教育王國

標題: net 18 (南區)...有冇人可以分享下! [打印本頁]

作者: gordon12    時間: 10-6-7 22:28     標題: net 18 (南區)...有冇人可以分享下!

net 18...有冇人可以分享下!

作者: kk923    時間: 10-6-7 23:46

即係南區! 自行時已抽到了! 海寶! 你呢?
作者: Ving    時間: 10-6-8 09:37

Sorry, what is

海寶

原帖由 kk923 於 10-6-7 23:46 發表
即係南區! 自行時已抽到了! 海寶! 你呢?

作者: kk923    時間: 10-6-8 12:13

海怡寶血!

原帖由 Ving 於 10-6-8 09:37 發表
Sorry, what is

海寶

作者: gordon12    時間: 10-6-8 12:25

原帖由 kk923 於 10-6-8 12:13 發表
海怡寶血!

好野, 終於有人回應!!!

我小朋友都like 海怡寶血... (but 考插班), 都想知下呢間學校係點同埋南區其他學校.....thx!

作者: kk923    時間: 10-6-8 17:06

剛才打左一大輪野, 發表時候冇晒! 真係激死!

我都鬼0甘開心, 依區有人講野!!!

你個小朋友幾年班呀? 點解插班? 依家係邊度讀緊呀?
我係[自行]時派到入依間的!

我當時點解選依間, 我舊年九月度跟香港仔街坊會去參觀依區既學校, 睇左十幾間, 發覺就係, 無論你讀邊間, 只要你係頭幾名, 基本上你都一定派到好學校!
對我黎講選佢原因,寶血可能係千禧學校啦! 學校既環境, 空間, 資源確實係唔錯既比起好多學校佢都優勝! 再者我有個表妹都剛係度畢業, 佢都派左去聖心! 同埋佢同另一個家長同我講, 近年轉左校長, 校長唔錯, 比好多機會學生, 為學校資源上改變不少! 同埋我感覺學校幾多完化囉! 點解我唔選南區大部份人既至愛(始南), 係因為當時睇資料, 實在太多人選佢, 機會率會低, 再講就係好多人話讀得好辛苦, 我怕我都頂唔順, 但有好多大個仔, 大個女既係0個度畢業既真係都派得好好(我識既)!
作者: gordon12    時間: 10-6-8 19:55

我搬左南區 .....依家我小朋友仲返緊 net 16, 朝朝好早起身...所以想搵間近d, 想多d 時溫書+做功課+活動下...等等!

始南都有考...係咪真係好多功課+谷?  始南 同 置南 係咪一樣都係谷+升中都好 (唔知你知唔知呢), 事關初來南區...唔太認識南區d 小學....thx!  

原來寶血真係轉左校長....唔怪得知我有fd 講佢好耐之前去過...覺得間學校好保守, 跟住我上個月去報插班時+上網睇學校website 又唔覺好保守啦.!  

原帖由 kk923 於 10-6-8 17:06 發表
剛才打左一大輪野, 發表時候冇晒! 真係激死!

我都鬼0甘開心, 依區有人講野!!!

你個小朋友幾年班呀? 點解插班? 依家係邊度讀緊呀?
我係[自行]時派到入依間的!

我當時點解選依間, 我舊年九月度跟香港仔街坊會去 ...

作者: kk923    時間: 10-6-9 00:20

始南辛苦, 真係聽好多人0甘講, 但我確實係識一D已經畢左業好耐既人同我講, 佢當年係派得幾好! (但就真係講明係精英班)
講真, 我真係冇咩諗入始南, 反而我之前一心係諗官立, 但就最終選左寶血!
講真南區真係冇咩人講野, 你睇南區媽媽會, 十問九唔應! 唉......不過南區又真係冇咩好出名既學校既!
作者: 920pp    時間: 10-6-9 11:45

南區係有幾間叫好又叫坐,
置始,田始,其實佢地幾年前係同一間(置富),但之後分家(多)田灣,田灣佢地程度係深D,
曾經報紙有寫過全港有那10間學校水平比同級係高D,田始係其中一間。
置始因為地點好(自成一角),同舊校所以D人都話佢好,但其實而家佢點我又真唔知,只知口碑差咗。
其實南官同海怡寶血都唔差
我仔仔今年先2歲,但都要留意下
作者: LittleKidult    時間: 10-6-9 11:57

原帖由 kk923 於 10-6-9 00:20 發表
始南辛苦, 真係聽好多人0甘講, 但我確實係識一D已經畢左業好耐既人同我講, 佢當年係派得幾好! (但就真係講明係精英班)
講真, 我真係冇咩諗入始南, 反而我之前一心係諗官立, 但就最終選左寶血!
講真南區真係冇咩人 ...

