教育王國

標題: 2010年浸信聯小一新生 [打印本頁]

作者: movicta    時間: 10-6-9 17:07     標題: 2010年浸信聯小一新生

你的小朋友來自那間幼稚園, 浸信聯是你第一志願嗎?
作者: chrisitne    時間: 10-6-10 11:24

第一志願, 我仔來報到.
作者: movicta    時間: 10-6-10 12:03

Hi Christine,
我囡囡來回海濱迦南, 你仔仔呢?
作者: chrisitne    時間: 10-6-10 17:24

亞仔係救世軍荃灣幼兒園.
你學校多人入到嗎??

原帖由 chrisitne 於 10-6-10 11:24 發表
第一志願, 我仔來報到.

作者: chrisitne    時間: 10-6-10 17:30

提提你: 15/6 編班試+家長會
今年唔知有幾多班普教班??

原帖由 movicta 於 10-6-10 12:03 發表
Hi Christine,
我囡囡來回海濱迦南, 你仔仔呢?

作者: movicta    時間: 10-6-10 17:55

Christine,
我囡囡學校只有兩位學生派到浸信聯, 你小朋友的學校呢?
我註冊時問學校職員, 他說應該有三班普通話班, 但佢話唔係普通話好的小朋友就會派到普通話班, 真不明白如何分配.
作者: chrisitne    時間: 10-6-11 16:40

movita:

我仔學校暫時有8個入到.
三班普通話班同今年P1 一樣.

原帖由 movicta 於 10-6-10 17:55 發表
Christine,
我囡囡學校只有兩位學生派到浸信聯, 你小朋友的學校呢?
我註冊時問學校職員, 他說應該有三班普通話班, 但佢話唔係普通話好的小朋友就會派到普通話班, 真不明白如何分配. ...

作者: movicta    時間: 10-6-11 17:43

8 個入到浸信聯, 真係好多呀!, 我上明報網睇到, 288個申請81個位, 所以你仔仔學校已佔1/10, 很高的成功率.  他們都是首志願嗎?

http://life.mingpao.com/cfm/school8.cfm?pid=20377
作者: MiniMickeyMouse    時間: 10-6-14 11:52

第一志願, 慧中幼稚園, 家住麗城區

多多指教!
作者: susum    時間: 10-6-15 09:07

我囡囡來自迦南幼稚園(荃灣), 浸信聯是第一志願.

原帖由 movicta 於 10-6-9 17:07 發表
你的小朋友來自那間幼稚園, 浸信聯是你第一志願嗎?

作者: chrisitne    時間: 10-6-15 11:33

有些是有哥哥姐姐, 有些是有宗教.

原帖由 movicta 於 10-6-11 17:43 發表
8 個入到浸信聯, 真係好多呀!, 我上明報網睇到, 288個申請81個位, 所以你仔仔學校已佔1/10, 很高的成功率.  他們都是首志願嗎?

http://life.mingpao.com/cfm/school8.cfm?pid=20377 ...

作者: googoo    時間: 10-6-17 12:39

報到,請多多指教!

HeiHei媽,據我知道,我地果班都已經有八個,你地班除左 HeiHei 好似仲有幾個,係咪?

movicta,
救世軍幼兒園近兩年都有 14-15個入到浸聯,可能因為有哥哥姐姐,變左每年都有幾個係實入。 其他有宗教分,就會有機會響 1st round 入左 (我哋就係)。  一年畢業有成 60 個小朋友,其實比例都算多。

作者: chrisitne    時間: 10-6-18 10:41

googoo:

我班有4個入到其中1個叩門.
你會報學樂器嗎?? Hei hei 學緊鋼琴,
我怕無時間學.

原帖由 googoo 於 10-6-17 12:39 發表
報到,請多多指教!

HeiHei媽,據我知道,我地果班都已經有八個,你地班除左 HeiHei 好似仲有幾個,係咪?

movicta,
救世軍幼兒園近兩年都有 14-15個入到浸聯,可能因為有哥哥姐姐,變左每年都有幾個係實入。  ...

