教育王國

標題: 將會放棄嘅小一學位 [打印本頁]

作者: cutekiddy    時間: 10-6-6 02:58     標題: 將會放棄嘅小一學位

星期一上晝會通知大坑真光&港大同學會唔要個位,有興趣家長可以打去問問.
作者: candietweety    時間: 10-6-6 21:58

亞囡派左北角衛理上午,不過唔會去註冊!
原帖由 cutekiddy 於 10-6-6 02:58 發表
星期一上晝會通知大坑真光&港大同學會唔要個位,有興趣家長可以打去問問.

作者: brian61950    時間: 10-6-6 22:05

我好欣賞你們的做法,向你們敬禮,
我見過有人hold幾間沾沾自喜到八月尾九月頭先放出來.
作者: candietweety    時間: 10-6-6 22:14

我都好唔like哩d做法,有d人手上無一個好offer,亞媽會好徬徨,自己都係人亞媽,己所不欲,勿施予人!
早d放出去,好過等人做晒校服買晒書先轉,
又"晒"$,又唔環保!
原帖由 brian61950 於 10-6-6 22:05 發表
我好欣賞你們的做法,向你們敬禮,

作者: iantsang    時間: 10-6-6 23:23

作者: nsachung    時間: 10-6-6 23:31

So, which school is your girl going?

原帖由 cutekiddy 於 10-6-6 02:58 發表

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-6 23:56

有同理心既媽咪,好榜樣 ,教出黎既仔女一定好叻

作者: tracytang    時間: 10-6-7 00:48

原帖由 candietweety 於 10-6-6 22:14 發表
我都好唔like哩d做法,有d人手上無一個好offer,亞媽會好徬徨,自己都係人亞媽,己所不欲,勿施予人!
早d放出去,好過等人做晒校服買晒書先轉,
又"晒"$,又唔環保!
...

作者: monkey妹    時間: 10-6-7 00:49

支持
作者: cutekiddy    時間: 10-6-7 01:36

我個係仔嚟,之前得真光有offer.呢間學校唔差,只不過中學係女校,阿仔中學又要煩過.

大抽獎公佈之前2日先收到港大比位,星期一,二註冊,個心先定番啲!

依家大抽獎round 2 派到st. joseph,同老公商量之後決定讀呢間,因為阿仔成日話啲嘢淺,咪比佢試吓呢間谷嘅學校囉!近啲屋企,又唔駛交學費,慳番好多!

各位家長如果手上真係有幾個offer,將心比己,唔該快啲決定放番個位出嚟啦!

原帖由 nsachung 於 10-6-6 23:31 發表
So, which school is your girl going?

作者: Cherry+DC    時間: 10-6-7 08:37

我今早都會打電話給聖類斯放棄學位, 各位mami 比心機

我之前就係一個offer 都冇, 所以好明白手上無一個好offer的亞媽果種徬徨感覺

大抽獎公佈之前1日收到聖類斯比位, 重要係個囝唯一的一個位, 個心即刻定番!

Cutekiddy,
我個囝都係大抽獎round 2 派到st. joseph
作者: 0411BB    時間: 10-6-7 08:54

好榜樣
作者: 焯嵐媽咪    時間: 10-6-7 09:25

作者: traeh    時間: 10-6-7 11:15

恭喜你! 咁你仲會唔會諗repeat P1呀?

原帖由 Cherry+DC 於 10-6-7 08:37 發表
我今早都會打電話給聖類斯放棄學位, 各位mami 比心機

我之前就係一個offer 都冇, 所以好明白手上無一個好offer的亞媽果種徬徨感覺

大抽獎公佈之前1日收到聖類斯比位, 重要係個囝唯一的一個位, 個心即刻定番!

Cute ...

作者: beywat496    時間: 10-6-7 12:48

私校 直資才可以 hold 位, 津校不能同時 hold 幾個位, 因為註冊証只得一張, 不過報私校直資, 大部份家長都是呢種心態, 騎牛搵馬, 反正到九月一日, 每人只得一席。
只是遲早而已。

原帖由 brian61950 於 10-6-6 22:05 發表

作者: brian61950    時間: 10-6-7 12:59

我指的正是這樣,通常幾間私校加一津校.
騎牛搵馬我明白理解認同,不認同是騎一隊牛去揾一隻馬及我己比了學費,死人都hold到九月一日啦個班人(雖然已決定有d學校唔會去).

