教育王國

標題: 小一派位滿意嗎 ? [打印本頁]

作者: 分享    時間: 10-6-11 11:59     標題: 小一派位滿意嗎 ?

政府幾乎每一年都說百份之八十學生都派首三位 , 不知有百份之多少入一二位給家長合心意呢 ?

小儿多年前被派第五選小學 , 最終放棄而轉去直資小學 . 小學基本功要打得好 , 將來上中學時功課都可以跟得上.

揀重點學校就是揀學習氣氛及德育倍養 ,
另外還要加上一人一体藝就更符合現今社會的發長 .

不知各位的小朋友派得合心儀嗎 ?
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 12:05

原帖由 分享 於 10-6-11 11:59 發表
政府幾乎每一年都說百份之八十學生都派首三位 , 不知有百份之多少入一二位給家長合心意呢 ?

小儿多年前被派第五選小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=85&cb=11224468&n=a13 ...

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.
作者: tracytang    時間: 10-6-11 12:17

不滿意
作者: ac321    時間: 10-6-11 12:23

How to define the kids is band 1, band 2 or band 3 in 幼稚園 ????

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 12:05 發表

我很不滿意, 我女Band 1成績, 竟派間全區最差學校, 現每天都擔心幾時有得Interview & 叩門成功.

作者: smartmatt    時間: 10-6-11 12:25     標題: nope...

no. 9 choice...
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 14:21

原帖由 ac321 於 10-6-11 12:23 發表
How to define the kids is band 1, band 2 or band 3 in 幼稚園 ????

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就...............
作者: Geni    時間: 10-6-11 14:30

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

她已/將考Trinity Spoken Eng G1 & G2 & Starter - 應全部是A grade.
公開賽有拿獎.  
連Superkids沒有人介紹, 她都有得Interview.  而且還是我首選時間.
但派P1就............... ...

咁你有冇去叩門或之前考學校? 你小朋友咁叻, 應該唔擔心冇心儀學校收o既, 放心啦!
作者: emilyfun88    時間: 10-6-11 14:34     標題: 回覆 6# nicoletsui1212 的文章

咁你有冇考直資或私校做後備?
作者: o^^o    時間: 10-6-11 15:45

小一派位抽中頭三志願的命中率只會越來越低, 而事實亦如是, 因為當有私校backup係手,個個都博到盡
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-11 15:56

唔好灰心,前年我囡囡都係派得好差,我都好唔滿意
谷佢一年後上年轉校插二年級,而家好滿意
派得差唔係等於已經判決左
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手
作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-11 15:59     標題: 回覆 1# 分享 的文章

no.  my net is 41 but my son got a place in a school in wong tai sin (the worse case)...

there are nearly 80% allocated to the first 3 choices but in net 41 maybe only 20%.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-11 16:03

but when i went to that school for registration, i really felt that i can't let my son studying there.  how can me and my son wait for 1 year.
原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-11 15:56 發表
睇準機會,係有得上訴既,命運係自己手 ...

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 16:06

原帖由 Geni 於 10-6-11 14:30 發表

咁你有冇去叩門或之前考學校? 你小朋友咁叻, 應該唔擔心冇心儀學校收o既, 放心啦!

沒有.

有叩門, 但不知幾時才成功.  因很多學校都要選擇第一,二志願, 才可以優先Interview.
我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇.
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 16:10

但我派這間是沒有人讀, 如讀一年, 我可自行俗她, 但在學校我怕學壞.....
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 16:11

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-11 16:03 發表
but when i went to that school for registration, i really felt that i can't let my son studying there.  how can me and my son wait for 1 year.

Yes, I agree with you.
作者: BebeeYY    時間: 10-6-11 16:14

band 1 成績考私校/直資...命中率好高
但派位呢個遊戲講彩數, 吾關成績事播~

我阿女派左去30志願...楊仲明~ 你話死吾死~~
作者: yingmum    時間: 10-6-11 16:19

你的CASE正給下一屆的人一個啟示,因ST ROSA 第一志願OK晒,不過你亞女咁叻,最後一定有好學校收
作者: Geni    時間: 10-6-11 16:26

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:06 發表

沒有.

有叩門, 但不知幾時才成功.  因很多學校都要選擇第一,二志願, 才可以優先Interview.
我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇. ...

其實有唔少學校你冇揀佢, 佢都俾你叩門, 另外有d私校/直資(e.g. 民生, 陳守仁) 派位後都可以再報名, 你唔試o下? 總之係唔係都報o左先啦! 可能你未必對呢d學校睇得上眼, 但總好過去一間你覺得小朋友會學壞o既學校.
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-11 16:31

我之前果間係間好屋村既學校,d亞媽9成係大陸
學生好曳,又偷野,講大話出貓咩都有
真係要好有耐性不斷提醒佢,不過可能你今年叩門成功呢
唔好灰心~加油
原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:10 發表

但我派這間是沒有人讀, 如讀一年, 我可自行俗她, 但在學校我怕學壞.....

