教育王國

標題: 34區派位結果請進 [打印本頁]

作者: fannyyip0612    時間: 10-6-5 11:40     標題: 34區派位結果請進

我派左第二志願合一堂學校,請其他家長也分享下!
作者: tiffany_wong23    時間: 10-6-5 11:47

我表弟派第三志願,都係呢間!
作者: JOJA    時間: 10-6-5 11:59

請問有冇人中 協恩 OR ST ROSE 呢?

原帖由 tiffany_wong23 於 10-6-5 11:47 發表
我表弟派第三志願,都係呢間!

作者: tiffany_wong23    時間: 10-6-5 12:04

原帖由 JOJA 於 10-6-5 11:59 發表

女校唔清楚!
只知道好似好多同學中陳瑞祺!
作者: yingwong    時間: 10-6-5 12:20

我女個同學一個中左協恩一個ST ROSE.

我仲未去睇結果.....
有D擔心......

原帖由 JOJA 於 10-6-5 11:59 發表

作者: JJ2601    時間: 10-6-5 12:28

我叔仔個女仲左天神嘉勒撒......中學St. Mary, 真係恨死人
作者: 乖乖    時間: 10-6-5 12:57

原帖由 JJ2601 於 10-6-5 12:28 發表
我叔仔個女仲左天神嘉勒撒......中學St. Mary, 真係恨死人

恭喜恭喜 ~~~~佢係幾多分中嫁?  因出年到我姨生女, 我妹想博呢間, but 手上 only basic 分, 所以怕冇セ機會~~~
作者: Garyoldman    時間: 10-6-5 13:57

太激了!
派了去領島,有無人可以話比我知?
是甚麼學校呢?
如果你係我會點呢?
小女讀根德園
作者: 細露    時間: 10-6-5 14:43

叩門囉~讀根德園我諗都會有好多小學鍾意的~
作者: luiluimama    時間: 10-6-5 14:47

我同你不相百仲, 我個女又係讀根德園, 我首選協恩, 但抽到聖匠(第十志願)

最令我激氣係, 我等攞結果既時候, 見到有個媽咪大叫抽到協恩, 根住到我排緊隊既時候, 果個媽咪又排喺我前面, 原因佢係有2個女, 佢第2個女又抽到協恩, 連中兩個入到協恩, 真係激鬼死我呀

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 13:57 發表
太激了!
是甚麼學校呢?
如果你係我會點呢?
小女讀根德園

作者: layout    時間: 10-6-5 14:53

我的女中St  Rose
作者: luiluimama    時間: 10-6-5 14:56

你有無私校back up呀, 我個女只係啟思收左, 宣道同禮賢都係waiting, 個心好煩呀

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 13:57 發表
太激了!
是甚麼學校呢?
如果你係我會點呢?
小女讀根德園

作者: Garyoldman    時間: 10-6-5 14:59

馬頭涌和農圃已經交了申請表,
但少位了,
這3個月不知會瞓到幾多天?

作者: Garyoldman    時間: 10-6-5 15:02

宣道同德望都係waiting,
阿女係12月細B,所以會蝕底好多
作者: luiluimama    時間: 10-6-5 15:03

馬頭涌和農圃有申請表啦咩, 星期一仲交唔交得呀?

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 14:59 發表
但少位了,

作者: Garyoldman    時間: 10-6-5 15:06

有,星期一都交得
作者: 2ndsister    時間: 10-6-5 15:10

to: luiluimama,

真不好意思, 我想問咁你有冇考直資果D, 因為我都係34網, 個仔又係讀KV, 但我出年先報小一...
作者: luiluimama    時間: 10-6-5 15:11

我無報直資, 因為我一心想抽協恩, 唔想為直資而放棄抽協恩既機會

原帖由 2ndsister 於 10-6-5 15:10 發表
to: luiluimama,

真不好意思, 我想問咁你有冇考直資果D, 因為我都係34網, 個仔又係讀KV, 但我出年先報小一...

作者: ^QQ^    時間: 10-6-5 15:27

我派在第一志願農圃官小!

