教育王國

標題: 如果三次都選擇馬灣, 唔知叩門機會大唔大啊? [打印本頁]

作者: wwwvv0701    時間: 10-6-6 08:21     標題: 如果三次都選擇馬灣, 唔知叩門機會大唔大啊?

如果三次都選擇馬灣, 唔知叩門機會大唔大啊? 同上年情況有冇人知? 請大家幫下忙啦? 真是好心急啊呀!!!
作者: SGTOMMY    時間: 10-6-6 23:32     標題: 回覆 1# wwwvv0701 的文章

如果三次都選擇馬灣, 叩門機會很大.
不用太担心, 馬基校長同老師都十分好的.
上年我的情況同你一樣, 都入到.
作者: pingping1128    時間: 10-6-7 14:24

我同你一樣,宜家希望會有面試機會,
我都好心急呀
原帖由 wwwvv0701 於 10-6-6 08:21 發表
如果三次都選擇馬灣, 唔知叩門機會大唔大啊? 同上年情況有冇人知? 請大家幫下忙啦? 真是好心急啊呀!!!

作者: tramtram    時間: 10-6-8 12:14

wwwvv0701 & pingping1128

唔使掛心, 妳地咁有誠意, 一定得...加油..加油

原帖由 pingping1128 於 10-6-7 14:24 發表
我同你一樣,宜家希望會有面試機會,
我都好心急呀

作者: pingping1128    時間: 10-6-8 15:00

謝謝你們關心!
學校話如合適就6月底前會通知面試,
要等到月尾真係好長時間

原帖由 tramtram 於 10-6-8 12:14 發表
wwwvv0701 & pingping1128

唔使掛心, 妳地咁有誠意, 一定得...加油..加油

作者: 小Q咪咪    時間: 10-6-9 00:03

請問
知唔知面試會考什麼呢??

Thanks.

原帖由 SGTOMMY 於 10-6-6 23:32 發表
如果三次都選擇馬灣, 叩門機會很大.
不用太担心, 馬基校長同老師都十分好的.
上年我的情況同你一樣, 都入到.

作者: SGTOMMY    時間: 10-6-9 22:51     標題: 回覆 6# 小Q咪咪 的文章

我不太記得, 但有問過一些動物英文名, 其它就 ... ...
應該 2-3位老師見小朋友, 唔好太緊張, 特別是小朋友. 如果父母一齊陪同小朋友到校會完美的.   
祝 你 成 功 !
作者: PoYellow    時間: 10-6-11 16:47

預祝你地成功,加油
作者: wwwvv0701    時間: 10-6-15 22:13

我約了今個星期六 interview!!!!
作者: SGTOMMY    時間: 10-6-17 10:47     標題: 回覆 9# wwwvv0701 的文章

放心,一定得嘅,妳咁有誠意,機會亦很大。
Good Luck,等妳喜訊。
作者: pingping1128    時間: 10-6-22 12:07

我個仔都係星期六面試,學校話今日會通知收唔收
我依家都未收到電話呀
作者: JACKY-4    時間: 10-6-23 12:28     標題: 叩門機會

听說今年叩門的同學超過90位之多, 而叩門位好像都係10位小朋友左右, 所以今年競爭都相當心激烈. 能夠入到當然開心, 如果真係入唔, 到請家長也不用太過担心. 小朋友認真讀書, 在其它學校也會考取到好的成績.
作者: tramtram    時間: 10-6-23 17:37

咁多人叩門....
原帖由 JACKY-4 於 10-6-23 12:28 發表
听說今年叩門的同學超過90位之多, 而叩門位好像都係10位小朋友左右, 所以今年競爭都相當心激烈. 能夠入到當然開心, 如果真係入唔, 到請家長也不用太過担心. 小朋友認真讀書, 在其它學校也會考取到好的成績. ...

作者: JACKY-4    時間: 10-6-23 17:52     標題: 回覆 13# wwwvv0701 的文章

我都是听說, 好像頭三志願都有 3-40位同學, 所以今年都不容易. 如頭三志願唔係馬基, 連見都無機會.
作者: LITTLESPICY    時間: 10-10-19 22:59

請問大家咁鐘意馬基,可否share原因? thx!
作者: doramami    時間: 10-11-24 09:53

My son got 20 marks, still failed in the first round this year.
作者: Gabrielma    時間: 10-11-24 13:24

唔好灰心, 仲有2nd round, 希望皇天不負有心人!

原帖由 doramami 於 10-11-24 09:53 發表
My son got 20 marks, still failed in the first round this year.

作者: doramami    時間: 10-11-28 18:10

Thanks so much!

原帖由 Gabrielma 於 10-11-24 13:24 發表
唔好灰心, 仲有2nd round, 希望皇天不負有心人!

作者: littlelamma    時間: 11-1-20 21:26

原帖由 doramami 於 10-11-24 09:53 發表

20分都入唔到,好多人爭
作者: gracelam    時間: 11-1-24 10:33

原帖由 littlelamma 於 11-1-20 21:26 發表

20分都入唔到,好多人爭

希望你能大抽獎抽中!  我囡囡好感恩能讀到小一, 佢好鍾意學校同老師, 日日都好開心咁返學, 仲話天父俾佢讀到一間好學校!
祝一切順利!
作者: ssskwan    時間: 11-1-24 23:05

三輪揀佢做首選都要叩門?咁咪即係乙一都可能入唔到?
作者: doramami    時間: 11-6-8 11:51

Failed in the second round also.
Now waiting for a chance after 'knocking the door'.

作者: wtma    時間: 11-6-8 17:49

doramami:

你住在馬灣?
作者: doramami    時間: 11-6-8 21:39

No, but Tsing Yi.
作者: wtma    時間: 11-6-9 09:50

咁你都算係跨區了?  馬基屬荃灣區的
作者: ccming34    時間: 11-6-9 22:22

学校有没约你in 啊?
作者: wtma    時間: 11-6-10 21:47     標題: 回復 26# ccming34 的帖子

有呀! 你呢?
作者: ssskwan    時間: 11-6-14 14:15

請問知唔知幾時有面試結果?
作者: otarujapanese    時間: 11-6-14 17:15

好似話明天!
我既小朋友話interview 只有畫畫同傾下計. 你哋小朋友是否相同??
原帖由 ssskwan 於 11-6-14 14:15 發表
請問知唔知幾時有面試結果?

作者: ssskwan    時間: 11-6-14 17:39     標題: 回復 29# otarujapanese 的帖子

same for us
作者: ccming34    時間: 11-6-14 22:15

我仔派到阿,不过好多同学仔都派吾到,替他们担心嘛。好似要second in家长啊。加油啊!
好似教育局都好关注好多住马湾的小朋友派不到呢件事呢。
作者: ssskwan    時間: 11-6-14 23:01

原帖由 ccming34 於 11-6-14 22:15 發表
我仔派到阿,不过好多同学仔都派吾到,替他们担心嘛。好似要second in家长啊。加油啊!
好似教育局都好关注好多住马湾的小朋友派不到呢件事呢。

I called the school before my earlier last post.  No second interview is required.  Direct offer or otherwise.
作者: wtma    時間: 11-6-15 12:55     標題: 回覆 31# ccming34 的文章

關注又如何呢? 都唔夠學位安排所有小朋友!
作者: ssskwan    時間: 11-6-15 20:53

獲取錄的應於今早收到電話,我囡囡落選了
作者: doramami    時間: 11-6-16 20:01

Me too!  
作者: wtma    時間: 11-6-16 21:18

聽講好多住馬灣的小朋友都抽唔到, 佢地可能會優先考慮!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5