教育王國

標題: 2010小朋友入讀一呂小既家長請進 [打印本頁]

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-5 16:35     標題: 2010小朋友入讀一呂小既家長請進

好開派到第一志願一呂, 各位家長我地交流下丫!
作者: twinnie    時間: 10-6-5 17:35

我都係呀, 好開心呀!! 總之好興奮啦~~~
作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-5 17:37

hihi! nice to meet u!!! 我都好開心呀!!
我個小朋友係仔黎嫁, 你呢?
黎近大家多d聯絡交流下學校既野丫

原帖由 twinnie 於 10-6-5 17:35 發表
我都係呀, 好開心呀!! 總之好興奮啦~~~

作者: twinnie    時間: 10-6-5 17:51

me too, 我果個都係仔黎嫁, 最開心佢可以同表姐一間學校, 有個照應嘛.....

你小朋友係邊間幼稚園讀呀? 我小朋友讀York,  因為我都想知下, 係咪真係隨機派位.

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-5 17:37 發表
hihi! nice to meet u!!! 我都好開心呀!!
我個小朋友係仔黎嫁, 你呢?
黎近大家多d聯絡交流下學校既野丫

作者: 叉雞飯    時間: 10-6-5 18:33

hi, 終於等到了, 我女可同表姐一間學校, 有時我家姐都幫到我, 會方便好多
隨機, 一定, old boy 的小朋友都落空, so一定隨機

原帖由 twinnie 於 10-6-5 17:51 發表
me too, 我果個都係仔黎嫁, 最開心佢可以同表姐一間學校, 有個照應嘛.....

你小朋友係邊間幼稚園讀呀? 我小朋友讀York,  因為我都想知下, 係咪真係隨機派位.

...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-6 00:14

你仔仔有表姐照應真係好!
我個仔讀馬鞍山威寶嫁, 唔知你知唔知係邊間.

原帖由 twinnie 於 10-6-5 17:51 發表

...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-6 00:18

我唔係舊生又冇宗教, 所以第一round填左冇都預左, 第二round都係搏, 點知好好彩入到!

原帖由 叉雞飯 於 10-6-5 18:33 發表
hi, 終於等到了, 我女可同表姐一間學校, 有時我家姐都幫到我, 會方便好多
隨機, 一定, old boy 的小朋友都落空, so一定隨機

作者: johnsize    時間: 10-6-6 14:30

我個仔都係第一志願!!
作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-6 17:09

hihi! 真係開心, 又多識多個新同學仔既家長, 以後多D上黎交流下丫!

原帖由 johnsize 於 10-6-6 14:30 發表
我個仔都係第一志願!!

作者: twinnie    時間: 10-6-6 17:21

我知邊間呀, 依間唔錯嫁, 不過當時既我唔太熟依間, 所以後報幼稚園果時先知, 不過都已經過左時間!!

唔知到時我地會唔會同一班呢, 不過一呂有分普通話班同廣東話班....

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-6 00:14 發表
你仔仔有表姐照應真係好!
我個仔讀馬鞍山威寶嫁, 唔知你知唔知係邊間.

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-6 23:33

你知邊間呀? 初時幾驚講左出黎你都唔知呀! 哈哈! 其實呢間就以前比較ok, 因為之前做左好耐既校長走左, 就好似做得冇以前咁好, 我個仔都算唔好彩, 3年幼稚園年年唔同校長, 不過好左我識個d老師好多都好好, 好幫手!

我都聽講係分普通話同廣東話班, 唔知個比率係幾多班呢?

原帖由 twinnie 於 10-6-6 17:21 發表
我知邊間呀, 依間唔錯嫁, 不過當時既我唔太熟依間, 所以後報幼稚園果時先知, 不過都已經過左時間!!

唔知到時我地會唔會同一班呢, 不過一呂有分普通話班同廣東話班....

...

作者: twinnie    時間: 10-6-7 19:00

不過點都好, 最緊要係入到自己心儀小學已經好足夠啦..

