教育王國

標題: 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁) [打印本頁]

作者: beywat496    時間: 10-4-15 10:03     標題: 做 Exercise 還是 【睇書】 好 ? (試驗一年後, 結果 #232 在12頁)

囡囡小一時做很多中英文 Exercise, 今年小二唔太肯做練習, 囡囡一有空閒, 就睇 Roald Dahl Magic Tree house Fairy ..... storybook 同煲 【老鼠記者】中文版。

請問我應該讓她自已睇書, 還是抽回時間做練習呢, 因為時間很有限, 兩者很難取平衡。

去年書展買了很多小二練習, 真係唔想浪費它。 再唔做, 就過時了。

謝謝。

作者: judy    時間: 10-4-15 10:12

去年書展買了很多小二練習, 真係唔想浪費它。 再唔做, 就過時了。

生多個就唔怕過時。
作者: Terry280905    時間: 10-4-15 10:34

原帖由 beywat496 於 10-4-15 10:03 發表
囡囡小一時做很多中英文 Exercise, 今年小二唔太肯做練習, 囡囡一有空閒, 就睇 Roald Dahl Magic Tree house Fairy ..... storybook 同煲 【老鼠記者】中文版。

請問我應該讓她自已睇書, 還是抽回時間做練習呢, 因 ...

最好兩件事同時進行.
作者: sampapa    時間: 10-4-15 10:43     標題: 回覆 1# beywat496 的文章

I perfer reading, not execrise.
My kids and some of my friend's kids.
The improvement is better then do execrise only.

Reading is increasing the vocab, tense, compositaion ability.

But when examination coming, the execrise is more important then reading. It is internsive training for kid to prepare exam.

I never give any extra execrise to my kid.
When examination coming, i will give some execrise to him, and discuss the weakness in answer.
作者: brian61950    時間: 10-4-15 12:33

睇書=吸收新知識
做練習=温習,測試水平,加深記憶

平時睇書,考試前一星期才做練習.
作者: yan_913    時間: 10-4-15 19:17

作者: brian61950    時間: 10-4-15 19:35

不錯的方法,我會試下.

原帖由 yan_913 於 10-4-15 19:17 發表
我都同意咁既做法,難得小朋友可以陪養到自我閱讀既習慣,就唔好迫佢做練習...你可以一星期做一次中英數ga ma..考試前一連串咁做,佢會好大壓力. 考試前主要做模擬試卷會好d

...

作者: Terry280905    時間: 10-4-15 21:23

原帖由 yan_913 於 10-4-15 19:17 發表
我都同意咁既做法,難得小朋友可以陪養到自我閱讀既習慣,就唔好迫佢做練習...你可以一星期做一次中英數ga ma..考試前一連串咁做,佢會好大壓力. 考試前主要做模擬試卷會好d
...

我自己都覺得考試前一天比佢做十幾頁既練習,
好像有點過份, 但小兒平時是不肯做練習囉.
作者: LittleKidult    時間: 10-4-16 01:58

我從來唔會比d仔做校外既Exercise, 書就會睇好多, 由漫畫, 偵探小說, 散文, 武俠小說, 科幻等乜書都睇.
小學時, 會係考試前一兩星期叫佢做翻晒學校之d工作紙/練習等(用電腦scan完, 整走答案再print出黎比佢地做)已經足夠.

比多d時間比小朋友玩吧!
作者: beywat496    時間: 10-4-16 09:37

多謝各位家長寶貴意見。

其實我都知【閱讀】是最好, 只是自己死唔捨得浪費練習, 全部新買回來, 小二的練習, 每本做了十多頁便當廢紙掉。

全新小三的, 唯有去二手市場賤價賣晒佢啦。

唉 ~  我連四五年級都有買定, 書展賣得好平。

原來過期的 outdated 練習, 做來都係浪費時間, 形式已全部不合時了。

今年書展, 我會轉攻故事書本給囡囡了。

再一次多謝各位家長寶貴意見。
作者: aryee    時間: 10-4-16 10:35

原帖由 Terry280905 於 10-4-15 10:34 發表

最好兩件事同時進行.

同時進行,難度頗高
作者: aryee    時間: 10-4-16 10:39

原帖由 beywat496 於 10-4-16 09:37 發表
多謝各位家長寶貴意見。

其實我都知【閱讀】是最好, 只是自己死唔捨得浪費練習, 全部新買回來, 小二的練習, 每本做了十多頁便當廢紙掉。

全新小三的, 唯有去二手市場賤價賣晒佢啦。

唉 ~  我連四五年級都有買定,  ...

練習唔想浪廢,可以比晒我
我反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...
作者: AlanShirley    時間: 10-4-16 11:43

作者: beywat496    時間: 10-4-16 12:15

囡囡去年小一, 中英文好差, 可以說是文盲, 我買了很多練習讓囡囡熟習測驗考試卷模式, 從中識了很多字。但係考試測驗都不達標。

後來, 朋友講, 要做多點閱讀理解才有用, 甲部佔分多。於是又買很多 中文閱讀理解 , 而英文 comprehension 仲買新加坡出版的, 詞彙比較豐富, 於是奇蹟就出現了,  囡囡模仿作好多文章,  經常寫信給同學朋友仔, 每日一來一回, 中英都有, 過了一段日子, 現在小二就鐘意了睇長篇小說, 去廁所又睇, 坐地鐵又睇, 等放學時又睇, ..... 總之一有空, 咩到唔做, 鐘意坐下來看書。

現在屋企新加坡出版的 comprehension 仲未捨得掉, 詞彙好豐富, 但係好貴。

想小朋友鐘意睇書,追書,追作者, 父母身教 好重要, 他們會模仿, 即使你自己不鐘意睇書, 都要陪讀, 自小陪養興趣。

原帖由 aryee 於 10-4-16 10:39 發表
反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...

