教育王國

標題: 2010年度小一叩門 [打印本頁]

作者: 曲曲    時間: 10-6-3 23:06     標題: 2010年度小一叩門

作者: polarbb    時間: 10-6-4 09:53

我上年係即日去叩門,放低資料就走得,冇野要填,過左幾日佢就打黎叫去 INTERVIEW
原帖由 曲曲 於 10-6-3 23:06 發表
星期六是小一派位公佈結果的日子

請教各位如當天未能派到

是否可以當天帶同profile叩門?

有沒有資料/ 表格需要填寫?

幾時interview? 謝謝

作者: BoBo1021    時間: 10-6-4 15:06

我打去問咗, 冇form填, 將資料寄去就可以啦.

原帖由 polarbb 於 10-6-4 09:53 發表
我上年係即日去叩門,放低資料就走得,冇野要填,過左幾日佢就打黎叫去 INTERVIEW

作者: polarbb    時間: 10-6-4 20:58

寄去驚寄失或遲,所以最好就係一早寄一份,到時放榜再去即日放低一份,我上年都係咁,因為佢地好快 call 人去interview, 有心想入就自己行一趟穩陣D.
原帖由 BoBo1021 於 10-6-4 15:06 發表
我打去問咗, 冇form填, 將資料寄去就可以啦.

作者: 曲曲    時間: 10-6-5 20:22

作者: polarbb    時間: 10-6-6 09:21

應該下星期會 call, 結果都係大約一星期就知(我上年係咁)
原帖由 曲曲 於 10-6-5 20:22 發表
thx all~
今早我已去交低profile
請問過往要幾耐才call interview?
幾耐才知收唔收呢?

作者: 曲曲    時間: 10-6-6 23:10

作者: polarbb    時間: 10-6-7 10:03

係,兩個老師見我,女女同老公.
原帖由 曲曲 於 10-6-6 23:10 發表
非常感謝你
我好擔心無得interview
請問係唔係單獨面試?

作者: 曲曲    時間: 10-6-8 09:06

作者: polarbb    時間: 10-6-8 11:01

間間都係收 profile之後再通知見,你唔駛咁緊張喎,佢地唔會安排即日見架. 我當初都好平常心,個女派唔到,我都冇咩野,小小唔開心一定有,不過諗返如果個女係成績好,最多P2轉校.
原帖由 曲曲 於 10-6-8 09:06 發表
不斷叫自己平常心,機會唔大
但真係好緊張,擔心會miss咗

叩幾間都只係收profile, 真係覺得好無能為力

作者: BoBo1021    時間: 10-6-11 12:03

有冇人知幾時in呢........
作者: 曲曲    時間: 10-6-12 12:45

作者: AE_bb    時間: 10-6-12 14:11

你地 in 幾點呀 ?

我細囡都有得 in, 11:30 am ...

不過撞正當日係幼稚園畢業典禮, 會有一半部份冇得參與 , 一生人得一次幼稚園畢業典禮, 真係唔想 miss 呀

問左 st francis 可唔可以掉早 d 時間 (9:00 前) 聯絡人話已經通知哂 d 家長, 好難幫到我 ...

但 interview 又唔可以唔去 ...
作者: BoBo1021    時間: 10-6-12 16:40

吓.......可唔可以直接講小朋友行畢業禮, 改早d或遲d呀, 我家小姐都係當日畢業禮, 好彩佢in8:30am.

原帖由 AE_bb 於 10-6-12 14:11 發表
你地 in 幾點呀 ?

我細囡都有得 in, 11:30 am ...

不過撞正當日係幼稚園畢業典禮, 會有一半部份冇得參與 , 一生人得一次幼稚園畢業典禮, 真係唔想 miss 呀

問左 st francis 可唔可以掉早 d 時間 (9:00  ...

作者: AE_bb    時間: 10-6-12 17:04

已經同學校講左, 但聯絡人話已經通知哂 d 家長, 已經冇時間 zip 比我 ...

11:30 已經係最遲 一 個 ...

8:30 am ... 時間好好呀, 如果可以喺 9:00 am 前 in, 咁我就唔會 miss 左一半畢業禮喇

原帖由 BoBo1021 於 10-6-12 16:40 發表
吓.......可唔可以直接講小朋友行畢業禮, 改早d或遲d呀, 我家小姐都係當日畢業禮, 好彩佢in8:30am.

作者: 曲曲    時間: 10-6-14 09:33

作者: BoBo1021    時間: 10-6-14 09:53

打電話通知時問過, 大約in15min.

