教育王國

標題: 英華同陳守仁你會點揀? [打印本頁]

作者: Pekklesiu    時間: 10-6-1 11:42     標題: 英華同陳守仁你會點揀?

英華同陳守仁你會點揀?
英華D程度深定陳守仁深?
男校係咪唔好呢?
陳守仁幾時交FORM?

好多問題, 好煩呀???
作者: VKwan    時間: 10-6-1 13:56

兩間都收你再諗都未遲啦~~
作者: uarecheap    時間: 10-6-1 14:06

男校最好,昨天搭地铁見到民生有好男女生掙住叠好厚英文書,但又拖手见又攬頸,邊有心机讀書~
作者: mat媽    時間: 10-6-1 14:23

原帖由 VKwan 於 10-6-1 13:56 發表
兩間都收你再諗都未遲啦~~

agree
作者: mimame    時間: 10-6-1 15:35

英華 should have more homework and assessments.
作者: Pekklesiu    時間: 10-6-1 15:47

多謝你地既回覆!  我都知收左先算, 不過因為想搵人幫手寫推薦信同埋只可以寫一間, 所以要先決定.

原帖由 mimame 於 10-6-1 15:35 發表
英華 should have more homework and assessments.

作者: yypapa    時間: 10-6-1 17:06

據我所知, 陳守仁唔收任何 Porfolio / 推薦信。

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-1 15:47 發表
多謝你地既回覆!  我都知收左先算, 不過因為想搵人幫手寫推薦信同埋只可以寫一間, 所以要先決定.

作者: overview    時間: 10-6-1 17:11

如果封推薦信有力的話, 我會揀英華, 因有中學backup.

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-1 15:47 發表

作者: RalphYuki    時間: 10-6-1 17:17

學費方面呢?
英華 $1500?
陳守仁??
作者: Pekklesiu    時間: 10-6-1 17:52

陳守仁好似全年hk$14,800

原帖由 RalphYuki 於 10-6-1 17:17 發表
學費方面呢?
英華 $1500?
陳守仁??

作者: mamimummy    時間: 10-6-1 18:09

如果你認為自己個兒子活潑開朗,又想英文好得全面d, 我會揀陳守仁, 因為功課唔多英文又教得好, 如果唔係唔會係短短幾年時間可吸引名中學接受佢地ke 學生,  陳守仁叻ke學生會去比英華top ke 英中. 而去同英華差不多level ke 學校唔難. 但如果你想保住band 2尾成績都一定有英中讀, 咁我會穩當d 揀英華, 而且英華都是進取的學校. 學生都幾乖.

我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯系英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
原帖由 Pekklesiu 於 10-6-1 17:52 發表
陳守仁好似全年hk$14,800

作者: mmmmm    時間: 10-6-1 21:39

band 2尾成績都一定有英中讀, 咁我會穩當d 揀英華

原帖由 mamimummy 於 10-6-1 18:09 發表
如果你認為自己個兒子活潑開朗,又想英文好得全面d, 我會揀陳守仁, 因為功課唔多英文又教得好, 如果唔係唔會係短短幾年時間可吸引名中學接受佢地ke 學生,  陳守仁叻ke學生會去比英華top ke 英中. 而去同英華差不多lev ...

作者: appleycma    時間: 10-6-1 22:14

pekklesiu,  

記得我嗎??你個仔好似3/4月生日,我有冇記錯??

apple
作者: Era    時間: 10-6-1 22:20

原來英華係band2尾呀?真係第一次聽到. 咁就千祈唔好去讀啦.

原帖由 mmmmm 於 10-6-1 21:39 發表

band 2尾成績都一定有英中讀, 咁我會穩當d 揀英華

作者: overview    時間: 10-6-1 22:28

人哋自己學校band 2 尾, 可能已經等於出面band 1 啦, 而且中學都係直資, 理應好似男拔咁收晒自己小學部d學生, 除非主科有唔合格, 成績好差 or 操行唔掂,

原帖由 Era 於 10-6-1 22:20 發表
原來英華係band2尾呀?真係第一次聽到. 咁就千祈唔好去讀啦.

作者: mamimummy    時間: 10-6-2 01:17

我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯係英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
原帖由 Era 於 10-6-1 22:20 發表

作者: moyan    時間: 10-6-2 01:30

英華小學band 2 尾都可上返自己英中
再差嗰d小四可能走左
作者: moyan    時間: 10-6-2 01:32

我會揀英華
一條龍不用煩
作者: Pekklesiu    時間: 10-6-2 09:17

Apple,

梗係認得你la!!  call u later la!
My son bday is on apr-8 ar!!

原帖由 appleycma 於 10-6-1 22:14 發表
pekklesiu,  

記得我嗎??你個仔好似3/4月生日,我有冇記錯??

apple

作者: Pekklesiu    時間: 10-6-2 09:19

唉!!!!  我個仔好抗拒男校, 好痛苦呀!!!!

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-2 09:17 發表
Apple,

梗係認得你la!!  call u later la!
My son bday is on apr-8 ar!!

作者: flostangraphy    時間: 10-6-2 10:48

sigh.... 要知道今時今日, 又拖手,又攬頸嘅情況, o係純男校或純女校嘅學生都會有發生.... 到時見到男男, 或女女..... 你重驚......