作者: sampapa    時間: 10-4-16 13:09     標題: 回覆 13# AlanShirley 的文章

My kid is same, he love reading even chinese, english in any subject.

His vocab is rich & good sentence

Last Summer, my friend's kid ask a question of "Human Reproduction".
My kid , 6 yr old,answer is so crazy & 100% correct.
He used the term & theory in medical and human bio to answer.
What is "egg", "40 weeks", "X & Y" " X & X" for boy & girl?

He can write a report for Easter holiday with 300+ words in full sentence.

Therefore, I think the reading can improve the kid lerning ability and sense.
作者: 鳳梨    時間: 10-4-16 19:26

屋企周圍都擺放圖書, 連洗手間都係, 總之隨處都有, 每星期日都去圖書館或者書店 (指定節目之一), 屋企少開電視, 每晚set好一個時間睇書, 初初可能 需要伴讀, 但當呢樣嘢已成習慣, 你唔洗叫都會自動自覺.

原帖由 aryee 於 10-4-16 10:39 發表

練習唔想浪廢,可以比晒我
我反而想知你女女點解樣由做練習"變左"識得自動閱讀,我都想小朋友鍾意睇書,追書,追作者...

作者: Png    時間: 10-4-18 00:03     標題: 回覆 1# beywat496 的文章

閲讀的益處比較長遠,學的東西是不知不覺地不斷吸收,而且是一種終生的興趣,真係唔好停.
做exercise 可說是用來操考試技巧和時間管理.
如果小朋友是讀傳統學校,要二者兼顧,係辛苦D.但個人認為是需要的.
如果二者選一,個人認為一定是閲讀.
作者: doryee    時間: 10-4-18 09:38

睇完你地既留言,我真係覺得好有用,雖然我小朋友只係K.1但我每日都會同佢睇書約30-45分鐘,佢太細未識讀,但就可以根據圖畫講返大約故事出黎,呢個習慣都KEEP左好耐,有時我唔得閒陪睇,佢都可自己坐定睇,自己同自己講,希望佢可以KEEP住有興趣睇書,到小學就跟你地所講方法,平日多睇書,考試前先做ex,盡可能做到兩者平衡
作者: stccmc    時間: 10-4-18 12:53

作者: Fion_Chan    時間: 10-4-19 00:55

當年參觀港大大學堂宿舍,每格廁所都很寬敞之餘,還有一個櫃擺書和雜誌,真是驚喜。在我有自己的家之後,廁所一定有一格櫃擺書。但不是個個欣賞這安排,老公和細仔都唔會。大仔和我就一樣咁喜歡。
作者: penguin_chick    時間: 10-4-19 01:16

有很多作家都說他們之所以寫得一首好文章,是因為他們少時看很多書。
大作家如是,中小 學生也一樣。語文成績好的,都是愛看書的。香港大部份學生都是做練習長大的,你看能寫好文章的又有多少(包括本人)。
恭喜你beywat,你的女女還未被練習簿磨滅她的學習興趣。甩掉那些練習吧,要拿去廢紙回收,廢紙就是要回收!千萬不要賣去舊書檔,以免遺害人間。

作者: Fion_Chan    時間: 10-4-19 01:51

原帖由 penguin_chick 於 10-4-19 01:16 發表
有很多作家都說他們之所以寫得一首好文章,是因為他們少時看很多書。
大作家如是,中小 學生也一樣。語文成績好的,都是愛看書的。香港大部份學生都是做練習長大的,你看能寫好文章的又有多少(包括本人)。
恭喜你beywat,你的 ...

又唔使視補充係洪水猛獸既,我理解有D小朋友唔鐘意睇書,如果多做幾頁補充練習可以應付學校考試,佢地既家長可能會寧願逼佢地做,至少小朋友識唔識家長/老師掌握到。
愛看(文字)書其實是一種福氣,亦是一種對自己語文能力信心表現,多看書真的進步很快。樓主囡囡現在愛看書可能是你小一時要她做練習既成果呢,D練習功成身退了,也就沒有浪費不浪費了。
作者: 小豬嘜    時間: 10-4-19 09:15

我仔去洗手間開大,一定會帶本書入去睇.
有時我仔響處睇書, 我都會搵本書坐佢隔離一齊睇.我既書唔一家係小說/有益既書.可能係八掛雜誌.最緊要係有果種閱讀既氣氛。

但補充練習都有做嫁.可能係我晾衫時俾兩張佢做來 "攝"時間.我晾完衫就一齊玩.

所以睇你點安掛時間囉.
作者: beywat496    時間: 10-4-19 15:06

我一直都不明白 ....

我問人, 比哪一類書本給囡囡睇好 ????

