教育王國

標題: 聽天由命 [打印本頁]

作者: Longan    時間: 10-6-10 17:17     標題: 聽天由命

考小一/派位, 就好似聽天由命一樣, 付出不代表有收成, 有很多人不用費力便有所得. 唉..........
作者: MaggieHei    時間: 10-6-10 17:20

各有前因莫羨人

我都係咁樣安慰自己
作者: babytai    時間: 10-6-10 17:23

同意....
作者: brian61950    時間: 10-6-10 17:34

不要氣餒啊!現階段還可叩門嘛.
萬一.......打好底再插班.

原帖由 Longan 於 10-6-10 17:17 發表
考小一/派位, 就好似聽天由命一樣, 付出不代表有收成, 有很多人不用費力便有所得. 唉..........

作者: Charlotte_mom    時間: 10-6-10 17:43

考小一唔會聽天由命呀, 預左付出(上)起碼叫有D自主權..........

原帖由 Longan 於 10-6-10 05:17 PM 發表

作者: yorkiemama    時間: 10-6-10 18:10

作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-10 19:09

原帖由 brian61950 於 10-6-10 17:34 發表

對呀,二年班開學時又會發現大 "doubt"亂。

前年同樓有個高主教去咗軒小,另一個啱啱調轉,結果套冬季校服交換着,豈笑又感人。

所以,無論現在花落誰家,最緊要做好自己,更好機會隨時可能出現。
作者: Longan    時間: 10-6-11 09:23

插班更看彩數, 幾得都要有位, 變數比考小一更加大

自問孩子和自己都付出很多努力, 目的只為找一間孩子喜歡&性格適合的學校, 不是為入名校, 理性告訴我不要upset & give up, 但還是很無奈, 孩子的upset 令我很痛很痛!!!!

[quote]原帖由 brian61950 於 10-6-10 17:34 發表
作者: purplechung    時間: 10-6-11 09:38

參與過呢個遊戲既家長都會知道壓力有幾大, 我覺得真係好靠運, 有邊個家長唔想自己既子女派到好學校, 個個都要第一志願邊會咁理想呀!? 唯有安慰自己&放鬆d啦!
我有個朋友放左好多心機落小朋友度, 點知咩野私校都唔收, 派到d不知名既小學, 我覺得佢仲慘, 希望都無晒~

原帖由 MaggieHei 於 10-6-10 17:20 發表
各有前因莫羨人

我都係咁樣安慰自己

作者: Longan    時間: 10-6-14 09:04     標題: 回覆 9# purplechung 的文章

我小朋友個同學超naughty, 唔得 and 無禮貌, 入佐dbs. 仲有什麼可以講! 公平?????????
作者: MaggieHei    時間: 10-6-14 09:54

又唔可以咁講.

考入 dbs 是要 in 2 次. 2nd in 是2選1個學生. 佢入到第2 round 都好叻仔.

始終. dbs 是考入去, 唔似大抽獎. 都好難說是否公平啦.

原帖由 Longan 於 10-6-14 09:04 發表
我小朋友個同學超naughty, 唔得 and 無禮貌, 入佐dbs. 仲有什麼可以講! 公平?????????

作者: sherin668    時間: 10-6-14 13:02

作者: Gogojuly    時間: 10-6-14 15:55

原帖由 Longan 於 10-6-11 09:23 發表

自問孩子和自己都付出很多努力, 目的只為找一間孩子喜歡&性格適合的學校, 不是為入名校, 理性告訴我不要upset & give up, 但還是很無奈, 孩子的upset 令我很痛很痛 ...

認同..........
作者: Longan    時間: 10-6-14 21:57

如果你認識那孩子, 我肯定你不會有以下的想法!

原帖由 MaggieHei 於 10-6-14 09:54 發表
又唔可以咁講.

考入 dbs 是要 in 2 次. 2nd in 是2選1個學生. 佢入到第2 round 都好叻仔.

始終. dbs 是考入去, 唔似大抽獎. 都好難說是否公平啦.

