教育王國

標題: Net 35, 誰獲派第一志願呀? [打印本頁]

作者: flocfy    時間: 10-6-6 00:32     標題: Net 35, 誰獲派第一志願呀?

如題,那一間呀,請分享一下!
作者: miumiumilk    時間: 10-6-6 01:01

Thanks god, my little girl gets the first choice, Holy Angels.  I even didn't believe this is true till now!

My friend who is in 35 also, her son is accepted by Ma Tau Chung.
作者: suewong    時間: 10-6-6 14:35

有冇人15分入天神/馬頭涌呀?
作者: wensi    時間: 10-6-6 15:06

原帖由 suewong 於 10-6-6 14:35 發表
有冇人15分入天神/馬頭涌呀?

2nd round 都唔係計分.

天神15分無乜可能, lee 兩年20分都入唔哂.
作者: suewong    時間: 10-6-6 15:18

我知2nd round唔計分, 想知1st round 15分有冇機......睇黎好渺茫
咁.....有幾多人派到第1志願?
今年到我個女啦!
作者: wensi    時間: 10-6-6 15:31

原帖由 suewong 於 10-6-6 15:18 發表
我知2nd round唔計分, 想知1st round 15分有冇機......睇黎好渺茫
咁.....有幾多人派到第1志願?
今年到我個女啦!

考定私小好D!

好似得3班再減一半.

作者: suewong    時間: 10-6-6 15:43

都會考私校及直資.
真係好矛盾, 如考到直資要放棄大抽獎, 但又想博天神/馬頭涌.....有妹妹2年後跟上呀.
作者: wensi    時間: 10-6-6 15:56

原帖由 suewong 於 10-6-6 15:43 發表
都會考私校及直資.
真係好矛盾, 如考到直資要放棄大抽獎, 但又想博天神/馬頭涌.....有妹妹2年後跟上呀.

好擔心啦!35區好好抽,  另外3個學校都好好.  宣道兩間奉基 派英中都around 50%
作者: tracytang    時間: 10-6-6 16:09

6th choice in this year
作者: wensi    時間: 10-6-6 16:21

原帖由 tracytang 於 10-6-6 16:09 發表

想八下你點排位, 可能小班教學好大影響.
作者: chunchunbb    時間: 10-6-6 17:23

請問黃埔宣小呢間學校好唔好?
作者: BOBO128    時間: 10-6-7 03:36

天神今年收 75 人 ( 3 班, 25 人一班)

所以抽中, 真係好好彩 ...

原帖由 wensi 於 10-6-6 15:06 發表

2nd round 都唔係計分.

天神15分無乜可能, lee 兩年20分都入唔哂.

作者: bblamlam    時間: 10-6-7 08:59

我第二意願, FUNG KEI
作者: suewong    時間: 10-6-7 17:11

原帖由 tracytang 於 10-6-6 16:09 發表

請問你點排呀?
我開始好驚啦!
作者: WaiYing    時間: 10-6-9 11:14

Wensi, Suewong

我個女派咗去一間我冇選過既區內小學 , 我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基
4) 奉基千禧
5) 天神

依家好努力地叩門.

wensi,

想請問吓, 我想女兒在一間校風好而學術成績又可以好既學校讀,請問宣道, 奉基, 奉基千禧點排.

謝謝!
作者: HoPunMom    時間: 10-6-9 11:17

我仔得15分, 好彩抽到红马(第一志願). 我的排位:

1. 红马
2. 奉基
3. 奉基千禧
作者: tracytang    時間: 10-6-9 11:23

我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基千禧
4) 奉基
5) 葛量洪
6) 聖提摩太 (排咗lee間 )
作者: AAma    時間: 10-6-9 12:05

叩了門未呀? 除了紅馬困難之外, 其餘no.2-4都有機會架, no.5 多數都收添, 這間都是好學校.

