教育王國

標題: 拔萃小學和喇沙小學的選擇 [打印本頁]

作者: tunghei    時間: 10-6-11 11:54     標題: 拔萃小學和喇沙小學的選擇

一間是英小和一間中小有中學
thank you
作者: brian61950    時間: 10-6-11 11:59

唔同級數,喇沙較好.
作者: samuellor    時間: 10-6-11 12:09     標題: 回覆 2# tunghei 的文章

作者: brian61950    時間: 10-6-11 12:14

大佬,拔萃小學呀!唔係男拔呀!

原帖由 samuellor 於 10-6-11 12:09 發表
I like DBS.

作者: excel_king    時間: 10-6-11 12:32     標題: 回覆 4# brian61950 的文章

I choose LS.
作者: samuellor    時間: 10-6-11 12:34     標題: 回覆 2# brian61950 的文章

作者: access    時間: 10-6-11 12:42

most people will choose LS instead of DPS definitely in terms of academic level and through-train.

access
作者: overview    時間: 10-6-11 13:06

小拔係英文小學而喇小係中文小學.

我會咁睇, in terms of academic level, 我會選小拔, 喇小既優點係校舍大, 有直屬中學, 中上成績應該中學會收番.
單係小拔校園內全英語教學, (聽講小朋友要用英語對話), 喇小已不及啦.

但如果你認為自己小朋友係小拔可以keep住最top, 頭十名內(不過學校無排名次), 咁大拔or女拔都好大機會考得入, 就算唔鍾意呢2間, 都唔洗擔心無英中收, 因小拔係全英文, 唔講中文, 但英,數都較喇小課程深, 當然如果你係buy學術呢方面.  

so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆.

原帖由 access 於 10-6-11 12:42 發表
most people will choose LS instead of DPS definitely in terms of academic level and through-train.

access

作者: ymama    時間: 10-6-11 13:15

其實LS雖說是有直屬中學, 但我朋友話直上的只約60%~,
唔知真唔真?

小拔男仔從下一屆開始會有10個位上DBS(全級男仔有40個), 上DBS的機會該比其他學校高. 女仔就唔知, 因第一屆的女仔現在才小五.

原帖由 overview 於 10-6-11 13:06 發表
我會咁睇, in terms of academic level, 我會選小拔, 喇小既優點係校舍大, 有直屬中學, 中上成績應該中學會收番.

但如果你認為自己小朋友係小拔可以keep住最top, 頭十名內(不過學校無排名次), 咁大拔or女拔都好大機 ...

作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-11 13:40

原帖由 brian61950 於 10-6-11 12:14 發表
大佬,拔萃小學呀!唔係男拔呀!

你哋識嫁?  how come 你知佢係男人?
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-11 13:44

原帖由 overview 於 10-6-11 13:06 發表
小拔係英文小學而喇小係中文小學.

單係小拔校園內全英語教學, (聽講小朋友要用英語對話), 喇小已不 ...

但係,沙小的英文都唔弱喎,我見過佢哋 d 中英文卷都好有「睇頭」ge ne
作者: babyakambm    時間: 10-6-11 14:57

Gum usually which Secondary sch they go to for DPS graduates ?
作者: miffy    時間: 10-6-11 15:02

作者: smartcar    時間: 10-6-11 15:30

Overview :"so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆."

I never see any person consider studying in those schools are considered 輕鬆 or anything relates to 輕鬆.
作者: lauerica    時間: 10-6-11 15:46

原帖由 miffy 於 10-6-11 15:02 發表
拔萃係英小, 英文讀history, geography和science.........好似讀中學。

除左你講幾科,數學都係英文數,中文講普通話,
經常有課外英文報告要做,完成後要以全英語介紹返,見上文話唔同級數,唔係好明點唔同法?邊間唔夠級數?真係考起?
作者: overview    時間: 10-6-11 16:03

你無睇有家長比較喇小同st. paul convent既英文paper, 喇小係淺好多.