作者: loveyingying    時間: 10-6-14 22:52

仲要去叩門, 都唔知佢點揀人IN, 超無奈! 唯有祈禱!及自己騙自己, "呢間"學校都係好嘅!
不過最唔抵係有D亞仔都NAUGHTY的家長見亞仔派到間好學校就好囂張, 仲要寸人哋派間學校差, 問人點解會派到哥間? HAHA! 我可以點答?!
作者: MaggieHei    時間: 10-6-14 23:58

聽聞, 佢地是鐘意收 d 串串地的學生...

原帖由 Longan 於 10-6-14 21:57 發表

作者: MaggieHei    時間: 10-6-15 00:01

絕對係........

學校選人時都唔知用什麼準則. 有時, 你幾好裝備你個小朋友都好似冇咩用. 因為如果你個profoilo 唔夠吸引, 佢又會少 d  機會. 佢未 warm up 夠, 又少 d 機會. 佢唔合老師眼緣, 又少 d 機會.

叩門真係仲講 luck多d...

原帖由 loveyingying 於 10-6-14 22:52 發表
仲要去叩門, 都唔知佢點揀人IN, 超無奈! 唯有祈禱!及自己騙自己, "呢間"學校都係好嘅!
不過最唔抵係有D亞仔都NAUGHTY的家長見亞仔派到間好學校就好囂張, 仲要寸人哋派間學校差, 問人點解會派到哥間? HAHA! 我可以點 ...

作者: mingb    時間: 10-6-15 02:21

原帖由 Longan 於 10-6-14 21:57 發表

如果只係面試唔係抽入去,可能係你見唔到人地既優點吧?如果個小孩一無事處,唔通面試果d老師係盲既?冇理由佢地成日對咁多細路,都唔識分咩叫好同唔好,再唔係既話,就係家長問題.

我認為抽獎係認命,但面試唔夠人黎我覺得係抵輸,老實講,如果覺得自己小朋友犀利,間學校唔收係佢地唔識貨,損失係間學校.
作者: wbmom    時間: 10-6-15 07:37

我個仔當年叩門,係幾百人揀幾個果隻,我個仔毫無突出之處,但得咗,我都難以致信,後來讀讀下認識主任後佢講番點解揀我個仔,原來當日佢叫小朋友畫畫時,有人撞跌筆,一地都係,人人只顧畫好自己幅畫,只有我個仔上前幫那個小朋友執,仲執咗好耐。
有時真係要講下運氣的!

原帖由 mingb 於 10-6-15 02:21 發表

如果只係面試唔係抽入去,可能係你見唔到人地既優點吧?如果個小孩一無事處,唔通面試果d老師係盲既?冇理由佢地成日對咁多細路,都唔識分咩叫好同唔好,再唔係既話,就係家長問題.

我認為抽獎係認命,但面試唔夠人黎我覺得係抵輸,老 ...

作者: panbaby    時間: 10-6-15 11:49

大抽奬真是十分殘忍的遊戲, 但裝備了小孩得益的始終是小孩, 應對好了, 學問好了, 也是好的,.

到扣門真的有用, 就算你為了她選了好幼稚園, 在扣門中亦有用...

人生長途賽, 先小輸亦可能是好事...
作者: LuckyHH    時間: 10-6-15 11:55

作者: MaggieHei    時間: 10-6-15 11:57

我都係咁樣諗.

裝備好佢, 等佢 FIT D 可以明年再戰江湖........

原帖由 panbaby 於 10-6-15 11:49 發表
大抽奬真是十分殘忍的遊戲, 但裝備了小孩得益的始終是小孩, 應對好了, 學問好了, 也是好的,.

到扣門真的有用, 就算你為了她選了好幼稚園, 在扣門中亦有用...

人生長途賽, 先小輸亦可能是好事... ...

作者: MaggieHei    時間: 10-6-15 11:59

If they have chance to meet the teacher, they still have chance.

The point is, how come the school to choose the kids before they have chance to meet them face to face ?

By the profoilo only i think.

原帖由 LuckyHH 於 10-6-15 11:55 發表
I know a retired teacher who interviewed P1 students before. She said she didn't really look closely at kids' academic performance, as kids are coming to their school to learn, it's no harm that they  ...

作者: panbaby    時間: 10-6-15 12:21

有些全部見, 有些看妳排不排第一, 林林種種.

