教育王國

標題: 有邊間學校唔收portfolio!!! [打印本頁]

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 09:06     標題: 有邊間學校唔收portfolio!!!

有無家長知道那間小學係唔會收portfolio, 只可交form!
或者有d衹可收幾張A4紙!
作者: AndyMah    時間: 10-6-18 09:23

陳守仁唔收portfilio
觀塘聖若瑟只收簡單資料

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 09:40     標題: 回覆 1# AndyMah 的文章

想問問好似禮賢, 宣道都晤收, 係唔係呢?

thanks!
作者: AndyMah    時間: 10-6-18 09:55

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 09:40 發表
想問問好似禮賢, 宣道都晤收, 係唔係呢?

thanks!

呢幾間我唔清楚, 最好直接打去學校問.
作者: LuckyHH    時間: 10-6-18 09:58

作者: chingchingb.ma    時間: 10-6-18 10:24

Kowloon Tong宣道舊年都話淨收certs,但我哋比portfolio佢又收,我諗兩手準備好d

原帖由 LuckyHH 於 10-6-18 09:58 發表
禮賢什麼都唔收,宣道走收certificates,其他唔收.

作者: k.kung    時間: 10-6-18 11:06

真奇怪, 我上年兩間兩間都有去, KTS只收了certificate, 宣道就一定唔收portfolio, 因為interview當日我有帶portfolio去,其它有圖片的內頁連膠folder一概不收。我要即場把所有cert抽番出來。 我提意你用clear book folder, 如果學校唔收portfolio, 就把學校需要的抽出來, 收portfolio就全本給學校。

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-18 10:24 發表
Kowloon Tong宣道舊年都話淨收certs,但我哋比portfolio佢又收,我諗兩手準備好d

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 11:33     標題: 回覆 1# k.kung 的文章

我想問certificate就晤多, 係有d學嘢的評該信及有些推薦信, 到時唔知要晤要抽出來啦!!!
作者: k.kung    時間: 10-6-18 11:50

Recommendation letter 和 assessment reports 應該會收的。

還有, KTS很注重小孩子平時所做的功課, 我記得2nd interview時要帶中英數家課去給學校參考, 你可以每科複印一張出來帶去看他們收不收。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 11:33 發表
我想問certificate就晤多, 係有d學嘢的評該信及有些推薦信, 到時唔知要晤要抽出來啦!!!

作者: chingchingb.ma    時間: 10-6-18 12:14

係呀,舊年KTS 2nd interview要帶中英數家課各2份比老師睇。

原帖由 k.kung 於 10-6-18 11:50 發表
Recommendation letter 和 assessment reports 應該會收的。

還有, KTS很注重小孩子平時所做的功課, 我記得2nd interview時要帶中英數家課去給學校參考, 你可以每科複印一張出來帶去看他們收不收。

...

作者: brian61950    時間: 10-6-18 12:22

我當年就係聼政府講話頭輪計分後好公平咁"抽"就冇幫個女做,到交表時人人都隊比學校先知瀨野,最後當然衰左.
作者: k.kung    時間: 10-6-18 12:35

有些津校自行收生可能會收portfolio, 但九龍塘官立就一定唔收。

原帖由 brian61950 於 10-6-18 12:22 發表
我當年就係聼政府講話頭輪計分後好公平咁"抽"就冇幫個女做,到交表時人人都隊比學校先知瀨野,最後當然衰左.

作者: k.kung    時間: 10-6-18 12:41

在其它post見到你的小朋友考進DGJS, 可否傳授一點心得, 她有考英文公開試和比賽獲獎嗎?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-18 12:14 發表
係呀,舊年KTS 2nd interview要帶中英數家課各2份比老師睇。

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 13:18     標題: 回覆 1# k.kung 的文章

請問kts九龍塘學校, DGJS係邊間呢?
作者: k.kung    時間: 10-6-18 13:30

KTS  = 九龍塘學校 (私校)
http://www.ktsps.edu.hk/

DGJS = 拔萃女小學 (私校)
http://www.dgjs.edu.hk/

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 13:18 發表
請問kts九龍塘學校, DGJS係邊間呢?

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 13:35     標題: 回覆 1# k.kung 的文章

THANK YOU !!!
之前同你有D誤會, 希望多多見諒!
你小朋友係咪上年考P.1, 有無心得可分享!
作者: k.kung    時間: 10-6-18 14:30

我都是不想你誤會去支持那個post或跟著去做而浪費金錢。 如果你懂得用word已可以自己做。

我小朋友是上年考P1, 今年9月入學, 無參加派位。

不同於統一派位, 大部份私校和直資都是上年9月招收今年小一學生和進行interview。 最遲今年1月已通知是被取錄, 拒絕或後補。 若要考私校和直資, 一定要在小朋友k2上學期完之前裝備好, 因K2上學期成績表是必須交給學校參考, 老師的評語亦十分重要。

現在己進入最後階段, 無論是要考私校和直資又或者是官津校小一都只剩下所謂的叩門。 考私校和直資方面, 希望有正取生放棄學位, 後補生又不足填補餘下學位, 或是小朋友有過人之處令學校另眼相看才有機會。

官津校叩門要看學校有多少位抽中而又不註冊, 加上留班位和可超收學生額而定, 名額究竟有多少每間不同, 有幸被熱門官津校選中interview的, 可能要考筆試, 數學可能要考加減乘除, 英文考串字, listening, oral。 難度之高不下於考私校。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 13:35 發表
THANK YOU !!!
之前同你有D誤會, 希望多多見諒!
你小朋友係咪上年考P.1, 有無心得可分享!

作者: miaooo    時間: 10-6-18 14:49

加減乘除??
+- is okay but X % they really know??  
作者: k.kung    時間: 10-6-18 14:58

At least my kid knows but I dont know others. The purpose is to find the smartest candidate among those applicants.

原帖由 miaooo 於 10-6-18 14:49 發表
加減乘除??
+- is okay but X % they really know??  

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 15:54     標題: 回覆 3# k.kung 的文章

非常多謝你的意見, 我小朋友今年k2, 而我正忙於揾小學的事, 係身邊的朋友比我的資料, 加上近排經常上親子綱睇大家分享自己的意見,由最初晤識到現在巳清楚知道揾小學的程序, 邊間好d等等, 正因為我地住的校綱d學校無特別好, 故我巳揾了好幾間私學同直資打算報考,希望成功啦!!!
作者: k.kung    時間: 10-6-18 16:19

提意你多加留意心儀學校的website, 不要錯過報名日期。

原帖由 Wingwingtong 於 10-6-18 15:54 發表
非常多謝你的意見, 我小朋友今年k2, 而我正忙於揾小學的事, 係身邊的朋友比我的資料, 加上近排經常上親子綱睇大家分享自己的意見,由最初晤識到現在巳清楚知道揾小學的程序, 邊間好d等等, 正因為我地住的校綱d學校無 ...

作者: Wingwingtong    時間: 10-6-18 16:24     標題: 回覆 1# k.kung 的文章

thanks !!!
作者: sylam28    時間: 10-6-20 07:55

九龍塘聖家首輪計分都唔收

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5