教育王國

標題: 面試 [打印本頁]

作者: Rattie    時間: 10-4-7 16:52     標題: 面試

可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。

4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。

弟一輪面試:

囡囡要present哂4個book reports。

另外答兩條問題; 1中1英。問題係抽嘅。

in完數月後某一日,你要上網或返學校check佢有冇份2nd in,如果有嘅話,就要當日去學校用張舊准考証換張新嘅。要注意係祗得嗰一日,蘇州過後冇艇搭,我有兩個friends都話自己唔記得咗。

2nd in講明要帶家長,好多都係亞爸亞媽齊齊出席,but亞sir唔得閒,我都係單拖去馬。

弟二輪面試:

亞囡同我齊齊見兩個老師,全英語對話,d問題好大路,e.g.

Introduce yourself, why do you choose our school, what do you do during your leisure times ……

老師會根據囡囡嘅answer去問d follow up questions.

全程都係問佢,亞囡開頭有少少緊張,不過好快定落嚟,有問有答,要知道家長坐喺隔離,小朋友會覺得有壓力,in完我已經讚佢well done。

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-9 10:44

Rattie,

當我尚在擔心小一入學之同時,你已正在忙著中一...為人父母真是"長憂99"啊...
是否很多HV的,都會考慮CWB的ST PAUL讀中學? 你是否選了兩間中學來考? (本校中學部,及另一間?)私校是否除外?可考多間?!

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。
4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

作者: Rattie    時間: 10-4-9 14:09

我知道嘅有八個,咁唔知算唔算多喇。除咗我囡,好似仲有一個會入,另外有d未confirm嘅就係waitlist緊。

自行派位我叫我囡唔好揀隔離中學,因為隔離講明係唔會揀我哋,冇理由白白浪費一個機會。有得搏冇理由唔去馬。

係,私校任你考,同考私小一樣。

作者: dogmonkey    時間: 10-4-9 15:02

Rattie,

sorry, 多口一問,為何"因為隔離講明係唔會揀我哋"? 你指聖保祿中學?  乜唔係直升,或大部份升咩?!
convent已收你女兒? 係就恭喜了.

原帖由 Rattie 於 10-4-9 14:09 發表
我知道嘅有八個,咁唔知算唔算多喇。除咗我囡,好似仲有一個會入,另外有d未confirm嘅就係waitlist緊。
自行派位我叫我囡唔好揀隔離中學,因為隔離講明係唔會揀我哋,冇理由白白浪費一個機會。有得搏冇理由唔去馬。
係,私校任你 ...

作者: Rattie    時間: 10-4-9 16:37

多謝,我囡已經註冊Convent。你囡都係喺度讀咩? 幾年班呀?

聖保祿中學喺佢哋個S1 briefing公開講明自行嗰54個位係冇我哋份,去聽過嘅家長應該個個都聽到。

弟二輪大抽獎時,祗要我哋揀佢做首志願,我哋會有優先,唔可以話係直升,不過都會收大部分。通常都係得十零廿個派唔返入去。

作者: dogmonkey    時間: 10-4-9 17:33

第二輪不是"公平"抽籤的嗎.為何放首志願會優先? (不是等於小學的大抽獎嗎?)
如果他們自行收生不收st paul小學的學生, 是想收比st paul小學更"好"的學生?! 咁做乜要讀佢小學? 我開始迷茫, 不知遊戲是怎樣玩, 好擔心...   可否再說明一些,有勞.

原帖由 Rattie 於 10-4-9 16:37 發表
多謝,我囡已經註冊Convent。你囡都係喺度讀咩? 幾年班呀?
聖保祿中學喺佢哋個S1 briefing公開講明自行嗰54個位係冇我哋份,去聽過嘅家長應該個個都聽到。 弟二輪大抽獎時,祗要我哋揀佢做首志願,我哋會有優先,唔可以話係直 ...

作者: Rattie    時間: 10-4-12 13:29

咁我哋兩間係直屬關係,所有直屬中學都會預留一定數量嘅位俾佢嘅直屬小學。

呢樣嘢,電腦曉得做架喇。

首輪有冇我哋份又有乜值得你咁擔心呢?

鍾意咪揀佢,唔鍾意咪試弟間囉。

總之都係嗰句 : 通常都係得十零廿個派唔返入去。

即係話,你唔好做底嗰層就穩穩陣陣啦。

作者: chatroom台長    時間: 10-4-12 16:07

Hi Rattie,

你又叫我唔駛唸考其他學校, 不如谷下個我升番隔離, 自己就靜雞雞去考 convent, but anyway, congratulation !

我想問下如果我女主科程分 2b 2c 平均分 b, 課外活動參加得一樣又無咩校際 cert, 可唔可以試下考 convent ? tks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

作者: chatroom台長    時間: 10-4-12 16:12

Hi Rattie,

重複左, delete.

