教育王國

標題: 好的及有系統的中文班 [打印本頁]

作者: dixon24861    時間: 10-6-14 20:57     標題: 好的及有系統的中文班

請問有沒好的及有系統的中文班介紹?
因為一般只有作文班, 但我希望課堂可包括默書及文法的。地點最好是鐵路沿線。

謝謝!
作者: beywat496    時間: 10-6-14 21:11

聽聞話旺角有間叫 : 小時鐘,
有家長話幾好。

我話你自己買些好的中文練習多做已足夠。尤其有些是【樂思】包答題技巧, 攻略等等。亞媽唔識, 對著本答題書仔來教子女都可以。快靚正。

原帖由 dixon24861 於 10-6-14 20:57 發表
請問有沒好的及有系統的中文班介紹?
因為一般只有作文班, 但我希望課堂可包括默書及文法的。地點最好是鐵路沿線。

謝謝!

作者: lee09    時間: 10-6-15 08:21

作者: dixon24861    時間: 10-6-15 08:26

beywat496 ,

多謝你的資料。其實你的建議我已實行過。可能是本身欠缺資質或者沒有系統的關係, 所以效果不大理想。成績日漸退步....

以數學為例, 她自從到數學班上課後, 女兒數學科明顯進步了, 以及對數學的自信更多了。而最重要是親子關係比分數的進步來得更多。

所以我想找一家好的中文補習班, 給她在暑假時進修。因為她說不喜歡中文, 我自己就更難啟發她的興趣了。現在我會和她(有小小強制性)給她一起閱讀中文書, 而她只會自發地看英文書! 而且她很怕記中文字, 升上二年級我怕她真的應付不來, 越來越憎中文就慘了.... ....

所以如果其他家長有好建議, 請幫助提供資料!
作者: dixon24861    時間: 10-6-15 08:31

lee09,

Seems that I have seen the name "語文樂" on the other topic.  Is it good? Anyway, could you please PM the address and contact details for me so I may pay a visit there.

Many thanks!
作者: lee09    時間: 10-6-16 15:22

作者: LuLukingdom    時間: 10-6-16 22:15

我仔仔在創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o他現在K3巳寫到短故事C
作者: YenmyHui    時間: 10-6-19 11:40

原帖由 lee09 於 10-6-16 15:22 發表
hi!pls check

課程資料請自行查詢,因為不是幫人賣廣告,只是有好的課程介紹,辨中文好的中心是很難求的

Hi, Lee09

本人都好有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我 - [email protected] 謝謝!

Yenmy
作者: Babysiu    時間: 10-6-19 11:50

可唔可以pm資料比我!thanks!
原帖由 lee09 於 10-6-15 08:21 發表
可以考慮

作者: yukimum    時間: 10-6-19 12:27

原帖由 lee09 於 10-6-15 08:21 發表
可以考慮

可唔可以也pm資料比我!0吾该您,thanks!
作者: ALAL    時間: 10-6-19 18:07

語文樂 - how about its English class? good?

[創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o- this is also very good centre for Chinese.
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-19 22:39

原帖由 YenmyHui 於 10-6-19 11:40 發表

Hi, Lee09

本人都好有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我 - [email protected] 謝謝!

Yenmy

Pls kindly send the information to me, thanks.
email: [email protected]
作者: ACHOI    時間: 10-6-21 18:56

Pls pm me more info.

thanks.
作者: IncyWincySpider    時間: 10-6-21 23:13

每年都有好多人報讀創xx學會. 對於一d初學者, 好似幼稚園小朋友, 初頭可能有幫助既, 但一去到要"真正作文"既階段, 就會唔掂.  因為佢哋為咗容易控制, 會限制作文規格, 所以每個小朋友作出嚟既文都好相似, 咁呢d就唔係叫"作文"啦! 我識唔少朋友既小朋友(中小)中文水平"越讀越跌", 要轉其他機構.  加上佢哋收得貴, 又難轉班, 部份職員態度又囂張...

呢間機構頂多只可以幫小朋友維持中游水平, 想叻就要再諗辦法嘞!

不過, 我無乜好介紹.  

原帖由 LuLukingdom 於 10-6-16 22:15 發表
我仔仔在創世紀學會學中文文法及寫作,我覺得幾好o他現在K3巳寫到短故事C

作者: YenmyHui    時間: 10-6-22 09:47

Hi, Dixon

Yenmy

原帖由 dixon24861 於 10-6-15 08:31 發表
lee09,

Seems that I have seen the name "語文樂" on the other topic.  Is it good? Anyway, could you please PM the address and contact details for me so I may pay a visit there.