作者: Stephanie_T    時間: 10-6-5 16:19

囡囡派到第一志願協恩, 另考到私校宣道, 正在考慮取捨中. 因為有細佬現讀k2一年後跟尾.
作者: JOJA    時間: 10-6-5 16:47

區內試下培小 和 聖三一
口碑都唔差

應該有機叩到門

福馬, 上年約有三百人叩門, 只收約10個位

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 15:02 發表
宣道同德望都係waiting,
阿女係12月細B,所以會蝕底好多

作者: JOJA    時間: 10-6-5 16:48

福馬上網可以DOWDLOAD

原帖由 luiluimama 於 10-6-5 15:03 發表
馬頭涌和農圃有申請表啦咩, 星期一仲交唔交得呀?

作者: talkative    時間: 10-6-5 16:50

作者: CONNIEQ    時間: 10-6-5 17:00

原帖由 luiluimama 於 10-6-5 14:56 發表
你有無私校back up呀, 我個女只係啟思收左, 宣道同禮賢都係waiting, 個心好煩呀

luiluimama,啓思都好呀,平均d.
作者: CONNIEQ    時間: 10-6-5 17:03

題外話吖,知唔知陳瑞琪喇沙同喇沙有咩分別?小兒後年揀學校
作者: JOJA    時間: 10-6-5 17:05

完全不同, 沒有聯系架

原帖由 CONNIEQ 於 10-6-5 17:03 發表
題外話吖,知唔知陳瑞琪喇沙同喇沙有咩分別?小兒後年揀學校

作者: cindy1016    時間: 10-6-5 17:41

我仔派到乙類第二志願,合一堂學校,你們覺得好嗎?請回覆. thanks
作者: cindy1016    時間: 10-6-5 17:59

原帖由 fannyyip0612 於 10-6-5 11:40 發表
我派左第二志願合一堂學校,請其他家長也分享下!
我仔都係派左乙部第二志願合一堂學校,我自己就覺得ok,唔會叩門,你呢?你會否叩門嗎?
作者: fannyyip0612    時間: 10-6-5 18:47

原帖由 cindy1016 於 5-6-2010 17:59 發表
我仔都係派左乙部第二志願合一堂學校,我自己就覺得ok,唔會叩門,你呢?你會否叩門嗎?

我都會去第一志願果間度叩門,始終係心目中第一嘛,如果唔得就會讀合一堂!
作者: 1125bbmama    時間: 10-6-5 19:08

我都係派第 10 志願領島 , 我 2 個朋友都係第 1 志願 , 真係火起 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

太激了!
是甚麼學校呢?
如果你係我會點呢?
小女讀根德園

作者: whywhywhywhy    時間: 10-6-5 19:25

嘜協恩唔係女校咩,咁佢細佬都入唔到 ?而宣道私校一定要自己考,就算個家姐係度讀都唔一定入得
咁你要考慮甚麼呢??????
好多家長一間好學校都無,唔好呢個時候問呢D咁無謂問題啦!!!!:;pppp:

囡囡派到第一志願協恩, 另考到私校宣道, 正在考慮取捨中. 因為有細佬現讀k2一年後跟尾.
作者: luiluimama    時間: 10-6-5 19:40

係啦, 難為我而家一心以協恩為首選既人, 只要協恩肯收, 我咩學校都唔會要

其他媽咪抽到協恩仲諗三諗四, 真係激死人
作者: cindy1016    時間: 10-6-5 20:14

原帖由 fannyyip0612 於 10-6-5 18:47 發表

我都會去第一志願果間度叩門,始終係心目中第一嘛,如果唔得就會讀合一堂!
咁你第一志願係邊間?希望你叩門成功.
作者: irisleung7    時間: 10-6-5 20:18

唔洗諗啦, 報宣小啦, 留返個協恩位比d真正需要既人(我冇選協恩架)........

原帖由 whywhywhywhy 於 10-6-5 19:25 發表
嘜協恩唔係女校咩,咁佢細佬都入唔到 ?而宣道私校一定要自己考,就算個家姐係度讀都唔一定入得
咁你要考慮甚麼呢??????
好多家長一間好學校都無,唔好呢個時候問呢D咁無謂問題啦!!!!:;pppp:

囡囡派到第 ...