原帖由 uarecheap 於 1/6/2010 14:06 發表
男校最好,昨天搭地铁見到民生有好男女生掙住叠好厚英文書,但又拖手见又攬頸,邊有心机讀書~

作者: ziyi    時間: 10-6-2 11:38

喂...你我都是男校出身,現在咪一樣正常...唔好嚇人啦

原帖由 flostangraphy 於 10-6-2 10:48 發表
sigh.... 要知道今時今日, 又拖手,又攬頸嘅情況, o係純男校或純女校嘅學生都會有發生.... 到時見到男男, 或女女..... 你重驚......

作者: flostangraphy    時間: 10-6-2 11:50

嘻嘻....
事實係.... o係純男校或純女校嘅學生都會有發生....但當年我o地就要走去其他學校搵食.... 浪費更多時間一來一回.... 結果都係冇心机讀書.....
所以家下都係覺得順其自然好d!!!

原帖由 ziyi 於 2/6/2010 11:38 發表
喂...你我都是男校出身,現在咪一樣正常...唔好嚇人啦

作者: VKwan    時間: 10-6-2 11:52

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 01:17 發表
我唔係話英華係band 2 尾, 我係指聯係英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中.

.
諗野唔好咁定當,我朋友個仔讀英華,聽佢講英文程度都幾深,而且聽聞有小部份追唔到既學生退學添喇!呢個世界冇"保證",最大既保證就係實力!
作者: VKwan    時間: 10-6-2 11:54

原帖由 flostangraphy 於 10-6-2 11:50 發表
嘻嘻....
事實係.... o係純男校或純女校嘅學生都會有發生....但當年我o地就要走去其他學校搵食.... 浪費更多時間一來一回.... 結果都係冇心机讀書.....
所以家下都係覺得順其自然好d!!!

...
咁都係男女校好d,方便搵食嘛
作者: overview    時間: 10-6-2 12:22

小部分成績唔好間間學校都有, 揀得私小/直資, 如果課程太淺又會有好多家長不滿, 不過始終要量力而為, 唔好靠晒學校啦 !  家長唔想跟, 而小朋友又唔自覺, 真係唔好揀呢類學校or唔好比太大expectation !

原帖由 VKwan 於 10-6-2 11:52 發表
諗野唔好咁定當,我朋友個仔讀英華,聽佢講英文程度都幾深,而且聽聞有小部份追唔到既學生退學添喇!呢個世界冇"保證",最大既保證就係實力!

作者: VKwan    時間: 10-6-2 12:33

原帖由 overview 於 10-6-2 12:22 發表
小部分成績唔好間間學校都有, 揀得私小/直資, 如果課程太淺又會有好多家長不滿, 不過始終要量力而為, 唔好靠晒學校啦 !  家長唔想跟, 而小朋友又唔自覺, 真係唔好揀呢類學校or唔好比太大expectation !

...
咁呢樣又係真,將心比己,唔讀樓下果間,特登出去考,仲要交學費,當然對學校課程都有要求啦。
作者: Lovelybbs    時間: 10-6-2 13:51

陳守仁真是唔多功課嗎? 我見住我屋企對面個妹妹日日做功課做到好夜, 不過佢好乖, 成日見佢一個人係咁做係咁做. 佢爸爸同我老公講陳守仁d課程都好深架, 功課都唔少, 不過我地都會俾囡囡考陳守仁, 我地鐘意佢既英語環境.

至於英華係點我就唔太清楚, 不過咁多人爭入既學校, 無理由得band2尾掛.

想八掛問下追唔上要退學既學生係自已捱唔住走, 定係學校迫走呢?
作者: catcatmom    時間: 10-6-2 14:07

兩間都難考, 不如考到至算啦! 有人提過推薦信. 如果係陳守仁, 什麼推薦信都無用, 如果仲係這個校長, 什麼人都不比面.
作者: Heidi媽    時間: 10-6-2 14:10

作者: mamimummy    時間: 10-6-2 14:56

如果識咁腍ke, 就會有另一種選校計策, 好多選 聯繫都是為那直上的方便, 跟唔跟到唔係現時考慮因素. 我女當年都係在一間有聯系英中與無聯系英中之間作選擇, 但我也是認為實力+開心學習最重要 ... 如今我女p.6, 成績可向更好的英中進發.
她最近請英幫我寫了兩句說話,我覺得也可是她這6年的心聲, 原句是這樣的Pride and happiness will shine through the way, XXX the best choice to share the day!

註:我沒有說英華係band 2 尾, 我只是指聯系英中可收自己小學的band 1&2, 所以英華小學band 2 尾都可上返自己英中. 所有聯系學校都一樣面對相同情況 Maryknoll, Heep Yunn, La Salle都係. 而St.Mary 是一條龍 band 3 都要收!
而我女都是選有聯系小學的英中.

.

.
原帖由 VKwan 於 10-6-2 11:52 發表

作者: mat媽    時間: 10-6-2 15:02

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-2 09:19 發表
唉!!!!  我個仔好抗拒男校, 好痛苦呀!!!!

咁細就識抗拒?? 勁呀
作者: waihomemail    時間: 10-6-2 15:43

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 14:56 發表
如果識咁腍ke, 就會有另一種選校計策, 好多選 聯繫都是為那直上的方便, 跟唔跟到唔係現時考慮因素. 我女當年都係在一間有聯系英中與無聯系英中之間作選擇, 但我也是認為實力+開心學習最重要 ... 如今我女p.6, 成績可 ...

