教育王國

標題: 考完試啦。。大家戰績如何? [打印本頁]

作者: Vinyny    時間: 10-6-15 17:22     標題: 考完試啦。。大家戰績如何?

考得如何??
作者: 10101010    時間: 10-6-15 18:31

p3全科9字頭,不過呢期考試唔知係咪試卷淺了,平時每科约5個同學取9x,但今次竟然有10幾個同學有9x,咁我仔係退步了。
作者: overview    時間: 10-6-15 20:03

即你認為要攞100分才滿意 ?

原帖由 10101010 於 10-6-15 18:31 發表
p3全科9字頭,不過呢期考試唔知係咪試卷淺了,平時每科约5個同學取9x,但今次竟然有10幾個同學有9x,咁我仔係退步了。

作者: miffy    時間: 10-6-15 20:38

作者: miriam    時間: 10-6-15 21:09

中英常暫時平均分都 90 或以上, 係數學一科維持原判, 同我預計一模一樣

唯一係英文真係有進步, 希望可以 keep 住喇
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-15 21:21

囡囡P.2派晒卷,老師好快手@@
全部9字頭,最高常識99,
中文,數學95,最低英文93.5
之前幾辛苦都係值得^^

作者: miffy    時間: 10-6-15 21:38

作者: miriam    時間: 10-6-15 21:53

原帖由 miffy 於 10-6-15 21:38 發表
wow~~ 咁你地個個都有全級頭十名囉, 勁呀~~

我仔只有英文一科有9字頭, 可以全級頭十名~~

我個女無可能係全級頭十名....
作者: kittylam    時間: 10-6-15 22:02

最高數學100,最低英文91仔仔粗心將條例題當答案照抄 ,平時英文科緊次於數學
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-15 22:16

囡囡學校競爭好大,囡囡上學期平均分95考第二,
同考第一果個差0.1分
今次驚會跌出五名,不過唔緊要,儘左力就好
唔理LU~只知暑假儘情去玩

作者: 10101010    時間: 10-6-15 22:47

原帖由 overview 於 10-6-15 20:03 發表
即你認為要攞100分才滿意 ?
吓!我諗你誤會了,我唔需要我仔攞100分,我嘅意思係佢雖然有9字頭,但呢個分數已結跌出全級50以下,比起之前嘅成績,佢真係退步咗好多
作者: yuenwa    時間: 10-6-15 22:57

今次考試, 係分數上係退步左.  但我好滿意, 因為佢其實係進步中.  我冇得睇返佢D考試卷, 但老師話我知, 佢語文(中/英文)好大膽用平時我唔覺意教佢既詞彙或技考, 雖然文法不完全正確, 字又可能寫/用錯, 所以不能不扣分, 但老師好欣賞佢勇敢創作同嘗試, 比佢好多創意分.  

數學上學期只計加減數, 雖然拿到9X分, 但我都已經見到危機.  下學期真係大災難, 測驗跌到得6X分.   但今次考試拿到8X分, 亞女話老師點名話佢有最大進步, 我都好滿意, 只是還需多多努力.

全部科目都攞到8X或9X, 名次一定唔高, 但一齊已塵埃落定, 下學再努力加油!
作者: Little_cy    時間: 10-6-15 23:26

yuenwa
你咁快考完既.. 我阿女都係今日岩岩考完..
佢都好叻女喇......

我.. 未有咁快知.. 點都好, 都成定局... 依加只係想勁玩...
作者: yuenwa    時間: 10-6-15 23:39

原帖由 Little_cy 於 10-6-15 23:26 發表
yuenwa
你咁快考完既.. 我阿女都係今日岩岩考完..
佢都好叻女喇......

我.. 未有咁快知.. 點都好, 都成定局... 依加只係想勁玩...

Little_cy,

如果我個女都讀你個女個間, 我直投唔會同佢溫書, 因為唔使考第一, 不過不失第日就直升中學.

