教育王國

標題: 又煩惱了...summer courses!! [打印本頁]

作者: creamlacing    時間: 10-4-3 17:02     標題: 又煩惱了...summer courses!!

作者: kambima    時間: 10-4-5 16:01

依然會俾返小朋友學游水!! 因為學完游水後阿囡身體好左好多 ! 前排天氣凍佢都叫我帶佢去游水! 遲下要book 返個教練先得喇~
作者: bebebe12345    時間: 10-4-6 21:27

會否考慮鋼琴的Hong Kong Summer Music Institute
作者: Chu_family    時間: 10-4-6 22:49

作者: jjhwong    時間: 10-4-6 23:11

嘩!測驗同考試都未完,仲點敢諗summer course !

原帖由 creamlacing 於 10-4-3 17:02 發表
dear mami & dadi

不如大家share下大家將會幫小朋友報ge summer courses啦!!

many thanks...

作者: cherubic    時間: 10-4-6 23:14

Anyone has experience with the summer courses offered by Hong Kong Academy for Performing Act (EXCEL) ?  I received the flyer and found some interesting drama courses for kids.
作者: candyfhc    時間: 10-4-7 17:12

學鋼琴or跆拳道吖,都好好嫁
作者: ShinTeresa    時間: 10-4-7 21:54

同阿女搵定d 小一斑 等佢易d色應9月讀小1
原帖由 candyfhc 於 10-4-7 17:12 發表
學鋼琴or跆拳道吖,都好好嫁

作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-7 22:32

我女上過一個english drama for kids(就係果個敢言小人類.....???工作坊果個)
最後一堂仲請家長去睇表演, 係一group約5,6個小朋友自己就住一個topic自編自導自演一個短劇, 坦白講, 可能自己對"演藝"有期望啦, 事實就有d失望

原帖由 cherubic 於 10-4-6 11:14 PM 發表
Anyone has experience with the summer courses offered by Hong Kong Academy for Performing Act (EXCEL) ?  I received the flyer and found some interesting drama courses for kids.

作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-7 22:39

年年都駛好幾千去join呢d course, 咩science, art, music, 運動等
跟住去到暑假尾發現好似kill time多d, 樣樣掂下, 咩都學唔到
前年我俾佢join左個暑假日文日日學, 每日1.5hr(?), 學完一個term又似乎學到d野wor, 我女又ok鐘意, 就一直學到而家(不過轉左學校因為嫌果間太多人又唔俾補堂, 我而家搵私家仲平過group!)
我唔會pm介紹老師, thanks! 見諒
作者: gillianbabe    時間: 10-4-8 00:51

作者: cherubic    時間: 10-4-8 10:02

Thanks for your sharing.

I am interested in a drama course entitled "Alice in Wonderland".

Please share which part you are disappointed with - the teacher, the arrangement and so on.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-7 22:32 發表
我女上過一個english drama for kids(就係果個敢言小人類.....???工作坊果個)
最後一堂仲請家長去睇表演, 係一group約5,6個小朋友自己就住一個topic自編自導自演一個短劇, 坦白講, 可能自己對"演藝"有期望啦, 事實就 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-8 11:07

首先, 上左第一堂已經轉老師了, FINE, 反正我都唔識佢地, 唔知邊個好, 不過俾我感覺好似安排有D混亂

佢地點上堂我睇唔到, 因為家長都o係出面等, 我見佢地都幾開心既..........最後一堂, 話家長可以入去睇表演, 我都幾期待啦, 個題目係"why we can't keep alligator as a pet", 小朋友就分小組作一個短劇同表演, 其實每組表演時候只係約3分鐘, 對白唔多, 唔夠20句(成個劇), 俾我感覺似小朋友玩鬧多過似學完一個暑假應得既野LOR
作者: JCKC    時間: 10-4-8 13:49

原帖由 bebebe12345 於 10-4-6 21:27 發表
會否考慮鋼琴的Hong Kong Summer Music Institute

唔知要咩手續呢?
作者: JCKC    時間: 10-4-8 14:00

原帖由 bebebe12345 於 10-4-6 21:27 發表

請問在那兒才能取得資料呢?
作者: bebebe12345    時間: 10-4-8 14:11

原帖由 JCKC 於 10-4-8 14:00 發表
請問在那兒才能取得資料呢?

將會於12-Jul to 30-Jul-2010舉行,截止報名日期23-Apr-2010,在HKAPA樓下取得這個Summer Camp的資料単張,不知TomLee有否!
作者: JCKC    時間: 10-4-8 14:34

原帖由 bebebe12345 於 10-4-8 14:11 發表

將會於12-Jul to 30-Jul-2010舉行,截止報名日期23-Apr-2010,在HKAPA樓下取得這個Summer Camp的資料単張,不知TomLee有否!