英華應該係中中先真喎
作者: mamimummy    時間: 10-6-2 18:03

講少句, 就比人'話', 英華小學係中文小學, 英華書院係英文中學. clear?! 唔好跟住又話英華小學雖然中文小學, 但又教深 ... 英小就英小, 中小就中小, why 中小唔轉英小?! 一定有原因同分別的.

原帖由 waihomemail 於 10-6-2 15:43 發表

英華應該係中中先真喎

作者: DD仔    時間: 10-6-2 18:24

what is the reason? LS has the same case. CH P school, ENG S school.

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 18:03 發表
講少句, 就比人'話', 英華小學係中文小學, 英華書院係英文中學. clear?! 唔好跟住又話英華小學雖然中文小學, 但又教深 ... 英小就英小, 中小就中小, why 中小唔轉英小?! 一定有原因同分別的.

...

作者: cfaye    時間: 10-6-2 20:53

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:24 發表
what is the reason? LS has the same case. CH P school, ENG S school.

gd example
作者: mamimummy    時間: 10-6-2 21:23

LS 不是英小就不是英小, 好多事是有定義和定位的. 你去問教育局吧! 要轉英小要通過好多定義, 師資、教材...等. 又補充埋, 我絕對唔係話中小師資唔好, 我係講定義係有好多規則.
我不如幫你講埋, 國際學校才是英文學校. 亦無話過英小好過中小!!!!!

英小又點, 最重要係教得好!!! 課程深又點, 大部份學生吸收得到才有用. 掛羊頭賣狗肉有甚麼用!!!
.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 18:24 發表

作者: DD仔    時間: 10-6-2 21:56

please don't get defensive.  I'm just asking you, not "inching" you.
You mean LS can do it right, but YW can't?

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 21:23 發表
LS 不是英小就不是英小, 好多事是有定義和定位的. 你去問教育局吧! 要轉英小要通過好多定義, 師資、教材...等. 又補充埋, 我絕對唔係話中小師資唔好, 我係講定義係有好多規則.
我不如幫你講埋, 國際學校才是英文學校 ...

作者: silvia_ng    時間: 10-6-2 22:05

原帖由 catcatmom 於 10-6-2 14:07 發表
兩間都難考, 不如考到至算啦! 有人提過推薦信. 如果係陳守仁, 什麼推薦信都無用, 如果仲係這個校長, 什麼人都不比面.

係呀....我仔仔果班, 佢細佬今年考唔到, 但佢地三兄弟, 兩個哥哥已經讀緊, 最細果個都唔收架。而且佢真係冇面比, 唔收就唔收既。

btw, 功課真係唔多, p1有3-5樣, 但英文真係幾難, 我剛收到大考既英文project既範圍, 真係勁深, 我都擔心我仔唔知做唔做得哂+識唔識....仲有就係, 唔好以為佢係英文學校, 中文會差d, 但佢d中文真係勁難, 考試都要分兩份卷考, 每份5版紙。
作者: mamimummy    時間: 10-6-2 22:30

不是, 所有學校都平等.
我最初只是想簡單指出英華小學有中學back up, 但TSL無, 但的確TSL讀得成績好的學生有能力指向更好的中學罷了. 但英華小學以外的 band 2 生想讀英華中學 -- 好難!! 但如就讀英華小學的學生, 只要keep到band 2底線或全科合格(not sure行邊樣條例) 因聯系仍可讀英華中學.

.

原帖由 DD仔 於 10-6-2 21:56 發表
please don't get defensive.  I'm just asking you, not "inching" you.
You mean LS can do it right, but YW can't?

作者: 4in1family    時間: 10-6-2 22:48

TSL? 寧願去 CKY, 同英華就更加好難比。睇黎D mummy要做多research 先。
作者: overview    時間: 10-6-2 23:11

tsl近年既升中成績, 令好多人刮目相看 !

原帖由 4in1family 於 10-6-2 22:48 發表
TSL? 寧願去 CKY, 同英華就更加好難比。睇黎D mummy要做多research 先。

作者: DD仔    時間: 10-6-3 00:04

Thanks for your explanation.  Does the same thing apply to LS?  or only Band 1 students at LS P can be promoted to LSC? same thing at Maryknoll?

原帖由 mamimummy 於 10-6-2 22:30 發表
不是, 所有學校都平等.
我最初只是想簡單指出英華小學有中學back up, 但TSL無, 但的確TSL讀得成績好的學生有能力指向更好的中學罷了. 但英華小學以外的 band 2 生想讀英華中學 -- 好難!! 但如就讀英華小學的學生, 只 ...

作者: mamimummy    時間: 10-6-3 00:31

其實以我所知 LS 同 Maryknoll係資助學校, 有條formula 可以計出來的. 你可在教育局網頁找到. 至於YW 係直資會有唔同, 大部份直資只要求自己小學生只要主科合格及conduct良好就可升上中學.

原帖由 DD仔 於 10-6-3 00:04 發表
Thanks for your explanation.  Does the same thing apply to LS?  or only Band 1 students at LS P can be promoted to LSC? same thing at Maryknoll?

作者: mamimummy    時間: 10-6-3 00:45

TSL 同 CKY 跟本就是很不同的學校. 學費,教育模式同指向都唔同, 唯一相同係保良局辦學 .

英華小學未有成績睇到, 學校年齡比TSL還短, 我本對英華小學無惡意. 但我唔明憑甚麼一定要說英華小學好?!  請不要說因為校長 . 如果因為校長請指出她在協恩的建樹?!

.

