教育王國

標題: 五級樂理 [打印本頁]

作者: 洛婷    時間: 10-4-17 16:48     標題: 五級樂理

本想參加暑期速成班 , 但又怕亞女跟唔到 ,
想搵私人教又要抽時間搭好遠車出去 , 心大心細唔知點揀 ,
最後都決定係亞女學琴既琴行學返 (第二個老師教樂理)
一對一 45 分鐘 , 5 月份會開始上第一堂 ,
希望亞女比心機學啦 , 唔好將亞媽 d 錢掉去喊水海
10 月份考 !!!

歡迎大家一齊交流同分享

作者: yvonne.wong    時間: 10-4-17 20:34

作者: sukkiu    時間: 10-4-17 20:51

我個女今年又係10月考樂理,四月開始學.,都係琴行學,兩人小組平d.
作者: rogerchiu    時間: 10-4-17 20:59

原帖由 洛婷 於 10-4-17 16:48 發表
希望亞女比心機 ...

5個月學,就要加倍努力了,理解好同背好就OK架喇。
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 21:08

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-17 20:34 發表
洛婷,

您在哪區學?幾錢呀?要學幾多堂?  

check pm
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 21:09

原帖由 rogerchiu 於 10-4-17 20:59 發表

5個月學,就要加倍努力了,理解好同背好就OK架喇。

我諗住暑假加堂 , 預計學 22-26 堂 ,
最壞打算 30 堂
作者: chloemami618    時間: 10-4-17 21:51

原帖由 洛婷 於 10-4-17 21:09 發表

最壞打算 30 堂

加油呀!
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 21:56

原帖由 chloemami618 於 10-4-17 21:51 發表

加油呀!

thanks
作者: Singpiano    時間: 10-4-17 23:10

Last summer, my son started in a group lesson (theory) in middle July, finished course on 9/10, and 10/10 then went to exam. The course $2800, 1 week 1 lesson for 1hr30mins. At the end of 4 lessons, i found many mistakes on the past paper, so I asked his piano teacher tutorial for 2 lessons.
Finally he can get 88 marks, i think you should get some course in this summer, then take the exam in Oct.
Don't waste this summer ar!
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 23:34

原帖由 Singpiano 於 10-4-17 23:10 發表
Last summer, my son started in a group lesson (theory) in middle July, finished course on 9/10, and 10/10 then went to exam. The course $2800, 1 week 1 lesson for 1hr30mins. At the end of 4 lessons, i ...

我就係見暑假有咁多時間 ,
比佢當暑假班

你仔仔上年考係幾多歲 ??? :loveliness:
作者: Singpiano    時間: 10-4-17 23:43

2009 Oct he is just 13yrs old.
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 23:48

原帖由 Singpiano 於 10-4-17 23:43 發表
2009 Oct he is just 13yrs old.

我女女 10 月就 10 歲
作者: Singpiano    時間: 10-4-17 23:51

My son's youtube is search above your daughter..he he..
作者: DDC    時間: 10-4-17 23:51

阿仔舊年12月開始1對1,每堂30分鐘,而家學緊book 4,但未決定幾時考.

原帖由 洛婷 於 10-4-17 16:48 發表
希望亞女比心機 ...

作者: 洛婷    時間: 10-4-17 23:57

原帖由 Singpiano 於 10-4-17 23:51 發表
My son's youtube is search above your daughter..he he..

just for fun
作者: 洛婷    時間: 10-4-17 23:58

原帖由 DDC 於 10-4-17 23:51 發表
阿仔舊年12月開始1對1,每堂30分鐘,而家學緊book 4,但未決定幾時考.

如果 6 月考 , 依家好似要報名 ???
作者: Singpiano    時間: 10-4-18 00:03

I mean you go to youtube,
copy 62th校際音樂節, my son video is above rainbow's.

原帖由 洛婷 於 10-4-17 23:57 發表

just for fun

作者: 洛婷    時間: 10-4-18 00:07

原帖由 Singpiano 於 10-4-18 00:03 發表
I mean you go to youtube,
copy 62th校際音樂節, my son video is above rainbow's.