原帖由 tracytang 於 10-6-9 11:23 發表
我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基千禧
4) 奉基
5) 葛量洪

作者: eeb    時間: 10-6-9 12:39

考直資仲可唔可以自行分配時交表?
作者: eeb    時間: 10-6-9 12:48

其實黃埔宣小同兩間奉基都差唔多,三間都去叩下門啦,是旦一間都好哎。

原帖由 WaiYing 於 10-6-9 11:14 發表
Wensi, Suewong

我個女派咗去一間我冇選過既區內小學 , 我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基
4) 奉基千禧
5) 天神

依家好努力地叩門.

wensi,

想請問吓, 我想女兒在一間校風好而學術成績又可以 ...

作者: 咕怪媽媽    時間: 10-6-9 13:37

Tracy,

我與您同聲一哭。我的排位係:

1) 紅馬
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
5) 葛量洪
6) 聖提摩太
7) 天神

我認為係好保守的排法, 最壞打算都係派去5)。結果, 真係出乎意料之外。

原帖由 tracytang 於 10-6-9 11:23 發表
我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基千禧
4) 奉基
5) 葛量洪

作者: eeb    時間: 10-6-9 13:42

去咗叩門未?

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-9 13:37 發表
Tracy,

1) 紅馬
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
5) 葛量洪
6) 聖提摩太
7) 天神

我認為係好保守的排法, 最壞打算都係派去5)。結果, 真係出乎意料之外。

...

作者: 咕怪媽媽    時間: 10-6-9 13:57

頭4間叩晒了, 第5間睇頭4間結果點先。

有同學仔媽咪, 舊年8月底都仲叩到5)門,所以不急住。

原帖由 eeb 於 10-6-9 13:42 發表
去咗叩門未?

作者: eeb    時間: 10-6-9 14:09

葛量洪 根本收生不足

其他 - 有無profolio同推薦信?

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-9 13:57 發表
頭4間叩晒了, 第5間睇頭4間結果點先。

有同學仔媽咪, 舊年8月底都仲叩到5)門,所以不急住。

作者: wensi    時間: 10-6-9 14:10

原帖由 WaiYing 於 10-6-9 11:14 發表

wensi,

想請問吓, 我想女兒在一間校風好而學術成績又可以好既學校讀,請問宣道, 奉基, 奉基千禧點排.

3 間都差不多, 都好好ga la. 有成around 4x% 升英中.

係紅碼(p5-p6有3班精英班)同天神好突出.

去埋 34區 31區叩門, 都唔太遠.

少班教學好大影響, 政府ge 目標係 25人一班

作者: tracytang    時間: 10-6-9 14:12

咕怪媽媽,
  我原先諗住最worst嘅情況只會派到第4位, 估唔到...... .  可能今年lee個net多咗人選

原帖由 咕怪媽媽 於 10-6-9 13:37 發表
Tracy,

1) 紅馬
2) 奉基千禧
3) 奉基
4) 宣道
5) 葛量洪
6) 聖提摩太
7) 天神

...

作者: eeb    時間: 10-6-9 14:40

千禧 51%
我識一個千禧家長,佢認為雖然有個別老師對學生既態度唔好(我只係聽佢講,因為同佢個小朋友有關,所以可能好主觀),老師/校長都好好。
我亦識人以前o係奉基做,對奉基既評價都唔錯

原帖由 wensi 於 10-6-9 14:10 發表

3 間都差不多, 都好好ga la. 有成around 4x% 升英中.

係紅碼(p5-p6有3班精英班)同天神好突出.

去埋 34區 31區叩門, 都唔太遠.

少班教學好大影響, 政府ge 目標係 25人一班 ...

作者: HoPunMom    時間: 10-6-9 14:46

真是不知道呢区今年是否多人争, 我地被教育局问攞住址证明啊 (差餉单).
作者: wensi    時間: 10-6-9 15:34

原帖由 HoPunMom 於 10-6-9 14:46 發表
真是不知道呢区今年是否多人争, 我地被教育局问攞住址证明啊 (差餉单).

