教育王國

標題: 等待的心聲 [打印本頁]

作者: saiwai    時間: 10-6-9 18:39     標題: 等待的心聲

我的小朋友係1月大囡,初初我還佷有自信地報了7間kg,又帶女兒上了半年面試班,但是結果只是一次又一次的失望,只有一間自己作後備的收了,每日都等電話睇有冇miss call,佷失落及自責,等待了數月終於有好消息,首先想多謝!
Charlotte_mom,hugub的資料及幫助!但係我知道現在還有佷多小朋友沒有學校收,希望在此呼籲一,如果有些媽咪還未能決定得到選那一間學校的時候,請妳們盡快決定及放回那些學位出來!因為佷多人到這一刻每一天都為自己的小朋友而等待,而這種等待可以說是折磨,我們亦都要以自己的行為作榜樣來教導我們的下一代,可能不是人人聽只是有感而發.
作者: BrVicky    時間: 10-6-9 23:32

好~~很好的一篇文章!!
作者: iantsang    時間: 10-6-10 00:20

Support!
作者: GHcat    時間: 10-6-10 01:03

Support, support!!!
作者: Joann    時間: 10-6-10 01:58

作者: bobo-mammy    時間: 10-6-10 09:01

Hi saiwai,

多謝你的分享及呼籲, 我都希望可以好快有好消息.

My e-mail : [email protected]

Thanks.
作者: octopus481    時間: 10-6-10 10:33

GOOD!!

原帖由 saiwai 於 10-6-9 18:39 發表
我的小朋友係1月大囡,初初我還佷有自信地報了7間kg,又帶女兒上了半年面試班,但是結果只是一次又一次的失望,只有一間自己作後備的收了,每日都等電話睇有冇miss call,佷失落及自責,等待了數月終於有好消息,首先想多 ...

作者: lilian926    時間: 10-6-10 10:34

Support!!!!
作者: kiteli    時間: 10-6-10 11:19

認同。。。 SUPPORT。 
作者: bobo-mammy    時間: 10-6-10 11:21

剛剛有網友通知叫我代他留言:

我上網看到"等待的心聲"的topic, 都很清楚等待的心惰, 我剛有更好的offer, 我會立即放棄True Light(am) & St. Clare(am) 二間, 因我沒有户口, 不知怎樣可通知正在等待的媽媽們. 如方便請你通知, 多謝你.

Radio Chan
作者: kevin_bb    時間: 10-6-10 12:52

support!
作者: 媽珠    時間: 10-6-10 13:13

原帖由 saiwai 於 10-6-9 18:39 發表
我的小朋友係1月大囡,初初我還佷有自信地報了7間kg,又帶女兒上了半年面試班,但是結果只是一次又一次的失望,只有一間自己作後備的收了,每日都等電話睇有冇miss call,佷失落及自責,等待了數月終於有好消息,首先想多 ...

作者: CPSKWW    時間: 10-6-10 13:58

我已放棄禮賢同聖羅撒啦!
作者: saiwai    時間: 10-6-10 20:06

原帖由 bobo-mammy 於 10-6-10 09:01 發表
Hi saiwai,

多謝你的分享及呼籲, 我都希望可以好快有好消息.

My e-mail : [email protected]

Thanks.

bobo-mammy,
你繼續努力啦!不要灰心,你的感受我是佷明白的,如果你有需要可以再聯絡我.
作者: Pertra    時間: 10-6-10 23:19

作者: yiuyiumom    時間: 10-6-10 23:37

God bless to all waiting moms. Your son or daughter finally will get a seat in your favourite school.

原帖由 Pertra 於 10-6-10 23:19 發表
saiwai,

My son was also born in Jan.

I totally understood how you feel.
I was so upset for last few months when my son couldn't get in my favourite school...I blamed on myself from time to time....s ...

作者: formulababy    時間: 10-6-11 00:06

I released SC and St.Paul Church.
作者: aralelo    時間: 10-6-11 02:08

我很早已放棄了 :
崇真
寶血
St Clare
香港真光中學
嘉諾撒聖心

Good Luck!

作者: yingtsun    時間: 10-6-11 09:59

我一早已放棄聖羅撤,沒有交留位費
作者: tonymeg    時間: 10-6-11 17:12

我已放棄:
浸幼
York
St Cat
靈糧
作者: Charlotte07    時間: 10-6-11 23:40

我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-6-12 06:51

因為waiting list都係比咗d大d的小朋友先....

原帖由 Charlotte07 於 10-6-11 23:40 發表
我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好 ...

作者: formulababy    時間: 10-6-12 19:14

I release St heart also

作者: 呀Bow    時間: 10-6-14 00:22

原帖由 Charlotte07 於 10-6-11 23:40 發表
我個囡囡係細b, 都想今年俾佢入學, 但到目前為止都未有收到waiting list 學校既電話, 我諗都係絕望多ga la........但又好奇怪成日係bk睇到d家長話放棄邊間既學位..........但硬係我收唔到電話, 嗰種心情真係唔係好好 ...