我兩個仔都係田始畢業, 細既畢業左兩年, 我地從來唔覺讀得辛苦或多功課, 只係多親子勞作/標語比賽等等(當年).
作者: 920pp    時間: 10-6-9 12:20

但我想問下你仔仔升中去了那間?
作者: LittleKidult    時間: 10-6-9 12:28

原帖由 920pp 於 10-6-9 12:20 發表
但我想問下你仔仔升中去了那間?

spcc / ssc
作者: gordon12    時間: 10-6-9 13:13     標題: 回覆 3# LittleKidult 的文章

LittleKidult ~你細仔畢業左2年呀...我都想知多D 田始, 想問功課多係抄寫 or project, 多唔多默書, net teacher 1星期有幾多堂...等等! 唔好意思咁多問題, thx!

spcc / ssc ---> 即係邊間, 另要考全級幾多先派到好中學呀, thxx!!
作者: gordon12    時間: 10-6-9 13:19     標題: 回覆 6# kk923 的文章

係呀.... 所以我先係呢度出 post.
作者: LittleKidult    時間: 10-6-9 15:07

原帖由 gordon12 於 10-6-9 13:13 發表
LittleKidult ~你細仔畢業左2年呀...我都想知多D 田始, 想問功課多係抄寫 or project, 多唔多默書, net teacher 1星期有幾多堂...等等! 唔好意思咁多問題, thx!

spcc / ssc ---> 即係邊間, 另要考全級幾多先派到好 ...

http://218.188.21.75/2004secondary/index.htm
www.tcn.edu.hk
www.spcc.edu.hk
www.ssc.edu.hk

作者: Ving    時間: 10-6-9 17:06     標題: 回覆 9# 920pp 的文章

請問仲有冇那一段報紙的報道

同埋多唔多人由十八網轉別的區域去大抽獎
作者: 920pp    時間: 10-6-9 23:30

SORRY,我唔記得在何時和那份搵到,
但約是2年前
作者: kk923    時間: 10-6-9 23:43

嘩...............睇到你就真係開心, 兩個仔都派到間0甘好既中學!
冇幾可, 18區有0甘多回應,希望多D過來人比多D資料就好啦!

原帖由 LittleKidult 於 10-6-9 15:07 發表

http://218.188.21.75/2004secondary/index.htm

作者: Ving    時間: 10-6-10 09:54

請問聖伯多祿跟置始那一間較好

聴講聖伯是band 1 學校,吾知真定假

同埋net 18 校網那麼弱,尤是中學,大家會吾會轉網還是有別的部署嗎
原帖由 kk923 於 10-6-9 23:43 發表
嘩...............睇到你就真係開心, 兩個仔都派到間0甘好既中學!
冇幾可, 18區有0甘多回應,希望多D過來人比多D資料就好啦!

作者: 920pp    時間: 10-6-10 10:51

原帖由 Ving 於 10-6-10 09:54 發表
請問聖伯多祿跟置始那一間較好

聴講聖伯是band 1 學校,吾知真定假

同埋net 18 校網那麼弱,尤是中學,大家會吾會轉網還是有別的部署嗎

請問你講那間聖伯?因為有幾間

作者: ernestchow    時間: 10-6-10 10:58

原帖由 LittleKidult 於 10-6-9 15:07 發表

2間是自己考,2間都好貴學費,2個孩子的洗費好甘,同學是否貴族多

作者: Ving    時間: 10-6-10 11:33

Aberdeen 聖伯

原帖由 920pp 於 10-6-10 10:51 發表

請問你講那間聖伯?因為有幾間

作者: LittleKidult    時間: 10-6-10 11:52

原帖由 ernestchow 於 10-6-10 10:58 發表

2間是自己考,2間都好貴學費,2個孩子的洗費好甘,同學是否貴族多

ssc 唔使錢, 因為係未轉直資前入既, 貪佢地方大, 空氣清新, 週圍冇乜誘惑, 但感覺學校係純文化學校..... 有d同學極有錢, 但好多都係普通家庭
spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低下層家庭, 比較多學生使錢唔計教....見d家長都唔係大貴族, 好平易.
相比覺得ssc有錢人比例大過spcc
作者: kk923    時間: 10-6-10 11:55

gordon12
你依家決定左轉邊間小學未呀?  

原帖由 gordon12 於 10-6-8 12:25 發表

好野, 終於有人回應!!!

我小朋友都like 海怡寶血... (but 考插班), 都想知下呢間學校係點同埋南區其他學校.....thx!