所以我真係心大心細同個女轉校.  但係咁既成績, 又點轉

大家明年再加油!
作者: PorkChopPC    時間: 10-6-16 12:27

你地就好啦,個個都有進步。我個女淨爭英文卷未派,但係數學就退曬步。其他都無進步,只係keep倒成績。真係好擔心。

原帖由 yuenwa 於 10-6-15 23:39 發表

Little_cy,

如果我個女都讀你個女個間, 我直投唔會同佢溫書, 因為唔使考第一, 不過不失第日就直升中學.

大家明年再加油! ...

作者: SUSANNA    時間: 10-6-16 13:50

我女成績都比上次進步了不小,我真係好開心, 希望佢可以 KEEP 住。
作者: 0927    時間: 10-6-16 18:29

我是路人甲,看見文章內的分數都是九十或以上,其他人都要肅静.迴避
作者: overview    時間: 10-6-16 19:01

係呀, 如果想係全級排名在30前, 大多學校既平均分都要有9字 !

原帖由 0927 於 10-6-16 18:29 發表
我是路人甲,看見文章內的分數都是九十或以上,其他人都要肅静.迴避

作者: Little_cy    時間: 10-6-16 19:31

yuenwa
你個女都好叻啦, 有8x 同 9x... 大家一齊努力
原帖由 yuenwa 於 10-6-15 23:39 發表

Little_cy,

大家明年再加油! ...

作者: miriam    時間: 10-6-16 21:23

原帖由 overview 於 10-6-16 19:01 發表
係呀, 如果想係全級排名在30前, 大多學校既平均分都要有9字 !

所以我囡囡可以行埋一二角
作者: miffy    時間: 10-6-17 14:38

作者: miffy    時間: 10-6-17 14:45

作者: abc...    時間: 10-6-17 16:53

我問是讀幾級啊!
作者: PorkChopPC    時間: 10-6-17 21:47

今日派咗英文卷la,又退咗步。哎!全級三十名?我個女一定唔係on the list

原帖由 overview 於 10-6-16 19:01 發表

作者: cherriemama    時間: 10-6-17 23:16

OK la! 好滿意! 好滿意!

原帖由 Vinyny 於 10-6-15 17:22 發表
考得如何??

作者: yuenwa    時間: 10-6-18 13:09

原帖由 miffy 於 10-6-17 14:45 發表
你小朋友p.1??

係啊, P1
作者: 呀Bow    時間: 10-6-18 15:12

如果你們所有都是 P1家長的話, 以我女兒的成績一定跌到全級40後
作者: grace_xian    時間: 10-6-18 15:12

你間學校的題一定好深

作者: miffy    時間: 10-6-18 15:19

作者: 丁丁*    時間: 10-6-18 21:02

今次不好, 跌咗好多. 希望下次努力

作者: humbertcarol    時間: 10-6-20 23:46

我細仔p.3, 今次無唔合格, ok啦!
作者: lauerica    時間: 10-6-20 23:59

阿女今次考試全年成績最好
作者: silvia_ng    時間: 10-6-21 00:09

原帖由 miffy 於 10-6-18 15:19 發表
p1名次代表唔到小朋友能力, 因為p1程度比較淺, 睇唔到實力, p2下學期開始, 有能力的小朋友會拋離對手, 同p1時的名次全部執晒位。

同一個分數(科目分, 不是總平均分), 我仔p1時排到全級80名, 到p2下學期, 可以全級第 ...

同埋我覺得P1會勁多CARELESS MISTAKE (雖然大左都仲會有), 不過多多少少都仲有D幼稚園既老本食下。

我仔聽日先開始派呀! 我都好期待, 今次係佢第一次肯溫習(因為呀媽迫佢)...