睇你同邊類學校compare, 課程唔係高, 只係小朋友本身叻or有出去補習.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-11 13:44 發表

但係,沙小的英文都唔弱喎,我見過佢哋 d 中英文卷都好有「睇頭」ge ne

作者: moyan    時間: 10-6-11 16:06

60%都好過10/40=25%啩

我會揀LS, 如在LS考得名次後(band 2)而勉強升LSC都不是好事

原帖由 ymama 於 10-6-11 13:15 發表
唔知真唔真?

小拔男仔從下一屆開始會有10個位上DBS(全級男仔有40個), 上DBS的機會該比其他學校高. 女仔就唔知, 因第一屆的女仔現在才小五.

...

作者: overview    時間: 10-6-11 16:09

我只係compare某d top 既小學, 如宣小, 九小, 小拔, 因呢d學校無中學backup, 小朋友真係要操得好fit才可以上到好中學.

如果喇小都話讀得吃力, 我諗以上既學校更甚. 讀喇小起碼小一至小四一定係較其他輕鬆, 人地科科都計入考試分, 而喇小只係主科, 中,英,數, 其他係計grade, 係唔影響名次. 再講考試範圍, 更比其他學校少好多, 如果小朋友都話讀唔掂, 好低分, 家長真係要檢討下呢間學校係唔係適合自己小朋友囉!

原帖由 smartcar 於 10-6-11 15:30 發表
Overview :"so, 我估讀喇小會無咁大壓力, 較輕鬆."

I never see any person consider studying in those schools are considered 輕鬆 or anything relates to 輕鬆.

作者: nvitined    時間: 10-6-11 16:14

Ymama, 我想妳有點攪錯, 小拔男仔從下一屆開始不會再有10個位上DBS(今屆小六會是最後一屆), 之後, DPS and DBS會正式完全脫鈎.

原帖由 ymama 於 10-6-11 13:15 發表
唔知真唔真?

...

作者: wunma    時間: 10-6-11 16:15

作者: nvitined    時間: 10-6-11 16:20

是啊!  我未曾見過有人寫過小拔的升中派位資料或其分析, 其實我都好想了解多些這方面的問題.

原帖由 wunma 於 10-6-11 16:15 發表

課程深級數就高?

看升中派位最能了解學生平均水平. 印象中小拔未曾公佈過升中派位數據? 如有請提供.

作者: mow-mow    時間: 10-6-11 16:21

小拔 doesn't have any 升中派位數據 because in previous years almost all their kids go to DBS.
It is only since DBS has its own primary school that DPS kids have to look elsewhere for secondary schooling.
So it will take a few years before it becomes clear as to the likely destinations of DPS kids.

quote]原帖由 wunma 於 10-6-11 16:15 發表

課程深級數就高?

看升中派位最能了解學生平均水平. 印象中小拔未曾公佈過升中派位數據? 如有請提供. [/quote]
作者: maylaimama    時間: 10-6-11 16:35

其實兩間都係好學校.  真係好難選擇.
作者: wunma    時間: 10-6-11 16:39

作者: wunma    時間: 10-6-11 16:41

作者: overview    時間: 10-6-11 16:47

如果小朋友好動, 成績一般, 家長又唔想跟得咁辛苦, 咪選喇小, 因一定有唔小學生墊底, 都有一半上番中學.

如果對academic有要求, 想英文強, 小朋友又較定, 專注, 對自己能力有信心, 咪選小拔.
作者: miffy    時間: 10-6-11 17:07

作者: BB豬MUMMY    時間: 10-6-11 20:37

I make confuse, are you talking about DBSPD or DPS, actually 拔萃小學 = DPS?
作者: lauerica    時間: 10-6-11 20:53

原帖由 wunma 於 10-6-11 16:15 發表

課程深級數就高?

看升中派位最能了解學生平均水平. 印象中小拔未曾公佈過升中派位數據? 如有請提供.

