Parents' Meeting?  Would this affect the interview result?
作者: pandabonita    時間: 10-3-9 21:28

just like the playgroup including teacher 's singing a song, telling the stories.......etc and those teacher will c the babies reaction ... no need to prepare anything take it easy.....
作者: MAMAMEEE    時間: 10-3-9 21:35

原帖由 GAT 於 10-3-9 15:55 發表
i KNOW ITS GOING TO BE  A GROUP INTERVIEW FOR AROUND 30 MIN. aNYBODY KNOW HOW WILL THE INTERVIEW BE CONDUCTED AND WHAT WILL THE BABIES ASKED TO DO.

Any need for the baby to speak?

How many applicants they have? How they can spare 30 mins per group?
作者: GAT    時間: 10-3-10 14:01

I am in the pm session of Harbour Heights. Managed to talk to last year parents last night. It should be around 10 min. Babies may be asked to give some toys and take some gifts from the teachers. But you know some babies are afraid to take things from the teachers.

I understand the parents sessions are not mandatory this year.
作者: mkwy    時間: 10-3-10 20:07

Is it ok not to attend the parents' meeting then?  Would this affect the interview result?

原帖由 GAT 於 10-3-10 14:01 發表
I am in the pm session of Harbour Heights. Managed to talk to last year parents last night. It should be around 10 min. Babies may be asked to give some toys and take some gifts from the teachers. But ...

作者: wootaitai    時間: 10-3-11 10:34

作者: mimi218    時間: 10-3-11 17:24

作者: GAT    時間: 10-3-13 18:33

Today's interview is very smooth under very good arrangement.

Each group has six babies and interview lasts for 25 min.

1. Play toys around the table and teacher may come to play with or talk to individual baby. this last for 10-15 min
2. English teacher do story telling for around 5 min. with some cloth animals.
3. Music time. Each baby is asked to come to teacher to get the musical toys and is asked to say thank you in chinese. And then play music and dance, then stop, then dance and raise hands and turn body around and march. Then babies are asked to return the toy to teacher.
4. Teacher has four finger animals on one hand and ask babies to choose one. Then say bye-bye.

Overall I feel it is very structured and give enough time for babies to warm up. The interview is also comprehensive and require the baby to speak at certain points. There is also English and Chinese sections.

Anybody has other comments on today's interview?
I went for the one in Harbour Height in this pm.

What happened on the parent's meeting which I did not join?
作者: 薯仔1607    時間: 10-3-13 21:38

GAT,你的小朋友今日狀況如何?跳舞這part ok 嗎?唉玩具及講故事這2 parts 都不過不失,但音樂跳舞就衰了,他不肯跳,實不取錄了,我很失望,因我都很喜歡這校,唉....
作者: Toffeenut    時間: 10-3-14 00:19

我去左何文田, 小朋友interview只有玩玩具時有中文老師同小朋友傾計, 然後跳完舞收玩具係中文老師叫收, 另外全部係外藉老師的.
我今日叫左老公入去parent session, 我老公話個老師係english teacher head, 有mark分數(約有5項有1-5分數的). 其實我去到reception登記時, d老師問我去唔去, 俾我的感覺都似乎係"有分別"的, 本來都諗住睇情況, 果刻就填左會去了.
作者: EggEgg08    時間: 10-3-14 01:05

我今日都係去何文田, 個arrangement都十分滿意, 覺得個個老師都好nice & 有heart, 例如開始前會先問下家長平時在家怎樣叫小朋友(即係有冇乳名) 才跟小朋友打招呼, 雖然好小事, 但令我覺得有一份尊重. 而story time and music time 的外籍老師亦十分親切, story都講得好生動. ai...真係同km那次差天共地!!! (大家都係story time同music time, 但老師有冇heart 真係會令成件事好唔同!) 我阿b 表現唔太好, 冇咩反應, 不過就愈in愈喜歡呢間學校...
作者: EggEgg08    時間: 10-3-14 01:09

BTW, 我見in完老師俾的那張通告上寫每間分校的名額張貼在學校的notice board 上, 請問有冇人知何文田收幾多人呀? Thanks
作者: Toffeenut    時間: 10-3-14 01:22

