教育王國

標題: 九龍塘宣小 vs St Mary [打印本頁]

作者: manling33    時間: 10-6-5 13:37     標題: 九龍塘宣小 vs St Mary

考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?
可否私校和津貼學校都註冊,九月開學前才最後決定 ?
作者: Charlotte_mom    時間: 10-6-5 13:47

如果2揀1, 我揀st mary啦, 講真, 入宣小都係為入一線名中學姐, 入左st mary小學已經成功左9成啦
當然你有權可以9月至決定, 但亦請為其他未有著落既家長著想一下
希望你早日有決定
原帖由 manling33 於 10-6-5 01:37 PM 發表
考到九龍塘宣小,抽到 St Mary,兩間都甘好,點選好 ?

作者: salina0817    時間: 10-6-5 13:50

st.mary !!!
作者: wingogo    時間: 10-6-5 14:00

建議盡早決定, 5好霸2個位
當年小兒亦考到宣小, 及派到第一志願, 下個星期1便致電宣小交待會放棄該學位, 好讓其他waiting list宣小小朋友早有著落
作者: elysemama    時間: 10-6-5 14:12

St. Mary for sure!   You're so lucky!
作者: Yukyuk    時間: 10-6-5 14:15

Charlotte mom,

我同意您GE講法。

另CHECK PM.

MILLION THANKS!

YUKYUK

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-5 13:47 發表
如果2揀1, 我揀st mary啦, 講真, 入宣小都係為入一線名中學姐, 入左st mary小學已經成功左9成啦
當然你有權可以9月至決定, 但亦請為其他未有著落既家長著想一下
希望你早日有決定
...

作者: CONNIEQ    時間: 10-6-5 14:28

我會揀st.mary.
作者: manling33    時間: 10-6-5 14:46     標題: 但宣小每年有好多入到 DGS

但宣小每年有好多入到 DGS
作者: ashleybb    時間: 10-6-5 15:16

I WILL CHOOSE ALLIANCE PRIMARY SCHOOL, BECAUSE IT WAS HARD TO GET IN, THE PUPILS ARE IN SIMILMAR LEVEL.  I LEARNT THAT ST MARY'S IS NOT GOOD THAN BEFORE
作者: overview    時間: 10-6-5 15:23

唔好三心兩意啦, 一定揀st mary, 只因一條龍, 你想唔想自己小朋友係宣小鬥餐死, 跟住都係為入maryknoll, st. mary, 女拔.  你已入到人地既dream school, 為咩要博呢?  覺得學校唔夠深, 你可以自己係出面操囉.

原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表

作者: overview    時間: 10-6-5 15:24

宣小一定唔夠st. mary難入囉 !

原帖由 ashleybb 於 10-6-5 15:16 發表
I WILL CHOOSE ALLIANCE PRIMARY SCHOOL, BECAUSE IT WAS HARD TO GET IN, THE PUPILS ARE IN SIMILMAR LEVEL.  I LEARNT THAT ST MARY'S IS NOT GOOD THAN BEFORE

作者: vet    時間: 10-6-5 15:30

how many % can get in DGS? 5% 10%? Not a lot for sure. And those are very top students.

I will vote for St.Marys, bigger campus and one dragon + free of change.

APS is a good school as well.

原帖由 manling33 於 10-6-5 14:46 發表

作者: vet    時間: 10-6-5 15:31

宣小 is a good back up school

原帖由 overview 於 10-6-5 15:24 發表
宣小一定唔夠st. mary難入囉 !

作者: chfong    時間: 10-6-5 15:32

APS is more suitable for you !
原帖由 manling33 於 10-6-5 13:37 發表

作者: overview    時間: 10-6-5 15:34

當然啦, 宣小係一間好好學校, 但可惜無中學, 有無人敢guarantee自己既小朋友可以係宣小考全級頭幾名先 ?  如有, 都有chance考入名中學.

考到宣小我唔會give up st. mary, 但考到女拔我就會考慮, 因為入面競爭好大, 我寕願亞女開開心心(壓力輕好多)
享受school life.

原帖由 vet 於 10-6-5 15:31 發表
宣小 is a good back up school

作者: ffhhyymm    時間: 10-6-5 15:36

St Mary for sure.
作者: mamimummy    時間: 10-6-5 15:39

為左唔想死咁多細胞, 雖然St Mary好大機會要開中文班.我腍我St Mary.

.

作者: BookloverJ    時間: 10-6-5 15:44

作者: haloha818    時間: 10-6-5 17:18

梗係St. Mary啦,就算程度無宣道咁深都好,話晒都一條龍,6年o既學費可慳到成廿萬,出去學乜都得啦,幾多人恨都恨唔到吖,如果你真係覺得宣小好好,咁你當初根本都唔駛再參加大抽獎,直接揀宣小咪得囉,其實家長們咁緊張,都係想搵到一間好o既小學,從而到中學條路會好行啲啫,而你今日已經搵到喇!
作者: haloha818    時間: 10-6-5 17:22

P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!
作者: 1116    時間: 10-6-5 17:35

100% St. Mary.