係你好彩, 佢地年年都抽查.

我仔間由30人一班 CUT 到25人一斑

一間少左25個位, 4間少100個位ga la!

作者: eeb    時間: 10-6-9 15:56

題外話,csk(要搭校車)同黃埔宣小(可步行),都係20分,男仔,自行你會選邊間?

原帖由 wensi 於 10-6-9 15:34 發表

係你好彩, 佢地年年都抽查.

我仔間由30人一班 CUT 到25人一斑

一間少左25個位, 4間少100個位ga la!

作者: hugub    時間: 10-6-9 16:18

原帖由 tracytang 於 10-6-9 14:12 發表
咕怪媽媽,
  我原先諗住最worst嘅情況只會派到第4位, 估唔到...... .  可能今年lee個net多咗人選

黄埔宣道唔差,要應付既範疇唔少, 體育科都要考筆試 (4頁紙範圍woo) , 高小好多功課 , 我尋日至因為溫考試打囝, 好大壓力呀...
作者: doryee    時間: 10-6-9 16:21

嘩PE都要筆試,駛唔駛咁誇呀

家下D小朋友同家長真係好大壓力
作者: suewong    時間: 10-6-9 16:25

好worry出年派位.....
2005年出生率比2004高, 但又少了咁多位.
幾時worry到明年6月呀)))))
是不是入了頭3志願的冇乜入bk?  好似個個都係集21%既.....
作者: eeb    時間: 10-6-9 16:31

所以有心水就去機會大d既第一輪,亦要考想入既直資同backup既私校,我fd個女K2,而家先知緊張(因為身邊有兩個派st. tim,好在都有私校backup),所以我都邊佢睇多少少,我個仔2007年出世,又係出生率超高

原帖由 suewong 於 10-6-9 16:25 發表
是不是入了頭3志願的冇乜入bk?  好似個個都係集21%既.....

作者: doryee    時間: 10-6-9 16:32

出生率係一年比一年高
作者: wensi    時間: 10-6-9 17:03

原帖由 eeb 於 10-6-9 15:56 發表
題外話,csk(要搭校車)同黃埔宣小(可步行),都係20分,男仔,自行你會選邊間?

你個20分點計?

CSK 這兩年20分收唔哂.

我唔知黃埔宣小收唔收得哂.

作者: Luna1027    時間: 10-6-9 17:07

我個仔派咗第二志願 , 我既排位喺:

1) 紅馬
2) 宣道
3) 奉基千禧
4) 奉基

准备叩第一志願.
作者: wensi    時間: 10-6-9 17:08

原帖由 suewong 於 10-6-9 16:25 發表

8X% 派頭3志願係全港.

分區計,我個人認為 41/34 係 低D. 好多唔係住個區.

有時好奇GE 我知人今年跨區中左CSK 好攪野 仲要係排第2.  我估無乜人選CSK跨區, 有選GE 本區生乙部都中左.
作者: doryee    時間: 10-6-9 17:12

我仔12年升P.1,出年到我緊張喇

其實間間小學都有好有唔好,真係好難決擇

我心儀CSK同奉基千禧
雖然畢業於福馬,但又唔太鍾意官校作風
作者: eeb    時間: 10-6-9 17:22

大仔
csk - old boy
whampao aps - religion

其實我都知20分只係少少優勢,但我都唔係心頭高,35區只要兩間奉基/黃埔宣小 都好滿足,唔諗mtc(hh),自行得一個機會,一定試20分既兩間,唔得既話抽獎我怕又係st. tim / x亮洪

(當然,心儀dds/backup私校都會考下)

原帖由 wensi 於 10-6-9 17:03 發表

我個20分點計?

CSK 這兩年20分收唔哂.

我唔知黃埔宣小收唔收得哂.