作者: googoo    時間: 10-6-18 12:26

Christine,
Lucas 4月上完 tom lee 個 JMC, 佢自己話唔想再學琴。我本應想佢學長笛(純碎係媽媽鍾意 ),但佢自己話要學法國號 wor
作者: movicta    時間: 10-6-21 23:16

上星期家長會, 校長都未有足夠時間介紹普通話班, 但我都報了, 不想大家志願如何?
作者: susum    時間: 10-6-22 11:48

我都幫囡囡報左用普通話教中文呀! 因為對於佢地既寫作
真係有好大既幫助, 而且我覺得小朋友既吸收能力好強
所以一D都唔耽心.

原帖由 movicta 於 10-6-21 23:16 發表
上星期家長會, 校長都未有足夠時間介紹普通話班, 但我都報了, 不想大家志願如何?

作者: chrisitne    時間: 10-6-22 13:27

我有報普通話班, 因為亞仔幾鍾意普通話.
小朋友細細個開始會學會容易的.

學校點樣決定學生入普通話班??

原帖由 susum 於 10-6-22 11:48 發表
我都幫囡囡報左用普通話教中文呀! 因為對於佢地既寫作
真係有好大既幫助, 而且我覺得小朋友既吸收能力好強
所以一D都唔耽心.

作者: chrisitne    時間: 10-6-22 13:30

googoo:

Lucas 叻仔自己決定學法國號.

原帖由 googoo 於 10-6-18 12:26 發表
Christine,
Lucas 4月上完 tom lee 個 JMC, 佢自己話唔想再學琴。我本應想佢學長笛(純碎係媽媽鍾意 ),但佢自己話要學法國號 wor

作者: susum    時間: 10-6-22 14:42

我都唔知呀! 不過校長講過只有三班用普通話教,
所以我相信如果有太多人報既話, 咁就可能要用抽籤決定.

原帖由 chrisitne 於 10-6-22 13:27 發表
我有報普通話班, 因為亞仔幾鍾意普通話.
小朋友細細個開始會學會容易的.

學校點樣決定學生入普通話班??

作者: movicta    時間: 10-6-22 23:30

既然多數家長都想小朋友入普通話班, 不如看看有多少人想入普通話班而決定有多少普通話班. 可能多開一班或全普通話教中文不是便好嗎?
作者: chrisitne    時間: 10-6-23 17:23

movicta:

Agree...  如果學校全部能用普通話, 太好了.
不過學校資源唯一問題..

原帖由 movicta 於 10-6-22 23:30 發表
既然多數家長都想小朋友入普通話班, 不如看看有多少人想入普通話班而決定有多少普通話班. 可能多開一班或全普通話教中文不是便好嗎?

作者: googoo    時間: 10-6-29 10:27

好緊張呀, 唔知阿仔派咩班呢?會唔會有舊同學一班呢

又有d 擔心,唔知阿仔會唔會被召見呢 (傳聞中最差d 學生會被召 wor)  
作者: susum    時間: 10-6-29 10:55

唔好耽心啦! 其實只要你小朋友既底子係較好的話,
我相信唔會有問題既. 雖然我都聽過有傳聞中最差d
學生會被召見, 但我覺得如果你宜家已經咁耽心既話,
咁黎緊呢六年點算呢?

原帖由 googoo 於 10-6-29 10:27 發表

又有d 擔心,唔知阿仔會唔會被召見呢 (傳聞中最差d 學生會被召 wor)  

作者: chrisitne    時間: 10-7-2 10:48

今日註冊啦, 原來1C-E班普通話班,
呀仔1C班, 你地分去邊班??

原帖由 susum 於 10-6-29 10:55 發表
唔好耽心啦! 其實只要你小朋友既底子係較好的話,
我相信唔會有問題既. 雖然我都聽過有傳聞中最差d
學生會被召見, 但我覺得如果你宜家已經咁耽心既話,
咁黎緊呢六年點算呢?

...

作者: chrisitne    時間: 10-7-2 10:51

googoo:

唔駛擔心, 我見過讀緊及畢了業學生都好鍾意學校.
你仔邊班呀??

原帖由 googoo 於 10-6-29 10:27 發表

作者: googoo    時間: 10-7-2 12:02

原帖由 chrisitne 於 10-7-2 10:51 發表
googoo:

唔駛擔心, 我見過讀緊及畢了業學生都好鍾意學校.
你仔邊班呀??

christine, lucas 都係 1C 呀!仲有 雅諾都係呀!佢地三個同班,好開心呀!
作者: chrisitne    時間: 10-7-2 15:00

googoo:

聽到好開心, 幾個同學仔可以一班互相照應.