原帖由 Rattie 於 10-4-12 13:29 發表
咁我哋兩間係直屬關係,所有直屬中學都會預留一定數量嘅位俾佢嘅直屬小學。呢樣嘢,電腦曉得做架喇。首輪有冇我哋份又有乜值得你咁擔心呢?鍾意咪揀佢,唔鍾意咪試弟間囉。總之都係嗰句 : 通常都係得十零廿個派唔返入去。即 ...

作者: Rattie    時間: 10-4-12 18:16

哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。

當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。

不如我講我囡嘅呈分 :

五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)

六上(中英數常 : 1A3B/視樂 : 1A1B)

我囡有一個同學成績同佢差不多嘅冇得2nd in,但其餘嘅又有喎。

你囡嘅成績升番隔離OK架,咁你問我我緊係覺得冇C好d啦,不過Convent係會in哂所有人,咁試吓冇壞,趁e+有時間早d準備囉。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-12 16:07 發表
Hi Rattie,

你又叫我唔駛唸考其他學校, 不如谷下個我升番隔離, 自己就靜雞雞去考 convent, but anyway, congratulation !

我想問下如果我女主科程分 2b 2c 平均分 b, 課外活動參加得一樣又無咩校際 cert, 可唔 ...

作者: YongXin    時間: 10-4-12 22:58

你比0羊啊女食?P.5/6都可以keep到茅C供力力既?仲AABB,唔怪得啦!你唔好扮0野,究竟仲有0羊特異功能一次過分享埋啦

原帖由 Rattie 於 10-4-12 18:16 發表
哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

作者: candy_kent    時間: 10-4-13 09:33

作者: candy_kent    時間: 10-4-13 09:34

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-13 10:02

請問學生自行marymount呀,st francis中學,要有什麼grades在手? st francis相對st paul直屬中學,是強嗎.

哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

作者: chatroom台長    時間: 10-4-13 15:12

Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

作者: candy_kent    時間: 10-4-13 15:34

作者: chatroom台長    時間: 10-4-13 15:56

Hi Candy,

班主任話起碼4科主科 b, 你信唔信呀 ? 試問一班有幾多人有 , 我唸有1,2 個b 唔好肥佬都應該ok.

原帖由 candy_kent 於 10-4-13 15:34 發表

rattie, 台長
問下你地, 過隔來最底要求係幾個個 B 呀 ?

作者: Rattie    時間: 10-4-13 18:03

如果我話le兩次考試比較淺,唔知你哋buy唔 buy呢?

我喺度聲明以下嘅對話係事實及事實之全部:

亞媽 : 囡囡,你估你全級嘅排名去到二十冇?

囡囡 : 緊係冇喇 (一副你玩我咩嘅樣)! 係咁咦都數到廿幾個叻過我嘅人喇!

囡囡祗攞過兩次學業成績優良獎,比較好彩小五係其中一張。更好彩嘅係六上都仲頂得住。

佢嘅portfolio得兩張cert : 成績獎同一張兩年前嘅星星河畫畫一等獎。

2nd in時老師都有問張成績獎,囡囡老實哋話每級有40個。之不過佢冇話自己可能排喺39。

咁張畫畫獎有幾大作用我就唔知喇。

我之前話囡囡九成九過隔離,係因為我估計佢係band 1中至尾,過隔離真係冇難度,但去考學校就係兩回事。

講緊嘅係去考一間好d嘅學校。

我哋通常走得甩去間好d嘅往往得嗰十零個,我唔覺得囡囡會有份囉。

點解咁難? 一張見得人嘅成績表唔容易攞嘛,再加上冇名次。出面攞A嘅一街都係啦。

隔離係收埋我哋d band 2,但有幾多band 1 同 band 2? 家長唔知。le個係最高嘅難度。

如果band 2超過隔離預留俾我哋嘅位,咁即係要睇個隨機no. 我最怕le d 講彩數嘅嘢。

所以Chatroom台長,我真係覺得操吓佢容易過同佢考私校架。不過冇話有一科C就唔去試,攞d面試經驗都值得。

le d 直屬嘅玩法,大家入得嚟,要預咗。

St. Francis? Marymount? sorry, 揀le 兩間中學我不如簡單d過隔離算數啦。

講錯嘅話,請指正。

作者: candy_kent    時間: 10-4-13 18:28

作者: candy_kent    時間: 10-4-13 18:31

作者: Rattie    時間: 10-4-13 21:18

To whom this may concern

OMG!  I have never checked my PM box before and today's is my first break through!  I have 5 pages of unread PM messages - some back dated to last year!  I am sooooo VERY sorry of my VERY late responses!  Since my Chinese typing is really slow I did them in English as a quickie.  If you still wish to carry on with your discussion, please PM me again.  I shall from now on check it more frequently I promise!
Rattie

原帖由 candy_kent 於 10-4-13 18:31 發表
rattie
睇左pm未 ?