的確victoria個arrangement真係非常好, 而且一個課室有成5-6位老師, 見5-6位小朋友, 我覺得係睇得好清楚, 我見一有小朋友俾左d反應(好或壞), 幾個老師就立刻寫寫寫, 其實個情況都幾好笑的. 我個囝玩具果part表現唔好, 無反應又做錯, 好彩有收拾玩具補番d分... 一去到storytime同跳舞就好好, 有出聲又有動作, 都俾85分佢啦. in完之後, 我真係一身都鬆晒, 因為由10月至今... 終於都in晒啦!
作者: EggEgg08    時間: 10-3-14 01:45

係呀! 終於大功告成啦!! 不過今年9月又要再來過 (for k1)~~~ ai....
作者: wendycyp    時間: 10-3-14 12:59

我都係去何文田果間, 唔知點解, 我哋果間房只得4個小朋友in, 我覺得我哋果間房d老師麻麻地... 而且當時都冇咩理過我個仔, 我見有中文老師同其他家長講嘢, 問佢哋平時邊個照顧小朋友之類 (但問卷已經填咗啦, 都要問?), 而個小朋友就自己玩玩具.

但冇老師走埋嚟問過我同個仔... 後來先至有一個外籍老師埋嚟同我個仔講嘢, 考佢玩玩具, 仲要隔咗成半張枱, 我個仔都聽唔清佢講咩, 我要o係旁邊講多次, 而且個過程好短. 不過除咗呢樣之外, 我都好滿意佢哋interview嘅安排, 係有條理有系統!

至於parents' meeting我冇去, 因為我問過佢只係俾個機會家長發問, 唔係一定要出席... 如果toffeenut所講話佢哋會mark分數的話, 咁即係會計埋入去interview個成績度? 如果係咁, 我會對學校好失望, 因為佢講到明只係一個Q&A, 唔係compulsory, 咁對其他冇出席嘅家長咪好唔公平 (無論個家長o係meeting嘅表現係好或唔好)?

不過算啦, in咗咁多間我都知間間學校都有唔妥善唔公平嘅地方, 都要遵守遊戲規則!! 而家總算大功告成, 得唔得都唔到我哋控制啦!
作者: cmfckyccl    時間: 10-3-14 22:52

我有去個meeting,大概少於半小時,但成12個家長一組,加上校長每次回應都講好耐所以根本不是每個家長都有機會發言,而我嗰組就只有兩至三個家長發過言,同埋我唔見校長mark分,所以我估個meeting係唔計分的。
作者: ET0626    時間: 10-3-15 00:38

好多人都話parents meeting唔計分. 我朋友個女舊年去in, 父母都冇join parents meeting, 但女兒都入左vic. 所以今年我都冇join呀.
作者: Toffeenut    時間: 10-3-15 01:03

咁我老公都話睇唔到佢份表d項目係乜, 只見每項都有1-5, 似人地問卷, 十分滿意/滿意/不滿意... 果種. 而我老公係8號課室, 係每位家長輪流發言(由1-11號). 聽落同你地講既係有d分別....
作者: Toffeenut    時間: 10-3-15 01:11

補充一句, 雖然我唔sure個parent meeting會否真的計分, 但入去會見的家長係要登記同埋有貼住貼紙寫上子女姓名及編號.... 不過就可能對個結果影響唔大.

作者: cmfckyccl    時間: 10-3-15 11:38

我in過咁多間,維記係最令家長及小朋友舒服的,環境乾淨,又多玩具玩,玩到我個仔唔肯走,in時氣氛又輕鬆,我覺得無什麼壓力,因為個安排會令你好release,總之,就覺得佢好似一間貴族幼稚園咁!

其實以我觀察,嗰日個個小朋友既表現都好一致,個個識既野都差不多,只係差在講嘢叻唔叻,我個仔就係屬於唔叻個隻,所以我估都係陪太子讀書的了!
作者: Agenda    時間: 10-3-15 17:38

原帖由 cmfckyccl 於 10-3-15 11:38 發表
我in過咁多間,維記係最令家長及小朋友舒服的,環境乾淨,又多玩具玩,玩到我個仔唔肯走,in時氣氛又輕鬆,我覺得無什麼壓力,因為個安排會令你好release,總之,就覺得佢好似一間貴族幼稚園咁!

其實以我觀察,嗰日個個小朋友 ...

作者: ET0626    時間: 10-3-15 18:27

我只in了兩間, 但真係覺得victoria幾好, 好準時, 初初又俾d玩具小朋友warm up. 我老公陪個仔入去都話個仔玩得幾投入. 我冇見過有小朋友in到喊.