Christine

原帖由 googoo 於 10-7-2 12:02 發表

christine, lucas 都係 1C 呀!仲有 雅諾都係呀!佢地三個同班,好開心呀!

作者: chrisitne    時間: 10-7-2 15:02

^_^我地可以做同學仔, 今晚話比呀仔聽.

原帖由 googoo 於 10-7-2 12:02 發表

作者: deyond    時間: 10-7-4 19:31     標題: 回覆 1# movicta 的文章

hihi,我係聖公會荊冕堂士德幼稚園既,多多指教
作者: chrisitne    時間: 10-7-5 14:40

请問你們是否送饭??
我會工人姐姐煮飯送比呀仔食, 幾多點前要送飯??

原帖由 deyond 於 10-7-4 19:31 發表

作者: chrisitne    時間: 10-7-5 14:43

deyond:

Hi, 你小朋友仔仔还是女女.
入到邊一班呀??

原帖由 deyond 於 10-7-4 19:31 發表

作者: deyond    時間: 10-7-6 00:29

原帖由 chrisitne 於 10-7-5 14:40 發表
请問你們是否送饭??

你住麗城?好似係12:00送飯...
作者: deyond    時間: 10-7-6 00:31

原帖由 chrisitne 於 10-7-5 14:40 發表
请問你們是否送饭??

你住麗城架?好似係12:00送飯架..
作者: deyond    時間: 10-7-6 00:35

原帖由 chrisitne 於 10-7-5 14:43 發表
deyond:

Hi, 你小朋友仔仔还是女女.
入到邊一班呀??

係女呀...入唔到普通話班啦...亞囡係1A班呀..
作者: movicta    時間: 10-7-6 10:36

我囡囡都係1C普教班, 多多指教!
作者: susum    時間: 10-7-6 10:39

我囡囡入左1E 班呀 !

原帖由 deyond 於 10-7-6 00:35 發表

係女呀...入唔到普通話班啦...亞囡係1A班呀..

作者: 平安bb    時間: 10-7-6 21:55

作者: movicta    時間: 10-7-8 10:55

8月28日迎新日唔知會否遇上你們呢?
作者: chrisitne    時間: 10-7-8 15:24

同學們更會見到面啦

原帖由 movicta 於 10-7-8 10:55 發表
8月28日迎新日唔知會否遇上你們呢?

作者: chrisitne    時間: 10-7-8 15:25

我住灣景, 好近學校.

原帖由 deyond 於 10-7-6 00:31 發表

你住麗城架?好似係12:00送飯架..

作者: movicta    時間: 10-7-8 17:09

我住韻濤居, 但下個月會搬去海灣花園.
作者: chrisitne    時間: 10-7-9 13:53

Movicta:

海灣花園越搬越遠??

,
原帖由 movicta 於 10-7-8 17:09 發表
我住韻濤居, 但下個月會搬去海灣花園.

作者: movicta    時間: 10-7-15 17:19

呀係, 方便外婆照顧我囡囡(外婆住海濱花園).
雖然有工人姐姐, 但婆婆看管始終好些.  放學會搭校車到外婆家做功課及課外活動, 晚上我們接她回家. 課外活動包括Kumon, Ballet, Drawing, Mandarin, Paino都在海濱花園上堂.
作者: Leung2010    時間: 10-8-1 18:52

Hi, 各位聯小一新生, 大家好, 小女有小一舊書準備遲些捐回學校, 如果你們想要, 可聯絡我取 (事先聲明,是舊書啊!)
作者: susum    時間: 10-8-2 12:13

我想要呀!  請PM俾我, 唔該晒!~

原帖由 Leung2010 於 10-8-1 18:52 發表
Hi, 各位聯小一新生, 大家好, 小女有小一舊書準備遲些捐回學校, 如果你們想要, 可聯絡我取 (事先聲明,是舊書啊!)

作者: Leung2010    時間: 10-8-2 15:55

susum,

Pls check PM.:)
作者: movicta    時間: 10-8-30 10:34     標題: 學校的興趣班

你們的小朋友會參加那一項興趣班?  我想替小女報一項管樂, 但又怕她同時學琴加管樂太辛苦, 你們覺得怎樣?
作者: joviwu    時間: 10-8-30 11:22

原帖由 movicta 於 10-8-30 10:34 發表
你們的小朋友會參加那一項興趣班?  我想替小女報一項管樂, 但又怕她同時學琴加管樂太辛苦, 你們覺得怎樣?
HI,
我都想幫我女報一管樂, 她都是要學琴, 所以還在想中, 要看看時間, 你女是讀那斑呢?

