教育王國

標題: 大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何? [打印本頁]

作者: 咕怪媽媽    時間: 10-5-21 11:48     標題: 大抽獎, 就揭盅, 各位心情如何?

我本來就好放鬆的, 唔知點解, 聽完個小一叩門/適應分享會之後, 依家好擔心.
作者: mama64    時間: 10-5-21 12:52

The same feeling as I waited for the Mark Six result last night.
作者: surewin    時間: 10-5-21 13:00

之前覺得等極都未到, 點之而家殺到埋身開始覺得"lor lor 聯"了, 各位家長, 開始倒數喇!
祝各位小朋友都可以派到心儀的小學啊
作者: manling33    時間: 10-5-21 13:18     標題: 請問 6 月5 日早上幾點鐘可去取結果 ?

請問 6 月5 日早上幾點鐘可去取結果 ? 教育局會否再出信通知時間,地點 ?
作者: Yanamami    時間: 10-5-21 14:25

OK la.  I don't expect too much.
作者: 叉雞飯    時間: 10-5-21 15:43

雖然我唔洗經歷這苦杯, 但一樣同大家o廿緊張, 因我等緊朋友仔一齊入埋同一間小學, 為大家祈禱呀, 加油, 放鬆
作者: pooh_poohbb    時間: 10-5-21 20:44

請問有無人等緊41綱MCS, 我覺得機會好微.
作者: 中英數常    時間: 10-5-21 21:27

打定輸數,備戰叩門!
作者: MC1128    時間: 10-5-21 21:31     標題: 回覆 1# pooh_poohbb 的文章

世事難料,我當年同你一樣咁憂心,已有私小做後備,但放榜日唔敢親自去睇結果,派老公同個女去,仲被他們整古,以為派唔到.
最巧合是同一年,我的前同事及一名同事的女兒均派到MCS.去年,我的另一名前同事的女兒又派到,凡事都有可能.
祝好運!
作者: kcityma    時間: 10-5-24 09:58

本來就平常心,但日子越來越近,個心就不自覺咁越來越緊張,一諗起就好驚..........
作者: kylie_mom    時間: 10-5-24 11:19

我由1月到而家諗都唔去諗, 但日子將近, 人家開始討論如何去叩門時, 心情有d波動, 好怕派唔到心儀小學, 只怪自己當初貪心去選擇另一小學, 但願主能眷顧小女兒.......

而家都未有概念點去做profile, 請問大家....是否6月5日放榜當日就即去叩門呀?????? thanks!!

祝..大家的小朋友能如願入心儀小學!!!
作者: Geni    時間: 10-5-24 22:45

舊年呢個時候我又係越近放榜心情就越緊張, 做定Portfolio, 問定心儀學校叩門程序, 放榜O個日帶定哂個仔O既資料出去(出世紙, 成績表, CERT等等O既正本+COPY, 相, 回郵信封.....), 連膠水較剪都出埋~~~ 最後, 所有O野都大派用場, 因為個抽籤結果實在太意料之外..... 其實, 放榜後至叩門完結呢段時間真係好難過, 日日等電話, 成日驚miss call.... 諗起都怕怕

希望大家好運, 唔駛叩門啦!

作者: share123    時間: 10-5-25 11:10

原帖由 Geni 於 10-5-24 22:45 發表
舊年呢個時候我又係越近放榜心情就越緊張, 做定Portfolio, 問定心儀學校叩門程序, 放榜O個日帶定哂個仔O既資料出去(出世紙, 成績表, CERT等等O既正本+COPY, 相, 回郵信封.....), 連膠水較剪都出埋~~~ 最後, 所有O野 ...

甘版主可否分享下最後叩門的心得和成果呀?
作者: ladykin    時間: 10-5-25 11:17

希望所有小朋友都入到心儀小學
作者: Geni    時間: 10-5-25 12:27

原帖由 share123 於 10-5-25 11:10 發表

甘版主可否分享下最後叩門的心得和成果呀?

首先, 我覺得叩門成唔成功, 運氣比實力更重要, 因為就算個小朋友平時幾叻都好, 都可以有好多原因影響佢o既面試表現, 例如面試o既日期時間天氣, 輪候o既長短, 面試o既形式.... 所以希望大家無論叩門結果係點都好, 都唔好太強求, 更唔好怪責自己同小朋友.