我去另一間有少少早到, bb想先去sir下滑梯都未sir到便立即被叫名了. 不同項目分別在3間房進行. 老師好似有d趕咁. 阿仔未warm up便完了一part, 傻下傻下, 亦有試過在一間房覺得"未玩夠"唔肯走而喊呀, 都有其他小朋友in到喊. 雖然老師校長都好nice不過就冇去victoria咁舒服.
作者: QtieBB    時間: 10-3-16 00:54

去左in君滙港nursery既家長們請問下,知唔知今年有幾多人in同埋佢地今年收幾多個小朋友啊?因為爹地同囝囝去in,但無留意呢樣野啊.唔該!
作者: wendycyp    時間: 10-3-16 10:18

係呢, 有冇人記得HMT嚟緊今年收幾多人, 有幾多班呢? 我果日唔記得睇下添!
作者: yipbebe    時間: 10-3-16 13:18

我都想知君滙港分挍收幾多人,其實家長會後校長派咗張紙,上面有提到校內告示板會張貼各分校既收生人數,不過我係返到屋企先發現。

阿仔當日表現較平日好,一心諗住可能有少少希望。但係校長喺家長會差唔多完結既時候講,其實學校冇乜位,因為要留番啲位俾playgroup既學生,講到好似好渺望咁!
作者: ET0626    時間: 10-3-16 14:10     標題: 回覆 27# yipbebe 的文章

下? 留俾pg的學生? 兩者真係有關連架咩? 我地排左年幾隊都未入到pg!
作者: lyhv    時間: 10-3-16 14:17

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 10:18 發表
係呢, 有冇人記得HMT嚟緊今年收幾多人, 有幾多班呢? 我果日唔記得睇下添!

i want to know too!
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-16 14:22

我覺得interview內容, 玩玩具入樽仔, 跳舞歌同 story, 都係pg平日內容.
pg學生可能有少少adv. 但佢有咁多pg學生, 返開都未必入到la.
作者: wendycyp    時間: 10-3-16 15:07

我問咗朋友喇, HMT會收72個小朋友.  不過唔知有幾多人in呢... 哈哈!
作者: cacanov06    時間: 10-3-16 15:16

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:07 發表
我問咗朋友喇, HMT會收72個小朋友.  不過唔知有幾多人in呢... 哈哈!

請問你朋友知唔知君匯港收幾多個小朋友呀?  唔該!
作者: mousegirl    時間: 10-3-16 15:32

咁有無人知海峰園校有幾多位同幾多人apply呢
作者: wendycyp    時間: 10-3-16 15:34

我朋友都只係報HMT, 所以唔太記得君匯港確實收幾多, 佢只係話多過HMT, 好似有90幾個 (上下午合計)!

原帖由 cacanov06 於 10-3-16 15:16 發表

請問你朋友知唔知君匯港收幾多個小朋友呀?  唔該!

作者: lyhv    時間: 10-3-16 15:42

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:07 發表

請問72個小朋友裡面幾多上午/下午?
作者: wendycyp    時間: 10-3-16 15:46

HMT只得上午班, 冇下午班架!

原帖由 lyhv 於 10-3-16 15:42 發表

請問72個小朋友裡面幾多上午/下午?

作者: yipbebe    時間: 10-3-16 15:54

君滙港校長喺家長會入面,講咗nursery既位留俾playgroup學生,如果有playgroup學生選讀其他學校先至可以有多出既學額,仲話收到信唔收都唔好唔開心。
作者: lyhv    時間: 10-3-16 15:56

原帖由 wendycyp 於 10-3-16 15:46 發表
HMT只得上午班, 冇下午班架!

嘩..正.....  , 咁即係一係有, 一係冇, 唔使煩讀唔讀下午...thank you!  
作者: yipbebe    時間: 10-3-16 15:57

我個仔未夠3個月已經排緊佢哋playgroup,到依家都未有消息!
作者: winisa    時間: 10-3-16 19:05

我上年年頭已經幫仔仔apply PG,之前打去問,老師話夠一歲又排到就會通知,但係如果小朋友識行要update,因為上PG時小朋友要識行....諗住排咗都差唔多成年,之前都update過victoria,12月打去問...老師話未排到,不過既然仔仔識行,可以試下過幾個月再問過....到咗2月中,諗住再check下個status...今次老師好nice,好坦白咁答我...其實到2月,都只係排到上年1月到既application...佢地真係一個個咁排,有一個學生走,先會打俾一個,佢話其實真係好少學生會讀讀下唔讀,叫我嚟緊幾個月都唔好expect可以到我仔仔...不過,佢話8月既時候好多小朋友會升上n1,而仔仔到8月都未夠2歲,application到仲受理,唔駛太擔心喎....
作者: winisa    時間: 10-3-16 19:22