原帖由 4in1family 於 10-6-2 22:48 發表

作者: flostangraphy    時間: 10-6-3 00:46

CKY?!?! do you know it's IB curriculum? really同TSL好難比wor....they have both completely different system.....
睇黎ah mammy要做多research 先wor。

原帖由 4in1family 於 2/6/2010 22:48 發表

作者: mamimummy    時間: 10-6-3 01:33

ah 先生你 d 反應唔錯

.
原帖由 flostangraphy 於 10-6-3 00:46 發表
CKY?!?! do you know it's IB curriculum? really同TSL好難比wor....they have both completely different system.....
睇黎ah mammy要做多research 先wor。

作者: flostangraphy    時間: 10-6-3 09:21

但都係唔夠ah小姐你反應快.....

原帖由 mamimummy 於 3/6/2010 01:33 發表
ah 先生你 d 反應唔錯

.

作者: appleycma    時間: 10-6-3 10:58

講到尾,無論讀邊間小學,只要keep到好成績,邊間都冇所為.
作者: VKwan    時間: 10-6-3 11:16

原帖由 mamimummy 於 10-6-3 00:31 發表
其實以我所知 LS 同 Maryknoll係資助學校, 有條formula 可以計出來的. 你可在教育局網頁找到. 至於YW 係直資會有唔同, 大部份直資只要求自己小學生只要主科合格及conduct良好就可升上中學.

...
唔怪得之d程度要教到咁深啦,我fd話p2英文試卷出到p4程度。我估係為左確保稍遜的學生都有一定程度,所以係咁谷
作者: overview    時間: 10-6-3 12:53

其實高一,二班都唔算好跨, ok啦, even名津校都教高1-2級, 正如而家小一考cambridge flyer, 小二,三去已考ket/pet, 呢d已經係for小六/初中生. 男拔小三已去到中學英文要求. 所以英華仲有進步空間架.

不過教得深唔係等於一定叻, 因語文係要講,寫,讀多方面, 最緊要係做到活學活用才有用, 單識做練習係唔夠架.

原帖由 VKwan 於 10-6-3 11:16 發表
唔怪得之d程度要教到咁深啦,我fd話p2英文試卷出到p4程度。我估係為左確保稍遜的學生都有一定程度,所以係咁谷

作者: DD仔    時間: 10-6-3 14:10

If DBSPD's students are that good, how come DBS's HKCEE results are not the most outstanding, if DBS takes almost all DBSPD's students?

原帖由 overview 於 10-6-3 12:53 發表
其實高一,二班都唔算好跨, ok啦, even名津校都教高1-2級, 正如而家小一考cambridge flyer, 小二,三去已考ket/pet, 呢d已經係for小六/初中生. 男拔小三已去到中學英文要求. 所以英華仲有進步空間架.

不過教得深唔係 ...

作者: vet    時間: 10-6-3 16:31

Maryknoll, Heep Yunn, La Salle are different from 英華. If you are band 2 students in 英華, for sure you can go to 英華中學. But for Maryknoll, Heep Yunn, La Salle.........the chance is low unless you are good at sports or music.
作者: smartcar    時間: 10-6-3 17:54

Yes..I found my son (P.2)'s exercise and exam using P.3 English material (from Singapore P.3 textbook).  It looks so ....amazing..
作者: 4in1family    時間: 10-6-3 20:21

hehe, don't get reactive. 我唔係比較佢地既curriculum, 只是常常說TSL的英文強,所以就language既development比較。CKY的language係好強,至於YW,hey,大把學校好過佢啦,係咪,所以咪話唔比較囉。
Research我梗有做,don't worry. evidence-based好D嘛.
作者: mamimummy    時間: 10-6-3 21:38

hi, 由此至終, 我只指出兩校的分別, 並無刻意比較甚麼.

TSL
CKY 如果我有錢我可能都會揀CKY, 但如果我比得起, 我又會試考國際學校, …
咁比落去有排比, 分分鐘講到去外國讀書….. 姨甥仔讀國際學校(係外籍人多無mut中國人那種, 不是人多鬼少那種),
除學習模式不同外, 每天見到都是外籍人, 英文是唯一語言, 英文進步點會唔快. 我唔會比得起 , 又想女兒真係講得好DD, TSL個語境係唔錯的選擇, 但錢可以比少好多 , 這是對我而言.
但同樣都要小朋友主動, 樂意同非華語學生交談, 學校做PROJECT要分GROUP, 有些怕講, CHINESE student GROUP一組, 係我角度咁當然唔係咁好 , discuss 時的英語argue能力進步最驚人 !!! 但我喜歡這種互動.
So be it !

但如果你問我TSL ke英文強唔強, 我會好肯定咁答:強. 尤其是叻個班小朋友.而且TSL只是一間好普通好普通ke學校!!!係好多人眼中:so what. 既然係無歷史, 無名氣ke學校, 將就下,算係咁啦, 對於我哩d見得野少ke C9,我好易滿足ke  .

英華亦係好多人ke dream school, back up  ! !! why not?!

這只是一些個人感受的善意分享.
.
原帖由 4in1family 於 10-6-3 20:21 發表
hehe, don't get reactive. 我唔係比較佢地既curriculum, 只是常常說TSL的英文強,所以就language既development比較。CKY的language係好強,至於YW,hey,大把學校好過佢啦,係咪,所以咪話唔比較囉。
Research我梗有做,don't wor ...