舊年我個仔考直資私校全軍覆沒, 唯有寄望大抽獎抽好d, 心諗我自己o個區又唔係熱門, 同埋有80%o既人入到頭3志願, 應該唔會咁黑啩, 點知黑起上來都真係冇o野好講.... 仲記得睇result o個一刻, 一見到個學校名, 心入面第一個問題就係呢間學校係第幾志願呢??? 跟住我地就二話不說拎o左張result就拿拿臨去交叩門表, 返到屋企就報埋陳守仁second round, download 埋幾間私校o既報名表..... 安頓落o黎之後就去派到o個間學校出面行下, 睇o下環境. 之後o個幾日就係等學校call.

其中一間學校安排o左o係正式註冊之前見叩門生, 星期一見, 星期二早上就call o黎話收我個仔, 當時真係好開心, 呢間係我地o既第3志願.

唔知大家仲記唔記得, 舊年6月流感爆發, 學校停課, 好多學校都推遲o左叩門面試時間, 我最心儀o個間學校仲話有機會今年唔收叩門生..... 好彩最後都冇取消到, 不過就要帶住口罩面試. 經過兩輪面試, 好好彩, 學校收o左我個仔.

其實都係o個句, 叩門好講運氣, 我地可以做o既就只有睇準時間報名, 帶佢去面試同教佢面試o既基本禮貌, 其他就真係要睇天時地利人和o勒!

祝大家好運!

作者: share123    時間: 10-5-25 13:08

Hi Geni ,

好多謝你甘詳盡既分享,我想問下叩門時,個portfolio重要嗎? 裡面應該包括d咩呢?

share123
作者: MirandaLin    時間: 10-5-25 14:05

原帖由 Geni 於 10-5-25 12:27 發表

首先, 我覺得叩門成唔成功, 運氣比實力更重要, 因為就算個小朋友平時幾叻都好, 都可以有好多原因影響佢o既面試表現, 例如面試o既日期時間天氣, 輪候o既長短, 面試o既形式.... 所以希望大家無論叩門結果係點都好,  ...

Hi Geni,

請問係如何得知想叩問d學校架面試日期架? tks!
作者: Geni    時間: 10-5-25 15:10

原帖由 share123 於 10-5-25 13:08 發表
Hi Geni ,

好多謝你甘詳盡既分享,我想問下叩門時,個portfolio重要嗎? 裡面應該包括d咩呢?

share123

因為我見o個幾間學校都會見哂所有小朋友, 所以個portfolio都係面試o既時候一路見一路睇. 我覺得有就容易d打開話題, 冇又唔會好大問題. 不過就一定唔好太多o野, 盡量精簡d, 多d相或圖畫, 少d文字, 同埋d字要大d清楚d, 因為老師/校長都係好快咁翻閱o下, 如果好多頁d字又密麻麻, 好難叫人睇到d乜o野. 例如, 如果你個小朋友鍾意畫畫, 咁就放一兩張作品, 如果鍾意踢波就放d踢緊波o既相. 我o個時個portfolio就有一頁個人資料, 一頁自薦信, 一頁校長推薦信, 兩頁成績表, 兩三頁活動同生活照, 兩三頁証書咁上o下啦!
作者: lokwai    時間: 10-5-25 15:25

請問,如果派位當日派唔到心儀小學,我應先註冊該小學先再去其他學校叩門?即使間間都唔收都仲有間墊底?定還是如果註冊左之後就塵埃落定,唔需要再叩門?
請有經驗mami比d意見thanks
作者: Geni    時間: 10-5-25 15:25

原帖由 MirandaLin 於 10-5-25 14:05 發表

Hi Geni,

請問係如何得知想叩問d學校架面試日期架? tks!

上學校網頁check, 如果冇講就打去問.
作者: Geni    時間: 10-5-25 15:44

原帖由 lokwai 於 10-5-25 15:25 發表
請問,如果派位當日派唔到心儀小學,我應先註冊該小學先再去其他學校叩門?即使間間都唔收都仲有間墊底?定還是如果註冊左之後就塵埃落定,唔需要再叩門?
請有經驗mami比d意見thanks ...

放榜o個日係星期六, 正式註冊就係星期一至二. 如果你星期二之前有另一間學校收(叩門入又好, 你之前考到o既私校又好), 就可以唔去派俾你o個間註冊, 如果唔係就"一定"要去派俾你o個間註o左冊先, 之後再繼續去叩門. 之後如果叩門成功, 就番註o左冊o個間學校拎番張註冊証.
作者: lokwai    時間: 10-5-25 15:48

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:44 發表

放榜o個日係星期六, 正式註冊就係星期一至二. 如果你星期二之前有另一間學校收(叩門入又好, 你之前考到o既私校又好), 就可以唔去派俾你o個間註冊, 如果唔係就"一定"要去派俾你o個間註o左冊先, 之後再繼續去叩門.  ...

hi Geni,
真係唔該曬,一路都唔係好明e點,而家明曬,多謝指教
作者: MirandaLin    時間: 10-5-25 16:28

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:25 發表

上學校網頁check, 如果冇講就打去問.