原帖由 beywat496 於 10-6-7 12:48 發表
私校 直資才可以 hold 位, 津校不能同時 hold 幾個位, 因為註冊証只得一張, 不過報私校直資, 大部份家長都是呢種心態, 騎牛搵馬, 反正到九月一日, 每人只得一席。
只是遲早而已。

...

作者: Cherry+DC    時間: 10-6-7 13:08

唔諗著.  但St Joseph 都唔易讀,  我會努力

原帖由 traeh 於 10-6-7 11:15 發表

恭喜你! 咁你仲會唔會諗repeat P1呀?

作者: candietweety    時間: 10-6-7 13:19

就算係放番個私校位,都可以俾waiting list早日一個安心!
cutekiddy同chery+dc,我地一齊努力啦,
我地都係揀左最harsh果間俾自己小朋友,都要好努力先得(p.s., 我個囡會去聖心)
原帖由 brian61950 於 10-6-7 12:59 發表
我指的正是這樣,通常幾間私校加一津校.
騎牛搵馬我明白理解認同,不認同是騎一隊牛去揾一隻馬及我己比了學費,死人都hold到九月一日啦個班人(雖然已決定有d學校唔會去).

...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-6-7 13:46

原來HKUGA唔駛家長即時註冊, 可以等埋大抽獎 (我以為佢咁狠tim)
恭喜你仔仔派到心儀學校, 祝小學生活愉快
原帖由 cutekiddy 於 10-6-7 01:36 AM 發表
我個係仔嚟,之前得真光有offer.呢間學校唔差,只不過中學係女校,阿仔中學又要煩過.

大抽獎公佈之前2日先收到港大比位,星期一,二註冊,個心先定番啲!

依家大抽獎round 2 派到st. joseph,同老公商量之後決定讀呢間,因 ...

作者: ziyi    時間: 10-6-7 13:51

後補wor,而且如果要即時注冊,教育局都未必夠時間再run一次大抽獎的程式啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-7 13:46 發表
原來HKUGA唔駛家長即時註冊, 可以等埋大抽獎 (我以為佢咁狠tim)

作者: bbq71    時間: 10-6-7 14:00     標題: 回覆 20# cutekiddy 的文章

想請問放棄學位是寫信通知還是電話通知已經可以呢??我亦會放出st.margaret 的學位,希望幫到其他小朋友啦!!
作者: traeh    時間: 10-6-7 14:44

加油!

原帖由 Cherry+DC 於 10-6-7 13:08 發表
唔諗著.  但St Joseph 都唔易讀,  我會努力

作者: cutekiddy    時間: 10-6-7 16:51

我今日打電話去講低個名同申請編號就ok la.

原帖由 bbq71 於 10-6-7 14:00 發表
想請問放棄學位是寫信通知還是電話通知已經可以呢??我亦會放出st.margaret 的學位,希望幫到其他小朋友啦!!

作者: sylam28    時間: 10-6-7 17:24

各位:
我會選禮賢,放棄註冊協和小學(太子道),退位比有需要的人!
作者: pandafong    時間: 10-6-7 18:02

我個囡讀禮賢,會放棄青衣聖公會主恩小學。祝成功!
作者: sylam28    時間: 10-6-7 18:28

好高興有人同我一樣,以後再聯絡吧!我的電郵:[email protected]
作者: wwwvv0701    時間: 10-6-7 22:02

唉, 你地就好la, 有幾個choice,
本人還在海中心, 徬徨中

荃灣區 [馬灣基慧,官小,浸小,伍季明,思源]

如果有人唔讀, 唔該快d決定, 等我呢d家長
有多個希望.......
作者: Charlotte_mom    時間: 10-6-7 22:06

希望早日有好消息
原帖由 wwwvv0701 於 10-6-7 10:02 PM 發表

有多個希望....... ...