作者: yingmum    時間: 10-6-11 16:34

有沒有試天神?
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-11 17:06

原帖由 Geni 於 10-6-11 16:26 發表

其實有唔少學校你冇揀佢, 佢都俾你叩門, 另外有d私校/直資(e.g. 民生, 陳守仁) 派位後都可以再報名, 你唔試o下? 總之係唔係都報o左先啦! 可能你未必對呢d學校睇得上眼, 但總好過去一間你覺得小朋友會學壞o既學校. ...

已報陳守仁 & 九龍真光, 但民生話沒有位.
請問還有什麼學校有位?

作者: ac321    時間: 10-6-11 17:08

good luck

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 17:06 發表

已報陳守仁 & 九龍真光, 但民生話沒有位.

作者: smartmatt    時間: 10-6-11 17:20     標題: 死 死 死

原帖由 BebeeYY 於 10-6-11 16:14 發表
band 1 成績考私校/直資...命中率好高
但派位呢個遊戲講彩數, 吾關成績事播~

我阿女派左去30志願...楊仲明~ 你話死吾死~~

死 X 30!
作者: HappyEE    時間: 10-6-11 17:24

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 16:06 發表

沒有.

我第一志願是協恩, 但它原來沒有叩門, 如有得再選, 我一定不選擇. ...

可能你無做功課, 協恩無叩門位, bk時常都有人發表
有無叩兩間獻主會,合一堂及基道, 早兩年都收大批叩門生
我想最差叩靈光都會收
另或者考慮下讀私校如培道或聖三一一年先, 下年再插班入津校
當年我都係叩到8月中先成功, 加油!

作者: abebe    時間: 10-6-11 17:44

想請教一下, 如叩門, 已交了文件到學校, 現在還可以做什麽?

謝!
作者: yingmum    時間: 10-6-11 17:48

只扣了兩間?
作者: HappyEE    時間: 10-6-11 17:51

原帖由 abebe 於 10-6-11 17:44 發表
想請教一下, 如叩門, 已交了文件到學校, 現在還可以做什麽?

謝!

寫信比校長
作者: yy810    時間: 10-6-11 19:24     標題: 我係41校網派佐去黃大仙官立小學.麻煩你地俾意見我啦,唔該

作者: cherriemama    時間: 10-6-11 19:50

Boy or girl? Any private schools back up?

原帖由 yy810 於 10-6-11 19:24 發表

我係41校網派佐去黃大仙官立小學.麻煩你地俾意見我啦,唔該

作者: yy810    時間: 10-6-11 20:11     標題: 男仔,no others school.Do you know黃大仙官立小學blackground?麻煩你

原帖由 cherriemama 於 10-6-11 19:50 發表
Boy or girl? Any private schools back up?

作者: ppsfung    時間: 10-6-11 20:38

我係41校網派佐去黃大仙官立小學.麻煩你地俾意見我啦,唔該

比較差的官校......
我建議你考慮較冷門的私校,如培道,至少d學生家庭背景好d.而且學費也不算很貴.
作者: o^^o    時間: 10-6-11 22:20

如果沒有私校backup, 一定唔會放協恩第一, 真係"揾命博", 隨時一冇所有
作者: yy810    時間: 10-6-11 22:36     標題: 培道小學學費幾多錢呀!

作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-11 22:39     標題: 回覆 1# 分享 的文章

I tried to apply several schools including gov't, DSS & private.  Some gov't schools will not even offer you an interview if you didn't put it as 1st choice.  DSS like TSL, over 700 applicants for the second phase.  Munsang not sure but still not too easy I think.  My son was interviewed by a gov't school this morning.  He was very nervous and couldn't answered the questions properly.  I feel sorry for his hard feeling.  It's a tough game for both parents and the kids.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-11 22:41

OMG, you scared me!
原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-11 16:31 發表
我之前果間係間好屋村既學校,d亞媽9成係大陸
學生好曳,又偷野,講大話出貓咩都有
真係要好有耐性不斷提醒佢,不過可能你今年叩門成功呢
唔好灰心~加油
...

作者: HappyEE    時間: 10-6-11 22:59

原帖由 yy810 於 10-6-11 22:36 發表
培道小學學費幾多錢呀!