即使你好鍾意在宣小爭生鬥死、確保自己小朋友能夠考上頭十名、願意承受擔驚受怕的升中壓力....

仍然應該選St. Mary!
作者: manling33    時間: 10-6-5 17:42

why ? can u tell more reason
原帖由 haloha818 於 10-6-5 17:22 發表
P.S.本人兩個囡都係讀宣小,不過依然覺得應該楝St. Mary,哈哈!

作者: overview    時間: 10-6-5 17:46

呢位家長意見最中肯   

原帖由 haloha818 於 10-6-5 17:22 發表

作者: cdee    時間: 10-6-5 20:58

of course st. mary!
作者: aarontse    時間: 10-6-5 22:08

St.Mary係好多人ge dream school,還考慮什麼呢?
作者: kls12    時間: 10-6-5 23:16

原帖由 manling33 於 10-6-5 14:46 發表

宣小的課程較新 ,用普通話教中文,英文著重phonics,這些都是St.Mary's沒有的。

宣小每一科測驗及考試都計分,而St Mary's只是部份科目考試才計算。我認識的有幾位的家長都說因壓力大而想轉校。

升中方面,宣小近兩年都有十多人入女拔,這是非常吸引。但另一方面,都有二十多個女孩子派位不是十分好。而St Mary's轉讀女拔不是很多吧!

問題很簡單,若你的目標是女拔,便應選宣小,宣小是目前最高比率入女拔的學校。若不是,便應選St Mary's。

作者: CFaHB    時間: 10-6-5 23:17

梗係 st. mary 啦 !

反而係, 有咩理由讀宣小就真 !

p.s. 宣小都非常好, 如果你抽唔到 st. mary
作者: goodmama2003    時間: 10-6-5 23:21

作者: goodmama2003    時間: 10-6-5 23:40

作者: yellowyan    時間: 10-6-6 00:18

如果今年都未能入到小女拔,又點可保證六年後可入到女拔中學。
作者: cdee    時間: 10-6-6 00:40

有道理

原帖由 yellowyan 於 10-6-6 00:18 發表

作者: kls12    時間: 10-6-6 00:52

原帖由 yellowyan 於 10-6-6 00:18 發表

没有得保证,只是博定不博
作者: sylam28    時間: 10-6-6 07:54

我一家會選ST.MARY, 在宣小有有很大壓力,一定選st.mary,一條龍!
作者: manling33    時間: 10-6-6 08:12

朋友話 St Mary 壓力都不輕,以往都有學生中途要轉校
原帖由 sylam28 於 10-6-6 07:54 發表
我一家會選ST.MARY, 在宣小有有很大壓力,一定選st.mary,一條龍!

作者: ysnmama    時間: 10-6-6 08:24

如果讀聖瑪利也要中途轉校. 那麼讀宣小也不會容易. 一條龍的學校有升中保障已經比其他安全很多了.

原帖由 manling33 於 10-6-6 08:12 發表
朋友話 St Mary 壓力都不輕,以往都有學生中途要轉校

作者: ysnmama    時間: 10-6-6 08:26

同意. 在小學的六年裡. 學生們要出盡法寶去升中. 競爭可想而知的大.

作者: haloha818    時間: 10-6-6 08:57

不如換個方法講,請問小朋友成績如何呢、家長有無充裕時陪小朋友溫習呢、小朋友有興趣學樂器嗎、還有時間課餘學普、英、數嗎?以我為例,一心唸住讀宣小,當兩個囡入到宣小後就連大抽獎都無參加,期望六年後係一條好漢,可以求其都會入到英中,夢想尚很遙遠,不過當中o既努力和辛苦,就足已玩死我,當然宣小的而且確係一間品德、學業都好好o既學校,小朋友喺宣小讀得好開心、學習氣氛好好、個個都爲自己學業和音樂努力... ...不過老實講讀宣小真係要花好多金錢同時間,快啲唸清楚,俾返個位其他人,唔係個個都好似你咁好彩。
作者: amypekkle    時間: 10-6-6 09:27

原帖由 overview 於 10-6-5 15:23 發表
唔好三心兩意啦, 一定揀st mary, 只因一條龍, 你想唔想自己小朋友係宣小鬥餐死, 跟住都係為入maryknoll, st. mary, 女拔.  你已入到人地既dream school, 為咩要博呢?  覺得學校唔夠深, 你可以自己係出面操囉.

同意. 讀宣小要KEEP住好成績, 六年後要煩入中學.

除非覺得TARGET的中學是DGS, ST.PAUL CO-ED等, 才值得放棄ST. MARY.
如果覺得六年後考到ST. MARY中學已經好開心/滿足的話, 我會揀ST. MARY小學.
作者: Sharon.123    時間: 10-6-6 09:31

If I were you, I must choose St Mary.  My supervisor's 2 kids also studied in St Mary before.  Her eldest kid's finished Form 7 and her English is very good and conduct is very good.  Her youngest was studying in secondary school but it is not St Mary as her standard didn't meet St Mary's requirement.  Once she went to another secondary school.  She is always the first one in the form although it is brand 2 school.

