教育王國

標題: 有無人知拔萃小學升中派位情況 [打印本頁]

作者: Ethankai3    時間: 10-6-17 13:45     標題: 有無人知拔萃小學升中派位情況

請幫忙
作者: nvitined    時間: 10-6-19 00:41

轉貼自小一選校:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2208951&extra=page%3D1&page=2

小拔 doesn't have any 升中 派位數據 because in previous years almost all their kids go to DBS.
It is only since DBS has its own primary school that DPS kids have to look elsewhere for secondary schooling.
So it will take a few years before it becomes clear as to the likely destinations of DPS kids.

原帖由 Ethankai3 於 10-6-17 13:45 發表
請幫忙

作者: almond4    時間: 10-6-22 16:56     標題: 拔萃小學升中

你個小朋友現在幾年級呀?
作者: NatPaPa    時間: 11-7-5 09:20

Any news of  升中派位數據
作者: evacalbee    時間: 11-7-5 23:47

DPS唔知係咪太少人, 家長們都唔太活躍於bk... =.=
作者: 小天使kiki    時間: 11-7-6 16:23

今日打咗去學校問,佢地話唔會對外公佈,咁有乜途徑可以知呢?
作者: brima    時間: 11-7-8 15:54

heard from a student
3 to DGS
10 to DBS
作者: nvitined    時間: 11-7-8 21:37

There are about 60 P6 students, only 13 of them enter Diocesan boy/girl school, how about the remaining 47 students?

原帖由 brima 於 11-7-8 15:54 發表
heard from a student
3 to DGS
10 to DBS

作者: trouble-mum    時間: 11-7-8 23:34

我的鄰居兩兄妹也是在DPS,她說今次派位也很散!  跟得教局的政策也不可奢望會個個都派到好位,因為減班,所以我兩個朋友的仔女,有個band1頭抽九華都派左去沙田區的band 2學校!
作者: evacalbee    時間: 11-7-9 18:51

band1頭派去band2學校!?? 唔係卦, 唔好嚇我.. 咁好得人驚喎..
作者: trouble-mum    時間: 11-7-10 22:04

千真萬確!  是九龍某名校! 我仲幫他兒子找學校,因為我女兒是沙田Band 1中學! 可能他因為太進取未定! 他兒成績好好! 又有游泳軍獎狀! 希望他早日搵到學校!

原帖由 evacalbee 於 11-7-9 18:51 發表
band1頭派去band2學校!?? 唔係卦, 唔好嚇我.. 咁好得人驚喎..

作者: moungchu    時間: 11-7-11 10:18     標題: 回復 11# trouble-mum 的帖子

你所講的成績好, 有游泳冠軍, 但未搵到學校的是否DPS學生?

有冇聽見成績一般的DPS同學派去邊?
作者: trouble-mum    時間: 11-7-12 20:37

是我鄰居的兄妹讀DPS,但其實她不多理孩子,我上星期問她升中的資料,因為我上星期DPS有interview,但她說很散有些還派了band 2喎! 我也不知她說真說假! 但她的兒女也幾頑皮!

原帖由 moungchu 於 11-7-11 10:18 發表
你所講的成績好, 有游泳冠軍, 但未搵到學校的是否DPS學生?

作者: trouble-mum    時間: 11-7-12 20:39

不是DPS學生,但昨天水記收了他!

原帖由 moungchu 於 11-7-11 10:18 發表

作者: 爸爸D    時間: 11-7-17 11:40

一般係講近Band 3....
中聖,九龍堂中學,聖匠,勞工子弟.....
今年59位畢業生.
自行收生:
大拔收咗12個, 女拔3個, 喇沙2個,3協恩個
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個.....
作者: overview    時間: 11-7-17 13:51

學校始終係津校, 唔好expect所有學生都係band 1 or 2.  通常有1/3 to 1/2都已經好好, 所以對一d成績唔太好而又派得唔好, 真係冇得怨.  但反而一些成績唔錯又派唔到合心水的學校, 可能只係唔夠luck, 隨機號碼唔夠靓, 希望唔會年年一樣.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 11:40 發表
今年59位畢業生.
自行收生:
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個..... ...

作者: 爸爸D    時間: 11-7-17 14:01

而家係啲學生唔錯啲都派哂去Band 3, 要週圍叩門揾人要.唉!總算挨完6年,大家慢慢會睇到班家長出聲.好黑暗.
作者: angel88    時間: 11-7-18 00:52

點解而家d家長會咁架,淨係識埋怨學校,點解又唔諗下自己付出左幾多呢!學校教育只是有限須要家長用心及時間去栽培才能得到最佳成果
作者: brima    時間: 11-7-18 09:09     標題: 回復 2# 爸爸D 的帖子

I fully understand what do you mean as I was one of the parent before.

