教育王國

標題: 真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ? [打印本頁]

作者: detungmama    時間: 10-6-8 21:50     標題: 真係好擔心, Band 1生係大抽獎會唔會派得好差 ?

真係好擔心, 仲要磨折多一個月
作者: jumum    時間: 10-6-9 09:02

都說是大抽獎, 所以無得擔心。 心理上作最壞打算, 做好準備就可以了!
作者: kyng3    時間: 10-6-9 13:20

心中總是有點不安,開始胡思亂想,..........................
作者: aryee    時間: 10-6-9 13:41

我都覺得會擔心,如果banding 再細分d (比如十個band),然後先再隨機就好d,咁考第一果個輸比第十果個,心理上舒服過輸比考第六十果個呀。雖然,輸比成績低過自己既同banding學生都會唔抵架啦!
作者: detungmama    時間: 10-6-9 17:14

所以我擔心到要上來找大家傾訴吓,哈哈

原帖由 kyng3 於 10-6-9 13:20 發表
心中總是有點不安,開始胡思亂想,..........................

作者: lauffj    時間: 10-6-9 19:18

All of the P.6 mamas are worring, poor us......still have a month to go
作者: 天娜    時間: 10-6-13 18:38

Me too!

原帖由 detungmama 於 10-6-9 17:14 發表
所以我擔心到要上來找大家傾訴吓,哈哈

作者: RAYMA    時間: 10-6-13 21:36

心理壓力真係好大,真係難為了家長,有時同朋友傾訴 (佢地或者D仔女仲細,有D單身),只係會話我地咁緊張做嘜,跟本唔明白我地既擔憂
作者: davidmimi    時間: 10-6-13 21:41

原帖由 aryee 於 10-6-9 13:41 發表
我都覺得會擔心,如果banding 再細分d (比如十個band),然後先再隨機就好d,咁考第一果個輸比第十果個,心理上舒服過輸比考第六十果個呀。雖然,輸比成績低過自己既同banding學生都會唔抵架啦! ...

如果真係分10個band,我唔擔心上層,反而擔心下層,以前5個band,band 5學校已經差到接近垃圾級,如果係band 10....真係變咗壞人工廠。
作者: iantsang    時間: 10-6-13 23:16

In fact, before 5 bands, there used to be 10 bands for real.  But really long time ago lor!
作者: judy    時間: 10-6-14 10:42

原帖由 detungmama 於 10-6-8 21:50 發表
真係好擔心, 仲要磨折多一個月

唔會。起碼band2頭。

當然,有人喜歡填上band3學校的除外。
作者: KWT    時間: 10-6-14 11:55

原帖由 judy 於 10-6-14 10:42 發表

唔會。起碼band2頭。

當然,有人喜歡填上band3學校的除外。

非常擔心.我就聽過早一,兩年,有band 1同學,派到20+志願 - band 3學校.真是我運由天不由我.
作者: judy    時間: 10-6-14 12:02

非常擔心.我就聽過早一,兩年,有band 1同學,派到20+志願 - band 3學校.真是我運由天不由我.

我一向都唔信呢啲嘢。

數學題,1+1=2. 但不斷有人講,某某學生寫 1+1=2 俾教師打x, 咁,1+1=2 係唔係錯呢?
作者: catcatmom    時間: 10-6-16 00:40

我朋友個E甥讀沙田朱X賢, 考40/13X, 老師說已是BAND2生, 現實有三次程分, 計曬三次程分既全級排名, 才知自己大約係學校定位, 朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信, 除非電腦出錯OR學校搞錯, BAND1生先派.

作者: leoncf    時間: 10-6-16 02:23

不必擔心,除非自己選錯,現時的程序是校網內所有Band 1生都派了位後才給Band 2生派位的。
原帖由 KWT 於 10-6-14 11:55 發表

作者: pineapple0983    時間: 10-6-16 11:19

原帖由 catcatmom 於 10-6-16 00:40 發表
我朋友個E甥讀沙田朱X賢, 考40/13X, 老師說已是BAND2生, 現實有三次程分, 計曬三次程分既全級排名, 才知自己大約係學校定位, 朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信 ...

唔係卦,朱x賢 40 名已經係Band2?咁咪仲差過馬鞍山D3、4線小學?
假假地都沙田屋村名校喎!我諗中間有人搞錯左!
作者: davidmimi    時間: 10-6-16 11:57

原帖由 pineapple0983 於 10-6-16 11:19 發表

唔係卦,朱x賢 40 名已經係Band2?咁咪仲差過馬鞍山D3、4線小學?
假假地都沙田屋村名校喎!我諗中間有人搞錯左!