Many thanks!

作者: rebecca0113    時間: 10-6-22 10:24

Hi lee09,

Would you tell me the information about "語文樂”?Many Thanks

Rebecca
作者: boscomother    時間: 10-6-22 10:45

Hi, Lee09

我都有興趣索樣取'語文樂'之資料, 請問可否PM聯絡資料給我.

Many Thanks
作者: heiB    時間: 10-6-22 10:54     標題: 回覆 1# boscomother 的文章

請問公民中文好不好呢?你們覺得有沒有係統呢?
作者: hasmama    時間: 10-6-23 11:43

作者: 傻痴痴    時間: 10-6-23 13:18     標題: 回覆 3# lee09 的文章

PLS PM TO ME ALSO, TKS
作者: Schoolbus26    時間: 10-6-23 14:47

請問有無讀開語文樂及創世紀學會的家長比多些意見.
作者: dixon24861    時間: 10-6-23 23:18

我最後選了"創xx"和"小時x"。我自己親自上去, 問佢地拿了課程資料, 問了一大堆問題, 再四處看環境及學生的表現而決定的。

希望小朋友在暑假可以增加對中文的興趣。過了暑假, 再決定去留。

多謝你們的幫忙!
作者: catcatmom    時間: 10-6-24 08:15

創xx 我街坊讀過, 收費貴, 一班好多人, 有時一個助教, 有時兩個. 教作文, 但讀了2個月無讀, 佢媽咪說對學校既中文成績係無幫助(傳統小學), 收費又唔平, 人又幾多, 所以唔讀. 不過佢果度有好多國際學校既小朋友.
我相信係打好d中文基礎, 好細個去學, 又介意比$, 都ok! 果識員說2/3歲已有小朋友讀.

小時鐘已做了很多年,  大仔補過英文, 其實好一般.朋友補過中文, 流水作業, 不過佢會係貼近學校課程少少.

我暫時搵唔到好既中文班. 但 post "好中文補習班? ", 已有好多媽咪做過, 但收穫不大.
作者: heiB    時間: 10-6-24 09:05     標題: 回覆 1# catcatmom 的文章

咁你覺得公民中文有沒有用呢?
作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 10:01

HI CATATMOM,

咁GE情況,可能DELOS適合您口味。

收費平,一班好少人,對小朋友及家長都是非常有愛心及貼心,最重要的是有料到。

補充:

DEAR ALL,

雖說小女跟林老師只是10個月未夠一年,但九月開始上堂的她在第二堂後已見成效,在校內作文已有相當大的進步,並得到校內老師讚賞。

我很滿意DELOS 教學方法,正如"寓學習於娛樂 聽故事 學寫作"中文讀寫課程 - 小作家訓練班。

DELOS的課程架構:
- 單元制:全年12個單元,每個單元4節課。
- 每個單元均設有評估。.....

我很欣賞創辦人對教育工作的熱誠,以下是DELOS培育小作家的目的:-

童心奇趣,無人識之。童言淺拙,不足表思。且大人日忙,孩童欲言而不得,故言辭日拙,久而使辭不達意,執筆難書。

今之孩童,欲言其心思,其途多矣,或靠作畫,或靠音樂,然余以為二者皆非常人所易懂易明。反觀文章者,人人能讀,個個可解,實為表心達之上者也!

況文章乃我國素有禮義之邦,文明古國之譽,我等既為炎黃子孫,豈能拙於國文?以胎笑於四方乎?

是故本中心開辦寫作訓練班,除提昇孩童之校內成績,亦藉此推廣中文教育,宣揚我國文化,使孩童暢其所言。

原帖由 catcatmom 於 10-6-24 08:15 發表
創xx 我街坊讀過, 收費貴, 一班好多人, 有時一個助教, 有時兩個. 教作文, 但讀了2個月無讀, 佢媽咪說對學校既中文成績係無幫助(傳統小學), 收費又唔平, 人又幾多, 所以唔讀. 不過佢果度有好多國際學校既小朋友.
我 ...

作者: dixon24861    時間: 10-6-24 10:42

Hi yukyuk,

Could you please PM DELOS info for me.  Many thanks!

原帖由 Yukyuk 於 10-6-24 10:01 發表

收費平,一班好少人,對小朋友及家長都是非常有愛心及貼心,最重要的是有料到。

作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 10:52

Hi dixon24861,

OK LA!