Thank you Geni, 咁咪要在抽籤日前上網check or 抽籤果日先check度架?
作者: kylie_mom    時間: 10-5-25 16:54

原帖由 MirandaLin 於 25-5-2010 16:28 發表

Thank you Geni, 咁咪要在抽籤日前上網check or 抽籤果日先check度架?

我問左幾間, 佢地都係講放榜後任何時間都可以去放低portfolio, 但所有都會係註冊日後才通知. 5號當日係星期六,  如個日去, 最好事前門去學校問幾點close

作者: AndyMah    時間: 10-5-25 17:59

暫時仲未緊張, 可能公佈前1-2日先緊張.
不過今個week 都會問定晒d野, 做定準備.
作者: CHP    時間: 10-5-25 18:06     標題: 回覆 13# Geni 的文章

double ~~~

作者: CHP    時間: 10-5-25 18:12     標題: 回覆 5# Geni 的文章

請問有私校收了, 如派位不理想.  會讀私校及叩門.  是否不用去已派的學校註冊? 等叩門成功, 直接帶註冊証到叩門成功的學校登記?
作者: Geni    時間: 10-5-25 18:21

原帖由 CHP 於 10-5-25 18:12 發表
請問有私校收了, 如派位不理想.  會讀私校及叩門.  是否不用去已派的學校註冊? 等叩門成功, 直接帶註冊証到叩門成功的學校登記?

如果你寧願揀間私校都唔會去抽到o個間學校讀的話, 咁就唔需要去註冊, 留番張註冊証等叩門成功之後用. 不過有d私校會要你交張註冊証俾佢, 咁你一樣可以照叩門, 等成功先問私校拎番.

作者: Geni    時間: 10-5-25 18:26

原帖由 MirandaLin 於 10-5-25 16:28 發表

其實間間學校都唔同, 有d未必會網上公佈, 不過如果佢係會post 上網o既, 最遲放榜前一星期已經會post, 如果6月1日都唔見就最好打去問o下o勒!
作者: MirandaLin    時間: 10-5-25 23:50

原帖由 Geni 於 10-5-25 18:26 發表

其實間間學校都唔同, 有d未必會網上公佈, 不過如果佢係會post 上網o既, 最遲放榜前一星期已經會post, 如果6月1日都唔見就最好打去問o下o勒!

Thank you Geni!
作者: CHP    時間: 10-5-26 15:39

明白了.  多謝!

原帖由 Geni 於 10-5-25 18:21 發表

如果你寧願揀間私校都唔會去抽到o個間學校讀的話, 咁就唔需要去註冊, 留番張註冊証等叩門成功之後用. 不過有d私校會要你交張註冊証俾佢, 咁你一樣可以照叩門, 等成功先問私校拎番. ...

作者: sum_hang    時間: 10-5-26 16:42

好緊張呀!好驚派唔到呀!>.<
作者: kcityma    時間: 10-5-28 10:52

倒數仲有8日
作者: pyemily    時間: 10-5-28 10:58

我都好緊張.. if真係派唔到, 要去叩門, 唉.. 我個女係細女, 覺得叩門一定冇d大仔機會咁大....
作者: pyyip    時間: 10-5-28 11:19

第一次參加這個派位遊戲,实在好辛苦又漫長。好快就有結果啦!有點緊張又有點慌張,抽不到咁點呢?要去邊到叫門好呢?我到現在都未想好,而我老公就忙於作信。

但另一方面,我又想快d到5/6,因為一到那天,我知道結果後我嗰心才會定下來,即使結果不好,我會清楚知道我怎樣做才對。不至於,好似現在我的心情七上八落。
作者: CY2004    時間: 10-5-28 13:18

我都好緊張 ~希望所有小朋友都入到心儀小學.
作者: babytai    時間: 10-5-28 13:23

唉...話咁快就等左4,5個月啦..
心情由呢個禮拜開心忐忑不安呀,
雖然我個網, 只有3間一定唔想入, 仲有8個機會, 但都係好緊張, 我老公成日都話無所謂無所謂, 攪到我好似好緊張, 佢又懶得理我咁, 真係覺得好辛苦...
作者: sungmingma    時間: 10-5-28 16:30

開頭都無諗架, 但依家日子越來越迫近. 真係有D緊張同唔知點好. 仲未開始做個PROFLIO. 我想問自薦信要點寫, 有無D咩來參考呢??? 我真係希望大家都可以派到心儀架學校.
SUENMINGMA
作者: sum_hang    時間: 10-5-28 16:36

緊張過自己放榜呀>.<,如果派唔到要諗定幾條後路!
作者: maggie_tsui    時間: 10-5-28 22:36

babytai,
我記得你好似係88網, 是嗎? 我都係88網, 我已決定如果係頭3位就唔再叩會啦!