One more thing, her parent shared with me is quite important.  If your kids study in the same primary and secondary school.  The peer group of your kids will be much better.  At least, you know most of them very well since they study in the primary school.
作者: elysemama    時間: 10-6-6 09:38

對! 如果六年後要考入St. Mary真係好難, 點解唔而家入?? 真係無乜理由為宣道放棄St.Mary

相信從來只有宣道生想插入St.Mary, 無乜 St.Mary生想插入宣道卦.

原帖由 amypekkle 於 10-6-6 09:27 發表

除非覺得TARGET的中學是DGS, ST.PAUL CO-ED等, 才值得放棄ST. MARY.
如果覺得六年後考到ST. MARY中學已經好開心/滿足的話, 我會揀ST. MARY小學. ...

作者: 中山人    時間: 10-6-6 09:54

樓主應是基督徒?應揀宣小!
如天主教徒,揀St. Mary,讓位給有需要人吧!
作者: manling33    時間: 10-6-6 10:10

請教是否 DGS, St Paul Co-Ed, Heep Yun 等,即使去考,但多數到不收 St MAry 小學的學生呢 ?
原帖由 amypekkle 於 10-6-6 09:27 發表

同意. 讀宣小要KEEP住好成績, 六年後要煩入中學.

如果覺得六年後考到ST. MARY中學已經好開心/滿足的話, 我會揀ST. MARY小學. ...

作者: manling33    時間: 10-6-6 10:23

從來無抽獎命,所以從無想過會抽到 St Mary,所以現在要考慮清楚,女女成績無問題,英文 K3 已經考到 Cambridge Movers,做功課自動自覺,不需要跟,Piano 3 級,香兒團員(喜愛音樂),所以考到宣小都覺得好適合。
忽然抽到  St Mary (絕對不是風涼話,因為從來無抽獎命),擔心讀女校會令她變得八卦,有公主病,另外12 年都讀一間學校,會否眼光太狹窄 (雖然好多人就係唔想煩6年後在考中學,我都好 care 呢個 point)?
亦擔心 St Mary 會 mould 到女變得太 lady, 斯文,細膽,因為現今社會要 talk 得的人,例如 DGS, St Paul Co-ed的人一企出來就是 leader 款。
好煩
讀宣小,第日考 DGS/St Paul Coed 等,會否印象好 D?因為宣小是要考返來的。
讀 St Mary,而第日考 DGS/St Paul Coed 等,會否印象差 D? 因為 St May 是派位的。但 St Mary 個名有好似響過 宣小。

作者: 中山人    時間: 10-6-6 10:42

樓主就揀宣小吧,私校是需求有戰鬥格之家長!
如要無風無浪,安逸現狀一條龍,應選St.Mary。
如果樓主一早沒想過入St. Mary,就選回宣小。本來無一物,何處覓塵埃。
原帖由 manling33 於 10-6-6 10:23 發表
從來無抽獎命,所以從無想過會抽到 St Mary,所以現在要考慮清楚,女女成績無問題,英文 K3 已經考到 Cambridge Movers,做功課自動自覺,不需要跟,Piano 3 級,香兒團員(喜愛音樂),所以考到宣小都覺得好適合。
忽然抽到  St Mary (絕 ...

作者: RamblerMaMa    時間: 10-6-6 11:01

Hello there,
I'm an old girl of St. Mary's (years ago!).  Girls are humble with good results, uplifting spirits.  Campus is big, just talking about the primary section.  Peer groups are important, we keep our friendship for more than 20+ years!  It is a good school for healthy upbringings.
Hope you choose a right school for your girl.
Cheers
作者: 1116    時間: 10-6-6 11:43

原帖由 中山人 於 10-6-6 10:42 發表
樓主就揀宣小吧,私校是需求有戰鬥格之家長!
如要無風無浪,安逸現狀一條龍,應選St.Mary。
如果樓主一早沒想過入St. Mary,就選回宣小。本來無一物,何處覓塵埃。
...

同意,私校是需求有戰鬥格之家長!

要keep住囡囡一直被吹谷都聽教聽話是唔簡單,良好的親子關係非常重要。

希望樓主唔好後悔!
作者: manling33    時間: 10-6-6 11:45

我因為不認識 St Mary, 昨晚看他們的網頁
看得好詳細,所有甚麼三年計畫,周年報告的 Word file
都由頭讀到尾
校方也擔心一條龍令家長鬆懈,(其實已經
在網上見有人話 ST Mary 水準不及以前)
我有 d 擔心六年後,中學部會否好似德雅中學要開一兩班中文班

另外,朋友話另一間同 St Mary 中學結龍的天神小學好多
新移民的女讀
我想問下 St Mary 小學多唔多新移民的女仔讀(畢竟是
派位,甚麼人都有),有無派到小學的學生是 band 3 生讀
宣小的網頁就神神秘秘,好多版都係 "Coming soon"
作者: manling33    時間: 10-6-6 11:46

St Mary 不吹谷 ? 請教,我真的不知道
原帖由 1116 於 10-6-6 11:43 發表

要keep住囡囡一直被吹谷都聽教聽話是唔簡單,良好的親子關係非常重要。

希望樓主唔好後悔!