曉嵐媽 (1D)
作者: movicta    時間: 10-8-30 11:36

曉嵐媽,

我的女兒是1C 吳展桐.

我女兒平時練琴都很lazy (每星期都練不足30分鐘), 所以我擔心如果再加一樣學器她還肯練習嗎?  但另一方面又很想好可以接觸管樂, 所以很頭痛!!

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好!
作者: joviwu    時間: 10-8-30 12:36

我囡囡都好 lazy, 要每天叫她才去練琴, 我都好想她學下其他的樂器, 我想我都會比她去學一年, 看她是否有興趣, 問她想學那樂器, 說沒有所謂, :  

原帖由 movicta 於 10-8-30 11:36 發表
曉嵐媽,

我女兒平時練琴都很lazy (每星期都練不足30分鐘), 所以我擔心如果再加一樣學器她還肯練習嗎?  但另一方面又很想好可以接觸管樂, 所以很頭痛!!

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好 ...

作者: movicta    時間: 10-8-30 15:30

報咗先算, 我諗小一唔會好多功課!
作者: chrisitne    時間: 10-8-31 13:52

movicta:

我也考慮這問題.
本身有學琴, 但又想比呀仔多方面試下.

原帖由 movicta 於 10-8-30 11:36 發表
曉嵐媽,

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好 ...

作者: chrisitne    時間: 10-8-31 13:56

1/9 開學日, 打電話問過學校小一生著普通校服, 不用著運動服.

原帖由 chrisitne 於 10-8-31 13:52 發表
movicta:

我也考慮這問題.
本身有學琴, 但又想比呀仔多方面試下.

作者: movicta    時間: 10-8-31 17:34

Christine,
係呀, 9月1 至3日到唔使著體育衫, 下星期再等老師通知.

我想多買一條校裙, 但金綸無貨, 最快到9月中先有貨.  

有無人知邊度仲可以買浸聯校報?
作者: chrisitne    時間: 10-9-1 11:37

新生日見過班主任, 班主任教熹熹4科, 中文, 普通話, 常識, 視藝.

原帖由 movicta 於 10-8-31 17:34 發表
Christine,
係呀, 9月1 至3日到唔使著體育衫, 下星期再等老師通知.

有無人知邊度仲可以買浸聯校報? ...

作者: chrisitne    時間: 10-9-1 11:55

movicta:

Thank you.
校服唔清楚, 可以打電話問學校.

原帖由 movicta 於 10-8-31 17:34 發表
Christine,

作者: googoo    時間: 10-9-2 17:16

想問問 1C 班家長,今天既手冊話派左:小小美樂頌,會留響課室,但阿仔話無派過。

你地d 小朋友點講?
作者: movicta    時間: 10-9-3 10:45

我都有問囡囡小小美樂頌,是否留響課室?佢初時都話無派過, 我再問係唱歌的書, 她就話有, 我都唔係好Sure.

另外點解要放即棄雨衣在校?
作者: joviwu    時間: 10-9-3 11:25

我昨天問過老師, 她說是未派, 可能今天派
你們會唔會參加YMCA 的補習斑呢?
JOVI
原帖由 movicta 於 10-9-3 10:45 發表
我都有問囡囡小小美樂頌,是否留響課室?佢初時都話無派過, 我再問係唱歌的書, 她就話有, 我都唔係好Sure.

另外點解要放即棄雨衣在校?

作者: movicta    時間: 10-9-3 12:18

我諗我唔報啦, 怕會同其他課外活動撞時間.  另外時間表上的導修課是否"做功課"堂?
作者: MiniMickeyMouse    時間: 10-9-3 16:06

曉嵐媽, 我仔都係1D班架!

原帖由 joviwu 於 10-8-30 11:22 發表
HI,
我都想幫我女報一管樂, 她都是要學琴, 所以還在想中, 要看看時間, 你女是讀那斑呢?

曉嵐媽 (1D)

作者: joviwu    時間: 10-9-4 10:53

Hi hi,
你好, 高興認識你, 你仔仔叫什麼名, 我問下曉嵐是否認識他

原帖由 MiniMickeyMouse 於 10-9-3 16:06 發表
曉嵐媽, 我仔都係1D班架!