囡囡現在睇 Roald Dahl ,  Fairy ,   Magic Tree House .... 等 天馬行空幻想   故事書。
中文方面暫時睇 老鼠記者 (48本未完成)...

但係, 似乎整個人無咩常識百科可以學到, 又無宇宙, 又無科學, 又無中國歷史知識, 囡囡睇書是否應該要全面呢 ????  樣樣都要有 ?????

我要如何幫她選書 ???  雖然說要讓她自選, 但因為傳統學校功課好忙, 時間有限, 多數是我成套書買回來給她看的。

我屋企個廁所都有很多書籍, 仲有埋 CD 機不時播放廣英普故事給囡囡聽。
作者: cherubic    時間: 10-4-19 17:00     標題: 回覆 24# beywat496 的文章

Check if she likes magic school bus (chaper books), it covers some science matters.  

Variety is good, but she may prefer to choose the one she likes.
作者: brian61950    時間: 10-4-19 18:05

我十分贊成睇多d書,但去大時睇書好易引致痔瘡.
作者: happyvalley    時間: 10-4-19 21:56

原帖由 beywat496 於 10-4-19 15:06 發表
我一直都不明白 ....

我問人, 比哪一類書本給囡囡睇好 ????

囡囡現在睇 Roald Dahl ,  Fairy ,   Magic Tree House .... 等 天馬行空幻想   故事書。
中文方面暫時睇 老鼠記者 (48本未完成)...

但係, 似乎整個人 ...

呢 d 要等小朋友自我成長後,才慢慢改變書本內容口味的。

我囡都會閱讀,但默書就慘敗,中英文作文就創意無限。

見過 大學 outstanding 的學生,個個都會書不離手。
作者: stccmc    時間: 10-4-19 22:48

作者: talent2000    時間: 10-4-20 02:45     標題: 回覆 21# penguin_chick 的文章

作者: TINGMUM    時間: 10-4-20 12:53

樓主.  我同意 stccmc意見.  睇書發展都是有階段性的, 囡囡由初步picture books 去到 chapter book 公主, fairy之類, 進一步--->到 magic tree house之類----> 到jacqueline wilson等的書---->到而家10歲, 喜歡看詩集, history, 地理, 人物傳記, 雜誌等.....內容愈來愈廣泛, 不論深淺都岩,  而睇書對她成績最大的益處是閱讀理解paper, 不用操練都可以拿高分.  但睇書不是萬能的, 我認為適當的補充練習操練還是有必要的.    而分配時間方面, 喜歡睇書的小朋友自己會爭取一有時間就睇, 所以我個囡好似放學後好忙, 要做功課, 練琴練二胡, 沒有時間睇書, 實際上她在學校一星期己睇完十幾本書,  而且在學校亦會有書友, 交換書來看并即日在學校還. 她們自己樂在其中. 另有星期六日時間可以睇.  所以我不認為看書便會沒有全部的時間.

[quote]原帖由 stccmc 於 10-4-19 22:48 發表

小朋友發展是有階段性的,幼兒只會對故事有興趣,到上小學,便會由全故事性,過渡到有一些 non fiction books. 只要有興趣閱讀就行了。
作者: 小謙伯伯    時間: 10-4-20 15:40

------------------------------------------------------

作者: ada_pmlo    時間: 10-4-20 16:44

其實我都好想知道點樣可以陪養到讀書興趣, 由其是係英文書, 但係另一問題係我d英文都好差, 陪唔到佢睇英文書, 所以佢都冇興趣去睇
作者: stccmc    時間: 10-4-20 20:06

作者: mattsmum    時間: 10-4-20 20:56     標題: 回覆 3# 小謙伯伯 的文章

小謙is very likely a gifted child
作者: stccmc    時間: 10-4-20 22:37

作者: mattsmum    時間: 10-4-20 22:51     標題: 回覆 1# stccmc 的文章

but it really sound unusual,outstanding,only 4!
作者: JoshuaN    時間: 10-4-20 23:47

Absolutely Agree !!

原帖由 stccmc 於 10-4-20 20:06 發表
小謙伯伯,

當然每個孩子的發展無可能是一樣的。有快有慢,但過程大都有規律。例如先學行才學走,先學說話才學寫字。

你的例子不會是大多數,是十分極端,我不敢斷定是好是壞,因為我認為故事書是感牲的,對小朋友的行爲,心靈上,想 ...

作者: hikozan    時間: 10-4-21 00:35

我一向都認為睇書係比做exercise好,有效.但係...
我真係唔係好明,我培訓囝囝自細都睇不同的書,我陪讀又講故事.他幼稚園時看圖多過看字,之後是看少字量而有圖的書,如漫畫(內容益智而是書面文字). 老師們還很欣賞,說不久將來他便會找到喜愛的書去追看,有能力去看越來越深的書.我一直向這個方向行,常買他喜愛的書,又帶他到圖書館自己選擇,家中到處也放很多不同的書,相信他巳有足夠的閱讀環境.他確實會常常取書看,出街也要拿1,2本在手. 但到現在小三了,還是對多字的書很抗拒,識的字也還是很少,就連小三的閱讀理解也應付不到.... 點解沒有你們子女的閱讀'升呢'呢?? 其實跟一些同學比較,他巳算是多看書的人,為什麼成績/閱讀能力還是不及人呢??
而家面臨大考,閱讀暫時覺得無較,急切之需只好準備數本作業當特較藥來給他操練.希望能提升字彙,運用能力.
有人話可能我無問佢/討論書中內容的問題,而我仔亦一向都唔鐘意答,有時又話唔記得唔想答. 所以其實我真係唔知佢明唔明本書內容,但如果佢唔明都無心機去睇啦?! 有無人可以話我知,出咗乜野問題呀????
作者: stccmc    時間: 10-4-21 04:00