你仔仔係 Andy ???
作者: Singpiano    時間: 10-4-18 00:14

作者: 洛婷    時間: 10-4-18 00:20

原帖由 Singpiano 於 10-4-18 00:14 發表

作者: DDC    時間: 10-4-18 10:34

肯定唔會6月考,太趕啦. 可能10月考, 但要等老師決定!

原帖由 洛婷 於 10-4-17 23:58 發表

如果 6 月考 , 依家好似要報名 ???

作者: fcbttkw    時間: 10-4-18 12:52

原帖由 洛婷 於 10-4-17 21:09 發表

最壞打算 30 堂

你囡囡一定掂,希望阿仔可以同你囡囡一齊10月考!
一齊努力,加油呀!
作者: 洛婷    時間: 10-4-18 13:39

原帖由 fcbttkw 於 10-4-18 12:52 發表

你囡囡一定掂,希望阿仔可以同你囡囡一齊10月考!
一齊努力,加油呀!

我都想

佢都幾懶 , 希望佢生性啦
作者: melodykitty    時間: 10-4-19 22:48

上年, 亞仔都係放暑假開始私人上門教, 學到十月去考, 最後都合格. 無side $及時間. 只要勤力d, 做吓d paper應該ok. 各位加油!!!!!!
作者: POTATOYUNG    時間: 10-4-20 11:58

洛婷,
你囡囡的鋼琴老師是上門教? 還是自己到琴行學的?
朋友的女兒在5月考樂理, 她是上門的鋼琴老師教埋樂理的,
但她最近發覺囡囡最近比老師話佢唔識同冇溫習, 所以我想應是到琴行再學是比較好的, 對嗎???
我囡囡本週五考3級琴, 我比她還緊張,只希望她合格, 因為準備時間不夠, sight reading 都未攪掂 , 呀---------

原帖由 洛婷 於 10-4-18 13:39 發表

我都想 ops:" />

佢都幾懶 , 希望佢生性啦

作者: 洛婷    時間: 10-4-20 12:34

原帖由 melodykitty 於 10-4-19 22:48 發表
上年, 亞仔都係放暑假開始私人上門教, 學到十月去考, 最後都合格. 無side $及時間. 只要勤力d, 做吓d paper應該ok. 各位加油!!!!!!

叻仔
作者: 洛婷    時間: 10-4-20 12:36

原帖由 melodykitty 於 10-4-19 22:48 發表

叻仔
作者: kiu_bb    時間: 10-4-20 12:37

我都會起10月同小朋友報5級樂理考,不過,仲未想好,比佢跟私人學還是小組學,你地學樂理,學費要多少錢?
我等佢教完大考就同佢報名學.
作者: 洛婷    時間: 10-4-20 12:40

原帖由 POTATOYUNG 於 10-4-20 11:58 發表
洛婷,
你囡囡的鋼琴老師是上門教? 還是自己到琴行學的?
朋友的女兒在5月考樂理, 她是上門的鋼琴老師教埋樂理的,
但她最近發覺囡囡最近比老師話佢唔識同冇溫習, 所以我想應是到琴行再學是比較好的, 對嗎???
我囡囡本 ...

我女係去琴行學 , 一對一 :loveliness:

可能未必關老師事 ,
會唔會係朋友既女女冇溫習 , 所以唔識 ???

你女女星期五考琴試 , 訂咗考試琴室練琴未 ???
作者: 洛婷    時間: 10-4-20 12:52

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 12:37 發表
我都會起10月同小朋友報5級樂理考,不過,仲未想好,比佢跟私人學還是小組學,你地學樂理,學費要多少錢?

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀   我最後都決定一對一 !!!