作者: fannyyip0612    時間: 10-6-5 20:19

原帖由 cindy1016 於 5-6-2010 20:14 發表
咁你第一志願係邊間?希望你叩門成功.

陳瑞祺,仲有個妹跟尾,當然想搵間好d架啦!
作者: yingwong    時間: 10-6-5 21:07

你有無交 profolio呀
佢地收唔收呀?

原帖由 Garyoldman 於 10-6-5 14:59 發表
但少位了,

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-5 21:07

太激了!
是甚麼學校呢?
如果你係我會點呢?
小女讀根德園

我都是, 我想死......
小女讀 St. Nicholas'.
她成績很好, 公開賽又拿獎.
作者: yingwong    時間: 10-6-5 21:11

我同你一樣一心以協恩為首, 點知我中左第11志願~
依家都唔知點好, 腦海一片空白~

原帖由 luiluimama 於 10-6-5 19:40 發表
係啦, 難為我而家一心以協恩為首選既人, 只要協恩肯收, 我咩學校都唔會要

其他媽咪抽到協恩仲諗三諗四, 真係激死人

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-5 22:21

原帖由 yingwong 於 10-6-5 21:11 發表
我同你一樣一心以協恩為首, 點知我中左第11志願~
依家都唔知點好, 腦海一片空白~

我都是協恩為首, 但派了去領島.......
作者: mimame    時間: 10-6-5 22:36

May I know which 3 schools you chose for non 34 district?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-5 22:21 發表

作者: yingwong    時間: 10-6-5 23:37

唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-5 22:21 發表

作者: Garyoldman    時間: 10-6-6 00:19

我都是協恩為首
我諗住演漁翁撒網,我五年後又有一個妹要跟尾!
我愁到不想說!
作者: wongkaka    時間: 10-6-6 00:37

今年咁激烈, 真擔心我個女依家K2到我開始煩了, 個個媽咪都想博到協恩 / 天神, 唔博就O機會.......好煩呀 !!!!????
作者: cha-cha-cha    時間: 10-6-6 01:23

今日和我一起的2位朋友,
一個對孖女兩個女都派中協恩,
另一個朋友第2志願都中聖羅撒,

我只係選1.馬頭涌2.獻主會3.新獻主會,
心頭這麼低.......也給我派第7志願,
心碎了大半天.........
作者: luiluimama    時間: 10-6-6 01:49

咁我知邊個係你個孖女朋友啦, 我企喺佢後面, 佢第一個女入協恩果時已經大叫入到協恩, 到排隊攞第二個女既結果時, 就正正排我前面, 我見到佢連中二元, 真係恨到流口水, 我又係首選協恩, 但只派第十志願, 真係同你朋友太大對比啦

講真, 真係非常唔妒忌你朋友咖, 哈哈
原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 01:23 發表

心碎了大半天......... ...

作者: 1125bbmama    時間: 10-6-6 02:12

我都係 PLK TAYSF 既媽媽呀 ! 你個女派左邊間呀 ? 我都好 down , 我係派第 10 志願 , 我聽到幾個同學既媽媽都係派第 1 志願 , 我 down down down down.........

原帖由 yingwong 於 10-6-5 23:37 發表
唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

作者: yovin    時間: 10-6-6 03:31     標題: 當年同樣心情

首先,孖女同中協恩好大可能是因為她們同一隨機NO。大多數家長也會填兩份表(但作共同一單位去抽)。如果真是這情況,只要知道其中一個也等如另一個的結果。第二個都大叫???