原帖由 曲曲 於 10-6-14 09:33 發表
我囡in 10:45am
請問大家知唔知大約in幾耐? 形式怎樣?
我女都要去畢業禮綵排

作者: 小B女    時間: 10-6-16 23:18

知不知難考嗎?家長要interview嗎?
原帖由 BoBo1021 於 10-6-14 09:53 發表
打電話通知時問過, 大約in15min.

作者: polarbb    時間: 10-6-17 08:42

唔難考,老師多數問家長問題,唔會考學術性野.
(不過都係我上年考時情形,唔知今年有冇變)
原帖由 小B女 於 10-6-16 23:18 發表
知不知難考嗎?家長要interview嗎?

作者: 小B女    時間: 10-6-20 01:32

你上年多不多人叩門?今年好似多D!
你有乜策略教下我,唔該
作者: polarbb    時間: 10-6-20 10:36

我上年好似百幾人可以 interview,我冇策略架,因為學校又唔會考小朋友學術性問題,主要都係同家長傾計.
原帖由 小B女 於 10-6-20 01:32 發表
你上年多不多人叩門?今年好似多D!
你有乜策略教下我,唔該

作者: 曲曲    時間: 10-6-20 22:19

作者: polarbb    時間: 10-6-21 09:26

上次米答左你 lor, 係
原帖由 曲曲 於 10-6-20 22:19 發表
請問係唔係父母,小朋友單獨跟老師見面?

thx a lot!!

作者: lt611    時間: 10-6-21 10:00

其實你可以睇返本版早期的post(早一兩年),相信學校取錄學生的方針應大致相同
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1438541&extra=page%3D9

作者: 曲曲    時間: 10-6-21 14:09

作者: polarbb    時間: 10-6-21 14:58

唔緊要,你個女女有學校收未?如果已經有就唔好太緊張,上年我都預左比個女讀私校(因為派得唔好),所以去interview時都冇準備係有小小緊張,不過學校D老師好 nice,入到去見咩緊張心情都冇哂,我個女個日表現都唔係好好,老師問佢野佢答非所問,不過成個過程主要都係問家長,好多問題我都係老實答,佢問我係米揀佢第1志願,我答唔係 tim,問題多數係圍繞小朋友日常生活.
唔駛緊張,當同老師傾計米得,最緊要係要老實答問題,比老師睇到你誠意就OK,因為老師會好留心聽你答案,再响答案到問問題.
原帖由 曲曲 於 10-6-21 14:09 發表
sorry~ 因為我太緊張所以想再問清楚

作者: CoCoBB    時間: 10-6-22 11:08

小女去年都係叩門入, 緊張心情都有, 但正如polarbb所講~學校D老師好 nice.  問既問題都係日常生活的問題.  所以都ok, 但因為叩門個file入面有小女的圖工, 老師就係問小女一d關於圖工的問題, 如: 點解這樣畫呀, 代表什麼呀......

祝小一叩門的家長好運.
作者: CarMan    時間: 10-6-23 11:19

HI BOBOMA,

我家姐個日in 8:45am, 希望你2個都成功叩到喇. 芷蔓知寶寶都可一齊上小學, 一定好開心.

原帖由 BoBo1021 於 10-6-12 16:40 發表

作者: 曲曲    時間: 10-6-28 10:41

作者: polarbb    時間: 10-6-28 11:55

嘩....開心死 上年我收到電話都開心到死左,重喊
不過最唔開心係我重剛去聖心私小到交哂學費,冇左幾千蚊
welcome welcome!!!!!!
原帖由 曲曲 於 10-6-28 10:41 發表
收到電話2/7(五)註冊

希望大家都陸續收到好消息

作者: sfcssfcc    時間: 10-6-28 12:06

歡迎加入SFCS大家庭,成為嘉諾撒人一份子.

當年大女兒是統一派位獲得入學資格,放榜日在前灣仔學校取結果通知時,最初真是看也不敢看,其後獲知派到第一志願,實在十分高興.

恭喜,恭喜!
作者: Chloe媽媽    時間: 10-6-28 13:26

恭喜恭喜!

作者: Little_cy    時間: 10-6-28 14:04

congrats ar!!
welcome !!

作者: BoBo1021    時間: 10-6-28 15:34

嘩....你咁快收到消息既, 當日老師話會係3日通知得唔得.

作者: ccken99    時間: 10-6-28 15:42

我唸...

即係話今日收到通知的人, 當日面試應該係表現非常好...

7月2日註冊, 到時如果有人唔註冊, 有位剩, 7月3日再通知下一批候補....

(我都係7月3日等通知個批...)
作者: ivanae110    時間: 10-6-28 16:39

我收到電話啦!2號去註冊,我到現在開心到心情都末能平伏!太高興啦!
作者: polarbb    時間: 10-6-28 16:42

通常早一日架,我上年都早左一日
原帖由 BoBo1021 於 10-6-28 15:34 發表
嘩....你咁快收到消息既, 當日老師話會係3日通知得唔得.

