教育王國

標題: 即使私校、直資、自行選校收咗, 7Jun 都可以跨區叩門 [打印本頁]

作者: Lily2003    時間: 10-5-23 10:31     標題: 即使私校、直資、自行選校收咗, 7Jun 都可以跨區叩門

即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表。

有些名校, 即使你從來無揀過佢, 如果你小朋友合他們要求, 校方會給予機會。

記得我當年一早已被自行首選小學收咗, 到放榜後, 無理咩學校, 四圍叩門, 有多間學校都肯給予  interview 。

如果有 B 小學電話通知收你小朋友, 你就可以去原來的 A小學取回【小學註冊証】, 交到B 小學, 如果稍後有 C小學通知你收你小朋友, 你就可以去B小學取回【小學註冊証】, 交到C 小學, 如此類推, 最終一定搵到心儀小學。

希望大家比小朋友多一個選擇機會。

作者: Lily2003    時間: 10-5-24 09:39

想提大家唔好搵專業公司 做 profolio, 自己做好有誠意。
作者: share123    時間: 10-5-24 11:19

原帖由 Lily2003 於 10-5-23 10:31 發表
即使私校、直資、自行選校收咗,  派位派到第一志願, 六月七日都可以跨區叩門。

叩門不分區域, 即使九龍塘等一線名校, 也可以叩門, 人人有機會。

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表 ...

好多謝你既分享. 我好想知道,無揀過既一線名校,真系可以叩門嗎? 有沒有成功例子可以分享? 謝謝!
作者: haodimama    時間: 10-5-24 12:24

Thanks for sharing! Very useful information!

So if I want to "knock door", then I just need to visit that school's website and download the form from the website on June7 (is it the same for all schools?) , and then submit to that school on the same day and ask for an interview?

Pls advice, thank you very much!
作者: Lily2003    時間: 10-5-25 12:13

就係有多個成功例子, 所以鼓勵各位家長, 給孩子多個機會, 有幾個朋友小朋友轉去了一線名校。

只要佢地肯給予interview, 等於有機會。最緊要係你 profolio 做得詳細清楚, 特出你孩子的優點。

原帖由 share123 於 10-5-24 11:19 發表

好多謝你既分享. 我好想知道,無揀過既一線名校,真系可以叩門嗎? 有沒有成功例子可以分享? 謝謝!

作者: winchoy16888    時間: 10-5-26 00:05

好多謝你既分享
作者: Lily2003    時間: 10-5-26 08:55

Haodimama,

If they don't have any form to be download, you may go to collect the application form.  

please call to confirm before you go to collect.

As far as I know, they usually collect your form from 7 June 2010 onwards.

After submission, they will call you to invite for an interview, if you kid is suit their basic requirement.

So, this is the good chance.

原帖由 haodimama 於 10-5-24 12:24 發表
So if I want to "knock door", then I just need to visit that school's website and download the form from the website on June7 (is it the same for all schools?) , and then submit to that school on the same day and ask for an interview?

作者: 冷暖自知    時間: 10-5-26 14:28

有的學校優先收番自己幼稚園既小朋友,但就不可以再出去報其他學校,一經發現即取消該小朋友既資格.
作者: Lily2003    時間: 10-5-27 09:43

冷暖自知

請問有哪些小學是優先收番自己幼稚園既小朋友, 可否列舉幾間 ?

謝謝。

原帖由 冷暖自知 於 10-5-26 14:28 發表
有的學校優先收番自己幼稚園既小朋友,但就不可以再出去報其他學校,一經發現即取消該小朋友既資格.

作者: haodimama    時間: 10-5-27 13:54

Thank you so much! I'm getting more and more nervous now...

原帖由 Lily2003 於 10-5-26 08:55 發表
Haodimama,

If they don't have any form to be download, you may go to collect the application form.  

please call to confirm before you go to collect.

As far as I know, they usually collect your fo ...