BTW,其實上星期六係同哥哥去interview,但係個情況真係慘不忍睹,除咗唱歌仔到最後,其餘既時間哥哥都係不受控制,仲要無端端瞓响地下....可能哥哥眼瞓啦(啱啱撞正瞓晏覺既時間)...仲要因為我要睇住細佬,要等爸爸去完parents' meeting先入得....但係parents' meeting over-run,未完爸爸就好odd咁起身出嚟帶哥哥入去.....但係都遲咗幾分鐘....兩頭唔到岸咁.....

今次哥哥都係無希望架喇.....
作者: 薯仔1607    時間: 10-3-16 21:37

我上年4月排何文田PG,上週六收到信可於4月入PG,但只能安排港島康怡分校,都好啦我住將軍澳,好過仍要繼續等何文田。
作者: winisa    時間: 10-3-16 22:49

原帖由 薯仔1607 於 10-3-16 21:37 發表
我上年4月排何文田PG,上週六收到信可於4月入PG,但只能安排港島康怡分校,都好啦我住將軍澳,好過仍要繼續等何文田。

咁好?我應該唔夠4月或者4月頭排架啦....不過我都唔係排康怡,我排海峰園....但冇通知過我...只係我上次打去,叫我繼續等下....

我想請問呢....如果佢地通知....係收信?定係會用電話呢?因為我搬咗屋....
作者: TVb08    時間: 10-3-17 16:49

我個仔in左10多間victoria嘅安排係最好最有系統,老師亦係最nice,無論收唔收我個仔,我都過左一個愉快嘅早上.

君匯有around 500個申請,收around 110 人(如果我冇記錯) .
作者: mirage2007    時間: 10-3-17 20:32     標題: 回覆 43# winisa 的文章

我記得係打電話通知架,
當時我報左星期六,
但無位,佢問我2,4得唔得,
咁梗係都ok, 如果唔係唔知要等到几時...
作者: winisa    時間: 10-3-17 23:16

原帖由 mirage2007 於 10-3-17 20:32 發表
我記得係打電話通知架,
當時我報左星期六,
但無位,佢問我2,4得唔得,
咁梗係都ok, 如果唔係唔知要等到几時...

thank you thank you~~~~
作者: 薯仔1607    時間: 10-3-18 01:26

原帖由 winisa 於 10-3-16 22:49 發表

咁好?我應該唔夠4月或者4月頭排架啦....不過我都唔係排康怡,我排海峰園....但冇通知過我...只係我上次打去,叫我繼續等下....

我想請問呢....如果佢地通知....係收信?定係會用電話呢?因為我搬咗屋.... ...

我收到信,然後簽回條確認,指定日期交學費。
作者: winisa    時間: 10-3-18 10:45

原帖由 薯仔1607 於 10-3-18 01:26 發表

我收到信,然後簽回條確認,指定日期交學費。

咁係咪唔同分校有唔同practice呢?不過我啱啱打過去harbour height...update咗個地址,順便check埋個status....都係o個句,要等多幾個月...

其實細佬都始終冇咁擔心,因為佢係細b,11月先出世,仲要早產...今年唔得咪下年囉...本身諗住如果入到都係俾佢讀多一年...但係哥哥經過星期六個interview就真係....

其實大家知唔知victoria既收生標準係點既呢?大家又知唔知habour height既n1今年有幾多application?雖然我o個日interview見到個notice上下午加埋都收唔少學生,但係眼見o個日interview既小朋友都唔少....
作者: mousegirl    時間: 10-3-18 13:04

我想知有幾多位
Thank
原帖由 winisa 於 10-3-18 10:45 發表

咁係咪唔同分校有唔同practice呢?不過我啱啱打過去harbour height...update咗個地址,順便check埋個status....都係o個句,要等多幾個月...

其實細佬都始終冇咁擔心,因為佢係細b,11月先出世,仲要早產...今年唔得咪下年囉.. ...