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和三。以為二三放獻主會入硬(我是獻舊生),結果派去七信義(我無私校在手)。註冊信義時,有位剛註冊完的媽媽係門口留淚,加上見到校內情況,使我個心好酸,不斷自責當初無同個仔去考私校。於是叩門,希望給點資料大家參考。

陳瑞琪400人收5人
作者: yovin    時間: 10-6-6 04:12     標題: CONTINUE

陳瑞琪400人收5人(INTERVIEW考埋國語)
福馬200多人收20人(INTERVIEW用口問MATH)
紅馬300人收15人(INTERVIEW分類題...幾深)
新獻主會150人收15人(INTERVIEW主要ENG)
九龍塘官立(不詳)(INTERVIEW問小兒興趣,BUT好深入,EG.小兒愛恐龍,問他懂多少條?介紹特性?懂不懂恐龍英文名?)
以上是小兒IN完後,說題目我知,大部分我不在場的。
現在小班下收生更少。
最後都叩門成功,不過我兒幼稚園是TOP3的,現在也讀得不容易。一二年級閱讀理解有文言文,英文自己作文P.1開始P.2已寫到100字。如果讀得上,小朋友也好喜歡上學! 但有些讀唔上,就常常不合格,雖老師沒白眼也有愛心,可是小朋友會有挫折感。

見到有一家長寫有啟思(私校)在手,這是好學校。
作者: luiluimama    時間: 10-6-6 08:31

係呀, 第二個中果時都有叫, 當個職員搵第二個女張証既時候, 佢仲不斷同個職員講佢第一個女既情況, 仲希望第二個女都係抽到協恩呀, 個職員都唔識答佢, 只有笑笑口

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另一個女係同我同一組G組, 咁即係話2個小朋友個號碼係差好遠, 咁都係同一組隨機號碼呀, 我唔熟抽籤程序, 請賜教

原帖由 yovin 於 10-6-6 03:31 發表
首先,孖女同中協恩好大可能是因為她們同一隨機NO。大多數家長也會填兩份表(但作共同一單位去抽)。如果真是這情況,只要知道其中一個也等如另一個的結果。第二個都大叫???

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和 ...

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-6 08:55

原帖由 yingwong 於 10-6-5 23:37 發表
唉! 好愁好愁~~
你諗住叩邊幾間呀?

有得叩門都叩
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-6 09:00

原帖由 yovin 於 10-6-6 04:12 發表
陳瑞琪400人收5人(INTERVIEW考埋國語)
福馬200多人收20人(INTERVIEW用口問MATH)
紅馬300人收15人(INTERVIEW分類題...幾深)
新獻主會150人收15人(INTERVIEW主要ENG)
九龍塘官立(不詳)(INTERVIEW問小兒興趣,BUT好深入,E ...

請問是否今天可開始叩門?
如陳瑞琪上網沒有寫有後補, 是否那資料就得.....
作者: amypekkle    時間: 10-6-6 09:40

原帖由 luiluimama 於 10-6-6 08:31 發表
係呀, 第二個中果時都有叫, 當個職員搵第二個女張証既時候, 佢仲不斷同個職員講佢第一個女既情況, 仲希望第二個女都係抽到協恩呀, 個職員都唔識答佢, 只有笑笑口

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另 ...

唔知點解2個小朋友是不同組別. 但我參加過一個私人機構舉辦的講座, 係話孖生的可以在表上註明, 咁就2個人只有一次抽獎機會, 一定會派同一間小學.

至於那位媽咪在知道第二個女的結果後咁興奮都好正常, 因為點知個派位SYSTEM有冇攪錯, 會否兩個女不同小學. 兩個都係ST. MARY, 又真係好值得興奮大叫!
作者: cha-cha-cha    時間: 10-6-6 09:57

小兒現升小三,同CHI-CHI-CHI一樣,福馬一,兩間獻主會二和 ...

我也是派第7信義會......命運相同.
作者: cha-cha-cha    時間: 10-6-6 10:12

我地上網bk搵資料時,
知道孖生的未必派同一間小學,
所以2個一樣時佢好興奮,
而且佢每月花$在對孖女身上達5位數字,
抽籤結果好,我也登佢開心,

今天我沒喊了,以往在孩子身上花掉的心機,
現在可大派用埸,積極去考試面試,
讓他知道這叩門位得來不易,
以後也該努力學習.

原帖由 luiluimama 於 10-6-6 08:31 發表

我見佢2個女係排唔同隊既, 第一個女唔好似係D組, 另 ...