你小朋友幾大 , 我見人地既意見話 ,
如果你小朋友有返咁上下大個 , 而又幾 smart ,
報小組都可以

如果好似我女咁 , 有陣時會發夢既.....
咁就唔係幾好

事關小組果 d 只會係有限既堂數 ,
一輪嘴教哂 , 佢地一定唔會專注教哂你小朋友一個 ,
你吸收到幾多就幾多 , 吸收唔到 ,
最後都可能要補堂 , 再一對一補鐘 ,
來來回回 , 其實條數可能同一對一差唔多 !!!
作者: ada1812    時間: 10-4-20 13:10

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 12:37 發表

我女女剛在2009年10月考, 今年2月份收到證書了

佢好高興, 有92分, distinction, 佢老師話意料不到, 因為老師成日話佢"大泡和", 明係明晒, 但唔小心, 錯埋D唔小心的錯誤

如想我介紹我個樂理老師給你的話, 我可以pm給你
作者: kiu_bb    時間: 10-4-20 14:55

原帖由 洛婷 於 10-4-20 12:52 發表

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀 ops:" />  我最後都決定一對一 !!!

報小組都可以

...

我小朋友今年三年級,佢都係一時時,時好時差,真係好睇佢心情,有時唔洗點解釋佢就好快明,有時講十幾廿次都唔明,都唔知佢去左邊道遊雲.

介唔介意講下你miss收幾錢一堂? 我想有個預算大約要用多少錢.一堂學幾耐?45min定一個鐘?
作者: kiu_bb    時間: 10-4-20 15:02

原帖由 ada1812 於 10-4-20 13:10 發表

我女女剛在2009年10月考, 今年2月份收到證書了

佢好高興, 有92分, distinction, 佢老師話意料不到, 因為老師成日話佢"大泡和", 明係明晒, 但唔小心, 錯埋D唔小心的錯誤

如想我介紹我個樂理老師給你的話, 我可以p ...

你女女都係好叻喎~
佢上左幾多堂就去考?
作者: hfscpiano    時間: 10-4-20 15:23

我仔仔上年10月考了5級樂理.

佢係跟琴行一個小組班咁學, 四至五人一組, 勝在學費冇咁貴, 不過每個小朋友的預略程度不一, 導師就多數要先照顧表現比較差的小朋友, 有時也不自覺地拖延了一些時間.

不過好彩我仔仔都順利通過左考試.

你女女呢個時間學幾好, 因為中間有個暑假, 可以令佢多點時間溫習.

作者: ada1812    時間: 10-4-20 16:22

原帖由 kiu_bb 於 10-4-20 15:02 發表

你女女都係好叻喎~
佢上左幾多堂就去考?

起碼都有20堂, 我女女也是差不多5月開始學, 大考時停過兩星期, 暑假又上得密些

個老師都講得幾清楚, 我在房外偷聽, 有時連我都聽得明(當然我都有音樂基礎)

臨尾操了幾年past paper, 有時在堂上對答案對唔晒, 老師都會拿回家改, 下堂即刻講解錯誤, 唔洗浪費時間
作者: rogerchiu    時間: 10-4-20 20:40

原帖由 洛婷 於 10-4-20 12:52 發表

我開頭都好似你咁樣 ,
唔知點揀   我最後都決定一對一 !!!

報小組都可以

...

咁又唔係啵,我 Jesse 仔都係去一班人學,每堂都睇住有冇D唔識既,有就再留低再講多三十分鐘 (不另收費),明晒既就可以返樂團練習 (佢地大部份都係樂團入面既)。到最尾幾堂,會抽D仲係 MOCK 唔合格既出黎再補堂 (呢D就收錢)。Jesse 仔都算合格,有幾位師兄就 93,94 ,仲有個 97分。

如果小朋友唔專也,咁就一對一好好多。
作者: adaadayau    時間: 10-4-20 21:11

我覺得都係單對單好d

我女女一學都單對單,個miss 教得好有心機,佢都係3年班咋嗎,一take過87分!差少少distinction~

我個女小提琴班有個同學仔,上tom lxx 的樂理班,同媽媽一齊想,結果考左2次都唔合格......我介紹左我個導師比佢,終於pass左啦`~~
作者: !貓貓老婆!    時間: 10-4-20 23:06

我想問琴行樂理班會唔會年齡差別好大? 例如十四歲同八歲一齊學咁?
原帖由 hfscpiano 於 10-4-20 15:23 發表
我仔仔上年10月考了5級樂理.

