教育王國

標題: 幾時call扣門呀? [打印本頁]

作者: magiccandy    時間: 10-6-10 13:52     標題: 幾時call扣門呀?

請問往年遁道幾時call扣門呀?interview是怎樣的?
作者: macy03    時間: 10-6-10 14:53

印象中....
上年係自行交了portfoile後約2-3星期,  收信約見
作者: 君媽    時間: 10-6-10 15:23

原帖由 magiccandy 於 10-6-10 13:52 發表
請問往年遁道幾時call扣門呀?interview是怎樣的?

你現在已經可以去扣門了。小一面試日期是6月26日星期六。如沒收到通知,即表示沒位。
小二以上的面試日期已過。
形式方面,學校會通知你的。
一般小一不設筆試。
小二以上設筆試,中英數各一小時。
作者: magiccandy    時間: 10-6-10 20:55

謝謝你的回覆,我5/6已交portfolio了,很希望有機會,因除了大女,還有細仔,那可以煩少一次。

原帖由 君媽 於 10-6-10 15:23 發表

你現在已經可以去扣門了。小一面試日期是6月26日星期六。如沒收到通知,即表示沒位。
小二以上的面試日期已過。
形式方面,學校會通知你的。
一般小一不設筆試。
小二以上設筆試,中英數各一小時。 ...

作者: yiuwong    時間: 10-6-11 12:17

君媽
是否有交profile, 便可以面試 !
謝謝 !
作者: 君媽    時間: 10-6-11 18:39

原帖由 yiuwong 於 10-6-11 12:17 發表
君媽
是否有交profile, 便可以面試 呀 !
謝謝 !  

不一定。
作者: purplechung    時間: 10-6-16 13:37

Hi 君媽,

我收到信6/26 小一interview, 請問往年是考d咩架!
Thanks~

原帖由 君媽 於 10-6-11 18:39 發表

不一定。

作者: 君媽    時間: 10-6-17 07:22

原帖由 purplechung 於 10-6-16 13:37 發表
Hi 君媽,

我收到信6/26 小一interview, 請問往年是考d咩架!
Thanks~

以往沒有考過筆試。
小朋友一對一和老師談話。其中一年是:如果爸媽不在家,又有人按門鐘找他們,你會怎辦?
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見。
作者: purplechung    時間: 10-6-17 11:34

Hi 君媽,
咁即係唔會考佢中,英,數?
等我問下亞囡呢類問題先!
Thanks!

原帖由 君媽 於 10-6-17 07:22 發表

以往沒有考過筆試。
小朋友一對一和老師談話。其中一年是:如果爸媽不在家,又有人按門鐘找他們,你會怎辦?
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見 ...

作者: muima    時間: 10-6-17 13:53

原帖由 purplechung 於 10-6-17 11:34 發表
Hi 君媽,
咁即係唔會考佢中,英,數?
等我問下亞囡呢類問題先!
Thanks!

頭先打電話去問學校, 佢地話只面試, 沒有筆試, 但會in 百幾人, 而且還未知有多學位可放出來, 睇怕有得in, 亦要小朋友好smart 才可選中 ..... 感覺上比搵工仲難
作者: S_Trader    時間: 10-6-17 18:22

作者: S_Trader    時間: 10-6-17 22:38

作者: tracytang    時間: 10-6-17 23:51

請問P1 INTERVIEW 是否只IN 小朋友, 家長是否一同要 IN 呢?
作者: aquarius828    時間: 10-6-18 15:26

君媽 :
想多口問聲知唔知通常幾時知道收唔收小朋友架? 要等幾耐學校先會通知呢?

以往沒有考過筆試。
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見 ...

作者: 君媽    時間: 10-6-19 10:48

原帖由 tracytang 於 10-6-17 23:51 發表
請問P1 INTERVIEW 是否只IN 小朋友, 家長是否一同要 IN 呢?

只面試小朋友,不面試家長。
星期六見完後,學校會通知最遲幾時會有消息。一般來說,6月底前會知道。
作者: tracytang    時間: 10-6-19 14:31

謝謝君媽

原帖由 君媽 於 10-6-19 10:48 發表

星期六見完後,學校會通知最遲幾時會有消息。一般來說,6月底前會知道。

作者: aquarius828    時間: 10-6-19 23:05

Thanks 君媽!