課程深級數就高?
下,乜我有咁講過咩?
印象中小拔未曾公佈過升中派位數據? 如有請提供.
知來做乜?好就去考?實考到?
作者: lauerica    時間: 10-6-11 20:54

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-6-11 20:37 發表
I make confuse, are you talking about DBSPD or DPS, actually 拔萃小學 = DPS?

拔萃小學 = DPS?
yes,呀!
作者: ymama    時間: 10-6-11 23:03

今屆是最後一屆85%上DBS, 之後才是10個位留給DPS.可能我表達得唔清楚.

原帖由 nvitined 於 10-6-11 16:14 發表
Ymama, 我想妳有點攪錯, 小拔男仔從下一屆開始不會再有10個位上DBS(今屆小六會是最後一屆), 之後, DPS and DBS會正式完全脫鈎.

作者: lauerica    時間: 10-6-12 17:41

原帖由 miffy 於 10-6-11 17:07 發表
我就係見過geography d project, 全份野英文介紹火山, 分佈, 結構, 詳細資料..............番去做presentation。

你個小朋友係咪係DPS讀繄小四?男定女?
作者: im_csb    時間: 10-6-12 22:31

咁有10個位都唔錯呀, 仲有英文教學, 就算第時唔係頭10名都仲有一定競爭力.

其實都睇下搏邊間, 一定 lasalle 多人報名, 所以相對DPS 機會高d, 你地認為如何呢?
作者: mow-mow    時間: 10-6-13 10:22

But DPS has much less seats than La Salle.
Also don't forget that DPS is now co-educational so half their seats are for girls.
Overall speaking I reckon it would be more difficult to get into DPS!

原帖由 im_csb 於 10-6-12 22:31 發表
其實都睇下搏邊間, 一定 lasalle 多人報名, 所以相對DPS 機會高d, 你地認為如何呢? ...

作者: bbpoon    時間: 10-6-13 18:35

La Salle始終大部份學生可直上中學,但DPS卻沒有直屬中學,可能比較遜色.

但DPS的課程一d都不俾LaSalle淺,若果能應付到,中學考到英中的機會也很大,因為DPS始終到是一所較出名的津貼英小,所以這兩所名校也很難取捨. 若果是我,我較喜歡DPS
作者: wunma    時間: 10-6-14 11:04

作者: olima    時間: 10-6-14 17:23

不計小朋友能力,如果囝囝性格較內向,不善社交,對自己要求不低,應選dps定ls﹖那一間較能包容及接納這類孩子﹖
作者: miffy    時間: 10-6-14 17:29

作者: bbpoon    時間: 10-6-14 19:23

Miffy, agree with you.

而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. 若果英小又不須要俾學費的津校,我當然會選dps,起碼日後若有機會上英中都較易適應.

原帖由 miffy 於 10-6-14 17:29 發表
dps和ls都係津校, 你講果d係私校, 要比學費。

dps係津校, 唔洗收學費。

牧愛都係津校.........在土瓜灣, 很多新移民讀的小學。

作者: catcatmom    時間: 10-6-14 21:39

//而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. //
牧愛上午私小已執了, 而如識家長係SFA讀, 應該知道SFA不是英小, 佢數學90%用中文教.
作者: ymama    時間: 10-6-14 22:40

agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

原帖由 catcatmom 於 10-6-14 21:39 發表
//而且宣小及牧愛都是中小,只有聖方濟是英小. //
牧愛上午私小已執了, 而如識家長係SFA讀, 應該知道SFA不是英小, 佢數學90%用中文教.

作者: im_csb    時間: 10-6-14 22:59     標題: 回覆 34# mow-mow 的文章

但我地係christian, 如抽LS 又冇分.
但我老公係LS college 畢業, 對DPS有偏見, 唔鍾意wor...

作者: bbpoon    時間: 10-6-14 23:00

Agreed.

原帖由 ymama 於 10-6-14 22:40 發表
agree with catcatmon.
SFA 只是有部份英文數及GS 用上英文課本而已, 英文語境不及DPS, 因DPS連體育,音樂等術科都用英文.