佢係跟琴行一個小組班咁學, 四至五人一組, 勝在學費冇咁貴, 不過每個小朋友的預略程度不一, 導師就多數要先照顧表現比較差的小朋友, 有時也不自覺地拖延了一些時間.

不過好彩我仔仔都 ...

作者: 洛婷    時間: 10-4-20 23:09

原帖由 !貓貓老婆! 於 10-4-20 23:06 發表
我想問琴行樂理班會唔會年齡差別好大? 例如十四歲同八歲一齊學咁?

有可能 , 佢地多數唔會用年齡嚟分班

唔通有生意唔做
作者: judy    時間: 10-4-21 09:53

我阿大阿二都是報讀琴行的樂理班,里面真係有好細嘅豆丁和高頭大馬嘅大哥哥大姐姐一齊,冇問題噃。
作者: rogerchiu    時間: 10-4-21 10:54

會有架,不過就要睇下個老師點教囉。
作者: 洛婷    時間: 10-5-2 14:34

尋日上第一堂樂理 , 原來都幾多野要學  
可能仲係第一級課本 , 所以亞女暫時都 ok ,
遲下就唔知喇 , 希望佢俾心機學  
作者: yvonne.wong    時間: 10-5-2 15:01

作者: 洛婷    時間: 10-5-2 15:08

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 15:01 發表
我買了5本樂理書看, 第一本基本都好復雜和好多嘢學, 我囡打算6月中開始讀樂理, 因為6月頭要考試.

係呀 , 真係幾多野....

咁你女係咪今年 10 月考 ??? :loveliness:
作者: yvonne.wong    時間: 10-5-2 16:47

作者: 洛婷    時間: 10-5-2 16:59

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 16:47 發表
唔知呀, 等Miss決定.

你係咪琴老師教埋 ???
學琴果時教定另外學 ??? :loveliness:
作者: yvonne.wong    時間: 10-5-2 23:34

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 00:12

原帖由 yvonne.wong 於 10-5-2 23:34 發表
是琴老師教埋, 上完鋼琴後再學45分鐘樂理.我曾經過一間琴行d學生考5級樂理, 多數都取90分以上, 最低都85分, 是剛剛10月份教的結果.

學琴同樂理一次連續上個幾鐘頭???
亞女會唔會辛苦 ???

我分開 2 日 :loveliness:
作者: DDC    時間: 10-5-3 09:35

我地都係學完琴就學埋樂理,不過每樣半個鐘,但就唔同老師,都ok喎,唔洗帶佢去兩日,save time.

原帖由 洛婷 於 10-5-3 00:12 發表

學琴同樂理一次連續上個幾鐘頭???
亞女會唔會辛苦 ??? ops:" />

我分開 2 日 :loveliness:

作者: minggrace    時間: 10-5-3 09:59

Any good piano schools recommended for the music theory class in Shatin or Ma On Shan(in group)?
作者: cpcog    時間: 10-5-3 10:49

If you are willing to do enough pass paper, you would pass the exam easily in my mind.
作者: 洛婷    時間: 10-5-3 12:10

原帖由 DDC 於 10-5-3 09:35 發表
我地都係學完琴就學埋樂理,不過每樣半個鐘,但就唔同老師,都ok喎,唔洗帶佢去兩日,save time.

原來你地多數都學埋同一日 :loveliness:
我女因為學琴係平日 , 如果同一日再學埋樂理 ,
我怕佢太辛苦 , 驚佢聽唔入腦

你仔仔學琴半個鐘夠唔夠 ???
作者: DDC    時間: 10-5-3 12:30

我地星期日學,自己帶佢去,又有機會同老師溝通下,都幾好!琴老師都話唔夠時間教,問阿仔返45分鐘好唔好,佢唔肯,話太長時間喎!  

原帖由 洛婷 於 10-5-3 12:10 發表

原來你地多數都學埋同一日 :loveliness:
我女因為學琴係平日 , 如果同一日再學埋樂理 ,
我怕佢太辛苦 , 驚佢聽唔入腦 ops:" />

你仔仔學琴半個鐘夠唔夠 ??? ...