作者: Lily2003    時間: 10-5-28 08:59

做好準備, 能做的盡做, 已是一位好好家長了。
努力付出不會白費。
希望你孩子最終讀到心儀名校吧。

原帖由 haodimama 於 10-5-27 13:54 發表
Thank you so much! I'm getting more and more nervous now...

作者: sachan701    時間: 10-5-28 09:50

真喺可以?!要準備一下.是否只在六月七日當天呢?
作者: chumamma    時間: 10-5-31 10:12

大抽獎, 好快揭盅。
作者: Carrie_Yip    時間: 10-5-31 10:46

唔好意思,可唔可以再講解清楚些少.
我個囡今年k2升k3,請問你哋講緊嘅係讀緊k3的小朋友嗎? 我個囡而家哩個時候係咪都要做哩d嘢呀?
作者: ggoo    時間: 10-5-31 15:07

佢地講緊既是入讀2010年小一的k3小朋友,你女依家是k2,未使去叩門.
作者: Lily2003    時間: 10-5-31 18:06

六月七日當天是各名校小學收表第一天, 至於交表截止日期, 請你們看學校網址, 或致電查詢。

我記得我去年的幾間小學都只是頭幾天收表的。

5th June 2010, 即使你們已有心儀小學收咗, 你亦不防四圍交表交 profolio, 給小朋友多個選擇機會。

雖然有些學校說, 第一階段及第二階段, 你無選過我校, 我校不考慮, 但我本人去年親身試過, 照交 表格及照交 profolio, 後來他們都有致電給我約我孩子 interview.

當然, 我份  profolio 整到好詳細介紹孩子, 好吸引啦。

原帖由 sachan701 於 10-5-28 09:50 發表
真喺可以?!要準備一下.是否只在六月七日當天呢?

作者: Lily2003    時間: 10-6-3 08:34

大家備好 profolio, 預備作戰。
作者: tinkerbell2004    時間: 10-6-3 13:09

我有d唔明白, 直資收了唔係唔可以報其他小學??

原帖由 Lily2003 於 10-5-31 18:06 發表
六月七日當天是各名校小學收表第一天, 至於交表截止日期, 請你們看學校網址, 或致電查詢。

我記得我去年的幾間小學都只是頭幾天收表的。

5th June 2010, 即使你們已有心儀小學收咗, 你亦不防四圍交表交 profolio,  ...

作者: ggoo    時間: 10-6-3 13:43

直資收著是唔可以參加大抽獎,但冇話唔可以叩門,適齡兒童就可以去叩門,不論有冇直資私校收都可以.
作者: Lily2003    時間: 10-6-4 08:58

其實我去年都以為係咁, 原來只要你現在是五歲八個月大(or above) 的兒童就可以去叩門啦, 即使重讀, 或從來無讀過幼稚園都可以叩得架。第一第二階段無選該校都可以叩門的, 照交 profolio, 合要求的小朋友會致電約見, 其後就睇你小朋友的表現啦。

假設 : 我個囡而家七歲多都可以叩門讀小一架, 當重讀處理。

原帖由 tinkerbell2004 於 10-6-3 13:09 發表
我有d唔明白, 直資收了唔係唔可以報其他小學??

作者: suilangmui    時間: 10-6-4 09:30

作者: Geni    時間: 10-6-4 10:02

原帖由 suilangmui 於 10-6-4 09:30 發表
我想問portfolio係每間學校一份, 還是一份portfolio走晒咁多間學校??

如果有做portfolio, 最好放低一份, 因為學校o係收集哂d報名申請先一次過處理, 明天冇人睇o家!
作者: beywat496    時間: 10-6-4 10:53

我去年做了2x-3x份, 而家淨翻十幾份, 留翻將來來轉校用。

我用 '抵記'的  $7.8 Clear Folder 放 10頁資料, (前後總共可放20頁) 詳細資料 + 縮細的圖片  (無Cert, 其實學校唔睇修畢証書), 有需要, 學校才要你提交正本。

要 sample, 可以在此, 我整比我條 link 你們看吧。

原帖由 suilangmui 於 10-6-4 09:30 發表
我想問portfolio係每間學校一份, 還是一份portfolio走晒咁多間學校??