作者: chrisitne    時間: 10-9-7 11:15

原來圖書堂隔個星期先有堂,
還要帶圖書工作簿及圗書館紀錄冊,
昨日熹熹兩樣無帶.

原帖由 joviwu 於 10-9-4 10:53 發表
Hi hi,
你好, 高興認識你, 你仔仔叫什麼名, 我問下曉嵐是否認識他

作者: chrisitne    時間: 10-9-7 11:17

googoo,

星期五派左小小美樂頌, 本書以后留係學校.

原帖由 googoo 於 10-9-2 17:16 發表
想問問 1C 班家長,今天既手冊話派左:小小美樂頌,會留響課室,但阿仔話無派過。

你地d 小朋友點講?

作者: movicta    時間: 10-9-7 12:02

Christne,
係呀, 桐桐星期五拿了小小美樂頌回家, 因該書要用多年, 老師說最好包書套.
作者: movicta    時間: 10-9-7 12:05     標題: Facebook

你們有沒有用facebook, 不如add 我, 方便溝通, 因baby-kingdom我上得沒有那麼頻密.
My facebook email : [email protected]

1C吳展桐媽咪(movicta)
作者: chrisitne    時間: 10-9-7 13:05

Movicta:

熹熹無提我報書套, 等我今晚叫佢帶返黎.
原帖由 movicta 於 10-9-7 12:02 發表
Christne,
係呀, 桐桐星期五拿了小小美樂頌回家, 因該書要用多年, 老師說最好包書套.

作者: chrisitne    時間: 10-9-7 14:15

Movicta:

Add 你..

原帖由 chrisitne 於 10-9-7 13:05 發表
Movicta:

熹熹無提我報書套, 等我今晚叫佢帶返黎.

作者: CircleFace    時間: 10-9-8 11:35

Christine,

校服可以去金龍買, 在花園街...
作者: movicta    時間: 10-9-8 12:33

Thanks Circle face!

你都係小一同學家長?
作者: movicta    時間: 10-9-8 12:39

Circle Face,
打過去金龍, 佢地無做浸信聯校報....
作者: meta    時間: 10-9-9 01:11

原帖由 movicta 於 10-9-8 12:39 PM 發表
打過去金龍, 佢地無做浸信聯校報....

係金綸
作者: CircleFace    時間: 10-9-10 14:50

原帖由 meta 於 10-9-9 01:11 發表

係金綸

係呀! 係呀!! sorry sorry...:loveliness:
作者: CircleFace    時間: 10-9-10 14:51

原帖由 movicta 於 10-9-8 12:33 發表
Thanks Circle face!

你都係小一同學家長?

係! 我個女讀浸聯小六... 呀仔讀小一 (1A)
作者: movicta    時間: 10-9-10 15:53

Hi Circle Face,
你小一的仔仔會參加什麼課外活動, 希望桐桐可結識他.
另外請問小六的囡囡這幾年功課多不多, 辛苦嗎?
作者: Sukibb0307    時間: 10-9-11 09:59

hello, 大家好, 我是1D班的家長, 我想問有沒有同小朋友係學校報咗劍橋英文班呀, 同埋知唔知係咪一定要報讀呢?
另外大家打算俾小朋友參加咩野課外活動呀, 是否一定要選當中一樣架? 因為我仔仔已經在校外參加了跆拳同游水, 多埋呢樣加英文班, 每月學費支出都好 "金", 有無家長可以分享下? Thanks.
作者: tamama2007    時間: 10-9-11 21:11     標題: 回覆 1# Sukibb0307 的文章

hello, 大家好, 我是1D班的家長, 我想問有沒有同小朋友係學校報咗劍橋英文班呀, 同埋知唔知係咪一定要報讀呢?

ans : 唔係一定要報讀

另外大家打算俾小朋友參加咩野課外活動呀, 是否一定要選當中一樣架? 因為我仔仔已經在校外參加了跆拳同游水, 多埋呢樣加英文班, 每月學費支出都好 "金", 有無家長可以分享下? Thanks.
作者: movicta    時間: 10-9-13 10:26

我都沒有報, 因囡囡已返開公文的英文, 每天也有exerise做.
反而我想問你們有否替小朋友訂閱online的study programe, 報紙及雜誌?  我真係唔知小朋友有否那麼多時間每天上網看報紙雜誌!
作者: googoo    時間: 10-9-13 21:02

原帖由 movicta 於 10-9-13 10:26 發表
我都沒有報, 因囡囡已返開公文的英文, 每天也有exerise做.
反而我想問你們有否替小朋友訂閱online的study programe, 報紙及雜誌?  我真係唔知小朋友有否那麼多時間每天上網看報紙雜誌! ...