謝謝你的回覆。
作者: MountainView    時間: 10-4-8 18:04

Agreed, my boys tried this too, not as good as expected ....

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-7 22:32 發表
最後一堂仲請家長去睇表演, 係一group約5,6個小朋友自己就住一個topic自編自導自演一個短劇, 坦白講, 可能自己對"演藝"有期望啦, 事實就 ...

作者: MountainView    時間: 10-4-8 18:06

can someone recommend basketball course for summer? thx.
作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-8 19:32

有無考慮玩下體操呀, 呢度有政府資助, 初學$220/10堂, 而家有summer course可以報, 抵玩wor!
http://www.gahk.org.hk/doc/developscheme201011_ph1_v2.pdf
原帖由 MountainView 於 10-4-8 06:06 PM 發表
can someone recommend basketball course for summer? thx.

作者: JCKC    時間: 10-4-8 20:05

原帖由 bebebe12345 於 10-4-8 14:11 發表

我到HKAPA樓下見不到那張資料單張,向詢問處查詢,那位小姐也不清楚。請問那張單張是怎麼樣子的呢?
作者: bebebe12345    時間: 10-4-8 21:15

非常抱歉,應在2樓Office外取得。
明晚去聽Piano Concert 看看還有沒有!

作者: do-re-me    時間: 10-4-8 22:30

我女而家學溜冰一星期學一次, 如果暑假一星期學學兩次會唔會有雙倍的進步?
作者: tamm    時間: 10-4-8 22:50

Any course that the kid can spend a few hours a day (like a regular school day)?  My girl is 5 and I need to find something for her (to use up her energy).
作者: cherubic    時間: 10-4-8 23:11

Thanks for your sharing.

Do you know any good drama course in summer?  Conducted in English or Putonghua.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 11:07 發表
首先, 上左第一堂已經轉老師了, FINE, 反正我都唔識佢地, 唔知邊個好, 不過俾我感覺好似安排有D混亂

佢地點上堂我睇唔到, 因為家長都o係出面等, 我見佢地都幾開心既..........最後一堂, 話家長可以入去睇表演, 我都 ...

作者: cherubic    時間: 10-4-8 23:14     標題: 回覆 24# tamm 的文章

About 3 years ago, my son joined the Woodland summer course, 3 hours a day, just like kindergarten.  It is not particularly good or bad.
作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-8 23:33

我都試過, 叫做有鬼婆睇住, 玩3個鐘咁啦, 不過計埋校車都幾金!
esf應該都有類似既野, 不過一樣貴
原帖由 cherubic 於 10-4-8 11:14 PM 發表
About 3 years ago, my son joined the Woodland summer course, 3 hours a day, just like kindergarten.  It is not particularly good or bad.

作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-8 23:34

咁不如stay耐d練習下啦~!
原帖由 do-re-me 於 10-4-8 10:30 PM 發表
我女而家學溜冰一星期學一次, 如果暑假一星期學學兩次會唔會有雙倍的進步?

作者: hoihoima    時間: 10-4-8 23:59     標題: 回覆 5# tamm 的文章

Tutor Time has Eng + PTH summer course every year (3 hours per day).
作者: JCKC    時間: 10-4-9 10:48

原帖由 bebebe12345 於 10-4-8 21:15 發表

HK Summer Music

謝謝!!!!!!!!!!!!!!

我已下載及細閱資料了,請問往年在那裏上課呢?

作者: MountainView    時間: 10-4-9 10:53

Somehow I feel 體操 is easy to get hurt....

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 19:32 發表
有無考慮玩下體操呀, 呢度有政府資助, 初學$220/10堂, 而家有summer course可以報, 抵玩wor!
http://www.gahk.org.hk/doc/developscheme201011_ph1_v2.pdf

作者: Charlotte_mom    時間: 10-4-9 11:07

無咁快 , 我女學左5年競技體操都無HURT過, 高低桿又未夠力上, floor exercise又係平面動作, 跳馬都係要大個d至開始 (我女8,9歲都唔識用塊彈板), 最危險算係平衡木了, 不過佢玩得好過癮
如果想再穩陣d可以考慮藝術體操, 即玩波/繩果d, 會再安全d

原帖由 MountainView 於 10-4-9 10:53 AM 發表
Somehow I feel 體操 is easy to get hurt....

作者: tamm    時間: 10-4-9 11:55

原帖由 hoihoima 於 10-4-8 23:59 發表
Tutor Time has Eng + PTH summer course every year (3 hours per day).

Thanks - do you know how much they charge?  Can I check it out from the website?

