教育王國

標題: 人生交差點...優才vs.馬頭涌官小邊間好??? [打印本頁]

作者: 的的媽媽    時間: 10-6-8 11:47     標題: 人生交差點...優才vs.馬頭涌官小邊間好???

有無人可以賜教呢?
作者: HappyEE    時間: 10-6-8 14:54

原帖由 的的媽媽 於 10-6-8 11:47 發表
有無人可以賜教呢?

之前認識左個小朋友女仔p3由優材轉入馬頭涌, 她唔喜歡優材, 因為上課秩序差, 係活動教學, 但相對秩序就不是太好, 轉左馬頭涌就覺得好好, 可以有秩序上課, 又多活動, 以上只是例子作參考, 不可一概已論, 因認小朋友性格選校, 如果坐唔定, 可能優材會適合d
作者: Mrs.Yellow    時間: 10-6-8 17:07

原帖由 HappyEE 於 10-6-8 14:54 發表
以上只是例子作參考, 不可一概已論, 因認小朋友 ...

同意:“不可一概已論, 因認小朋友“
小兒在旺角優才兩年都讀得很開心,學校很夾他的性格。近日給老師寫手冊沒舉手即發問。個人覺得課堂不會很亂,老師都管得很好。
作者: ac321    時間: 10-6-8 17:07

If you don't need considering $$$$, then ...優才 .

原帖由 的的媽媽 於 10-6-8 11:47 發表
有無人可以賜教呢?

作者: QQ_Monster    時間: 10-6-8 17:21

of course 優才
作者: grace_xian    時間: 10-6-8 21:10

我親戚嗰囡讀馬頭涌, 真係太唔適應了, 成績年年都咁差, 由此可見......

不喜勿插, 只係講出實情, 覺得該校没能幫到成績的同學
作者: 1116    時間: 10-6-9 04:39

我選優才!
作者: mandy_lee    時間: 10-6-9 09:51

原帖由 1116 於 10-6-9 04:39 發表
我選優才!

yes me too
作者: Aoi    時間: 10-6-9 11:03

兩間學校好難作比較,因為教學模式及理念唔同,要睇下你的小朋友性格受邊套去選,先可以令佢愉快學習. 如果小朋友活潑好動又鐘意發問,表達, 而家長都認同小班+活學教育+不重狂操練, 我認為'優才'會較適合.
作者: laiping    時間: 10-6-9 11:28

Do you know that teachers of government schools always flow from school to school? There's no guarantee of good teachers in government schools. It all depends on your luck!
作者: 龍舌蘭    時間: 10-6-9 11:40

任何學校都沒有絕對的保証, 要有, 就要靠家長自已.
作者: jose    時間: 10-6-14 23:20

馬頭涌好!升中理想!但竸爭大, 愉快學習不可能, 但成績區內band1!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5