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-6 23:33 發表
你知邊間呀? 初時幾驚講左出黎你都唔知呀! 哈哈! 其實呢間就以前比較ok, 因為之前做左好耐既校長走左, 就好似做得冇以前咁好, 我個仔都算唔好彩, 3年幼稚園年年唔同校長, 不過好左我識個d老師好多都好好, 好幫手!:ki ...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-8 16:29

都係呀, 入到一間心儀既學校真係好開心.
雖然我個仔咁岩三年都唔同校長,
但我地就好好彩, 同幾個校長都ok.
老師主任又好幫手, 真係好多謝佢地平時既照顧.

黎近就小一又係一個新開始, 新挑戰!
希望佢升小一好快習慣到啦!

今日去左註冊唸住會知道多d黎近既安排.
但原來要遲d先知.
你打唔打算俾個小朋友搭校車呀?

原帖由 twinnie 於 10-6-7 19:00 發表
不過點都好, 最緊要係入到自己心儀小學已經好足夠啦..

作者: WHJ    時間: 10-6-8 16:57

我都係第一自願派入來, 大家多多指教
作者: twinnie    時間: 10-6-8 17:13

我唔使搭校車, 因為我住係附近...

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-8 16:29 發表
都係呀, 入到一間心儀既學校真係好開心.
雖然我個仔咁岩三年都唔同校長,
但我地就好好彩, 同幾個校長都ok.
老師主任又好幫手, 真係好多謝佢地平時既照顧.

黎近就小一又係一個新開始, 新挑戰!
希望佢升小一好快習 ...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-9 02:32

icic! 我就暫時未知, 因為我公司好近, 現家仲唸緊自己帶定搭校車. 到家長會個日聽下先再作決定!

原帖由 twinnie 於 10-6-8 17:13 發表
我唔使搭校車, 因為我住係附近...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-9 02:33

歡迎呀! 又多個家長入黎交流下, 真係開心!
原帖由 WHJ 於 10-6-8 16:57 發表
我都係第一自願派入來, 大家多多指教

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-9 02:35

今日去註冊收到通告, 寫7/7要帶2張學生既相返學校, 請問知唔知校服幾時做? 如果係7/7個日先有, 咁點樣交到2張學生相? 我唔係好明. 大家明嗎? thx!!!!
作者: 叉雞飯    時間: 10-6-9 16:52

做校服, 校車同lunch 同日安排, 我諗應未必要著校服的
7月7日 我囡幼稚園畢業禮, 我要請我媽媽代勞, 唔敢指意佢聽野呀, 您地有咩資料, post 上來呀唔該晒

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-9 02:35 發表
今日去註冊收到通告, 寫7/7要帶2張學生既相返學校, 請問知唔知校服幾時做? 如果係7/7個日先有, 咁點樣交到2張學生相? 我唔係好明. 大家明嗎? thx!!!!

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-9 22:05

ok! 冇問題! 到時有d咩資料會上黎post, 如果到時我講漏左, 麻煩其他家長幫手補充! 我地大家互相幫忙~
希望佢地黎近既小學生活開心啦!

原帖由 叉雞飯 於 10-6-9 16:52 發表
做校服, 校車同lunch 同日安排, 我諗應未必要著校服的
7月7日 我囡幼稚園畢業禮, 我要請我媽媽代勞, 唔敢指意佢聽野呀, 您地有咩資料, post 上來呀唔該晒

...

作者: claudiaho    時間: 10-6-10 09:36

其實可以係兩張靚仔/女相就得, 應該係用嚟做學校記錄同智能卡, 担心的話可以打番學校再問清楚嘛

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-9 02:35 發表

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-10 15:56

我唸住22/6編班試個日先問學校

原帖由 claudiaho 於 10-6-10 09:36 發表
其實可以係兩張靚仔/女相就得, 應該係用嚟做學校記錄同智能卡, 担心的話可以打番學校再問清楚嘛

作者: Abby-媽媽    時間: 10-6-11 13:22

HI,  我個女都抽中左一呂,  希望以後可以多D交流下:loveliness: :loveliness:
作者: 叉雞飯    時間: 10-6-11 14:30

WELCOME
我係在職媽媽, 我個係囡

原帖由 Abby-媽媽 於 10-6-11 13:22 發表
HI,  我個女都抽中左一呂,  希望以後可以多D交流下:loveliness: :loveliness:

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-11 19:32

WELCOME呀!!! 我地多d人可以交流既野更多, 有時間就多d上黎丫!