各位,
大家都好似好緊張, 我本來都係, 仲成日驚自己會係派位中心喊! 不過琴日無意中比我睇倒個blog, 小朋友都係k3, 不過佢媽咪唔係擔心佢派位, 因為小朋友經多次評估後, 大有可能要轉讀特殊學校, 原來小朋友有嚴重自閉...我睇完之後, 先發覺自己呢d所謂嘅煩惱, 其實都唔係d咩...希望大家都放鬆d!

原帖由 babytai 於 10-5-28 13:23 發表
唉...話咁快就等左4,5個月啦..
心情由呢個禮拜開心忐忑不安呀,
雖然我個網, 只有3間一定唔想入, 仲有8個機會, 但都係好緊張, 我老公成日都話無所謂無所謂, 攪到我好似好緊張, 佢又懶得理我咁, 真係覺得好辛苦... ...

作者: ss_joanne    時間: 10-5-28 23:20

Geni,多謝你......對於唔知點做portfolio的我很有用, 真的感謝你的分享!!

不過, 希望我用唔著啦.....hehe!!

原帖由 Geni 於 10-5-25 15:10 發表

因為我見o個幾間學校都會見哂所有小朋友, 所以個portfolio都係面試o既時候一路見一路睇. 我覺得有就容易d打開話題, 冇又唔會好大問題. 不過就一定唔好太多o野, 盡量精簡d, 多d相或圖畫, 少d文字, 同埋d字要大d清楚 ...

作者: babytai    時間: 10-5-29 17:51

原帖由 maggie_tsui 於 10-5-28 22:36 發表
babytai,
我記得你好似係88網, 是嗎? 我都係88網, 我已決定如果係頭3位就唔再叩會啦!

各位,
大家都好似好緊張, 我本來都係, 仲成日驚自己會係派位中心喊! 不過琴日無意中比我睇倒個blog, 小朋友都係k3, 不過佢媽咪 ...

hi, maggie, 係呀...我係88網架, 其實同你一樣, 派到頭3位, 我都唔會叩門架啦, 唔只咁, 仲有幾間我都ok架, 即係11間, 只有3間我真係唔會考慮囉, 其實我之前都唔係好緊張架咋, 但唔知點解呢幾個禮拜就變到咁, 唉...攪到係公司都無乜心機做野, 3魂唔見7魄, (可能份portfolio又未做好啦) 我以前都係成日諗但求小朋友健健康康就得架啦, 好...聽你咁講完, 我要係呢個禮拜放鬆自己!!!
作者: maggie_tsui    時間: 10-5-30 07:27

babytai, 你話有3間唔會考慮, 有2間我都諗倒, 第3間係係咪07 or 10其中一間?

原帖由 babytai 於 10-5-29 17:51 發表

hi, maggie, 係呀...我係88網架, 其實同你一樣, 派到頭3位, 我都唔會叩門架啦, 唔只咁, 仲有幾間我都ok架, 即係11間, 只有3間我真係唔會考慮囉, 其實我之前都唔係好緊張架咋, 但唔知點解呢幾個禮拜就變到咁, 唉... ...

作者: babytai    時間: 10-5-30 09:02

有no張表放左係公司, 不過o個3間係 2間"張", 一間"恩"囉
琴日睇到"循美" 7,8月會搬校舍呀, 唔知會唔會好d呢,  
跟住睇返bk話"保黃" d 老師會鬧學生白痴, (睇佢d設施又好似幾好咁), 唉...都唔知點好囉
作者: maggie_tsui    時間: 10-5-30 17:06

oh, 07係"循美", 10係"恩"ah! 其實最近要自己觀察吓! 間間都有唔好comments, 最緊要睇吓啱唔啱自己小朋友. 好似我個囝讀緊間幼稚園都係bk有唔好comments, 但我個囝d性格又好夾間學校!