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 12:53

原帖由 DDC 於 10-5-3 12:30 發表
我地星期日學,自己帶佢去,又有機會同老師溝通下,都幾好!琴老師都話唔夠時間教,問阿仔返45分鐘好唔好,佢唔肯,話太長時間喎!  

樂理暑假你加唔加堂 ???

你仔仔幾大呀 ??? :loveliness:
作者: Heidi媽    時間: 10-5-3 13:17

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 13:29

原帖由 Heidi媽 於 10-5-3 13:17 發表
記得我女在四年級時考樂理的, 我女都是在出面學, 一星期一堂, 都幾多練習做.

hi hi

你女係咪一對一上堂 ???

我未報樂理之前 , 已經同我女講定 ,
除咗現有既興趣班 , 今年唔額外報暑期班 ,
我話個樂理就當今年既暑期班 (因為都好貴 )
我唔想佢太多野學住 , 驚佢分身唔到同埋冇時間溫樂理 ,
好彩....佢都明白 :)  俾心機呀女 !!!
作者: Heidi媽    時間: 10-5-3 13:57

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 14:09

原帖由 Heidi媽 於 10-5-3 13:57 發表
Hi,

學樂理都幾用時間架, 最好也是在暑假學, 因可多些時間做pass paper, 我見好多人取得好成績的, 也做了起碼5份pass paper, 我女唔係好夠時間學, 所以只做了2份, 好彩都pass.

我諗都係時間 plan呀仔考樂理, 不過 ...

你女夠醒目嘛

你咪睇佢個樣好似好大個 ,
實質仲係好小朋友 , 做野成舊雲咁
好成績我唔敢望 , 我只係希望有 pass 就可以
當然....我冇將個心底話講俾佢知啦
作者: DDC    時間: 10-5-3 14:28

佢啱啱7歲咋,學校又未教分數,我唔知佢係唔係真係應付到,不過佢既琴老師就話佢OK.

佢一學琴,老師就教埋樂理架啦,學咗3本好似叫"兒童樂理"既書,跟住,就要學一級,琴老師就話要跟另一個老師學啦,佢話佢唔教既(指一級樂理或以上).

暑假唔加堂啦,我諗.
原帖由 洛婷 於 10-5-3 12:53 發表

樂理暑假你加唔加堂 ???

你仔仔幾大呀 ??? :loveliness:

作者: Heidi媽    時間: 10-5-3 14:29

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 14:39

原帖由 DDC 於 10-5-3 14:28 發表
佢啱啱7歲咋,學校又未教分數,我唔知佢係唔係真係應付到,不過佢既琴老師就話佢OK.

佢一學琴,老師就教埋樂理架啦,學咗3本好似叫"兒童樂理"既書,跟住,就要學一級,琴老師就話要跟另一個老師學啦,佢話佢唔教既 ...

你仔仔原來咁細個

大家一齊加油
作者: 洛婷    時間: 10-5-3 14:44

原帖由 Heidi媽 於 10-5-3 14:29 發表
唔係醒唔醒的問題, 而係如有時間做多幾份pass paper 的話, 成績一定會好些. 所以我想呀仔大些才考, 甚至5,6年級都唔緊要, 我費事勞氣.

細佬冇家姐咁定 ???
我睇你個女 , 應該係幾聽教聽話果種 ??? :D
作者: Heidi媽    時間: 10-5-3 15:03

作者: DDC    時間: 10-5-3 15:44

好呀! 大家一齊努力!加油!

我都想阿仔可以考10月既試, 係呢,咁10月既試要幾時報名呢?

原帖由 洛婷 於 10-5-3 14:39 發表

你仔仔原來咁細個

大家一齊加油

作者: 洛婷    時間: 10-5-3 18:14

原帖由 DDC 於 10-5-3 15:44 發表
好呀! 大家一齊努力!加油!

我都想阿仔可以考10月既試, 係呢,咁10月既試要幾時報名呢?