作者: chuchuching    時間: 10-6-6 11:52

sure st. mary
作者: manling33    時間: 10-6-6 12:08

學習同宗教有關係,衝突嗎 ?
(雖然我不喜歡天主教的禮儀)
原帖由 中山人 於 10-6-6 09:54 發表
樓主應是基督徒?應揀宣小!
如天主教徒,揀St. Mary,讓位給有需要人吧!

作者: fishcakes    時間: 10-6-6 12:25

讀得一條龍 有好有吾好 試想個個都直上 背景又唔係個個一樣 又點會個個都咁好 但點講宣道都叫做自己考回來 家長一般都會比較珍惜自己憑實力爭取回來的東西 而事實現在愈來愈多 出名津貼學校都有學生質素參差問題 關鍵有時係在個家長 而唔係個小朋友
作者: mow-mow    時間: 10-6-6 13:01

In terms of 津貼學校, St Mary is already one of the very top schools - on par with Maryknoll & Heep Yan.
I can only think of 2 schools that you would want your girl to go to more than St Mary - DGS & St Paul Co-ed.
How many 宣小 girls can get into these 2 schools each year? - perhaps 20?
If you can't get into these 2 schools, you'll end up in a school at best similar to St Mary but possibly worse, therefore gaining nothing but a lot more anxiety & headaches!!
DGS may have accepted more 宣小 girls than St Mary girls, but that may be due to the fact that not many St Mary girls try to move to DGS as the gap between them isn't all that wide.
If your daughter is a top student in St Mary, I'm sure DGS will take her.
If she is not good enough to be a top student at St Mary, I doubt that studying in 宣小 would have helped her getting into DGS!
So whichever way you look at it, there really is no good argument for choosing宣小!
作者: manling33    時間: 10-6-6 13:31

其實我最驚讀女校,她會被教導到好鵪鶉, 好 lady,有公主病
有無 st mary 過來人可以好肯定話比我知
st mary 的學生是有 leadership, self-confidence 的 ? St Mary 的 training 是切合現今世代的需要.
因為我都係想個女第日升中再試 DGS, St Paul Co Ed, Heep Yun

至於宣小,我驚她在壓力下發揮不好,有無 St Mary 過來人話到比我知 St Mary 是谷唔谷, 如果谷,是否好似大多數網上傳聞宣小甘谷(相差1分,名次就相差好遠)

作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-6 13:45

Agree!

原帖由 elysemama 於 10-6-6 09:38 發表
對! 如果六年後要考入St. Mary真係好難, 點解唔而家入?? 真係無乜理由為宣道放棄St.Mary

相信從來只有宣道生想插入St.Mary, 無乜 St.Mary生想插入宣道卦.

...

作者: goodmama2003    時間: 10-6-6 13:51

作者: manling33    時間: 10-6-6 13:57

家長要 involve 成點 ? 可否舉實例 ?
我是 working 媽媽,但個女自小到好自動波,
連練琴甘厭惡的事都可以按時間表做
定係宣小的功課,project 深到自律的孩子也做不來
原帖由 goodmama2003 於 10-6-6 13:51 發表

是呵. 差一分, 名次可以差6- 8 名都不奇. 排名時, 分數精確度為"零點幾分",  每次測驗, 考試都計分...   不過考試只排前10名.

不過, 我係你都係簡 st. mary..

宣小,你會好累的, 你準備好嗎 ? 你是全職媽 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-6-6 15:05

作者: manling33    時間: 10-6-6 15:32

Thanks for your reply to my dilemma of choosing between St Mary and Alliance Primary School (Kowloon Tong).
I heard that teachers of St Mary (secondary school) are snobbish, they paid particular attention to students who
are bright (academically or extra-curricular activities) or who are catholics.  But others are being a bit neglected.
Is that true ?  Thanks for your information.
原帖由 RamblerMaMa 於 10-6-6 11:01 發表
Hello there,
I'm an old girl of St. Mary's (years ago!).  Girls are humble with good results, uplifting spirits.  Campus is big, just talking about the primary section.  Peer groups are important, we  ...