我地學校如果平均分90分, 都考唔到50名以內。我仔上次有92, 但已經全級43啦...我都覺好似太過激烈了...D名次有時都會攪到家長幾瘋狂...可幸我仔話要既禮物就係一串魚旦....哈哈哈!
作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-21 00:17

總算又可升班。

可以做返自己嘢喇,弊,未填報稅表添....
作者: Heidi媽    時間: 10-6-21 10:06

作者: longlongmum    時間: 10-6-21 13:40

same as yours.....this is the worst result in the whole year........really can't imagine......

原帖由 丁丁* 於 10-6-18 21:02 發表
今次不好, 跌咗好多. 希望下次努力

作者: 一家的太陽    時間: 10-6-21 14:01

阿仔今次係小學最後一次考試,成績雖然唔影響升中,但都要求佢盡力,為小學生涯畫上一個圓滿既句號.
最終也算能夠完成指標!!
作者: overview    時間: 10-6-21 14:04

有時小朋友唔理佢, 等佢地自己溫, 全程靠自己, 可能會有喜出望外既result, 一來家長expectation唔會太大, 但如果家長擺左好多心血,而成績又差強人意, 家長自然加倍失望.

原帖由 miffy 於 10-6-15 20:38 發表
佢今次考出黎成績好ok, 而我最開心不是成績, 而係佢考試我攞唔到假, 忙到七彩唔得閒同佢溫書, 大部份野由佢自己溫完去考。

作者: miffy    時間: 10-6-21 14:25

作者: Vinyny    時間: 10-6-21 14:27

哈哈...
我都是今天才寄出!

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-21 00:17 發表
總算又可升班。

可以做返自己嘢喇,弊,未填報稅表添....

作者: Vinyny    時間: 10-6-21 14:30

BINGO!!!

原帖由 cherriemama 於 10-6-17 23:16 發表
OK la! 好滿意! 好滿意!

作者: 嵐嵐mimi    時間: 10-6-21 15:29

阿女未派卷丫, 應該聽日開始堂上 check 卷, 到時就知幾多分啦, 上次小測因為病左, 考得都唔係太理想, 希望今次考得好 d , 總成績可以拉高番少少啦........
作者: lauerica    時間: 10-6-21 15:47

原帖由 Heidi媽 於 10-6-21 10:06 發表
careless mistake 絕對不是P.1的專利, 我啲P.3嘅仍然是錯漏百出!

我個女四年班都重有,絕對唔係小一專利。:
作者: YanYan0116    時間: 10-6-21 17:38

P3, 分數滿意, MATHS終於拎返8字頭.
名次未知, 如果係前1/3, 我就老懷安慰lor.
作者: go111kmf    時間: 10-6-21 21:49

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-15 21:21 發表
囡囡P.2派晒卷,老師好快手@@
全部9字頭,最高常識99,
中文,數學95,最低英文93.5
之前幾辛苦都係值得^^

請問你用什麼方法教囡囡可以拿倒好的成績,因小兒就快升P.1,本人十分擔心,謝謝!
作者: brian61950    時間: 10-6-21 22:40

我諗都係八二定理.....
如要攞八十分,用兩成力可以.
另外個二十分,用多八成力啦都未必得.
兩成人頂尖,八成人平平.

凡事要收穫必要付出,世間上有聰明的人,但沒有不勤力而成功的人.
各有前因莫羨人,做好自己本份,好就bonus,唔好都唔好比太大壓力小朋友.

親眼目見my friend由小唔比小朋友看電視,唔知NDS係乜,K2開始日日額外做中英數各10頁練習,另學野六七様,現P.2成績好好,全級十幾.
你想唔想咁?

原帖由 go111kmf 於 10-6-21 21:49 發表

請問你用什麼方法教囡囡可以拿倒好的成績,因小兒就快升P.1,本人十分擔心,謝謝!