作者: wensi    時間: 10-6-6 14:14

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 10:12 發表
我地上網bk搵資料時,
知道孖生的未必派同一間小學,
所以2個一樣時佢好興奮,
而且佢每月花$在對孖女身上達5位數字,
抽籤結果好,我也登佢開心,

今天我沒喊了,以往在孩子身上花掉的心機,
現在可大派用埸,積極去考試面 ...

以我知, 孖生會派同一間. 你選唔同學校另計.  佢地個NO. 係一樣ga!  第一round 都係咁一係一齊入到, 一係一齊入唔到.
作者: yingwong    時間: 10-6-6 14:23

我派左第 11 志願

原帖由 1125bbmama 於 10-6-6 02:12 發表
我都係 PLK TAYSF 既媽媽呀 ! 你個女派左邊間呀 ? 我都好 down , 我係派第 10 志願 , 我聽到幾個同學既媽媽都係派第 1 志願 , 我 down down down down.........

作者: CONNIEQ    時間: 10-6-6 14:39     標題: 回覆 1# yingwong 的文章

讀d名牌kg派咗連聽都未聽過嘅小學,真係心都實.如果係我實即刻喊出嚟.(我唔係落#下石,因為過兩年到我,好驚)
希望大家叩门成功,最緊要小朋友讀得輕鬆開心
作者: JOJA    時間: 10-6-6 14:56

咁即係話
第一志願選"st rose"
咪一定入

第二志願都有人入到

原帖由 cha-cha-cha 於 10-6-6 01:23 發表

心碎了大半天......... ...

作者: wensi    時間: 10-6-6 15:00

我返而好想知有無人排
2.獻主會3.新獻主會 可以入到?

如果無乜即你今年D 人更加保守, 有好多人排左第一志願.  

lee 兩間派中學差唔過CSK
作者: 1125bbmama    時間: 10-6-6 17:18

你是否有後備既私小 或 直資 ? 我就沒有啦 , 今年 10 個 有 8 個小朋友都係 1-3 志願 , 我地就係個 2 個................就.... fire !!!!!
原帖由 yingwong 於 10-6-6 14:23 發表
我派左第 11 志願

作者: yingwong    時間: 10-6-6 19:48

我都係乜都無, 我女果班個個都係1-3志願, 唯獨我女... 唉!
我同你真係黑仔....

聽日開始去叩門, 希望我地成功~

原帖由 1125bbmama 於 10-6-6 17:18 發表
你是否有後備既私小 或 直資 ? 我就沒有啦 , 今年 10 個 有 8 個小朋友都係 1-3 志願 , 我地就係個 2 個................就.... fire !!!!!

作者: yingwong    時間: 10-6-6 19:51

我當時喊唔出

[quote]原帖由 CONNIEQ 於 10-6-6 14:39 發表
讀d名牌kg派咗連聽都未聽過嘅小學,真係心都實.如果係我實即刻喊出嚟.(我唔係落#下石,因為過兩年到我,好驚)
希望大家叩门成功,最緊要小朋友讀得輕鬆開心 ... [/quote]

作者: 1125bbmama    時間: 10-6-7 01:29

我係個場就無哭 , 返到屋企得我同老公 2 個人時就有 , 可以點 , 最難接受係 8 成小朋友都入讀 1-3 志願 , 點解個 2 成會發生係我身上

原帖由 yingwong 於 10-6-6 19:48 發表
我都係乜都無, 我女果班個個都係1-3志願, 唯獨我女... 唉!
我同你真係黑仔....

聽日開始去叩門, 希望我地成功~

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-7 01:35

原帖由 1125bbmama 於 10-6-7 01:29 發表
我係個場就無哭 , 返到屋企得我同老公 2 個人時就有 , 可以點 , 最難接受係 8 成小朋友都入讀 1-3 志願 , 點解個 2 成會發生係我身上

我都有同感, 我女成績很好, 參加公開考試及公開賽, 全部都是A級, 但竟然派全區最差.....

她整天都不開心, 還要安慰她.

今天大家努力叩門.

作者: Erco    時間: 10-6-7 08:29

Yovin,

請問你仔仔讀那間小學呢? 程度相當不淺?