作者: polarbb    時間: 10-6-28 16:42

原帖由 ivanae110 於 10-6-28 16:39 發表
我收到電話啦!2號去註冊,我到現在開心到心情都末能平伏!太高興啦!

作者: 曲曲    時間: 10-6-28 19:19

作者: 曲曲    時間: 10-6-28 19:20

作者: polarbb    時間: 10-6-28 19:44

失而復得個種心情好明白 上年我都諗住唔得,所以一收到電話直情開心到癲左
原帖由 曲曲 於 10-6-28 19:19 發表
polarbb, sfcssfcs, Chole媽媽, Little_cy
感謝你們, 我們全家都好開心
收到消息時, 我忍唔住喺office大叫   

ivanae110, 恭喜~

作者: ivanae110    時間: 10-6-28 20:28

Thank You! 曲曲、Polarbb!
作者: Little_cy    時間: 10-6-28 23:24

ivan
congratulations ar
作者: Lilian-HK    時間: 10-6-30 09:40

Hi,

SFCS has offered a place for my daughter also.  Just wanted to say thank you for the sharing of you all.  It's warm-hearted when reading the blogs.

Wishing you a happy holiday ahead.
作者: polarbb    時間: 10-6-30 09:50

congratulations
原帖由 Lilian-HK 於 10-6-30 09:40 發表
Hi,

SFCS has offered a place for my daughter also.  Just wanted to say thank you for the sharing of you all.  It's warm-hearted when reading the blogs.

Wishing you a happy holiday ahead.

作者: Lilian-HK    時間: 10-6-30 15:42

Thanks.  Yours & sfcssfcc's sharing are so helpful.  It lets me know much more about the school.
作者: VANESSA1109    時間: 10-6-30 16:34

恭喜各位女女入到SFCS, 回想上年取派位証時 睇到女女可以入到SFCS 我都係開心到
作者: 曲曲    時間: 10-7-2 12:33

作者: kelvinannie    時間: 10-7-2 15:54

只收支票, 校服約$500, 書本約$1,700

作者: princesshk2    時間: 10-7-2 20:01

我囡囡是派到SFCS, 好開心可以同名位做同學!
恭喜你地叩門成功, 10/7家長日見!

請問各位家長知唔知分班試是否都係10/7? 考什麼?  thanks!
作者: polarbb    時間: 10-7-2 20:30

之前有 mami 話支票同現金都收,上年我地一年級書上下學期合共好似一千四百幾(唔記得清楚,但唔會過一千六百幾),校服唔係好貴,幾十蚊一套,所以我都幫個女買左3條校裙同兩套運動衫.
原帖由 曲曲 於 10-7-2 12:33 發表
終於註冊了
收到電話後一直很忐忑不安
擔心老公聽錯亦擔心去到註冊才說搞錯了
哈哈~ 我太杞人憂天

請問要預大概幾錢買書&校服?
收支票/ 現金?
謝謝 ...

作者: Lilian-HK    時間: 10-7-2 23:03     標題: 回覆 48# 曲曲 的文章

Yes, me too.  At first, I was so happy.  Then, I worried if someone plays trick or they miscalled me.  I was so忐忑不安
that I called the school to confirm my daughter's name.   But only until now, holding the registered slip that I can feel it's secure.

好開心可以同各位做同學!  Cheers!
作者: polarbb    時間: 10-7-3 10:46

原來已經派左書單,$1600幾(唔要普通話光碟),如果要就$1700幾,不過我個人意見就係我上年都有買光碟,但係只聽過一次,所以今年唔會再買
作者: 曲曲    時間: 10-7-5 11:44

作者: polarbb    時間: 10-7-5 14:27

你放心,家長會老師會同你地講得好清楚.
原帖由 曲曲 於 10-7-5 11:44 發表
非常感謝

請問要為小朋友預備甚麼開學?
星期六的家長會老師會告訴我們嗎?

作者: Little_cy    時間: 10-7-5 22:05

yes, 我舊年仲買埋咩國互動光碟tim, 冇咩用, 所以今年都吾需要買
原帖由 polarbb 於 10-7-3 10:46 發表
原來已經派左書單,$1600幾(唔要普通話光碟),如果要就$1700幾,不過我個人意見就係我上年都有買光碟,但係只聽過一次,所以今年唔會再買

作者: happymama_jkc    時間: 10-7-11 09:28

原帖由 Little_cy 於 10-7-5 10:05 PM 發表
yes, 我舊年仲買埋咩國互動光碟tim, 冇咩用, 所以今年都吾需要買

激死,... 我買左呀 !!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5