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-21 22:41

最大幫助係最老土果句:上堂留心,佔左90%
之後10%你可以同佢重溫一次,多睇書(課外)
另外一些興趣班都可以輔助到佢,例如phonics(有讀,串作用)
你囝囝P.1可以學珠心算打底,(計算快而準)
不過最重要都係上堂一定要留心,獲益好大
原帖由 go111kmf 於 10-6-21 21:49 發表

作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-6-21 22:41

92全級43, 份卷好淺嗎?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-21 00:09 發表
我地學校如果平均分90分, 都考唔到50名以內。我仔上次有92, 但已經全級43啦...我都覺好似太過激烈了...D名次有時都會攪到家長幾瘋狂...

作者: BingJing    時間: 10-6-21 23:17

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-21 22:41 發表

一年班時,平均分96,全級第十,所以 92全級43都好正常。
作者: Geni    時間: 10-6-21 23:51

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-21 22:41 發表
最大幫助係最老土果句:上堂留心,佔左90%
之後10%你可以同佢重溫一次,多睇書(課外)
另外一些興趣班都可以輔助到佢,例如phonics(有讀,串作用)
你囝囝P.1可以學珠心算打底,(計算快而準)
不過最重要都係上堂一定要留心, ...

我都覺得最緊要係上堂留心, 再加上平時俾心機做功課, 咁就算到考試都唔會溫得好辛苦~~ 我個仔有兩科平時已經冇乜問題, 到考試用O左最少時間溫, 但成績就最好, 反而另外O個兩科就用O左2個weekend 去溫, 溫足成日先至叫做OK, 但相比起好O個兩科都仲有一段距離....
作者: miriam    時間: 10-6-22 08:56

得一句 "上堂留心聽書".

我係考試前兩個禮拜分段同佢默返晒課文內比較深既生字, 因為生字會常用, 作句又好, 填充都好, 絕對會用得返.

之後都係 hea , 到考每科前一日就拎返校內工作紙同作業俾佢做多一次, 做完出黎已經知佢識幾多, 衰係邊度, 跟住抽幾題同佢解釋, 最尾收工.

睇囡囡做完晒 d 工作紙, 預計到佢數學仍然係弱, 英文理解好左, 中常一直都唔使擔心, 會係預計之內, 最終我計到總平均分係 91.xx.

其實最重要係平時小朋友做功課時家長肯放手, 由得小朋友錯, 開學頭兩個月係適應期就跟一跟, 之後真係有錯就由得佢, 等老師去改, 等小朋友做改正, 改完又錯等佢再改, 再錯先出手執佢.

我有朋友就係太緊張功課, 不容有錯, 要全部做到岩晒咁交, 最終出黎既成績係滿江紅......

不容有錯.....即係有機會係家長講埋答案俾小朋友知, 咁照抄一定岩喇, 其實小朋友原來係唔明唔知點解要咁做, 老師見佢全部岩晒就大安旨意顧少一個, 因為佢識嘛, 到老師要抽人上課後班佢小朋友實無份, 老師覺得佢無問題, 點知最大問題就係佢, 考試出黎係全班尾幾, 去到呢個時間老師先執佢入補習班.

到我朋友同我傾時, 佢先知自己用錯方法, 唔係唔緊張小朋友成績, 而係唔好要求全部岩晒咁交.

依家佢係放手由得小朋友錯, 錯左返黎等佢改正, 終於知道小朋友弱項係邊, 再著手搵專科補習.

所以你話有咩方法可以拎到好成績, 一係就中英數勁上補習班, 一係適當地放手等小朋友去試去碰釘, 否則小朋友唔識得去長大, 全部依賴左父母去跟, 等小朋友碰完釘後家長再出手去搵補習又好, 自己嘔血地跟都好, 總之真係要靠小朋友自己去領悟囉.

我所講未必係岩, 你可以當參考.
作者: HIN2003    時間: 10-6-22 11:17

原帖由 brian61950 於 10-6-21 22:40 發表
我諗都係八二定理.....
如要攞八十分,用兩成力可以.
另外個二十分,用多八成力啦都未必得.
兩成人頂尖,八成人平平.

凡事要收穫必要付出,世間上有聰明的人,但沒有不勤力而成功的人.
各有前因莫羨人,做好自己本份,好就 ...