作者: B.B.Mother    時間: 10-4-14 14:54

Rattie,咁聖士提反女子中學和英華女學校會否好過SPSS?
Thanks a lot.
作者: Rattie    時間: 10-4-14 16:30

早兩年曾經有老師八過俾我哋(家長) 聽往年d叻人走咗去邊,le兩間都係榜上有名,咁我都當係囉。

原帖由 B.B.Mother 於 10-4-14 14:54 發表
Rattie,咁聖士提反女子中學和英華女學校會否好過SPSS?
Thanks a lot.

作者: feel0204    時間: 10-4-14 16:52

Marymount? sorry, 揀le 兩間中學我不如簡單d過隔離算數啦。 ...

Hi Rattie,
想話問吓你對Marymount Sec 的睇法
How about 聖士提反女子中學
thanks

作者: Rattie    時間: 10-4-14 17:56

我鐘意Marymount 小學多d,係因為佢哋可以有十幾人考入DGS / SPCC。

至於中學,我唔係覺得Marymount, St Stephen Girls or St Francis有乜問題,全部都係好學校,讀邊一間都好好,同隔離一樣,因為我覺得祗要喺是但一間band1中學做到頭嗰班,邊一間都冇所謂,咁過隔離簡單好多嘛!

你睇我囡考到SPCS我都唔係非常開心嗰隻,我嘅dream school得DGS一間。

原帖由 feel0204 於 10-4-14 16:52 發表

Hi Rattie,
想話問吓你對Marymount Sec 的睇法
How about 聖士提反女子中學
thanks

作者: snkwok    時間: 10-4-15 01:20

DGS是哪間?
可否告知?
作者: candy_kent    時間: 10-4-15 09:46

作者: Rattie    時間: 10-4-15 11:35

呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。

另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。

原帖由 candy_kent 於 10-4-15 09:46 發表

snkwok,
rattie指係dgs係女拔呀 !!

作者: snkwok    時間: 10-4-15 14:02

candy,rattie,
唔該晒.
我自己沒在hk讀過書,所以對小學,中學派位遊戲;全港的學校都沒認識,好多謝你們的分享,真的學到好多...

沒有做班長、風紀,不一定就普通.........

原帖由 Rattie 於 10-4-15 11:35 發表
呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。 ...

作者: candy_kent    時間: 10-4-15 17:25

作者: chingching8888    時間: 10-4-16 00:38

Hi Rattie,

能夠aa/bb又點會普通呢?一定係您指導有方!!

真不好意思, 請問BPS係指.......

呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。 ...

作者: chingching8888    時間: 10-4-16 07:05

Hi Rattie,

很多謝你的分享!! 想請問隔離中學有精英班嗎?

原帖由 Rattie 於 10-4-14 17:56 發表
至於中學,我唔係覺得Marymount, St Stephen Girls or St Francis有乜問題,全部都係好學校,讀邊一間都好好,同隔離一樣,因為我覺得祗要喺是但一間band1中學做到頭嗰班,邊一間都冇所謂,咁過隔離簡單好多嘛!...

作者: candy_kent    時間: 10-4-16 09:18

作者: candy_kent    時間: 10-4-16 09:32

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-16 10:02

BELILIOS真係咁受歡迎的嗎. 我常見到該校學生,真的很純樸,純樸到好似唔似時下年輕人 (沒有貶意的,請勿誤會) 只知如讀軒小,有機會搏下入去,是嗎. (當然又要名列前茅)

rattie,純粹討論學校本身, 咁如果BELILIOS同convent, 你會讀邊間?

作者: chatroom台長    時間: 10-4-16 11:46

Hi Rattie,

我想問下小五同小六上下學期成績表係咪全部要家長去拎 ? 我心血少唔係幾嚇得.

原帖由 chatroom台長 於 10-4-13 15:12 發表
Hi Rattie,

Thanks for your reply.  如果我女有一科 C 我唸都唔會去考, 希望 keep 住起碼2科 b 升過隔離就算.

作者: Rattie    時間: 10-4-16 12:51

多謝各位靚太力撑我囡,佢知道嘅話一定極之開心。

的確唔係所有班長、風紀都係叻人,不過相信都應該佔咗八成,le樣你哋再同我抝即係耍我。

風紀係由四年級開始,又因為上下午班嘅關係,下午班(五年級) 會選多一倍嘅風紀。

就算Candy你係屬於嗰兩成(嘻嘻) ,總好過冇。

其他任務? 有!亞囡好重要架,佢要陪d唔洗當值嘅friend去玩囉!