如果 10 月考就要 7 月至 8 月報名
作者: sababy    時間: 10-5-4 03:37

原帖由 yvonne.wong 於 10-4-17 20:34 發表
洛婷,

您在哪區學?幾錢呀?要學幾多堂?  

我都想知,可否PM我???thanks!
作者: DDC    時間: 10-5-4 09:09

唔該哂! 洛婷.

原帖由 洛婷 於 10-5-3 18:14 發表

作者: kiu_bb    時間: 10-5-4 10:06

我想請問你地學樂理o個本書,係咪都係用ABRSM出版o個本?我去tom lee睇過,好似都好深下.
你地老師教琴時,有冇教過d樂理?
我小朋友只係用過"我愛樂理"o個幾本練習,我怕佢都唔知可唔可以應付倒.
只好今個暑假,集中上樂理,其他暑期班我估都唔洗點報la~
作者: 洛婷    時間: 10-5-4 11:23

原帖由 kiu_bb 於 10-5-4 10:06 發表
我想請問你地學樂理o個本書,係咪都係用ABRSM出版o個本?我去tom lee睇過,好似都好深下.
你地老師教琴時,有冇教過d樂理?
我小朋友只係用過"我愛樂理"o個幾本練習,我怕佢都唔知可唔可以應付倒.
只好今個暑假,集中上樂理 ...

我女樂理用中文版 (黃浩義)

" 我愛樂理 " 依本只係好基本 ,
係俾初學用 , 依本唔可以應付到 5 級樂理 :loveliness:
我女果時初初學琴 , 都有用過依本嚟畫豆豉

作者: 洛婷    時間: 10-5-4 11:25

原帖由 DDC 於 10-5-4 09:09 發表
唔該哂! 洛婷.

唔洗客氣 :loveliness:   我都係上網睇 !!!
作者: POTATOYUNG    時間: 10-5-4 12:22

洛婷,
你女兒用中文版的樂理書, 是否考試時都用中交作答???

中文版 (黃浩義)

係俾初學用 , 依本唔可以應付到 5 級樂理 :loveliness:
我女果時初初學琴 , 都有用過依本嚟畫豆豉 ... [/quote]
作者: wongcc1976    時間: 10-5-4 12:35

.............

....

作者: 洛婷    時間: 10-5-4 12:43

原帖由 POTATOYUNG 於 10-5-4 12:22 發表
洛婷,
你女兒用中文版的樂理書, 是否考試時都用中交作答???

中文版 (黃浩義)

我女果時初初學琴 , 都有用過依本 ...

我諗係
我都唔係好清楚 , 下堂問下老師先 :loveliness:
作者: 洛婷    時間: 10-5-4 12:44

原帖由 wongcc1976 於 10-5-4 12:35 發表
希望我冇記錯, 如何選用中文考, 派卷時都是派英文卷, 不過多了一份中文翻譯, 答題時都係寫落英文的答題簿到

因為很多年我的學生都是用英文考, 所以不肯定形成有冇轉變, 還是請教你現在的樂理老師較好

...

等我下堂問下老師先  , thanks :loveliness:
作者: kiu_bb    時間: 10-5-4 12:47

原來樂理都可以中文考??
但我教琴個miss話中文考仲難過英文考,好多野都特登轉中文譯番出來,記英文仲好記.
所以我小朋友考三級鋼琴都冇請人翻譯,miss仲話一定唔洗請.

原帖由 洛婷 於 10-5-4 11:23 發表

我女樂理用中文版 (黃浩義)

我女果時初初學琴 , 都有用過依本嚟畫豆豉 ...

作者: 洛婷    時間: 10-5-4 12:57

原帖由 kiu_bb 於 10-5-4 12:47 發表
但我教琴個miss話中文考仲難過英文考,好多野都特登轉中文譯番出來,記英文仲好記.
所以我小朋友考三級鋼琴都冇請人翻譯,miss仲話一定唔洗請.

...

如果小朋友英文叻就冇問題 :loveliness:
我女麻麻地   , 佢話中文好 d 喎:D
作者: cpcog    時間: 10-5-4 22:43

You can answer in English or Chinese for the Chinese exam paper.