原帖由 Abby-媽媽 於 10-6-11 13:22 發表

作者: Parent@LMC    時間: 10-6-12 09:47     標題: Welcome

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-11 19:32 發表
WELCOME呀!!! 我地多d人可以交流既野更多, 有時間就多d上黎丫!
[quote]歡迎! 我兒子現讀一年級, 學校有很多活動,我相信你的孩子會很喜歡。但是,有許多功課要做,父母需要沿途支持。鄧博士將提供指導如何管教孩子,她有她自己的方法,是非常有效的。
作者: chris_baba    時間: 10-6-14 00:30

[email=PARENT@LMC]PARENT@LMC[/email] 是沙呂小的家長, 請不要在此題目中給意見吧....
作者: chris_baba    時間: 10-6-14 00:33

兩張相是用來做智能咭用的,是不是穿校服不是太大問題....因為到時張咭只剩下個頭....
原帖由 米雪兒1101 於 10-6-10 15:56 發表
我唸住22/6編班試個日先問學校

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-14 22:46

你好呀! 好開心你入來留言呀! thx!!
其實我想問一呂正式的上課時間? 放學後的安排會是如何?
因為我是在職媽媽(我在石門返工的), 一向都是自己湊, 家人又已移民外國, 老公的家人又幫不上忙. 所以正煩惱仔仔的放學安排, 但因為手頭上所掌握的資料暫不多, 所以還不能作什麼確實的安排. 如果可以多一些資料提供, 我會可以想多一些, 希望可以2邊都兼顧到.

原帖由 Parent@LMC 於 10-6-12 09:47 發表
[quote]歡迎! 我兒子現讀一年級, 學校有很多活動,我相信你的孩子會很喜歡。但是,有許多功課要做,父母需要沿途支持。鄧博士將提供指導如何管教孩子,她有她自己的方法,是非常有效的。 ...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-14 22:46

明白, 謝謝告知!

原帖由 chris_baba 於 10-6-14 00:33 發表
兩張相是用來做智能咭用的,是不是穿校服不是太大問題....因為到時張咭只剩下個頭....

作者: tam    時間: 10-6-15 10:25

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-14 22:46 發表
你好呀! 好開心你入來留言呀! thx!!
其實我想問一呂正式的上課時間? 放學後的安排會是如何?
因為我是在職媽媽(我在石門返工的), 一向都是自己湊, 家人又已移民外國, 老公的家人又幫不上忙.  ...

welcome,學校星期1-5放學後都有唔同既課外活動可以報名上堂,星期1-4正常放學時間係3:05分,星期五就會3:35分先放學。
另外,以我所知係有功課班可以報名,星期1-5放學後留校,詳情就唔係好清楚,你可以問下學校點樣報名同時間安排,但放學時間好似都幾早。

我就自己出去豐昌順買校服影學生相,反正開學都需要交好多校服相,預早影定都無乜所謂。(影張靚d整智能咭,要用六年o架)

作者: hoikiuqq    時間: 10-6-20 01:58

很高興, 我可以成為你們的一份子, 請問你地會否報讀普通話班嗎?
作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-22 23:28

都申請左, 不過唔知今日in成點囉~

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-20 01:58 發表
很高興, 我可以成為你們的一份子, 請問你地會否報讀普通話班嗎?

作者: hoikiuqq    時間: 10-6-23 12:22

哈哈..呀女有D都唔識答呀. 請問你昨日是幾多號室? 我是204。會參加暑期班嗎? 12/7開始但係幼稚園都未放假。
作者: 米雪兒1101    時間: 10-6-27 19:27

亞仔個日係203室, 佢話普通話in個到就識喎(都唔知係唔係 ), 咁考編班試個度中英文都有少少唔識喎, 數學佢自己話識喎.