Chingching8888 : 隔離中學有兩班精英班 - A同B班。

原帖由 candy_kent 於 10-4-16 09:32 發表

rattie,
年年做班長、風紀=====>乜學校規定係成績好同叻至可以做班長同風紀架咩 ?     以你咁講, 我細時咪好惦 !!   

老老實實, 其實你個囡是否有其他任務在身, 所以就無被老師揀做風紀 ?? ...

作者: Rattie    時間: 10-4-16 13:03

有得揀我緊係揀BPS啦,唔洗俾錢喎。

BPS係有quota俾軒官,要注意傳聞軒官小四開始收十個八個插班生,呢班外來精英順順利利入QC, BPS。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-16 10:02 發表
BELILIOS真係咁受歡迎的嗎. 我常見到該校學生,真的很純樸,純樸到好似唔似時下年輕人 (沒有貶意的,請勿誤會) 只知如讀軒小,有機會搏下入去,是嗎. (當然又要名列前茅)

rattie,純粹討論學校本身, 咁如果BELILIOS同con ...

作者: Rattie    時間: 10-4-16 13:16

除咗因為六年級早考試早派外,小五上下同六上攞成績表嘅流程同平時一樣冇分別,六下有d唔同,4/22家長返學校聽briefing同攞臨時成績表,我遲d再update你哋啦。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-16 11:46 發表
Hi Rattie,

我想問下小五同小六上下學期成績表係咪全部要家長去拎 ? 我心血少唔係幾嚇得.

作者: chatroom台長    時間: 10-4-16 15:05

Hi Rattie,

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-16 13:16 發表
除咗因為六年級早考試早派外,小五上下同六上攞成績表嘅流程同平時一樣冇分別,六下有d唔同,4/22家長返學校聽briefing同攞臨時成績表,我遲d再update你哋啦。
...

作者: candy_kent    時間: 10-4-16 16:59

作者: candy_kent    時間: 10-4-16 17:05

作者: chatroom台長    時間: 10-4-16 17:14

Hi Candy,

不過我打去問過 spss 佢地話其實 a,b 班唔係精英班, 根本無精英班5班一樣喎, 唔知堅定流.

原帖由 candy_kent 於 10-4-16 17:05 發表

rattie,
兩班精英班 - A同B班===>呢兩班精英班係已經公認左定還是是小道消息得知 ?

作者: Rattie    時間: 10-4-16 17:21

係我「引導」亞囡唔去揀BPS嘅,亞Sir有d唔likee。

今届有好多叻人住喺東區,之所以我要亞囡估佢全級嘅排名。

BPS今年好似收到700+份申請,佢哋一早講咗只會in 300+人。

咁我覺得亞囡嘅interview skills唔錯(e+緊係咁講啦,哈哈!) 冇得in好似哂咗個機會囉。

反正不嬲都係得嗰一兩個入到去。

原帖由 candy_kent 於 10-4-15 17:25 發表

Rattie,

以你個囡成績應該要試下bps.
係你個囡真人不露相咁解 !!

仲以為你有揀bps添.

作者: Rattie    時間: 10-4-16 17:33

係喺d讀緊嘅囡囡同媽咪度八返嚟,唔只一兩個咁講添。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-16 17:14 發表
Hi Candy,

不過我打去問過 spss 佢地話其實 a,b 班唔係精英班, 根本無精英班5班一樣喎, 唔知堅定流.

作者: avbee    時間: 10-4-16 23:36

rattie congr........your daughter can get into Convent (sec)

Actually, BPS, Convent, DGS are my dream school.......but it really depends my princess
作者: Rattie    時間: 10-4-17 20:54

Thankyou.  My girl started her first bridging course in Convent this morning.  There are a total of 50 girls, dividing into 2 classes. My girl told me that her class is taught in Chinese and English while the other is taught in English only, those students are a mix of other nationalities and are also taking French/Spanish.  Anyway, my girl is glad that she has a schoolmate with her.

原帖由 avbee 於 10-4-16 23:36 發表
rattie congr........your daughter can get into Convent (sec)

Actually, BPS, Convent, DGS are my dream school.......but it really depends my princess

作者: chingching8888    時間: 10-4-18 02:03

Rattie,

多謝你的回覆.

咁A/B 兩班精英班是否A班勁D?

原帖由 Rattie 於 10-4-16 17:33 發表
係喺d讀緊嘅囡囡同媽咪度八返嚟,唔只一兩個咁講添。

作者: Rattie    時間: 10-4-18 18:58

Rumour is that F1A takes elite students from SPPCS and F1B takes elite students from other schools. However, as from F2 onwards, all will depend on their exam results and I would naturally think that class A is better than class B.

原帖由 chingching8888 於 10-4-18 02:03 發表
Rattie,

多謝你的回覆.