我在親子看過一個扣門例子, 某一著名津小為扣門生作筆試, 題目超難, 完後各家長在親子都說子女不會, 有人說如某一題要串 fireman, 大家都說子女不會, 其中一人A 問B的子女會不會, B 說她的子女不會, 但她囡囡說 '我是女仔, 所以應是firewoman'...  妳是學校收不收她??  

裝備好子女, knowledge 伴一生
作者: 琛爸    時間: 10-6-15 12:58     標題: 回覆 20# panbaby 的文章

[...裝備了小孩得益的始終是小孩, 應對好了, 學問好了, 也是好的...]
同意!
不要氣餒,還有機會的!
作者: 游泳寶寶    時間: 10-6-15 13:07

考到名校當然好啦, 考唔到都唔緊要, 唯有靠小朋友自己多用功(讀書本來就是應該靠自己). 如果小朋友係掂既, 入到二三線學校一樣會考第一. 如果唔係, 俾佢入到名校都只係虛榮, 可能讀得仲辛苦呢.
作者: ryanhcl    時間: 10-6-25 21:17

不是運氣呀~是揀有良好品格啊!!(個老師都幾好wow)

原帖由 wbmom 於 10-6-15 07:37 發表
我個仔當年叩門,係幾百人揀幾個果隻,我個仔毫無突出之處,但得咗,我都難以致信,後來讀讀下認識主任後佢講番點解揀我個仔,原來當日佢叫小朋友畫畫時,有人撞跌筆,一地都係,人人只顧畫好自己幅畫,只有我個仔上前幫那個小朋友執,仲執 ...

作者: k.kung    時間: 10-6-25 21:51

fireman這個字, 在St. Catherine K3上學期已學了。 名幼稚園的學生在叩門和考私小有優勢, 因課程較深。

原帖由 panbaby 於 10-6-15 12:21 發表
有些全部見, 有些看妳排不排第一, 林林種種.

我在親子看過一個扣門例子, 某一著名津小為扣門生作筆試, 題目超難, 完後各家長在親子都說子女不會, 有人說如某一題要串 fireman, 大家都說子女不會, 其中一人A 問B的子 ...

作者: Derek_Mummy    時間: 10-6-25 22:01

大家唔好放棄呀...未到九月都仲有機會!!!
我同囝囝都見咗好多間私和津校....全部都唔收 !!
直到今日先收到一間私校取錄我小朋友.....所以大家唔好灰心...祝各位小朋友都搵到間好的小學....加油...加油!! 支持你哋~~
作者: k.kung    時間: 10-6-25 22:08

恭喜, 是否KTS收了你囝囝??

原帖由 Derek_Mummy 於 10-6-25 22:01 發表
大家唔好放棄呀...未到九月都仲有機會!!!
我同囝囝都見咗好多間私和津校....全部都唔收 !!
直到今日先收到一間私校取錄我小朋友.....所以大家唔好灰心...祝各位小朋友都搵到間好的小學....加油...加油!! 支 ...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-25 22:09

我個女讀根德園, 之前有好多人都好似你噤講"有優勢", 以前我都係噤諗, 但到現在我一d都唔覺.(仲等緊人收)

原帖由 k.kung 於 10-6-25 21:51 發表
fireman這個字, 在St. Catherine K3上學期已學了。 名幼稚園的學生在叩門和考私小有優勢, 因課程較深。

作者: k.kung    時間: 10-6-25 22:48

KV的程度不淺, 叩門試理應應付自如, 可能是其它方面未能配合, 如參與校外比賽和課外活動成績。

相信還有人未放位, 不要氣餒, 在其它post見你很喜歡聖家, 記住要寫信求位, 希望你能成功。

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-25 22:09 發表
我個女讀根德園, 之前有好多人都好似你噤講"有優勢", 以前我都係噤諗, 但到現在我一d都唔覺.(仲等緊人收)

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-25 23:00

Thank you.

原帖由 k.kung 於 10-6-25 22:48 發表
KV的程度不淺, 叩門試理應應付自如, 可能是其它方面未能配合, 如參與校外比賽和課外活動成績。

相信還有人未放位, 不要氣餒, 在其它post見你很喜歡聖家, 記住要寫信求位, 希望你能成功。

...