作者: alayhuang    時間: 10-6-7 10:35

我個大仔今年派去第一志願....真係好開心....
之前仲擔心到瞓唔著....
有d唔敢相信.....哈.....
開心死我....
作者: 1125bbmama    時間: 10-6-7 13:08

努力加油 ! 我真係唔知有咩可以講 , 個腦都實晒 , 個心都死晒

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-7 01:35 發表

我都有同感, 我女成績很好, 參加公開考試及公開賽, 全部都是A級, 但竟然派全區最差.....

她整天都不開心, 還要安慰她.

今天大家努力叩門.

作者: Edvychan    時間: 10-6-7 13:24

雖然我唔係今年參加大抽奬,不過見到一些失意的媽咪,都好撜你們心痛,但悲傷過後,還要努力,因為小朋友咁細,佢地以後要走o既路仲有好遠好遠,有你地咁緊張咁錫佢地o既daddy媽咪係身邊支持佢地,佢地一定有能力面對將來所有問題同困難,大家一齊加油,唔好放棄,因為小朋友都會感受到父母的傷心同壓力o架...你地要更加勇敢,面對失敗仍要積極面對,作孩子的好榜樣

我個b雖然出年先參加這個大抽獎,但而家已感受到當中的壓力,實在......祝大家good luck

原帖由 1125bbmama 於 10-6-7 13:08 發表
努力加油 ! 我真係唔知有咩可以講 , 個腦都實晒 , 個心都死晒

作者: mat媽    時間: 10-6-7 14:18

派唔到理想學校的家長, 加油啊! 預祝叩門成功!!

(下年到我... )
作者: aquarius828    時間: 10-6-7 14:19

記住派位嘅嘢係講運氣, 同你女好叻無關係架, 你女實會有間好嘅學校收你的! 希望你早日收到好消息啦!

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-7 01:35 發表

今天大家努力叩門.

作者: BOBO6    時間: 10-6-7 14:55

作者: aquarius828    時間: 10-6-7 15:26

ROUND 2 大抽獎係計住址: 佢有甲乙兩部份, 甲可填3間(不受校網限制, 即你可撰3間咩學校都得, 但亦可你本區果D都得), 乙只係可以填番你住址果區D學校。(E ROUND 唔會計分的)

教育局會比個#給每個學生(唔會有人知個#)按次序去派學校。

其實我都係新丁 希望幫到你啦!

原帖由 BOBO6 於 10-6-7 14:55 發表
ROUND2 大抽奬係唔係計住址果個校網,還會唔會計埋大仔/適齡...果15分呢???係唔係NUMBER前就派先呢,MANY THANKS

作者: BOBO6    時間: 10-6-7 15:34

作者: aquarius828    時間: 10-6-7 16:02

hihi,

我有D唔明白了, 你意思第1 ROUND是指自行派位嗎?
自行派位先計分架咋, 只可撰一間。
第2 ROUND是指統一派位(即通常6月公報E個)佢先計住址(即我之前所講甲/乙兩部)
你唔好混亂丫!

原帖由 BOBO6 於 10-6-7 15:34 發表
好多謝你解答我
我想請問你,第1ROUND CHOOSE 3間,係唔係跟我1,2,3志願順次序派位,因我想選就腳這2間是15分排1,2志願,第3志願先填20分母校,得唔得呢

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-7 18:33

原帖由 aquarius828 於 10-6-7 14:19 發表
記住派位嘅嘢係講運氣, 同你女好叻無關係架, 你女實會有間好嘅學校收你的! 希望你早日收到好消息啦!

謝謝你的鼓勵.
作者: ac321    時間: 10-6-7 19:53

Would you give me more information about 新獻主會.
As I know, it is a new school deviate by 獻主會.
Which one is better? What's the % for their students (獻主會and新獻主會) study in band 1 secondary school?

原帖由 wensi 於 10-6-6 15:00 發表
我返而好想知有無人排
2.獻主會3.新獻主會 可以入到?