作者: 2LittleMonkey    時間: 10-6-4 12:22

原帖由 beywat496 於 10-6-4 10:53 發表
我去年做了2x-3x份, 而家淨翻十幾份, 留翻將來來轉校用。

我用 '抵記'的  $7.8 Clear Folder 放 10頁資料, (前後總共可放20頁) 詳細資料 + 縮細的圖片  (無Cert, 其實學校唔睇修畢証書), 有需要, 學校才要你提交正 ...

請問條 link 係邊? 好想睇0下! 謝謝!!!
作者: BJBB    時間: 10-6-4 12:52

請問可否 PM條 LINK 給我,THANKS!
作者: daidai    時間: 10-6-4 13:10

請問係边處? 可否pm 給我, 十分感激, 謝

原帖由 beywat496 於 10-6-4 10:53 發表

我用 '抵記'的  $7.8 Clear Folder 放 10頁資料, (前後總共可放20頁) 詳細資料 + 縮細的圖片  (無Cert, 其實學校唔睇修畢証書), 有需要, 學校才要你提交正 ...

作者: share123    時間: 10-6-4 13:59

我都想看呀,麻煩你PM我呀!
作者: beywat496    時間: 10-6-4 14:42

dai dai, share, bb, 2littlemondy,

請你們收 PM, 已將我本人的Profolio Sample 給你了, 希望你們用心做好 profolio, 叩門順利, 叫孩子回答老師問題。  唔識都要答, 有些答案是很主觀, 無對與錯之分。

Clear File 只是 $7.8 一個, 多買也無防。

原帖由 2LittleMonkey 於 10-6-4 12:22 發表

請問條 link 係邊? 好想睇0下! 謝謝!!!

作者: 貝拉    時間: 10-6-4 15:00

我都想要portfolio的sample, 可否pm我, thanks.
作者: B_Chan    時間: 10-6-4 15:09

Hi beywat496,

我都想要portfolio的sample, 可否pm埋我, TIA
作者: igundam    時間: 10-6-4 15:18

可以比條link我嗎?

我想compare下自己果份有無缺失.

作者: wyzhao    時間: 10-6-4 15:44

作者: share123    時間: 10-6-4 16:17

Hi beywat496 ,

好多謝你既分享!!!你個portfolio內容好充實呀!

share123
作者: joan211    時間: 10-6-4 16:38     標題: Profile 資料

我都好想要,請 e-mail 條 Link 給我,謝謝。
[email protected]
作者: cacatam    時間: 10-6-4 17:14

請問可否pm條link給我參考?謝謝!

quote]原帖由 beywat496 於 10-6-4 10:53 發表

我用 '抵記'的  $7.8 Clear Folder 放 10頁資料, (前後總共可放20頁) 詳細資料 + 縮細的圖片  (無Cert, 其實學校唔睇修畢証書), 有需要, 學校才要你提交正 ... [/quote]
作者: gundomwing    時間: 10-6-4 17:19

Profile 資料

我都好想要,請 PM 條 Link 給我,謝謝。
作者: rolandbb    時間: 10-6-4 17:20

beywat496
麻煩你pm 條link俾我, 唔該.
作者: yee2005    時間: 10-6-4 17:43

可唔可以比條link 我呀,麻煩你PM我呀! Thank you!
作者: beywat496    時間: 10-6-4 18:03

貝拉, B-Chan, igumdan, wyzhao, joan211, cacatam, gundonwing, rolandbb, yee2005, 請你們收PM.
Share 123, 小朋友唔需要叻, 只要媽媽知道小朋友的強項就照列出來, 唔一定要攞獎先講出來,

希望你們明天順利, 係度報下料。

原帖由 share123 於 10-6-4 16:17 發表
Hi beywat496 ,

好多謝你既分享!!!你個portfolio內容好充實呀!

share123

作者: miaooo    時間: 10-6-4 18:45

beywat496

作者: al5135    時間: 10-6-4 18:58

作者: psy    時間: 10-6-4 20:17

beywat496,

Pls kindly pm me the link. Thanks!

