教育王國

標題: St Paul's Convent vs St. Mary's [打印本頁]

作者: Princeknight    時間: 10-6-10 20:26     標題: St Paul's Convent vs St. Mary's

如果不計算金錢因素, 應該如何選擇呢?
作者: overview    時間: 10-6-10 20:48

I will choose St. Paul Convent.

原帖由 Princeknight 於 10-6-10 20:26 發表

作者: leschelems    時間: 10-6-10 22:13

1. 為什麼不選擇女拔萃和聖保羅男女校?
2. 家住哪裏?
3. 囡囡有沒有妹妹?
4. 對囡囡的學業有多大信心?
5. 家庭教育如何配合?

原帖由 Princeknight 於 10-6-10 20:26 發表

作者: Princeknight    時間: 10-6-10 22:48

原帖由 leschelems 於 10-6-10 22:13 發表
1. 為什麼不選擇女拔萃和聖保羅男女校?
2. 家住哪裏?
3. 囡囡有沒有妹妹?
4. 對囡囡的學業有多大信心?
5. 家庭教育如何配合?

小女已考到 St Paul's Convent, 也僥倖抽到 St. Mary's
她沒有妹妹, 成績中上, 請各位給予意見!
作者: Yukyuk    時間: 10-6-10 23:56

St Paul's Convent  vs St. Mary's

TEACHER VS PUPIL 1:18.6 vs 1:16.6
NO. OF CLASSROOM: 30 vs 24
PERIOD OF TIME: 8:30am to 3pm vs 8:15am to 3pm
NO. OF LESSON: 8 lessons/day, 35mins/lesson
vs 9 lessons/day, 35mins/lesson
LUNCH TIME: 60mins. vs 45 mins.
TEST & EXAM: 2 TESTS & 2 EXAMS vs 2 EXAMS

MY COMMENTS:-

1) 上課時間好像SPC好RELAX D!
2) 通常私校有好多留班位,而出名官津學校通常留班位用
作外人叩門/插班位,讀唔惦好可能被勸走!由外來精英頂上,未上到中學已被勸走,好冇癮!

(題外話: MARYKNOLL CONVENT PRIMARY SECTION 雖然有直屬中學BACK UP,但18X人只有95人SURE直上中學部,呢個結果仲要係在小六第三次呈分試後才公佈,入唔到自己中學的學生及家長真係好晴天霹靂,在這方面ST. MARY 的一條龍服務較保障。)

總結: ST. PAUL'S CONVENT 壓力好似冇ST MARY'S 大。

作者: Fionyiu    時間: 10-6-10 23:59

st paul convent.
作者: goodmama2003    時間: 10-6-11 00:08

作者: KK07    時間: 10-6-11 00:16

選擇小一當然前望中學,從減輕升中壓力來說,當然選聖保祿。

St Mary 不是一係龍嗎?為何升中壓力儈較St Paul 大?
作者: whl3868    時間: 10-6-11 00:19

所有官津中學都唔可以100%收番自己小學....要有一定%收街外學生
作者: Yukyuk    時間: 10-6-11 00:27

「一條龍」學校是由小學和中學結合而成,「一條龍 」內的小學和中學合作緊密,「龍」內的小六學生可以直升「龍」內 的中學,毋須參加升中派位。

原帖由 whl3868 於 10-6-11 00:19 發表
所有官津中學都唔可以100%收番自己小學....要有一定%收街外學生

作者: whl3868    時間: 10-6-11 00:35

Thank you.

原帖由 Yukyuk 於 10-6-11 00:27 發表

「一條龍」學校是由小學和中學結合而成,「一條龍 」內的

...

作者: CaCaDad    時間: 10-6-11 00:43

我都會揀SPC,英小,同學背景無咁雜。
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-11 01:01

一件小事,如果打算讀埋中學部可以聽聽

朋友兩個女都是 SPC,由幼稚園上個種,大大吓會有一班 「洋人」班,因爲有若干同學唔係華人/母語唔係廣東話,朋友女兒(地道香港人)入咗這一班,居然變咗半個鬼婆,爸爸同佢講中文,阿女一嘴「番」話回敬,仲要係滿口 slang個類,朋友(正宗)英文都唔差,都聽唔太明; 又再大大吓,見好多朋友仔出國讀書,返屋企問媽咪可以比佢去邊度讀,朋友話蒲飛路或者馬料水啦。

SMCS 雖然一條龍入硬中學部,但課程絶不輕鬆,保持水準嘛。但最唔明,點解一年200日搭校巴都要戴口罩。
作者: Marians    時間: 10-6-11 01:41