作者: Pekklesiu    時間: 10-6-3 23:21

多謝大家d意見, 不過我睇到亂亂地, 有冇人可以話俾我知TSL同CKY係邊間??  thanks
作者: yypapa    時間: 10-6-3 23:36

TSL = 陳守仁
CKY = 蔡繼有

原帖由 Pekklesiu 於 10-6-3 23:21 發表
多謝大家d意見, 不過我睇到亂亂地, 有冇人可以話俾我知TSL同CKY係邊間??  thanks

作者: yamgie    時間: 10-6-3 23:38

都係嗰句, 收咗先至再諗讀邊問!
同埋, 如果預咗報直資,斷估唔會凈係報兩間咁少, 如果到時 DBS, St. Paul Co-ed, SFX,... 等都收, 你仲會有排諗啦!
作者: catcatmom    時間: 10-6-4 08:40

Maryknoll & La Salle BAND2生 都好大機會升上,
不過一定要抽, 傳統出名既學生都唔代表有好多BAND1位, 但有8成可升上去自己既中學.所以BAND2人數便可以估到出來.  Heep Yunn唔知啦, 無FRIEND係度讀.

原帖由 vet 於 10-6-3 16:31 發表
Maryknoll, Heep Yunn, La Salle are different from 英華. If you are band 2 students in 英華, for sure you can go to 英華中學. But for Maryknoll, Heep Yunn, La Salle.........the chance is low unless you ...

作者: Era    時間: 10-6-4 16:38

我諗學校係咪叫做谷,真係好難講.因為而家好多幼稚園本身已經係教左好多教局定既小一甚至更高既課程.而好多家長亦已經俾左小朋友去學左好多超越幼稚園程度既野.咁小學如果已經揀左一批呢類既學生來讀,根本冇理由仲要照足教局既小一程度來教.咁樣教法,班學生亦都冇心機上堂啦.

作者: dragonball0301    時間: 10-6-5 21:52

作者: bowling68    時間: 10-6-5 22:34     標題: 回覆 1# dragonball0301 的文章

陳守仁都唔有連繫分嫁! 哥哥讀左, 弟或妹都唔係入到嫁?
作者: miffy    時間: 10-6-6 17:19

作者: miffy    時間: 10-6-6 17:21

作者: flostangraphy    時間: 10-6-8 14:24

點解咁樣講完.... 都重係咁多人報第二輪嘅....
呢招好似唔多駛得.....

原帖由 miffy 於 6/6/2010 17:19 發表
TSL d學生好活潑, 我以前接仔番學放學都同佢地同一架巴士, d印巴藉同本地學生玩到追來追去, v嘩鬼叫。

我fd大女讀過, 她說程度很淺, 學生又曳, 只不過是全英文, 有英文語言環境咁大把, 佢讀了一年, 轉咗校。 ...

作者: silvia_ng    時間: 10-6-8 15:50

原帖由 miffy 於 10-6-6 17:19 發表
TSL d學生好活潑, 我以前接仔番學放學都同佢地同一架巴士, d印巴藉同本地學生玩到追來追去, v嘩鬼叫。

我fd大女讀過, 她說程度很淺, 學生又曳, 只不過是全英文, 有英文語言環境咁大把, 佢讀了一年, 轉咗校。 ...

我覺得小朋友真係幾活潑架, 不過又冇話咩國籍係特別曳囉。我仔果班小朋友, 印巴籍同學都係小息去圖書館果D, 反而香港學生仲會曳D呢。

我覺得程度可能數學係P1會淺D, 因轉左英文教數, 小朋友都要適應。但反之GS學既生字我果日見到有呢個字"characteristics"都打個突呢...P1學呢個字...我好似中學先學呢... 而英文p1冇考試, 但要做果個project都幾多野架...可能你個fd個女超哂班啦, 又特別乖巧, 所以要轉校囉。
作者: miffy    時間: 10-6-8 20:41

作者: LFC    時間: 10-6-8 21:17

英華屬band 1尾學校
校長同老師有熱誠於教學上
學生係學習上會較易入局
而且有升中問題冇煩惱
小問題只係男校
第日同女仔接觸會有些少隔膜
呢方面係我問過好幾個男校生的

陳守仁出色於英文
原因較多唔同種族小朋友入讀
但外界好似過份吹捧
因聽過唔少人有呢個結論
作者: Lok-Lok    時間: 10-6-8 22:44

I like TSL because the students can study in a happy learning environment.

Compared with past, the standard of the students have been changed a lot because it changed from EMI to DSS since 2000.

Let it growth, it can be a good and dream school, of course, for those "interested" parents and students.

作者: Oscarmom    時間: 10-6-9 08:40

I like tsl very much however i will choose ying wa for my son becuase ying wa has secondary school and i think it will be easier for my younger son to get in ying wa than tsl.
作者: 林嬌嬌    時間: 10-6-9 09:32

我想回覆Lovelybbs,有名的直資學校,是會直接勸告及用壓力令成績差的學生退學。英華校長請個全職教育心理學家註校,從小一已開始scan 有學障的學生,校長和心理學家會寫埋信confirm你,說明英華不合閣下兒子。並沒有調適。沒有給小朋友留班,直至小三受不了才走。
英華不會甘心做band1尾。
同英華比,tsl 相對讀書壓力較小,我見兩個小五男仔都不用補習,平時多project 。tsl 學生多不等派位,自行報直資英中。