作者: Derek_Mummy    時間: 10-6-25 23:03

Hi k.kung,
是民生小學 ....我真的很開心終於有老師欣賞我小朋友......

原帖由 k.kung 於 10-6-25 22:08 發表
恭喜, 是否KTS收了你囝囝??

作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-25 23:07

Totally agree.
原帖由 Longan 於 10-6-11 09:23 發表

自問孩子和自己都付出很多努力, 目的只為找一間孩子喜歡&性格適合的學校, 不是為入名校, 理性告訴我不要upset & give up, 但還是很無奈, 孩子的upset 令我很痛很痛 ...

作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-25 23:11

原帖由 sherin668 於 10-6-14 13:02 發表
我有個朋友放左好多心機落小朋友度, 點知咩野私校都唔收, 派到d不知名既小學, 我覺得佢仲慘, 希望都無晒~

= ME too

me too x 2
作者: k.kung    時間: 10-6-25 23:13

Sorry, 我攪錯了, 但恭喜準是沒錯的。

原帖由 Derek_Mummy 於 10-6-25 23:03 發表
Hi k.kung,
是民生小學 ....我真的很開心終於有老師欣賞我小朋友......

作者: k.kung    時間: 10-6-25 23:42

要相信你小朋友的能力, 堅持下去, 你們的孩子更需要父母的鼓勵和支持。不知道大家有沒有看過這故事。

第一次參加家長會,幼兒園的老師說:

「你的兒子有多動症,在板凳上連三分鐘都座不了,你最好帶他去醫院看一看。」

回家的路上,兒子問她老師都說了些什麼,她鼻子一酸,差點流下淚來。

因為全班30位小朋友,惟有他表現最差;惟有對他,老師表現出不屑。

然而她還是告訴她的兒子:

「老師表揚你了,說寶寶原來在板凳上坐不了一分鐘,現在能坐三分鐘了,

其他的媽媽都非常羨慕媽媽,因為全班只有寶寶進步了。」

那天晚上,她兒子破天荒吃了兩碗米飯,並且沒讓她餵。

兒子上小學了。

家長會上,老師說:

「全班50名同學,這次數學考試,你兒子排第40名,

我們懷疑他智力上有些障礙,您最好能帶他去醫院查一查。」

回去的路上,她流下了淚。然而,當她回到家裡,卻對坐在桌前的兒子說:

「老師對你充滿信心。他說了,你並不是個笨孩子,

只要能細心些,會超過你的同桌,這次你的同桌排在21名。」

說這話時,她發現,兒子黯淡的眼神一下子充滿了光,沮喪的臉也一下子舒展開來。

她甚至發現,兒子溫順得讓她吃驚,好像長大了許多。

第二天上學時,去得比平時都要早。

孩子上了初中,又一次家長會。

她坐在兒子的座位上,等著老師點她兒子的名字,

因為每次家長會,她兒子的名字在差生的行列中總是被點到。

然而,這次卻出乎她的預料,直到結束,都沒聽到。

她有些不習慣。臨別,去問老師,老師告訴她:

「按你兒子現在的成績,考重點高中有點危險。」

她懷著驚喜的心情走出校門,此時她發現兒子在等她。

路上她扶著兒子的肩,心裡有一種說不出的甜蜜,她告訴兒子:

「班主任對你非常滿意,他說了,只要你努力,很有希望考上重點高中。」

高中畢業了。

第一批大學錄取通知書下達時,學校打電話讓她兒子到學校去一趟。

她有一種預感,她兒子被清華錄取了,

因為在報考時,她給兒子說過,她相信他能考取這所學校。

他兒子從學校回來,把一封印有清華大學招生辦公室的特快專遞交到她的手,

突然轉身跑到自己的房間裡大哭起來。

邊哭邊說:「媽媽,我知道我不是個聰明的孩子,可是,這個世界上只有你能欣賞我……」

這時,她悲喜交加,再也按捺不住十幾年來凝聚在心中的淚水,任它打在手中的信封上。

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-25 23:11 發表

me too x 2

作者: mimifans    時間: 10-6-26 00:39

大抽獎全是講彩數, 我都聽天由命, 但第一round的自行收生, 反而我覺得仲唔公平, 冇錯你是可以任揀, 但計分制度下, 15分好像是正常分, 10分的更加不要奢望, 好像是明知輸梗都仲要去交表格, 嗰種心情仲矛盾, 失敗後跟著仲要玩埋第2round, 好慘酷!