如果無乜即你今年D 人更加保守, 有好多人排左第一志願.  

lee 兩間派中學差唔過CSK

作者: wensi    時間: 10-6-7 23:19

原帖由 ac321 於 10-6-7 19:53 發表
Would you give me more information about 新獻主會.
As I know, it is a new school deviate by 獻主會.
Which one is better? What's the % for their students (獻主會and新獻主會) study in band 1 secondary s ...

兩間都差不多, 派英中好似都around 4x%.
我只知新校都谷, 早兩年有fd 注冊就派copy book, 同有分班試.
獻主會聖馬善樂小學  
話1st 至3rd 中ge 一半人派英中=大概有44%
http://www.semops.edu.hk/images/link/5.pdf
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-8 07:39

原帖由 aquarius828 於 10-6-7 14:19 發表

是, 我都是這樣解釋比她聽, 現在我叫她要準備努力面試.
作者: irisleung7    時間: 10-6-8 08:33

唉! 第二志願選"st rose"都入到? 請問係咪真架?

原帖由 JOJA 於 10-6-6 14:56 發表
咁即係話
第一志願選"st rose"
咪一定入

第二志願都有人入到

作者: wensi    時間: 10-6-8 10:13

原帖由 irisleung7 於 10-6-8 08:33 發表

係都唔奇, 佢班多少少同埋今年開始要借校, d 人唔想去.
作者: ac321    時間: 10-6-8 15:53

Thanks for your information.
It is difficult to find the % 派英中 of each primary school ........
I know 獻主會都谷, with almost 40 years history.
However, I know nothing about 新校.
I find most of the parent choose 獻主會, and then follow with 新獻主會.

原帖由 wensi 於 10-6-7 23:19 發表

兩間都差不多, 派英中好似都around 4x%.
我只知新校都谷, 早兩年有fd 注冊就派copy book, 同有分班試.
獻主會聖馬善樂小學  
話1st 至3rd 中ge 一半人派英中=大概有44%
http://www.semops.edu.hk/images/link/5.pd ...

作者: JOJA    時間: 10-6-8 16:21

舊年我都聽過有人第二志願入st rose

但要no. 真係排幾靚先得
同埋一唔得第三志願除非排次選少少
否則一派就派到好後的志願

原帖由 irisleung7 於 10-6-8 08:33 發表

作者: stephanielum    時間: 10-6-8 16:40

出年唔知選第一志願係咪都入到呢! 因為出年新校舍起好, 唔知會唔會多人選呢??

原帖由 JOJA 於 10-6-8 16:21 發表
舊年我都聽過有人第二志願入st rose

但要no. 真係排幾靚先得
同埋一唔得第三志願除非排次選少少
否則一派就派到好後的志願

作者: wongkaka    時間: 10-6-8 22:28

我住附近, 見個地盤唔似會出年可以返舊址, 所以我地小朋友要2012先有望, 要捱1-2年返坪石村
作者: stephanielum    時間: 10-6-9 11:00

唔係喎, 學校個網都寫會如期在2011年9月回原址上課喎! 現在已經完成打樁部份, 我估11年係新學校返學會無問題既!

你囡囡係咪今年升小一呀!

原帖由 wongkaka 於 10-6-8 22:28 發表
我住附近, 見個地盤唔似會出年可以返舊址, 所以我地小朋友要2012先有望, 要捱1-2年返坪石村

作者: wongkaka    時間: 10-6-10 01:52

我個女係2011-12, 所以校址都是我的考慮之內
我都見個網寫2011年9月回原址上課, 但只不過係預計, 以我同我老公現場睇, 我擔心唔知趕唔到

原帖由 stephanielum 於 10-6-9 11:00 發表
唔係喎, 學校個網都寫會如期在2011年9月回原址上課喎! 現在已經完成打樁部份, 我估11年係新學校返學會無問題既!

你囡囡係咪今年升小一呀!

...

作者: cysw312    時間: 10-6-11 11:37

請問如st. rose, 九龍塘官立, 聖家(九龍塘)邊間較好?

原帖由 wongkaka 於 10-6-10 01:52 發表
我個女係2011-12, 所以校址都是我的考慮之內
我都見個網寫2011年9月回原址上課, 但只不過係預計, 以我同我老公現場睇, 我擔心唔知趕唔到

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5