作者: doryee    時間: 10-6-9 17:24

WENSI提過20分CSK都收唔晒喎
黃埔宣道我諗20分好大機會收

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:22 發表
大仔

其實我都知20分只係少少優勢,但我都唔係心頭高,35區只要兩間奉基/黃埔宣小 都好滿足,唔諗mtc(hh),自行得一個機會,一定試20分既兩間,唔得既話抽獎我怕又係st. tim / x亮洪

(當 ...

作者: wensi    時間: 10-6-9 17:27

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:22 發表
大仔

(當 ...

你打聽下兩間奉基/黃埔宣有無收到15分.
作者: eeb    時間: 10-6-9 17:29

我再遲你一年,真係好多嘢諗。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:12 發表
我仔12年升P.1,出年到我緊張喇

其實間間小學都有好有唔好,真係好難決擇

我心儀CSK同奉基千禧
雖然畢業於福馬,但又唔太鍾意官校作風

作者: doryee    時間: 10-6-9 17:30

黃宣我知今年有15分入
原帖由 wensi 於 10-6-9 17:27 發表

作者: eeb    時間: 10-6-9 17:31

問過幾個15分,但都無收到,要再問下。

原帖由 wensi 於 10-6-9 17:27 發表

作者: eeb    時間: 10-6-9 17:33

咁好?

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:30 發表
黃宣我知今年有15分入

作者: doryee    時間: 10-6-9 17:35

講到尾都係講彩數
黃宣我就8到返黎,返而奉基千禧我就8唔到有冇15分入到
原帖由 eeb 於 10-6-9 17:33 發表
咁好?

作者: eeb    時間: 10-6-9 17:37

我8到有個15分唔收,但抽獎入返去

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:35 發表
講到尾都係講彩數
黃宣我就8到返黎,返而奉基千禧我就8唔到有冇15分入到

作者: doryee    時間: 10-6-9 17:40

eeb
仲夠時間慢慢研究,你都唔好太緊張,不過講真黃埔呢幾間d校風都算樸實,d家長都緊張小朋友
作者: eeb    時間: 10-6-9 17:54

見到派咗去st. tim  o個兩個家庭,都真係好擔心
(好在佢地都有考私校)

其實我心儀奉基多過另外兩間,因為塊田好代表到一d嘢,不過奉基就15分,黃埔宣小就20分。

原帖由 doryee 於 10-6-9 17:40 發表
eeb
仲夠時間慢慢研究,你都唔好太緊張,不過講真黃埔呢幾間d校風都算樸實,d家長都緊張小朋友

作者: doryee    時間: 10-6-9 18:00

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:54 發表
(好在佢地都有考私校)

其實我心儀奉基多過另外兩間,因為塊田好代表到一d嘢,不過奉基就15分,黃埔宣小就20分。

...

綠色字不太明白,可否詳解??
我反而like千禧喎
作者: suewong    時間: 10-6-9 18:16

In net 35, any schools except st. tim i would accept but it really depends on your luck.....same as mark six......

奉基/ 奉基千禧其實有什麼分別?  請指教.
作者: doryee    時間: 10-6-9 18:41

兩間學校由以前上下午分拆而成,無論用書管理都分開,但有部份行政係相同如放假考試日子等等

我會當係兩間獨立學校黎睇
作者: 中英數常    時間: 10-6-9 20:42

eeb
你有宗教分,兩間奉基和宣道都一樣係20分吧,所以你可以報你較心儀的奉基。

...因為塊田好代表到一d嘢...,唔係好明你這句的意思,可否解解,謝謝!

原帖由 eeb 於 10-6-9 17:54 發表
(好在佢地都有考私校)

...

作者: eeb    時間: 10-6-9 20:48

我唔係聖公會,兩間奉基得15分 (我未CHECK,不過一向聽聖公會係咁)

原帖由 中英數常 於 10-6-9 20:42 發表
eeb
你有宗教分,兩間奉基和宣道都一樣係20分吧,所以你可以報你較心儀的奉基。

...因為塊田好代表到一d嘢...,唔係好明你這句的意思,可否解解,謝謝!