另外,男拔,用關係入小學,成績追不上,讀完一年,都走。
我姪女幫男拔小二補英文,說是學生中最深。

作者: flostangraphy    時間: 10-6-9 11:13

我都有朋友兒子讀英華... 但兒子讀得都幾吃力! 朋友對我說壓力都幾大.... 其實在我的角度看. 這朋友的兒子也不是不勤力的一類, 也非常乖巧. 但和他談到學校或功課, 他比我的感覺就沒有當我和陳守仁家長或小朋友那麼表現得開心和快樂.
當然我相信兩間都是好學校! 比較學校邊間比邊間好真是多餘的.
了解自己小朋友, 明白他/她的長短處, 找一間適合他/她的學校生活,對我和我太太先至係最重要!!!
六年呀!!! 童年有幾多個六年呀!!
作者: Lovelybbs    時間: 10-6-9 13:53

咁誇? 要請個全職教育心理學家黎scan學障既學生? 點解唔反而罷放d資源去幫助呢班有學障既學生?
原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 09:32 發表
我想回覆Lovelybbs,有名的直資學校,是會直接勸告及用壓力令成績差的學生退學。英華校長請個全職教育心理學家註校,從小一已開始scan 有學障的學生,校長和心理學家會寫埋信confirm你,說明英華不合閣下兒子。並沒有調適。沒 ...

作者: WYmom    時間: 10-6-9 14:01

原帖由 Lovelybbs 於 10-6-9 13:53 發表
咁誇? 要請個全職教育心理學家黎scan學障既學生? 點解唔反而罷放d資源去幫助呢班有學障既學生?

Yes, they really scan students since P.1 as I know from my relative's son studying there.

Reason is simple:  they want band 1 students.
作者: VKwan    時間: 10-6-9 17:02

原帖由 flostangraphy 於 10-6-9 11:13 發表
我都有朋友兒子讀英華... 但兒子讀得都幾吃力! 朋友對我說壓力都幾大.... 其實在我的角度看. 這朋友的兒子也不是不勤力的一類, 也非常乖巧. 但和他談到學校或功課, 他比我的感覺就沒有當我和陳守仁家長或小朋友那麼 ...

睇你同林嬌嬌既留言,就知有名氣既直資其實唔易讀,小朋友唔係果種質地就無謂去喇!

我估YW同九龍塘區私校都一樣,程度有返咁上下,如果個細路得,有時間玩,咪輕鬆囉,如果要追功課,當然會辛苦啦!一切都視乎個細路質地。
作者: VKwan    時間: 10-6-9 17:05

原帖由 WYmom 於 10-6-9 14:01 發表

Yes, they really scan students since P.1 as I know from my relative's son studying there.

Reason is simple:  they want band 1 students.
如果有得揀,係學校都揀band 1 student啦,世界係咁現實! 如果有得揀,連家長都想生個band 1 kid,但呢d野唔到自己話事之嘛
作者: mat媽    時間: 10-6-9 17:34

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:05 發表
如果有得揀,係學校都揀band 1 student啦,世界係咁現實! 如果有得揀,連家長都想生個band 1 kid,但呢d野唔到自己話事之嘛

講得好
作者: LFC    時間: 10-6-9 17:59

其實入得英華都唔會抱住入去hea o既心態
裡面競爭大就等同其他名小學同私小一樣
不過既然有入場卷, 又冇理由放棄而揀陳守仁
作者: moyan    時間: 10-6-9 18:01

同意小朋友唔係果種質地就無謂去, 只會大家痛苦!
但唔讀過又唔知既, 同一学校, 有人讀得輕鬆, 又有人好大壓力, 好辛苦, 好視乎小朋友能力和性格。

我情願在村校考第一好過在名校考第尾。

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:02 發表

睇你同林嬌嬌既留言,就知有名氣既直資其實唔易讀,小朋友唔係果種質地就無謂去喇!

我估YW同九龍塘區私校都一樣,程度有返咁上下,如果個細路得,有時間玩,咪輕鬆囉,如果要追功課,當然會辛苦啦!一切都視乎個細路質地。 ...

作者: 林嬌嬌    時間: 10-6-9 21:48

呢個剛剛小三轉校小朋友,經註校教育心理學家評核是高iq的,超過130,唔好問點解學校唔幫,他們不是政府學校,更加要向中學部交出有band1成績的準英華仔。今日的英華已不同往日,什至快與男拔看齊。

另外,九龍塘私校也不是你們想像中催谷。

原帖由 VKwan 於 10-6-9 17:02 發表

我估YW同九龍塘區私校都一樣,程度有返咁上下,如果個細路得,有時間玩,咪輕鬆囉,如果要追功課,當然會辛苦啦!一切都視乎個細路質地。 ...

作者: catcatmom    時間: 10-6-9 22:06

我有次去富榮, 接女放學, 見到車站有個女仔排隊等小巴, 非常嘈, 又用隻腳踢車牌, 老實講我第一時間睇吓邊間學校, 一定唔係陳守仁, 因校服好唔同, 又睇吓係咪李X寶, 但係個女仔可能只係5/6年級. 我好奇睇佢件校服. 其他同學便叫她不要踢和不要嘈. 當我看清楚時候,知道係油天. 自己都覺得油天都甘曳既?

老實講, 真係好多時某D學校既學生, 會比人定型架. 陳守仁多印度人, 所謂亞差就好曳.

其實有好多直資小學, 好多時會收到一些資優生, 佢地好聽叫活潑, 唔好聽叫曳. 陳守仁都唔單只D亞差曳, 本地學生都有人曳. 有人認為佢特別多人曳, 數據就不得而知.