作者: mamimummy    時間: 10-6-6 16:20

其實睇左咁多選校心態, 你應該會分析到6年後邊間學生平均 (記住係平均唔好比最叻那一兩位, 因為學校有無pick到好籌都係運, 未必關學校事.)會叻 d.  我地口中的名校係以前 升中試、5banding 時積落的. 隨著政府教育政策的改變, mut都平均化, 隨左錢.  e.g 同區德信已是例子. 如果唔認同 le 個想法, 就讀邊間應該無分別. 既然任何虛名都會有變動, 福布斯應該最清楚 .  . 唯一沒變的是我們自己做媽媽的能付出幾多, 配合幾多, 給予幾多, 了解子女幾多和覺得選用'那種愛'會較適合呢?  

係呢個階段, 個個mami都覺得自己子女叻, 唔好怪我咁講, 6年後先知大概, 再憑實力較高低, 再過6年再比較. 再過唔知幾年再在社會真正角力. 很長的路.

.
原帖由 manling33 於 10-6-6 13:57 發表
家長要 involve 成點 ? 可否舉實例 ?
我是 working 媽媽,但個女自小到好自動波,
連練琴甘厭惡的事都可以按時間表做
定係宣小的功課,project 深到自律的孩子也做不來
...

作者: overview    時間: 10-6-6 17:04

間間學校都係咁, 老師大多只睇重叻學生!

原帖由 manling33 於 10-6-6 15:32 發表
Thanks for your reply to my dilemma of choosing between St Mary and Alliance Primary School (Kowloon Tong).
I heard that teachers of St Mary (secondary school) are snobbish, they paid particular atten ...

作者: Jack0128    時間: 10-6-6 18:09

樓主的dream school, 竟然是個friend 公司的女同事的女兒,不想轉去的學校。事因DGS call 女同事,問佢個囡囡轉去讀好不好?囡囡上月曾代表香港出賽,個女話要繼續係天水圍讀,唔喜歡上DGS.
成間公司大討論,其實個女好醒,九月去Shamshuipo返學,山長水遠,又唔係必做律師。

兩間學校,我選St Mary.

作者: kls12    時間: 10-6-6 18:12

原帖由 manling33 於 10-6-6 10:23 發表

看起來,你女兒比小女更合適讀宣小,小女讀宣小時是沒有學琴的。今年St.Mary's 的管樂團都開不成,宣小在音樂上的發揮會較多。當初入宣小的目標,也沒有你這麼高,只是希望入到 St.Mary's.

壓力是因人而異,小女讀宣小一時,不覺很大壓力。但總要上心吧!例子:每個月多於五次忘帶功課,便記一缺點。有一次,工人沒有把功課放在書包裡,內有三樣功課,我們要立即打的去學校。所以經常要Check來Check去。
在St.Mary's 沒有這樣記缺點,不用這樣緊張。

由於在St.Mary's成績主要是計考試分,所以很多時沒有著重測驗。當然比 APS 輕鬆。

功課是St.Mary's比APS多,St.Mary's有很多假期功課。
作者: MaggieHei    時間: 10-6-7 10:04

St. Mary 一定是好谷. 試想想, 六年后入 band 1 中學. 小學是派位制度. 即是, 什麼小朋友也是計分 / by luck 入去. 你是學校, 都要 make sure  d 小朋友個個是精英才維持到 band 1 中學架.

至於宣小, 我唔清楚谷唔谷. 不過, 我見過有 d 讀宣小的朋友仔. 佢地說唔難. 我相信是因為入宣小 d 學生全是憑實力考入去, 學校是選過d 學生才俾佢地入. 所以佢地唔會讀得辛苦. 不過, 一定要學一樣學器. 你要睇你小朋友是否喜愛音樂了.
作者: mchan    時間: 10-6-7 10:21

原帖由 MaggieHei 於 10-6-7 10:04 發表
St. Mary 一定是好谷. 試想想, 六年后入 band 1 中學. 小學是派位制度. 即是, 什麼小朋友也是計分 / by luck 入去. 你是學校, 都要 make sure  d 小朋友個個是精英才維持到 band 1 中學架.

至於宣小, 我唔清楚谷唔 ...

一定是St. Mary啦!免學費的好學校!
快D打去宣小放棄學位,好讓waiting list的小朋友補上。
作者: catcatmom    時間: 10-6-7 11:57

如果講壓力一定係宣小, 佢係音樂培訓方面要用好多$, 加上私校, 不受教處限制,只要佢認為小朋友成績唔達標, 要留班.  
而st mary 係政府津貼, 有限制留班人數. 朋友間津貼小學, 每級不多於2人.
另外, 朋友個3女讀st mary, 佢都將d補習班cut左好多, 當她一知道可以直升之後, 保持番小部份.

兩間都有朋友讀, 兩間都好好.
基於免費有一間很好中學, 一定係st mary, 除非唔鐘意係女校.
作者: k.kung    時間: 10-6-7 14:37

看你培育女兒的方向已明白你是向名校之路而行, 但請不要因為失意於DGJS 和 St. Paul Co-ed而耿耿於懷, 你女兒可能是欠決某些特質而未被取錄。若只因想六年後再戰DG或SPCC而棄St. Mary選宣道, 實在比較冒險, 成功固然可喜可賀, 失敗了, 又被派到一所比St. Mary差的中學怎辦, 雖說無人能知道6年後會發什麼事, 但你的孩子進步, 別人的孩子也在進步。要在中一再戰DG肯定比小一難。

你說怕擔心讀女校會令她變得八卦,有公主病, 12 年都讀一間學校,會否眼光太狹窄。 試問你女兒考到的是DGJS, 想法又是否一樣呢?