其實個日家長會話其實唔會分成績去編班, 話會分男女平均咁編, 咁其實考個編班試用意何在呢? 呢到我有d"r"頭~
原帖由 hoikiuqq 於 10-6-23 12:22 發表
哈哈..呀女有D都唔識答呀. 請問你昨日是幾多號室? 我是204。會參加暑期班嗎? 12/7開始但係幼稚園都未放假。

作者: hoikiuqq    時間: 10-6-28 03:24

我女...哈哈, 呀女話喎數學識哂, 中英有D唔識, 而普通話就麻麻, 我諗都係入唔到普中, 不過算啦, 呢樣都唔係最重要。佢咁講都係唔想家長擔心, 我覺得會將成績平均分散, 無理由咁快標籤哂小一的學生呀。

原帖由 米雪兒1101 於 10-6-27 19:27 發表
亞仔個日係203室, 佢話普通話in個到就識喎(都唔知係唔係 ), 咁考編班試個度中英文都有少少唔識喎, 數學佢自己話識喎.

其實個日家長會話其實唔會分成績去編班, 話會分男女平均咁編, 咁其實考個編班試用意何 ...

作者: external    時間: 10-6-28 10:03

編班試係將成續/男女平均分配每一班, 和分普通話班, 所以不用太擔心^^
作者: lmak    時間: 10-6-28 12:36

恭喜哂咁多位能入到一呂!我想問吓有沒有小朋友是20分在第一輪計分時已經入到一呂呢?
我想知20分在第一輪是否都好難入到呢?多多賜教!
作者: 叉雞飯    時間: 10-6-28 17:33

hi all
考分班試完成了, 太巧了, 阿女話深呀

您地有無同小朋友一齊簡飯盒呢, 我女e+ 讀全日kg, 1日1樣, 無呢個煩惱, 一拎份一呂簡反表出來, 暈了, 我個女有選擇障礙架麻, 好輪盡呢:

媽媽"阿b 呀, 呢樹呢學校叫簡反盒, 可以簡唔同幼稚園架"
b "下, 是但啦"
mama" 好, 第1日 , A-XXXX炒XX, B-XXXX反, C- 地中海XXXX飯, D-XXXX, 邊個呀 ?"

B"您講多次, 我聽唔清楚呢, TKS"
MAMA "好,第1日 A-XX, BXXXX, C- XXXX反, D-XXXX"

B"媽咪, 咩叫炒呀, 咩唔係飯來架 ?"
MAMA"炒咪擺晒D野落去兜"
B"哦, 明啦, 我唔炒了, 熱氣, O廿A B C D 係咩呀 ?"
MAMA"我咪讀左囉"
B"我唔記得左了, 您再讀1次啦媽媽"

如是者, 做左18日的MEAL了, THANKS GOD 到最後個10日我只講"反, 面, 飽, 簡邊樣. 分左3次做先完成呢

我決定10月叫佢自己試, 我CHECK 算了,

作者: 米雪兒1101    時間: 10-7-9 23:53

亞女被安排到邊一班呀? 睇下我地D仔女有冇機會做同班同學呢?

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 03:24 發表
我女...哈哈, 呀女話喎數學識哂, 中英有D唔識, 而普通話就麻麻, 我諗都係入唔到普中, 不過算啦, 呢樣都唔係最重要。佢咁講都係唔想家長擔心, 我覺得會將成績平均分散, 無理由咁快標籤哂小一的學生呀。

...

作者: 米雪兒1101    時間: 10-7-9 23:56

我冇比佢擇住, 因為我想佢食多D唔同既野. 俾佢擇, 佢一定狂擇包個D!>.<

原帖由 叉雞飯 於 10-6-28 17:33 發表
hi all
考分班試完成了, 太巧了, 阿女話深呀

您地有無同小朋友一齊簡飯盒呢, 我女e+ 讀全日kg, 1日1樣, 無呢個煩惱, 一拎份一呂簡反表出來, 暈了, 我個女有選擇障礙架麻, 好輪盡呢:

媽媽"阿b 呀, 呢樹呢學校叫簡反 ...