作者: moyan    時間: 10-6-9 22:58

嘩! 你好大膽 小心比人插!
原帖由 catcatmom 於 10-6-9 22:06 發表
我有次去富榮, 接女放學, 見到車站有個女仔排隊等小巴, 非常嘈, 又用隻腳踢車牌, 老實講我第一時間睇吓邊間學校, 一定唔係陳守仁, 因校服好唔同, 又睇吓係咪李X寶, 但係個女仔可能只係5/6年級. 我好奇睇佢件校服. 其 ...

作者: catcatmom    時間: 10-6-10 07:50

其實唔係想說, 別人說某間學校的不是, 便要反擊他人學校, 而係好多時某某學校出來, 便是頑劣. 某某學校出來, 一定斯文.

回想上次係富榮見到個女仔, 大叫大嚷, 當時我望住佢, 隔離個同學馬上叫她不要踢. 此時才知佢係油天, 不過油天. 係天主教, 校風嚴謹, 所以真係覺得奇架!
而女孩是自行等小巴, 沒有家長陪, 應該是小4以上. 不是一二年級, 未成熟的小孩. 所以真是某些學校是被家長定型.

可能陳守仁D學生真是很曳, 但本人暫時未見過, 因經常接女放學. 其實可能是很多, 比其他家長見過.
但我相信直資學校比其他一般學校係多曳仔.

原帖由 moyan 於 10-6-9 22:58 發表
嘩! 你好大膽 小心比人插!

作者: VKwan    時間: 10-6-10 09:37

原帖由 catcatmom 於 10-6-9 22:06 發表
我有次去富榮, 接女放學, 見到車站有個女仔排隊等小巴, 非常嘈, 又用隻腳踢車牌, 老實講我第一時間睇吓邊間學校, 一定唔係陳守仁, 因校服好唔同, 又睇吓係咪李X寶, 但係個女仔可能只係5/6年級. 我好奇睇佢件校服. 其 ...
陳守仁的同學比較活躍,可能因為老師唔可以嚴格管教(I mean禁制式果種),我有同學教陳守仁,校方鼓勵學生活潑唔死板,咁個代價好自然就會比較活躍。其實連我同學都話好難頂!
作者: VKwan    時間: 10-6-10 09:40

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 21:48 發表
呢個剛剛小三轉校小朋友,經註校教育心理學家評核是高iq的,超過130,唔好問點解學校唔幫,他們不是政府學校,更加要向中學部交出有band1成績的準英華仔。今日的英華已不同往日,什至快與男拔看齊。

另外,九龍塘私校也不是你們想 ...
今時今日iq13x好普遍,我諗除了成績問題,可能還附帶操行問題?

好多父母自以為個仔iq高,就忽略管教,錯覺某些行為問題=iq高

我聽呢個case直覺咁諗詐!唔岩唔好鬧我呀。

作者: WYmom    時間: 10-6-10 10:29

原帖由 VKwan 於 10-6-10 09:37 發表
陳守仁的同學比較活躍,可能因為老師唔可以嚴格管教(I mean禁制式果種),我有同學教陳守仁,校方鼓勵學生活潑唔死板,咁個代價好自然就會比較活躍。其實連我同學都話好難頂! ...

As I know, TSL intentionally selected those very outspoken kids as their students.  This can be seen during interviews.  They like those students who speak a lot and those who are very eager to answer questions.  So you can imagine what happen when most students are talkative.  So it is no surprise that people said that TSL students are very active (or naughty)!

Personally I prefer schools having a better mix of students of different characters to have better harmony.  DSS always like to take outspoken students as seems that they are smarter, yet there are some very smart students in fact are "thinkers" more, who may not like talking too much.
作者: 050109    時間: 10-6-10 11:39

個人感覺 :
未去陳守仁個open day前, 陳守仁都係我心儀小學, 但去完之後我唔會叫阿仔考啦!
冇錯d學生既英文係好勁, 但我比較注重德育同禮貌囉~~
作者: VKwan    時間: 10-6-10 15:04

原帖由 WYmom 於 10-6-10 10:29 發表

As I know, TSL intentionally selected those very outspoken kids as their students.  This can be seen during interviews.  They like those students who speak a lot and those who are very eager to answ ... DSS always like to take outspoken students as seems that they are smarter, yet there are some very smart students in fact are "thinkers" more, who may not like talking too much.
Yes, I agree!
作者: Benbenmum    時間: 10-6-10 15:10

可唔可以講詳細d呢 ?

原帖由 050109 於 10-6-10 11:39 發表
個人感覺 :
未去陳守仁個open day前, 陳守仁都係我心儀小學, 但去完之後我唔會叫阿仔考啦!
冇錯d學生既英文係好勁, 但我比較注重德育同禮貌囉~~

作者: silvia_ng    時間: 10-6-10 16:13

下....我仔成日都會比老師罰架喎! 唔見得佢班同學百厭....老師雖然鼓勵小朋友開口答問題, 但不代表比佢地亂UP!

其實我自己就好欣賞兩位班主任, 我仔都算坐唔定, 唔專心。但佢地肯用唔同方法教佢, 包容佢。而家佢變得好專心同有責任心, 因為老師佢要做SUBJECT LEADER。講真, 如果佢咁百厭, 老師應該搵個好D既小朋友幫佢啦。但上學期搵佢做英文科, 下學期搵佢做數學科, 咁佢都唔單只會用罰既方法, 我真係覺得好好囉!