作者: nggarbo    時間: 10-3-18 13:35

anyone knows how many students they take for CWB victoria?
作者: winisa    時間: 10-3-18 13:43     標題: 回覆 1# mousegirl 的文章

我淨係睇咗海峰園嘅EC+TRI,好似每個stream嘅am,pm,分別收48個學生...所以加埋都成192...希望我冇睇錯啦!

如上述資料有誤,請更正...

作者: bbAvalon    時間: 10-3-18 14:17

anyone knows how much is the monthly school fee of victoria now?

作者: wendychiu301    時間: 10-3-18 15:17

如果pg真係可以直升,13/3面試就已經少左機會,咁8/5面試即係無希望.
作者: mirage2007    時間: 10-3-18 18:48     標題: 回覆 50# nggarbo 的文章

我都想知呀,果日見到門口張interview list成
600-700人都有...(我估)
作者: wendychiu301    時間: 10-3-18 19:06

原帖由 mirage2007 於 10-3-18 18:48 發表
我都想知呀,果日見到門口張interview list成
600-700人都有...(我估)

嘩...咁多人IN....咁8/5咪無咩機會
作者: winisa    時間: 10-3-18 22:49     標題: 回覆 1# wendychiu301 的文章

細b好似係分開架...丈夫交form嘅時候專登問過...如果唔係佢都唔會講明淨係得幾間分校有啦...

仲有喎....大b嘅interview過兩個禮拜就有result,細b5月先in...所以應該唔會一齊啦...
作者: wendychiu301    時間: 10-3-18 23:02

原帖由 winisa 於 10-3-18 22:49 發表
細b好似係分開架...丈夫交form嘅時候專登問過...如果唔係佢都唔會講明淨係得幾間分校有啦...

仲有喎....大b嘅interview過兩個禮拜就有result,細b5月先in...所以應該唔會一齊啦... ...

謝謝你呀! 咁我都安樂d..想問下...in既問題會唔會唔同呢
作者: winisa    時間: 10-3-18 23:40     標題: 回覆 1# wendychiu301 的文章

sorry...咁呢個我就唔知...
作者: wendychiu301    時間: 10-3-19 00:25

原帖由 winisa 於 10-3-18 23:40 發表
sorry...咁呢個我就唔知...

唔緊要啦
作者: Montreal    時間: 10-3-19 07:33

Anyone knows what's the topic of the parent's meeting?
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-19 11:07

In partent meeting, they introduce the school objective, and ask why you choose this school for your child? what is your expectation to this school?
at Q&A time, many parent concerns about IB system.
作者: ET0626    時間: 10-3-19 14:05

應該間間分校唔同, 我記得凱帆校好似係$4200幾

原帖由 bbAvalon 於 10-3-18 14:17 發表
anyone knows how much is the monthly school fee of victoria now?

作者: wendycyp    時間: 10-3-19 14:31

HMT好似五萬幾一年喎!
作者: lyhv    時間: 10-3-19 14:54

原帖由 wendycyp 於 10-3-19 14:31 發表
HMT好似五萬幾一年喎!

五萬幾一年...
作者: wendycyp    時間: 10-3-19 15:05

係呀, 我上幼稚園概覽睇嘅!
作者: wendycyp    時間: 10-3-19 15:10

Would you mind sharing with us on the school's comments on IB system during the meeting?  Thanks.

原帖由 kitmantsoi 於 10-3-19 11:07 發表
In partent meeting, they introduce the school objective, and ask why you choose this school for your child? what is your expectation to this school?
at Q&A time, many parent concerns about IB system. ...

作者: 湯丸事務所    時間: 10-3-19 16:19

我今日打左去hmt學校問,佢地話上佢地playgroup既小朋友同其他既小朋友會用同一樣的收生標準, 唔會決定收番playgroup既小朋友先喎~

唔通2間既收生準則都唔同既??

原帖由 yipbebe 於 10-3-16 13:18 發表
我都想知君滙港分挍收幾多人,其實家長會後校長派咗張紙,上面有提到校內告示板會張貼各分校既收生人數,不過我係返到屋企先發現。

阿仔當日表現較平日好,一心諗住可能有少少希望。但係校長喺家長會差唔多完結既時候講,其實 ...

作者: wootaitai    時間: 10-3-19 16:23

作者: wendychiu301    時間: 10-3-20 02:15

雖然佢咁講,不過聽人地話pg真是容易入d
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-20 10:33

I forgot la... they mentioned that most of school IB system is for primary not for kinder, since this school IB system is also for kinder. they will use project appoach, field trip, active way to teach student. But the IB system only start from K1 not N1. Something like that la...