想避開大抽獎怕抽唔到, 早一年就要東撲西撲, 之前仲要裝備小朋友, 無論是為咗提交申請時好看一點, 也是最終為小朋友多加知識, 這一點我絕對同意的做法, 但當你的小朋友面試完又再面試, 沒有消息, 等消息, 壞消息, 這些時間簡直煎熬到你每日提心跳膽, reject letter一大堆, 還要再趕著報第二間, waiting都令你開心到笑, 等人唔要比你要, 真的要跟人家說多謝! 如可以再玩埋大抽獎, 家長足足比政府玩足一年!

很羡慕有些家長好安心咁全部跟政府派位而又得獎, 我不會埋怨, 還會恭喜她們, 但我今年親自跟一位玩足政府全程的家長傾談, 派到第一志願, 還是不滿意學校不是全英語授課, 真的很慨嘆..........

anyway, 有offer或冇offer的家長請不要氣餒, 未到9月或到咗9月仍然是有機會的, 做足準備等待收成的一天!

加油!
作者: k.kung    時間: 10-6-26 01:50

最慘係幾經辛苦進入名私小之2nd interview, 但要見父母答問題, 最後被rejected就好像自己負了孩子。 有朋友現在還耿耿於懷。

原帖由 mimifans 於 10-6-26 00:39 發表
大抽獎全是講彩數, 我都聽天由命, 但第一round的自行收生, 反而我覺得仲唔公平, 冇錯你是可以任揀, 但計分制度下, 15分好像是正常分, 10分的更加不要奢望, 好像是明知輸梗都仲要去交表格, 嗰種心情仲矛盾, 失敗後跟 ...

作者: Jasmineccc    時間: 10-6-26 02:03     標題: 回覆 2# mimifans 的文章

Thank-you ! My son is the unlucky one also. But if I giveup , then who will help him, so I must add oil, never give up!!! otherwise, I will regret forever!
作者: BeeBee11    時間: 10-6-26 02:04     標題: 回覆 34# Derek_Mummy 的文章

你真係一個好媽媽。我好欣賞你用"欣賞"來形容你的小朋友,Congratulation!
作者: Ben2003    時間: 10-6-26 09:10

找這故事一段時間,找不到,但我相信這故事會再一次在 BK 出現。

Thanks k. kung.

原帖由 k.kung 於 10-6-25 23:42 發表
要相信你小朋友的能力, 堅持下去, 你們的孩子更需要父母的鼓勵和支持。不知道大家有沒有看過這故事。

「你的兒子有多動症,在板凳上連三分鐘都座不了,你最好帶他去醫院看一看。」

...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-26 09:19

me too.

add oil, never give up.

願各位未搵到/未等到心儀學位嘅家長, 可以快d搵到/等到學校通知註冊.

原帖由 Jasmineccc 於 10-6-26 02:03 發表
Thank-you ! My son is the unlucky one also. But if I giveup , then who will help him, so I must add oil, never give up!!! otherwise, I will regret forever!

作者: Ben2003    時間: 10-6-26 09:20

未有心儀的小學收,實在令人心憂....

在小朋友的成長路上,挫折/困難是必然會遇到的。這不是第一次,亦不會是最後一次。

可以怎樣?!
可以怨天尤人....

拔....當你收拾心情,努力奮鬥,再戰江湖....

假以時日,你可能會發覺....

機會總是留給有準備的人。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。

遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
作者: Ben2003    時間: 10-6-26 09:32

"渡過了黑暗,就是黎明" 的真實事例我見過很多很多....

就像之前的故事。

大家加油!
作者: k.kung    時間: 10-6-26 10:55

故事的名字是"只有你能欣賞我"

原帖由 Ben2003 於 10-6-26 09:10 發表
找這故事一段時間,找不到,但我相信這故事會再一次在 BK 出現。

Thanks k. kung.

作者: MaggieHei    時間: 10-6-26 11:34

咁似我 ?