作者: lauerica    時間: 10-6-15 00:04

原帖由 wunma 於 10-6-14 11:04 發表

課程深又有口碑的私立小學有很多, 宣小, 聖方濟各, 牧愛.....若果是我, 一定不選dps.

私校同津校比?不如選牧愛,個名幾好聽
作者: im_csb    時間: 10-6-15 07:32     標題: 回覆 44# lauerica 的文章

其實牧愛係該區都是不錯的選擇, 都係聖公會.
作者: VKwan    時間: 10-6-15 09:14

原帖由 im_csb 於 10-6-14 22:59 發表
但我地係christian, 如抽LS 又冇分.
但我老公係LS college 畢業, 對DPS有偏見, 唔鍾意wor...
咁都得?咁攪笑既?
作者: kyliejet    時間: 10-6-15 10:20

20分抽DPS機會大嗎?
作者: wunma    時間: 10-6-15 10:23

作者: wunma    時間: 10-6-15 10:28

作者: wunma    時間: 10-6-15 10:31

作者: overview    時間: 10-6-15 10:41

不過如果兩間都要抽, 應該揀喇小, 因位多d, 小拔好小位, 博唔過.
作者: brian61950    時間: 10-6-15 10:42

曾經發生非常轟動的血案.

原帖由 lauerica 於 10-6-15 00:04 發表

私校同津校比?不如選牧愛,個名幾好聽

作者: catcatmom    時間: 10-6-15 10:54

小學係中小OR英小都(無)問題, 中學係英文咪OK啦!
喇小數學都係中文, 無人會覺得佢程度差喎!
SFA 既數大部份用中文教, 係事實, 無話好唔好.
個名係英文小學, 唔一定數學都全用英文教.
用小朋友最叻既語言教,效果最好.

原帖由 wunma 於 10-6-15 10:23 發表

認為很多好的學校都不是英小, 而英小又不一定好. 我個人是舉腳贊成小學數學用中文教的.

不知道牧愛上午已執了. 因為以前是間不錯的英小, 只是校舍太舊又細, 不受歡迎. ...

作者: RJCmother    時間: 10-6-15 12:01

點解要盲目追棒那些所為 ‘名校’, 其實每間學校都有好,有唔好,讀名校的不是一定好叻,本人公司就有那些所為 ‘名校’出來的人,都不外如是,不是三頭六臂,有咩特別? 不是’名校’的學校都有好及叻的學生。

每間學校都有優點及缺點,可必比較?最緊要適合自己的小朋友。

至於教學語言方面,本人認為’英語’較好,因為日後如讀大學或深造,都一定以英文為主,這是不爭的事實
作者: Whitepine    時間: 10-6-15 12:03

同意

原帖由 RJCmother 於 10-6-15 12:01 發表
點解要盲目追棒那些所為 ‘名校’, 其實每間學校都有好,有唔好,讀名校的不是一定好叻,本人公司就有那些所為 ‘名校’出來的人,都不外如是,不是三頭六臂,有咩特別? 不是’名校’的學校都有好及叻的學生。

每間學校都有優點 ...

作者: wunma    時間: 10-6-15 12:22

作者: lauerica    時間: 10-6-15 14:24

原帖由 wunma 於 10-6-15 10:31 發表

在這裏連拔萃小學同喇沙都有得比, 還有什麼不可以比?

言下之意DPS不值一提?喇沙好到骨骨聲?
相信得你一個係咁諗,如果個個家長都好似你咁諗就好,
咁入讀DPS就唔使咁難,不過從你字裡行間,好似對DPS好hard feeling咁?同學校有仇呀?順帶一提,如果咁鐘意數學或各科同中文教,不如提議你小朋友返大陸讀書,咁咪實全中文教,岩哂你心水。
作者: RJCmother    時間: 10-6-15 14:40

難道用英文教學就一定不能教得深入? 就不會明白? 這視乎學生的英文程度, 如果英文程度好,一樣可以教得深入,容易明白!