你真係講中晒我個囝.
佢真係出3/4成功力, 攞8x/9x分.但名次只有中上,如想再攞高分d & 名列前茅的話, 真係加多幾倍努力.
唔通真係要放棄晒d娛樂時間.
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-22 12:27

我覺得適當,適量既娛樂時間就夠
我囡囡星期一至五係冇玩既時間既
每日唔係學野就係做功課,(根本時間都唔夠用....點玩 )
但星期六下午+星期日全日都係佢既feel time
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x險樂園...
總之佢想玩咩就咩
小朋友係仲需要玩既時間,但係唔係日日
佢要好清晰知道幾時要認真學習,咩時候先可以去玩
只要兩者配合得好就ok,
另外好重要既一樣係只要留心聽書
咁可以大大增加你玩既時間

原帖由 HIN2003 於 10-6-22 11:17 發表

你真係講中晒我個囝.
佢真係出3/4成功力, 攞8x/9x分.但名次只有中上,如想再攞高分d & 名列前茅的話, 真係加多幾倍努力.
唔通真係要放棄晒d娛樂時間. ...

作者: HIN2003    時間: 10-6-22 12:38

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 12:27 發表
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x ...

佢就係WEEKDAY唔認真, 每天要我放工返黎同佢埋尾. 講左好多次要佢自己攪掂先, 佢都唔聽.
到WEEKEND又出左去學興趣班.
作者: grace_xian    時間: 10-6-22 15:17

多謝各位媽咪的分享, 我借呢個地方總結一下今年度囝的成績
等我回顧及糾正一下錯誤
上學期除了常識出現意想不成的錯誤外,全部科目都滿意
下學期啱啱考的昨天知道分數, 三個字評語不滿意
因為英文只拎到88分, 其他科目都算滿意, 但英文我非常不滿意
原因是上學期考了全班第一98, 下學期退步了咁多, 原來囝有一填空題忽然唔識串字, 他用了剩餘的所有時間來思考, 於是全張卷没有覆卷, 出現了careless的錯而没有發現並改正

因為這次考試, 我和囝也拿到了經驗, 原來呢個方法是錯誤的, 為了一個二分的題而没有時間去檢查大錯而特錯, 丟了玉米撿了西瓜。
希望我講出來與各位媽媽分享, 好多嘢要睇臨場的表現, 要識得執生
作者: lauerica    時間: 10-6-22 15:21

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 12:27 發表
我地會帶佢去玩,睇戲,單車,游水,羽毛球or去x ...

我個女都係星期一至五都唔夠時間用,
放學後做功課兼學野,不過唔係日日學,連食晚飯,夜少少再食生果,每晚都要十一點幾先訓到,第朝六點幾起身返學,睇見佢咁真係肉都赤埋,所以星期六、日多數比佢feel下,個人都冇咁易傻,不過學校四測二考,有時臨近測、考唯有feel少的,比心機溫習。
作者: grace_xian    時間: 10-6-22 15:21

改正一下~

原帖由 grace_xian 於 10-6-22 15:17 發表
多因為這次考試, 我和囝也拿到了經驗, 原來呢個方法是錯誤的, 為了一個二分的題而没有時間去檢查大錯而特錯, 丟了西瓜撿了芝麻

作者: Geni    時間: 10-6-22 15:59

原帖由 grace_xian 於 10-6-22 15:21 發表
改正一下~

呢d就係考試技巧~~ 呢樣o野係好重要! 我成日同個仔講, 讀書考試想高分, 第一係要明白課程內容, 第二就係要小心~~ 考試o既時候唔小心, 唔覆卷, 又或者唔好好安排答題時間(即係唔識就由得佢先), 你讀得幾熟都冇用. 呢d技巧學校老師未必會教, 但做學生o既一定要識!!
作者: Geni    時間: 10-6-22 16:02

仲有一樣o野好緊要, 考試前一定要早睡~~ 特別係考數學之前o個日, 最好早過平時訓, 等第二日精神d, 頭腦靈活d!
作者: beetle    時間: 10-6-22 16:23

上個學期本來有全級第4名.  今次衰哂.......