咁A/B 兩班精英班是否A班勁D?

作者: candy_kent    時間: 10-4-19 10:02

作者: Rattie    時間: 10-4-19 13:42

Candy

囡囡上緊嘅bridging course,每星期六 8 - 12,共八個星期,之後就自己上網做。佢有一個同學一齊,好開心。

原帖由 candy_kent 於 10-4-19 10:02 發表

Rattie,

Convent又幾好bor, 有d course比d外來生讀下, total幾多堂, 為期幾耐呀 ?

囡囡有無講見到幾多位同學呀 ?

作者: chingching8888    時間: 10-4-22 00:21

Hi Rattie,

Thanks for your sharing.

So F2, will the school still group the elite students into one class depends on their F1 exams results?
or just group them by random?

原帖由 Rattie 於 10-4-18 18:58 發表
Rumour is that F1A takes elite students from SPPCS and F1B takes elite students from other schools. However, as from F2 onwards, all will depend on their exam results and I would naturally think that  ...

作者: joanneka    時間: 10-4-22 13:00

chingching8888

Hi, 各位媽咪好.
好耐無chat, 不過一直都有read post.
我大女係spss F.1, 細女9月會入小學部.
E我所知, F.2 係根據成績編班, 1-40名入A班, 41-80名入B班......總共5班.
所以唔駛自己講, 人地都知你大約考第幾.

原帖由 chingching8888 於 10-4-22 00:21 發表
Hi Rattie,

Thanks for your sharing.

So F2, will the school still group the elite students into one class depends on their F1 exams results?
or just group them by random?

作者: Rattie    時間: 10-4-22 17:30

Hi Joanneka

Long time no chat! 你答就最好啦,唔洗佢咃估估吓。

囡囡讀成點呀? 佢開唔開心?你收唔收貨?

Rattie
原帖由 joanneka 於 10-4-22 13:00 發表

Hi, 各位媽咪好.
E我所知, F.2 係根據成績編班, 1-40名入A班, 41-80名入B班......總共5班.
所以唔駛自己講, 人地都知你 ...

作者: joanneka    時間: 10-4-23 14:04

Hi Rattie

congraulation to 你女女!
我女讀得幾開心, 都好鍾意間學校.
功課量唔多, 不過始終小學得4科, 上到中學有1x科, 每個week都有quiz/test, d科又新, 暫時都仲應付到.
spss 都有幾多校內活動, 個校長又好有heart, 所以我真係無揀錯學校.

原帖由 Rattie 於 10-4-22 17:30 發表
Hi JoannekaLong time no chat! 你答就最好啦,唔洗佢咃估估吓。囡囡讀成點呀? 佢開唔開心?你收唔收貨?Rattie

作者: YongXin    時間: 10-4-23 14:17

F. 2開始跟成績分班...

原帖由 joanneka 於 10-4-22 13:00 發表

Hi, 各位媽咪好.

作者: chatroom台長    時間: 10-4-23 14:34

Hi Joanneka,

我想問下 spss 一班係咪38至40人到, 5班 total 有幾多
人 ? tks a lot !

原帖由 joanneka 於 10-4-23 14:04 發表
Hi Rattie

congraulation to 你女女!
我女讀得幾開心, 都好鍾意間學校.
功課量唔多, 不過始終小學得4科, 上到中學有1x科, 每個week都有quiz/test, d科又新, 暫時都仲應付到.
spss 都有幾多校內活動, 個校長又好有he ...

作者: Rattie    時間: 10-4-23 15:10

隔離中學 36 x 5班 = 180人

30% 自行 = 54人

5% 中學留班 = 9人

180 - 54 - 9 = 117人

85%直屬小學 = 99人

Band 1 + 2 = 96人

Band 3 = 48人

之所以學校話會收哂所有Band1+2嘅人。

弟二輪大抽獎時,祗要我哋Band1+2揀佢做乙部首志願,就一定入到去。

咁點解成日話每班得幾個入唔到,可能係校長比較穩陣,我咃嘅 Band1+2 加埋應該唔祗96人,唯有咁樣諗住先啦。

今次考試比之前兩次難,聽聞有一班數考有八個唔及格,唉…

原帖由 chatroom台長 於 10-4-23 14:34 發表

我想問下 spss 一班係咪38至40人到, 5班 total 有幾多

作者: joanneka    時間: 10-4-23 18:03

Hi chatroom 台長
亞女班都有40人, 全級有19x人.
F.1 每班有2個留級生, 所以total 有10個係F.1留班, 都算多, 不過讀多一年好過免強升上去.

Yongxin
F.1都用中一分班試來編班架.

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包書架? 我大女E家仲有包書. THX!