全港讀英數的小學生的數學知識及基礎都沒有讀中數的學生好?

原帖由 wunma 於 10-6-15 12:22 發表

有人盲目追棒名校嗎? 是誰?

現在講緊小學不是中學, 我認為小學的學習階段, 用中文比英文好, 學生更能打好基礎, 尤其數學科著重理解, 用中文教可以令學生更易明白同教得深入點.

只要入到好的英中便不怕讀不到大學 ...

作者: wunma    時間: 10-6-15 15:58

作者: lauerica    時間: 10-6-15 16:39

原帖由 wunma 於 10-6-15 15:58 發表

你都識講啦, 視乎英文程度先可以教得深入嘛, 用英文教數, 白白浪費了數理能力高但英語能力低的人才, 幾無謂呢.

稍為有留意坊間的全港數學比賽, 都不難發現, 贏的都是中文小學, 你可以話中文小學根本就多過英小的, ...

照你咁講全港用中文教數既學生咪應該全部拿100分,母語係中文冇理由唔拿100分。
作者: lauerica    時間: 10-6-15 16:42

喇小是中文學校, 數學卻是他的強項, 不容置疑.
都冇人置疑過,自已講就當係,小姐莫非性屈?
作者: RJCmother    時間: 10-6-15 16:46

喇小的數學有幾強呀?你數黎聽下?
你是中國人,點解你的名字不是中文呢,好像是英文,幾無謂呢!
同意lauerica的說法。
作者: RJCmother    時間: 10-6-15 16:53

你都識講啦, 視乎英文程度先可以教得深入嘛, 用英文教數, 白白浪費了數理能力高但英語能力低的人才, 幾無謂呢.

稍為有留意坊間的全港數學比賽, 都不難發現, 贏的都是中文小學, 你可以話中文小學根本就多過英小的, ...

作者: wunma    時間: 10-6-15 16:54

作者: lauerica    時間: 10-6-15 16:54

原帖由 RJCmother 於 10-6-15 16:46 發表

可能佢個小朋友係喇沙讀,所以咪咁繄張羅,不過奇怪係從冇人講過話喇沙唔好,反而係佢自已話DPS同喇沙冇得比,係佢自已拿DPS同喇沙比,相信呢度的人都知二間都係好學校,不過睇返上文,DPS係津校佢都未知?但就講到好清楚DPS咁,莫非又係做特務?:D
作者: lauerica    時間: 10-6-15 16:55

原帖由 wunma 於 10-6-15 16:54 發表
詞窮就亂噏, 天生一對.

詞窮相信會比無知好。:loveliness:
作者: traeh    時間: 10-6-15 17:00

其實揀中文定英文小學,最主要視乎小朋友習慣同適合用邊種語言學習。

如果小朋友幼稚園都係用英文為主,鍾意用英文多過中文,你夾硬要佢做中文數,咪又係死?!

數理能力高但英語能力低的人才嘅問題,係佢地父母唔了解(或唔理會)自己仔女強弱項,係唔係都送佢入英文學校啫。唔知點解,唔少父母都特別鍾意英文小學,無考慮自己小朋友需要。

作者: RJCmother    時間: 10-6-15 17:12

一開始都沒有說 La Salle or DPS 邊間好,本人只是說出不是一定要讀所為名校,名校或非名校都各有優點和缺點,各有好學生和不好的學生,因此應該選擇適合自己小朋友的學校。
至於教學語言方面,都沒有說中文教學不好,只認為習慣英語教學的,會較容易融合大學課程。
只是有人好似強詞奪理。

原帖由 wunma 於 10-6-15 16:54 發表
詞窮就亂噏, 天生一對.

作者: RJCmother    時間: 10-6-15 17:22

你反問誰在盲目追棒「名校」,你在這裡的討論自己找。

原帖由 wunma 於 10-6-15 12:22 發表

有人盲目追棒名校嗎? 是誰?