...

作者: 中英數常    時間: 10-6-9 20:51

suewong

找了很久才找回這些資料,給你參詳吧!

黃埔宣道     :大班教學;
奉基千禧 及 奉基:小班教學。

07-09升中派位,升讀英中百份比
 黃埔宣道:55% 入英中88人 全級161人
 奉基千禧:53% 入英中79人 全級150人
 奉  基:46% 入英中69人 全級150人

成績過50%,頭二選都係
黃埔宣道奉基千禧

原帖由 suewong 於 10-6-9 18:16 發表
In net 35, any schools except st. tim i would accept but it really depends on your luck.....same as mark six......

作者: eeb    時間: 10-6-9 20:55

塊田真係搞得好好,我成日都經過,每次見到都覺得學校好有心。
而且有精英班又有補底,幾個朋友既小朋友次前都係讀呢間,精英班o個個都好開心,有AHDH既亦得到學校既資緩,so far都係好評多。

不過老公鍾意CSK多少少。

原帖由 doryee 於 10-6-9 18:00 發表

綠色字不太明白,可否詳解??
我反而like千禧喎

作者: eeb    時間: 10-6-9 20:59

And Grantham, somehow people avoid St. Timothy and Grantham, but I don't know why.

作者: 中英數常    時間: 10-6-9 21:03

你只要是基督徒就可以了,條件如下:

宣  道:父母二人的水禮証明就可以了!
兩間奉基:小孩子要有習慣返教會!

三間都沒有派別差異之限制,只要是基督徒就可以了,聖公會還會接受天主教徒。

只有少數如協恩才指定一定小孩子要聖公會水禮紙才承認。

原帖由 eeb 於 10-6-9 20:48 發表
我唔係聖公會,兩間奉基得15分 (我未CHECK,不過一向聽聖公會係咁)

作者: 中英數常    時間: 10-6-9 21:13

eeb
奉基無精英班,不過這間學校的確如你所講是一間好學校,我知的未係最全面,但是有限的認知資料下都是好評也。

原帖由 eeb 於 10-6-9 20:55 發表
塊田真係搞得好好,我成日都經過,每次見到都覺得學校好有心。
而且有精英班又有補底,幾個朋友既小朋友次前都係讀呢間,精英班o個個都好開心,有AHDH既亦得到學校既資緩,so far都係好評多。

不過老公鍾意CSK多少少。

...

作者: 晶瑩剔透    時間: 10-6-9 21:55

我的排位係:

1) 天神
2) 紅馬
3)宣道
4) 奉基
5) 葛量洪

只填5間,,我幸運地獲派NO..1..天神:D

看來在這裡發覺到..今年NET35好似仔多過女
作者: 中英數常    時間: 10-6-9 22:01

晶瑩剔透
好登你開心喎,真是幸運呀,不過為可沒有選擇奉基千禧?

原帖由 晶瑩剔透 於 10-6-9 21:55 發表
我的排位係:

1) 天神
2) 紅馬
3)宣道
4) 奉基
5) 葛量洪

作者: doryee    時間: 10-6-9 22:05

嘩真係好好彩呀
恭喜喎(又無晒表情公仔)
原帖由 晶瑩剔透 於 10-6-9 21:55 發表
我的排位係:

1) 天神
2) 紅馬
3)宣道
4) 奉基
5) 葛量洪

作者: katrinafu    時間: 10-6-9 23:14

我囡囡又是2011年呀 , 唔知出年男女比例...
我有返開教會多年, 但沒有受浸所以都只是15分 , 所以第1 round 都未必可以成功入hy , 黃埔宣道.....
作者: 栗子媽媽    時間: 10-6-9 23:36

我聽人講千禧ACADEMIC好D
奉羞SPORT好D
聽人講架咋

作者: 晶瑩剔透    時間: 10-6-10 01:24     標題: 回覆 62# 中英數常 的文章

其實第4/5,派到都唔會入讀(有直資BACKUP)

冇乜特別原因^^
作者: mimifans    時間: 10-6-10 18:39

其實35校網真的不太好, 只有7間學校, 其中一間是女校, 對於小男生來說, 選擇只有6間, 基本上黃埔區家長都是以紅磡馬頭涌官立小學為第一首選, 太多太多人掙一個學位!