作者: gordon12    時間: 10-6-10 13:20

原帖由 kk923 於 10-6-10 11:55 發表
gordon12
你依家決定左轉邊間小學未呀?  

kk923

海怡寶血呢個星期六先 interview.  所以未知呀!  
咁你幫小朋友揀左邊間呀?
作者: ernestchow    時間: 10-6-10 13:49

原帖由 LittleKidult 於 10-6-10 11:52 發表

ssc 唔使錢, 因為係未轉直資前入既, 貪佢地方大, 空氣清新, 週圍冇乜誘惑, 但感覺學校係純文化學校..... 有d同學極有錢, 但好多都係普通家庭
spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低 ...

有朋友的仔女讀這2間,話到F3.F4甘上下,好多學生都出國讀書,請問這2校多唔多要出國旅行?如果人人有得去,自己又冇錢去都好唔開心
作者: maybaby    時間: 10-6-10 16:01

原帖由 LittleKidult 於 10-6-10 11:52 發表

spcc 有學費減免, 申請簡單, 同學一般係中產, 都有少數好有錢, 但都有低 ...

好叻仔喎!咁請問你個仔全級考第幾名先可考這兩所學校呢?而我仔將升讀田始小一,有咩教育心得呢?同埋有邊間補習社適合田始生呢?唔好意思,問你咁多嘢!謝謝!
作者: kk923    時間: 10-6-10 16:34

gordon12

你依個星期六先interview? 0甘幾時先知結果呀? 我收到信星期六去買校服, 書, 交咩錢, 報咩.......總知咩都依個星期六下午做晒!

我都係寶血架啦! (我叩左一間, 連interview都未知有冇機會! 我都打定輸數架啦! 交左資料去, 要做既做左, 總叫做試過, 叫做交代左自己囉!)
作者: gordon12    時間: 10-6-10 17:26

原帖由 kk923 於 10-6-10 16:34 發表
gordon12

你依個星期六先interview? 0甘幾時先知結果呀? 我收到信星期六去買校服, 書, 交咩錢, 報咩.......總知咩都依個星期六下午做晒!

我都係寶血架啦! (我叩左一間, 連interview都未知有冇機會! 我都打定輸數 ...

係呀依個星期六 早上 interview , 張考試証話6月25日前會通知是否取錄!

咁你叩邊間門呀?
作者: kk923    時間: 10-6-10 18:16

你插二年班? (我朋友叩一年班的已知結果了)

我叩的是st francis 一直心儀既學校!

祝你間間都成功!

原帖由 gordon12 於 10-6-10 17:26 發表

係呀依個星期六 早上 interview , 張考試証話6月25日前會通知是否取錄!

咁你叩邊間門呀?

作者: Ving    時間: 10-6-11 01:10

如果男仔的話,我想知十二網較十八網優勝的地方

我想十二網會是軒上,軒下,華仁上,華仁下,聖若瑟下共五間。而st Joe ,華仁會是超超多人報,吾知值唔值博。

而十八網則有田始,置始,南官,聖伯,級數相比十二網可能有些距離,但競爭可能細啲。吾知係咪錦想?

但另一問題始終南區中學較弱,尤是少英中

作者: LittleKidult    時間: 10-6-11 11:47

原帖由 ernestchow 於 10-6-10 13:49 發表

有朋友的仔女讀這2間,話到F3.F4甘上下,好多學生都出國讀書,請問這2校多唔多要出國旅行?如果人人有得去,自己又冇錢去都好唔開心

ssc F4係好多人走, spcc F1都已經有2個同學走左去外國.
ssc 冇外國旅行, 不過有自由參加交流(有限額), 我仔F3去澳洲(只限男仔, 因為果間學校係男校), 14日約 $13000. spcc 上年開始新入校既, 到F3一定要去澳洲, 否則不能升上F4(但經濟有問題既好似可以按比例得到資助). 我細仔叫都唔肯去. 不過學校都有d去大陸考察等活動, 學費已包, 上年11月去左北京5日(住宿清華大學, 由d學生帶隊). 每年都有類似活動, 除左F5.
作者: LittleKidult    時間: 10-6-11 11:59

原帖由 maybaby 於 10-6-10 16:01 發表

好叻仔喎!咁請問你個仔全級考第幾名先可考這兩所學校呢?而我仔將升讀田始小一,有咩教育心得呢?同埋有邊間補習社適合田始生呢?唔好意思,問你咁多嘢!謝謝! ...