現在講緊小學不是中學, 我認為小學的學習階段, 用中文比英文好, 學生更能打好基礎, 尤其數學科著重理解, 用中文教可以令學生更易明白同教得深入點.

只要入到好的英中便不怕讀不到大學 ...

作者: overview    時間: 10-6-15 19:33

我反而覺得係男仔數學叻d, 而女仔就語文強d, 坊間數學比賽大多係奧數, 好似只係中文, 當然得獎大多係中文小學啦.

英文小學上到中學係較優勝, 因到時科科都係英文除了中文科, 所以任憑你數學幾勁, 成績都無法與其他由英小過黎既學生比, 當然我係講majority.

作者: DaddyX    時間: 10-6-15 21:24

作者: im_csb    時間: 10-6-15 22:33     標題: 回覆 46# VKwan 的文章

係呀!佢地d old boy 對學校歸屬感好強, LS 同 DBS 正死對頭, 哈哈!
作者: im_csb    時間: 10-6-15 22:40     標題: 回覆 71# DaddyX 的文章

請問在哪(教統局web)可搵到你所提及的資料呢?
作者: wunma    時間: 10-6-16 10:45

作者: wunma    時間: 10-6-16 10:47

作者: wunma    時間: 10-6-16 11:00

作者: davidmimi    時間: 10-6-16 11:19

兩間小學真係有得比?話會選dps會否口賣口賠,實際應該個個都揀LS。
作者: lauerica    時間: 10-6-16 12:00

原帖由 wunma 於 10-6-16 11:00 發表
比較兩間小學, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.

這裏的人給拔萃的評價, 是程度高, 是英小, 但都要課程設計得好, 老師教得好 (老師受賄可說是個別事件), 學生成績好, 才是好學校, 如何得知老師 ...

比較兩間小學, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.
容許我一問?你個腦係咪有問題?
從開始都係你自已拿DPS同喇沙比較,
而家反過來說人比較,好啦、好啦,
喇沙全港最勁,DPS全港最差,咁滿唔滿意呀?
這裏的人給拔萃的評價, 是程度高, 是英小
咁就唔好死撐啦。
但都要課程設計得好, 老師教得好 (老師受賄可說是個別事件), 學生成績好, 才是好學校,
敢問你又知人地課程設計得唔好???
如何得知老師好呢, 靠口碑及由學生成績可見一斑. 如一間學校, 未知派位程況, 不知學生
靠口碑?飲生力啦,口碑好好架。

作者: lauerica    時間: 10-6-16 12:01

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 11:19 發表
兩間小學真係有得比?話會選dps會否口賣口賠,實際應該個個都揀LS。

係呀,如果我有仔都比佢讀。
作者: baby627    時間: 10-6-16 12:12

http://www.worldclassarena.hk/tc/whatsnew/doubleD_list0910.htm
咁你又有冇睇過以上資料呢, 雖然你可以話呢個唔係比賽, 但喇沙同拔萃都有份!
究竟有冇人可以講下佢地兩間係用咩教材, 課本? 比較佢地既課程先至會知道邊間數學深d?有

原帖由 wunma 於 10-6-16 10:45 發表

唔係奧數, 只要查查"全港數學比賽", 就知得獎的是男女校多. 你的意思, 是否英文小學唔識計中文數? 聖方濟各不知攞幾多獎, 但就唔見拔萃有獎, 不知是從不參加數學比賽.

英文小學升中係易小小適應, 但不算很大優勢, ...

作者: baby627    時間: 10-6-16 12:22

d人想揀LS既原因,因為佢係傳統名校,校園大,又大多數可以直升中學, 唔洗煩!,不過如果我個囝叻, 我會鍾意揀DPS多d, 因為我鍾意英文學校, 始終佢地中學大學都要讀英文, 早d比佢適應會好d, 我又唔擔心佢派唔到band 1中學!
再想問下, 有冇呢兩間學校既家長, 佢地用咩課本, 我好想知道佢地既書, 邊一科係讀高人地一年半年!我覺得咁樣先可以比較到佢地既課程有咩唔同!