紅馬每次第一round的自行收生階段都收到超額, 本身有125個學位, 收一半學生大概63人, 以今年來說, 大抽獎的學位只有58人, 即是說自行收生已收了67人, 超出4個限額, 可想以知大家一起選擇的時候, 就會有好多人派不到, 如沒有私學在手的家長, 建議選擇奉基千禧, 起碼校舍新, 科技先進, 小朋友會讀得開心啲!

聖提摩太並不是你們想像中的差, 只是不在黃埔區內, 不常見到, 就以為都唔知咩學校嚟, 校舍雖舊一點, 但教育歷史悠久, 跟黃埔宣道, 奉基都是一般普通成積的學校!

最得人驚的應是葛量洪, 小朋友讀完6年書就咩都唔識, 活動教學即是只有活動, 沒有教育, 在學校沒有實質的教學, 學生家長完全沒有壓力, happy的過每一天, 但到了中學, 就死火, 咩都唔識點跟得上呢? 比你留班都算好彩, 仲讀唔掂, 真的唔知要搵間咩中學比佢讀, 害死仔囡的前途!

以下提供2010年小一統一派位的大抽獎學額:
天神嘉諾撒 : 34 (總收生 大概75人)
馬頭涌官立 : 58 (總收生 125人)
奉基 : 50 (總收生 100人)
奉基千禧 : 50 (總收生 100人)
葛量洪 : 110 (總收生 ? )
黃埔宣道 : 75 (總收生 150人)
聖提摩太 : 69 (總收生 ?)

黃埔區有咁多學生, 但好的學額就得咁少, 所以派到第一志願的都是很困難, 如家庭環境可應付, 先留私校學位才以大博的精神大抽獎, 或選擇保良局林交燦直資小學也不錯, 只是校舍舊, 但校長及老師都是精英中的精英, 好有教育精神及抱有理想, 平學費而且全英語授課, 資源豐富, 位於九龍城中學校網, 只是沒有得大抽獎, 2011年的家長可留意一下!

我囡囡是今年入讀小一的學生, 花了很多時間報考私學, 考咗10多間, 只有一間正式收, 及一間做後備, 當中有苦自己知, 時間一日一日的過去, in咗好多間, 才收到一間私校正式收佢, 當時已開心到不得了, 所以到派位選校的時候, 也以沒有所謂的精神選校, 打定輸數, 完全講彩數!

甲部三個選擇全部都不是35區, 博一博!

乙部第一志願就是天神, 囡囡好幸運的獲派了!

所以2011年的家長應做足功課, 唔好等到花兒也謝了的時候才問人已是太遲了, 一分耕耘, 一分收穫, 白過了準備的一年, 發夢醒時才知錯, 小寶寶如何是了!
作者: eeb    時間: 10-6-11 12:29

明白,thx,咁即係4間(連csk)都係20分,真係要認真研究。

原帖由 中英數常 於 10-6-9 21:03 發表
你只要是基督徒就可以了,條件如下:

宣  道:父母二人的水禮証明就可以了!
兩間奉基:小孩子要有習慣返教會!

三間都沒有派別差異之限制,只要是基督徒就可以了,聖公會還會接受天主教徒。

只有少數如協恩才指定一定小孩子要 ...