作者: stccmc    時間: 10-4-21 04:14

作者: hikozan    時間: 10-4-21 10:37

原帖由 stccmc 於 10-4-21 04:14 發表

是中文,英文,還是中英文也有這閱讀理解問題? 平時孩子愛看中文或英文書? 他有沒有追看系列書?

不愛答問題,可以叫他寫閱後感想?

我相信只要選到孩子有濃列興趣的題材,他們會願意看一些多字和比較難的書,不知不覺中進步。當 ...

中,英也有這問題, 而中文比較差. 他中英書也愛看,只要是他喜歡的人物/故事. 坊間的白貓,老夫子漫畫書即每期都要買來看(比較認真看). 而英文書最近愛"diary of a winpy kid",但唔會好細心續頁睇,有時會覺得他喜歡儲書多過睇書. 無一種追故事內容的感覺. 較多字的偵探書,鐘意拿著看下插圖,我便建議每人讀一頁,但他却沒有緊張feel去追(不是太深,可能多看書的小一,二都有能力理解)問他喜歡不喜歡,他又說喜歡,不過都唔知講乜....即是還未有自己看書的能力,過往我的導讀,及他自己的看書習慣,都起不到令他大量儲字的作用.
算唔算係閱讀障礙/專注力問題呢??
作者: 小謙伯伯    時間: 10-4-21 15:04

------------------------------------------------------

作者: happyvalley    時間: 10-4-21 17:17

原帖由 ada_pmlo 於 10-4-20 16:44 發表
其實我都好想知道點樣可以陪養到讀書興趣, 由其是係英文書, 但係另一問題係我d英文都好差, 陪唔到佢睇英文書, 所以佢都冇興趣去睇

最近得出個方法,陪養英文的興趣,例如睇 d 得意英文書謎語,適合三四歲比 d 六歲小朋友睇,等佢地產生信心。

不要以為六歲睇到大人的書就好叻,睇書要講求興趣,不是計較深淺,不然可能到大人只會喜歡讀漫畫書。
作者: ada_pmlo    時間: 10-4-21 17:39

我依家陪佢睇學校的圖書, 都唔係個個字識, 我都要成日查子典, 所以唔知係咪咁, 呀女見我講兩講又要停, 所以都冇興趣睇!

原帖由 happyvalley 於 10-4-21 17:17 發表

最近得出個方法,陪養英文的興趣,例如睇 d 得意英文書謎語,適合三四歲比 d 六歲小朋友睇,等佢地產生信心。

不要以為六歲睇到大人的書就好叻,睇書要講求興趣,不是計較深淺,不然可能到大人只會喜歡讀漫畫書。 ...

作者: PNGCC    時間: 10-4-21 18:32

stccmc,

小謙伯伯若只為道出每個平凡的孩子都不一樣, 所寫的內容便不需大費周章, 只需輕輕帯過姪兒愛看那些另類書籍便可說明”不是每個孩子都一樣”.  何必再三提到 :
“「Oboe 係 single reed 定係 double reed instrument 呀?」「double reed.」「除左oboe 仲有邊d係 double reed instrument 呀?」「Bassoon 同 English horn.」聽到鄰座的老外一愣一愣,他大概在想這個連上車也要人抱的孩子哪來這些音樂詞彙。”
”老師 大為詫異,問他還認識哪些 planets. 小謙準確無誤的把所有行星的英文名字說了出來。”
”因為小謙一向是口沒遮攔,經常在公眾地方「揚才露己」的,所以不止一次被人問到是否「資優兒」。”
“這點我斗膽附會書店裏的那位大叔說,縱是大學裏的歷史研究生也未必(有興趣)知道的。”

明眼人一看便穿, 字裹行間,其實志在道出姪兒的不平凡, 絃耀姪兒為資優, 不回應也罷.

原帖由 小謙伯伯 於 10-4-21 15:04 發表

〉當然每個孩子的發展無可能是一樣的。

這正是我提供小謙的實例以供網友參考的目的。

〉有快有慢,但過程大都有規律。例如先學行才學走,先學說話才學寫字。

「先學行才學走」、「先學說話才學寫字」兩個例 ...

作者: stccmc    時間: 10-4-21 21:30

作者: eviepa    時間: 10-4-21 21:45

Dear all,

我很喜歡看別人講教仔威水史。在BK中,絕大部分家長都是克制的,很少為講威水史而講威水史。要講威水史的話,通常都會循以下模式:

理念 --> 教法 --> 好成績

比如說,stccmc的理念是閱讀重要,於是鼓勵女兒從小閱讀,最後得到非常好的英語程度,就是這個模式,令人羨慕之餘又有參考價值,最好是BK多點這類人。

記得幾年前一個天才兒童以九歲之齡入大學掀起一個討論潮,一次,一個家長致電《千禧年代》,講述其資優(I.Q.>130)兒子的失敗史。聽完這個個案後,周融的評語是,資優的人一定要學會謙虛與包容,否則高I.Q. 可能反過來成為自己的拌腳石。

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-4-21 22:35

作者: mattsmum    時間: 10-4-21 23:13

以往爱回应阅读的,
现在不太想了,

越来越觉孩子个个都不同
我的方法别人不一定合用,
I might be willing to share my experience,others might not appreciate,why bother to share then,
It is so difficult to response in long passage for me.