原帖由 kiu_bb 於 10-5-4 12:47 發表

...

作者: RabbitJump    時間: 10-5-4 23:02

洛婷:

請問有無九月考? 另外我個仔下年先考五級, 今年考樂理是否唔 ok? 謝謝!

原帖由 洛婷 於 10-5-3 18:14 發表

作者: 洛婷    時間: 10-5-4 23:24

原帖由 RabbitJump 於 10-5-4 23:02 發表
洛婷:

請問有無九月考? 另外我個仔下年先考五級, 今年考樂理是否唔 ok? 謝謝!

冇 9 月架喎

今年係 10 月 9 日下午 2:00 考 ,
得一個時間同日期 :loveliness:
作者: RabbitJump    時間: 10-5-5 09:25

洛婷:
thanks a lot!

原帖由 洛婷 於 10-5-4 23:24 發表

冇 9 月架喎 ops:" />

今年係 10 月 9 日下午 2:00 考 ,
得一個時間同日期 :loveliness:

作者: beetle    時間: 10-5-5 09:44

我地都決定咗10月考. 我會先自己教初級. 我買咗1-3級的Theory of music made easy 俾佢做住先, 等佢打咗個底. 一到暑假就會單對單intensive 咁上堂.
作者: 洛婷    時間: 10-5-5 23:12

原帖由 beetle 於 10-5-5 09:44 發表
我地都決定咗10月考. 我會先自己教初級. 我買咗1-3級的Theory of music made easy 俾佢做住先, 等佢打咗個底. 一到暑假就會單對單intensive 咁上堂.

你女女好似係小學二年班 ???

我一 d 都唔識 , 所以要被人教 !!!
作者: beetle    時間: 10-5-5 23:34

佢係一年班ar

其實我d theory 早在二十幾年前已經俾返哂老師
最近重温返都幾過癮, 都唔知點解以前咁討厭

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:12 發表

你女女好似係小學二年班 ???

我一 d 都唔識 , 所以要被人教 !!!

作者: 洛婷    時間: 10-5-5 23:45

原帖由 beetle 於 10-5-5 23:34 發表
佢係一年班ar

原來係小一

你女會唔會唔明 ???
作者: judy    時間: 10-5-6 11:22

原帖由 beetle 於 10-5-5 23:34 發表
佢係一年班ar

beetle,

原來你個係天才來嘅。好啋我冇叫阿二阿三學天才拉200吓空弦,實比鬧死。

阿三依家識邊操兵邊拉琴,勁唔勁?
作者: beetle    時間: 10-5-6 15:27

我都唔知佢明唔明, 試咗先算 .....

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:45 發表

原來係小一

你女會唔會唔明 ???

作者: beetle    時間: 10-5-6 15:36

haha, 妳咪講笑啦......
細女都有拉空絃, 不過係20下

操兵都好過打功夫啦.....阿女有個朋友仔, 日日練琴順便練埋"金雞獨立"tim!

原帖由 judy 於 10-5-6 11:22 發表

beetle,

原來你個係天才來嘅。好啋我冇叫阿二阿三學天才拉200吓空弦,實比鬧死。

阿三依家識邊操兵邊拉琴,勁唔勁?

作者: 龍舌蘭    時間: 10-5-6 21:33

五級樂理 預期要學多久 ?
幾耐有得考一次呢 ?

教笛老師不教槳理? 佢說樂理是鋼琴老師教喎.
作者: 洛婷    時間: 10-5-6 23:13

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-6 21:33 發表
幾耐有得考一次呢 ?

每年有 3 次考 ,  分別係 2、6、10 月 :loveliness:

就算鋼琴老師都唔一定教 , 有 d 唔教架 ,
我女之前個老師就係 !!!
作者: judy    時間: 10-5-7 11:18

原帖由 龍舌蘭 於 10-5-6 21:33 發表
幾耐有得考一次呢 ?

