教育王國

標題: 荃灣官小 及41網小學 [打印本頁]

作者: midmid    時間: 10-6-16 19:21     標題: 荃灣官小 及41網小學

各位媽咪你地好,

懇請賜教, 我小朋友抽到本區首志願-荃灣官小, 但我有叩門幾間41網小學及將面試, 如九龍塘基華小學, 九龍塘天主教華德小學, 甚至紅磡灣馬頭涌官小.

請問如果有機會九龍區呢3間是但一間收咗的話, 妳們會有何意見. 認為我應否放棄荃官嗎? 因為好多媽咪提及荃官為Band 1學校, 但基華及華德只係Band 2, 但知道九龍區學校的Banding又高少少. 故只想請教各位. 感激!
作者: Babysiu    時間: 10-6-16 22:14

更係讀荃灣官小
原帖由 midmid 於 10-6-16 19:21 發表
各位媽咪你地好,

懇請賜教, 我小朋友抽到本區首志願-荃灣官小, 但我有叩門幾間41網小學及將面試, 如九龍塘基華小學, 九龍塘天主教華德小學, 甚至紅磡灣馬頭涌官小.

請問如果有機會九龍區呢3間是但一間收咗的話,  ...

作者: midmid    時間: 10-6-17 20:33

Hello,

謝謝妳的意見呀! 但請問可否再詳述一點~為何梗係讀荃官小? 其實係咪真係好好呀! 因我見好少媽咪提呢間學校, 多數都係提浸聯, 石鐘山及思源等等, 所以有點擔心...

原帖由 Babysiu 於 10-6-16 22:14 發表
更係讀荃灣官小

作者: bb-bu-bu    時間: 10-6-19 14:49

荃官已經係荃灣區數一數二嘅好小學, 點解重要去叩九龍D學校, 明白每個家長都想個小朋友入一間好小學心情, 但已經有一間好好在眼前, 留番D機會比D派得好差嘅小朋友!

重有如果你都住荃灣區, 唔好要個小朋友搭校車去咁遠, 又要早D起, 又要遲D先返到屋企, 留番D時間做功課溫書同親子好過!!
作者: hinhin2828    時間: 10-6-19 15:39

好同意見!!
請問你如何評價伍季明?
好嗎?程度如何?校風如何?我剛搬來, 想了解此區學校
原帖由 bb-bu-bu 於 10-6-19 14:49 發表
荃官已經係荃灣區數一數二嘅好小學, 點解重要去叩九龍D學校, 明白每個家長都想個小朋友入一間好小學心情, 但已經有一間好好在眼前, 留番D機會比D派得好差嘅小朋友!

重有如果你都住荃灣區, 唔好要個小朋友搭校車去咁 ...

作者: bb-bu-bu    時間: 10-6-20 12:32

我自己個人意見, 海官, 荃官同浸聯最最受歡迎, 之後伍季明, 思源, 何傳耀, 石鐘山, 荃灣基慧, 馬灣基慧, 深天, 荃天, 呢D都各有支持者, 如果你真係好好鍾意我講頭果三間, 可以放第一位, 不過第二位就唔好再選, 因為第一位入滿晒冇第二個位, 唔好浪費, 可以放我講嘅次選!

不過近年都好多人鍾意入思源同伍季明, 兩間都是好學校, 升中派位都好好, 亦都有心理預備都幾谷D小朋友, 谷都好, 我唸就未至於讀唔到會趕你走, 會有補底班幫你! 何傳耀都好多人選, 因為有得直入何傳耀中學(BAND 1), 反而馬基好似跌左小小, 我個同事個女讀四年級, 都話冇以前咁好, 唸住個細會比佢讀第二間, 同埋馬基都遠, 每日過橋, 要留校就要自己接送, 深天舊年先入伙, 都好受歡迎, 好多人選, 不過都係要搭校車, 比起馬基近小小, 呢D排頭位我識好多個小朋友都可以直入!
作者: hinhin2828    時間: 10-6-20 12:47

Tks!!!!!!!
原帖由 bb-bu-bu 於 10-6-20 12:32 發表
我自己個人意見, 海官, 荃官同浸聯最最受歡迎, 之後伍季明, 思源, 何傳耀, 石鐘山, 荃灣基慧, 馬灣基慧, 深天, 荃天, 呢D都各有支持者, 如果你真係好好鍾意我講頭果三間, 可以放第一位, 不過第二位就唔好再選, 因為 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5