教育王國

標題: 孩子有份參與的Portfolio [打印本頁]

作者: hair-health    時間: 10-6-16 13:49     標題: 孩子有份參與的Portfolio

作者: ysnmama    時間: 10-6-16 16:17

謝謝分享. 很精美. 我見是厚厚一份, 很像一本相簿. 是自家做或是找專業公司做呢? 收費如何?
作者: Ving    時間: 10-6-16 16:41

吾好意思,但想問吓上年報私校直資時有冇整portfolio?

當時學校吾需要定有別的原因。
原帖由 hair-health 於 10-6-16 13:49 發表
首先聲明, 我不是甚麼製作公司, 要在這裡賣廣告, 我本身的工作是頭髮護理, 是幫人解決頭髮問題的.
和其他家長一樣, 我都有位小朋友, 好希望可以好好栽培他, 所以去年都報考了數間直資或私校, 無耐沒有一間成功錄取, ...

作者: hair-health    時間: 10-6-16 19:28

作者: hair-health    時間: 10-6-16 19:35

作者: KMY    時間: 10-6-16 20:50

好奇想問你叩那間小學呢?

原帖由 hair-health 於 10-6-16 19:35 發表
當時我諗應該沒有這個需要, 我以沒想過要個這本protfolio, 但無耐報了多間都沒有學校錄取, 現在唯有叩門, 我相信每個叩門的家長都會付上自己孩子的portfolio, 要讓人留下深刻印象, 一定要花點心思, 所以才出了這個概 ...

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-16 22:24     標題: 回覆 6# KMY 的文章

我覺得好靚, 請問做大約每本幾錢? 如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友, 請問之前有in個那幾間?
作者: cpcog    時間: 10-6-16 22:36

your portfolio is really professional!
作者: k.kung    時間: 10-6-16 22:50

好多學校鼓勵家長自己做portfolio. 有學校更表明不會接受portfolio(如宣道和陳守仁). 有學校只會接受單面4頁A4(如DGJS)。 更有學校表示不接受專業印刷之portfolio(如DBS)。又有學校表示不會看太厚的portolio (如SPCC)。我都很想知道你說

[如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友]

的理據何在?

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 22:24 發表
我覺得好靚, 請問做大約每本幾錢? 如果你之前見學校已有交本portfoilo, 我唸好多都收你小朋友, 請問之前有in個那幾間?

作者: appleycma    時間: 10-6-16 22:51

樓主,多謝你無私既分享,但Portfolio內有很多私人資料,其實係可以取消部份先post上黎.小心d好d.
作者: Wingwingtong    時間: 10-6-16 23:15     標題: 回覆 9# k.kung 的文章

我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦...........
作者: k.kung    時間: 10-6-16 23:16

或者樓主不介意有需要做專業portfolio的人至電找他幫忙吧。

原帖由 appleycma 於 10-6-16 22:51 發表
樓主,多謝你無私既分享,但Portfolio內有很多私人資料,其實係可以取消部份先post上黎.小心d好d.

作者: 050109    時間: 10-6-16 23:31

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 23:15 發表
我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦........... ...

無意冒犯, 我小朋友今年要考小學, 我問過好多家長個portfolio應該點整, 佢地都係話要精簡, 唔好花巧, 同埋最好自己整, 而佢地既小朋友都考到心儀既直資or私校......佢地話學校收咁多個portfolio, 冇咁多時間續頁續頁睇....
btw, 好多謝樓主無私既分享
作者: k.kung    時間: 10-6-16 23:40

有心更應該由家長自己做以表誠意。 Portfolio最重要的不是圖片和專業印刷而是實際內容, 既然大部份名校都不鼓勵專業印刷的portfolio而你又說如果樓主當時有這份portfolio便有很多學校收他孩子。你可否舉出樓主的兒子可憑這portfolio成功考進那幾間私校或直資學校呢?

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-16 23:15 發表
我的理據就係一本portfolio好重要, 學校睇你父母有無心做依本portfolio, 當然有d學校唔收或者環保理由只收幾張紙, 但係要做好準備, 除左大抽獎學校啦........... ...

作者: BingJing    時間: 10-6-16 23:51

原帖由 appleycma 於 10-6-16 22:51 發表

我本來也download了打算給朋友參考,但看見內裏的個人資料,真有點遲疑...