原帖由 chatroom台長 於 10-4-23 14:34 發表

作者: chatroom台長    時間: 10-4-24 10:32

Hi Rattie,

如果照咁計每班尾10果堆都好大機會升唔到去隔離 spss, 係咪呢 ?

原帖由 Rattie 於 10-4-23 15:10 發表
隔離中學 36 x 5班 = 180人30% 自行 = 54人5% 中學留班 = 9人180 - 54 - 9 = 117人85%直屬小學 = 99人Band 1 + 2 = 96人Band 3 = 48人

之所以學校話會收哂所有Band1+2嘅人。弟二輪大抽獎時,祗要我哋Band1+2揀佢做乙 ...

作者: chatroom台長    時間: 10-4-24 10:33

多謝你的回覆, 希望遲d 可以係 spss 見到你, 大家交流下意見.

原帖由 joanneka 於 10-4-23 18:03 發表
F.1 每班有2個留級生, 所以total 有10個係F.1留班, 都算多, 不過讀多一年好過免強升上去.

Yongxin

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包 ...

作者: chingching8888    時間: 10-4-24 20:03

多謝你的回覆! 好野, 又多個資深人教路 la  !!
每年按成績編班, 都有d壓力喎

Hi, 各位媽咪好.

作者: Rattie    時間: 10-4-26 12:36

呢d官方數字係星期四briefing學校present嘅,校長冇話實每個band佔三分一。

佢話過往兩年嘅中一分班試成績幾理想,叫我咃督促囡囡俾心機考好個試。

Band 3應該冇48人咁多啩。

原帖由 chatroom台長 於 10-4-24 10:32 發表
Hi Rattie,

如果照咁計每班尾10果堆都好大機會升唔到去隔離 spss, 係咪呢 ?

作者: Rattie    時間: 10-4-26 12:41

Hi Joanneka

小學叫家長唔好包書,我咁多年都冇包過。

原帖由 joanneka 於 10-4-23 18:03 發表

Yongxin

我想CONFIRM下小學部係唔係唔可以包 ...

作者: joanneka    時間: 10-4-26 13:32

Rattie
唔該晒.
我會7月8號再返去註冊, 到時要買運動服, 想問下其他係唔係係灣仔joseph買, 點解唔一齊買呢?
另外想問買書, 係唔係都係學校買?
會唔會有小一預備班?
唔好意思, 甘多問題, thanks a lot!
原帖由 Rattie 於 10-4-26 12:41 發表
Hi Joanneka
小學叫家長唔好包書,我咁多年都冇包過。

作者: Rattie    時間: 10-4-26 15:14

哎,事隔六年,我估好多嘢應該唔一樣,小一預備班?或者小一家長會識答。

學校祗會訂運動服、冷衫、棉褸。其他(校裙)係自己去買(Joseph、泰興、成順發) 。

運動服亦可以係北角買。

書喺天后精工買,唔洗咁早去,可以打電話訂咗先,遲d等d書齊d先去買,未到嘅書可以訂,俾埋錢開學後會派俾囡囡。

原帖由 joanneka 於 10-4-26 13:32 發表
Rattie
唔該晒.
我會7月8號再返去註冊, 到時要買運動服, 想問下其他係唔係係灣仔joseph買, 點解唔一齊買呢?
另外想問買書, 係唔係都係學校買?
會唔會有小一預備班?
唔好意思, 甘多問題, thanks a lot!
...

作者: chatroom台長    時間: 10-4-26 16:07

Thanks a lot !

原帖由 Rattie 於 10-4-26 12:36 發表
呢d官方數字係星期四briefing學校present嘅,校長冇話實每個band佔三分一。佢話過往兩年嘅中一分班試成績幾理想,叫我咃督促囡囡俾心機考好個試。Band 3應該冇48人咁多啩。 ...

作者: candy_kent    時間: 10-4-26 16:18

作者: joanneka    時間: 10-4-27 09:26

candy_kent & Rattie

唔該晒呀!
我9月又要重新讀過小一, 真係好多野學RATTIE講都唔記得清楚啦.

原帖由 candy_kent 於 10-4-26 16:18 發表

joanneka,
welcome !!  同你呢位大師姐打個招呼先 !!

書本
===
我lazy無出去書局買, 因為知道小一註冊果日,  可以在學校一次過訂晒所有書本, 上年7月有大約有六成既書本係已經ready好, 所以一比錢就 ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-27 12:57

多口一問, 扣在校裙的校章是學校提供? 維多利亞的校裙,是否質地與指定供應商一樣?

原帖由 candy_kent 於 10-4-26 16:18 發表

joanneka,
welcome !!  同你呢位大師姐打個招呼先 !!

書本
===
我lazy無出去書局買, 因為知道小一註冊果日,  可以在學校一次過訂晒所有書本, 上年7月有大約有六成既書本係已經ready好, 所以一比錢就 ...