作者: 叉雞飯    時間: 10-7-12 10:26

Hi All
大家買晒開學野未 ? 我家姐提我買食飯台墊, 唔好買硬個d, 因要帶走, 最好易d摺埋收藏的, 大家參考下呀
作者: Abby-媽媽    時間: 10-7-16 13:35

我囡囡派左1A,  有無同班同學ne
作者: WHJ    時間: 10-7-16 14:41

My son will go to 1C.

原帖由 Abby-媽媽 於 10-7-16 13:35 發表
我囡囡派左1A,  有無同班同學ne

作者: 米雪兒1101    時間: 10-7-21 01:39

我仔仔就派左1D.

大家準備返學準備成點?
我其實都未特別準備D咩,
應該都係等八月先準備, HEHE!

希望我地D仔女好快習慣小一既生活,
跟得上啦!
作者: 叉雞飯    時間: 10-7-22 21:40

oooooooo 米雪米雪 roger roger, my girl also 1D, YEAH 好野
我未買校服裙同 台墊, 遲D先攪了, 呢排忙到嘔

原帖由 米雪兒1101 於 10-7-21 01:39 發表
我仔仔就派左1D.

大家準備返學準備成點?

跟得上啦!

作者: hoikiuqq    時間: 10-7-22 22:56

我女入左1C班呀, 仲有無1C的同學仔呀?

原帖由 米雪兒1101 於 10-7-9 23:53 發表
亞女被安排到邊一班呀? 睇下我地D仔女有冇機會做同班同學呢?

作者: 米雪兒1101    時間: 10-7-23 14:00

义雞飯,

yeah! 終於搵到同學, 我地要多d傾下, 等大家知多d佢地既情況!

校服我個日買埋喇, 費時煩呀! 不過佢其他開學既野仲未攪! 因為我同你一樣, 忙到顛  我個仔返埋今日正式放暑假~

原帖由 叉雞飯 於 10-7-22 21:40 發表
oooooooo 米雪米雪 roger roger, my girl also 1D, YEAH 好野
我未買校服裙同 台墊, 遲D先攪了, 呢排忙到嘔

作者: WHJ    時間: 10-8-5 09:33

hoikiuqq,

My son also in IC, My sone's name is Pak Yiu, Woody  ar..., Let's have more communication, exchange info as I am working mami, aren't you ?

WHJ

原帖由 hoikiuqq 於 10-7-22 22:56 發表
我女入左1C班呀, 仲有無1C的同學仔呀?

作者: hoikiuqq    時間: 10-8-29 03:10

HIHI..我女叫HOI KIU, 你今日有去小一新生指導日嗎? 準備哂開學野未呀?

原帖由 WHJ 於 10-8-5 09:33 發表
hoikiuqq,

My son also in IC, My sone's name is Pak Yiu, Woody  ar..., Let's have more communication, exchange info as I am working mami, aren't you ?

WHJ

作者: WHJ    時間: 10-9-2 11:16

Let me try to ask my son is there a girl is called Hoi Kiu sin..

原帖由 hoikiuqq 於 10-8-29 03:10 發表
HIHI..我女叫HOI KIU, 你今日有去小一新生指導日嗎? 準備哂開學野未呀?

作者: Ba_Be    時間: 10-9-20 00:01

Hi,
My Son is also 1D, his name is Yan Ki. What's ur son's name.

原帖由 米雪兒1101 於 10-7-21 01:39 發表
我仔仔就派左1D.

大家準備返學準備成點?

跟得上啦!