作者: chunheimama    時間: 10-6-7 22:17

原帖由 wwwvv0701 於 10-6-7 22:02 發表

明天會更好!
作者: wwwvv0701    時間: 10-6-7 22:28

感謝.....
作者: cutekiddy    時間: 10-6-8 01:53     標題:

多謝哂!其實hkuga都好好,不過阿仔係要人谷佢先會郁嘅,所以最後都係簡番傳統學校!

叫做煩完阿仔,又要預備阿女(今年k2)!今次仲大鑊,得10分,仲要阿女到依家仲係問非所答,預咗自己報嗰啲都係得個吉,真係要睇大抽獎round 2 啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-7 13:46 發表

作者: TomatoCat    時間: 10-6-8 08:57     標題: 回覆 21# bbq71 的文章

Usually those parents who hold a no. of seats are those who have paid high deposits for reserving the seats, n feel not worthy if they release the seats earlier. Bad parents n have no mercy on others!
作者: LuckyHH    時間: 10-6-8 22:20

作者: TomatoCat    時間: 10-6-8 22:24

It's June or July already. It's really too late to those parents who are worrying n have no seat on hand.
原帖由 LuckyHH 於 10-6-8 22:20 發表
我都識一個人去年hold住一間私小同一間津校,不過佢到做校服同交書簿費時就放翻個學位出黎.

作者: LuckyHH    時間: 10-6-8 22:54

作者: sandymama99    時間: 10-6-9 07:00

已放棄德望學位, 希望後備生能盡快補上,解徐父母壓力....努力加油.
作者: TomatoCat    時間: 10-6-9 10:07

Yes n support!
原帖由 LuckyHH 於 10-6-8 22:54 發表
Agreed. 所以我都有叫佢快D放返個位出黎.各位如果身邊都識呢D人,都勸佢地放返個位出黎啦!

作者: ggoo    時間: 10-6-9 10:47

其實學校收到你地電話放返個位出來,學校既做法是點既呢? a 即時call waiting list既人,b 未通知waiting list既人,等到某一個日子集齊d位先一次過call waiting list既人.如果是b做法既話,d人提早打電話比學校放棄學位都冇用,學校都要遲d先call人.a做法對waiting list既人就有好處.有冇人知學校一般既做法是點呢?
作者: easybring    時間: 10-6-9 11:35

間間不同...兩種都有.

原帖由 ggoo 於 10-6-9 10:47 發表
其實學校收到你地電話放返個位出來,學校既做法是點既呢? a 即時call waiting list既人,b 未通知waiting list既人,等到某一個日子集齊d位先一次過call waiting list既人.如果是b做法既話,d人提早打電話比學校放棄學位 ...

作者: Hang'sMum    時間: 10-6-9 12:06

你太好了 ! 了解各父母的壓力 !!!
祝小朋友生活愉快 !!!

原帖由 sandymama99 於 10-6-9 07:00 發表
已放棄德望學位, 希望後備生能盡快補上,解徐父母壓力....努力加油.

作者: Bon_Bon_Pa_Pa    時間: 10-6-9 12:29

已放棄浸聯,希望妳小朋友揾到理想小學啦。加油!!!

原帖由 wwwvv0701 於 10-6-7 22:02 發表

作者: TomatoCat    時間: 10-6-9 22:26     標題: 回覆 41# Bon_Bon_Pa_Pa 的文章

Any others?
作者: Longan    時間: 10-6-10 09:00

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-6-9 12:29 發表

作者: Master167    時間: 10-6-10 12:31

忍痛放棄了德望....祝waiting 家長好運
作者: magiccandy    時間: 10-6-10 13:39

九龍真光call我, 收我個女(waiting list),但我已有其他offer了,有意的家長快問學校喇!
作者: ew911    時間: 10-6-10 15:53

好人有好報
作者: MaggieHei    時間: 10-6-10 15:55

昨天放左救恩
作者: invitation    時間: 10-6-10 16:31

果然好心有好報, 抵你抽到st. jos

原帖由 cutekiddy 於 10-6-7 01:36 發表

依家大抽獎round 2 派到st. joseph,同老公商量之後決定讀呢間,因 ...

作者: Longan    時間: 10-6-10 17:03     標題: 回覆 46# ew911 的文章

Unfortunately, the school I'm waiting for is not yet on this thread.   
Veryyyyyyy low chance
作者: traeh    時間: 10-6-10 17:12

Which one?