還有,有位是當小學管理層的親戚說,profile 只會看 resume 一頁,因爲實在太忙了,如果是有特別技能的申請者,書記會另外 flag 起相關資料,但符合這類的其實不多。
作者: Wingwingtong    時間: 10-6-17 00:00     標題: 回覆 14# k.kung 的文章

請你明白我晤一定要去揾專業製作做, 係要用(心)去做, 有d家長可能無咁多配套去做, 咪要出街做, 我相信如果學校無話唔收嘅, 你交form的時候無交個portfolio機會係有分別的, 我只係話報讀(私校或直資).
作者: k.kung    時間: 10-6-17 00:17

你始終沒有說明為何有交這份專業製作portfolio會有很多私校或直資收樓主的兒子。 有交portfolio機會可能高一點但不等於會收。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-17 00:00 發表
請你明白我晤一定要去揾專業製作做, 係要用(心)去做, 有d家長可能無咁多配套去做, 咪要出街做, 我相信如果學校無話唔收嘅, 你交form的時候無交個portfolio機會係有分別的, 我只係話報讀(私校或直資). ...

作者: carcar000    時間: 10-6-17 00:20

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-17 00:30     標題: 回覆 1# k.kung 的文章

請你由頭睇一次啦, 樓主話佢之前見學校無交過portfolio, 跟住去叩門才去做portfolio, 我意思係話如果佢係見學校時有交, 我(諗)會有好多學校收, 係諗呀, 唔好成日講專業製作啦, 總有係我無話一定收, 係我諗, 依d係個人意見!
作者: hair-health    時間: 10-6-17 00:40

作者: hair-health    時間: 10-6-17 00:43

作者: wootaitai    時間: 10-6-17 00:45

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-17 00:49     標題: 回覆 2# Wingwingtong 的文章

我好認同你的講法. 機會唔係年年有, 比心機做好本portfolio, 唔理學校收唔收都好, 最緊要盡左力, 起碼話機會高一點!!!!!!!
作者: hair-health    時間: 10-6-17 00:49

作者: 小謙伯伯    時間: 10-6-17 00:55

係咪用中文會好少少呢?如果係屬於膽粗粗用英文果隻, 最好搵有能者vet下,否則製作幾咁"專業"都係假。事關大多數教育工作者(尤其校長)對語文表達都是超敏感的,睇得太辛苦會失好多印象分。

P.S.

>> Perhaps its more useful to have someone edit the English ... before worrying too much about the aesthetics.

貼左出黎先睇到上面已經有wootaitai這個明眼人, 失覺晒添.

作者: rainy0429    時間: 10-6-17 01:17

a NEW acc.....
post all VERY PRIVATE INFORMATION....
is that really the REAL person??
Or they are BETRAYED by someone???
作者: k.kung    時間: 10-6-17 01:20

就算是"諗"都會令人誤會做了一份專業portfoliio會有好多學校收。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-17 00:30 發表
請你由頭睇一次啦, 樓主話佢之前見學校無交過portfolio, 跟住去叩門才去做portfolio, 我意思係話如果佢係見學校時有交, 我(諗)會有好多學校收, 係諗呀, 唔好成日講專業製作啦, 總有係我無話一定收, 係我諗, 依d係個 ...

作者: k.kung    時間: 10-6-17 01:49

機會是可能年年有的, 有心的話, 今年考不到p1, 明年可以考p2插班。

把portfolio做得精美, 專業不等於盡了力, 這只佔考小一過程中的一個小部份, 也不是決定性因素。 要成功考到一間好學校(allocation除外), 相信是需家長每天用很多時間努力去培育孩子, 無論是學習或遊戲。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-17 00:49 發表
我好認同你的講法. 機會唔係年年有, 比心機做好本portfolio, 唔理學校收唔收都好, 最緊要盡左力, 起碼話機會高一點!!!!!!!