作者: Fion_Chan    時間: 10-4-21 23:42

孩子BB時候便喜歡non-fiction書開始,應該不是資優兒特點吧,因為我兩個仔(大概是因為男孩子吧)開始看書階段,其實都是較喜歡常識型既書。恐龍書/講關於唔同車既書我想大部份幼稚園男生一定會喜歡,太空既書都係,9大行星英文名(早幾年幼兒看既書大部份仍講9大行星,未改係8大)我仔K2都識講(當然唔識串),個幾張圖好似背左咁,唔知點解一認就認到邊粒星打邊粒星。
我好記得我仔歲半大,第一次叫佢揀書做睡前故事書,佢揀左本my first dictionary比我,雖然得幾十頁,又多圖,已叫我滴汗(字典喎,點講呀,唔使訓咩),結果我係咁二同佢數下有幾多個a字開頭既字呀,揀左一兩個字同佢解釋下就算,但係佢係連續成個月臨訓都指定睇呢本書
作者: chumamma    時間: 10-4-21 23:54

曾有bk媽媽 分享成功例子, 分享當中教子陪讀過程辛酸點滴, 但有bk攪事份子就出來挑釁攪事, 駡那位媽媽狠毒, 變成駡戰一場。

所以都不讚成坦白老實分享 , 除非你預了一場駡戰, 或你預左任被人插 XYZ #!#

我覺得係 BK 問嘢發問無防。

從上述幾位媽媽, 她們似乎不是攪事, 只是大家各有意見吧 !
作者: jamesbond007    時間: 10-4-23 11:27

作者: mattsmum    時間: 10-4-23 19:12     標題: 回覆 1# jamesbond007 的文章

it is not about 今天的愉快學習or舊的傳統學習. it is about children. each of them are different, different method will suit different child.
作者: stccmc    時間: 10-4-23 21:32

作者: kiiiiiller    時間: 10-4-23 23:18

標題: Exercise 還是【睇書】 ?

常做Exercise成績好;
喜愛【睇書】學問高
便材;
槍。

作者: chloemami618    時間: 10-4-24 01:13

原帖由 kiiiiiller 於 10-4-23 23:18 發表
標題: 做 Exercise 還是【睇書】好 ?

喜愛【睇書】學問高。
兒女開竅便成材;
爸媽毋庸費唇槍。

作者: BOBO128    時間: 10-4-25 00:58

我就平日選擇睇書 ... weekend / 假期就做 exercise.

原帖由 kiiiiiller 於 10-4-23 23:18 發表
標題: 做 Exercise 還是【睇書】好 ?

喜愛【睇書】學問高。
兒女開竅便成材;
爸媽毋庸費唇槍。

作者: eviepa    時間: 10-4-25 18:10

喜愛【睇書】學問高。

我同意這個講法,做Exercise的增值功能甚小、但取分能力高;閱讀的增值功能大、但取分能力低。

但這只是短期的現象,長遠而言,取分還得要「學問高」。舉例說,學生A專注做練習,學生B專注看書,短期內學生A的分數會高,但日子久了,由於學生B的學問越來越高,學生A的分數,比起學生B來說就會越來低了。
作者: beywat496    時間: 10-4-25 18:22

bk 家長真係好, 令我一直唔明白的, 現在真相大白。

終於明白 : 小一好多大仔好叻, 到小三小四時, 很多小朋友後來車上, 真係估你唔到, 莫名其妙。

我囡小一時狂做練習, 考三甲, 但係我見個囡的中作, 同差的小朋友比較, 簡直令我嚇驚, 該小朋友可以作到一手好文章。

今天終於明白道理。

我要絕情地掉去大部份練習。

謝謝。

原帖由 eviepa 於 10-4-25 18:10 發表

我同意這個講法,做Exercise的增值功能甚小、但取分能力高;閱讀的增值功能大、但取分能力低。

但這只是短期的現象,長遠而言,取分還得要「學問高」。舉例說,學生A專注做練習,學生B專注看書,短期內學生A的分數會高,但日子久 ...

作者: happyvalley    時間: 10-4-26 17:27

睇完書再與人吹下水(書後感),就更加『西飛利』。

Exercise 亦可當為書後感的練習,不過應小得小及要有趣味。
作者: beywat496    時間: 10-4-26 21:40

又想請教各位家長 :

睇書 vs 閱讀理解練習

有位朋友話, 坊間的【閱讀理解練習】是結合睇書+答題技巧, 她囡囡從來無睇書, 只是狂做中英文閱讀理解練習, 但聽聞她囡囡成績不好,  你們點睇  ???????