識樂理和識教五級樂理是兩回事。要教五級樂理,最起碼要知五級樂理考試範圍,很多教師都不会誠心去準備課程的,除非佢準備教樂理。

另一方面,我估學鋼琴的人,會容易明白樂理。阿大準備五級試時,曾打電話來問我呢個音樂盲。我當然唔知佢問咩,於是着佢去摸摸部琴。一会兒佢打俾我話佢明咗,重讚我醒目。
作者: kiu_bb    時間: 10-5-7 16:57

我小朋友老師都唔教樂理,佢都係介紹佢朋友教,
可能樂理難教d la~

原帖由 洛婷 於 10-5-6 23:13 發表

la d 唔教架 ,
我女之前個老師就係 !!!

作者: 馬友友    時間: 10-5-8 21:12

荃灣區有冇琴行小組介紹,請pm,因為問左一間琴行15人一班,summer開班,收$2890(18堂),我覺得太多人,好恐怖。希望4-5人最好,有介紹請pm我,想暑假學,10月考,Thanks.
作者: koko39    時間: 10-5-8 23:44

原帖由 洛婷 於 10-5-5 23:45 發表

原來係小一

你女會唔會唔明 ???

小朋友幾歲學五級樂理會適合d? 我都想比個囡學,佢岩岩考完4級琴,來緊會學5級,不過老師話驚阿囡太細仲未明。

作者: RabbitJump    時間: 10-5-9 00:12

Hi Koko 39,

我今日問老師佢話最好六年級以後才考,因為都唔易明,
因下年考五級, 我本想今天暑期比阿仔讀可以年尾考, 但
聽完佢講都會遲啲學, 你都可以問問你的老師意見

原帖由 koko39 於 10-5-8 23:44 發表

小朋友幾歲學五級樂理會適合d? 我都想比個囡學,佢岩岩考完4級琴,來緊會學5級,不過老師話驚阿囡太細仲未明。

作者: ming2    時間: 10-5-9 01:17

作者: koko39    時間: 10-5-9 13:22

RabbitJump

唔該晒~我會再問下老師既意見。

原帖由 RabbitJump 於 10-5-9 00:12 發表
Hi Koko 39,

我今日問老師佢話最好六年級以後才考,因為都唔易明,
因下年考五級, 我本想今天暑期比阿仔讀可以年尾考, 但
聽完佢講都會遲啲學, 你都可以問問你的老師意見

...

作者: koko39    時間: 10-5-9 14:22

ming2

6級要明年4月考完5級再plan時間。阿囡依家5.5歲學左年半琴,進度好似快左D,不過阿囡又好鍾意考試,聖三一試唔使考樂理咁我要同老師商量下~

原帖由 ming2 於 10-5-9 01:17 發表

其實都冇話幾歲學會適合,而係如果你已有plan幾時要考六級或以上0既ABRSM試,咁你就要預早準備定張樂理成績/証書先得...如果冇諗住太早考G. 6 or above,咁就可以遲少少先考都得...

真係太細怕佢唔明,又或者可以考慮 ...

作者: ming2    時間: 10-5-9 23:17

作者: fcbttkw    時間: 10-5-10 10:03

原帖由 ming2 於 10-5-9 01:17 發表

其實都冇話幾歲學會適合,而係如果你已有plan幾時要考六級或以上0既ABRSM試,咁你就要預早準備定張樂理成績/証書先得...如果冇諗住太早考G. 6 or above,咁就可以遲少少先考都得...

真係太細怕佢唔明,又或者可以考慮 ...

阿仔依家嘅情況就是如此,學樂理進度超慢,老師叫佢考住聖三一7級琴試先,樂理就慢慢學,到考到樂理先考皇家8級琴試,因為佢老師一向報開皇家演奏級,所以一定要皇家嘅8級證書!
作者: judy    時間: 10-5-10 11:16

原帖由 馬友友 於 10-5-8 21:12 發表
荃灣區有冇琴行小組介紹,請pm,因為問左一間琴行15人一班,summer開班,收$2890(18堂),我覺得太多人,好恐怖。希望4-5人最好,有介紹請pm我,想暑假學,10月考,Thanks. ...

阿大小學三、四年級時学5級,每班也是15人。有中學生,有小學生,教師都係咁教。教樂理,和教書有何分別呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5