我地有報英文班,因為之前的課外活動已經全部完晒。而且要 screening,都未必一定join得成。
online study 都有報,我諗係應該好似 d “每日一篇”?以前見我侄仔每日做完功課就上網做,好似好好玩咁。
明報都有join,我打算自己睇架 :)  同埋佢有剪報功能,同埋有圖庫,方便第時做project 抄考抄考  
作者: joviwu    時間: 10-9-14 14:14

hi,
我地都有報英文班, 知唔知是星期幾上堂呢?
昨天是小朋友第一日在學校食飯, 如何呀?
我囡說有梨仔食, 她只是得大半飯, 說飯好硬, 當然沒有家食的咁好味啦, 哈哈

曉嵐媽 (1D)  
原帖由 googoo 於 10-9-13 21:02 發表

我地有報英文班,因為之前的課外活動已經全部完晒。而且要 screening,都未必一定join得成。
online study 都有報,我諗係應該好似 d “每日一篇”?以前見我侄仔每日做完功課就上網做,好似好好玩咁。
明報都有join,我打算自 ...

作者: chrisitne    時間: 10-9-15 11:24

googoo:

學校興趣班 15/9-19/9 家長上網報名.
有很多种类報)
online study & 兒童雜都有報.
明報考慮緊...
熹熹另外有英文班, 暫时無報啦.

原帖由 googoo 於 10-9-13 21:02 發表

明報都有join,我打算自 ...

作者: googoo    時間: 10-9-16 19:57

原帖由 chrisitne 於 10-9-15 11:24 發表
googoo:

學校興趣班 15/9-19/9 家長上網報名.
有很多种类報)
online study & 兒童雜都有報.
明報考慮緊...
熹熹另外有英文班, 暫时無報啦.

aiya,今日唔記得叫阿仔帶張online learning 張回條返去添 。。。。。等我聽日打去間公司問問先

另外,Lucas 被選左入golf 校隊 wor。。。無啦啦,我以為係興趣班添。。。。
作者: chrisitne    時間: 10-9-17 17:58

googoo:

熹熹叫我過比佢玩golf, 但佢太多活动.

Christine

原帖由 googoo 於 10-9-16 19:57 發表

aiya,今日唔記得叫阿仔帶張online learning 張回條返去添 。。。。。等我聽日打去間公司問問先

另外,Lucas 被選左入golf 校隊 wor。。。無啦啦,我以為係興趣班添。。。。 ...

作者: googoo    時間: 10-9-17 20:06

Lucas e+ 都多喇,monday 打golf,英文班唔知 tue-fri 邊日,saturday 學 french horn。
3樣其實都好夠喇,但見到d 圍棋班呀,陶藝及綜合美術班呀,story telling呀,奧數呀,好似又好好玩bor......
作者: googoo    時間: 10-9-20 19:27

各位家長,申請興趣班的結果已經出左,快 d login 智能校園睇睇喇!
作者: movicta    時間: 10-9-22 11:50

剛剛上智能校園的email查看,很高興陶藝及綜合美術和壁球都成功了!但桐桐就不太高興,因她說不想要太多課外活動!
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的多了些.....等我再跟桐桐商量吓,看看她意願吧!可能要放棄陶藝及綜合美術!
作者: CircleFace    時間: 10-9-22 15:24

原帖由 movicta 於 10-9-22 11:50 發表
剛剛上智能校園的email查看,很高興陶藝及綜合美術和壁球都成功了!但桐桐就不太高興,因她說不想要太多課外活動!
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的 ...

嘩 !! 真係太多wor... 就星期六都學成四樣... 佢只不過係一個6~7歲的小朋友咋!! 佢好辛苦架!! 你要比d時間佢休息吓or 玩吓至得架!! 我係佢我都唔開心啦!.. 我記得我呀女同我講過一句說話:佢話"媽咪, 你呢d大人就好啦!放假就真放假..真係咩都唔駛做, 而我就到放假都要學野"

佢而家10歲啦.. 佢呢句說話好肺府之言...