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 11:19 發表

作者: davidmimi    時間: 10-6-16 12:54

原帖由 baby627 於 10-6-16 12:22 發表
d人想揀LS既原因,因為佢係傳統名校,校園大,又大多數可以直升中學, 唔洗煩!,不過如果我個囝叻, 我會鍾意揀DPS多d, 因為我鍾意英文學校, 始終佢地中學大學都要讀英文, 早d比佢適應會好d, 我又唔擔心佢派唔到band 1中學 ...

我好敷淺,亦可以話好現實,無想過係小學時打好英語基礎等等....係小學只有1個目標,就係要入到band 1範圍,有時我會覺得英文小學會蝕底啲,明明課程又深D,英文又多D,但結果都係全港/全區一齊抽中學,又唔會英文小學有加分或升Band。

係bk聽講有啲勁小學,band 2 3學生勁過人地屋村小學的band 1學生,聽落真係好似好威呀,不過去到統一派位,係咪有啲搵自己笨呢?
作者: Daisy媽咪    時間: 10-6-16 13:17

原帖由 lauerica 於 10-6-16 12:00 發表

比較兩間小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a136fd08, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.
容許我一問?你個腦係咪有問題?
從開始都係你 ...

其實兩間都係好學校, 何必分高低. 如小朋友有機會讀是但一間都係好事吧!
不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既!
作者: csk家長jj    時間: 10-6-16 14:32

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-16 13:17 發表

其實兩間都係好學校, 何必分高低. 如小朋友有機會讀是但一間都係好事吧!
不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既! ...

作者: bbpoon    時間: 10-6-16 15:13

DPS數學科係英數,會教快半年,中文科用普通話教;而LS係中數,會按年級教授,中文科用廣東話教. 請其他家長再補充....

原帖由 baby627 於 10-6-16 12:12 發表
http://www.worldclassarena.hk/tc/whatsnew/doubleD_list0910.htm
咁你又有冇睇過以上資料呢, 雖然你可以話呢個唔係比賽, 但喇沙同拔萃都有份!
究竟有冇人可以講下佢地兩間係用咩教材, 課本? 比較佢地既課程先至會 ...

作者: eggmama    時間: 10-6-16 16:06

DPS 30 students in 1 class? 3 classes in each form?
作者: baby627    時間: 10-6-16 17:52

仲有有冇課本出版社既資料?因為就算用同一年既書本, 唔同出版社程度都有唔同,例如中文科,啟思出版社既書係深過其他出版社, 所以唔該有冇呢兩間學校既家長可以提供資料!thanks!

原帖由 bbpoon 於 10-6-16 15:13 發表
DPS數學科係英數,會教快半年,中文科用普通話教;而LS係中數,會按年級教授,中文科用廣東話教. 請其他家長再補充....

作者: ymama    時間: 10-6-16 20:16

2 classes in each form.

原帖由 eggmama 於 10-6-16 16:06 發表
DPS 30 students in 1 class? 3 classes in each form?

作者: ymama    時間: 10-6-16 20:19

啟思的中文教科書有兩套, "啟思語文新天地"淺少少.

原帖由 baby627 於 10-6-16 17:52 發表
仲有有冇課本出版社既資料?因為就算用同一年既書本, 唔同出版社程度都有唔同,例如中文科,啟思出版社既書係深過其他出版社, 所以唔該有冇呢兩間學校既家長可以提供資料!thanks!

...

作者: ymama    時間: 10-6-16 20:28

其實讀英文小學的學生/家長可能目標是在自行收生的階段考學校,而非統一派位. 因英文小學的學生大都會考"英中",用英文面試時在一定程度上有點點優勢.但統一派位時就如DAVIDMIMI所言,並不是可以升BAND的.