原帖由 beywat496 於 10-6-4 18:03 發表
貝拉, B-Chan, igumdan, wyzhao, joan211, cacatam, gundonwing, rolandbb, yee2005, 請你們收PM.
Share 123, 小朋友唔需要叻, 只要媽媽知道小朋友的強項就照列出來, 唔一定要攞獎先講出來,

希望你們明天順利,  ...

作者: shala    時間: 10-6-4 22:10

beywat496,

我都想要條link,唔該pm埋比我
謝謝.
作者: Edvychan    時間: 10-6-4 22:21

hi beywat496,

我個b而家k2,頭痛緊整佢份portfolio,麻煩你可唔可以pm條link比我參考吓呀,many thanks!!
作者: Jansy    時間: 10-6-4 22:29

beywat496,

Pls pm me the link also. Thanks a lot!
作者: hinlongmama    時間: 10-6-4 22:35

請問可否PM條LINK給我?謝謝!
作者: wing-sze    時間: 10-6-4 23:08

Please pm me the link.  Many thanks .
作者: petpang    時間: 10-6-4 23:16

[Hi beywat496,

Please pm me the link.   thanks !
作者: chicken    時間: 10-6-4 23:36

Please PM me the link.  Thanks a lot.
作者: 奀皮仔    時間: 10-6-4 23:59

作者: RalphYuki    時間: 10-6-5 00:07

beywat496,

煩請PM你的Protfolio sample作參考, thanks...
作者: tracymama    時間: 10-6-5 01:00

Hi, beywat496,

Please pm me the link.   thanks !
作者: vanbux    時間: 10-6-5 02:03

Can you send me the link too?

作者: christy888    時間: 10-6-5 02:23

pls PM me the link, many thanks
作者: christy888    時間: 10-6-5 02:23

bywat496,

can u PM the link to me, thanks
作者: venuslalajoe    時間: 10-6-5 03:12

我都想要portfolio的sample, 可否pm埋我,thx x 1000
作者: 喜樂家庭    時間: 10-6-5 07:18     標題: 即使私校、直資、自行選校收咗, 7Jun 都可以跨區叩門

我都好想要,請 pm條 Link 給我,謝謝。
作者: 行健媽媽    時間: 10-6-5 10:30

I have no clue how to prepare the portfolio, would you please PM me your portfolio.  Many thanks!!
:loveliness:
作者: Bigfamily    時間: 10-6-5 10:46

My little b而家k2,頭痛緊整佢份portfolio,麻煩你可唔可以send sample to my pm 比我參考吓呀,many thanks X 100000!!
作者: Dinomine    時間: 10-6-5 11:24

Please pm the link to me too, much thanks.
作者: emilyfun88    時間: 10-6-5 12:15     標題: 回覆 23# beywat496 的文章

我都頭痛緊份profile,請PM份sample給我參考,謝!
作者: AESON    時間: 10-6-5 12:41

可否都 PM 我一份Portfolio 作參考,謝!
作者: tungtung23    時間: 10-6-5 13:00

可否pm 條link 比我
thanks a lot
作者: sherin668    時間: 10-6-5 13:39

作者: tlsyal    時間: 10-6-5 15:40

我都好想要,可以pm給我嗎?Many thanks!!!

作者: dragonball0301    時間: 10-6-5 21:28

作者: chuchu_    時間: 10-6-5 22:05

Would you please pm me the sample thanks
作者: panpancake    時間: 10-6-5 22:17

Could you please PM the link to me, thanks a lot!
作者: beywat496    時間: 10-6-5 22:43

Miaooo, a15135, psy, shala, Edvychan, Jansy, hinlongmama, wingsze, petpang, chicken, 皮仔, Ralph yuki, tracymama, vanbux, christy888, venuslalajoe, 喜樂家庭, 行健媽媽, HIGFAMILY, dinomine, emilyfun88, aeson, tungtung23, shiren668, tysal, dragon0301, chuchu, panpancake

請你們各人收 PM 啦。

各位, 呢幾日幫朋友個囡義務做 profolio, 唔得閒 PM 你們 啦, 敬請原諒。

希望各人叩門成功。
作者: yy810    時間: 10-6-5 23:34     標題: 可不可以pm給我,麻煩你?我派去第六志願黃大仙官立.