CHECK PM.

原帖由 dixon24861 於 10-6-24 10:42 發表
Hi yukyuk,

Could you please PM DELOS info for me.  Many thanks!

作者: jannielam    時間: 10-6-24 10:57

Hi yukyuk,

I also want to have the information. Could you please PM DELOS info for me.  Many thanks!
作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 11:14

pm 左俾您。

希望林sir唔知係我介紹bk 家長俾佢,因為我喜歡低調d。

原帖由 jannielam 於 10-6-24 10:57 發表
Hi yukyuk,

I also want to have the information. Could you please PM DELOS info for me.  Many thanks!

作者: ricenoodle    時間: 10-6-24 13:44

Yukyuk,

Can you PM DELOS information to me.  Thank you!

作者: ricenoodle    時間: 10-6-24 13:49

其實最有用都係多看書、報紙、雜誌 etc... 去提高語文能力。
作者: rebecca0113    時間: 10-6-24 14:13

Hi yukyuk,

rebecca
作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 16:09

Ricenoodle,

PM 左! 請CHECK下!

原帖由 ricenoodle 於 10-6-24 13:44 發表
Yukyuk,

Can you PM DELOS information to me.  Thank you!

作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 16:10

HI rebecca0113,

您都CHECK下PM啦!

原帖由 rebecca0113 於 10-6-24 14:13 發表
Hi yukyuk,

rebecca

作者: system    時間: 10-6-24 20:00

Hi Yukyuk,

Could you PM DELOS information to me Thanks!
作者: nicoletsui1212    時間: 10-6-24 20:24

補充:

狄諾斯教育中心

DEAR ALL,

雖說小女跟林老師http://das.baby-kingdom.com/www/de ...

Pls kindly send the information to me, thanks.
作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 20:59

OK! CHECK PM.

原帖由 system 於 10-6-24 20:00 發表
Hi Yukyuk,

Could you PM DELOS information to me Thanks!

作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 21:00

OK!

CHECK PM.

原帖由 nicoletsui1212 於 10-6-24 20:24 發表

作者: bbpoon    時間: 10-6-24 21:03

Please PM the information to me.  Tks.

補充:

狄諾斯教育中心

DEAR ALL,

雖說小女跟林老師http://das.baby-kingdom.com/www/de ...

作者: fionau    時間: 10-6-24 21:10

作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 21:10

OK!

P.S.  原來有咁多人有需要強化中文,我想林SIR會好高興!

原帖由 bbpoon 於 10-6-24 21:03 發表
Please PM the information to me.  Tks.

作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 21:51

DEAR ALL,

請各位熱心網友直接PM給我詢問DELOS INFO。

因為我隻手指好累!

有PM必覆!  請放心!

多謝合作!

WARMEST REGARDS,

YUKYUK

DELOS 在 28/6/2010 至 5/7/2010 周年年假,冇人接電話GAR!

作者: ljbaby02    時間: 10-6-24 22:21

Dear Yukyuk,

Would you please pm information to me, many tks.

ljbaby02
作者: TszYingMama    時間: 10-6-24 23:01

Pls pm to me.

原帖由 Yukyuk 於 10-6-24 21:10 發表
OK!

P.S.  原來有咁多人有需要強化中文,我想林SIR會好高興!

作者: luvbobo    時間: 10-6-24 23:23

Dear yukuk,

唔好意思,唔知點解send極都send唔到pm,可唔可以e-mail Delos info俾我?

[email protected]
作者: catcatmom    時間: 10-6-24 23:26

HI Yukyuk

我會試的, 因我係FOR 我個細女, 我個大仔已讀中學, D 中文仍係好差.

補充:

狄諾斯教育中心

DEAR ALL,

作者: tontonpa    時間: 10-6-24 23:44

如此免費廣告, babykingdom 應收錢
作者: Yukyuk    時間: 10-6-24 23:50

Dear luvbobo,

我已PM給您。

我盡量都唔想SEND EMAIL, 因為呢排忙緊D野,EMAIL BOX 好爆!

希望您收到啦!

=============================

DEAR ALL,

請不要在此版面上叫我PM俾您們,因為這樣做法有可能被版主禁止的!  我也可能不能再用YUKYUK這個網名SHARING及吸取學業/兒女的資訊。

做法好簡單,只需SEND PM給我就可以,來PM 必覆。

多謝合作!