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 12:54 發表

我好敷淺,亦可以話好現實,無想過係小學時打好英語基礎等等....係小學只有1個目標,就係要入到band 1範圍,有時我會覺得英文小學會蝕底啲,明明課程又深D,英文又多D,但結果都係全港/全區一齊抽中學,又唔會英文小學有加分或升Ba ...

作者: lauerica    時間: 10-6-16 21:46

其實係人都知呢二間係好學校,根本唔需要比較,亦冇得好比較,係有人好似失心瘋咁,係都要比較,比較完跟住重話係人地比較,你話佢係咪好有問題?
作者: hello0419    時間: 10-6-17 10:36

LS because have secondary school back up.
作者: bbpoon    時間: 10-6-18 14:34

Sure! Therefore, it is the most popular school for boys in Net 41.

原帖由 hello0419 於 10-6-17 10:36 發表
LS because have secondary school back up.

作者: im_csb    時間: 10-6-18 23:31

唉!如果讀到其中一間緊係好啦, 但自行分配只可選一間, 所以都要選擇其中一間, 所以先要比較一下.

原帖由 Daisy媽咪 於 10-6-16 13:17 發表

不過想提一句, 不要只看教書, 要參考 仲要睇埋埋學校工作紙, 因為 好多課程會係工作紙上, 書本係睇唔到既! ...

作者: Lok-Lok    時間: 10-6-19 00:04

I would prefer DPS as I prefer a boy/girl school.

But, if money is not the problem, of course, I will choose DBS or DGS, since their standard is much higher, really.
作者: DUMMA    時間: 10-6-19 01:44

咁講啦,如果兩間機會一樣,我會選LS;
啦, 小朋友依家咁細, 好難講讀書勁唔勁, 如果你小朋友將來在小學讀書好勁或有特異功能, 咁中學考邊間都得啦;
如果play safe,咁LS有60%-70%上中學, DPS只有10位上DBS, 當然DPS出來的不會太差, 但係依家未有數據DPS的派位會如何;
我個人認為中學非常非常重要, 所以為了安全計, 我會選LS.
至於其他方面, 你可以考慮對你是否重要:
1. DPS英文的確好勁, LS都好好;
2. DPS是co-ed, LS是BOYS', 所以LS仔比較活躍
3. DBS是直資, LS中學是津貼
4. DPS是基督教, LS是天主教;
5. DPS學生少, 校舍小, LS大家庭, 校舍大, 但DBS校舍比LS中學大
6. DBS有IB, LS中學未有
7. DPS以前直上DBS, 壓力不像LS, 但估計以後壓力越來越大
最後, 老老實實一句, 兩間出來的叻仔, 都係父母加小朋友的努力, 學校只不過是MEDIA, 兩間一樣有讀唔掂之人.
GOOD LUCK.
作者: DUMMA    時間: 10-6-19 01:53

重有好緊要的, 一定要報定私校/直資, 因為41網隨時唔知派到第幾志願 ....
作者: rainbowbb    時間: 10-6-20 02:37

原帖由 traeh 於 10-6-15 17:00 發表
其實揀中文定英文小學,最主要視乎小朋友習慣同適合用邊種語言學習。

如果小朋友幼稚園都係用英文為主,鍾意用英文多過中文,你夾硬要佢做中文數,咪又係死?!

「數理能力高但英語能力低的人才」嘅問題,係佢地父母唔了解(或唔理 ...

同意, 但我女鍾意用英文多過中文, 英文又比中文好唔肯做中文功課, 但剩係有中文小學收佢, 我都冇眼睇
作者: bbpoon    時間: 10-6-20 17:43

Thanks for your detail advice.
原帖由 DUMMA 於 10-6-19 01:44 發表
咁講啦,如果兩間機會一樣,我會選LS;
啦, 小朋友依家咁細, 好難講讀書勁唔勁, 如果你小朋友將來在小學讀書好勁或有特異功能, 咁中學考邊間都得啦;
如果play safe,咁LS有60%-70%上中學, DPS只有10位上DBS, 當然DPS出來的 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5