原帖由 babytai 於 10-5-30 09:02 發表
有no張表放左係公司, 不過o個3間係 2間"張", 一間"恩"囉
琴日睇到"循美" 7,8月會搬校舍呀, 唔知會唔會好d呢,  
跟住睇返bk話"保黃" d 老師會鬧學生白痴, (睇佢d設施又好似幾好咁), 唉...都唔知點好囉 :unkn ...

作者: KITMAN622    時間: 10-5-30 17:24

各位mami,
我個女都係88網,此區最hit的是否陳元喜及沙官?

你們知道其他學校如何?

因我都好擔心,餘下的學校ok 嗎?

到時唔知點算好
作者: babytai    時間: 10-5-30 22:09

在我立場...我就想揀d多型數個d囉,
小班個d真係無乜信心
作者: kcityma    時間: 10-5-31 14:04

倒數仲有5日
作者: pin    時間: 10-5-31 16:19

究竟是怎樣公報?每人收到自已的信,或是一張大榜所有人都看倒?
作者: aquarius828    時間: 10-5-31 16:36

統一派位結果將於二○一○年六月五日公布,屆時家長應在指定日期前往指定的統一派位中心領取「小一註冊證」,並在指定期間前往獲派的小學為子女辦理註冊手續。

統一派位註冊日期:
二○一○年六月八日至九日

原帖由 pin 於 10-5-31 16:19 發表
究竟是怎樣公報?每人收到自已的信,或是一張大榜所有人都看倒?

作者: aquarius828    時間: 10-5-31 16:38

統一派位結果將於二○一○年六月五日公布,屆時家長應在指定日期前往指定的統一派位中心領取「小一註冊證」,並在指定期間前往獲派的小學為子女辦理註冊手續。
作者: kcityma    時間: 10-6-1 12:28

仲有4日
作者: suilangmui    時間: 10-6-1 22:08

作者: littlefaith    時間: 10-6-1 22:10

原帖由 suilangmui 於 10-6-1 22:08 發表
請問如果之前考直資, 收左但係冇登記o既, 統一派位唔理想, 想返轉頭入去讀可以嗎? 係咪又要叩門? 如果係, 食回頭草o既機會大唔大? 之前考到冇登記因為如果登記左就冇得參加大抽獎. ...

剛剛有啲家長話得,你可以試吓。
作者: suilangmui    時間: 10-6-2 11:29

作者: mktung    時間: 10-6-2 11:45

今天開始越來越緊張.........驚之前一晚訓唔到!!!!!!!!!
作者: kcityma    時間: 10-6-4 10:24

聽日就係lu
作者: Namson    時間: 10-6-4 10:49

今朝睇完報紙真係有d擔心,因為有好多學校變左小班教學,所以入都頭三志願的機會很低.
作者: 恩林    時間: 10-6-4 11:06

我都係88....

請問吓大家, 如果手上已100%可上民生小學, 星期六的大抽獎又咁好彩抽到沙官小, 咁大家會點選擇??

個case係我住係沙田, 有兩個小朋友, 一個將升小一, 一個將升k2, 兩個都係係民生幼讀, 因特別理由, 我大仔可參加大抽獎, 所以宜加多個幾會, 唔知點好~~!

急急急............thx.
作者: 咕怪媽媽    時間: 10-6-4 13:47

如果係我, 我會選擇沙官小。

原因一, 沙官小不錯, 好多人打崩頭想入。
原因二, 直資是一條不能回頭的單程程, 您要預備一路行落去。一個還可支撐, 兩件打孖上, 要考慮埋經濟方面的長遠負擔。大仔入官津, 保證了細仔的未來路向; 入直資, 直資可沒有世襲分。不怕一萬, 只怕萬一。

原帖由 恩林 於 10-6-4 11:06 發表
我都係88....

請問吓大家, 如果手上已100%可上民生小學, 星期六的大抽獎又咁好彩抽到沙官小, 咁大家會點選擇??

個case係我住係沙田, 有兩個小朋友, 一個將升小一, 一個將升k2, 兩個都係係民生幼讀, 因特別理由, 我 ...

作者: ziyi    時間: 10-6-4 16:23

很有道理

但我不用考慮, 因我只有1個

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-4 13:47 發表
如果係我, 我會選擇沙官小。

原因一, 沙官小不錯, 好多人打崩頭想入。
原因二, 直資是一條不能回頭的單程程, 您要預備一路行落去。一個還可支撐, 兩件打孖上, 要考慮埋經濟方面的長遠負擔。大仔入官津, 保證了細仔 ...

作者: 0411BB    時間: 10-6-4 21:21

緊張緊張好緊張呀,希望聽日有得上嚟報喜啦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5