原帖由 wendycyp 於 10-3-19 15:10 發表
Would you mind sharing with us on the school's comments on IB system during the meeting?  Thanks.

作者: 熊貓BB    時間: 10-3-21 16:43

Some sisters are talking about HMT, harbour height and harbour green 收生人數.. I brought my baby to playgroup yesterday and read the notice... try to remember as far as I can.

HMT: 36 for am, 36 for pm
Harbour Green: 48 for am, 48 for pm
Harbour Height: (total: 216)
48 for am, 48 for pm (trilingual)
48 for am, 48 for pm (bilingual, cantonese/english)
48 (or 24, more likely), can't remember, pm class only (bilingual, potunghua/english)

However, pls note that if your school will small babies of 1 yr 8 months to 2 yrs, i.e. born after August, some places (around 50%) will be reserved to small babies which will have interview in May.  I applied mid-Kornhill and the teacher said out of 48 places for am and pm each, 24 places (1 class) for am and pm each are reserved for small babies.
作者: mousegirl    時間: 10-3-21 18:48

But my friend's daughter is studying in harbour height she tell me small bb class is less than big bb class.

I also think so because the big bb class is birth from Jan-July (total 7 months) and small bb is birth from aug-dec (total 5 months). So, I think the big bb seats should be a bit more than small bb.

Does anyone know big and small bb proportion in harbour height branch?

Thanks.
原帖由 熊貓BB 於 10-3-21 16:43 發表
Some sisters are talking about HMT, harbour height and harbour green 收生人數.. I brought my baby to playgroup yesterday and read the notice... try to remember as far as I can.

HMT: 36 for am, 36 for ...

作者: EggEgg08    時間: 10-3-21 23:43

但在維記自己出的學校介紹書仔寫明HMT N1冇下午班gar bor...
作者: ML710    時間: 10-3-22 01:58     標題: 回覆 42# cacanov06 的文章

我in君匯港個間,我去埋家長會,校長話有大約430個申請,pn班上下午加埋有4班,最多每班收25人,即係4個收1個,我個囡讀緊星期六pg,之前問過主任佢都係話收生程序一樣,無話讀緊pg有優先,所以本身唔係好緊張,但係見到個日咁多人in,攪到好有壓力。
作者: winisa    時間: 10-3-22 10:12     標題: 回覆 4# 熊貓BB 的文章

雖然habour height好似收好多咁,但請問有冇媽媽知total 有幾多個application呢?
作者: Pekkle_bon    時間: 10-3-22 15:59

幸運的我小朋友排到Victoria’s pg ,讀了差不多十個月, 其實我個人真係唔覺得讀pg的小朋友會優先比選讀PN, 我覺得佢哋好公平, 當日安排interview 課室係上K1-K3課室, 負責看表現的老師亦都唔會係pg老師, 大家都係面對新環境, 絕對唔覺得有咩持別着數. 而且老師話選人那個係校長, 我反而覺得個家長會重要過有冇讀pg 如果唔係做咩要咁緊慎對名坐位, 而四個Label (小朋友名) 一張紙, 我相信係有用/目的.  啲家長Label一早Print 好, 邊個小朋友家長有冇去一睇就知, 有去嘅又對名坐位, 所以呢一Part我反而着緊.

講反interview我自己就好鐘意呢種形式, 我之前都有去唔同學校interview
(其實我真係唔覺得pg有着數/優先, 所以都要去其他學校interview, 我個小朋友雖然唔係好突出, 但中上) . 我比個小朋友讀PN就係想佢學習, interview 已經孝顏色,圖形,詞語… 對個小朋友唔太好咁早就要比併, 所以V’s, 靈糧堂, 劍嗚的形式就非常好係冇壓力下interview .

HMT 冇 PN (pm)
作者: wendychiu301    時間: 10-3-23 14:48

原帖由 熊貓BB 於 10-3-21 16:43 發表

HMT: 36 for am, 36 for ...

唔該晒,你的資料好詳細
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-23 17:56

NO HOPE LA...

作者: Helenha    時間: 10-3-25 10:45

Does anyone know when the result come out?
作者: cacanov06    時間: 10-3-25 10:49

原帖由 Helenha 於 10-3-25 10:45 發表
Does anyone know when the result come out?