原帖由 君媽 於 10-6-19 10:48 發表

作者: purplechung    時間: 10-6-20 19:32

間間津校都會好多人叩門, 大部份都係好少位, 有得in都都唔代表有希望但都要試, 如果唔試一定無希望~

原帖由 muima 於 10-6-17 13:53 發表

頭先打電話去問學校, 佢地話只面試, 沒有筆試, 但會in 百幾人, 而且還未知有多學位可放出來, 睇怕有得in, 亦要小朋友好smart 才可選中 ..... 感覺上比搵工仲難 ...

作者: aquarius828    時間: 10-6-22 17:17

君媽及各位循小家長:

本人有些疑問, 頭先係小一選校果度, 見到有個人說有個讀循小嘅人考8x名(共13x), 但不能入返循中! 以我所知, 循小有直屬中學(循中), 我亦看過d資料, 應該有83%收返自己小學, 是嗎? 我想多了解一些! 謝謝!
作者: 君媽    時間: 10-6-23 19:49

原帖由 aquarius828 於 10-6-22 17:17 發表
君媽及各位循小家長:

本人有些疑問, 頭先係小一選校果度, 見到有個人說有個讀循小嘅人考8x名(共13x), 但不能入返循中! 以我所知, 循小有直屬中學(循中), 我亦看過d資料, 應該有83%收返自己小學, 是嗎? 我想多了解一 ...

考8x而入不到循中,是有可能的。原因可能是:
1)他沒有將循中放在乙部的第一志願。或
2)他屬第二組別,但抽籤時抽不到他。或
3)他屬第三組別。

循中給循小的學位可以是由80%至85%,那麼即是多少個位呢?詳細計算方法可在教署的網頁內找到。現簡單回答,去年,即2009年9月入讀中一,循中給循小的學位記憶中有79個(如要找出正確數字,可參考教署去年的升中網頁),去年循小上﹑下午班合共13x人。79個學額只供第一﹑及第二組別學生,所以如在去年考8x,入循中的機會
是有的,因為循小的第一組別學生中,有約20人去了其他英中,循小亦有約90人去了循中。因此,你聽到的那位入不到循中的小朋友,應該是很不幸的了。

作者: aquarius828    時間: 10-6-23 20:02

好詳細丫君媽! 真係好多謝你丫!

我真係好希望如有機會, 多些請教你啊(因我仔仔並未入到循小), 我都是在叩門當中... 但我會努力爭取!

原帖由 君媽 於 10-6-23 19:49 發表

考8x而入不到循中,是有可能的。原因可能是:
1)他沒有將循中放在乙部的第一志願。或
2)他屬第二組別,但抽籤時抽不到他。或
3)他屬第三組別。

循中給循小的學位可以是由80%至85%,那麼即是多少個位呢?詳細計算方法可在 ...

作者: purplechung    時間: 10-6-28 17:09

君媽,
今年唔係考呢d, 有筆試同要in埋家長!

26/6 我問亞囡in d咩, 佢話老師問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個三角形
2) 5+?=8  
跟住就in我地, 老師問:
1) 你地對小朋友有咩期望?
2) 如果學校既教學方針同家長唔同, 你地會點做?
老師有講上午班無位, 如果收要讀一年下午班.
我再問亞囡老師有無考英文, 佢話無.

以往沒有考過筆試。

作者: 君媽    時間: 10-7-2 15:50

原帖由 purplechung 於 10-6-28 17:09 發表
君媽,
今年唔係考呢d, 有筆試同要in埋家長!

26/6 我問亞囡in d咩, 佢話老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個 ...

是要小朋友拿筆寫下答案的筆試?不是老師口述,小朋友回答的口試?
作者: aquarius828    時間: 10-7-2 22:32

The teacher gave the worksheet to my son. There had three questions and need to write the answer:
1. What is your name? My name is XXX
2. 3+(  ) = 10
3. How old are you? (Chinese)

After finished the worksheet, the teacher asked my son some questions. For example, where do you live?

Finally, the teacher asked the parents some questions. The interview was finished.

原帖由 君媽 於 10-7-2 15:50 發表

是要小朋友拿筆寫下答案的筆試?不是老師口述,小朋友回答的口試?

作者: aquarius828    時間: 10-7-6 09:43

君媽: 日後多多指點!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5