原帖由 Longan 於 10-6-10 17:03 發表
Unfortunately, the school I'm waiting for is not yet on this thread.   
Veryyyyyyy low chance

作者: @MAAK@    時間: 10-6-10 19:30

將會放棄聖類斯 & 置富始南
作者: sherin668    時間: 10-6-11 12:08

作者: Longan    時間: 10-6-11 13:53

唉...............

原帖由 sherin668 於 10-6-11 12:08 發表
你地好好人, ,本人仍在大西洋浮緊

作者: yycheng10    時間: 10-6-11 16:26

今門打電話放棄了培僑, 但要聽日再補多封信。
作者: Nicolemom    時間: 10-6-11 16:37     標題: 回覆 4# @MAAK@ 的文章

May I know which school you have finanlly chosen?

Thanks!
作者: tiksilong    時間: 10-6-11 21:28

己放棄基灣(愛蝶灣),祝好運。
作者: cmchang0927    時間: 10-6-11 21:58

My friend and I have already given up GT............. if you are on the waiting list and are still interested, can call them to ask, Good Luck
作者: nvitined    時間: 10-6-12 00:31

我們在放榜前已先後放棄了王錦輝, 聖母小學, 蔡繼有, 放榜後亦放棄埋最後一間聖方濟各, 希望大家可以找到自己手水學校吧!  Good Luck!
作者: Longan    時間: 10-6-14 08:47

Luck實在太重要啦!

原帖由 nvitined 於 10-6-12 00:31 發表
我們在放榜前已先後放棄了王錦輝, 聖母小學, 蔡繼有, 放榜後亦放棄埋最後一間聖方濟各, 希望大家可以找到自己手水學校吧!  Good Luck!

作者: bro_and    時間: 10-6-14 09:25

點解放棄浸聯, 浸聯係荃灣區心儀小學第一位, 好多家長話小朋友愉快學習之餘, 成績亦好好, 升中派位亦好好!

你幫你個小朋友選左邊間??

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-6-9 12:29 發表

作者: bro_and    時間: 10-6-14 09:32

馬基同思源都睇你張選校表, 如果之前冇選佢, 就見都冇得見, 你個小朋友勁都冇用!

舊年有個同學仔中文同英文勁流利, 最後見過嘅學校都收, 佢最終選浸聯!!

作者: Wing126    時間: 10-6-14 09:48

hi, nvitined:
想請問你王錦輝收左後, 不是要放棄統一派位嗎?
原帖由 nvitined 於 10-6-12 00:31 發表

作者: Gogojuly    時間: 10-6-14 16:09

原帖由 MaggieHei 於 10-6-10 15:55 發表
昨天放左救恩

請問你選咗邊間小學呀?
為何放棄救恩用這個公仔表情呢?因我的小孩今年升k3,會考慮救恩小學.
希望有多d資料可參考,謝謝.

作者: LuckyHH    時間: 10-6-15 00:12

作者: MaggieHei    時間: 10-6-15 00:34

救恩是我很喜歡的一間學校. 聽完個家長會, 發覺老師及校長好有 heart, d 小朋友做什麼他們也是由心出發去讚揚他們.

不過............

我是住九龍, 如果由家搭巴士去學校, 不用 30分鐘. 而學校又沒有校車去九龍. 我又找不到保母車去 hk side.

我個小朋友仲有個細妹. 不可能每天要姐姐帶埋個妹過海去接家姐放學. 而且, 阿妹出年2月都開學了. 姐姐分身都唔得了.

所以最終選了一間有校車的學校.

其實,救恩除了 d 老師及校長有 heart 外, 佢是派中西區中學 web. 好吸引...........

原帖由 Gogojuly 於 10-6-14 16:09 發表

請問你選咗邊間小學呀?
為何放棄救恩用這個公仔表情呢?因我的小孩今年升k3,會考慮救恩小學.
希望有多d資料可參考,謝謝.