原帖由 luvbobo 於 10-6-24 23:23 發表
Dear yukuk,

唔好意思,唔知點解send極都send唔到pm,可唔可以e-mail Delos info俾我?

作者: catcatmom    時間: 10-6-24 23:53

公文係強調自學, 我個仔用了未到一年時間, 由最基本讀到B, 之後無讀, 係我個仔覺得SIDE時間, 自己唔讀, BUT最大得益係練習了很多漢語PING音.如想學好普通話就難D, 是關公文老師多數PART TIME 香港人執教, 公文都係打好中文基礎.
公文口號係"有練習, 好過無練習."

但當小朋友係學校份中文卷攞好低分, 閱讀理解, 不供詞填充, 句子重組, 標點, 作文...完全掌握唔到的話, 公文一定幫5到小朋友幾多.  

公文只係唔ARM我個仔讀, 但好多媽咪都鐘意架!

原帖由 heiB 於 10-6-24 09:05 發表
咁你覺得公民中文有沒有用呢?

作者: Yukyuk    時間: 10-6-25 00:00

下! 唔係廣告嚟GAR!  我冇錢GAR!

純粹SHARING!

版主可以CHECK哂我D PM 就知我係冇利益衝突。

真係唔好BLOCK 我呀!  

原帖由 tontonpa 於 10-6-24 23:44 發表
如此免費廣告, babykingdom 應收錢

作者: catcatmom    時間: 10-6-25 00:44

樓主唔係賣廣告, 係用家, 一睇便知, 佢同
大家分享.
要留意新會員, 用幾個名,來來去去都SALE一間.  

原帖由 Yukyuk 於 10-6-25 00:00 發表

純粹SHARING!

作者: luvbobo    時間: 10-6-26 01:09

收到喇!謝謝!
作者: lucasluka111    時間: 10-6-26 12:45

please pm to me.
作者: bigheadmummy    時間: 10-6-27 10:36

Hi yukyuk,

Could you please PM DELOS info for me.  Many thanks
作者: abc...    時間: 10-6-27 12:29

Pls pm to me.
Thank You....
作者: 小寶媽    時間: 10-6-28 21:00

Yukyuk,
唔知點解我pm唔到比你,麻煩你可以pm聯絡資料給我嗎?唔該哂你!
作者: yungho    時間: 10-6-29 00:37

DEAR YUKYUK,

唔好意思,請問可否PM比我DELOS INFO?
作者: RABBITJOEY    時間: 10-7-1 14:25

DEAR YUKYUK,

唔好意思,請問可否PM比我DELOS INFO?
作者: 雪瑩媽咪    時間: 10-7-3 06:30

HI YUKYUK,

唔該
我想搵學中文寫作既班, 唔該你PM DELOS既資料俾我丫..THANKS!(唔好意思,因為pm唔到你呀,唔該晒)

作者: JJandSS    時間: 10-7-18 00:17

hello yuk yuk, kindly pm the information, my two sons' chinese is my biggest headache.

many thanks in advance

原帖由 Yukyuk 於 10-6-25 00:00 發表

純粹SHARING!

作者: ahdee    時間: 10-7-18 00:42

Dear Yukyuk,

I am also having a difficult time in training my kid in Chinese. Would you mind PM the info to me? Thanks a lot.

補充:

DEAR ALL,

雖說小女跟林老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?z ...

作者: cutebb01    時間: 10-7-18 18:29

Hi! Yukyuk,

Sorry Yukyuk, I can't PM you! Could you please semd me the information of the DELOS? Many thank!
作者: yeungboy    時間: 10-7-18 22:31

Hi Yukyuk,

Please also kindly PM DELSO information to me. Thanks a lot!!!
作者: Tiffany    時間: 10-7-18 22:48

Yukyuk,
can you pm me the information of delos as well? thank you very much.
作者: Yukyuk    時間: 10-7-18 23:11     標題: DELETED

我已重申,不要在此版面留言詢問有關小作家班INFO。

**如已然知道課程爆滿,仍想要資料的話,請PM通知我,而不是在版面留言叫我PM給您。多謝合作!

因為我不想長期霸佔版面,而該COURSE大部分已FULL!

另外,為了保障自己,我係不會以EMAIL回覆的!

作者: wshk    時間: 10-7-20 16:03     標題: 回覆 16# Yukyuk 的文章

Dear YukYuk

can you send Delos information to me? thank you very much. [email protected]
作者: jane_hl999    時間: 10-7-20 23:40

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5