作者: candy_kent    時間: 10-4-28 15:08

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-29 14:27

鐵扣針(校"輝"那個). 賣校服的地方,不賣吧?
原帖由 candy_kent 於 10-4-28 15:08 發表

校章===> 唔明??   cwb至要jar !

作者: YongXin    時間: 10-4-29 16:03

我地HV唔用鐵扣校徽架。

冬/夏校服裙個校徽都係布造,車實0左响條校裙度架喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-29 14:27 發表
鐵扣針(校"輝"那個). 賣校服的地方,不賣吧?

作者: candy_kent    時間: 10-4-29 17:57

作者: 愛愛地球    時間: 10-4-30 17:02

candy_kent, yongxin,

唔該晒,我多數見d學生著住件背心,看不見"入面". 你地夏天著白鞋;冬天著黑鞋?但到出年換季,對白鞋可能又唔啱著,好似好浪費啊.   

原帖由 candy_kent 於 10-4-29 17:57 發表

我講得唔清楚, hv唔洗, 因為連埋條裙度, 係cwb果間convent才要jar.

作者: Rattie    時間: 10-4-30 17:45

所以我會喺季尾入定d斷碼貨,攪到e+仲有一對未啱著嘅黑鞋,好在嗰次買唔到白色。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-30 17:02 發表

唔該晒,我多數見d學生著住件背心,看不見"入面". 你地夏天著白鞋;冬天著黑鞋?但到出年換季,對白鞋可能又唔啱著,好似好浪費啊.   

...

作者: YongXin    時間: 10-4-30 17:56

係呀,白鞋好0的,秋天着完到春天4月到就再着,都或者可以頂一學年。黑鞋仲惨,冬天着完,要下一個冬天先再着,實唔啱。
Rattie:以後着熊貓鞋就茅呢個煩腦啦。。。

原帖由 愛愛地球 於 10-4-30 17:02 發表

...

作者: Rattie    時間: 10-5-3 17:43

我呀懶醒,一早同亞囡訂做咗三條校裙,有咁長做咁長,諗住九月過隔離中學嗰陣拆咗個校徽釘個鐵扣就攪掂,認真是刁拔!

原帖由 YongXin 於 10-4-30 17:56 發表
係呀,白鞋好0的,秋天着完到春天4月到就再着,都或者可以頂一學年。黑鞋仲惨,冬天着完,要下一個冬天先再着,實唔啱。
Rattie:以後着熊貓鞋就茅呢個煩腦啦。。。

...

作者: 愛愛地球    時間: 10-5-4 15:33

RATTIE, 6月5日若天降佳音,我不介意認購你的校裙!!!

原帖由 Rattie 於 10-5-3 17:43 發表
我呀懶醒,一早同亞囡訂做咗三條校裙,有咁長做咁長,諗住九月過隔離中學嗰陣拆咗個校徽釘個鐵扣就攪掂,認真是刁拔!

作者: YongXin    時間: 10-5-4 15:48

你寶貝讀小一,Rattie寶貝中一,咁長。。。條裙,擺到黄0羊?

原帖由 愛愛地球 於 10-5-4 15:33 發表
RATTIE, 6月5日若天降佳音,我不介意認購你的校裙!!!

作者: candy_kent    時間: 10-5-4 15:48

作者: YongXin    時間: 10-5-4 15:50

Candy,聽高年班家長講,越大越難買白皮鞋架,茅咁大對。。。

原帖由 candy_kent 於 10-5-4 15:48 發表

YongXin, Rattie,
講講下, 比你地提醒左我, 睇來我都要買定對白鞋, 大小姐上年買果時有一個手指位, 剛剛穿佢話岩穿, 我都擔心唔知捱唔捱到今年個夏季. ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-5-4 16:57

請問有嚴格規定款式的嗎? 漆皮可以嗎? 有小許石的可以嗎? 例如有蝴蝶結,而中間有D閃石果D款...

原帖由 YongXin 於 10-5-4 15:50 發表
Candy,聽高年班家長講,越大越難買白皮鞋架,茅咁大對。。。

作者: 愛愛地球    時間: 10-5-4 16:58

冇乜所謂啦,高興吖嘛

原帖由 YongXin 於 10-5-4 15:48 發表
你寶貝讀小一,Rattie寶貝中一,咁長。。。條裙,擺到黄0羊?

作者: Rattie    時間: 10-5-4 17:15

佢應該可以捱到學期尾,九月就多數唔啱著架啦,過兩個月等大減價好去買定。

Sogo五月中Thankful Week都可以去look吓。

亞囡e+著緊36碼。隻腳已經同我一樣大。

原帖由 candy_kent 於 10-5-4 15:48 發表

YongXin, Rattie,
講講下, 比你地提醒左我, 睇來我都要買定對白鞋, 大小姐上年買果時有一個手指位, 剛剛穿佢話岩穿, 我都擔心唔知捱唔捱到今年個夏季. ...