學校收費
學費 (年費):$18200
堂費 (年費):-
家長教師會費(年費):$50
認可收費作特定用途(年費):
其他收費:校友會會費20元

作者: mariobie    時間: 10-6-12 01:00

Try 聖三一堂小學
Private English Primary School
I release the seat from it.
作者: miaooo    時間: 10-6-12 01:19

May i know what 公開賽有拿獎??
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-12 01:28

唔怕..果D通常係屋企冇人理佢既,我日日不厭其煩地同囡囡洗腦
人地唔好既唔好學,做好自己,吸取人地好既野從中學習
最後慶幸囡囡完全溶入唔到,仲有操行優點
小朋友好容易受人影響,真係要不斷提醒佢

原帖由 TelleTelleMom 於 10-6-11 22:41 發表
OMG, you scared me!

作者: norristin    時間: 10-6-12 07:03     標題: ?????????

我個女仲叻,小一抽唔中,暑期班就五中四,再加一個後補第二,你話叻唔叻?
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-12 09:33

唔係太明...可唔可以講清楚些等大家可以借鏡參考一下

原帖由 norristin 於 10-6-12 07:03 發表
我個女仲叻,小一抽唔中,暑期班就五中四,再加一個後補第二,你話叻唔叻?

作者: cfaye    時間: 10-6-12 09:36

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 14:21 發表

公開賽有拿獎.  
算我愚昧,Superkids是甚麼來?又想問,你個女咁叻,之前無考直資/私校嗎?
作者: bobo620    時間: 10-6-12 10:57

st. mary 放第一志願收晒, 定點唔明, 可唔可以講清楚d

原帖由 yingmum 於 10-6-11 16:19 發表
你的CASE正給下一屆的人一個啟示,因ST ROSA 第一志願OK晒,不過你亞女咁叻,最後一定有好學校收

作者: 分享    時間: 10-6-12 18:39

除非派一二志願 , 三四后大部份家長會覺  失望 , 我 都 係. 一二志願重點學校太多人申請.大家應該留有一手直資.
作者: Geni    時間: 10-6-12 19:10

原帖由 分享 於 10-6-12 18:39 發表
除非派一二志願 , 三四后大部份家長會覺  失望 , 我 都 係. 一二志願重點學校太多人申請.大家應該留有一手直資.

"留有一手直資"就冇得參加派位O個喎~~~ 何來一二三四志願???
作者: parentslove2    時間: 10-6-12 20:19

Dear all,

Try, Try and Try is the best way to suceed.
Everybody will happy when you get into August.

God bless all of you!

parentslove
作者: TelleTelleMom    時間: 10-6-12 21:35

In August? why? if we still have no offer.
原帖由 parentslove2 於 10-6-12 20:19 發表
Dear all,

Try, Try and Try is the best way to suceed.
Everybody will happy when you get into August.

God bless all of you!

parentslove

作者: fatgoat    時間: 10-6-12 22:56

以我觀察,有一些家長重keep住一間好(大約A-- 到 B++)的官津,同一兩三間私校,暫時未諗定,總之,唔好輕易放棄。
作者: ponysee    時間: 10-6-13 01:53

試吓九龍塘基華/華德叩門容易D.
作者: sandymama99    時間: 10-6-15 07:38

在網上真不明白有些家長 st.mary vs 宣小 和 sfa vs 協恩. 煩惱自尋壓力自找. 四間都是出名名校. 兩間津貼不用學費當然首選, sfa和宣小要學費加上六年後再戰江湖, 是沒有更好的才考慮. 希望各家長盡快决定放出學位以便後備生補上, 了結自已和其他家長煩惱和壓力.
作者: kyliejet    時間: 10-6-15 09:46

好多人放協恩第一都冇行, 我女雖然讀協幼, 但有一細仔,都唔知應唔應該放佢在第一位.

聖羅撒第一收晒咁好? 可能小學裝修緊, 要暫借地方讀書.

不過如果知會入晒, 好多家長都會後悔冇選佢.
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-16 17:15

請問插班那間學校?
作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-16 17:42     標題: 回覆 3# sandymama99 的文章

Agree!
作者: nicolemummy    時間: 10-6-17 23:20

我見左咁多年, 大約八年. 每一年, 第二輪大抽獎, 如果放聖羅撒第一, 全收. 未見過有例外一年. 但, 奇怪的是, 每年大部份把聖羅撒放第二的, 多是把協恩放第一. 似乎, 很多家長明知聖羅放第一必定得, 到最後卻不捨得放棄協恩.

原帖由 kyliejet 於 10-6-15 09:46 發表
好多人放協恩第一都冇行, 我女雖然讀協幼, 但有一細仔,都唔知應唔應該放佢在第一位.

不過如果知會入晒, 好多家長都會後悔冇選佢. ...

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-17 23:50

某女校,希望大家都入到心儀既小學

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-16 17:15 發表

請問插班那間學校?

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-18 08:53

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 23:50 發表

祝你入到心儀女校.
作者: anteater    時間: 10-6-19 17:16

請問你點"谷"佢? 谷佢考第一??