但最唔明,點解一年200日搭校巴都要戴口罩

我知, 這是校巴公司收到的衙生指引, 因為學生困在車中容易中招, 就像我們搭小巴一樣, 但小巴不能規定搭客 用Mask ,
我見荃灣一些學校的校車都是全年要學生帶口罩, 都無停過

我個人覺得ok, 因好多家長見小朋友小小病都返學, 怕影響上堂, 但如果真是中招+傳開去就慘啦

Marians

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-11 01:01 發表
一件小事,如果打算讀埋中學部可以聽聽

朋友兩個女都是 SPC,由幼稚園上個種,大大吓會有一班 「洋人」班,因爲有若干同學唔係華人/母語唔係廣東話,朋友女兒(地道香港人)入咗這一班,居然變咗半個鬼婆,爸爸同佢講中文,阿女一嘴「 ...

作者: CFaHB    時間: 10-6-11 01:50

如學費, 地點都唔係問題 :

--> spc
作者: ABCH    時間: 10-6-11 06:26

Sorry, 有D離題,但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?  Thx !!
作者: Yukyuk    時間: 10-6-11 07:01

HI,

如果係SPN/SPK/SPCN(TAI PO)學生,就係17/9/2009交表,INTERVIEW 日子係報名日前後幾日,總之要就SISTER幾時得閒,24/9/2009前已發信通知取錄與否,極之有效率。

而校外生方面,基本上,好似係十/十一月前好寄個人資料去學校申請(沒有FORM填),因為十二月開始有得IN 校外生,有潛質的學生已收了/ ON WAITING LIST 等通知(直至開學都有可能)。

希望幫到您!

P.S. IN 校外生可能有幾段時間,不要灰心!

原帖由 ABCH 於 10-6-11 06:26 發表
Sorry, 有D離題,但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?  Thx !!

作者: eggmama    時間: 10-6-11 07:40

請問是否寄掛號比校長? 內容全英語? 又係唔收同年9-12月學生? 謝有心人賜教.
原帖由 Yukyuk 於 10-6-11 07:01 發表
HI,

如果係SPN/SPK/SPCN(TAI PO)學生,就係17/9/2009交表,INTERVIEW 日子係報名日前後幾日,總之要就SISTER幾時得閒,24/9/2009前已發信通知取錄與否,極之有效率。

而校外生方面,基本上,好似係十/十一月前好寄個人資料去學校 ...

作者: 必必    時間: 10-6-11 08:18

讀St Paul's Convent, 無論大人小朋友壓力都細好多,
小學每次考試只考中,英,數, 講明合格就升班及直上中學.

相對地st. mary功課及讀書壓力會大好多.

睇下你覺得自己小朋友適合讀邊類型學校.
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-11 09:15

....我知, 這是校巴公司收到的衙生指引....

哈,當然是,唔通成車50人個個咁齊心去戴口罩?

......但很想知道你是何時知道St Paul 收的 ? Are there still vacancies left foroutsiders ?

好多學校都話唔收插班、冇敲間位,但如果封信送到入學校,佢吔唔會唔處理(雖然都有可能包括拋落垃圾桶),但不能太遲囉。

....請問是否寄掛號比校長? 內容全英語? 又係唔收同年9-12月學生?

我覺得任何投寄方式,拆信也是同一人,寄掛號只係自己買個安心; 內容語文最緊要寫得稱心得體,如果自己中文表逹好 d ,何必要「抄」份英文返嚟。小學部對「細女」的偏見相對冇咁大,呢個問題我都問過我朋友,佢話佢女個班都有 d 近年尾生日的同學。

......讀St Paul's Convent, 無論大人小朋友壓力都細好多,
小學每次考試只考中,英,數, 講明合格就升班及直上中學.

同意,雖然唔係一條龍,但我見的小朋友真是輕鬆d,成績只要中上仲有學費減免 (我見中學部係咁,朋友將慳到的學費用在星期六的德文班)。
作者: vienpa    時間: 10-6-11 13:53

Both St Mary's and St. Paul Convent could be classified as top tier through-train schools.

It's better to choose one of the above in accordance with your location of living as you might be heard that there will be various ECA (e.g. Drama) attended by your kid during Secondary stage. Sometimes they have to join the ECA till midnight before back home.
作者: ABCH    時間: 10-6-13 16:05

Many thx , Yukyuk, for information !!

原帖由 Yukyuk 於 10-6-11 07:01 發表
HI,

而校外生方面,基本上,好似係十/十一月前好寄個人資料去學校 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5