大仔約 3x/190, 細仔就....(地下塊牌有名的).
冇乜特別心得, 細個時係要幫佢一齊做功課, 總之座係佢則邊, 見到有錯就話比佢知, 叫佢再諗下, 總之唔好隨便比答案. 大d後就要佢自已做, 只幫佢chck功課.
我唔讚成去補習社的, 大仔到F4先開始補習, 細既P5開始個人補英文同普通話, 而家就剩補英文, 所以唔知邊間補習社好..
作者: maybaby    時間: 10-6-11 14:42

原帖由 LittleKidult 於 10-6-11 11:59 發表

大仔約 3x/190, 細仔就....(地下塊牌有名的).
冇乜特別心得, 細個時係要幫佢一齊做功課, 總之座係佢則邊, 見到有錯就話比佢知, 叫佢再諗下, 總之唔好隨便比答案. 大d後就要佢自已做, 只幫佢chck功課.
我唔讚成去補 ...

唔好意思,”地下塊牌有名的”即係咩意思呀!
作者: snail    時間: 10-6-15 13:25

想問吓spcc 有學費減免, 什麼資格可以申請?

作者: 2sister    時間: 10-6-15 21:11     標題: net 18 南區

除了海怡寶血轉了校長之外, 華富邨寶血小學都轉了校長. 校長十分之好. 每天早上他都站在學校門迎接學生上學. 到放學時歡送學生放學. 同時接受定家長的意見.
作者: Wing05    時間: 10-6-21 17:19

真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞仔, 等下星期註冊。不過, 我都會來緊的星期六去軒小上午校面試, 若果好彩收左, 都會選擇軒小, 此終灣仔區升中校網好過南區。
作者: gordon12    時間: 10-6-21 21:06

咁軒下....你有冇 in 埋呀?  

原帖由 Wing05 於 10-6-21 17:19 發表
真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞 ...

作者: PeggyNgan    時間: 10-6-21 23:04

唔好意思,我想問南官係唔係叩門入小一既,如果係,一般係要幾時去既,我個女其實未有咁快入小一,佢宜家只係讀緊K1,9月先會升K2,但好多人講到要好早找學校,所以我都想睇下大家D意見...同埋大家真係覺得南區的話係...田始比教好嗎?我以為最好係南官..?

真係好南區人回覆。我個仔今年派了利東的聖伯多褓小學。即日去了海怡寶血面試, 結果不備取錄。我覺得最大原因是我將它排在第3位, 校長當日都有問點解? 可能係我答得吳好。好彩19號個日, 收到南官的好消息, 已收左亞 ...

作者: ernestchow    時間: 10-6-21 23:14

南官要有心理準備英文會幾深,佢地用星加玻國際學校套教材,派位又好,精英班男多入kings,女入比利羅氏.聖心,環境又是千禧校舍,幾好呀

作者: Ving    時間: 10-6-22 01:05

如果這樣講,南官咩仲好過田始?

南官同香官比,那間會好尼?

謝謝
原帖由 ernestchow 於 10-6-21 23:14 發表

南官要有心理準備英文會幾深,佢地用星加玻國際學校套教材,派位又好,精英班男多入kings,女入比利羅氏.聖心,環境又是千禧校舍,幾好呀

作者: gordon12    時間: 10-6-22 09:15

原帖由 Ving 於 10-6-22 01:05 發表

謝謝

我都想知...... 南官學校個WEBSITE 唔見有小六派位資料? 唔知係咪我搵唔到呢!
作者: ernestchow    時間: 10-6-22 10:54

原帖由 Ving 於 10-6-22 01:05 發表

謝謝

我識有個friend專在補英文,佢有補拔萃,有補南官,佢話佢地2間英文課文.作業是相同,你話有幾深,田始差好遠
,南官有聯系中學如kings,比利羅土等,香官程度淺d

作者: KKM    時間: 10-6-22 23:06

海怡寶血好啲還是南區官立好啲呢?
作者: Wing05    時間: 10-6-23 11:33

我自己就在派位2星期前做定亞仔的個人檔案2-3份, 再上心儀小學的網址睇下幾時接受後備位的報名, 一般都有講日子及網上列印表格, 所以不用擔心。到派位日知道結果吳好, 米立即去報名, 好似海怡寶血, 就係派位日12點前交表格, 當日下午2時面試, 好再一早有準備。

南官的英文有幾深我真係吳知, 但我有個同事有2個仔都係讀田始, 大仔派去陳伯沙, 細仔讀緊小四。佢話吳係精英班, 功課量不多, 亦不算太谷; 如果係精英班就不大同, 功課多亦深, 因為要谷這兩班學生入讀名校, 確保學位派位的成績。