作者: goodmama2003    時間: 10-6-7 15:27

作者: YMCAkids    時間: 10-6-7 16:50

I guess if U transfer from SMCS to APS in future, its possible (not sure) but I never heard any girl come from APS in SMCS.
作者: catcatmom    時間: 10-6-7 19:39

我個朋友個仔都係宣小排全級20左右,因3次程分都有小小差異,最後都考不入名校, 不過幾間名校都有得IN, 派3志願九龍城英中. 佢小朋友係西樂8級, 之前係用了很$係外面請名師補西樂. 聽佢講名校如男X收宣小學生, 好多係睇學生既運動和音樂,成績其次.BUT朋友覺得宣小很好, 唔介意比學費, 一定要讀要九宣喎!  

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 15:27 發表
你女女如果保持到每年在宣小全級排前20名, 就入宣小啦.
因為這樣才能保証入到頂級名校.
如果不是, 就St  mary啦.

快些決定, 把學位放出來吧.

作者: goodmama2003    時間: 10-6-7 20:25

作者: overview    時間: 10-6-7 23:01

讀開smcs又點會轉去宣小? 程度都唔同, 真係未必即時跟得上喎! 可能宗教唔同啦, 但德望係有人成功插入smcs.

原帖由 YMCAkids 於 10-6-7 16:50 發表
I guess if U transfer from SMCS to APS in future, its possible (not sure) but I never heard any girl come from APS in SMCS.

作者: sandymama99    時間: 10-6-7 23:04

一定是St. Mary啦!免學費的好學校!
作者: twinsstar    時間: 10-6-7 23:50

St Mary is better than HY wor ..

原帖由 manling33 於 10-6-6 13:31 發表
其實我最驚讀女校,她會被教導到好鵪鶉, 好 lady,有公主病
有無 st mary 過來人可以好肯定話比我知
st mary 的學生是有 leadership, self-confidence 的 ? St Mary 的 training 是切合現今世代的需要.
因為我都係想個 ...

作者: catcatmom    時間: 10-6-8 10:47

我朋友個仔係九宣一直係班裡考1-5名, 讀書材料的小朋友, 加上有8級西樂, 係考名校條路. 學校push佢兩間津貼全港很top名校, 兩間唔收, 2直資名校有2次interview, 都唔收.

我提議考一間地區名校(如張xx, 林x.....) ;另外一間頂級名校, 佢都想甘做, 但老師唔讚成.

最後佢話入到名校眼界都唔同, 老師又叫佢去馬.
自行2全港頂級名校& 2間頂級直資名校, 但間間落空.
最後派了第三志願九龍城英中.

我講出來用意唔係踏低九宣小學生, 但係想話係宣小讀到好叻既, 學校都力推小朋友去考最top既中學,戰鬥格家長最arm讀.     

原帖由 goodmama2003 於 10-6-7 20:25 發表

是呵. 頂級名校有時不是計成績叻,因為成績叻的, 他們自己己大有人在, 但當然成績不能太差, 有時他們會喜歡有" 擅長" 的學生, 今次, 我識得有人在宣小排全級前30都入到頂級名校.
另外, 我有次聽某校講座,有位教育 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-6-8 11:28

作者: ggoo    時間: 10-6-8 12:17

咁多宣小家長都苦口婆心冇私咁將自己既感受,經歷同樓主講解,樓主都好似...
據知以中學來講 st mary既排名是高過協恩.我諗樓主要了解多d st mary先啱.
作者: aquarius828    時間: 10-6-8 12:30

最近, 係我屋企人聽到一個發生係佢同事嘅事.. 兩公婆都係教書的, 佢小朋友幼稚園讀st. paul, 而小學st. paul co-ed都收咗佢, 錢當然對他們嚟講一定唔成問題, 佢兩公婆諗過好多好多嘢, 最後為女女撰咗st. mary佢讀, e家個小朋友已經小二架啦, 係st. mary 讀得好開心... 其實我都係第一次聽人講放棄st. paul co-ed嘅學位的...
作者: vienpa    時間: 10-6-8 14:04

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 11:28 發表

你朋友個仔又真係好" 慘情" ,
但佢正正代表左沒有直屬/一條龍中學學生的苦況,
我女在宣小,5年後又同人死過, 誰知道真正頂級名校收生的標準呢?平時好叻又好, 但唔收就唔收, 6月飛霜實在不足為奇.

想起當年拖著小 ...

同意你所講, 在私小無論幾top都好, 無back-up 中學就係最大前題, 無家長可預計一定入DGS, St. Paul Co-ed...