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-17 23:50 發表

作者: k.kung    時間: 10-6-23 01:53

小一派位跟閣下小朋友之成績並無關係。 不知你有否私校作後備, 若然沒有, 只把兒女升學責任交給運氣來安排, 實在有點托大。

每間幼稚園課程深淺不同, 你又如何得知自己小朋友是Band 1成績呢?

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-11 12:05 發表

作者: k.kung    時間: 10-6-23 13:28

Trinity都有很多小朋友讀過, 無讀Trinity的都可能有LCM cert, 但有這些cert也不是叩門的萬能匙, 至於Starters, 好多York的學生或其它想報私小的學生早已在K2考了, 有些K2學生更加有Movers在手。

還有Cambridge YLE test都是用拿多少盾來計算成績,最高是15盾而不是A,B,C grade.

Superkids只是一間補習社而已。

公開賽有拿獎.  

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-23 20:47

原帖由 k.kung 於 10-6-23 13:28 發表
Trinity都有很多小朋友讀過, 無讀Trinity的都可能有LCM cert, 但有這些cert也不是叩門的萬能匙, 至於Starters, 好多York的學生或其它想報私小的學生早已在K2考了, 有些K2學生更加有Movers在手。

還有Cambridge YLE  ...

My daughter has another public honor award.
作者: k.kung    時間: 10-6-24 09:12

不知你女兒取得的獎項是否三甲之內和賽事具代表性? 但天外有天, 叩門位少, 競爭可能比考名私小還大。

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-23 20:47 發表

My daughter has another public honor award.

作者: easybring    時間: 10-6-24 10:23

如果聖羅撒放第一收左, 好多家長都會後悔冇選協恩第一.  抽獎真係....無得好講...與學校的緣份.

原帖由 kyliejet 於 10-6-15 09:46 發表

不過如果知會入晒, 好多家長都會後悔冇選佢. ...

作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-24 15:27

原帖由 easybring 於 10-6-24 10:23 發表
如果聖羅撒放第一收左, 好多家長都會後悔冇選協恩第一.  抽獎真係....無得好講...與學校的緣份.

我放協恩第一位又怎樣?  結果沒有得叩門, 而且派到
作者: sandymama99    時間: 10-6-24 15:38

原帖由 easybring 於 10-6-24 10:23 發表

我贊成....抽獎純運氣.不必太介意....
作者: easybring    時間: 10-6-24 15:46

協恩可抽的學位少, 唔係協幼冇得叩門.  只好叩其他啦.  希望各位最後都可以有一個滿意的學位. "賽翁失馬, 焉知非福"

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-24 15:27 發表

我放協恩第一位又怎樣?  結果沒有得叩門, 而且派到

作者: gkhyzi9    時間: 10-6-25 00:22

很不满意今年派位. 好在叩門成功入沙官.
作者: nataliegill    時間: 10-6-25 11:50

我個囡派得唔好!!!交左華德都未有得IN,我已第一,二輪都揀佢架,校內外都有好成績同獎狀,又有校長推薦信,真係唔知佢0地點揀呀!!!!
作者: k.kung    時間: 10-6-25 12:21

有無試九龍塘基華, 可能比較容易叩。基華華德和水準分別不大。
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210533

原帖由 nataliegill 於 10-6-25 11:50 發表
我個囡派得唔好!!!交左華德都未有得IN,我已第一,二輪都揀佢架,校內外都有好成績同獎狀,又有校長推薦信,真係唔知佢0地點揀呀!!!!

作者: nataliegill    時間: 10-6-29 17:03

我冇叩基華呀!!!!我等到傻左喇......
作者: HIN2003    時間: 10-6-29 17:10

原帖由 nataliegill 於 10-6-25 11:50 發表

吓! 你叩上午or下午?
兩間都 in 晒d 學生. 你重有無叩其他學校?
作者: nataliegill    時間: 10-6-29 17:46

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 17:10 發表

吓! 你叩上午or下午?
兩間都 in 晒d 學生. 你重有無叩其他學校?

我IN左另外三間黃埔0既學校,但未有CALL呀!
作者: HIN2003    時間: 10-6-29 17:51

原帖由 nataliegill 於 10-6-29 17:46 發表

我IN左另外三間黃埔0既學校,但未有CALL呀!

如果校內成績ok就積極d打比學校問吓收生情況. 不要怕打擾學校, 你唔打一樣有其他家長打. 學校會明白的.
作者: nataliegill    時間: 10-6-30 10:51

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 17:51 發表

如果校內成績ok就積極d打比學校問吓收生情況. 不要怕打擾學校, 你唔打一樣有其他家長打. 學校會明白的.

尋日打左喇,佢0地都係同一答案,2/7會公佈,就算後備冇份,都有機會收!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5