朱x賢頭60都肯定係band 1,好肯定!
作者: khmama    時間: 10-6-16 13:46

原帖由 catcatmom 於 10-6-16 00:40 發表

所以有家長說BAND1生派了沙田樂X中學, 係難以令人信 ...

我諗個小朋友其中一次呈分試考40, 但係3次加埋就唔知考第幾, 所以好難下判斷. 但係band1生派band3學校只有兩個原因, 一係將band3學校填到鬼咁前(基本上沙田學校多, 填晒band1同band2都差不多夠30個, 仲使咩填band3?), 一係填幾個就唔填, 結果電腦派咗間band3俾你.
作者: catcatmom    時間: 10-6-18 01:16

保良局banding無可能甘低, 就執果間就唔知, 不過人地甘講, 我咪甘聽羅, 佢地一日十幾樣功課, 無可能考40名, 就BAND2, 我都係甘想其中一次考過最前40名甘啦.唔通就去"差輪暑"人地咩! 自己唔信咪得law!
作者: judy    時間: 10-6-18 10:02

原帖由 catcatmom 於 10-6-18 01:16 發表
保良局banding無可能甘低, 就執果間就唔知, 不過人地甘講, 我咪甘聽羅, 佢地一日十幾樣功課, 無可能考40名, 就BAND2, 我都係甘想其中一次考過最前40名甘啦.唔通就去"差輪暑"人地咩! 自己唔信咪得law! ...

人地咁講,你咁聽。不過,唔好照唱羅!
作者: aryee    時間: 10-6-18 10:38

原帖由 leoncf 於 10-6-16 02:23 發表
不必擔心,除非自己選錯,現時的程序是校網內所有Band 1生都派了位後才給Band 2生派位的。

你意思係,settle所有band 1生,先開始派band 2﹖
比如一個band 1生將某校放去第10志願,而另一位band 2生將此校放第一志願,都係派比個band 1生先﹖ 
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 10:46

原帖由 aryee 於 10-6-18 10:38 發表

你意思係,settle所有band 1生,先開始派band 2﹖
比如一個band 1生將某校放去第10志願,而另一位band 2生將此校放第一志願,都係派比個band 1生先﹖ 

如果嗰間學校到個 Band1 生第十選擇時都仲未滿,或者個 Band1生頭九志願都落空,係派左比個 Band1 生先。
等最後一個 Band1 生派完,先到Band2 生。乙部黎講係咁。
作者: CINDYC    時間: 10-6-18 11:30

我理解一樣, 係派完全部band 1學生, 先輪到band 2, 除非填表出問題, 如果唔係應該唔會派得太差.
原帖由 khmama 於 10-6-16 13:46 發表
但係band1生派band3學校只有兩個原因, 一係將band3學校填到鬼咁前(基本上沙田學校多, 填晒band1同band2都差不多夠30個, 仲使咩填band3?), 一係填幾個就唔填, 結果電腦派咗間band3俾你.

作者: aryee    時間: 10-6-18 11:32

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 10:46 發表

如果嗰間學校到個 Band1 生第十選擇時都仲未滿,或者個 Band1生頭九志願都落空,係派左比個 Band1 生先。
等最後一個 Band1 生派完,先到Band2 生。乙部黎講係咁。 ...

嘩,唔怪得踩界果d,成日為左一分半分咬住個老師唔放。
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 11:57

原帖由 aryee 於 10-6-18 11:32 發表

嘩,唔怪得踩界果d,成日為左一分半分咬住個老師唔放。

有時D老師真係好乞人憎,亂咁比範圍,搞到D學生響考呈分試時讀埋其它無關ge嘢;平時D作文又比分嚴到死;最弊另外同級嗰幾班個老師唔係咁呢,所以搞到成班同學衰晒。
邊緣人真係好慘;填得進取,隨時派十幾志願;填得保守,又驚真係 Band1 尾,浪費左個小朋友,唉!
作者: pineapple0983    時間: 10-6-18 12:02

原帖由 CINDYC 於 10-6-18 11:30 發表
我理解一樣, 係派完全部band 1學生, 先輪到band 2, 除非填表出問題, 如果唔係應該唔會派得太差.