謝謝指教。
作者: happyvalley    時間: 10-4-26 21:45

原帖由 beywat496 於 10-4-26 21:40 發表
又想請教各位家長 :

睇書 vs 閱讀理解練習

有位朋友話, 坊間的【閱讀理解練習】是結合睇書+答題技巧, 她囡囡從來無睇書, 只是狂做中英文閱讀理解練習, 但聽聞她囡囡成績不好,  你們點睇  ???????

謝謝指教。 ...

閱讀理解練習當然跟故事書不同,因為練習接近冇圖象、全文字,而故事書圖象豐富,故事吸引。
作者: stccmc    時間: 10-4-26 23:41

作者: kiiiiiller    時間: 10-4-27 10:32

happyvalley & stccmc,

絕對贊同您們的分享。學童在閱讀中得來的知識比較只做練習的,獲益程度可有倍數之別!

然而,讓他們做適量之課外練習是有益著整體學習的效果,練習能鞏固學來的、補差誤嗎?
數算練習愈多的人,數算技巧就愈高。

多讀好還是多做好? 咱們努力找找平衡啦!

作者: stccmc    時間: 10-4-27 12:45

作者: stccmc    時間: 10-4-27 12:46

作者: sk889910    時間: 10-4-27 13:40

原帖由 hikozan 於 10-4-21 00:35 發表
我一向都認為睇書係比做exercise好,有效.但係...
我真係唔係好明,我培訓囝囝自細都睇不同的書,我陪讀又講故事.他幼稚園時看圖多過看字,之後是看少字量而有圖的書,如漫畫(內容益智而是書面文字). 老師們還很欣賞,說不 ...

好明白你的感受,家中孩子也有相似情況。
我無意見比到你,只想你知道,你不是孤單的。
等待,等待一天他開竅。互勉!
作者: charlottechan    時間: 10-4-27 15:01

我與丈夫也開始為此爭論.他認為連基本的功課都學不上, 還談什麼課外閱讀.補充練習就能加強平時所學的.
但我覺得有想像力的孩子是因為多看書.希望到時間真的不足時我們可以取一個平衡.兩者兼顧.
現在我們只在暑假才做一本綜合作業, 平日每天約一起閱讀半小時.
作者: kiiiiiller    時間: 10-4-27 15:18

原帖由 charlottechan 於 10-4-27 15:01 發表
我與丈夫也開始為此爭論.他認為連基本的功課都學不上, 還談什麼課外閱讀.補充練習就能加強平時所學的.
但我覺得有想像力的孩子是因為多看書.希望到時間真的不足時我們可以取一個平衡.兩者兼顧.
現在我們只在暑假才做 ...

你的孩子升上三年級後,學習時間會更緊迫,屆時只得少許時間作自由讀。

建議你現在讓他多看書,多看書…  多到養成一個閱讀習慣。
作者: charlottechan    時間: 10-4-27 15:48

謝謝kiiiiiler的意見.我也是這樣想.我也不希望女兒很快便變填鴨.似乎多數家長都認同看書的重要.
作者: beywat496    時間: 10-4-28 17:22

我囡六月中考試, 佢呢個星期開始, 在校做晒功課, 回家後我讓她【自發性閱讀圖書】, 無掂任何練習, 真的很浪費我買的練習, 我知我囡很願意配合做練習的。

為了長遠計, 我今次沽注一挒, 我懷著賭博心情試一試, 摶一摶。  如果六月份考試不理想, 我會行翻舊路。

六月份會告訢你們結果。

原帖由 happyvalley 於 10-4-26 21:45 發表

閱讀理解練習當然跟故事書不同,因為練習接近冇圖象、全文字,而故事書圖象豐富,故事吸引。

作者: brian61950    時間: 10-4-28 17:40

good choose but only for Chinese & English, Maths 是行不通的.

原帖由 beywat496 於 10-4-28 17:22 發表
我囡六月中考試, 佢呢個星期開始, 在校做晒功課, 回家後我讓她【自發性閱讀圖書】, 無掂任何練習, 真的很浪費我買的練習, 我知我囡很願意配合做練習的。

為了長遠計, 我今次沽注一挒, 我懷著賭博心情試一試, 摶一摶 ...

作者: chloemami618    時間: 10-4-28 17:47

原帖由 beywat496 於 10-4-28 17:22 發表

為了長遠計, 我今次沽注一挒, 我懷著賭博心情試一試, 摶一摶 ...

閱讀嘅好處喺要長時間累積,唔喺一兩個月就可以睇到!
作者: overview    時間: 10-4-28 17:59

要test/exam高分, 讀課外書未必及做練習大成效, 所以最好閒時睇書, 考試前後就操papers/exercises.

作者: stccmc    時間: 10-4-28 21:10

作者: eviepa    時間: 10-4-28 21:48

Dear all,

談這個題目時,小弟去年的貼文可謂應景,現轉貼來讓大家參考一下:

===============================

做文法練習對文法有多大幫助?

幾年前買了那本文法書,但只讓囡囡做了幾個練習,便束之高閣了,不是因而覺得文法完全沒用,只是坊間賣的每一本都缺乏質素,這本也是一樣。看看內容:

Lesson 1: a few, few, many, some, any, a little….. 的用法。
Lesson 2: Future Tense
Lesson 3: Too: Too many Vs too much , too Vs very etc
等等

以我囡囡的情況,因為有大量閱讀,Lesson 1, Lesson 3所教的根本無需學習。反而Future Tense就需要了。試看看Part A and Part B的頭兩條練習做例子:

Part A : Fill in the blanks with the correct forms of “be going to”.