所以幾年前就幫女女去考了插班入津校(可直升中學), 不用再煩考中學...而我亦建議我朋友(女兒在APS頭幾名)去考插班...
作者: manling33    時間: 10-6-8 16:07

請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?
但有 d 回覆又話 st mary 都好谷
原帖由 overview 於 10-6-7 23:01 發表
讀開smcs又點會轉去宣小? 程度都唔同, 真係未必即時跟得上喎! 可能宗教唔同啦, 但德望係有人成功插入smcs.

作者: cherriemama    時間: 10-6-8 16:14

I choose St. Mary!

從來只聽見宣小學生好想考插班入St. Mary, 好少會聽到St. Mary學生想插班入宣小!
作者: overview    時間: 10-6-8 16:16

宣小係私校, 課程緊係深d啦, st. mary有人覺得谷, 亦都有人覺得輕鬆, 但係一條龍, 只要唔好主科唔合格, 直升都唔難啦.

你想要學校課程深, 真係唔好揀津校, 你想challenge, 咪揀宣小, 正如睇醫生, 有人鍾意睇私家, 因service較貼心!

如果呢2日唔登記, 叩門既家長又多個希望啦

原帖由 manling33 於 10-6-8 16:07 發表
請問,請教你的意思是否 st mary 的程度低過宣小,所以如果讀 st mary 第日插班入到宣小會跟唔上 ?

作者: 愛愛地球    時間: 10-6-8 16:21

我覺得入左st marys, 冇家長會轉出去aps啩. 但入倒aps的,會希望轉出去好的津校, 不是嗎?!

原帖由 manling33 於 10-6-8 16:07 發表

作者: Daisy媽咪    時間: 10-6-8 17:57

原帖由 overview 於 10-6-8 16:16 發表
宣小係私校, 課程緊係深d啦, st. mary有人覺得谷, 亦都有人覺得輕鬆, 但係一條龍, 只要唔好主科唔合格, 直升都唔難啦.

你想要學校課程深, 真係唔好揀津校, 你想challenge, 咪揀宣小, 正如睇醫生, 有人鍾意睇私家,  ...

好唔捨得係deadline 前一個鐘confirm 放棄宣小個位 !
作者: overview    時間: 10-6-8 18:27

你唔好咁貪心啦! 宣小無中學確難攪,  抽中津校幫你慳唔小, 而且你小朋友一定讀得好輕鬆, 你稔定join邊樣活動好過

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-8 17:57 發表

好唔捨得係deadline 前一個鐘confirm 放棄宣小個位 !

作者: CFaHB    時間: 10-6-8 20:22

好欣賞宣小嘅家長 ~

老老實實將自己子女在宣小嘅擔憂講出嚟

唔似得一d bk 家長, 不停吹噓自己子女嘅學校, 嚟薰陶自己嘅選擇係正確 ......
作者: 晶瑩剔透    時間: 10-6-8 20:27

ST MARY 唔駛考慮
直上中學,而且不用爭崩頭
宣小係好,不過你要同全世界FRIGHT WO
作者: CaCaDad    時間: 10-6-8 20:36

先要問問自己想個女入邊間中學,個人意見,入咗st.Mary仲可下年小二knock DGJS。
作者: manling33    時間: 10-6-8 20:39

宣小小二不能去 knock DGJS ? 定係機細過 st mary 小二?
原帖由 CaCaDad 於 10-6-8 20:36 發表
先要問問自己想個女入邊間中學,個人意見,入咗st.Mary仲可下年小二knock DGJS。

作者: mamimummy    時間: 10-6-8 21:07

如果想入DGS, Maryknoll, St. Paul co-edu, 等讀宣小機會一定高d, 但如果入St. Mary 已是目標, 咁迷St. Mary 啦. 6 年裡, 小朋友跟唔跟得上宣小都係 unknown???!!!

20+個入到男女拔, 係好勁 (不過這現象有點怪, 因不是每年都咁勁) anyway~  第一, 家長比得起, 第二, 學生平均水準扁高是事實. must remember 這20+ 個學生未必係頭20+ 名, 佢地應該係頭35之內.  St. Mary ke 學生我相信無呢個能力.

但St . Mary 亦已是好多人ke dream school. 但你一定要比. 唯有睇你target邊間中學 和想/可以付出幾多.

作者: mamimummy    時間: 10-6-8 21:19

st mary 好多人幸都幸唔到啦 !!! 無端端咁比法!!! 唔知以為係2打6, 真無辜.

作者: Chumeiying    時間: 10-6-8 22:20

If DGJS and St Paul Co-Ed were your final targets, it would be better to choose Alliance than St. Mary.  You can give a try at anytime during the primary education.
Let's leave the place at St. Mary to those who wish to study through the secondary school.
作者: nicolemummy    時間: 10-6-8 22:23

其實, 如果考小一見DGS校長, 校長都唔收.

咁到六年後, 又有D咩可以畀DGS校長再試再收呢....