等待是很磨人的, 我亦是過來人, 很明白你的心情o 我的女兒當年考幼稚園, 要等到7 月中才收到我心宜學校的電話話收她, 所以一日尚未到 該學校開學, 機會總是有的, 不要絕望o 或者你可以自己主動啲打電話去問吓
作者: bcw    時間: 10-6-14 11:01

作者: ak1473    時間: 10-6-14 13:49

等待的確好辛苦,如果真係有幾間offer在手的,快快決擇啦.Thank you!!!!!
作者: ngjwc    時間: 10-6-14 16:43     標題: 回覆 1# ak1473 的文章

我已放棄:
St. Margaret Mary
St. Rose of Lima
True Light (Tai Hang)
作者: bobo-mammy    時間: 10-6-14 17:24

等 = 折磨/痛苦 = 無望!?
作者: MEOWKLP    時間: 10-6-14 18:28

依家每次電話響都好期待係d 唔識既電話號碼(希望係d 學校打黎), 但係到目前為止都無! 連發夢都掛住, 呢d 等通知既心情, 究竟幾時先完結
作者: Charlotte07    時間: 10-6-15 00:04

信又寫過, 打電話去問永遠只係得到一句"暫時未有位"
真係心都灰埋, 今年又要再黎一次...

原帖由 呀Bow 於 10-6-14 00:22 發表

等待是很磨人的, 我亦是過來人, 很明白你的心情o 我的女兒當年考幼稚園, 要等到7 月中才收到我心宜學校的電話話收她, 所以一日尚未到 該學校開學, 機會總是有的, 不要絕望o 或者你可以自己主動啲打電話去問吓 ...

作者: twinsstar    時間: 10-6-15 08:32

Don't be upset. KG is just a start. Wish you all the best!

I gave up SC n MS
作者: qoo_pooh    時間: 10-6-15 08:50

我都等左半年 先剛剛收到心儀學校的電話 ,
所以我都好明等待的心情...........

我已立即放棄左藍田靈糧堂的學位,
希望等緊的家長早日收到通知
作者: elmolly    時間: 10-6-15 09:28

原帖由 Charlotte07 於 10-6-15 00:04 發表
信又寫過, 打電話去問永遠只係得到一句"暫時未有位"
真係心都灰埋, 今年又要再黎一次...

keep住寫, 有用架.
作者: babytown8    時間: 10-6-15 09:44

I do give up
寶血
St Clare
嘉諾撒聖心
作者: pplam    時間: 10-6-15 12:43     標題: 回覆 1# babytown8 的文章

不用太擔心, 很多家長持有多過一間學校的學位, 他們最遲要7月31日作出決定, 否則會浪費一個月的學費或留位費, 所以7月尾8月頭會有很多位放番出嚟.

我明白等待的痛苦, 但到8月仍有很多希望呀! 加油
作者: B.B.BaBa    時間: 10-6-15 15:09

我都等左半年先剛剛等到心儀學校收小女,所以我都好明等待的心情...........

而家會放番民生 am 同 st cat 下午班兩個位出來

同埋大家 keep住寫信,真係有用架
作者: saiwai    時間: 10-6-16 00:32

還未收到消息的媽媽請妳們不要放棄,為了下一代妳們要盡力爭取,結果雖然不能由我們控制,但如果盡了力亦可說是無悔,希望你們的小寶寶都能入到心儀的幼稚園.
作者: WindyChow    時間: 10-6-16 09:35

我有兩個仔仔, 大仔同細仔上年九月起不停去interview, 大仔in小學, 細仔in幼稚園, 唉!我咪仲辛苦, 大既考左7間直資同私校, 細仔考左5間幼稚園, result!真係really disappointed!!!!!大仔只考到一間私校,可能大仔係超細仔12月出世,  好彩大抽獎抽到好學校, 細仔就只有兩間後備, 無一間有位, 只好用另一個方法, 是旦比佢讀間有學卷又唔洗交學費既學校,今年9月讀k1, 之後今年9月再考心儀幼稚園, 出年2011年9月早上返一間讀k1, 下午讀番唔洗比學費果間升k2, 我大仔讀sc都無學卷, 當番playgroup都抵! 一日返兩間學校既小朋友我都見唔少, 好過在屋企對住個工人, 不過要做多d功夫, 先要搵間學卷可以cover到既學校同埋要近屋企, 再睇清返學同放學既時間可以接得住又夠時間食飯, 到佢讀完間平既幼稚園, 唔去參加小一派位, 心儀學校果間讀k3時, 出去學小一grammer, 中文作文, 到時小朋友上左小1就輕鬆好多, 而且考心儀小學都會機會大d, 只係小孩讀多左1年幼稚園, 又可以取得3年學卷福利, 不過我都係早幾日先至搵到一間幼稚園在屋企對面, 好少人返學, 仲要學卷完全COVER, 唔洗交, 只係比錢買書包同校服, 真係開心!
作者: saiwai    時間: 10-6-22 00:30

近日我有兩位朋友都收到waiting call,希望大家有機會啦!收到好消息後記住上報喜呀!
作者: snoopy33    時間: 10-6-22 02:14

作者: formulababy    時間: 10-6-22 13:22

原帖由 snoopy33 於 10-6-22 02:14 發表
Why you give up this school? It is very good?