1. It ______ rain tonight.
2. Let’s clean our apartment today.  Uncle Sam ______ pay us a visit tomorrow.

這樣的練習,其實不用花那麼大心血去作句子呀,反正只是練習future tense的form而已,學生根本不需要看全句,亦不會看全句,這樣便已足夠寫出答案了:

1. It _____
2. Uncle Sam ______

Part B : Fill in the blanks with “will” and the correct forms of the given verbs.

1. Jack ________ (come) to Hong Kong next month.
2. There ________ (be) a model show in the mall.

同樣道理,根本不需印出整句句子,這樣便夠了:

1. Jack _______ (come)
2. There _________ (be)

整個Lesson 3有5個部分,頭四個Parts都只是練習future tense的form,對甚麼情形要用simple future tense,甚麼情形要用別的tense完全無幫助,學生根本不怎樣需要用腦。到最後的一個Part才要學生分辨不同情況用不同的tense,才是應該著重的,但卻只是這丁點兒。

這樣的練習,對學生的文法有的進度有多大的幫助?這本文法書並不是差,我所見的小學 文法練習,根本每一本都是差不多樣。家長熱衷於做文法練習,對英文有何幫助?

==================================

我不是反對做一點練習,但事實上坊間所賣的小學文法練習都是這種質素,所以我並沒有讓女兒做文法練習,只是讓她多看書。但到升中的暑假,我讓女兒做了兩本文法練習,不是小學的,而是會考的文法練習 《Complete Drills in Tenses》Junius Publications。這樣的文法練習才會有效。例如:

Drill 42
Complete the sentences with the Simple Future Tense, the Future Perfect Tense or the Future Perfect Continuous Tense,  using the active or passive voice as required.

1. The proposal ______________ (approve) by everyone, I am sure.

2. He ___________ (live) here for ten whole years by the end of this year.

3. By the time you arrive, all the food ___________ (eat).

學生做這種練習時,腦袋是不能放假的,每一句都要經思考才能得到答案。相比之下,兩本練習的優劣立見。我覺得適量的文法練習是必需的,但我所列舉的小學文法練習,做一小時差不多就是浪費掉一小時的光陰,根本不值一做。

eviepa
作者: dobbybabie    時間: 10-4-29 00:35

原帖由 eviepa 於 10-4-28 21:48 發表
Dear all,

談這個題目時,小弟去年的貼文可謂應景,現轉貼來讓大家參考一下:

===============================

做文法練習對文法有多大幫助?

幾年前買了那本文法書,但只讓囡囡做了幾個練習,便束之高閣了, ...
買新加坡的練習十看書=完美.看得書多,語感好學得快,但英文不是我們的日常用語,練習可以補不足.不止英文練習,數學也有類似情形.例如標题:加減混合,我通常塗咗或不買這種.
作者: enidchiu    時間: 10-4-29 00:45

Exercises from Singapore? Are they of higher quality? How? Where can I find those exercises?

原帖由 dobbybabie 於 10-4-29 00:35 發表
買新加坡的練習十看書=完美.看得書多,語感好學得快,但英文不是我們的日常用語,練習可以補不足.不止英文練習,數學也有類似情形.例如標题:加減混合,我通常塗咗或不買這種. ...

作者: dobbybabie    時間: 10-4-29 01:11

原帖由 dobbybabie 於 10-4-29 00:35 發表
買新加坡的練習十看書=完美.看得書多,語感好學得快,但英文不是我們的日常用語,練習可以補不足.不止英文練習,數學也有類似情形.例如標题:加減混合,我通常塗咗或不買這種. ...
有心的家長可去大衆書局,那有很多新加坡岀的,對比一下,建議入門可試Junius Publications一tests and examinations.如覺得浅可跳級做,中學的也行,實有一本合心意.一些天資高的小朋友從閱讀中就可舉一反三,一些不够敏鋭的就要重點教了.個人意見:閱讀是一生的,考試是人生某些階段,如何拿捏,靠的是家長的智慧.任重道逺共勉吧!
作者: dobbybabie    時間: 10-4-29 01:18

原帖由 enidchiu 於 10-4-29 00:45 發表
Exercises from Singapore? Are they of higher quality? How? Where can I find those exercises?
這岀版社還有:English Grammar 和tenses and prepositions 我三本都買,取長補短.
作者: TINGMUM    時間: 10-4-29 12:44

係英文補充來說, 好多老師都推薦用新加坡的exercise.  由於選擇眾多, 其實可以請小朋友的英文老師推薦邊一本好, 老師了解你小朋友弱點同學校課程,  效益相對會大. 家長有時買了一大堆, 無時間去做, 其實都好浪費.
作者: enidchiu    時間: 10-5-1 01:30

Thanks very much!!!!

原帖由 dobbybabie 於 10-4-29 01:11 發表
有心的家長可去大衆書局,那有很多新加坡岀的,對比一下,建議入門可試Junius Publications一tests and examinations.如覺得浅可跳級做,中學的也行,實有一本合心意.一些天資高的小朋友從閱讀中就可舉一反三,一些不够敏 ...