作者: 爸爸D    時間: 11-7-18 09:30

好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環境有配合,係小拔競爭一定激烈,排係後面啲同學唔代表佢哋唔努力. 同學要捱到叩門至入到心儀學校.六年前第一次去學校聽AGM, 有家長問因為係第一年女仔同埋派位,請問學校有冇安排任何協助俾同學.答得好,得一個字"NO".原來校長無講錯真係NO. 你不可以查吓,一年有幾多老師走,每年中有幾多代課老師. 有時間可以慢慢俾你知令家長難做啲事....
原帖由 angel88 於 11-7-17 16:52 發表
點解而家d家長會咁架,淨係識埋怨學校,點解又唔諗下自己付出左幾多呢!須要家長用心及時間去栽培才能得到最佳成果

作者: Lyn    時間: 11-7-18 10:50

爸爸D,

多謝你D資料, 全校D 師兄妹都想要第一手資料.
你會幫到好多人的.

原帖由 爸爸D 於 11-7-17 11:40 發表
今年59位畢業生.
自行收生:
派位:
黃芴南1個,銀1個,開平1個..... ...

作者: overview    時間: 11-7-18 12:39

其實學校冇聯繫中學, 真係有必要比小朋友知道係班中的定位, 好似油天咁, 科科都有名次, 比小朋友知道自己係學校是什麼level.  個個家長已為自己小朋友科科90分, 諗住一定band 1生, 點知原來好多人拿100分, 咁事實拿90分既學生係band 3生.  學校應該將d分數open比學生知道, 唔係要來compare, 而係知道自己係邊個類別, 一來可以加倍努力, 另外又可以揀合適既中學.

原帖由 爸爸D 於 11-7-18 09:30 發表
好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環境有配合,係小拔競爭一定激烈,排係後面啲同學唔代表佢哋唔努力. 同學要捱到叩門至入到心儀學校.六年前第一 ...

作者: baby627    時間: 11-7-18 21:39

但係dps既課程都唔淺,而且聽講英文都教得幾深,咁點解派位派得咁差既!話晒佢地出黎考自行收生時,應該都有優勢!
作者: siulili    時間: 11-7-19 01:40

我都有同感,可能個小朋友在interview 時表現得麻麻地都未定。

有時小朋友成績好, 未必interview 一定做得好。

原帖由 baby627 於 11-7-18 21:39 發表
但係dps既課程都唔淺,而且聽講英文都教得幾深,咁點解派位派得咁差既!話晒佢地出黎考自行收生時,應該都有優勢!

作者: evacalbee    時間: 11-7-24 16:16

almond4:
以我所知,二十四個女仔中,有三個派DGS,3個派協恩,一個派黃芴南後轉QE,一個派旅港開平轉聖傑靈,一個派銀禧,一個官立嘉道理,二個派九龍塘真光,一個勞工子弟,一個ST.Teresa,一個崇真,一個北角蘇浙轉播道,一個直資good hope,一個後叩入返good hope,一個啟思,一個派得唔好叩入播道,兩個叩入顏寶玲,,一個叩入黃芴南

source from:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=2
作者: Haz-mama    時間: 11-7-25 16:03

我想知多D及了解多些有關這所學校, 可否告訴我多一些, 因為這個會影響我選校的決定, 謝謝!!
作者: evacalbee    時間: 11-7-26 21:21

almond4:
你們說得很有道理。以我囡囡的同學,家長們都十分努力,為的是小朋友將來。
BigBoyMaMa, 男仔我唔係好清楚,以我所知34個男仔中十二個入DBS (但其實入DBS個班男仔係好叻好叻,好多間好TOP 學校招手比埋獎學金佢地都要返DBS)兩個LS,一個派皇仁但唔讀入國際學校(General.S),一個入國際學校(ICS),一個派黃芴南,一個元朗直資,一個港青,一個派鄧鏡波唔讀返溫哥華,有叩入播道,有叩入顏寶玲...

source from:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=3
作者: mansdom    時間: 12-2-20 08:35

爸爸D 發表於 11-7-18 09:30
好少會見到有小拔家長上嚟講學校情况, 我唔係想埋怨學校,我哋班家長付出一定唔少得過其他人,栽培亦需要有環 ...

Hi 爸爸D

可否現在講多些 " 有時間可以慢慢俾你知令家長 難做啲事" 何謂難做啲事?

謝謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5