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊?
作者: grace_xian    時間: 10-6-22 16:40

Geni:
你講得無錯, 所謂吃亏長智就係咁, 每次遇到的情況不同. 需要處理的方式也不同
不但要平時留心聽課, 而且要具備一定的考試技巧,

原帖由 Geni 於 10-6-22 15:59 發表

呢d就係考試技巧~~ 呢樣o野係好重要! 我成日同個仔講, 讀書考試想高分, 第一係要明白課程內容, 第二就係要小心~~ 考試o既時候唔小心, 唔覆卷, 又或者唔好好安排答題時間(即係唔識就由得佢先), 你讀得幾熟都冇用.  ...

作者: happyla    時間: 10-6-22 16:45

原帖由 beetle 於 10-6-22 16:23 發表
上個學期本來有全級第4名.  今次衰哂.......

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊? ...

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 ! 
作者: Geni    時間: 10-6-22 17:14

原帖由 happyla 於 10-6-22 16:45 發表

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 !  ...

我個係咪又係, 重組句子唔見咁幾隻字..... 中文已經夠屎, 仲要唔見多幾分, 合格都算係咁~~~~
作者: happy168    時間: 10-6-22 17:51

作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-6-22 21:48

我的意思是會不會份卷淺, 所以咁多人拿9x 分?

原帖由 BingJing 於 10-6-21 23:17 發表

一年班時,平均分96,全級第十,所以 92全級43都好正常。

作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-6-22 21:55

我也是這麼說, 總之有進步不太差就行了.

但我囡囡學校有個家長好緊張其他人的分, 家長日自己佢見完老師係唔會走, 而會留低問埋其他家長的分數.

原帖由 happy168 於 10-6-22 17:51 發表
我仔今日派哂試卷, 雖然唔係好叻, 但比起之前一次科科都有進步, 我已經覺得佢好咗
從來我都唔會將佢既分同人比較, 祇係會同自己比較, 所以今次佢有進步已經叻咗 ...

作者: BingJing    時間: 10-6-22 23:59

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-22 21:48 發表
我的意思是會不會份卷淺, 所以咁多人拿9x 分?

一年班,你想有幾深呢?

我的意思是,一年班,間間學校的程度相差不大,考的是基本文字和數字認知,小朋友只要小心 d ,拿9x 分不難。
作者: beetle    時間: 10-6-23 08:46

我以為淨係我個女先咁奇特,haha....我諗暑假要逼佢睇多啲中文書,因為佢啲中文實在......
原帖由 happyla 於 10-6-22 16:45 發表

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 !  ...

作者: 嵐嵐mimi    時間: 10-6-24 11:14

阿女派左中英數常四科主要既試卷, 我好滿意今次既成績, 淨睇呢四科, 係全年考得最好既一次, 平均分都有成 95分, 非常之好, 好似我阿媽話齋, 你阿媽細個都冇攞過咁高分返黎見我啦......咁又係丫, 我考試成績都係中中地嫁咋, 所以呢個暑假可以盡情咁玩下, relax 下, 小二再努力過.......
作者: fubaba    時間: 10-6-24 11:23

上學期英文99, 數學89.
甘我下學期幫佢主攻數學, 就變左數學99, 英文89
作者: Mrs.Yellow    時間: 10-6-24 14:11

我小朋友學校沒給名次,學生真係無咁大壓力,不需跟別人比較。不過其實自己都好奇想了解小朋友在學校的能力!
作者: Lucky-Ma    時間: 10-6-24 15:02