仲有...唔好成日話"南亞裔"小朋友一定百厭啦...我仔果班有4-5個, 個個都好鬼乖, 小息係去圖書館果D黎架! 班上台灣仔, 韓國仔+我個仔咪仲ACTIVE
作者: flostangraphy    時間: 10-6-10 19:42

we have different point of view about that.
my version is, TSL intentionally selected those kids who are able to express themselves, creative and open-minded to become their pupils. this can be seen during the interviews. they like those children who are willing to learn and striving for excellence.

i do understand the concern of some parents.
i myself have been educated at a traditional catholic school .... and have been told what should do and what shouldn't during all my education period...  
and i'm sure i would have the same reaction vis a vis the discipline standard if i didn't study abroad and being widen my vision  by comparing the result of different type of education system.

i have to say at the end, i would rather my children become a good leader, an entrepreneur, an initiator who are able to take challenges, than a good disciplinary knowledgeable and skillful executor.   
however, this choice is totally personal and familial. and i can see that only parents who have similar vision would look for a school which has similar philosophy of education. otherwise, the children wouldn't be happy without the harmony accord between the parents and the school and the schoolmates, and of cause other parents.
i do agreed, those who have esprit which narrow enough to put a sticker on other race should consider TSL as a wrong school.
no offense to anyone! :loveliness:

作者: overview    時間: 10-6-10 20:06

英華校長緊係想同男拔看齊, 但有無可能先 ?

原帖由 林嬌嬌 於 10-6-9 21:48 發表

另外,九龍塘私校也不是你們想 ...

作者: VKwan    時間: 10-6-10 21:29

原帖由 overview 於 10-6-10 20:06 發表
英華校長緊係想同男拔看齊, 但有無可能先 ?
何以見得唔得呢又?
宣小每年都唔同人爭學生,最後至in學生,等別校揀晒被認為係smart既細路,又如何呢?宣小既畢業生咪一樣咁好!咁說明咩呢?
作者: SueBeeCheung    時間: 10-6-11 11:36

你又想俾人.....

原帖由 flostangraphy 於 10-6-10 19:42 發表
we have different point of view about that.
my version is, TSL intentionally selected those kids who are able to express themselves, creative and open-minded to become their pupils. this can be seen  ...

作者: flostangraphy    時間: 10-6-11 12:42

just share a different point of view!

原帖由 SueBeeCheung 於 11/6/2010 11:36 發表
你又想俾人.....

作者: mow-mow    時間: 10-6-11 13:13

Why can't someone with good discipline become a leader & an initiator?
Good discipline means knowing what behaviour is acceptable in a particular situation, a quality very important for a leader in my mind!

原帖由 flostangraphy 於 10-6-10 19:42 發表
i have to say at the end, i would rather my children become a good leader, an entrepreneur, an initiator who are able to take challenges, than a good disciplinary knowledgeable and skillful executor.   
however, this choice is totally personal and familial.  

作者: flostangraphy    時間: 10-6-11 15:00

hello mow-mow,
sorry, but you may miss understand what i mean.
i didn't mean that "someone with good discipline can't become a leader & an initiator."
the question is the standard of "good discipline". what does it mean? who set this standard.
should be the parents? the school? the society?  or the children themselves? everyone and every society has different concern and standard.
what is the line between 活潑開朗/百厭多嘴?

i just mentioned my point of view which may different from yours, or the others.
other people may find our elder boy is a very good discipline child which i actually find he is too shy and passive.
most of time the parents would find that the kid who runs the fastest in the group of children is the naughtiest. i find just because the parents can't run fast enough to catch him.... he he he!! on the other hand, as you said, Why can't someone naughty who also have good discipline? at the end, it's just need to have an acceptable behaviour in a particular situation, it's easy, every clever and smart kid can do that.
however, play hard, appreciate the value of living, knowing to communicate their concern, express their love to the others (parents, grand-parents, friends, strangers...), these are not every hong kong parents able to support.
so in order to select the schools, it happens that parents with similar mind set always find each other selecting similar schools .
i was surprise that TSL and YW actually have 2 different mind set of education.... and i'm curious to know how come people would put them together... ?
that's all, very personal opinion and don't really want to make any generality.

原帖由 mow-mow 於 11/6/2010 13:13 發表
Why can't someone with good discipline become a leader & an initiator?
Good discipline means knowing what behaviour is acceptable in a particular situation, a quality very important for a leader in my ...

作者: mat媽    時間: 10-6-11 15:37

我表弟細個時好百厭, 上課時常搔擾人, 轉過幾間小學, 不過佢對人好有禮貌!!

我想講, naughty 都可以 有某方面的 good discipline!!

作者: mow-mow    時間: 10-6-11 16:13

Now this I can support whole heartedly!
Work hard & play hard are equally important in life.
But while I can accept, perhaps even encourage, loud & boisterous behaviour from my kids in a playroom or in the countryside, I cannot accept the same behaviour in a concert hall or a restaurant!
I do understand schools (& parents) not wanting to suppress children's creativity, but it is equally important to teach them that there is a time & a place for different behaviour.
If students from a school are frequently seen running wild in the streets or in public areas, I dare say that that school is not doing a very good job, no matter how good their academic results.

原帖由 flostangraphy 於 10-6-11 15:00 發表
play hard, appreciate the value of living, knowing to communicate their concern, express their love to the others (parents, grand-parents, friends, strangers...),

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5