作者: eeb    時間: 10-6-11 12:30

我以為佢地高小有分,等我再問下先,因為個小朋友已經form2/3。

原帖由 中英數常 於 10-6-9 21:13 發表
eeb
奉基無精英班,不過這間學校的確如你所講是一間好學校,我知的未係最全面,但是有限的認知資料下都是好評也。

作者: suewong    時間: 10-6-11 13:47

原帖由 mimifans 於 10-6-10 18:39 發表
其實35校網真的不太好, 只有7間學校, 其中一間是女校, 對於小男生來說, 選擇只有6間, 基本上黃埔區家長都是以紅磡馬頭涌官立小學為第一首選, 太多太多人掙一個學位!

紅馬每次第一round的自行收生階段都收到超額, 本 ...

你講出我的心聲......其實net 35真係少學校但好多學生.  其實如果the total of students 多過學位的總數, 咁會唔會分一d net 34的學位比我地呢?
作者: eeb    時間: 10-6-11 14:09

如果求過於供,係會派去其他網,但暫時35網都有位剩(集中o係兩間少d人想讀既小學),所以只可以靠自行同甲部去跨網。

原帖由 suewong 於 10-6-11 13:47 發表

你講出我的心聲......其實net 35真係少學校但好多學生.  其實如果the total of students 多過學位的總數, 咁會唔會分一d net 34的學位比我地呢?

作者: eeb    時間: 10-6-11 14:24

聖提摩太 - 網上找不到升英中的比例,唔知其實係點。

林文燦 - 我有一次經過,校舍真係細又舊。雖然有機會做第二間陳守仁,又有聯繫中學,而且超平,不過好多南亞/印度人,而且咁新、無track record,要睇多陣先。

恭喜你個女入天神

原帖由 mimifans 於 10-6-10 18:39 發表

紅馬每次第一round的自行收生階段都收到超額, 本 ...

作者: D_M    時間: 10-6-11 15:00     標題: 回覆 66# 晶瑩剔透 的文章

你有冇寫錯?. If you have 有直資BACKUP, you cannot apply luck draw to entry 天神.
作者: D_M    時間: 10-6-11 15:06     標題: 回覆 56# 中英數常 的文章

One More added:

馬頭涌官立小學(紅磡灣:  60% 入英中102人 全級170人
作者: suewong    時間: 10-6-11 15:32

原帖由 D_M 於 10-6-11 15:06 發表

馬頭涌官立小學(紅磡灣:  60% 入英中102人 全級170人 ...

thank you ar.....咁其實lee幾間的學術上不是差好遠.  最怕都係派去剩番果2間....
作者: eeb    時間: 10-6-11 16:01

論派位,好似黃埔宣小好dd,而且中中有d係band1中中(e.g. 香島、蒙民偉、何官、匯基),不過入band3 (21%)都高奉基千禧(19%),奉基就25%

原帖由 D_M 於 10-6-11 15:06 發表

馬頭涌官立小學(紅磡灣:  60% 入英中102人 全級170人 ...

作者: eeb    時間: 10-6-11 16:02

大家都係咁諗

原帖由 suewong 於 10-6-11 15:32 發表

thank you ar.....咁其實lee幾間的學術上不是差好遠.  最怕都係派去剩番果2間....

作者: mimifans    時間: 10-6-11 16:17

我囡囡不是林文燦做backup, 係"私校", 只是建議2011年入讀小一的35區家長可考慮林文燦!

我也建議了幾位男生的家長今年入讀林文燦, 因為35區的大抽獎很難博, 由於她們沒有私校的offer, 更加頭痛, 所以選擇放棄大抽獎, 入讀林文燦直資小學!