作者: 219媽媽    時間: 10-6-5 23:46

可否pm 給我,唔該哂!!
作者: Yiu1710    時間: 10-6-5 23:50

作者: pkmum    時間: 10-6-5 23:59

Grateful if you could also send me the link, thank you so much!!!!
作者: irenekok    時間: 10-6-6 09:42

作者: irenekok    時間: 10-6-6 09:43

作者: 冰紫嫣    時間: 10-6-6 10:41

可否pm俾我, 十分感激..
作者: gogo2000    時間: 10-6-6 16:33

beywat496
作者: kennistang    時間: 10-6-6 18:39

麻煩你PM比我! 唔該晒!!
作者: tracytang    時間: 10-6-6 19:06

Would you pleased PM the link to me?  Thanks!

原帖由 beywat496 於 10-6-4 14:42 發表
dai dai, share, bb, 2littlemondy,

請你們收 PM, 已將我本人的Profolio Sample 給你了, 希望你們用心做好 profolio, 叩門順利, 叫孩子回答老師問題。  唔識都要答, 有些答案是很主觀, 無對與錯之分。

Clear Fil ...

作者: peipeiwong    時間: 10-6-7 00:03

Please PM me the link for reference, thanks alot
作者: HWCwing    時間: 10-6-7 01:01

Please also pm me.  Thanks
作者: janice3604    時間: 10-6-7 11:37

Please PM me too, thanks a lot!
作者: OB-father    時間: 10-6-7 11:53

Pm me too, thanks so much
作者: W_ngan2006    時間: 10-6-7 12:19

Please pm, thanks
作者: kitmantsoi    時間: 10-6-7 12:27

Please also pm me.  Thanks
作者: po11yuen    時間: 10-6-7 12:49

Kindly also pm me. Thanks!!

作者: yutung    時間: 10-6-7 13:05

please send to me too!

thank you!
作者: Pui_Pui    時間: 10-6-7 13:39

beywat496 :

pls send to me too....([email protected])

PUI
作者: isis_dad    時間: 10-6-7 14:03

Would you pls PM or send email to me. [email protected]

先多謝你的資料..呢個遊戲真係難玩.真多謝你熱心幫忙.
作者: hkitty317    時間: 10-6-7 14:57

beywat496 :

Please send to it me ([email protected]).
Thanks a lot.
作者: yingying媽咪    時間: 10-6-7 15:27

beywat496:

Please also pm me, many many thanks.
作者: fanmama    時間: 10-6-7 15:35

i'd like to review the profolio, kindly pm me, thanks a million!!!
作者: Hollycircle    時間: 10-6-7 16:31

beywat496,

Pls pm me the link also. Thanks a lot!
作者: dmakcpa    時間: 10-6-7 17:42

beywat496,

Pls pm me the link or send to [email protected]. Thanks a lot!
作者: Valenie918    時間: 10-6-7 20:30

Pls send the link : [email protected]
thanks a lot
作者: TszYingMama    時間: 10-6-7 20:44

hi lily2003
請問如果私校已收及要求遲些要交小一註冊証給他的話,是否代表稍後若果有津校因你扣門而收你亦無法去報到

原帖由 Lily2003 於 10-5-23 10:31 發表

大家備戰叩門!上網download 申請表啦。連同 portfolio 六月七日交表 ...

作者: claracpp    時間: 10-6-7 22:37

beywat496,

Pls pm me the link
作者: jjhh    時間: 10-6-7 23:00

could you please pm/send the link to me as well.  thanks.

jjhh
([email protected])
作者: JoeB    時間: 10-6-7 23:37

pls PM me the link ... Thank a lot !:)
作者: yan321    時間: 10-6-8 00:03

beywat496:
    可否也send條link給我參考呢!非常感激!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5