The result will be released between 29-31/3 with reference to their notice.
作者: ET0626    時間: 10-3-25 10:58

想請問下如果pn收左, 係唔係k1就洗唔洗再報再in?
作者: wootaitai    時間: 10-3-25 12:13

作者: hihicathk    時間: 10-3-25 16:43

THE CURRENT YEAR FOR HG CAMPUS IS @4300 X 12...

原帖由 bbAvalon 於 10-3-18 14:17 發表

作者: hihicathk    時間: 10-3-25 16:44

係直升0既...

原帖由 ET0626 於 10-3-25 10:58 發表
想請問下如果pn收左, 係唔係k1就洗唔洗再報再in?

作者: hihicathk    時間: 10-3-25 16:46

0甘今年情況已經無舊年0甘激烈...

我0地舊年係OVER 700 收100...

原帖由 ML710 於 10-3-22 01:58 發表
我in君匯港個間,我去埋家長會,校長話有大約430個申請,pn班上下午加埋有4班,最多每班收25人,即係4個收1個,我個囡讀緊星期六pg,之前問過主任佢都係話收生程序一樣,無話讀緊pg有優先,所以本身唔係好緊張,但係見到個日咁多人in,攪到 ...

作者: cacanov06    時間: 10-3-25 16:52

原帖由 hihicathk 於 10-3-25 16:46 發表
0甘今年情況已經無舊年0甘激烈...

我0地舊年係OVER 700 收100...

嘩, 舊年原來係咁勁呀!  唔講唔知...咁今年咪少左人報囉? 點解啦?  咁你個小朋友係咪係HG讀緊呀? 咁你小朋友鍾唔鍾意係度讀呀? 會唔會繼續係度讀K1?  SORRY, 好多野問....thanks..
作者: Helenha    時間: 10-3-25 18:18

Thanks a lot!

原帖由 cacanov06 於 10-3-25 10:49 發表

The result will be released between 29-31/3 with reference to their notice.

作者: hihicathk    時間: 10-3-26 00:46

阿囡由歲半開始係victoria 返pg, 之後上pn...

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生程度, 好多學校都跟唔上...

無論教材, 人手都係好充裕, 同埋老師都好用心教小朋友... 本身我個小朋友係好怕醜, 又細胆, 但係經過教師同校長們悉心教導, 佢而家上堂好主動舉手答問題和發問...仲好鍾意返學...

本身我對學校各方面都好滿意, 亦都唔捨得轉校... 但有幸小女分別得到大坑真光同spk 取錄, 為了一條龍0既關係, 我0地應該都會轉過去spk囉... 但係阿囡知道0左之後, 佢就話唔去, 要繼續返victoria...

另外, 佢0地係我so far 知道好願意收細b0既學校. 佢0地會將0的細b group 埋一班.  tailor made 佢0地0既進度...

而今年少0左人報,可能係因為0的小b會係5月先in, 而學校唔知會唔會無將呢批人數計埋入去呢?

原帖由 cacanov06 於 10-3-25 16:52 發表

嘩, 舊年原來係咁勁呀!  唔講唔知...咁今年咪少左人報囉? 點解啦?  咁你個小朋友係咪係HG讀緊呀? 咁你小朋友鍾唔鍾意係度讀呀? 會唔會繼續係度讀K1?  SORRY, 好多野問....thanks.. ...

作者: cacanov06    時間: 10-3-26 10:45

原帖由 hihicathk 於 10-3-26 00:46 發表
阿囡由歲半開始係victoria 返pg, 之後上pn...

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生 ...

睇完你講到維記咁好, 我都好希望佢地可以收阿囝讀!  不過你阿囡係有上到PG, 入到PN機會當然會大好多!  而阿仔就無上, 同埋我仔IN 時又唔識講野, 我見其它女仔識好多字(英文單字), 所以我諗機會都好渺茫!

BTW, 你囡囡個班同學, 係咪都係女仔多過男仔呀?  