作者: stccmc    時間: 10-5-1 08:26

作者: eviepa    時間: 10-5-1 10:19

Stccmc,

能夠明白長線而言,閱讀效果比做練習的家長是少數,如果不是極少數的話。

這是 “Market Failure” 的一個個案, information 不足導致 market failure。

eviepa
作者: stccmc    時間: 10-5-1 15:31

作者: kiiiiiller    時間: 10-5-1 22:42

這標題的討論真教人有多重反思。

+++

我在08年參加了中大何瑞珠教授主講「怎樣提升下一代的閱讀質素」的講座

介紹:何瑞珠教授是PISA的研究總監www.fed.cuhk.edu.hk/~hkpisa/about/about_c.htm

講座內容括:

1)
PISA的調查報告。她告知香港學生的閱讀能力正在進步中,他們於06年的閱讀能力從03年的第十跳升至全亞洲第三名,這是可喜的事情。

2)
她以家長的身份給我們分享。她的小女原在本港著名小學就讀,但不適應傳統的文法教學,女兒讀得不開心,何教授也感到陪讀的壓力!

最終,她還是替小女轉讀國際學校來解決女兒在傳統學校裡不開心學習的問題。

3)
她十歲女兒的分享。她用fluent English說出她的遭遇和感受,為數約二千的出席家長們都聽懂了。

4)
何教授還提供讀書tips給我們。PISA調查result顯示閱讀能力強的學生不是擁有最多書籍的,家中有約250本藏書的一群每天閱讀約半小時,他們成績最理想。

+++

TINGMUM,  

你提醒了!

最適合學生學習水平的英文補充練習,就是老師囑他們做的學校作業和日常補充。老師依教學次序、學生學習進度的原則,給他們即學即練的功課,不是最好鞏固記憶練習嗎?。從坊間買來的,實難做到教學同步之理想效果。

再者,功課或測驗中做錯的,你把它們抽出來,給孩子先說明白,再做補底。看著孩子的弱項,家長給他做適量的額外補充才是正確嗎?

作者: bbJP    時間: 10-5-2 07:31

原帖由 kiiiiiller 於 10-5-1 22:42 發表
4)
何教授還提供讀書
tips給我們。PISA調查result顯示閱讀能力強的學生不是擁有最多書籍的,家中有約250本藏書的一群每天閱讀約半小時,他們成績最理想。

...

點解呢? 閱讀多過半小時的/家中藏書多過250本的又如何?佢有冇解釋?

仲有冇類似既講座可以去學下野?
作者: bbJP    時間: 10-5-2 07:38

原帖由 eviepa 於 10-4-28 21:48 發表
但我所列舉的小學文法練習,做一小時差不多就是浪費掉一小時的光陰,根本不值一做。

agree!我阿仔一邊做學校比d grammar ex,一邊鬧晒時間.
跟住見本周記老師d comments 錯grammar,佢話因為老師以前做得太多grammar exercises,睇書太少.

作者: kiiiiiller    時間: 10-5-2 10:27

原帖由 bbJP 於 10-5-2 07:31 發表

點解呢? 閱讀多過半小時的/家中藏書多過250本的又如何?佢有冇解釋?

仲有冇類似既講座可以去學下野?

有書多不等如讀書多,
要讀愛讀才會獲益呢
作者: stccmc    時間: 10-5-2 10:38

作者: stccmc    時間: 10-5-2 12:56

作者: kiiiiiller    時間: 10-5-2 15:51

06'的調查是泛指閱讀的意思,09'的研究才是「中文閱讀」主題。你們click 、click如下site看看何教授08'talk的講義:

http://www.fed.cuhk.edu.hk/~hkpisa/events/2006/files/080118_NurturingReading_article.pdf

+++

stccmc,

(記憶)
何教授說的家中藏書量約250-500的一群,他們的閱讀效果最好。大家毋庸偏看那個擁書數量,看書途徑直是多多的…
作者: stccmc    時間: 10-5-2 16:36

作者: kiiiiiller    時間: 10-5-2 17:58

stccmc,

謝謝您的留言。

說實點,我不肯定她的調查報告是有關中文orEng閱讀方面。完講時間晚上9時幾,我趕著回家未有發問。若有興趣,E-mail何教授問個清楚,她曾說歡迎來問啊。
作者: stccmc    時間: 10-5-2 20:14

作者: stjoboldboy    時間: 10-5-2 20:53

作者: stccmc    時間: 10-5-2 22:35

作者: kiiiiiller    時間: 10-5-2 23:22

原帖由 stjoboldboy 於 10-5-2 20:53 發表

咁, 呢位何教授都幾搞笑, 講完d聽眾都搞唔清佢講中文定英文閱讀!

“我幾肯定是中文,不用問了。”

噢, 原來“肯定是中文", 咁呢位何教授又搵個女用fluent English說出她的遭遇和感受? 怪唔得佢講完d聽眾都 ...

不要把教授抹黑,只是我不肯定她主講「提高下一代的閱讀素質」課題裡「閱讀」是不定指意思 或 特指的意思。

教授教我們多閱讀,多受益呢!
作者: BookloverJ    時間: 10-5-3 11:29

作者: stccmc    時間: 10-5-3 23:01

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5