南官我都睇吳到派位, 選佢都係因為佢環境好, 又近自己屋企, 行過去10分鐘之內, 又有聯繫中學, 但就衰在升中校網不及灣仔區。

我有報軒下, 都收左信要19號下午去in, 本來都會去, 但剛剛19號早上收到南官電話話收左亞仔, 而且本身當日下午學校有活動, 所以最終都無去到, 我自己又鐘意返上午校, 時間好安排。

若果好彩今個星期六見埋軒上又收, 我都吳知點好, 南官近屋企, 全日制, 學校環境好, 但軒上派位成績好, 升中網靚, 真係都幾難揀。

Ernest, 如果我無記錯, 你的小朋友好似讀軒下, 點解你當年又無揀南官? 係米都係鐘意灣仔的升中網? 可以比d意見嗎。

原帖由 ernestchow 於 10-6-21 23:14 發表

作者: gordon12    時間: 10-6-23 11:34

原帖由 ernestchow 於 10-6-22 10:54 發表

我識有個friend專在補英文,佢有補拔萃,有補南官,佢話佢地2間英文課文.作業是相同,你話有幾深,田始差好遠
,南官有聯系中學如kings,比利羅土等,香官程度淺d ...

南官英文 text book + workbook 係咪用 "My Pals are Here"?

依家有d 津校都見有用 "My Pals are Here"
作者: ernestchow    時間: 10-6-23 12:08

原帖由 Wing05 於 10-6-23 11:33 發表
我自己就在派位2星期前做定亞仔的個人檔案2-3份, 再上心儀小學的網址睇下幾時接受後備位的報名, 一般都有講日子及網上列印表格, 所以不用擔心。到派位日知道結果吳好, 米立即去報名, 好似海怡寶血, 就係派位日12點前 ...

Wing05我是在香港仔住,我一早知南區派位不好,男仔派位不好,我知好多band one學生都是入band 2學校,好唔值,自己孩子又不是讀不到書,祇是全南區祇有1間英中for男仔,大抽獎又唔爭氣,放車我又唔覺華富邨呂明才好,我有freind親戚的女去年A level都入不到U,入Ive,個女仔讀書都唔差,佢話都唔知有冇3成學生入到U,這校是band one尾,我反而不喜歡全日制,每日要在校lunch,我仔一定唔食野去玩,我選軒下是派位好,除QC外,聖公會鄧肇堅都是好好的band one英中,科大都入唔少,但南官派多Kings,近10年kings差好多,會考成績又drop down晒,在bk 升中派位post QC VS Kings 十個十個都choice QC啦
作者: gordon12    時間: 10-6-23 12:24

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 12:08 發表

Wing05我是在香港仔住,我一早知南區派位不好,男仔派位不好,我知好多band one學生都是入band 2學校,好唔值,自己孩子又不是讀不到書,祇是全南區祇有1間英中for男仔,大抽獎又唔爭氣,放車我又唔覺華富邨呂明才好,我有f ...

ernestchow ~ 原來你仔仔讀軒下, 可唔可以分享下, 若小朋友入唔到精英班(軒下) 咁係咪同田始一樣唔谷.   唔係精英班咁有冇3日net teacher 呀?  thx!
作者: ernestchow    時間: 10-6-23 13:37

原帖由 gordon12 於 10-6-23 12:24 發表

ernestchow ~ 原來你仔仔讀軒下, 可唔可以分享下, 若小朋友入唔到精英班(軒下) 咁係咪同田始一樣唔谷.   唔係精英班咁有冇3日net teacher 呀?  thx!

pressure來至家長,望子成龍的心態,軒下程度深過軒上,任何學生也有3 課 per week net teacher. 軒下都小班la 25人,但田始仲系3X人一班,又冇普通話教中文
作者: amchk    時間: 10-6-23 15:17

咁即係軒下既出路(升中)好過南官.
作者: gordon12    時間: 10-6-23 16:11

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 13:37 發表

pressure來至家長,望子成龍的心態,軒下程度深過軒上,任何學生也有3 課 per week net teacher. 軒下都小班la 25人,但田始仲系3X人一班,又冇普通話教中文

Thank you 你d 資料!
作者: ernestchow    時間: 10-6-23 17:17

原帖由 amchk 於 10-6-23 15:17 發表
咁即係軒下既出路(升中)好過南官.

我覺得男仔就是,南官女仔精英班都入比利羅土,南區女仔有聖心都好d

作者: Wing05    時間: 10-6-24 10:16

好多謝你的意見. 我都係鐘意灣仔升中網. 言下之意軒上和軒下不是用同一套教材? 希望今個星期六好彩啦.

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 17:17 發表

我覺得男仔就是,南官女仔精英班都入比利羅土,南區女仔有聖心都好d

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5