你個囡真係叻, 考到SPK!  咁俾著好多MAMI都會揀佢先!  因為一條龍, 第時上小學唔洗再煩!
作者: brrbaby2007    時間: 10-3-26 17:16

聽講今年好多N1升K1唔走但又同時收多左外面考入既K1學生,搞到今年實際可開新N1班少左,而且好多位要留俾有哥哥姐姐既響度讀既小朋友,又要留翻d位俾細B,就算係度讀PG,收既機會近乎零。
作者: pauljr    時間: 10-3-26 20:27

千祈唔好咁諗,我個女都無上維記PG,in時亦冇講嘢,不過就有乖乖坐好聽故事,又有跳舞,宜家都返緊PN!  (我唔識人亦非有$$人)

我覺得如果認為有上PG有着數,對於有上PG亦被取錄PN的小朋友不公平;至於有哥哥或姐姐讀緊嘅,我所知若果弟弟/妹妹in得唔好,係會有第二次機會嘅。

至於維記好唔好,我今年並冇幫阿女報考任何K1,咁你話呢?

希望你有好消息啦!

原帖由 cacanov06 於 10-3-26 10:45 發表

睇完你講到維記咁好, 我都好希望佢地可以收阿囝讀!  不過你阿囡係有上到PG, 入到PN機會當然會大好多!  而阿仔就無上, 同埋我仔IN 時又唔識講野, 我見其它女仔識好多字(英文單字), 所以我諗機會都好渺茫!

B ...

作者: 0806    時間: 10-3-27 14:34

My son is now studying in HMT playgroup, below information are from the teachers, hope it is useful for all of you

1)讀pg係無優先
2)如果有哥哥或姐姐讀緊,有分加
3)HMT 今年比上年難,因K1收多咗人,學校唔夠老師及課室
4)HMT 今年只得上午班, 72個位
5)72個位再分一半, 一半係大B,一半係細B
6)HMT 今年平均係15個小朋友收1個.因為有1,2,3選擇, 所以即使唔喺HMT interview, 都有機會入HMT campus
7)收到信未打開都知結果,厚就收
8)因為太多人考,除咗一至五,有可能分一三五,二四班,咁就有可能收多少少小朋友.但我問老師嗰日,老師話仲未確定
作者: eggmama    時間: 10-3-28 07:05

Agree! my girl is in small bb class, very caring, not people said that commercial. My girl got good K1 offers from other schools. Thanks the training of Vic.
原帖由 hihicathk 於 10-3-26 00:46 發表

講真, victoria 真係一間好好0既學校. 雖然佢0地0既學費, 比出面貴幾多, 但係佢0地真係好用心照顧0的小朋友, 我0地比0既學費,基本上都係用0既小朋友身上.  學校0既衛生 ...

作者: brrbaby2007    時間: 10-3-29 11:36

原帖由 0806 於 10-3-27 14:34 發表
My son is now studying in HMT playgroup, below information are from the teachers, hope it is useful for all of you

1)讀pg係無優先
2)如果有哥哥或姐姐讀緊,有分加
3)HMT 今年比上年難,因K1收多咗人,學校唔 ...

I heard the same. 但好似今年只有52個位再分一半俾細仔
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-29 11:47

讀pg係無優先, but they will consider not only on the performance during interview but also everyday performance in pg. can be good thing but also can be bad thing.
作者: momo814    時間: 10-3-29 12:21

我今日收到信...我仔仔係後備生呀!!
作者: brrbaby2007    時間: 10-3-29 12:24

原帖由 kitmantsoi 於 10-3-29 11:47 發表
讀pg係無優先, but they will consider not only on the performance during interview but also everyday performance in pg. can be good thing but also can be bad thing.

佢地特別安排pg老師唔可以in翻教過既小朋友,另外亦未聽過計住你everyday performance in pg,所以有上pg最大好處只係有機會提早習慣佢地interview既方式而已
作者: yipbebe    時間: 10-3-29 12:35

原帖由 momo814 於 10-3-29 12:21 發表

請問你係in邊間分校架?我仲以為要等多兩日至有result添!
作者: brrbaby2007    時間: 10-3-29 12:37

原帖由 momo814 於 10-3-29 12:21 發表

o甘早?Waiting出先?
作者: kitmantsoi    時間: 10-3-29 12:52

I was told by the Headmistress on the sports day as I asked her how many pn seat offer this year. She told me she will consider both interview performance and everyday performance in pg.
Anyway, I did told by pg teacher that my boy's chance very low this year....
原帖由 brrbaby2007 於 10-3-29 12:24 發表

佢地特別安排pg老師唔可以in翻教過既小朋友,另外亦未聽過計住你everyday performance in pg,所以有上pg最大好處只係有機會提早習慣佢地interview既方式而已 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5