我個仔成績8x-100,但係最攞命的係視覺藝術,7字頭:( 咪一樣拉低晒
作者: chrischeung    時間: 10-6-24 21:32

請問你學校PE同ART和MUSIC系計多少分?
我學校同中英數常佔一樣比重,所以
原帖由 Lucky-Ma 於 10-6-24 15:02 發表
我個仔成績8x-100,但係最攞命的係視覺藝術,7字頭:( 咪一樣拉低晒

作者: Skywan    時間: 10-6-25 10:42

有升有跌, 但總括保持水準。
不過吾知系吾系因為"程分"試已全部完成, 拉緊的橡根閞始放鬆阿仔話有几位平時考試好好的同學退步了, 特別是己考獲"心義"中學退得仲多。
作者: grace_xian    時間: 10-6-25 12:03

原帖由 fubaba 於 10-6-24 11:23 發表
上學期英文99, 數學89.
甘我下學期幫佢主攻數學, 就變左數學99, 英文89

作者: silvia_ng    時間: 10-6-25 12:21

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-21 22:41 發表

唔淺呀...應該大家都唔可以得到好高分, 而且英文做PROJECT, 係冇人可以得到100分既。

但只要差0.1, 個排名已經差幾個了....

今次我仔中文跌左....應該入唔到頭50了....
作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-6-26 14:38

我同意, 特別係差0.1 分已經差幾名, 實在無謂.
或者只係比一個grade, A 下年升A 班, B 升B 班等 咪算.

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-6-24 14:11 發表
我小朋友學校沒給名次,學生真係無咁大壓力,不需跟別人比較。不過其實自己都好奇想了解小朋友在學校的能力!

作者: 晴雨公仔    時間: 10-6-27 15:51

其實, 每年考試, 我都比囡囡緊張, 我會發夢. 佢一考完試, 就放下心頭大石咁鬆一口氣. 今年最安慰是數學科...91分, 因為我只是同佢温兩小時咁多(d時間分左比其他科), 真係好驚呀!
作者: c12l23f72    時間: 10-6-27 16:55

總括來說,阿仔各科成績我都好滿意,數學同英文仲攞到滿分添!
作者: happyvalley    時間: 10-6-27 22:01

原帖由 c12l23f72 於 10-6-27 16:55 發表

滿分  ,嘩!!!
作者: silvia_ng    時間: 10-6-27 23:48

原帖由 c12l23f72 於 10-6-27 16:55 發表

我仔都係數學同GS滿分呀! 但中文跌得甘呢....呢個暑假我都會同佢操下中文!

BTW, 有冇買禮物獎下小朋友呀? 我地尋日買左套呀仔好想要既骨牌玩具比佢, 開心到佢不得了呢!
作者: talent2000    時間: 10-6-28 00:39

作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-7-1 15:27

我也要買禮物, 但未諗到買乜? 有冇提議?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-27 23:48 發表

BTW, 有冇買禮物獎下小朋友呀? 我地尋日買左套呀仔好想要既骨牌玩具比佢, 開心到佢不得了呢! ...

作者: Vinyny    時間: 10-7-1 22:38

勁!

原帖由 晴雨公仔 於 10-6-27 15:51 發表
其實, 每年考試, 我都比囡囡緊張, 我會發夢. 佢一考完試, 就放下心頭大石咁鬆一口氣. 今年最安慰是數學科...91分, 因為我只是同佢温兩小時咁多(d時間分左比其他科), 真係好驚呀! ...

作者: Vinyny    時間: 10-7-1 22:39

勁!

其實, 每年考試, 我都比囡囡緊張, 我會發夢. 佢一考完試, 就放下心頭大石咁鬆一口氣. 今年最安慰是數學科...91分, 因為我只是同佢温兩小時咁多(d時間分左比其他科), 真係好驚呀! ...

作者: 瑩瑩老豆    時間: 10-7-2 22:21

大家D 學校會唔會派返D 試卷比學生?

作者: hoyuyu    時間: 10-7-3 00:05

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-7-2 22:21 發表
大家D 學校會唔會派返D 試卷比學生?

試卷唔會派返屋企, 淨係會派成績表.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5