我都是在某名私小入了 2nd in, 見父母時, 開頭都好順. 都發覺個主任幫我地在有 d 答得唔好的問題加以補充. 不過. 有一條真係問到我地口啞啞. 完全唔識答.

in 完心諗唔會收, 不過應有得 wait 吓.. 呵呵, 點知是 rej. 在第二次入紙申請時, 連 in 都冇得 in. 心諗上次都入到 2nd in 啦. 冇奶油今次連 in 都冇得 in.

真奇怪..

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:50 發表
最慘係幾經辛苦進入名私小之2nd interview, 但要見父母答問題, 最後被rejected就好像自己負了孩子。 有朋友現在還耿耿於懷。

作者: Geni    時間: 10-6-26 13:16

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:50 發表

我當年又係, 個仔千辛萬苦10揀1入到名直資second in, 但見完家長後, 2揀1都唔收, 對自己當日表現不佳而一直耿耿於懷.... 不過依家個仔O係間都OK O既官校都讀得唔錯, 輕輕鬆鬆, 雖然唔係考第一, 但總算見得O下人, 都幾好呀! 塞翁失馬, 焉知非福!
作者: k.kung    時間: 10-6-26 14:21

版主當年見DBS定係SPCC?

原帖由 Geni 於 10-6-26 13:16 發表

我當年又係, 個仔千辛萬苦10揀1入到名直資second in, 但見完家長後, 2揀1都唔收, 對自己當日表現不佳而一直耿耿於懷.... 不過依家個仔O係間都OK O既官校都讀得唔錯, 輕輕鬆鬆, 雖然唔係考第一, 但總算見得O下人,  ...

作者: k.kung    時間: 10-6-26 14:32

好有興趣想知條問題內容, 可否告之?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-26 11:34 發表
咁似我 ?

我都是在某名私小入了 2nd in, 見父母時, 開頭都好順. 都發覺個主任幫我地在有 d 答得唔好的問題加以補充. 不過. 有一條真係問到我地口啞啞. 完全唔識答.

in 完心諗唔會收, 不過應有得 wait 吓.. 呵呵,  ...

作者: HoHoMom    時間: 10-6-26 18:53

What you need to know is that some of these people may have to 付出 even more, much more than you can imagine, when they get in. After all, it's long long way. Just trust that you have done what's best for your child by going through the interview process. Time will tell.

原帖由 Longan 於 10-6-10 17:17 發表

作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-26 19:12

Thanks K.Kung.  This is the second time I read the story but still very touching.
原帖由 k.kung 於 10-6-25 23:42 發表

...

作者: sherin668    時間: 10-6-26 20:31

作者: panbaby    時間: 10-6-26 20:34

有沒有私校? 唉, 31 網真係死得人多...

原帖由 sherin668 於 10-6-26 20:31 發表

我次次睇到呢個主題都好似大家身同感受,次次都好感觸可能大家都係唔好彩的一班家長,在這裡可以大家亙相十卜一下 ,有人理解同明白我現在的感受,我女女讀學之園她英文 ,普通話,都OK !畫畫仲好靚,有cert 但現在什麼 ...

作者: Fionyiu    時間: 10-6-26 20:35

Sherin668,

Don't upset.  Add oil.....it will be better tomorrow.

原帖由 sherin668 於 10-6-26 20:31 發表

我次次睇到呢個主題都好似大家身同感受,次次都好感觸可能大家都係唔好彩的一班家長,在這裡可以大家亙相十卜一下 ,有人理解同明白我現在的感受,我女女讀學之園她英文 ,普通話,都OK !畫畫仲好靚,有cert 但現在什麼 ...

作者: MaggieHei    時間: 10-6-26 22:01

呢條問題都有問過其它家長.

如果. 是如果你小朋友有讀寫障礙. 你會點樣做 ?

原帖由 k.kung 於 10-6-26 14:32 發表
好有興趣想知條問題內容, 可否告之?

作者: brian61950    時間: 10-6-26 22:30

sorry, 會錯意.

作者: Geni    時間: 10-6-26 22:32

原帖由 k.kung 於 10-6-26 14:21 發表
版主當年見DBS定係SPCC?

係yw
作者: MaggieHei    時間: 10-6-26 22:57

唔好唔開心啦..