我唔想撥冷水, 但呢個係事實. 既然考小一時, 小朋友已經咁出類拔萃都唔收. 樓主認為個D小朋友考小一時沒有的"特質"可以在宣小中得到嗎... 你明白我意思嗎?
作者: overview    時間: 10-6-8 22:47

見小一小朋友都無咩真章, 咁細有幾多個真係出類拔萃? 十幾分鐘都睇唔到小朋友有幾叻, 主要都係睇family backgroud........ 但見中學就唔同, 學術/體藝勁係有好大chance收, 朋友既囡囡讀聖心下午班, 懣著音樂都入到女拔.

原帖由 nicolemummy 於 10-6-8 22:23 發表
其實, 如果考小一見DGS校長, 校長都唔收.

咁到六年後, 又有D咩可以畀DGS校長再試再收呢....

我唔想撥冷水, 但呢個係事實. 既然考小一時, 小朋友已經咁出類拔萃都唔收. 樓主認為個D小朋友考小一時沒有的"特質"可以 ...

作者: CaCaDad    時間: 10-6-8 23:59

有朋友子女分別在這兩間讀,宣小真的比St.Mary的功課多及深,壓力亦大,嘆與仔仔時常爭執。
作者: qqbabe    時間: 10-6-9 11:09

原帖由 1116 於 10-6-6 11:43 發表

希望樓主唔好後悔!

如樓主最終目標係dgs同spcc, 選aps的確有家校齊谷既學習氣氛優勢, 我相信作為媽媽都會準備好6年既戰鬥生涯, 但小朋友成長過程中有太多未知數, 係未一直會咁受教, 完全遵從父母方向? 讀書壓力影響親子關真係見怪不怪.

作者: catcatmom    時間: 10-6-9 11:35

goodmama2003

我朋友個仔係九宣係文武全才, 唔收既原因, 可能係成日
LI 離讀書, 個性格唔夠陽光, 古代書生. 如果性格係領袖型, 我想沙拔皇聖都搶著要.

家長要做定功課, 知道大多數頂級名校要MUD野.
地方名校真係只睇成績.

原帖由 goodmama2003 於 10-6-8 11:28 發表

你朋友個仔又真係好" 慘情" ,
但佢正正代表左沒有直屬/一條龍中學學生的苦況,
我女在宣小,5年後又同人死過, 誰知道真正頂級名校收生的標準呢?平時好叻又好, 但唔收就唔收, 6月飛霜實在不足為奇.

想起當年拖著小 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-6-9 11:39

作者: filleul    時間: 10-6-9 15:39

goodmama, 比你笑死!!!

我都同意,很多顶级名校在升中面試的准则,不只看成绩,也注重学生其他方面的表现,才能和性格等,而且每间学校的評選标准亦不同。

過往宣小学生亦有全级排名并非最top的学生考入顶级名校,所以不只是看成绩,也要视乎其他因素,包括面试时的臨場表现等。

值得一提是,宣小在为学生作升中准備上,的确给与家长和学生很全面和足够的支持,因宣小没有直属中学,所以学校会全力提供支援,例如在暑假開辦面试班,但当然考不考到好学校,都要靠学生自己的造化,及一些運气吧!!!

不过,如果小学有一條龍升中的話,那就的确烦少样啦!!

原帖由 goodmama2003 於 10-6-9 11:39 發表

Agree !

又可能係"沙拔皇聖" 支樂團剛好差一位" 中提琴呀, 巴松管呀, 圓號呀, 件樂器好像牛咁大既低音大提琴呀, 泠門而又少人學既, 宣小剛好有貨, 仲要考左8級以上, 正. 得左.  (悶悶地,講下笑 ~~ ...

作者: YMCAkids    時間: 10-6-9 18:10

Absolutely Agree!! That's why I said I never heard any girl transfer from SMCS to APS. But there are cases transfer from GH, SFA... to SMCS.

原帖由 cherriemama 於 10-6-8 16:14 發表
I choose St. Mary!

從來只聽見宣小學生好想考插班入St. Mary, 好少會聽到St. Mary學生想插班入宣小!

作者: k.kung    時間: 10-6-9 20:55

相信單靠Family background就能進名校只佔小部份, Family background 亦只是其中一個考慮因素。

能考進名校的大多有其強項, 小朋友天資如何, 已可從成積表和課外活動所得的獎項看到, 在interview時, 校長可從小朋友的談吐知道她的教養和應對。 就算不計家長所花的時間和金錢, 也不該抹殺小朋友對學習曾作出的努力。

原帖由 overview 於 10-6-8 22:47 發表
見小一小朋友都無咩真章, 咁細有幾多個真係出類拔萃? 十幾分鐘都睇唔到小朋友有幾叻, 主要都係睇family backgroud........ 但見中學就唔同, 學術/體藝勁係有好大chance收, 朋友既囡囡讀聖心下午班, 懣著音樂都入到女 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5