作者: Ba_Be    時間: 10-9-20 00:02     標題: 回覆 7# 米雪兒1101 的文章

Hi,
My Son is also 1D, his name is Yan Ki. What's ur son's name.
Any more classmate ?
作者: 叉雞飯    時間: 10-9-22 22:31

bA BE,

1D 班, 我囡都係

真要多多交流, 見到佢寫本手冊真係 @_@!!!!

原帖由 Ba_Be 於 10-9-20 00:02 發表
Hi,
Any more classmate ?

作者: Ba_Be    時間: 10-9-24 23:08

my son's handbook is not very clear too. today he just drew a picture in yesterday column!!!

what's your daughter name ?

原帖由 叉雞飯 於 10-9-22 22:31 發表
bA BE,

1D 班, 我囡都係

真要多多交流, 見到佢寫本手冊真係 @_@!!!!

作者: 叉雞飯    時間: 10-9-25 00:34

O....一諗起第日無網上家課表. 真閉家火

原帖由 Ba_Be 於 10-9-24 23:08 發表
my son's handbook is not very clear too. today he just drew a picture in yesterday column!!!

what's your daughter name ?

作者: hoikiuqq    時間: 10-9-27 16:09

寫手冊真係要適應呀, 日日總有D漏; 請問網上家課表係咪只是9月份先有?
作者: hoikiuqq    時間: 10-9-27 16:16

Hi, 呀女話 Pak Yiu 星期六返cambridge 喎, 我地睇下有無機會見面。

原帖由 WHJ 於 10-9-2 11:16 發表
Let me try to ask my son is there a girl is called Hoi Kiu sin..

作者: WHJ    時間: 10-9-28 09:14

Yes.. let's meet there,  beforehead, we have "Oly. Math at 9-10 am, what else has Hoi Qiu to join?
原帖由 hoikiuqq 於 10-9-27 16:16 發表
Hi, 呀女話 Pak Yiu 星期六返cambridge 喎, 我地睇下有無機會見面。

作者: sunyee    時間: 10-10-6 22:41

Hi,
我个女是1c班, Yan yau。多多指教
作者: Wendychu    時間: 10-10-8 14:08

唔好意思,
煩請各位媽咪可否告之你們小朋友, 之前讀那一間幼稚園呢
作者: hoikiuqq    時間: 10-10-11 09:30

Hoi Kiu 星期六只參加cambridge, Pak Yiu 連續2堂會很累嗎? 呀女話最近調位, 現在坐在Pak Yiu附近。

原帖由 WHJ 於 10-9-28 09:14 發表
Yes.. let's meet there,  beforehead, we have "Oly. Math at 9-10 am, what else has Hoi Qiu to join?

作者: hoikiuqq    時間: 10-10-11 09:33

HI, 你好!! 多多指教呀!!
原帖由 sunyee 於 10-10-6 22:41 發表
Hi,
我个女是1c班, Yan yau。多多指教

作者: WHJ    時間: 10-11-1 11:11

Seems I tired than him.  my son said always change seat, may be wanna to let them to know each others.  my son can remember all classmate and their Nos.  

原帖由 hoikiuqq 於 10-10-11 09:30 發表
Hoi Kiu 星期六只參加cambridge, Pak Yiu 連續2堂會很累嗎? 呀女話最近調位, 現在坐在Pak Yiu附近。

作者: sunyee    時間: 10-11-19 23:54

原帖由 hoikiuqq 於 10-10-11 09:33 發表
HI, 你好!! 多多指教呀!!
Nice to meet you today! I'm Yan Yau's mother.
作者: 叉雞飯    時間: 10-11-23 14:34

今日大家有無睇到都市閑情? 黃校長同安德尊傾計及教簡小一, 有影下學校架, 我LUNCH TIME 睇左DD, 好OK 呀

原帖由 sunyee 於 10-11-19 23:54 發表
Nice to meet you today! I'm Yan Yau's mother.

作者: isaac911911    時間: 11-6-7 23:34     標題: 一呂'' 小一新生甄別編班試''

有沒有一呂家長幫忙 ?

請問''編班試''有何目的?
測試甚麼 ? 例如呢 ?
用甚麼語言考 ?

謝謝 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5