我個囡不是名牌幼稚園出來. 都是派了同你一間學校.

不過好好彩, 佢有私小 BACK UP.

依家仲叩緊門.

如果唔係佢有個妹跟尾, 我都唔玩呢個 GAME. 一心入DSS 算啦. 因為 DSS 是不一定收埋細妹. 再加上, 細妹又是超超細囡 (雖然都可以俾佢做大囡)

WEB 31 真係玩死人架. 派位唔係龍便..........

作者: Fionyiu    時間: 10-6-26 23:17

This question is very critical, not easy to answer.
I know which school you applied.

Besides, which DSS offer a seat for your girl?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-26 22:01 發表

作者: sherin668    時間: 10-6-26 23:30

作者: mimifans    時間: 10-6-27 00:38

呵.......真的很可憐呢!

你唔好灰心呀, 要努力加油!

最壞打算, 讀著頭一兩天, 再繼續叩門, 你囡囡可能較適合讀德雅或真光, 到9月頭再試一試問一問有沒有學位, 而你之前所叩門的學校也繼續的每天打電話去問, 不要怕麻煩及不好意思, 要記著, 只要有恆心, 鐵柱磨成針!

加油! 加油!

希望可以好快聽到你的好消息!
作者: mimifans    時間: 10-6-27 00:45

原帖由 sherin668 於 10-6-26 23:30 發表
panbaby:我無私校BACK UP
maggie hei: 我都有個妹跟尾亦係細B 一族

你是不是沒有考私校呢? 如你所叩的都是津校, 這個叩門的機會更難, 如沒有, 也不要緊, 現在可再試一試叩私校的門, 私校到9月好快就會有學位, 好多家長都仲係騎牛揾馬, 你唔好灰心呀, 機會還有的!
作者: k.kung    時間: 10-6-27 04:18

原來處景問題小朋友和家長一樣要考。 相信YW並不是想考家長懂不懂處理讀寫障礙, 而是用一條你根本連想都未想過的問題, 先令人覺得手足無措, 再來看家長能否有條理地解決問題。 是很多大機構interview管理人員常用的手法。 果真是見學校如見工。 不知要限時多久作答? 有沒有像某名校以鬧鐘計時?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-26 22:01 發表

作者: k.kung    時間: 10-6-27 04:23

估漏了YW, 請勿見怪。

原帖由 Geni 於 10-6-26 22:32 發表

係yw

作者: MaggieHei    時間: 10-6-27 12:19

不是 YW, 我小朋友是囡囡.

原帖由 k.kung 於 10-6-27 04:18 發表
原來處景問題小朋友和家長一樣要考。 相信YW並不是想考家長懂不懂處理讀寫障礙, 而是用一條你根本連想都未想過的問題, 先令人覺得手足無措, 再來看家長能否有條理地解決問題。 是很多大機構interview管理人員常用的 ...

作者: k.kung    時間: 10-6-27 13:47

對不起, 我把你和版主的回覆攪亂了。 究竟問題是出自那一間學校呢?

原帖由 MaggieHei 於 10-6-27 12:19 發表
不是 YW, 我小朋友是囡囡.

作者: MaggieHei    時間: 10-6-27 15:00

不打緊.......

是 KTS

原帖由 k.kung 於 10-6-27 13:47 發表
對不起, 我把你和版主的回覆攪亂了。 究竟問題是出自那一間學校呢?

作者: k.kung    時間: 10-6-27 15:31

因時間關係, 無緣到KTS 2nd interview, 但非常欣賞此校在2nd interview時要出示小朋友的日常功課作為選生的其中一個考慮因素, 因為正可反映出家長對小朋友做功課的嚴緊程度和看到老師對功課的評語。

原帖由 MaggieHei 於 10-6-27 15:00 發表
不打緊.......

是 KTS

作者: MaggieHei    時間: 10-6-28 11:50

佢地有要求帶. 不過最后冇睇

原帖由 k.kung 於 10-6-27 15:31 發表
因時間關係, 無緣到KTS 2nd interview, 但非常欣賞此校在2nd interview時要出示小朋友的日常功課作為選生的其中一個考慮因素, 因為正可反映出家長對小朋友做功課的嚴緊程度和看到老師對功課的評語。

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5