其實佢地咁細個, 體力有限, 一星期學兩三樣都好夠架啦...你真係要考慮考慮呀!!
作者: CircleFace    時間: 10-9-22 15:52

原帖由 movicta 於 10-9-10 15:53 發表
Hi Circle Face,
你小一的仔仔會參加什麼課外活動, 希望桐桐可結識他.
另外請問小六的囡囡這幾年功課多不多, 辛苦嗎?

呀仔報咗圍棋咋! 佢响出面已經打開網球, 所以無報其他loo..
浸聯d功課不多既.. 不過响小五開始就明顯多咗功課..但比起其他學校, 佢地都係輕鬆的...
作者: googoo    時間: 10-9-22 23:46

原帖由 movicta 於 10-9-22 11:50 發表
現在星期一學琴,星期二芭蕾舞,星期三美術,星期四壁球,星期五詩歌班加公文,星期六普通話,芭蕾舞,長笛,聽來又好像真的 ...

agree with CircleFace,真係太多喇,一到五都有活動,如果有日功課多d咁點算?要溫習又點算?  Friday 仲兩樣添。。。 咁佢幾點返到屋企呀?
我仔 weekdays 有三樣,sat 學 french horn,我都已經覺得好過分。。。。
作者: movicta    時間: 10-9-27 14:30

真係好難取捨, 桐桐唯一可以cut係星期三美術, 其他的公文, 琴, 普通話不能cut, 跳舞她不肯cut, 長笛, 壁球她自己想試, 好彩現在功課不多, 唯有半年後再看看情況.
作者: chrisitne    時間: 10-10-6 14:37

Movicta:

唉, 我明白有時真不知道要cut 那樣好,
樣樣都想玩.

原帖由 movicta 於 10-9-27 14:30 發表
真係好難取捨, 桐桐唯一可以cut係星期三美術, 其他的公文, 琴, 普通話不能cut, 跳舞她不肯cut, 長笛, 壁球她自己想試, 好彩現在功課不多, 唯有半年後再看看情況. ...

作者: chrisitne    時間: 10-10-6 14:38

Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

原帖由 CircleFace 於 10-9-22 15:52 發表

呀仔報咗圍棋咋! 佢响出面已經打開網球, 所以無報其他loo..
浸聯d功課不多既.. 不過响小五開始就明顯多咗功課..但比起其他學校, 佢地都係輕鬆的...

作者: chrisitne    時間: 10-10-6 14:42

前兩日電腦壞了, 原來每日一編開始了,
尋晚熹熹話要連做幾編, 我好累呀.

各位學校有了班相, 請上網看啦.

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:38 發表
Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

作者: movicta    時間: 10-10-7 15:00

Christine,
"每日一編"是什麼?  是額外付款才有的習作?
Movicta
作者: googoo    時間: 10-10-8 09:19

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:42 發表
前兩日電腦壞了, 原來每日一編開始了,
尋晚熹熹話要連做幾編, 我好累呀.

各位學校有了班相, 請上網看啦.

有每日一編咩? 我仲以為學校無join, 仲諗住問下人值唔值得自己join 添! :) 真係好喇~
作者: movicta    時間: 10-10-8 11:22

我在學校網頁找不到"每日一編", 請問在那裡可找到?
作者: CircleFace    時間: 10-10-8 11:48

原帖由 chrisitne 於 10-10-6 14:38 發表
Circleface:

熹熹也了入圍棋班.

好喎!! 佢地日後有partner玩la... 我都唔識玩, 重叫呀仔學咗後教我tim...
作者: CircleFace    時間: 10-10-8 11:55

原帖由 movicta 於 10-10-8 11:22 發表
我在學校網頁找不到"每日一編", 請問在那裡可找到?

據我所知呢樣係要比錢架wor... 係一個獨立的網頁黎bor...

by the way, 你睇吓呢到有無... 因為我無參加到呀!
http://www.hkbcps.edu.hk/main/index.html
作者: movicta    時間: 10-10-8 14:35

Thanks, 但學校website 找不到每日一編.  我諗Christine額外order的.
作者: chrisitne    時間: 10-10-12 11:12

我講緊係之前學校額外比錢join  smartABC.的每日一編., 幾好玩...

原帖由 movicta 於 10-10-8 14:35 發表

Thanks, 但學校website 找不到每日一編.  我諗Christine額外order的.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5