其實, 南亞裔學生沒有你們想像中的壞, 讀書也很好, 只是活躍多一點, 請你們不要帶有色眼鏡去睇佢地, 小朋友大家都是一張白字,  純真笑容都是一樣的, 相反我覺得佢地好有氣量, 要忍受周遭的奇異目光繼續生活, 試想想她們的處境, 也是一樣的交學費, 送孩兒讀書也是想小孩成材, 大家目的不是一樣嗎?
作者: eeb    時間: 10-6-11 16:34

我知,如果考入林文燦,就無得大抽獎,又點會入到天神。

我亦唔係帶有色眼鏡,只係始終文化唔同,係考慮因素之一,因為小朋友自己會選朋友,多數會選同文化背景既 (大人都係啦),雖然我仔在校內都會外籍小朋友玩,但佢會選同聲同氣既多d,咁如果著咗一半係印巴南亞,阿仔可能眼光廣咗但圈子就細咗,好難取捨。

原帖由 mimifans 於 10-6-11 16:17 發表
我囡囡不是林文燦做backup, 係"私校", 只是建議2011年入讀小一的35區家長可考慮林文燦!

我也建議了幾位男生的家長今年入讀林文燦, 因為35區的大抽獎很難博, 由於她們沒有私校的offer, 更加頭痛, 所以選擇放棄大抽獎 ...

作者: 晶瑩剔透    時間: 10-6-11 17:20     標題: 回覆 73# D_M 的文章

唔好意思..
我的BACK UP 意思是
(有人事關係)
至於是邊間,不便透露

SO,NET35入唔到頭3
我唔會諗
作者: mimifans    時間: 10-6-12 00:52

eeb,

你都要開始準備迎戰, 35區競爭激烈, 可能仲要比41更大, 2005年出生率也不少, 黃埔區好多同年的小朋友, 我有一個黃埔區的朋友, 也正在煩惱如何報私校, 港島區的私校可能都要諗, 我的理念是有刹錯冇放過, 因自己也不知道自己的子女在interview能否勝出, 當然所花報名的時間亦不少, 直資的陳守仁比我想像中的難考, 林文燦可能亦開始好多家長會考慮, 畢竟開始轉小班的學校愈來愈多, 學位一年比一年少, 所以做家長的真要打醒十二分精神!

考到私校, 就玩大抽獎, 考唔到私校, 考到直資都要讀, 免得他日後悔, 叩門不是易事, 去年看見電視見到家長失望的表情和緊張到死的去叩門, 這已是我要去如何避免自己也是其中的一位, 我很同情, 但始終愛莫能助, 求天不如求己, 派位真係玩唔過, 只有派位前做足準備, 派到當獎金, 派不到我也不用怕!

希望你的小朋友事事如意, 最緊要大家開心!
作者: deebrown    時間: 10-6-13 06:53

小囡好好彩第一志願抽到紅馬
作者: BOBO6    時間: 10-6-13 13:51

作者: eeb    時間: 10-6-15 19:38

我個仔係07年出世,而家只係N1,所以仲有時間睇下區內幾間小學呢一兩年會點發展,亦會考DSS同私校,可惜林文燦係DSS,如果係私校就一定會考。

原帖由 mimifans 於 10-6-12 00:52 發表
eeb,

你都要開始準備迎戰, 35區競爭激烈, 可能仲要比41更大, 2005年出生率也不少, 黃埔區好多同年的小朋友, 我有一個黃埔區的朋友, 也正在煩惱如何報私校, 港島區的私校可能都要諗, 我的理念是有刹錯冇放過, 因自己也不知道自己的子女在interview能否勝出, 當然所花報名的時間亦不少, 直資的陳守仁比我想像中的難考, 林文燦可能亦開始好多家長會考慮, 畢竟開始轉小班的學校愈來愈多, 學位一年比一年少, 所以做家長的真要打醒十二分精神!

考到私校, 就玩大抽獎, 考唔到私校, 考到直資都要讀, 免得他日後悔, 叩門不是易事, 去年看見電視見到家長失望的表情和緊張到死的去叩門, 這已是我要去如何避免自己也是其中的一位, 我很同情, 但始終愛莫能助, 求天不如求己, 派位真係玩唔過, 只有派位前做足準備, 派到當獎金, 派不到我也不用怕!

希望你的小朋友事事如意, 最緊要大家開心!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5