作者: sandymama99    時間: 10-6-15 07:47

請各家長盡快决定所選小學, 將私校,津校學位盡快放出以便其他後備生能補上學位,了結各家長壓力和不安. 亦希望大家留言安慰暫時沒有學位的家長..
作者: Hang'sMum    時間: 10-6-15 10:08

You are really very kind......... Wishing you and your kid all the best !!!!!!!!!!!!  

原帖由 sandymama99 於 10-6-15 07:47 發表
請各家長盡快决定所選小學, 將私校,津校學位盡快放出以便其他後備生能補上學位,了結各家長壓力和不安. 亦希望大家留言安慰暫時沒有學位的家長.. ...

作者: nvitined    時間: 10-6-15 22:35

是呀!  王錦輝是直資, 所以他是最早放棄的一所學校.:loveliness:

原帖由 Wing126 於 10-6-14 09:48 發表
hi, nvitined:
想請問你王錦輝收左後, 不是要放棄統一派位嗎?

作者: Gogojuly    時間: 10-6-16 00:52

原帖由 MaggieHei 於 10-6-15 00:34 發表
救恩是我很喜歡的一間學校. 聽完個家長會, 發覺老師及校長好有 heart, d 小朋友做什麼他們也是由心出發去讚揚他們.

我是住九龍, 如果由家搭巴士去學校, 不用 30分鐘. 而學校又沒有校車去九龍. 我 ...

謝謝你的回覆
作者: oursondaughter    時間: 10-6-16 08:32

我仲未知有冇得interview.  Anyway, thank you so much!

原帖由 tiksilong 於 10-6-11 21:28 發表
己放棄基灣(愛蝶灣),祝好運。

作者: Bon_Bon_Pa_Pa    時間: 10-6-17 11:07

浸聯係好,只担心荃灣好嘅英中唔多。幫小朋友選擇了九龍塘宣小,宣小升英中率高至九十幾,而且九龍城好嘅英中比較多。

原帖由 bro_and 於 10-6-14 09:25 發表
點解放棄浸聯, 浸聯係荃灣區心儀小學第一位, 好多家長話小朋友愉快學習之餘, 成績亦好好, 升中派位亦好好!

你幫你個小朋友選左邊間??

作者: Melodyah    時間: 10-6-17 13:18

已放棄聖彼得下午校
作者: Mandyor306    時間: 10-6-17 21:42

為何放棄聖彼得下午校?
作者: Melodyah    時間: 10-6-17 22:36

因為聖心收了我女兒
作者: chubby2688    時間: 10-6-17 23:58

將會放棄英華
作者: ziyi    時間: 10-6-18 12:16

但係...點降唔嘗試找一下保母車
很多時,學校都未必開足全港九所有地區的校車

可能我多事啦

原帖由 MaggieHei 於 10-6-15 00:34 發表

我是住九龍, 如果由家搭巴士去學校, 不用 30分鐘. 而學校又沒有校車去九龍. 我 ...

作者: fostermak    時間: 10-6-18 13:38

剛在放榜前後出信放棄聖三一+禮賢+真道,三間都係好好o既學校,希望你們會收到呢d學校o既好消息啦...

原帖由 ziyi 於 10-6-18 12:16 發表

可能我多事啦

作者: MaggieHei    時間: 10-6-18 14:38

你不是多事...

我是找不到保母車去校車點

原帖由 ziyi 於 10-6-18 12:16 發表

可能我多事啦

作者: ziyi    時間: 10-6-18 19:04

too bad

原帖由 MaggieHei 於 10-6-18 14:38 發表
你不是多事...

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-18 22:55

原帖由 MaggieHei 於 10-6-18 14:38 發表
你不是多事...

我都是找不到保母車去學校, 因而放棄.
作者: @MAAK@    時間: 10-6-19 01:22

St James
原帖由 Nicolemom 於 10-6-11 16:37 發表
May I know which school you have finanlly chosen?

Thanks!

作者: bb-bu-bu    時間: 10-6-19 14:39

不過其實小朋友要去好遠返學會好辛苦, 小學多數返八點左右, 如果遠, 個小朋友要六點幾起身, 七點上車, 每日要四五點先返到屋企做功課, 如果多功課, 真係會做到九點十點, 溫埋默書又十一點先有得瞓, 同埋如果參加學校活動可能會冇校車, 大家唸清楚呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5