P.S My girl asked me the other day that why little kids have summer holiday and while the adults don't.  I thought it was a good question - I think adults need that more :)
作者: MountainView    時間: 10-4-9 12:38

So, ok for 3.5 years old? what will he do for this age?

For 10 years old, will be too old to start?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-9 11:07 發表
無咁快 , 我女學左5年競技體操都無HURT過, 高低桿又未夠力上, floor exercise又係平面動作, 跳馬都係要大個d至開始 (我女8,9歲都唔識用塊彈板), 最危險算係平衡木了, 不過佢玩得好過癮
如果想再穩陣d可以考 ...

作者: chocolate003    時間: 10-4-9 13:25

作者: JCKC    時間: 10-4-9 14:13

原帖由 bebebe12345 於 10-4-8 21:15 發表

HK Summer Music

我頭先去咗APA 二樓,但我看不見那兒有Office,只見到長走廊的課室,所以不敢到處亂走,請問如果想去二樓Office,是否一樣可以乘坐在大堂入口附近的Lift或是乘Escalator呢?

請問summer camp過往在什麼地方上堂呢?
作者: bebebe12345    時間: 10-4-9 14:22

電梯2字,出電梯便見(右手那面有窗,)
單張己連結,內有電話,亦有上課地址,跟去年一樣。
已PM

作者: JCKC    時間: 10-4-9 14:43

原帖由 bebebe12345 於 10-4-9 14:22 發表
已PM

Thanks a lot!
作者: bebebe12345    時間: 10-4-10 09:49

昨晚還見到有幾份。
作者: beetle    時間: 10-4-10 11:41

請問有沒有grade 5 theory summer course 適合升小二的小朋友,謝謝!
作者: mamamia1025    時間: 10-4-11 16:22

作者: bbfish1992    時間: 10-4-11 16:44

I've 2 kids, so double 煩惱!
作者: bebebe12345    時間: 10-4-11 20:54

原帖由 beetle 於 10-4-10 11:41 發表
請問有沒有grade 5 theory summer course 適合升小二的小朋友,謝謝!

為八級做準備?何不考慮單對單學。
作者: YauMum    時間: 10-4-11 23:13

If you have some money, summer courses in a few international schools in July/Aug, they normally run for the whole morning or whole afternoon or whole day.  Have a break from the kids for you and/or your helper/ grandparents........

I find that not much to learn but keep them safe and have some fun with old/new friends.

Just choose one school near your home or easy access.  To me, not much different.

YMCA also provide day camp but not sure about the programs.
作者: Carolyukk    時間: 10-4-12 04:12

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 19:32 發表

抱歉,請問那裏有summer course既資料,網站唔見有information?!
作者: Carolyukk    時間: 10-4-12 04:26

謝謝!!!!!!!!!!!!!!

我已下載及細閱資料了,請問往年在那裏上課呢? [/quote]

JCKC
可否send web site 給我,我上APA網站找不到!  Thx!

作者: happyfamilybaba    時間: 10-4-12 08:47

作者: beetle    時間: 10-4-12 11:29

bebebe12345,

本來諗住佢上group 會開心d(同慳d錢....現在負擔實在沉重).  不過怕佢理解力不及人.......

原帖由 bebebe12345 於 10-4-11 20:54 發表

為八級做準備?何不考慮單對單學。

作者: christianmom    時間: 10-4-12 12:16

Dear bebebe12345

可否都 PM 單張給我呢,之前妳 post 的看得不清楚。謝謝!

原帖由 bebebe12345 於 10-4-9 14:22 發表
已PM

作者: yan_913    時間: 10-4-13 18:56

作者: Lofty    時間: 10-4-14 09:48

有idea响邊度上樂理未呀?

原帖由 beetle 於 10-4-12 11:29 發表
bebebe12345,

本來諗住佢上group 會開心d(同慳d錢....現在負擔實在沉重).  不過怕佢理解力不及人.......

作者: chocolate003    時間: 10-4-14 11:25     標題: 回覆 52# Lofty 的文章

作者: chocolate003    時間: 10-4-14 11:26     標題: 回覆 52# Lofty 的文章

作者: ada1812    時間: 10-4-14 22:53

我女女一向有學開長笛, 鋼琴和體操, 兩文一武, 都幾足夠, 暑假我唔打算安排她學多其他野, 有時間, 一家去下郊野公園, 去嘉道理, 去大自然牧場, 去南生圍影相, 好過一味比錢人賺
作者: primary2007    時間: 10-4-19 16:02

作者: wootaitai    時間: 10-4-20 11:05

作者: BearMum    時間: 10-4-20 16:50     標題: summer courses

[quote]原帖由 bebebe12345 於 10-4-11 20:54 發表
Hi bebebe12345

I am very interested of the music camp.  Would you pls pm me the website and the info.