Too far for me. I live in Shatin.
作者: eggmama    時間: 10-6-22 13:54

今天收HY通知7月初開新生註冊會, 每月學費扣學劵後$600! 因之前留位費是$500, 所以今次交9月學費只是$100.

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位!
作者: yiuyiumom    時間: 10-6-22 14:00

God bless to all waiting moms, don't give up, add oil add oil.

I already gave up Good hope & TT.
作者: saiwai    時間: 10-6-22 15:07

原帖由 eggmama 於 10-6-22 13:54 發表
今天收HY通知7月初開新生註冊會, 每月學費扣學劵後$600! 因之前留位費是$500, 所以今次交9月學費只是$100.

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位! ...

Hi!eggmama,
恭喜你!你小朋友入到HY,我十分喜歡此校,可惜同我囡囡無緣.
作者: bobo-mammy    時間: 10-6-22 15:24

我都係冇消息!

原帖由 saiwai 於 10-6-22 15:07 發表

Hi!eggmama,
恭喜你!你小朋友入到HY,我十分喜歡此校,可惜同我囡囡無緣.

作者: saiwai    時間: 10-6-22 19:16

bobo-mammy你用誠意打動,睇得唔得,為自己小朋友的將來厚面皮d都要試!

原帖由 bobo-mammy 於 10-6-22 15:24 發表
我都係冇消息!

作者: BBElsa    時間: 10-6-25 16:26

Yes, totally agreed, for your kid's future, call the school as much as you can and also send more letters to them.  It really works!!
作者: oooray    時間: 10-6-25 16:34

如果到今日(六月尾)都未決定讀邊間;作為父母真係有好大人o既問題:
霸住個位唔放(又冇本事讀晒佢...),阻住地球轉事小;
揀幼稚園都議而不決;成世人仲有好多決定要做,點算?
作者: pandabonita    時間: 10-6-26 16:03

today ive release SC am class! hope u all hv more chances!
作者: fafa_yim    時間: 10-6-26 16:30     標題: 回覆 49# saiwai 的文章

support!..................
作者: formulababy    時間: 10-6-28 23:46

原帖由 eggmama 於 10-6-22 13:54 發表

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位! ...

Support ! Support ! Hope all children and mothers have a happy summer holiday. Please release the seats immediately for the waiting mothers.
作者: eggmama    時間: 10-6-29 08:07

saiwai,

thank you, hope your girl will meet caring teachers and good little friends in Sep onwards.
作者: tongl    時間: 10-7-2 01:05

多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學校收左咋, 仲有4間學校waiting中, 我真係好焦急啊!  另外,我真係認應D媽媽, 佢地唔介意比多少少$, 交左3間學校1st期學費, 話想再諗到9月先決定, 我真係好想......

作者: yiuyiumom    時間: 10-7-2 09:55

Hi tongl,

我都交了3 間註冊費, 有朋友叫我hold住d位直至9月再算, 但我沒有這樣做,已經在6月尾放了2間位, 其實每一間學校都會有優點或缺點, 我現在所選的學校未必是一般人心目中認為在這3間中最top的一間, 但相信會係最適合我一家人的一間, 小朋友大部份最終都係讀一間幼稚園 (我知道現時有些家長會安排小朋友上下午班分別讀兩間不同幼稚園), 我本人覺得應儘快給予其他等候的小朋友多一個機會, 而且明白有些等待中家長的心情不是那麼味兒, 祝福等待中的家長們最後能找到一間適合你們的幼稚園

原帖由 tongl 於 10-7-2 01:05 發表
多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學 ...

作者: saiwai    時間: 10-7-2 19:01

原帖由 tongl 於 10-7-2 01:05 發表
多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學 ...

Hi!tongl,當還未開始面試的時候我和老公都已經諗好晒選校的先後排位,雖然很多事情已經計劃好但結果不能控制!在我收到學校有位的通知時,我立即和我老公講我要出這個話題,我老公還笑我傻,這段等的日子很難受!我知老公雖沒有講出口,但內心一定也不好受,而我老公即晚巳寫好退學信,還在等候的媽媽我祝妳們的小朋友都能找到合適的kg加油呀!!!
作者: BBG1    時間: 10-7-3 15:23

近排收到了st cat和KV call ,我們兩間也放棄了。希望大家也早日等到心儀的kg!
作者: hongsamama    時間: 10-7-3 19:32     標題: Don't give up

I had already given up Precious Blood, St Paul's church, St. Clare. And I will not register for St. Stephen's Girls' next week, there are always HOPE!
作者: qlala    時間: 10-7-5 10:44

等待的心情 ...
希望家長可以儘快放出唔要既學位啦!
作者: saiwai    時間: 10-7-6 11:07

最近有朋友後到MS,KV,SC,KM的call waiting希望大家快些收到好消息上報喜!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5