作者: tracytang    時間: 10-6-17 01:59

首先多謝樓主無私奉獻.  另, 其實我幾贊同學校收生標準與PORTFOLIO做與不做OR靚與不靚是沒有直接大關係.  我想小朋友臨時表現才是最重要.
作者: BingJing    時間: 10-6-17 02:04

原帖由 k.kung 於 10-6-17 01:20 發表
就算是"諗"都會令人誤會做了一份專業portfoliio會有好多學校收。

哎吔,唔好咬住唔放啦,都咁夜囉。

大家都係成年人,佢「諗」吓又點會咁易令其他人誤會呢,呢度d家長質素咁高,唔會咁易道聽途說。

btw, 樓住你張大頭相係咪公司 logo 嚟架,小心比人移動喎,你知 bk 做嘢幾緊慎,警覺性幾高架啦。
作者: k.kung    時間: 10-6-17 02:15

大家都是夜遊人。

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:04 發表

哎吔,唔好咬住唔放啦,都咁夜囉。

大家都係成年人,佢「諗」吓又點會咁易令其他人誤會呢,呢度d家長質素咁高,唔會咁易道聽途說。

btw, 樓住你張大頭相係咪公司 logo 嚟架,小心比人移動喎,你知 bk 做嘢幾緊慎,警覺性幾高架 ...

作者: BingJing    時間: 10-6-17 02:22

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:15 發表
大家都是夜遊人。

好想好想瞓架,但我趕緊功課,下星期又考試,最慘仲係.......心散,鍾意上嚟講兩嘴。
作者: Unclejt    時間: 10-6-17 02:23

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:15 發表
大家都是夜遊人。

等緊睇波...
作者: BingJing    時間: 10-6-17 02:25

原帖由 Unclejt 於 10-6-17 02:23 發表
等緊睇波...

係咪捧南非?
作者: Unclejt    時間: 10-6-17 02:29

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:25 發表

係咪捧南非?
我捧巴西,不過大波(引)...
作者: k.kung    時間: 10-6-17 02:34

趕緊小明友的功課還是自己的功課?

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:22 發表

好想好想瞓架,但我趕緊功課,下星期又考試,最慘仲係.......心散,鍾意上嚟講兩嘴。

作者: BingJing    時間: 10-6-17 02:39

原帖由 k.kung 於 10-6-17 02:34 發表
趕緊小明友的功課還是自己的功課?

mine, 之前同佢温書跟本冇時間睇自己 d 功課,佢依家考完試就係我耳邊尊登嘈嘈閉,冇本心。
作者: Unclejt    時間: 10-6-17 02:44

言歸正傳。請留意有學校會限制portfolio的頁數,更有學校會逐頁檢查遞交的portfolio,並會要求家長抽起他們認為不適合的,例如孩子文章、圖畫等。
作者: BingJing    時間: 10-6-17 02:48

開波喇噃

原帖由 Unclejt 於 10-6-17 02:44 發表
言歸正傳 .....。

好,做功課,咪心散。
作者: k.kung    時間: 10-6-17 03:20

家中有小孩是很難有自己時間和空間, 要待她入睡才可以繼續努力。希望妳的功課能盡早完成。

原帖由 BingJing 於 10-6-17 02:39 發表

mine, 之前同佢温書跟本冇時間睇自己 d 功課,佢依家考完試就係我耳邊尊登嘈嘈閉,冇本心。

作者: Pui_Pui    時間: 10-6-17 10:12

樓主,

仲有好多personal data (tel no. / home address and 小朋友既成績)係另外既album 度,你仲唔快d delete 佢,好快有人打比你問你攞製作資料架啦...

不過,份porfolio  真係好精美,當一本紀念冊送比老師都好呀...
作者: 冰紫嫣    時間: 10-6-17 13:33

樓主:
      多謝你的分享, 你仔仔好叻....
作者: happycj    時間: 10-6-17 15:57

I have the following thoughts:

The drawings selected are very colorful and make this portfolio very vivid.

But I think the whole thing is EXCESSIVE.  The binding is too professional to show school that the parents "pay" to do it.  To some principals, they prefer parents to do it rather than paying someone to do it.  

The cover is too thick and makes the book too heavy.  Somehow, I think the size is non standard.  A4 size is perhaps more appropriate.
作者: Master167    時間: 10-6-17 16:18

太花巧了.....似賣廣告多
作者: Wingwingtong    時間: 10-6-17 19:32     標題: 回覆 17# k.kung 的文章

原來如此!
作者: keroppigrace    時間: 10-6-29 02:22

你好勁啊, 仔仔都好叻, 識畫咁多畫咁寫咁多字. 黎緊8月要報名, 都唔知點整好

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5