Many thanks
BearMum
作者: baby_party    時間: 10-4-20 17:32

作者: natnatbaby    時間: 10-4-20 23:20

原帖由 do-re-me 於 10-4-8 22:30 發表

我都甘諗暑假加多一堂,希望進度快D & 消磨時間.
作者: puika_shop    時間: 10-4-21 00:34

作者: puika_shop    時間: 10-4-21 00:34

作者: 1998mami    時間: 10-4-21 23:08

作者: wkymama    時間: 10-4-21 23:57

happyfamilybaba

pls send below information to me. thx

原帖由 happyfamilybaba 於 10-4-12 08:47 發表
如果學術方面一直都有參加的summer course是可以有三日/五日每次3小時的選擇,內容分別有中文/英文/數/藝術,由學校老師負責1:10人,平均每節$67一小時,喜歡的原因是學生人數較少,避免太多小朋友一起而學多額外頑皮行為 ...

作者: sugar_apple    時間: 10-4-24 02:19

Hi,

Would you please send me some information?

My email is : Queenie<[email protected]>

Thanks a lot.

quote]原帖由 puika_shop 於 10-4-21 00:34 發表
個 course 咁抵既~ 想請問你上年報邊間架 ? 可否提供資料?
因為我個小朋友4 歲多 都想幫佢搵啲 summer fun programme , 唔該晒你呀~

[/quote]
作者: yan_913    時間: 10-4-25 10:50

作者: hellosunb    時間: 10-4-26 09:46

我都是住香港島, 所以我都plan於香港島上堂, 我打算幫我兩個囡囡報現在上緊堂的clever edu學, 因為我細囡現在於那裏讀珠心算和黏土都玩得好開心, 老師還會經常跟我們家長傾談如何幫助小朋友更發揮所長。
打算上午報小一面試班, 中午有健康午膳, 下午學珠心算、黏土、普通話、小廚師 (細囡)
大囡則就算於這中心上午報溫故知新功課輔導(除了做暑期功課外, 還包埋中英數專科補習), 下午學普通話、麵粉花、奧數。

原帖由 wootaitai 於 10-4-20 11:05 發表
any good recommendations for HK island?

作者: Ling19    時間: 10-5-17 09:20

Is Clever edu的溫故知新 good, have you tried it last year? I am choosing between Clever edu and 陸X, but 陸X is much more expensive, almost double the cost.
原帖由 hellosunb 於 10-4-26 09:46 發表
我都是住香港島, 所以我都plan於香港島上堂, 我打算幫我兩個囡囡報現在上緊堂的clever edu學, 因為我細囡現在於那裏讀珠心算和黏土都玩得好開心, 老師還會經常跟我們家長傾談如何幫助小朋友更發揮所長。
打算上午報 ...

作者: carmenholm    時間: 10-5-17 12:18

最近見到有bb kingdom出左暑期班廣告,我好快睇過晒d內容,見到有間叫spanishworld hk, 因為我有個朋友geh仔仔之前都join過果間野學,佢好似學左唔知一年定兩年,就已經講到lak lak聲,上年暑假仲帶埋我個朋友去西班牙,佢而家先至上初中,人仔細細就湊住阿媽去旅行,真係覺得好羨慕~所以見個暑期班精選有講呢間野,就望多兩眼,先知原來學spanish會有助將來升學,因為完來好多英國學校d 小朋友好早就學spanish, 上到中學同大學又會係好key的外語,我諗就係好像香港的普通話咁咁common,同埋新geh中學公開試都會有呢科報,所以一早學定唔會"side",個course唔止暑假先有,之後完左個summer應該都可以繼續讀落去,佢有晒d learning plan, 幾歲學咩學咩, 讀夠幾多個鐘就可以考試,學得叻又可以教快d早d考都得wor...如果第時仔仔鐘意又學得好可以繼續學~

我覺得小朋友細細個學語言真係好快,如果miss左個right timing,之後要學就會花好多時間~我就學左好耐都學唔識, 而家份工又纏身,想學都無時間學.....

你地又無咩心水交流下?
作者: carmenholm    時間: 10-5-17 12:24     標題: 回覆 1# carmenholm 的文章

個暑期精選課程廣告唔係成日見到, 剛剛我見到有即刻click左來看,上星期我見個list好像得果5,6間中心,今日看好像多左dd,下面係條link, 各位媽咪check下啦~

http://www.baby-kingdom.com/iframe/summercourse_10_main.php
作者: francischoi82    時間: 10-5-17 17:46

作者: caroline722    時間: 10-5-17 22:00

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5