作者: Rattie    時間: 10-5-4 17:20

可以可以,呢d我都買過俾佢著返學,總之要純白色。

原帖由 愛愛地球 於 10-5-4 16:57 發表
請問有嚴格規定款式的嗎? 漆皮可以嗎? 有小許石的可以嗎? 例如有蝴蝶結,而中間有D閃石果D款...

作者: candy_kent    時間: 10-5-4 17:37

作者: candy_kent    時間: 10-5-4 17:41

作者: 愛愛地球    時間: 10-5-5 09:56

另外請問髮飾上有限制嗎?例如只可某種色的hairpins, hairbands....

原帖由 candy_kent 於 10-5-4 17:41 發表

rattie,
多謝報料.  我上次都係等先施discount果時買比佢jar.

我都係咁稔, 似乎新學年點都要買過對新比佢.

你囡高過你未呀 ?

你覺唔覺現時好多女仔對腳都好大下, 因為我見d黑皮鞋碼數大到我都合穿 !! ...

作者: Rattie    時間: 10-5-5 11:38

Candy,

亞囡高度只是中等,希望唔好矮過人喇。

愛愛地球,

髮飾顏色: 黑白藍。開學時會派儀容守則,一清二楚。

Rattie

作者: Rattie    時間: 10-5-5 12:12

Candy

覺得先施嘅價麻麻哋,永安應該好d。

利園二期d貨就grand d,不過價錢都係。

Rattie

原帖由 candy_kent 於 10-5-4 17:41 發表

rattie,
多謝報料.  我上次都係等先施discount果時買比佢jar.

我都係咁稔, 似乎新學年點都要買過對新比佢.

你囡高過你未呀 ?

你覺唔覺現時好多女仔對腳都好大下, 因為我見d黑皮鞋碼數大到我都合穿 !! ...

作者: B.B.Mother    時間: 10-5-5 12:26

阿囡這一年長得很快,去年九月買的白鞋,只穿了二,三個月,今年已不能穿.為了這個大腳板(37碼直逼38碼),我幾乎跑遍香港的百貨公司,因為36碼以下大把選擇,去到她這個碼數,很多廠都不出,連Dr.kong的白鞋也只到36碼,有些分店不接受訂製,有些分店訂製則需時二,三個星期.最後在永安
買了(雖不滿意但可接受,因原本大小姐還想挑樣式,最終不得不向事實低頭).
真是不明白,人仔細細,腳板咁大?!
作者: candy_kent    時間: 10-5-5 13:32

作者: candy_kent    時間: 10-5-5 13:47

作者: candy_kent    時間: 10-5-5 13:51

作者: B.B.Mother    時間: 10-5-5 14:10

只是五年班,我都不敢想像出年會大到咩碼?
我都想求其買對護士鞋俾佢算了,但係佢死都不肯,話肉酸同埋好似沒人著,激死我!
唔好睇佢腳板咁大,其實佢心態仲係好低B嘅,鍾意蝴蝶結.
作者: YongXin    時間: 10-5-5 14:23

獨生女嗎?我0個個都係,8歲仲同毛公仔講0野。。。

原帖由 B.B.Mother 於 10-5-5 14:10 發表
我都想求其買對護士鞋俾佢算了,但係佢死都不肯,話肉酸同埋好似沒人著,激死我!
唔好睇佢腳板咁大,其實佢心態仲係好低B嘅,鍾意蝴蝶結. ...

作者: YongXin    時間: 10-5-5 14:30

從來唔用白色,中國人大吉利是。藍都要睇吓邊隻藍,深深藍又係大吉利是。。。我0個件今年開始唔肯扎孖辮,只肯扎一條馬尾,話孖辮幼稚?!。。。咁咪襯佢囉其實

原帖由 candy_kent 於 10-5-5 13:32 發表

黑, 白, 藍三種色均可.

我上年都係多得yongxin回答我才知jar.

作者: Rattie    時間: 10-5-5 14:39

我喺永安都見到d 白色38 - 41 嘅碼,不過大部分係來路貨,e+做緊$600減$150、$1,000減$300。

errrrrrr …… 好似冇乜蝴蝶結…

原帖由 B.B.Mother 於 10-5-5 14:10 發表
唔好睇佢腳板咁大,其實佢心態仲係好低B嘅,鍾意蝴蝶結. ...

作者: Rattie    時間: 10-5-5 14:47

我嗰件12歲,一樣係同毛公仔講緊嘢!

Join the club ……

原帖由 YongXin 於 10-5-5 14:23 發表
獨生女嗎?我0個個都係,8歲仲同毛公仔講0野。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5