但個問題係你唔知自已個Banding 呢,都係靠估架咋!
仲要睇吓你上一屆師兄師姐公班試考成點,又要睇隨機冧把,唉!
作者: hw1115    時間: 10-6-18 13:14

原帖由 pineapple0983 於 10-6-18 11:57 發表

有時D老師真係好乞人憎,亂咁比範圍,搞到D學生響考呈分試時讀埋其它無關ge嘢;平時D作文又比分嚴到死;最弊另外同級嗰幾班個老師唔係咁呢,所以搞到成班同學衰晒。
邊緣人真係好慘;填得進取,隨時派十幾志願;填得保守,又驚真係 Ba ...

好有同感.
作者: share.gain    時間: 10-6-18 13:16

係呀!到大抽獎階段, 跟本唔分band內頭中尾, 只要keep到係band 1就派先, band 1派晒先到band2.
作者: moyan    時間: 10-6-18 17:16

只要唔好band2成績當band1o甘去選校
一定唔會入band3学校

band1学生最差只會去band2学校

邊緣人最慘
作者: dder    時間: 10-6-18 17:22

起碼好過 band 2生... 要派完 band 1 先到 band2生
作者: catcatmom    時間: 10-6-20 00:12

第一個POST,我說要計曬三次程分, 才知BANDING.
又說//朱X賢家長說學校不是這麼低BANDING.//

可來唱人? 唔該睇清楚人地POST出來野好嗎?

原帖由 judy 於 10-6-18 10:02 發表

人地咁講,你咁聽。不過,唔好照唱羅!

作者: mn123    時間: 10-12-30 15:43     標題: 中學有推薦表給小學, 是否一定成功 ?

中學有推薦位比小學校長, 而小女有份, 請問推薦位係唔係機會好大會收架 ?

但間中學係小女既第二志願學校, 咁係唔係要放棄心目中既第一志願學校而選"推薦位"學校 ?

我又驚放棄左第一志願, 最後連推薦都無左, 到時咪會2頭唔到岸囉 ! 好煩啊 !

如果唔要推薦位, 靠自己去面試, 咁間中學會唔會見小學之前都無比推薦位小女而扣晒分架 ?
作者: DD仔    時間: 10-12-30 18:18     標題: 回復 22# pineapple0983 的帖子

如果同样是band1生,一个成绩band1头,但随机编号后,另一个band1尾,但随机编号前,band1尾那个都可以进到最好的band1中学(假设这间小学的ranking到位)?但成绩band1头那个有可能只进到band1尾的中学?

所以,只要肯定自己是band1生的话,第一选择就可以非常进取,而且只要把区里所有的band1学校都填进去,就肯定可以进到band1学校.(如果区里的band1学额足够供应给所有band1小6生).

如果上面的理解正确的话,在多英中的区读书就有很大优势?
作者: pineapple0983    時間: 10-12-30 18:50     標題: 回復 1# DD仔 的帖子

DD仔,做乜咁耐d野都拎番出黎呢?
你的理解冇錯。所以d人話沙田校網好,因為沙田多英中,band1學位足夠;band1生派入去的機會好高;除非唔係band1生。
作者: pineapple0983    時間: 10-12-30 18:55

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:43 發表
中學有推薦位比小學校長, 而小女有份, 請問推薦位係唔係機會好大會收架 ?

但間中學係小女既第二志願學校, 咁係唔係要放棄心目中既第一志願學校而選"推薦位"學校 ?

我又驚放棄左第一志願, 最後連推薦都無左, 到時 ...

推薦位係唔係機會好大會收架 ? <----99%係!
咁你咪睇吓間中學係咪筍盤囉,如果係半筍,咁就入左先,再扣其它更筍嘅;相反,如果唔係筍盤,而你個女又有料,怕咩同其它人爭喎?
作者: DD仔    時間: 10-12-30 21:34

不好意思,因为刚刚开始里了解升中机制,才会大乡里来问一问。。。
这样看来,对band1头学生真的有点不公平,为什么不可以按照全港的排名逐一来选派学校呢?

原帖由 pineapple0983 於 10-12-30 18:50 發表
DD仔,做乜咁耐d野都拎番出黎呢?
你的理解冇錯。所以d人話沙田校網好,因為沙田多英中,band1學位足夠;band1生派入去的機會好高;除非唔係band1生。 ...

作者: mn123    時間: 10-12-31 14:56     標題: 回覆 12# KWT 的文章

可能個band 1 生填表時, 間間都填band 1 頭中學, 咁咪無機會囉 ! 可能一跳已經去到第20志願都唔定哩 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5